Facebook Síť X Pinterest email tisk

Téma

DOMÁCÍ KOKTEJL NA HUBNUTÍ RECEPTY


DOMÁCÍ KOKTEJL NA HUBNUTÍ RECEPTY je jedno z témat, které se týká tohoto článku. Krevetový koktejl je pokrm z plodů moře, konkrétně je vyroben z oloupaných, vařených krevet v omáčce Marie Rose nebo koktejlové omáčce, podávaný ve sklenici. Byl to nejoblíbenější předkrm ve Velké Británii i ve Spojených státech od 60. do konce 80. let. Podle anglického food spisovatele Nigela Slatera krevetový koktejl „strávil většinu (svého života) kolísáním od vrcholu módy až po směšně zastaralý trend“ a nyní se často podává s jistou dávkou ironie.


Názory Britů na krevetový koktejl

Nigel Slater říká, že „všechno je v omáčce“ a že „ta pravá omáčka je v podstatě majonéza, kečup a pár omáček Tabasco .“

Šéfkuchař Heston Blumenthal prohlašuje, že krevetový koktejl je jeho „tajnou neřestí“: „Když se po práci v The Fat Duck vrátím domů pozdě, nemám raději nic jiného, než vběhnout do lednice pro krevetový koktejl.“ Blumenthal poznamenává, že nejlepší je použít domácí majonézu, a doporučuje přidat nasekanou bazalku a estragon.

Televizní šéfkuchařka a spisovatelka Delia Smithová uvádí, že nejlepší verzí jsou krevety vařené vlastníma rukama, že tím předejdete některými velmi špatnými adaptacím, v neposlední řadě vodnatými krevetami a podřadnými omáčkami.“

Jak poznamenávají Hopkinson a Bareham v knize The Prawn Cocktail Years (Roky koktejlů s krevetami) , to, co bylo kdysi považováno za „ Ohromné britské jídlo “, sestávalo z koktejlu s krevetami, po kterém následoval steak garni s hranolky a jako dezert dort z Černého lesa; poznamenávají, že „uvařená tak, jak má být, je tato často tolik zesměšňovaná večeře stále něčím opravdu výjimečným.“

Zdroj: článek Krevetový koktejl

Poradna

V naší poradně s názvem VŠE, CO JSTE CHTĚLI VĚDĚT O DOMÁCÍ VODÁRNĚ! se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Luboš Pelcner.

Nespíná nám darling.Asi budeme muset koupit nový.Studna je hluboká cca 13 metrů,dům patrový,cca 8m.Jaké parametry(obsah,výška tlaku...)bychom potřebovali plus orientační cena takového darlingu.Děkuji.Pelcner

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Milda.

Minimální požadavky na domácí vodárnu pro váš konkrétní případ jsou: objem nádoby 40 litrů, příkon motoru 1500 W, provozní tlak 4,8 baru, výtlak 48 m. Cena za takovou domácí vodárnu se pohybuje okolo 6500 Kč. Zde se můžete podívat na aktuální ceny: https://www.zbozi.cz/dum-by…

Zdroj: příběh Vše, co jste chtěli vědět o domácí vodárně!

Historie a původ krevetového koktejlu

Pokrm z vařených mořských plodů s pikantní omáčkou nějakého druhu má starodávný původ a existuje mnoho variant. Pokrmy z ústřic nebo krevet tohoto druhu byly populární ve Spojených státech na konci devatenáctého století. Některé zdroje spojují podávání krevetového koktejlu v koktejlových sklenicích se zákazem alkoholických nápojů během prohibice ve 20. letech 20. století ve Spojených státech. Verze krevetového koktejlu se zpopularizovala v kasinech v Las Vegas na konci 50. let, počínaje kasinem Golden Gate na Fremont Street které denně prodávalo až 2 000 krevetových koktejlů za nízké ceny, ne více než 99 centů. Krevetový koktejl je považován za do jisté míry synonymum pro Mekku hazardních her a zábavy.

Ve Spojeném království se vynález krevetového koktejlu často připisuje britské televizní šéfkuchařce Fanny Cradockové v 60. letech 20. století. Ve své knize The Prawn Cocktail Years z roku 1997 Simon Hopkinson a Lindsey Barehamová poznamenávají, že krevetový koktejl má „přímý původ k Escoffierovi“.

Zdroj: článek Krevetový koktejl

Příběh

Ve svém příspěvku DOMÁCÍ ŠUNKA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Sidonie.

Dobrý den, mám dotaz zda se dá domácí šunka vyrobit také z mraženého/ rozmraženého masa...nemám možnost pokaždé dostat čerstvé maso ale v mrazáku ho mám dosti a také jakje to potom s vařením...mám schinkenfee ale nevím , zda z rozmraženého masa se musí vařit na ( jakou teplotu a jakou dobu )? Děkuji moc za radu.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Bla bla.

čerstvé je po úpravě šťavnatější při rozmrazení část tekutiny z masa vyteče lze dodat lákem a maso napíchat 4 procentním roztokem soli s cukrem nebo praganda teplota 75 stupňů čím méně bude kolísat tím lépe cca 2 hod - kuřecí šumku táhnout při 80 C

Zdroj: příběh Domácí šunka

Krevetový koktejl

Ingredience: 1 lžíce bílého vína, 1 hlávka ledového salátu, 1 špetka mleté papriky, 300 g vařených krevet

Ingredience podle chuti: rajčata, avokádo

Ingredience na zálivku: tabasco, 3 lžíce majonézy, citronová šťáva, 2 lžíce sladkého kečupu, 1 lžička brandy, 4 lžíce zakysané smetany, 1 lžíce worcesterové omáčky

Postup: Ledový salát opláchneme studenou vodou a nakrájíme na proužky. Připravíme si 4 větší sklenice na nožičce. Nejlépe z tlustšího skla. Do skleniček navrstvíme ledový salát, přidat můžeme i rajčátka nebo plátky avokáda. Na zeleninu rozmístíme do každé sklenice alespoň čtyři předem uvařené krevety a zakapeme je pořádnou porcí citronové šťávy. V misce rozmícháme majonézu, kysanou smetanu, kečup, citronovou šťávu, tabasco, worcesterovou omáčku a jednu lžičku brandy nebo koňaku. Takto připravenou zálivkou přelijeme krevety ve sklenici a můžeme podávat. Podle chuti můžeme krevetový koktejl doplnit čerstvě mletým pepřem nebo špetkou papriky, případně lehčího chilli.

Zdroj: článek Krevetová pomazánka

Pravý krevetový koktejl

Ingredience

  • 400 g vařených krevet;
  • 4 hlávkové saláty Little Gem, ořezané;
  • 5 vrchovatých lžic majonézy;
  • 5 lžic rajského čatní;
  • 2 lžičky worcesterské omáčky;
  • 2 lžičky krémového křenu;
  • malý střik omáčky Tabasco;
  • vymačkaná šťáva z 1 citronu;
  • paprika na zaprášení;
  • 4 lžičky nasekané pažitky.

Postup

Oloupejte všechny krevety kromě čtyř (ty si schovejte na vrchní část). Hlávkový salát rozdělte na jednotlivé listy a poté je rovnoměrně rozdělte do čtyř malých skleněných misek. Krevety posypte hlávkovým salátem a okořeňte černým pepřem.

Smíchejte majonézu, rajčatový čatní, worcesterskou omáčku, křen a Tabasco. Dochutíme citronovou šťávou, solí a pepřem a směsí střídmě potřeme krevety. Posypeme trochou papriky a pažitkou. Navrch dejte zbývající krevety a ihned podávejte. Výborné s hnědým chlebem.

Zdroj: článek Krevetový koktejl

Variace

Krevety lze nahradit škeblemi, ústřicemi, olihněmi (jako koktejl z olihní ) nebo jinými mořskými plody. Různé přípravy používají ingredience, jako jsou ryby a chobotnice. Koktejly z mořských plodů často obsahují limetkovou šťávu a rajčatovou omáčku a někdy se podávají s citronem.

Zdroj: článek Krevetový koktejl

Recepty na domácí pekárnu

Domácí pekárna chleba se používá k automatickému míchání, hnětení, kynutí a pečení různých druhů chleba, těst a dokonce i dalších potravin, jako jsou džemy, koláče a rizoto. Nabízí pohodlný a bezdotykový způsob výroby pečiva, takže je ideální pro začátečníky nebo ty, kteří mají nabitý program a chtějí čerstvé domácí výrobky bez ruční práce tradičního pečení.

Recepty na chléb

Sendvičové bochníky

Nejčastěji se používá pro standardní bílý, celozrnný a jiný kynutý sendvičový chléb podle jednoduchých, předem odměřených receptů.

Speciální chleby

Dobré pekárny mohou také vyrábět obohacená těsta, jako je brioška, ​​challah a ovocno-ořechový chléb, často s funkcí pro přidání ingrediencí ve správný čas.

Nastavení pouze pro těsto

Program „Těsto“ lze použít k míchání a hnětení různých kynutých těst pro pozdější pečení v klasické troubě, například na pizzové korpusy, bagely nebo housky.

Recepty na těsta

Těsto na pizzu

Oblíbeným použitím je výroba těsta na pizzu, čímž se ušetří nemalé úsilí spojené s ručním hnětením.

Sladké rohlíky a preclíky

Těsto na skořicové buchty, večeře a další sladké pochoutky lze připravit v pekárně chleba.

Recepty na ostatní potraviny

Džemy a zavařeniny

Cyklus „Džem“ nebo „Vaření“ u některých modelů umožňuje vařit a míchat džemy a další zavařeniny.

Koláče a dezerty

Pekárny chleba lze použít k pečení rychlých chlebů, tvarohových koláčů a dokonce i ovocných koláčků.

Slané pokrmy

Díky možnosti ohřevu a míchání mohou pekárny vařit jednoduchá jídla, jako je rizoto, dušené maso a dokonce i míchaná vejce.

Výhody používání pekárny chleba

Pohodlí

Vložte ingredience, stiskněte tlačítko a pekárna se postará o míchání, hnětení, kynutí a pečení.

Plánované pečení

Mnoho modelů má časovače, které vám umožňují nastavit pečení za několik hodin, takže chléb je hotový, kdykoli ho budete chtít.

Čerstvost

Užijte si čerstvý domácí chléb a pečivo bez konzervantů, které se nacházejí v kupovaných produktech.

Všestrannost

Kromě chleba dokáží tyto stroje připravovat různá těsta, koláče a dokonce i některá vařená jídla, což zvyšuje jejich využití v kuchyni.

Zdroj: článek Domácí pekárna

Domácí vodárna

Čerpaná voda se pomocí domácí vodárny dopravuje do domu, chalupy nebo podobného zařízení, kde se rozvádí potrubím třeba přímo do koupelny. Vodárny se často využívají též pro čerpání vody určené k zavlažování nebo zalévání zahrady nebo k udržování tlaku ve vodovodním řádu.

Domácí vodárny se používají jak na místech, kde není dostupný běžný veřejný vodovod nebo je v něm nedostatečný tlak, tak i všude tam, kde je k dispozici vlastní vodní zdroj a je zájem o úsporu peněz. Domácí vodárnu lze používat celoročně.

Vodárna se vyplatí, i když na chalupu budete jezdit třeba jednou týdně. Zahrada se čas od času zalít musí a počasí není vždy příznivé. Některá letní období jsou suchá a naše zeleň nepočká a uschne. Je zde sice počáteční investice, ale je třeba myslet na to, že taková vodárna vám vydrží i desítky let. Samozřejmě musí jít o kvalitní zařízení, které může stát do osmi tisíc, ale i méně. Vzhledem k tomu, že se cena za metr krychlový vody pohybuje v průměru kolem 71 korun a stále se zdražuje, pořízení domácí vodárny se může vyplatit již po pár letech.

Mezi hlavní výhody domácí vodárny patří snížení nákladů – nemusíte být napojeni do veřejné vodovodní sítě, za kterou platíte nejen vodné, ale i stočné. Dále je to dostupnost – čas od času nastane ve veřejné síti odstávka, například kvůli údržbě, a vy tak krátkodobě přicházíte o zdroj vody. Přistavená cisterna jako náhrada stačí tak maximálně na pitnou vodu. Na koupání nebo zalévání zahrádky můžete rovnou zapomenout. Pozitivem je i stálý tlak vody – zejména v odlehlejších oblastech, kam se musí voda veřejnou sítí dlouze dopravovat, dochází k poklesům tlaku vody. Tento problém opět vyřeší domácí vodárna.

Domácí vodárnu zpravidla tvoří několik samostatných zařízení: čerpadlo (ponorné, povrchové, samonasávací), tlaková nádoba o různých objemech, spínač, tlakoměr, ovládací jednotka aj. Vodárnu je možné zakoupit jako kompaktní zařízení sestavené výrobcem, nebo lze zakoupit jednotlivé součásti a sestavit si vlastní vodárnu podle skutečné potřeby konkrétního objektu. Tuto variantu doporučujeme pouze zkušeným „čerpadlářům“ a pro všechny ostatní zákazníky je v nabídce řada kvalitních vodáren v různých výkonových řadách bez starostí. Pokud by vám pomohlo jednoduché schéma od čerpadla ve studně po tlakovou nádobu, tak zde jsou schémata pro různá zapojení: domácí vodárna schéma zapojení.

Zdroj: článek Vše, co jste chtěli vědět o domácí vodárně!

Autoři uvedeného obsahu

 Mgr. Jiří Dvořák

 Mgr. Světluše Vinšová

 Nina Vinšová

 Mgr. Michal Vinš


domácí koktejl na hubnutí
<< PŘEDCHOZÍ PŘÍSPĚVEK
domaci koktejly na hubnutí
NÁSLEDUJÍCÍ PŘÍSPĚVEK >>
novinky a zajímavosti

Chcete odebírat naše novinky?


Dokažte, že jste člověk a napište sem číslicemi číslo dvacetsedm.