Informace od profesionálů

MENU

  

CHOROBY

  

PĚSTOVÁNÍ

  

ŠKŮDCI

  

RECEPTY

  
Téma

DOMÁCÍ CHLEBA VE SKLENĚNÉ MÍSE

OBSAH

Těsto

Těsto nejdřív zadělám v zakrývací míse (dvě hodiny až noc) a nechám na teple kynout.

Pak těsto zkontroluji, podle konzistence případně dodám semínka. (Semínka lnu, slunečnic, sezamu - možno přidat semínka celá i mletá, nejlépe obojí. Chléb učiní chutnějším, hodnotnějším, ale také vstřebají vodu, pokud je těsto řidší.)

Přendám těsto do pekárny, zapnu program buď „celozrnný“ nebo „polotmavý“ a asi za dvě hodiny je hotovo.

Někomu by mohl vadit obdélníkový tvar. Mým vnukům nevadí - chleba snědí do posledního drobečku, a to nenamazaný.

Zdroj: Domácí chleba z kvásku

Poradna

V naší poradně s názvem DOMÁCÍ CHLEBA Z KVÁSKU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Petr Valeš.

Dobrý den, poprosím o radu. Peču kváskový chleba, to je báječná věc, trochu mě zrazuje, že mi ten chleba brzy tvrdne. Rychleji než koupený. Dávám jej do lněného plátna, do mikrotenu, nic nepomáhá. Peču 10 min. na 210, potom 35 min na 190. 700 g pšeničné hladké, 350 ml vody, 350 ml žitného kvásku. Budu Vám vděčný za jakoukoli radu. Předem děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Proč je kupovaný chléb tak měkký?

Na chlebu, který dostanete v místních pekárnách, je něco kouzelného – je vždy tak měkký a nadýchaný. Mnoho z těchto chlebů, zejména balených, je vyrobeno s množstvím chemických přísad, jako je propionát vápenatý, amyláza a oxid chloričitý, které pomáhají udržet je měkké, lehké a nadýchané po celé dny.

V domácích podmínkách můžete delší měkkosti docílit přidáním soli (2% z množství mouky, při 700 gramech je to 14 g soli). Zvážit můžete také přidání osmahnuté cibulky.

Zdroj: diskuze Domácí chleba z kvásku

Domácí chleba bez pekárny

Pak zapojíme vlastní svaly. Je třeba míchat- nechat kynout, míchat- nechat kynout. Udělat tvar, podsypat moukou. A do trouby vložit hrnek s vodou, aby v troubě bylo vlhčí prostředí.

Zdroj: Domácí chleba z kvásku

Poradna

V naší poradně s názvem PEČENÍ CHLEBA V ELEKTR.PEKÁRNĚ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Vladimir Kalina.

Mám problém.Když mě chléb v pekárně krásně vykyne a zahájím pečení,vždy po vypnutí pekárny se chléb ve středu propadne a je z toho neforemný kus upečeného chleba.Dík azdraví Vladimír

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Zkuste jiný recept na pečení. Tady je podrobně vysvětlen netradiční recept z kvásku: www.ceskenapady.cz/d…

Zdroj: diskuze Pečení v pekárně

Uchovávání chleba

Chleba uchovávám v plátěném sáčku s obrázkem pečiva - koupila jsem jej na farmářském trhu od neziskovky pečující o děti s postižením. Stačí ho ale dát do utěrky z přírodního materiálu- (Pozor - když ji pereme, nepoužíváme aviváž. To by chléb voněl poněkud jinak☺)

Lepší je mít chleba sušší, než aby zplesnivěl.

Sušší chléb můžeme napařit nad varnou konvicí - bude měkký a chutný jako čerstvý. Nebo jej můžeme nakrájet na kostky a ty přidat do polévky.

Nebo můžeme uvařit chlebovou polévku.

Zdroj: Domácí chleba z kvásku

Diskuze

V diskuzi KVASEK NA CHLEBA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jenda Benda.

ideální teplota kvásku 28 až 31 stupňů proze okolo 35 stupňů začíná tzv- máselné kvaseni. Hlavně kvaskovi chleba je nejlepsi. viděl jsem a prošel mnoha pekárnami to co se tam dává je hnus.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Kvasek na chleba

Výhody kváskového chleba

V knížce Všechno je dobré mám sice ještě informace o chlebu kvasnicovém, ale pokud člověk začne zvládat kváskový, tak už se mu zpátky nechce. Kvašený chléb je lépe stravitelný. Kvašení je delší proces než kynutí pomocí kvasnic, tudíž složky zrna jsou lépe rozložené a tedy i stravitelnější. Chuť a konzistence je také neskonale lepší.

Domácí chleba z kvásku

Zdroj: Domácí chleba z kvásku

Chleba ve vajíčku jinak (zdravě)

Ingredience: starší chleba, cibule, vejce, sůl, pepř, tuk (na smažení)

Postup: Na tuk dáme smažit cibulku nakrájenou nadrobno, po chvíli přidáme kostky chleba a společně dosmažíme. Zalijeme vejci, které jsme rozšlehali se solí a pepřem, a osmahneme. Zdobíme pažitkou.

Zdroj: Chleba ve vajíčku

Diskuze

V diskuzi JÍŠKA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Pavel.

Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Pavel.

Pavle, nemáš zač
Ja tu jisku používám už několik let a absolutní spokojenost do omáčky.
Jinak jak jsi vzpomněl ten chleba, tak ususit,udělat strouhanku a do guláše nic lepšího neznám.

Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Zdroj: diskuze Jíška

Rada nad zlato

Nenechte se odradit případnými nezdary. Kváskový chléb je potřeba „vychytat“. Ani můj první chléb nebyl nejlepší. (Moje pekárna má jen jednu míchací ručičku. Ta neutáhla můj superzdravý chléb z celého zrna žitné mouky. Méně je někdy více, a tak je lepší začít s bílou špaldovou moukou, do níž přidáme jen trochu celozrnné.)

Věřte, že zakousnout se do kváskového chleba vlastní výroby je nad všechny zákusky.

Zdroj: Domácí chleba z kvásku

Video s recepty

Zde můžete vidět několik video-receptů jak připravit chleba ve vajíčku.

Zdroj: Chleba ve vajíčku

Poradna

V naší poradně s názvem OBAL NA ORCHIDEJ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel MARCELA BUDÍNOVÁ.

Dobrý den. Mám dotaz. Dostala jsem orchidej a mám dotaz. V čem ji mám mít? V neprůhledném obalu, nebo nějaké skleněné misce, aby mohlo ke kořenům světlo?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Zahradník.

Orchideje můžete pěstovat v průhledném i v neprůhledném obalu. Co je důležité, je přístup vzduchu ke kořenům. Okrasný obal by měl být v průměru o 4 cm větší než je průměr květináče. Nepřelévat, rostlinu zalejvejte tak, že ji vyndáte z obalu a osprchujete vlažnou vodou. Necháte okapat a vytéct všechnu vodu z květináče a vložíte zpět do suchého okrasného obalu, nejlépe na vrstvu keramzitu. Za čtyři, pět dní to zopakujte. Až odkvete, tak začněte hnojit osprchováním vodou s hnojivem a dopřejte ji hodně světla v místnosti, ve které je nejvíce lidí během dne. Rostlina potřebujete oxidy, které člověk vydechuje. Tím trošku povyroste a nasadí znovu na květ, k čemu ji donutíte omezením živin a zkrácením doby světla na 6 hodin.

Zdroj: diskuze Obal na orchidej

Chleba ve vajíčku bez oleje

Ingredience: Dukanův chleba, vejce, sůl, pepř, hořčice nebo kečup bez cukru, cibule, nízkotučná šunka (do 3 % tuku) – nemusí být

Postup na fitness chleba ve vajíčku: Vyšleháme vajíčko se solí a pepřem. Chleba máčíme v rozšlehaném vejci a smažíme nasucho na rozpálené pánvi s nepřilnavým povrchem, popřípadě můžeme pánev vytřít kapkou olivového oleje. Chleba opečeme z obou stran. Můžeme na pánvi také opéct šunku, kterou položíme na chleba ve vajíčku. Před podáváním potřeme hořčicí nebo kečupem bez cukru a ozdobíme proužky cibule. Jedná se o zdravou variantu.

Zdroj: Chleba ve vajíčku

Diskuze

V diskuzi JÍŠKA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Pavel.

Dobrý den, najdu, prosím, někde návod na jíšku bez mouky? Mám k dispozici chleba a brambory. A protože nepeču, nechci si kupovat kilo mouky jen na jednu jíšku.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Pavel.

Kup si hotovou granulovanou jisku

Zdroj: diskuze Jíška

Recept na chléb bez kynutí

Tento chléb je velice rychlý, jednoduchý a chutný. Nejsou potřeba žádné velké přípravy ani není nutné čekat na kynutí – zhruba za jeden a půl hodiny budete mít chléb hotový, upečený, včetně přípravy, takže vážně rychlovka, která tím ale není ošizena na chuti.

Ingredience:

  • 550 g hladké mouky
  • 60 g másla
  • 200 ml podmáslí
  • 200 ml piva světlého
  • 2 ks vajec
  • 1 balení kypřicího prášku
  • 1 lžička jedlé sody
  • 1 a půl lžičky soli
  • 2 lžíce cukru
  • 2 lžíce kmínu

Postup:

Ve větší míse promíchejte všechny sypké ingredience, přidejte změklé máslo a zapracujte. Přidejte zbylé suroviny a důkladně propracujte. Mělo by vám vzniknout řidší, ale ne tekuté těsto, to přendejte na podsypaný vál a ještě několik minut důkladně zpracovávejte. Mezitím si vyhřejte troubu na 180 °C. Nyní vás nečeká žádné čekání, až těsto vykyne, rovnou ho vytvarujte do tvaru bochníku a přendejte do skleněné zapékací mísy, kterou můžete vymazat trochou sádla. Nechcete-li, aby vám chléb rozpraskal, je dobré ho seshora na několika místech mírně naříznout. Vložte do vyhřáté trouby a pečte asi 70 minut. Před vyjmutím z trouby ještě chléb zkontrolujte špejlí, zda je skutečně upečený a již se nelepí. Nechte vychladnout a můžete konzumovat.

Zdroj: Recept na chleba

Diskuze

V diskuzi ČÍM UMÝT SILIKON ZE SKLA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel OLGA TRPIŠOVSKÁ.

Dobrý den, při instalaci sprchového koutu zůstaly na hladké skleněné ploše na několika místech otisky prstů a kapky silikonu v tenké vrstvičce. Dalo by se to odstranit třeba lihem nebo raději nějakým speciálním odstraňovačem silikonu? Děkuji za odpověď.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Olda.

Lihem silikon nesundáte. Pro odstranění silokonu musíte použít odstraňovač silikonu, který běžně koupíte v hobby marketu za 2 až 3 stovky. Účinkuje skvěle a neleptá povrch podkladu. Sanitární silikon je vyvinutý jako izolační hmota, která je odolná vůči mnoha materiálům a jen tak něco ho nerozpustí. Odstraňovač silikonu obsahuje směs několika látek, jejichž působení silikon neustojí a rozpustí se. Tady je vidět jak odstraňovač silikonu vypadá a jaká je jeho cena: www.zbozi.cz/hledani…

Zdroj: diskuze Čím umýt silikon ze skla

Chleba ve vajíčku se sýrem

Ingredience: chléb, 50 g tvrdého sýra, 3 vejce, 3 lžíce smetany, 1 lžíce bylinek dle chuti, sůl, pepř, olej

Postup na chleba s vajíčkem a sýrem: Starší chleba nakrájíme na plátky. Sýr nastrouháme na jemném struhadle, přidáme rozšlehaná vajíčka, smetanu na zjemnění, bylinky podle chuti, sůl a pepř. Vše spolu důkladně vyšleháme vidličkou. Chleba máčíme v připravené vajíčkové hmotě, můžeme ho vidličkou pomačkat, aby nasákl co nejvíce vajíčka. Takto připravený chleba smažíme na rozpáleném oleji na pánvi z obou stran.

Zdroj: Chleba ve vajíčku

Diskuze

V diskuzi PEČENÍ V PEKÁRNĚ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Eva.

Dobrý den,nevím co dělám špatně při pečení chleba v pekárně.Nejprve do nádoby naliju vodu,dám sypkou směs koupené v obchodě.Dám příprava těsta a po u míchání pečení.
Po upečení mám stvrdlou hroudu.Může mi někdo poradit?Děkuji Eva

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Najka.

Nezapomněla jste kvasnice?

Zdroj: diskuze Pečení v pekárně

Chleba ve vajíčku se šunkou

Ingredience:

  • 4 krajíce chleba
  • 3 ks vajec
  • 150 g šunky
  • sůl
  • olej na smažení
  • plnotučná hořčice
  • cibule
  • čerstvá nebo kyselá okurka
  • rajče

Postup:

Vejce rozšlehejte v misce, přidejte najemno pokrájenou šunku a osolte. V takto připravené směsi obalte rozpůlené krajíce chleba po obou stranách. Opečte na rozpáleném oleji. Před podáváním můžete potřít hořčicí nebo kečupem, doplnit cibulí a zeleninou.

Zdroj: Recept na chleba

Chleba ve vajíčku se sýrem

Ingredience:

  • 4 krajíce chleba
  • 3 ks vajec
  • 200 g strouhaného sýra eidam
  • sůl
  • olej na smažení
  • plnotučná hořčice
  • cibule
  • čerstvá nebo kyselá okurka
  • rajče

Postup:

Vejce rozšlehejte v misce, přidejte nastrouhaný sýr a osolte. V takto připravené směsi obalte rozpůlené krajíce chleba po obou stranách. Opečte na rozpáleném oleji. Před podáváním můžete potřít hořčicí nebo kečupem, doplnit cibulí a zeleninou.

Zdroj: Recept na chleba

Jak na kvásek

Připravuje se ze žitné mouky a vody. Předpisů na přípravu je spousta, dělá se buď jen z žitné mouky a vlažné vody, nebo ze sušeného kvásku, který se koupí ve zdravé výživě. Chceme-li si ale připravit kvásek pro opakované užívání, oproti návodu na sáčku nepřidáváme ke kvásku droždí. Nejsnazší je požádat někoho, kdo s pečením chleba má zkušenosti, o skleničku kvásku. Pak už stačí kvásek udržovat při životě. Když se s ním sžijete - jako se členem rodiny, vyžaduje menší pozornost než hračka „tamagoči"☺ Občas (1-2x týdně) se musí krmit: přidáme 1-2  lžíce žitné mouky a 1-2 lžíce vlažné vody. Občas (1-2 x týdně, tedy nejlépe když jdeme péct chleba a když část kvásku spotřebujeme) jej po nakrmení necháme zrekreovat při pokojové teplotě. Jinak přežívá v chladu chladničky.

Kvásek chlebový

Zdroj: Domácí chleba z kvásku

Koření a semínka pro chléb

Lze přidat koření. Tradiční je kmín, někdo dává fenykl. Já dávám kmín jak celý, tak i drcený. Osvědčil se mi také mletý koriandr (1 lžička). Přispívá ke stravitelnosti, ale také chléb příjemně ovoní a ochutí.

Přidat lze nejen semínka (len, sezam, slunečnice), ale pro změnu třeba i vlašské ořechy.

Zdroj: Domácí chleba z kvásku

Historie chleba

První příprava chleba sahá mnoho let, spíše několik tisíců let do časů před naším letopočtem. V dřívějších dobách se lidé živili lovem a úpravou různé zvěři, tuto obživu později vystřídala úprava a zpracování obilovin a půdních plodin, které v dnešní moderní době nazýváme zemědělstvím. Společně s touto změnou přišla také první zmínka o výrobě chleba. Samozřejmě si ani zdaleka nemůžeme představit dnešní kynutý chléb doplněný různými semínky, kostkami uzenin a podobně. Ale vlastně už v těch dávných dobách se postupně výroba chleba zdokonalovala a upravovala dle daných možností, chutí a fantazie. A kam až celý tento vývoj dokráčel? Vlastně stále ještě kráčí. Dnes a denně na pultech v obchodech můžete vidět další a další nové druhy chleba z různých surovin a se spoustou přísad. Chléb si dnes pořídíte v každém obchodě s potravinami, ale možná právě vy dáváte přednost domácí výrobě a ozkoušeným či novým receptům...

Zdroj: Recept na chleba

Tradiční chléb - mouka, voda, kvásek, sůl

Když si peču sama, mám přehled, co v chlebu je. Nepoužívám plniva, pojiva, regulátory kyselosti ani starý chléb, jak se to mnohdy děje. Všeobecně používanou pšenici nedávám, je přešlechtěná a nemá (pro dost lidí) dobrý lepek. Základní složkou mého chleba je špalda (nešlechtěný druh pšenice) a žito. Míchám mouku celozrnnou a bílou v různých poměrech.

(Celozrnná je hodnotnější, bílá je pro běžné strávníky přitažlivější.)

Někdy přidávám ještě další mouky (cizrnovou, pohankovou, amarantovou, sójovou...), ty ale v menší míře.

Základem těsta na přípravu chleba je mouka, voda, sůl a kvásek (odborně kvas).

  • Mouka - půl kila.
  • Voda- 320 ml.
  • Dvě lžičky soli.
  • Rozkynutý kvásek - několik lžic.
  • Pro lepší kynutí lze přidat lžičku cukru.

Mouka špalda, sůl. kmín

Zdroj: Domácí chleba z kvásku


Autoři obsahu

Mgr. Hanka Synková

Nina Vinšová

Mgr. Světluše Vinšová


ČeskéNápady

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP