Téma: 

dobrá česnečka


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

ČESNEČKA RECEPTY

Česnečka od Pohlreicha – dobrá na kocovinu

Suroviny:

  • 1 litr vody
  • ½ rajského protlaku
  • masox
  • 1 vejce
  • 1 lžička sladké chilli omáčky
  • drcený kmín
  • pepř
  • majoránka
  • 5 stroužků česneku

Postup:

Do vroucí vody přidáme půl protlaku, masox (dle chuti), pepř, drcený kmín, majoránku a sladkou chilli omáčku. Vejce lehce rozmícháme ve sklenici a postupně zašleháváme do vroucí polévky. Nakonec přidáme prolisovaný česnek. Kdo má rád silnější česnečku, tak si může prolisovat jeden stroužek česneku přímo na talíř a zalít hotovou česnečkou. Nejlepší je český česnek, který má sílu.

Detail odstavce: Česnečka od Pohlreicha – dobrá na kocovinu
Zdroj: Česnečka recepty
Zveřejněno: 20.3.2014


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

Diskuze: Re: Podlahové vytápění

Taky si myslím, že tepelné čerpadlo je pro podlahové vytápění dobrá volba. Dokáže totiž dodávat stabilní mírně teplou vodu, která je pro topení v podlaze dostačující. Jakou variantu tepelného čerpadla uvažuješ? Voda>voda nebo vzduch>voda, nebo máš u sebe možnost geotermálního vrtu?

Zdroj: diskuze Podlahové vytápění
Odesláno: 24.1.2014 uživatelem JIndřich
Počet odpovědí: 1 Zobrazit odpovědi

ČESNEČKA RECEPTY

Česnečka – základní recept

Základem česnečky je obvykle vývar. Může to být jakýkoliv vývar z masa, kostí nebo různých masových odřezků. Nemáme-li jej k dispozici, můžeme si vypomoci vodou s kostkou masoxu nebo jiné bujónové kostky. Dříve se například běžně vařila česnečka tak, že se do talíře dával rozetřený česnek se solí, lžíce sádla a vše se zalilo horkou vodou. Rozetřený nebo prolisovaný česnek a sůl patří bezpodmínečně do polévky i dnes. Množství česneku se řídí jednak množstvím polévky, jednak vlastní chutí. Pak už se přidávají další ingredience podle chuti nebo dle možností, česnečka tak může být pokaždé jiná.

Detail odstavce: Česnečka – základní recept
Zdroj: Česnečka recepty
Zveřejněno: 20.3.2014


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

Diskuze: HROZNOVÉ VÍNO

Vážení, druhým rokem vlastní dcera zakoupený domeček, samozřejmě jsme převzali i pnoucí vinnou révu, hrozny zelené, fialové. Loni docházelo k tomu, že úroda byla docela dobrá, ale hrozny dozrávaly pomalu. Myslíme si, že splňujeme veškerá doporučení i slunné místo, hnojení....zalévání...Víno má vždy velmi mnoho listů a pod nimi se ukrývají hrozny...Mají se kolem listy ostříhat aby sluníčko pomohlo dozrávání. Letos to vypadá také na slušnou úrodu s možností konzumace, jinak víno nevyužíváme. Mám obavu, že dozrávání bude opět pomalé, poraďte. Jak sklizeň nejen uspíšit, ale i hrozny sklízet, aby byly sladké a chutné, jaká je to odrůda to bohužel nevíme...Děkuji. Hlavsová

Zdroj: diskuze Hroznové víno ve skleníku
Odesláno: 16.8.2017 uživatelem MARIE HLAVSOVÁ
Počet odpovědí: 2 Zobrazit odpovědi

ČESNEČKA RECEPTY

Jednoduchá česnečka

Suroviny:

  • 2 velké brambory
  • 2 cibule
  • 3 stroužky česneku
  • asi 1 l vody
  • majoránka, pepř, sůl
  • ½ kostky bujónu

Postup:

Vodu přivedeme k varu, vhodíme do ní na kostičky nakrájené brambory, přidáme bujón a vaříme asi 10 minut. Mezitím si na kolečka nakrájíme cibuli a osmahneme ji na trošce másla. Když se brambory uvaří, odstavíme hrnec z plotny, přidáme rozmačkaný česnek, osmahnutou cibuli a koření. Podáváme s čerstvým chlebem nebo krutony.

Detail odstavce: Jednoduchá česnečka
Zdroj: Česnečka recepty
Zveřejněno: 20.3.2014


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

Diskuze: Re: zavařování kapusty

Nechte kapustu zkvasit podobně jako zelí. Výsledný produkt je bezlepkový, paleo a je vhodný pro vegany i vegetariány. Tady je recept na dva litry kysané kapusty:

Suroviny:
1 velká hlava kapusty
4-5 šálků organického kadeřávku - velké stonky jsou odstraněny a listy nazřezány na tenké proužky
1 malá organická červená cibule - nakrájená na kostičky
4 čajové lžičky himalájské růžové soli
1 lžíce loupané organické bílé buničiny z kůry citronu
3 stroužky oloupaného česneku
4½ šálků teplé čisté vody (40° C)
1 čajová lžička organického kokosového cukru nebo Rapadury
1 balíček bakteriální kultury pro mléčné kvašení www.amazon.com/gp/aw…
2 čisté skleněné zavařovací sklenice s víčkem

Postup
1. Odstraňte 4 vnější listy z kapusty, opláchněte, osušte a odložte. Odstraňte košťál a nakrájejte zbývající časti kapusty na tenké plátky nebo použijte kuchyňský robot. Umístěte kapustu a nakrájený kadeřávek do velkého sítka a důkladně opláchněte vodou. Možná to budete muset udělat v několika dávkách v závislosti na velikosti sítka.
2. Do velké mísy dejte omytou kapustu s kadeřávkem, přidejte červenou cibuli, posypte dvěma lžičkami růžové soli a promíchejte čistýma rukama, dokud kapusta a kadeřávek nezačne vadnout a neuvolní kapalinu. Pak to nechte stranou a přejděte k přípravě solanky.
3. Do mixéru dejte zbývající 2 lžičky růžové soli, bílou kůru z citronu, rozmačkaný česnek, vodu, cukr a rozmixujte, dokud to nebude hladké. Nakonec ručné přimíchejte mléčné kultury. Nechejte slanou vodu odležet po dobu 10-15 minut, aby se dobrá bakterie probudila a začala se krmít cukrem. Nalejte slanou vodu na nakrájenou zeleninu a dobře promíchejte rukama, dokud nebude veškerá zelenina pokryta solankou.
4. Směs nandejte do čistých skleněných sklenic a důkladně to rukama nebo velkou lžičkou umačkejte, dokud slanina nezakryje všechnu zeleninu. V horní části každé nádoby ponechte nejméně 6 cm místa na zakrytí.
5. Na začátku odložené 4 okrajové listy z kapusty přeložte a umístěte na vrch fermentované zeleniny, zatlačte dolů na listy, aby se zakryly solankou. Opakujte to i pro druhou sklenici. Tímto dalším krokem pomůžete udržet vaši fermentovanou zeleninu pod solankou. Můžete také použít malou čistou sklenici, která se vejde do nádoby a zeleninu přitlačí ke dnu. Ujistěte se, že máte alespoň 3 nebo 6 cm slaného nálevu nad horní částí fermentované zeleniny a složených listů.
6. Sklenice umístěte do lepenkové krabice, abyste je chránili před světlem. Nechte zeleninu kvasit při pokojové teplotě po dobu 5-7 dnů. Ochutnejte malou část po 4 dnech v letních měsících a 5-6 dnech v chladnějších měsících, abyste zjistili, zda se vám líbí chuť. Pokud se vám líbí chuť, odstraňte horní listy zelí a umístěte fermentovanou zeleninu do ledničky. Čím déle zeleninu kvasíte, tím více bude kyselejší. Poté, co dokončíte fermentaci, umístěte zeleninu do chladničky po dobu až 6-8 měsíců.
7. Pokaždé, když ujíte kysanou zeleninu, ujistěte se, že zbylá zelenina je zatlačena pod solanku, abyste si ji ochránili po dlouhou dobu.

Zdroj: diskuze Zavařování kapusty
Odesláno: 8.10.2017 uživatelem Kamča
Počet odpovědí: 1 Zobrazit odpovědi

ČESNEČKA RECEPTY

Česnečka bez bujonu

Suroviny:

  • 1,5 litru hovězího vývaru
  • 1 cibule
  • 1 česnek
  • 1 mrkev
  • 1 petržel
  • ¼ bulvy malého celeru
  • 3 brambory
  • 1 lžíce sádla
  • majoránka
  • nasekané listy petržele
  • sůl
  • pepř

Postup:

Nejprve osmahneme cibulku na sádle. Pak přidáme na kostičky nakrájenou mrkev, celer a petržel a smažíme dál. Asi po 5 minutách přidáme brambory a vše zalijeme vývarem. Necháme zhruba 10 minut mírně vařit. Přidáme prolisovaný česnek, majoránku a petržel a necháme ještě chvilku povařit. Na závěr česnečku dochutíme solí a pepřem. Servírujte s krutony.

Detail odstavce: Česnečka bez bujonu
Zdroj: Česnečka recepty
Zveřejněno: 20.3.2014

ČESNEČKA RECEPTY

Loštická česnečka

Suroviny:

  • 150 g prorostlé slaniny, nakrájené na kostičky
  • 3 cibule, nakrájené na kolečka
  • 3 větší brambory
  • 1 lžička kmínu
  • sůl
  • 6–10 stroužků česneku, podle chuti
  • pepř
  • majoránka
  • 300 g olomouckých tvarůžků, nakrájených na kousky

Postup:

Ve větším hrnci necháme vypéct slaninu, pak přidáme kolečka cibule, osmahneme je dozlatova a zalijeme asi 1,5 l vody. Přidáme kmín, symbolicky osolíme a vaříme, než budou brambory měkké. Polévku poté dochutíme pepřem, prolisovanými stroužky česneku a majoránkou. Tvarůžky rozdělíme do misek, přelijeme vroucí polévkou a ihned podáváme.

Detail odstavce: Loštická česnečka
Zdroj: Česnečka recepty
Zveřejněno: 20.3.2014

ČESNEČKA RECEPTY

Česnečka bez brambor

Suroviny:

  • 800 g čerstvých rajčat oloupaných
  • 3–4 stroužky česneku
  • 2 malé cibule
  • 2 lžíce oleje
  • 1 lžička másla
  • sůl
  • pepř
  • 1 lžička kari koření
  • ¾ l zeleninového vývaru (i z kostky)
  • 1 malou cuketu
  • 1 pórek
  • bazalka

Postup:

Česnek a cibuli nakrájejte a poduste ve směsi oleje a másla, poté přidejte pokrájená rajčata, krátce je osmahněte a okořeňte. Přilijte vývar a duste pod pokličkou asi 15 minut. Mezitím si očistěte cuketu, pórek a bazalku. Cuketu nakrájejte na kostičky, pórek na kolečka. Zeleninu vhoďte do polévky asi 5 minut před koncem vaření a společně dovařte. Dochuťte bazalkou, případně ještě solí a česnekem, aby polévka byla pikantní. Podávejte s osmaženými kostičkami chleba.

Detail odstavce: Česnečka bez brambor
Zdroj: Česnečka recepty
Zveřejněno: 20.3.2014

ČESNEČKA RECEPTY

Krémová česnečka podle babičky

Suroviny:

  • 2 lžíce másla
  • malá cibule, nadrobno nakrájená
  • 3 stroužky česneku na plátky + 1 stroužek prolisovaného česneku
  • 2 menší brambory, nakrájené na malé kostky
  • 300 ml drůbežího nebo hovězího vývaru
  • 400 ml mléka
  • sůl a pepř
  • 100 ml smetany ke šlehání
  • na ozdobení: rukola, parmazán

Postup:

Na másle opékáme asi 2 minuty nadrobno nakrájenou cibulku, pak přidáme 3 stroužky česneku pokrájeného na plátky a mícháme ještě další minutu. Přidáme brambory nakrájené na malé kostky a zalijeme vývarem a mlékem. Osolíme, opepříme a vaříme, než budou brambory měkké. Poté rozmixujeme a zjemníme smetanou. Přivedeme k varu, vmícháme stroužek prolisovaného česneku a odstavíme. Zdobíme rukolou a hoblinkami parmazánu.

Detail odstavce: Krémová česnečka podle babičky
Zdroj: Česnečka recepty
Zveřejněno: 20.3.2014

ČESNEČKA RECEPTY

Smetanová česnečka s uzeným masem

Suroviny:

  • 200 g uzeného masa (bůček nebo krkovička)
  • 1 lžíce sádla
  • 6–8 stroužků česneku
  • 1,5 l vývaru (klidně z kostky masoxu)
  • 2–3 lžíce hladké mouky
  • 100 ml smetany ke šlehání
  • pepř
  • sůl
  • čerstvá pažitka na ozdobení

Postup:

Nejprve si na kostičky nakrájíme uzené maso, nadrobno nasekáme dva stroužky česneku a vše opečeme na sádle. Poté zasypeme hladkou moukou, zalijeme vývarem (nebo vodou s bujónem) a vaříme, dokud maso nezměkne a není hotové. Pokud máme rádi hustší polévku, zahustíme světlou granulovanou jíškou. Potom do polévky nastrouháme zbytek česneku, opepříme, osolíme, povaříme a odstavíme z plotýnky. Ihned vmícháme smetanu a jemně nasekanou čerstvou pažitku. Servírovat můžeme s opékanými toasty.

Detail odstavce: Smetanová česnečka s uzeným masem
Zdroj: Česnečka recepty
Zveřejněno: 20.3.2014

PUDINKOVÉ ŘEZY – RECEPTY

Pudinkové řezy se zakysanou smetanou

Ingredience na těsto: 200 g cukru moučky, 200 g hladké mouky, 4 vejce, 1 prášek do pečiva, 1 dl oleje

Ingredience na pudink: 1 l mléka, 2 vanilkové pudinky, cukr

Ingredience na vrchní vrstvu: 2 zakysané smetany, 2 vanilkové cukry, skořice a Granko na posypání

Postup: Suroviny na těsto smícháme a vylijeme na vysypaný a vymazaný vysoký plech, protože těsto při pečení stoupne. Na těsto nalijeme uvařený horký vanilkový pudink a zapečeme ve vyhřáté troubě dozlatova. Po upečení na teplou buchtu rozetřeme 2 zakysané smetany s 2 vanilkovými cukry a posypeme Grankem a skořicí (skořice je zde moc dobrá, ale nepřehánět). Řezy uchováváme v lednici. Je to neuvěřitelně lehká, dobrá a také osvěžující „buchta“. U ní je jistota, že vám dlouho nevydrží.

Detail odstavce: Pudinkové řezy se zakysanou smetanou
Zdroj: Pudinkové řezy – recepty
Zveřejněno: 5.11.2016

PIŠKOTOVÁ BÁBOVKA

Bábovka s pudinkem

Ingredience: 4 balíčky pudinků, 4 vejce, 1 dl oleje, 1 dl cukru krupice, 1 prášek do pečiva

Postup: Vejce s cukrem vyšlehejte důkladně do pěny, přidejte pudinkové prášky a prášek do pečiva. Znovu ještě promíchejte, nalijte do vymazané a vysypané formy na bábovku a pečte v troubě asi 35 minut. Upečenou bábovku můžete polít čokoládou. Namíchejte různé druhy pudinků, dobrá je klasická kombinace čokoládového a vanilkového pudinku.

Detail odstavce: Bábovka s pudinkem
Zdroj: Piškotová bábovka
Zveřejněno: 5.11.2016

HRNKOVÁ BÁBOVKA

Hrnková bábovka s Margotkou

Ingredience: 2 hrnky polohrubé mouky, 1 hrnek krystalového cukru, 1 prášek do pečiva, 1 vanilkový cukr, 3 vejce, 1 smetana ke šlehání 33%, 1 lžíce oleje, 3 lžíce rumu, 1 čokoláda Margot (cca 100 g)

Postup: Všechny ingredience smícháme a čokoládu nastrouháme. Pečeme při 200 °C 40 až 45 minut ve vyhřáté troubě a vymazané formě. Tato bábovka je rychlá a moc dobrá a vždy se vám povede.

Detail odstavce: Hrnková bábovka s Margotkou
Zdroj: Hrnková bábovka
Zveřejněno: 5.11.2016

NA CO JE DOBRÁ SKOŘICE A MED

Med a skořice na akné

Med i skořice pomáhají léčit kožní onemocnění. Jejich společná kombinace má antimikrobiální vlastnosti. Navíc med udržuje pokožku hydratovanou a zabraňuje ucpávání pórů, což je jedna z příčin akné.

Jak na to

Důkladně promíchejte 1 čajovou lžičku medu a ½ lžičky skořicového prášku. Použijte na oblast postiženou akné. Nechte 10 minut působit a poté smyjte teplou vodou. Opakujte jednou nebo dvakrát denně.

Detail odstavce: Med a skořice na akné
Zdroj: Na co je dobrá skořice a med
Zveřejněno: 5.12.2017

HEUCHERA AMERICANA

Množení a přesazování

Starší rostliny se musí častěji přesazovat a dělit. Množíme je dělením z různých částí kořene. Výsev provádíme na jaře, stačí málo zasypat nebo lehce zatlačit. Rostliny potřebují slunce až polostín, nesnáší úpal, sucho. Vhodná je každá dobrá zahradní půda, propustná, může být i těžší.

Dlužicha je vhodná do skupinové výsadby, na výsadbu do kontejneru, na obruby, do skalek, do smíšených trvalkových záhonů, do podrostů keřů, můžeme ji i použít k řezu.

Detail odstavce: Množení a přesazování
Zdroj: Heuchera americana
Zveřejněno: 10.3.2016

ČESNEČKA RECEPTY

Česnečka se sýrem

Suroviny:

  • 1 ks cibule
  • 1–2 paličky česneku
  • 1 kostka hovězího bujónu
  • 4 ks brambor
  • na ozdobu: chlebové krutony, sýr
  • na dochucení: mletý černý pepř, sůl, drcený kmín, majoránka

Postup:

Nejprve si očistíme menší cibuli a česnek. Cibuli nakrájíme najemno, česnek také, ale můžeme ho nakrájet i na plátky nebo prolisovat. Brambory oloupeme a nakrájíme na kostičky. Potom si v hrnci rozehřejeme sádlo a cibulku necháme zesklovatět. Přidáme česnek, který krátce orestujeme a zalijeme horkou vodou. Přisypeme brambory, kostku bujónu (masový nebo zeleninový) a polévku osolíme, opepříme a dochutíme drceným kmínem. Česnečku vaříme do změknutí brambor. Ke konci vaření nadrhneme do česnečky majoránku. Pro silnější česnekový efekt můžeme přidat další 3 stroužky česneku, tentokrát už prolisovaného.

Horkou česnečku servírujeme nejlépe do misek a posypeme upečenými kostičkami tvrdšího chleba a nastrouhaným sýrem. Hotovou česnečku se sýrem ihned podáváme.

Do česnečky můžeme přidávat sýr jakéhokoliv druhu. Může to být sýr tavený, strouhaný tvrdý sýr a nemusí chybět ani chuťově výrazné sýry, jako je sýr balkánský nebo naše domácí tvarůžky. Sýr přidáváme vždy až nakonec, když už jsou ostatní přísady v česnečce uvařeny, a necháváme ho jen rozpustit. Tvrdý strouhaný sýr můžeme podávat tak, že jím horkou polévku ozdobíme až na talíři.

Detail odstavce: Česnečka se sýrem
Zdroj: Česnečka recepty
Zveřejněno: 20.3.2014

JAK PŘIPRAVIT PŮDU PRO PĚSTOVÁNÍ ZELENINY

Půda a její důležitost

K tomu, aby se zasazeným rostlinkám na vaší zahradě dařilo, dopomůže dobrá půda. Kvalitní zahradní půda by měla zůstávat vlhká a zároveň by měla vodu dobře odvádět, aby nedocházelo k vysoušení, či naopak k uhnívání kořenů. Půdě by neměl chybět dostatek živin, které budou rostliny potřebovat k růstu a hlavně produkci úrody. Správná příprava zahradní půdy vám zajistí, aby mladé rostliny měly vše potřebné k zakořenění a růstu.

Detail odstavce: Půda a její důležitost
Zdroj: Jak připravit půdu pro pěstování zeleniny
Zveřejněno: 2.10.2013

JABLKOVÁ POVIDLA PEČENÁ V TROUBĚ

Jablečná povidla s octem

Ingredience: 5 kg jablek, 2,5 kg cukru, 1/8 l octa

Postup: Vyzrálá, klidně i popadaná jablíčka oloupeme a nastrouháme na hrubém struhadle. V porcelánové nebo skleněné míse smícháme jablka s cukrem a octem a necháme 24 hodin odstát. Poté vše přendáme do hrnce a svaříme, až jablka zesklovatí. Horká jablečná povidla nalijeme do čistě vymytých sklenic a pořádně zavíčkujeme. Jablečná povidla jsou velice dobrá a vhodná hlavně na koláče a lívance. Vydrží dlouho a neztrácí barvu.

Detail odstavce: Jablečná povidla s octem
Zdroj: Jablková povidla pečená v troubě
Zveřejněno: 19.1.2017

NA CO JE DOBRÁ SKOŘICE A MED

Skořice s medem na bolest v krku

Obě složky, jak med, tak skořice, mají antibakteriální a antivirové vlastnosti, které pomáhají tělu bojovat a zabíjet škodlivé bakterie a viry. Zároveň antioxidanty nalezené v medu i ve skořici působí proti volným radikálům v těle.

Jak na to

Smíchejte čtvrt čajové lžičky skořicového prášku s jednou polévkovou lžící organického medu. Konzumujte dvakrát denně. Pokud chcete, můžete obě složky smíchat ve sklenici vlažné vody se šťávou z jednoho citronu.

Detail odstavce: Skořice s medem na bolest v krku
Zdroj: Na co je dobrá skořice a med
Zveřejněno: 5.12.2017

PIŠKOTOVÁ BÁBOVKA

Výjimečnosti piškotové bábovky

Piškotové těsto, ze kterého se připravuje bábovka, je lehké, na jeho přípravu se nepoužívá žádný tuk ani máslo, ale jen vajíčka, mouka a cukr. Nejčastěji se z něj pečou rolády a dortové korpusy a klasické bábovky. Příprava je jednoduchá, pečení netrvá dlouho. Piškotové těsto je možné ochutit, suroviny se vždy přidávají do žloutkové pěny s první částí sněhu z bílků.

Dobrá rada: Vajíčka před přípravou těsta vyjmeme na potřebnou dobu z chladničky, aby měla pokojovou teplotu. Část mouky je možné nahradit škrobovou moučkou, těsto pak bude jemnější.

Detail odstavce: Výjimečnosti piškotové bábovky
Zdroj: Piškotová bábovka
Zveřejněno: 5.11.2016

CONDROSULF 800 - RECENZE

Zkušenosti

Condrosulf 800 indikuje revmatolog či ortoped. U výrobků dle zkušeností uživatelů Proenzi, GS Condro a další potravinových doplňků není garantován léčebný účinek. Nejde o návykový lék, tudíž může být jeho použití dlouhodobé.

Condrosulf je balen v platech, jde o poměrně velké tobolky, které se však dají dobře polknout. Nutno pořádně zapít. Přípravek opravdu účinkuje a ulevuje od bolesti. Pomáhá při artróze. Je cenově dostupný.

SÚKL garantuje přítomnost i množství účinné látky. Potvrzena je mnohaletá dobrá zkušenost velkého počtu pacientů. Výhodou je možnost koupení velkého balení.

Detail odstavce: Zkušenosti
Zdroj: Condrosulf 800 - recenze
Zveřejněno: 20.5.2018

NA CO JE DOBRÁ SKOŘICE A MED

Nežádoucí účinky skořice

Skořice obsahuje látku zvanou kumarin, ta je ve velkých dávkách toxická. Ve skořici kasiové neboli čínské je mnohem více kumarinu než v „pravé“ cejlonské skořici. Nejlepší je tedy kupovat cejlonskou skořici. Pokud ale seženete jen skořici kasiovou, nejezte jí více než půl polévkové lžíce denně (0,5–2 gramy). Pokud máte cejlonskou skořici, můžete konzumovat až 1 polévkovou lžíci (cca 5 gramů) denně.

Jako vždy používejte selský rozum, neexistuje žádný vědecký důkaz, který by potvrzoval zázračné léčivé účinky směsi skořice a medu na všechny nemoci.

Detail odstavce: Nežádoucí účinky skořice
Zdroj: Na co je dobrá skořice a med
Zveřejněno: 5.12.2017

KALATEA

Co je to kalatea (Calathea)

Calathea má úzké zelené zvlněné listy. Při pěstování je nejdůležitější zvýšená vlhkost vzduchu a půdy. Nezapomínejte rostlinu častěji rosit. Calathea je rostlina, která snáší stín, je jí nejlépe při rozptýleném světle. Nesmí být na přímém slunečním světle, mění se pak velikost i barva listů. Calathea miluje teplo, teplota nesmí klesnout pod 18 °C, a naopak může dosahovat dokonce až 25–30 °C. Při přihnojování používejte minerální hnojiva, pro výsadbu je vhodná směs listovky, rašeliny a písku (6 : 3 : 2). Nezbytná je dobrá drenáž do květináče, může se použít cihlová drť, keramické střepy, keramzit nebo molitan. Rostlina se množí dělením oddenků.

Detail odstavce: Co je to kalatea (Calathea)
Zdroj: Kalatea
Zveřejněno: 27.10.2014