Informace od profesionálů

MENU

  

CHOROBY

  

PĚSTOVÁNÍ

  

ŠKŮDCI

  

RECEPTY

  
Téma

CO DĚLAT KDYŽ USYCHAJÍ MALÉ OKURKY HADOVEK

OBSAH

Špatná výživa

Na vině kadeřavosti plodů okurky může být nedostatečná výživa, protože okurky jsou velkými spotřebiteli a je třeba je přihnojovat každé 2 až 3 týdny, jakmile rostlina začne růst. Okurky mají rády vyvážené hnojivo. Poměry N/P/K by se měly blížit stejným číslům jako 10/10/10. Ujistěte se, že dodržujete pokyny určené výrobcem. Příliš mnoho dusíku může také vést k deformacím. Zkuste hnojit a/nebo mulčovat kompostem.

Zdroj: Kroucení okurek hadovek

Diskuze

V diskuzi DESINFEKCE KOŘENŮ OKUREK VE SKLENÍKU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jiří.

po vysázení hadovek ve skleníku začnou černat kořeny a okurky vadnou .

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kašpar petr.

každoroční kroucení okurek a jakou dezinfekci kořenu okurky

Zdroj: diskuze Desinfekce kořenů okurek ve skleníku

Jsou zkroucené okurky jedlé?

Deformované okurky jsou samozřejmě bezpečné ke konzumaci! Máte vůbec ponětí, kolik produktů se vyhodí z regálů obchodů jen proto, že to nevypadá dost dokonale? Je to opravdu smutné. Takže jděte do toho a užijte si své méně než dokonalé plody, zatímco budete používat tyto zde uvedené taktiky, abyste tomu do budoucna zabránili.

Zdroj: Kroucení okurek hadovek

Poradna

V naší poradně s názvem PROČ SE KROUTÍ PLODY OKUREK HADOVEK VE SKLENÍKU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Vojtěch Kůra.

Proč se kroutí okurky hadovky jsem se nikde nedozvěděl - Kůra.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Zahradník.

Na vině bývají nejčastěji problémy s opylováním. I když je ve vaší zahradě spousta opylovačů, podmínky nemusí být vhodné pro zajištění úplného opylení. Pokud nejsou květy okurek opyleny, plodí se z nich křivé okurky. Aby byl pyl potentní, vyžaduje polovlhké a teplé podmínky, a když je příliš sucho a horko nebo se během kvetení vyskytnou dlouhodobé deště, nemusí být vaječníky okurek plně opyleny. Chcete-li dosáhnout lepších výsledků opylení, můžete okurky opylovat ručně. Jak na ruční opylování a mnoho dalších odpovědí na to, proč se kroutí okurky hadovky naleznete zde: www.ceskenapady.cz/k…

Zdroj: diskuze Proč se kroutí plody okurek hadovek ve skleníku

Prostředí

Okurky vyžadují rovnoměrně vlhkou půdu a stálé teploty nad 15 stupňů, aby správně plodily. Daří se jim v lehké půdě, a proto je zapravení kompostu do půdy velice dobrý nápad. Okurky milují slunce a vodu. Za perfektních podmínek mohou okurky růst a dozrát již za 6 týdnů.

Nekonzistentní zavlažování může vést k tomu, že rostlina bude plodit hořké okurky, takže mladé rostlinky mulčujte, abyste udrželi vlhkost v půdě. Zkuste přidat až 10 cm organického mulče, pokud jsou vaše nejranější plody křivé, a zalévejte rostliny, kdykoli je horní vrstva (2,5 cm) půdy pod mulčem suchá.

Zdroj: Kroucení okurek hadovek

Překážky

Pokud vaší malé okurce překáží půda, plot, stonek vlastní rostliny, jiné plody, může se zdeformovat jednoduše proto, že nemá prostor k růstu. Zkuste dát okurkám mřížovinu usazenou několik centimetrů nad zemí, abyste jim dali více prostoru k růstu, udrželi je čistější od hlíny a usnadnili jejich sklizeň. Plody okurek jsou schopny viset na svých úponcích a není třeba je přivazovat nebo napichovat.

Mřížka může být něco tak snadného jako kus starého drátěného plotu, starý žebřík, motouz navlečený mezi dvě laťky nebo mřížovina zakoupená v obchodě. U mřížoviny se ujistěte, že vaše mříž je dostatečně pevná, aby unesla tyto masivní okurky!

Zdroj: Kroucení okurek hadovek

Diskuze

V diskuzi NEMOCE TUJÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Simakova Lvana.

Když malé tuje kvetou je to nemoc? Co proti tomu dělat?

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Nemoce tují

Škůdci

Několik zahradních škůdců, jako jsou bílé mouchy molice, mšice, vlnatka, sviluška, třásněnkypuklice, může napadnout vaši rostlinu a vysát ji do sucha, a proto je důkladná pravidelná kontrola. Tyto útoky škůdců na vaše okurky mohou způsobit deformace plodů.

Preventivně postříkejte svou zahradu pomocí domácího insekticidního přípravku složeného z mýdla a zahradnického oleje nebo neemového oleje.

Okurky nezalévejte shora, protože to může vést k padlí. Závlahový systém s rosící hadicí dělá zázraky. Jsou to doslova zachránci života a nemohou si je vynachválit kolegové zahradníci v sušším klimatu. Zavlažovací soupravy stojí pár korun a jejich instalace je snadná.

Zdroj: Kroucení okurek hadovek

Diskuze

V diskuzi ANTURIE PĚSTOVÁNÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Alena.

Dobrý den,mám dotaz.Před 3 lety jsem dostala anturii,která od té doby stále kvete.Starý květ odejde a hned raší nové.Potřebovala by přesadit,mám ale strach,abych rostlině neublížila.V květinářství mi řekli,přesadit po odkvětu.Má někdo prosím zkušenost s přesazováním?Děkuji za radu.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Soňa.

Dobrý den,
prosím o radu, co dělat v případě, že má anturie po přesazení hodně listů, květy jsou však malé a brzy uschnou.

Děkuji za odpověď.

Zdroj: diskuze Anturie pěstování

Recepty na sunomono se zázvorem

Ingredience: 2 pevné malé okurky, 100 g nakládaného japonského zázvoru, 1 lžíce vinného octa, 1 lžíce rostlinného oleje, 1 lžička sójové omáčky, 1 lžička přírodního krupicového cukru

Technologický postup: Okurky pečlivě omyjte a podélně naloupejte na dlouhé průsvitné plátky. Nejlépe to půjde pomocí běžné škrabky na brambory. Plátky nakládaného japonského zázvoru nakrájejte napříč na jemné nudličky. Suroviny na zálivku (vinný ocet, rostlinný olej, sójovou omáčku a cukr) prošlehejte. Plátky okurek naaranžujte do misky nebo přímo na jednotlivé talíře, posypejte kousky zázvoru a zakapejte zálivkou.

Zdroj: Recept na sunomono

Diskuze

V diskuzi NEMOCI OKUREK se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Václav.

Dobrý den . U okurek (hadovek) pěstovaných ve skleníku , se okraje listů ohýbají mírně vzhůru . Okraje mají jemné zoubky . Listy nejsou dále jinak zasaženy. Prosím Vás o radu . Děkuji Menčík

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Nemoci okurek

Pěstování okurek v nádobách

Okurky lze snadno pěstovat v nádobách. Nádoba o objemu 20 litrů nebo větší může snadno pokrýt potřeby jedné nebo dvou rostlin a poskytovat čerstvé okurky po celé léto.

Vhodné odrůdy pro pěstování v nádobách

Nakládačky

Admira, Nora nebo Regina.

Hadovky

Baby, Minisprint a Ofelie.

Polní okurky

Natalie a Viktorie.

Zdroj: Pěstování okurek

Diskuze

V diskuzi USYCHAJI LISTY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Světlana farkašová.

Mám tomel vypěstovaný z pecky plodu. Je 2 roky stary a roste pěkně ale ted mi začaly schnout listy, nevim cim to je.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Zdenek Rosa.

Take se me to jednou stalo a udelal jsem toto.Nejprve jsem stromek poradne zalil a pak ho sestrihal a zapravil do hliny hnojivo.Az za dlouho obrazil,ale neplodil.Letos jsem mel pouze jeden plod.S pozdravem Zdenek Rosa.

Zdroj: diskuze Kaki Tomel

Kdy sklízet okurky

Jako většina zeleniny jsou okurky šťavnaté a nejchutnější, když jsou sklizeny mladé, než jsou jejich semena plně vyvinuta. Salátovky se sklízí když jsou asi 15 až 20 cm dlouhé. Nakládačky sklízíme ve velikosti 7 až 12 cm. Nedovolte, aby plody okurek přezrály, protože to rostlině signalizuje, že proces vývoje semen je dokončen a zastaví se růst nových. Sklízejte zralé plody, abyste podpořili další produkci. Plody sklízejte brzy ráno, než na okurky dopadne slunce, abyste získali nejlepší chuť a texturu.

Asi 30 až 40 dní před prvním očekávaným mrazem vyštípněte všechny květy na okurkových rostlinách. To povzbudí rostliny k tomu, aby přinesly veškerou energii na zbylé plody a umožnily jim dozrát, než je mráz usmrtí.

Zdroj: Pěstování okurek

Poradna

V naší poradně s názvem KANADSKÉ BORŮVKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Tamáš Robert.

Dobrý den. Mám balkónové kanadské borůvky. Vláhu mají, dostatek místa, hnojiva používám pro borůvky, ale listy a květy mi usychají. Přímého slunečního světla mají jen večer. Co dělám špatně?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Zahradník.

Důvodem bude zřejmě nedostatek slunečního světla. Kanadské borůvky potřebují plné slunce po celý den. Snesou i polostín, ale čím méně slunce mají, tím hůře prosperují. Smrtící pro ně pak je stav, kdy mají málo slunce, díky čemuž nemohou spotřebovat dodané hnojivo, které se hromadí v půdě a rostlinu postupně ničí.
Další příčinou může být nevhodné pH substrátu. Kanadské borůvky vyžadují pH půdy v rozmezí 4 až 5,2. Zjistit pH můžete pomocí lakmusového papírku, kterým změříte kyselost výluhu z vašeho substrátu.
Na balkoně, který je orientován severozápadně, neočekávejte žádné zázraky při pěstování plodonosných rostlin. Můžete ho ale využít pro pěstování krásných begónií nebo na letnění pokojových rostlin, například klívii se bude na tomto balkóně v létě skvěle dařit.

Zdroj: diskuze Rozmnožování Kanadských nebo zahradních borůvek

Okurkový salát se zakysanou smetanou

Ingredience: 2 salátové okurky, 200 ml zakysané smetany, 2 lžíce olivového oleje, pár kapek jablečného nebo vinného octa, sůl, pepř

Technologický postup: Okurky oloupeme a nastrouháme na hrubém struhadle. Nastrouhanou okurku zastříkneme octem, přidáme olej, sůl, pepř a vše důkladně promícháme. Chvíli počkáme, až okurky pustí šťávu. Nakonec vmícháme zakysanou smetanu. Okurkový salát se zakysanou smetanou podáváme dobře vychlazený.

Zdroj: Okurkový salát

Diskuze

V diskuzi ODBORNÍK NA VINNOU RÉVU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ivana Štiaková.

Dobrý den, prosím o radu ohledně vinné révy. Mám tedy jen jedinou hlavu :-) , žiju na Valašsku (Halenkov) a podmínky zde nemám dobré. Půda nepropustná , těžká, jižní svah .... Nicméně v loňském roce jsem měla nádhernou úrodu, ale o celou jsem přišla díky mouchám.
Neuvěřitelné množství much, včel, vos a všelijaké jiné havěti mi denodenně napadaly hrozny. Dávala jsem různé lapače a stovky much pochytala, ale bez valného úspěch zachránit hrozny. Prosím, abych předešla letos něčemu podobnému, jak hrozna ochránit ?
Děkuji za ochotu
Ivana Štiaková

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel František Hladík.

Prosím o radu, co chybí vinné révě - Muškát zlatý a Nero. Bobule se scvrkávají, a to hlavně ve spodní části hroznu. Nedostávají výživu, protože i střapce hnědnou, slábnou a usychají. Děkuji.

Zdroj: diskuze Odborník na vinnou révu

Jak pěstovat okurky

Jakmile okurky na zahradě zakoření, tak pak opravdu nepotřebují velkou pozornost. Zde jsou dva tipy k zajištění skvělé sklizně:

  1. Zajistěte stálou vlhkost.
    Pro okurky nejvyšší kvality je nezbytný nepřetržitý přísun vody. Nejlepší je mít v okurkovém hnízdě kapací zavlažovací systém. Pokud to není možné, zalévejte vydatně jednou týdně, aby se voda dostala hluboko. Časté, ale mělké zalévání sníží celkové výnosy.
  2. Dobře hnojte.
    Okurky, stejně jako ostatní tykve (tykve, melouny a dýně), jsou náročné na živiny. Pokud byla organická hmota zapracována do půdy před výsadbou, hnojivo nebude na začátku sezóny potřeba. Když však okurkové rostliny začnou kvést a plodit, okolní přihnojení vyváženým rozpustným hnojivem pomůže udržet rostliny v kondici.

Zdroj: Pěstování okurek

Poradna

V naší poradně s názvem TÚJE A JEJICH NEMOCI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Petra A..

Prosím o urgentní radu. Tůje na jaře kupované během týdne začali usychat. Při dokladném ohledani mají všechny cca 20 tújí praskliny velké. Viz foto a větvičky usychají. Nikde nemůžu najít co to je? Děkuji za radu
Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Zahradník.

Praskliny na kůře tújí bývají způsobeny nadměrnými srážkami nebo zálivkou na začátku sezóny. Poranění v kůře není třeba nijak ošetřovat, rostlina si s tím poradí sama. Zaschlé větve ostříhejte, čímž uvolníte místo pro růst nových, které místo rychle zaplní během příštích sezón.

Zdroj: diskuze Túje a jejich nemoci

Historie rostlin okurek

Okurka (Cucumis sativus) pochází ze severozápadní Indie, kde se pěstuje více než 3000 let, ovšem divocí předci okurek jsou součástí lidské stravy téměř od počátku člověka. Vykopávky poblíž Thajska odhalily, že okurky byly konzumovány již v roce 9750 před naším letopočtem. Také nakládání okurek bylo vynalezeno brzy. V době faraonů jedli Egypťané slané okurky téměř při každém jídle. Izraelci v poušti si v Bibli stěžovali Mojžíšovi, že jim chybí okurky, na kterých si pochutnávali v Egyptě.

Do Evropy se okurky dostaly hned na začátku její historie. Staří Řekové a Římané si je velmi cenili. Podle Plinia požadoval císař Tiberius denně na svém jídelním stole čerstvé okurky. Dokumenty zaznamenávají, že Columbus přivezl okurky do Nového světa a že byly oblíbené u raných osadníků Ameriky. V 18. století se okurky již běžně pěstovaly po celém světě.

Zdroj: Pěstování okurek

Znojemský nálev na okurky

Ingredience

Suroviny na jednu sklenici s obsahem 0,5 litru:

  • okurky,
  • 5 koleček mrkve,
  • 3 kolečka cibule,
  • 1 dl octa,
  • 2 lžíce cukru krupice,
  • 1 lžička soli,
  • 6 kuliček pepře,
  • 4 kuličky nového koření,
  • 1 bobkový list,
  • snítka čerstvého kopru,
  • voda.

Postup

Důkladně očištěné a omyté okurky naskládáme do poloviny sklenice, přidáme připravenou zeleninu a koření a přilijeme ocet. Sklenici doplníme okurkami, zalijeme vodou a důkladně uzavřeme víčkem. Uzavřené sklenice několikrát otočíme, aby se ocet, voda a koření promíchaly a pak okurky zavařujeme 17 až 20 minut (podle jejich velikosti) při teplotě 80 °C. Sklenice se po sterilování nechají vychladnout položené na víčku.

Zdroj: Zavařování okurek v troubě

Okurkový salát s jogurtem

Ingredience: 2 salátové okurky, větší špetka soli, špetka mletého pepře, 3 lžičky moučkového cukru, 3 lžíce jablečného octa, 3 stroužky česneku, 200 g bílého jogurtu

Technologický postup: Okurky nastrouháme a slijeme přebytečnou vodu. Osolíme, osladíme, opepříme, okyselíme, očesnekujeme, vmícháme jogurt, ochutnáme, dochutíme podle vlastních představ a dáme vychladit.

Zdroj: Okurkový salát

Zavařování okurek bez sterilizace

Ingredience

  • okurky nakládačky (5–7 cm),
  • cibule,
  • mrkev,
  • snítky kopru.

Ingredience na nálev

  • 2 l vody,
  • 0,5 l octa,
  • 1 Deko,
  • 65–70 koleček sacharinu (toto množství vystačí na 5 až 6 sklenic o obsahu 720 ml).

Postup

Okurky pečlivě omyjeme a necháme trochu oschnout. Poté je naskládáme do čistě vymytých a vysušených sklenic, na jejichž dno jsme dali několik koleček mrkve a cibule a snítku kopru. Sklenice stavíme je na nějakou silnější podložku, například korkovou, nebo na froté ručník.

Nálev připravíme svařením vody a octa, přidáme Deko a nakonec vhodíme sacharin. Horkým lákem zaléváme okurky tak, aby byly ponořené, sklenice ihned zavíčkujeme a obrátíme dnem vzhůru.

Pracujeme opatrně, vše je horké. Je dobré použít kuchyňskou chňapku. Když je obsah sklenic vlažný, obrátíme je a dáme do chladna. Okurky takto zůstanou krásně křehoučké a již po týdnu můžeme ochutnávat.

Zdroj: Zavařování okurek v troubě

Recept na sunomono se sezamem

Ingredience: 2 okurky, 4 lžíce rýžového octa, 1 lžíce cukru, 1 lžíce sójové omáčky, ¼ lžičky soli, 1 lžička sezamových semínek

Technologický postup: Okurky nastrouhejte na tenké špagetové plátky nebo na co nejtenčí plátky. Dejte do mísy, osolte, promíchejte a nechte 5 minut stát. Po 5 minutách z okurek vymačkejte přebytečnou vodu. Všechny ostatní ingredience (rýžový ocet, cukr, sójovou omáčku) kromě sezamu smíchejte ve skleničce, než se cukr pěkně rozpustí, a tímto dresinkem přelijte nakrájené okurky. Přidejte sezamové semínko, promíchejte a můžete servírovat.

Zdroj: Recept na sunomono

Jednoduchý postup

Připravíme si dostatečné množství zavařovacích sklenic, nejlépe stejně velkých a důkladně vymytých. Stejně tak pořádně umyjeme okurky a zeleninu, kterou k nim budeme přidávat, tedy mrkev, cibuli, kořenovou petržel, kopr a třeba i křen, záleží na chuti každého z nás. Do každé sklenice vložíme 5 koleček mrkve, 3 kolečka petržele, kousek cibule, kousek kopru. Do takto nachystaných sklenic vyskládáme okurky a  zalijeme je připraveným nálevem.

Zdroj: Zavařování okurek v horkovzdušné troubě


Autoři obsahu

Mgr. Jiří Dvořák

Mgr. Světluše Vinšová

Nina Vinšová

Mgr. Michal Vinš

Gabriela Štummerová


ČeskéNápady

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP