Facebook Síť X Pinterest email tisk

Téma

CUKETOVA POLÉVKA

CUKETOVA POLÉVKA je jedno z témat, o kterém si můžete přečíst v tomto článku. Cuketa není pouze veganskou stravou. Receptů je celá řada. Cuketa se přidává do jídel, vaří se z ní i hlavní pokrmy, a co je velmi originální, i chutné polévky. Dnešní článek se zaměřuje právě na tyto netypické, ale velmi chutné polévky, které mohou obohatit váš jídelníček. Vždyť i netradiční potraviny, jak vypovídají samy recepty, mohou být přínosné a plné vitamínů a vlákniny. Tak se nebojte experimentovat a vyzkoušet něco nového.


Cuketová polévka se zakysanou smetanou

Ingredience: 500 g cukety, 1–1,5 l drůbežího nebo zeleninového vývaru, masox, 1 zakysanou smetanu, šalotku nebo jarní cibulku, 1 stroužek česneku, 1 lžičku kurkumy, 1–2 snítky oregana, sůl, čerstvě namletý pepř

Postup: Šalotku nebo cibulku nakrájejte najemno a v hrnci orestujte, přidejte na slabé plátky nakrájený česnek a ještě minutku restujte. Přidejte nakrájenou cuketu a zalijte vývarem, přisypte lístečky oregana a vařte do změknutí cukety, cca 10 minut. Až bude cuketa měkká, ve vývaru ji rozmixujte. Přidejte sůl, pepř, kurkumu a smetanu a přibližně 5 minut povařte. Poté můžete podávat. Skvěle v cuketové polévce chutnají krutony pečiva, nastrouhaný parmazán nebo třeba opražená slanina. Jemná a delikátní, taková je cuketová polévka. A v případě že použijete sójovou smetanu, tak máte výbornou veganskou verzi.

Zdroj: článek Cuketová polévka

Příběh

Ve svém příspěvku DÝŇOVÁ POLÉVKA Z DÝNĚ HOKAIDO se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jane.

Hmm zrovna se na ní chystám, díky https://www.ceskenapady.cz

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel OTTO PEDACK.

Dobrý den všechny vás zdravím chtěl bych reagovat a přidat svůj příspěvek jelikož pěstuji dýně Hokaido jak zelené tak oranžové a jelikož z nich dělám krémové omáčky a polévky tak musím říct že za mě opravdu vynikající rodina tyto polévky miluje a můžu je vřele všem doporučit nebojte se toho zkuste to fakt se to vyplatí takže hezký den a dobrou chuť.

Zdroj: příběh Dýňová polévka z dýně Hokaido

Cuketová polévka s mrkví

Ingredience: 2 velké mrkve, 1 malá cuketa o průměru cca 3 cm, 1 malá cibule, olej, kari koření, sůl, vývar, 1 malý bílý neochucený jogurt, masox nebo Podravka, řeřicha

Postup: Na oleji zpěníme nakrájenou cibulku, přidáme kari koření, očištěnou nastrouhanou mrkev. Orestujeme, zalijeme vodou, vhodíme nastrouhanou cuketu, osolíme, případně dochutíme kostkou. Uvaříme, poté je možné rozmixovat. Po dovaření vmícháme malý jogurt (200 ml). Před podáváním vhodíme nasekanou řeřichu. Polévka chutná výborně s nasucho opečenými topinkami nebo celestýnskými nudlemi.

Zdroj: článek Cuketová polévka

Video

Video s jejich receptem můžete vidět zde: cuketová polévka Kluci v akci.

Zdroj: článek Cuketová polévka podle pořadu Kluci v akci

Poradna

V naší poradně s názvem WWW.HOVĚZÍ POLEVKA-ČISTIT se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Trvalová Dagmar.

Jak vyčistit hovězí polévku.Mám vývar z hov. kostí a je bílý,Jak ho vyčistit i když jsem pěnu odebrala. Děkuji.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Hovězí vývar vyčistíte tak, že do horkého vývaru rozmícháte vaječný bílek bez žloutku. Bílek na sebe naváže všechny drobné nečistoty a jde pak dobře vychytat přes cedník. Výsledkem je průzračný vývar.

Zdroj: příběh Www.hovězí polevka-čistit

Cuketová polévka s kari

Ingredience: 40 dkg cukety, 1 lžička kari koření, 1 cibule, 2 lžíce oleje, 2 středně velké brambory, 10 dkg zakysané krémovité smetany, voda podle potřeby, sůl podle chuti

Postup: Na oleji zesklovatíme nakrájenou cibuli, nemusí být na malé kousky. Přidáme oloupanou, nakrájenou a měkkého vnitřku zbavenou nakrájenou cuketu. Vody přilijeme tolik, aby byla maximálně 1 cm nad zeleninou. Osolíme, přidáme kari a vaříme doměkka. Měkkou zeleninu rozmixujeme, přidáme zakysanou smetanu, promícháme a odstavíme. Polévku dochutíme solí, přidáme pažitku nebo petrželku a podáváme s opečenou houskou. Příprava polévky trvá 40 minut a vzniknou 3 porce polévky.

Zdroj: článek Cuketová polévka

Cuketová polévka s tofu

Ingredience: 1 lžíce rostlinného oleje, 2 cibule, 500 g cukety, 1 kus přírodního tofu, sůl, vegeta, 1 lžíce octa, trochu muškátového oříšku, petrželová nať

Postup: Na oleji osmahneme dvě nadrobno nakrájené cibule, přidáme na kolečka nakrájenou oloupanou cuketu, trochu vegety a soli a dolijeme vodou. Vaříme asi 20 minut. V mezičase si rozmixujeme tofu se čtvrt šálkem vody, přidáme lžíci octa, trochu muškátového oříšku, promícháme a směs nalijeme do polévky. Povaříme ještě 5 minut. Hotovou polévku zdobíme nadrobno pokrájenou petrželovou natí. Polévku lze jíst teplou i studenou.

Zdroj: článek Cuketová polévka

Cuketová polévka pro děti

Ingredience: 2 menší cukety (dohromady cca 500 g), 100 g červené čočky (loupaná čočka, nemusí se namáčet a její příprava je rychlá), 1 cibuli, 1 stroužek česneku, 1 litr zeleninového vývaru, olivový olej, zelené bylinky na dochucení dle chuti (petržel a libeček)

Postup: Cibuli oloupejte, párkrát překrojte a nechte zesklovatět na troše olivového oleje. Přidejte na plátky nakrájený stroužek česneku a krátce promíchejte, česnek nesmí zhnědnout. Do hrnce hned vhoďte na kolečka nakrájenou omytou cuketu i se slupkou. Slupka obsahuje hodně živin. 2 minuty restujte. Nyní přidejte 100 g propláchnuté červené čočky a zalijte zeleninovým vývarem. Vařte do změknutí čočky, trvá to 15 minut, déle není nutné. Ke konci varu přihoďte zelené bylinky a polévku dohladka rozmixujte. Výslednou hustotu si případně dochuťte. Polévku můžete podávat s chlebovými nebo pečivovými krutony.

Zdroj: článek Cuketová polévka

Cuketová polévka s brambory

Ingredience: 4 menší brambory, 2 menší cukety, 1 kostka zeleninového bujónu, 5 stroužků česneku, 1 hrst mraženého hrášku, 1 menší cibule

Ingredience podle chuti: polévkové koření, petrželová nať, celé nové koření, sůl, olivový olej (ne extra panenský), jemná celozrnná mouka

Postup: Oloupanou cibuli i česnek nakrájíme najemno a na trošce oleje osmahneme. Zalijeme zeleninovým vývarem a přidáme na malé kousky nakrájené brambory s cuketou. Povaříme. Před koncem přisypeme hrášek, čerstvou nasekanou nebo sušenou petrželovou nať, nové koření. Podle chuti osolíme, opepříme, zakápneme tekutým ochucovadlem polévek a vložíme lžíci předem připravené a vychladlé jíšky. Polévku necháme projít varem. Pro hustší konzistenci rozmixujeme nebo jen pomačkáme stejným způsobem, jako šťoucháme vařené brambory. Cuketovou polévku s brambory podáváme teplou. Dobře zasytí a recept je určen na více než 4 porce.

Zdroj: článek Cuketová polévka

Cuketová polévka se smetanou

Ingredience: 60 ml panenského olivového oleje, 1 lžíce nadrobno nasekaného česneku, 1 hrst nasekaných bazalkových lístků, mořská sůl a mletý bílý pepř, 1 kg cuket (nejlépe středních, rozkrojených podélně na čtvrtky a pak na centimetrové plátky), 750 ml drůbežího nebo zeleninového vývaru, 60 ml smetany na vaření, 1 hrst nasekané sladkolisté petrželky, 50 g strouhaného parmazánu

Postup: Na středním plamenu rozehřejte v pánvi olivový olej. Opečte na něm česnek, bazalku a osolenou cuketu pomalu cca 10 minut, dokud cukety lehce nezezlátnou a nezměknou. Opepřete bílým pepřem, zalijte vývarem a vařte 8 minut. Poté sejměte z ohně a tři čtvrtiny polévky rozmixujte dohladka. Rozmixovanou směs vraťte zpátky do hrnce a vmíchejte smetanu, petrželku a parmazán. Osolte podle chuti. Při podávání rozdělte polévku do misek či talířů a ozdobte čerstvě mletým pepřem a posypte parmazánem. Zvlášť podávejte opečený chléb.

Zdroj: článek Cuketová polévka

Chlebová polévka

Rychlá polévka, při níž využijeme cenné suroviny, je současně i zdravá.

Nestává se to často, ale i sebechutnější chléb může občas zbýt. Protože domácí chléb peču z kvalitních surovin, jako je špaldová mouka, určitě využiji i zbylý chléb.

V předstihu (nejlépe večer) kousky chleba namočím asi do dvou litrů vody. Na lžíci olivového oleje nebo másla dám zpěnit na kostičky nakrájenou cibulku. Nastrouhám kousek mrkve, celeru, petržele. Zeleninu s cibulkou lehce orestuji, až voní. Přidám chléb i s vodou, v níž se namáčel. Osolím bylinkovou solí. Rozvařím. Rozmixuji ponorným mixérem. Přiliju ve studené vodě rozmíchaný biobujón (1-2 lžičky). Krátce povařím. Ochutím čerstvě mletým pepřem. Na talíř dám nasekanou petrželku a přeliji polévkou. Každý si může polévku ochutit dle svého citrónem nebo umeoctem.

Vylepšená chlebová polévka

  1. Do polévky můžeme přidat zakysanou smetanu nebo jogurt.
  2. Usmažíme vajíčka a dáme je do talíře, kam budeme polévku servírovat.
  3. Do polévky dáme podušené houby.
  4. Při vaření použijeme též sušený zázvor - polévka bude pikantnější.
  5. Při vaření použijeme čerstvý libeček. Polévka bude „masovější“.

Hanka Synková, poradkyně zdravého životního stylu
autorka 5 knih o výživě, např. „Všechno je dobré“

Zdroj: článek Domácí chleba z kvásku

Postup

Kluci v akci nejdříve na másle orestují oškrábané a nakrájené brambory, šalotku a na závěr cuketu. Zalijí to vodou nebo vývarem, osolí, krátce povaří a rozmixují s taveným sýrem na hladký krém, ochutí muškátovým oříškem. Podávají s kousky smaženého pstruha.

Zdroj: článek Cuketová polévka podle pořadu Kluci v akci

Pstruh do polévky

  • 4 filety ze pstruha;
  • hladká mouka;
  • libeček;
  • drcený kmín;
  • sůl;
  • olej na smažení.

Filety pstruha Kluci v akci nakrájí na proužky, obalí v hladké mouce ochucené libečkem, drceným kmínem a solí. Smaží je na oleji dozlatova, potom je odloží na savý papír a vkládají do talíře s cuketovou polévkou.

Zdroj: článek Cuketová polévka podle pořadu Kluci v akci

Ingredience na 10−12 porcí

  • 80 g másla;
  • 2 šalotky;
  • 3 menší brambory;
  • 600 g cukety;
  • 1,2 l vody nebo zeleninového vývaru;
  • 200 g taveného sýru;
  • muškátový oříšek;
  • sůl.

Zdroj: článek Cuketová polévka podle pořadu Kluci v akci

Domácí hovězí polévka

Ingredience: voda, 10 kuliček černého pepře, 5 kuliček nového koření, sůl, pažitka, 250 g petržele, celerová nať, 600 g hovězích kostí, 1 stroužek česneku, 250 g celeru, 150 g mrkve, libeček, 500 g hovězích žeber, petrželová nať, 1 cibule.

Technologický postup: Zeleninu očistíme. Maso a kosti opláchneme pod tekoucí vodou. Vložíme je do hrnce společně se všemi přísadami. Zalijeme studenou vodou a pomalu vaříme pod pokličkou asi 2,5 hodiny od doby varu. V žádném případě nesmí vřít polévka klokotem, poněvadž by se zakalila. Pěnu není nutné sbírat. Po vypnutí sporáku necháme hovězí polévku asi 10 minut stát, aby se vše usadilo. Uvařenou zeleninu vyjmeme a nakrájíme. Potom hotovou polévku přecedíme a vložíme do ní zvlášť uvařené nudle, nakrájenou zeleninu, na kostičky nakrájené uvařené maso a polévku hojně zasypeme nasekanou zelenou petrželkou či pažitkou.

Tipy: Použijeme řídké kosti (špikové), jelikož morkové kosti jsou příliš tučné a polévka je pak hodně mastná. Mrkve se dává méně než celeru a petržele, protože po ní polévka sládne. U cibule sloupneme jen vrchní (ošklivou) slupku, zbytek zlatých slupek necháme – prospějí barvě polévky. Podle chuti můžeme přidat i jinou zeleninu.

Zdroj: článek Recepty na hovězí vývar

Dýňová polévka vegan

Ingredience: 2 střední brambory, 1 cibule, 1 hokaido dýně, 1 litr zeleninového vývaru, 1 velká mrkev (nebo 2 menší), 120 ml sójové nebo rýžové smetany, 1 lžička soli, 1 lžička másla, 1/4 lžičky pepře, špetka muškátového oříšku

Ingredience dle chuti: 2 polévkové lžíce třtinového cukru, slunečnicová semínka na ozdobu, petržel na ozdobu

Postup: Slupku dýně důkladně omyjeme, ale loupat ji nebudeme (obsahuje plno vitaminů a byla by tak škoda ji vyhodit). Dýni rozpůlíme a zbavíme semínek (jsou tvrdá a jemné chuti polévky by jen uškodila). Poté ji nakrájíme na menší kostky. V hrnci rozehřejeme máslo a přidáme dýni, mrkev nakrájenou na kostičky, brambory nakrájené nadrobno a cibuli na kolečka. Restujeme asi 5 minut a zalijeme vývarem (nebo vodou s bujonem). Osolíme a opepříme. Vaříme 25–30 minut a odstavíme. Rozmixujeme ponorným mixérem nebo necháme trochu zchladnout a dáme do klasického mixéru. Když je polévka rozmixovaná dohladka přelijeme ji zpátky do hrnce a přidáme i smetanu a cukr. Promícháme, pokud už polévka vychladla, znovu dohřejeme. Pro ozdobu můžeme použít petrželku nebo slunečnicová semínka, která nasucho opražíme na pánvi. Stačí jen minutka nebo dvě, aby se krásně rozvoněla. Dobře je hlídejte a stále míchejte, při přepálení zhořknou.

TIP: Místo klasické soli můžete použít stejné množství soli himálajské. Obsahuje cenné přírodní vitaminy a minerály. Konzumací této zdravé soli dodáváte organismu řadu důležitých živin. Slunečnicová semínka promyjte a zbavte dužiny. Poté usušte. Můžete je používat opražená místo krutonů na ozdobu polévek.

Zdroj: článek Dýňová polévka

Brokolicová polévka zahuštěná bramborem

Ingredience: 3 větší brambory, 250 g brokolice, 1 cibule, olej, 3 stroužky česneku, sůl, mletý pepř, drcený kmín, majoránka

Postup: Brokolici opláchneme a odstraníme z ní tvrdé košťálové části a pak nakrájíme nadrobno. Očištěnou cibuli nakrájíme najemno a zpěníme na oleji, přidáme brokolici a krátce osmahneme. Zalijeme vroucí vodou, přidáme očištěné a pokrájené brambory, sůl, pepř, kmín a česnek. Je vhodné dát česnek až na konci, polévka má tak pikantnější chuť. A uvaříme doměkka. Hotovou polévku dochutíme majoránkou a podáváme s pečivem.

Tip: Tato polévka je určená jedincům, kteří nemají rádi krémové polévky.

Zdroj: článek Brokolicová polévka s bramborem

Cuketová bábovka

Ingredience: 1 ½ hrnku polohrubé mouky, 1 hrnek krupicového cukru, 2 vejce, ½ hrnku mléka, ¼ hrnku oleje, 1 hrnek nastrouhané cukety, ½ hrnku strouhaných ořechů, 1 vanilkový cukr, 1 kypřicí prášek do pečiva, 1 lžíce kakaa, špetka soli

Postup: Všechny ingredience smícháme v hladké polotekuté těsto, které nalijeme do vymazané a hrubou moukou nebo strouhankou vysypané formy a pečeme ve vyhřáté troubě (ze začátku 180 °C, pak zmírnit na 160 °C), dokud vpíchnutou špejli nevytáhneme suchou. V horkovzdušné troubě pečení trvá asi 45 minut, záleží ale na troubě a tvaru formy.

Zdroj: článek Bábovka

Autoři uvedeného obsahu

 Mgr. Světluše Vinšová

 Mgr. Jiří Dvořák

 Mgr. Hanka Synková

 Mgr. Michal Vinš


cuketová pokévka
<< PŘEDCHOZÍ PŘÍSPĚVEK
cuketová polévka
NÁSLEDUJÍCÍ PŘÍSPĚVEK >>
novinky a zajímavosti

Chcete odebírat naše novinky?


Dokažte, že jste člověk a napište sem číslicemi číslo dvacetsedm.