Facebook Síť X Pinterest email tisk

Téma

DRÉN


Zajímá vás téma DRÉN? Tak právě pro vás je určen tento článek. Aloe vera je vynikající léčivá rostlina, která pomáhá lidem se vypořádat s různými nemocemi. Má mnoho blahodárných léčivých účinků, působí na naše tělo zevnitř i zvenku. Je to rostlina, která může být pěstována v květináči i v přírodě. Její listy jsou zásobárnou výživných látek. Aloe vera má hydratační a hojivé účinky. Přidává se do kosmetických přípravků, využívá se v léčitelství a také v potravinářském průmyslu.


Původ aloe vera a její využití

Původ aloe vera je nejasný, ale předpokládá se, že rostlina pochází z Afriky, z horkého a suchého podnebí. Aloe vera je pouštní lilií, i když ve skutečnosti vypadá spíše jako kaktus. Na světě existuje asi dva tisíce druhů aloe, a to v různých velikostech, od malých, jen několik centimetrů vysokých, až po více jak půl metrové rostliny.

Aloe vera je rostlina s neuvěřitelným složením. Dřeň získaná z listů je bohatá na látky, jako jsou vitamíny, minerály, aminokyseliny, enzymy a trávící enzymy. Aloe vera se používá k hojení ran, na různé kožní problémy (vyrážky, lupenka apod.), k léčbě popálenin a spálenin od slunce, ale také jako lék při diabetes, astmatu, epilepsii a osteoartróze. Gel z aloe vera naleznete v mnoha kosmetických výrobcích. V dnešní době je tato rostlina používána i v potravinářském průmyslu, například při výrobě nápojů. Pravidelné a dlouhodobé užívání nemá žádné negativní účinky na organismus, ba naopak, je všelékem na množství našich neduhů.

Zdroj: článek Pěstování aloe vera

Dušená mrkev nasladko

Suroviny:

  • 800 g mrkve
  • 1 citron
  • cukr dle sladkosti mrkve
  • máslo

Na dochucení:

  • mletá skořice
  • vanilkový lusk (případně vanilkový cukr)
  • hřebíček

Postup:

Omytou mrkev oloupejte, nastrouhejte na hrubém struhadle, vložte do kastrolu, přidejte šťávu a kůru (jen žlutou část!) z celého citronu, lžíci másla, cukr a dle chuti skořici, hřebíček nebo dřeň z vanilky. Duste doměkka, pokud je třeba, podlijte mrkev troškou vody.

Takto připravenou dušenou mrkev můžete použít jako náplň do palačinek společně s tvarohem nebo jako náplň kynutých buchet a koláčů s drobenkou či do tvarohových nebo smetanových pohárů. Výborná je i samotná nebo s těstovinami a zakysanou smetanou.

Zdroj: článek Dušená mrkev

Jak zavařit špendlíky

Ingredience

  • 1 200 g špendlíků,
  • 100 ml pomerančového džusu,
  • 2 balení vanilkového cukru,
  • 1 tyčka skořice,
  • 1 balení želírovacího cukru na 1 kg ovoce.

Postup

Divoké špendlíky omyjte a odstopkujte, uvařte (nejrychleji v tlakovém hrnci) a poté sceďte přes síto. Vznikne vám přibližně 800 g mirabelkového džemu se šťávou.

Dřeň a šťávu rozmixujte, poté smíchejte s pomerančovou šťávou, vanilkovým cukrem a konzervačním cukrem. Nechte chvíli louhovat. Přidejte skořicovou tyčinku a za stálého míchání přiveďte k varu. Vařte po dobu uvedenou na obalu konzervačního cukru.

Vyjměte skořicovou tyčinku a povidla nalijte do horkých, vypláchnutých sklenic.

Divoké špendlíky bývají často trochu kyselé, proto na 1 kg konzervačního cukru použijte o něco méně ovoce. Pokud máte raději kyselejší chuť, použijte běžné množství.

Zdroj: článek Jak na zavařování

Autoři uvedeného obsahu

 Nina Vinšová

 Mgr. Jana Válková

 Mgr. Světluše Vinšová


dřeň
<< PŘEDCHOZÍ PŘÍSPĚVEK
dřeň z blum
NÁSLEDUJÍCÍ PŘÍSPĚVEK >>
novinky a zajímavosti

Chcete odebírat naše novinky?


Dokažte, že jste člověk a napište sem číslicemi číslo dvacetsedm.