DRÉN bylo téma, které nás inspirovalo k vytvoření tohoto článku. Aloe vera je vynikající léčivá rostlina, která pomáhá lidem se vypořádat s různými nemocemi. Má mnoho blahodárných léčivých účinků, působí na naše tělo zevnitř i zvenku. Je to rostlina, která může být pěstována v květináči i v přírodě. Její listy jsou zásobárnou výživných látek. Aloe vera má hydratační a hojivé účinky. Přidává se do kosmetických přípravků, využívá se v léčitelství a také v potravinářském průmyslu.
Původ aloe vera a její využití
Původ aloe vera je nejasný, ale předpokládá se, že rostlina pochází z Afriky, z horkého a suchého podnebí. Aloe vera je pouštní lilií, i když ve skutečnosti vypadá spíše jako kaktus. Na světě existuje asi dva tisíce druhů aloe, a to v různých velikostech, od malých, jen několik centimetrů vysokých, až po více jak půl metrové rostliny.
Aloe vera je rostlina s neuvěřitelným složením. Dřeň získaná z listů je bohatá na látky, jako jsou vitamíny, minerály, aminokyseliny, enzymy a trávící enzymy. Aloe vera se používá k hojení ran, na různé kožní problémy (vyrážky, lupenka apod.), k léčbě popálenin a spálenin od slunce, ale také jako lék při diabetes, astmatu, epilepsii a osteoartróze. Gel z aloe vera naleznete v mnoha kosmetických výrobcích. V dnešní době je tato rostlina používána i v potravinářském průmyslu, například při výrobě nápojů. Pravidelné a dlouhodobé užívání nemá žádné negativní účinky na organismus, ba naopak, je všelékem na množství našich neduhů.
Zdroj: článek Pěstování aloe vera
Dušená mrkev nasladko
Suroviny:
- 800 g mrkve
- 1 citron
- cukr dle sladkosti mrkve
- máslo
Na dochucení:
- mletá skořice
- vanilkový lusk (případně vanilkový cukr)
- hřebíček
Postup:
Omytou mrkev oloupejte, nastrouhejte na hrubém struhadle, vložte do kastrolu, přidejte šťávu a kůru (jen žlutou část!) z celého citronu, lžíci másla, cukr a dle chuti skořici, hřebíček nebo dřeň z vanilky. Duste doměkka, pokud je třeba, podlijte mrkev troškou vody.
Takto připravenou dušenou mrkev můžete použít jako náplň do palačinek společně s tvarohem nebo jako náplň kynutých buchet a koláčů s drobenkou či do tvarohových nebo smetanových pohárů. Výborná je i samotná nebo s těstovinami a zakysanou smetanou.
Zdroj: článek Dušená mrkev