Informace od profesionálů

MENU

  

CHOROBY

  

PĚSTOVÁNÍ

  

ŠKŮDCI

  

RECEPTY

  
Téma

DROŽDOVÁ POMAZÁNKA JAKO ZE ŠKOLKY

OBSAH

Drožďová pomazánka jako ze školky

Ingredience: 250 g droždí, 4 vejce, 1 cibule, sůl, pepř mletý, 1/3 másla, pažitka

Technologický postup: Kousek másla odkrojíme a zpěníme na něm nadrobno nakrájenou cibulku. Zbytek másla necháme při pokojové teplotě změknout. Na orestovanou cibulku rozdrobíme droždí, promícháváme a čekáme, až se rozpustí. Pozor, aby se nepřipálilo! Do rozpuštěného droždí rozklepneme vejce, můžeme přisolit, případně přidat trochu pepře, a mícháme do zhoustnutí. Hotovou směs necháme vychladnout a nakonec ji vyšleháme se změklým máslem. Podáváme s pečivem, zdobíme cibulkou, pažitkou, plátkem rajčete nebo vajíčka.

Zdroj: Drožďová pomazánka

Diskuze

V diskuzi STŘÍHÁNÍ KLEMATISU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jana.

Prosím rady na stříhání klematisu, Zda na zimu až u země, nebo ne, Děkuji.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Zajda.

Dobrý den, koupila jsem kontejnerovanou třešeň a mám ji zatím na balkóně. Dnes jsem si všimla červených bouliček na stopkách listů. Tušíte někdo,co to je ? Dá se to nějak řešit? Vrátit stromek do školky? Když jsem ho koupila,neměl tak rozvinuté listy, takže nebylo nic vidět, až teď.
Díky za rady zkušenějších.

Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Zdroj: diskuze Stříhání klematisu

Drožďová pomazánka bez vajec

Ingredience: 2 kostky droždí, 1 cibule, 100 g másla, 100 g taveného sýru, sůl, pepř mletý, pažitka

Technologický postup: Na másle zpěníme cibuli, přidáme droždí, tavený sýr a mícháme do rozpuštění a propojení ingrediencí. Dle chuti přidáme sůl, mletý pepř a nasekanou pažitku. Po vychladnutí mažeme nejlépe na tmavé pečivo.

Zdroj: Drožďová pomazánka

Poradna

V naší poradně s názvem PASTINÁKOVÁ NAŤ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Eva.

Zajímalo by mě, jak je to s tou pastinákovou natí. V nějakém článku jsem našla, že ji pán kompostuje, protože je mírně jedovatá. Může se tedy dávat do pokrmů, třeba i za syrova, nebo ne??? Smí se nať pastináku používat běžně jako petrželová nať? Nikde v článcích jsem zmínku o použití nati nenašla, tedy ani upozornění, že by jedovatá byla...

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča .

Nať pstyňáku je možné použít jako nať petržele, takže i za syrova. Nať pastyňáku není tak aromatická jako je nať petrželová. Žádná jedovatost není známa.

Zdroj: diskuze Pastináková nať

Drožďová pomazánka s pomazánkovým máslem

Ingredience: kousek másla, 1 střední cibule, 1 kostka kvasnic, 4 vejce, 1 pomazánkové máslo, sůl, pepř mletý

Technologický postup: Na másle osmažíme najemno nakrájenou cibulku do sklovata, přidáme kostičku kvasnic, jakmile se rozpustí, rozklepneme do pánve také 4 celé vejce a usmažíme hodně hustou vaječinu. Po zchladnutí zamícháme směs s jedním pomazánkovým máslem, dosolíme a dopepříme, kdo má rád, může přidat česnek.

Zdroj: Drožďová pomazánka

Diskuze

V diskuzi DOTAZ NA PASTINÁKOVOU NAŤ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Vladimír.

Dobrý den, může mi někdo poradit, zda se nať pastináku dá konsumovat podobně jako nať petržele? Díky. V.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Alena.

Já nať z pastyňáku používám stejně jako z petržele. Nať z pastiňáku není tak aromatická jako má petržel, ale chutná taky dobře. Dá se i mrazit.

Zdroj: diskuze Dotaz na pastinákovou nať

Drožďová pomazánka s tvarohem

Ingredience: 250 g měkkého tvarohu, 2 kostky droždí, 1 cibule, 1 vejce, 2 lžíce bílého jogurtu, bylinky, sůl

Technologický postup: Osmahneme cibulku, přidáme droždí a necháme ho rozpustit. Po rozpuštění droždí přidáme osolené vajíčko, a až bude hotové, stáhneme z plotny. Přidáme tvaroh a případně podle konzistence trochu bílého jogurtu a podle chuti dosolíme. Vmícháme bylinky nebo nasekanou jarní cibulku.

Zdroj: Drožďová pomazánka

Diskuze

V diskuzi KOLAUDACE BYTU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel David.

Zdravim potreboval bych poradit zda je potreba kolaudovat byt ktery se chystam vybudovat ve svem dome aby ho mohly uzivat najemnici diky

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jana.

Dobrý den, ráda bych koupila byt, který je na katastru veden jako ateliér, jelikož má snížený strop. Vzhledem k tomu, že na byt, který je takto zapsán na katastru, mi staveb. spořitelna odmítá půjčit peníze, stávající majitel tudíž řekl, že bude muset byt překolaudovat, aby byl na katastru veden jako byt a ne jako ateliér. Má otázka zní, zda je tedy možné takto "atelier" zkolaudovat, když nesplňuje dané parametry. To by ho podle mě jako byt zkolaudovali rovnou ne? Ještě by mě zajímalo, jak popř. dlouho takové překolaudování cca trvá? Děkuji za odpověď. S přáním hezkého dne J. Frídová

Zdroj: diskuze Kolaudace bytu

Drožďová pomazánka se strouhankou

Ingredience: 5 vajec, 5 lžic strouhanky, 2 kostky droždí, 1 cibule, 3 stroužky česneku, sůl, pepř mletý, majoránka

Technologický postup: Vajíčka rozklepneme do půllitrového hrnku, zalijeme studenou vodou a rozmícháme. Na pánvi osmažíme do sklovata jemně nakrájenou cibulku a přidáme droždí. Droždí necháme rozpustit a za stálého míchání počkáme, až se začne znovu srážet. Potom přidáme vajíčka s vodou a mícháme, dokud nezačne směs opět vařit. Pak postupně přidáváme strouhanku, až se vytvoří směs podobná konzistencí „mozečku“. Pánev potom odstavíme z plotny a ochutíme nastrouhaným česnekem, majoránkou, solí a pepřem.

Zdroj: Drožďová pomazánka

Poradna

V naší poradně s názvem POPÍNAVÁ ROSTLINA NA PLOT se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ilona.

Prosím o radu
Rostlina je jednoletá rychle rostoucí popínavá po plotě.Stonky jsou zelené dužnaté ne dřevnaté.Květy jsou žluté trochu ve tvaru jako kopr místamy stočené do spírál jako u vína.Plody jsou zelené šištíce s bodáky ve tvaru jako kiwi.Na podzim šištice uschne a spodní část se rozevře a vypadnou z ní 4 ploché hnědé pecky .Tvar jako dýňové semínko s rozdílem celé hladké.Mockrát děkuji za odpověď

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Zahradník.

Posílám vám odkaz na stránku, kde jsou vidět nejznámější popínavé druhy a jejich obrázky: www.theguardian.com/…
Podle obrázků najděte tu svojí rostlinu a hned vedle se dozvíte její latinský název. Podle něho již dohledáte český název.

Zdroj: diskuze Popínavá rostlina na plot

Drožďová pomazánka se salámem

Ingredience: 1 cibule, 5 vajec, 150 ml mléka, 150 g šunkového salámu, 4 lžíce strouhanky, 1 kostka droždí, 2 lžíce másla, sůl

Technologický postup: Na másle zpěníme nadrobno nakrájenou cibuli. Přidáme rozdrobené droždí a mícháme, dokud se nerozpustí. Přidáme na nudličky nakrájený salám a pořádně promícháme. Vše zalijeme mlékem a rozmícháme tak, aby nám vznikla řidší kašička. Do základu pomazánky vsypeme po lžících a za stálého míchání strouhanku. Tím vznikne hustá kaše. Nakonec přidáme vejce, osolíme a mícháme, dokud se nesrazí. Kvasnicovou pomazánku se salámem necháme vychladnout a poté podáváme s pečivem, obložené čerstvými rajčaty.

Zdroj: Drožďová pomazánka

Diskuze

V diskuzi CIBULE JAKO LÉK se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Lucie Plačková.

Děkuji,hned jdu vyzkoušet, tak věřím že kašel vyléčí.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Cibule jako lék

Drožďová pomazánka a zdraví

Syrové droždí je pozoruhodnou potravinou s velkým přínosem pro naše zdraví. Jako takové je ale bohužel stále opomíjeno. Kvasnice obsahují vysoké množství vitamínů B, sodíku a draslíku a pomáhají neutralizovat kyseliny v žaludku, játrech a ve střevech. Jsou tedy doslova přírodním elixírem zdraví a krásy. Avšak pozor! Droždí by se měli vyhnout lidé s přemnoženými kvasinkami ve střevech a nikdy, opravdu nikdy ho nekombinujte se zeleninou a ovocem. Důsledkem je tvorba alkoholu v zažívacím traktu a dalších sloučenin toxických pro játra a ledviny.

Kvasnicová pomazánka tepelnou úpravou část svých blahodárných látek a enzymů sice ztrácí, ale i přesto je zdravým a chutným zpestřením jídelníčku dětí i dospělých.

Výživová hodnota ve 30 g pomazánky je následující: energie 159,9 kJ; kalorie 38,22 kcal; bílkoviny 4,29 g; sacharidy 1,5 g; tuky 1,68 g.

Zdroj: Drožďová pomazánka

Diskuze

V diskuzi LIKVIDACE ČERVOTOČE V TRÁMECH se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jouda.

Tak nevim, mě stačilo je důkladně potřít hustou mýdlovou vodou, která zaslepila chodbičky a vyschla na povrchu jako film a byl pokoj - už je to řadu let, a nikdy jsem to už nemusel opakovat :-) Je to podobné jako s hrůzostrašnou dřevomorkou, kde se také zbytečně straší, přitom stačí troška modrá skalice, či ekologičtějšího hydroxidu a je vyřešeno :-)

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Likvidace červotoče v trámech

Zdravá celerová pomazánka s mrkví

Ingredience: 3– 4 mrkve, 1 bílý jogurt, 1 lučina, 0,5 menšího celeru, sůl, čerstvé bylinky, citronová šťáva, mletý černý pepř

Postup: Mrkev i celer oškrábeme a najemno nastrouháme. Přidáme lučinu a podle potřeby bílý jogurt – až bude mít pomazánka požadovanou roztíratelnou konzistenci. Ochutíme solí, pepřem, citronem, pro gurmány čerstvými bylinkami. Celerovo mrkvová pomazánka se podává nejlépe dobře vychlazená.

Zdroj: Celerová pomazánka - recept

Poradna

V naší poradně s názvem WARFARIN A JEHO NEŽÁDOUCÍ ÚČINKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Zdenka.

Děkuji za info o valfarinu. Manzel bude brát lék 1x denne jedna se o valfarinu orion 5 mg. Má rád ovoce jako je meloun jahody, jablka, broskve, meruňky švestky. Je možné toto ovoce při léků varfarin konzumovat. Dekuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Při léčbě Warfarinem je potřeba hlídat příjem vitamínu K. Ten je obsažen ve všem, co vyrostlo jako rostlina. Nejvíce vitamínu K je obsaženo v zelených potravinách, jako je zelí, kapusta, okurky, brokolice, rajčata. Na tyto potraviny je potřeba dát pozor a nárazově se jimi nepřejídat.
Zkuste, ať se manžel stravuje jako do teď. Lékař při zavádění léčby Warfarinem bude kontrolovat účinky a kdyby byly ve stravě manžela problémy, tak je objeví.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Warfarin a jeho nežádoucí účinky

Jemná škvarková pomazánka

Ingredience: cca 200 g škvarků, 1 středně velká cibule, 1 polévková lžíce hořčice, trocha mletého pepře, sůl dle vlastní chuti

Postup: Škvarky pomeleme, nadrobno nakrájíme cibulku. Všechny suroviny smícháme v misce a dochutíme dle vlastní chuti. Pokud se nám pomazánka zdá moc hrubá, můžeme její strukturu zjemnit ručním mixerem. Hotovou pomazánku dáme do skleničky a necháme vychladit v ledničce.

Zdroj: Nejlepší škvarková pomazánka

Poradna

V naší poradně s názvem KYTKA EUSTOMA JAK PĚSTOVAT se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Bára.

Zdravím, prosím jak uchovat květinu Eustoma přes zimu?????? Děkuji za odpověď.Božena

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Zahradník.

V teplejších oblastech může eustoma přezimovat venku, protože snese mrazy až do -12 °C. Snese i krátkodobé zakrytí. Přezimování eustomy je možné i v interiéru při teplotě 10 až 15 °C. Je potřeba vědět, že eustoma je dvouletka, takže v dalším roce již nemusí být stejně pěkná jako v prvním roce. Proto se pěstuje jako letnička.

Zdroj: diskuze Kytka eustoma jak pěstovat

Škvarková pomazánka z cibule

Ingredience: 0,5 středně velké cibule (může být i celá), 1 špetka soli, 2 stroužky česneku, 2 lžíce kvalitního vepřového sádla, 1 lžička kmínu, 250 g škvarků (čím více, tím lépe)

Postup: Škvarky smícháme se sádlem a rozetřeným nebo rozmixovaným česnekem, přidáme nadrobno nasekanou cibuli, kmín a sůl podle chuti. Máme-li trochu výpeku z vepřové pečeně, zamícháme ho do pomazánky. Pomazánka je rychlá, jednoduchá a opravdu výtečná.

Zdroj: Nejlepší škvarková pomazánka

Diskuze

V diskuzi OSMODRY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marek.

určitě kdo má taktéž problém s vlhkostí jako jsem měl já, to můžu všem maximálně doporučit, vlhkost opravdu dokáže eliminovat

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Janča.

Marku přesně, nikde jsem nenarazila na kvalitnější firmu, i ty ceny jsou vcelku přijatelné

Zdroj: diskuze Osmodry

Jemná avokádová pomazánka

Ingredience: 1 zralé avokádo, 2 lžíce žervé, sůl, citronová šťáva

Technologický postup: Avokádo podélně rozřízneme a vyjmeme pecku. Pak vydlabeme dužinu. Tu rozmačkáme najemno vidličkou a promícháme se žervé. Ochutíme trochou soli a citronové šťávy.

Zdroj: Avokádová pomazánka

Brynzová pomazánka s pažitkou

Ingredience: 250 g brynzy, 100 g másla, 2 lžíce smetany, svazek pažitky, 1 lžíce sladké červené papriky, sůl

Technologický postup: Brynzu vyšleháme se smetanou, máslem a paprikou, dosolíme (pokud je potřeba) a vmícháme nakrájenou pažitku. Pomazánku mažeme na čerstvý chléb.

Zdroj: Brynzová pomazánka

Pikantní škvarková pomazánka

Ingredience: 250 g škvarků, 4 natvrdo uvařená vajíčka, 2 feferonky, 2 kapie (lepší jsou čerstvé, ale můžou být i zavařené), 2 stroužky česneku, podle potřeby sůl, pepř, kyselá okurka

Postup: Vše spolu rozmixujeme v mixéru najemno a dochutíme vegetou, solí a pepřem. Při podávání ozdobíme kyselou okurkou.

Zdroj: Nejlepší škvarková pomazánka

Falešná krevetová pomazánka

Ingredience: filé, sůl, majonéza, bílý jogurt, citron, cukr, worcesterová omáčka

Postup: Filé uvaříme v osolené vodě, po vychladnutí je rozmačkáme vidličkou, smícháme s majonézou a bílým jogurtem, dochutíme citronem, špetkou cukru a kapkou worcesteru.

Zdroj: Krevetová pomazánka

Celerová pomazánka s jablky

Ingredience: ½ jemně strouhaného menšího celeru, 3 vařená vejce, 1 balení taveného sýra, 2 jemně nastrouhaná jablka, 4 lžíce zakysané smetany, sůl, trochu olivového oleje, půl jemně nakrájené cibule

Postup: Vejce protlačíme mřížkou na salát, přidáme ostatní ingredience, rozmačkáme, promícháme dle potřeby a osolíme. Pozor – použijte syrový celer a z jablek slijte šťávu, aby pomazánka nebyla příliš řídká. Slitou šťávu můžete vypít.

Zdroj: Celerová pomazánka

Pomazánka z krabích tyčinek

Ingredience: špetka soli, špetka mletého pepře, 2 lžíce bílého jogurtu, citronová šťáva, 1 balení krabích tyčinek, 2 lžíce majonézy

Postup: Krabí tyčinky nasekáme a najemno rozdrobíme, přidáme majolku, jogurt, osolíme, opepříme a zakapeme citronovou šťávou. Mažeme na plátky veky a zdobíme petrželkou, plátky rajčete nebo okurky. Takto připravená nepravá krabí pomazánka je rychlá a recept jednoduchý.

Zdroj: Krevetová pomazánka


Autoři obsahu

Mgr. Michal Vinš

Mgr. Světluše Vinšová

Nina Vinšová


ČeskéNápady

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP