Facebook Síť X Pinterest email tisk

Téma

DÝNOVÁ TVAROHOVÁ BUCHTA


DÝNOVÁ TVAROHOVÁ BUCHTA je téma, které bylo inspirací k napsání tohoto článku. Dýně je jednoletá rostlina z čeledi tykvovitých s velkými žlutými květy. Patří svým druhem mezi dýně, melouny a okurky. Plodem je velká bobule, někdy až 60 kg těžká. Pochází z Indie, ale dnes je rozšířena po celém světě. Semena dýně se již odedávna používala v lidovém léčitelství proti střevním cizopasníkům. Semena dýní obsahují dosud neprozkoumanou látku, která snižuje přilnavost (lepivost) těla tasemnice a pomáhá ji vypuzovat z těla ven. Pěstování dýně je zábava, stejně jako jiné zahradnické činnosti. Vědci zjistili i terapeutické účinky dýní. Jíst dýně je zdravé pro všechny. Přidávejte dýni do svého jídelníčku po celý rok.


Pražená dýňová semínka

Dýňová semena jsou ceněna jako zdroj minerálů a zinku. Světová zdravotnická organizace doporučuje jejich konzumaci jako dobrý způsob, jak získat potřebné minerály pro organismus. Nejčastěji se semena používají jako nejlepší zdroj přírodního zinku potřebného pro stavbu kostí a vůbec všech tkání v těle. Pravidelná konzumace se doporučuje zejména při onemocnění prostaty a kůže a při nemocech žaludku a střev. Dýňová semena obsahují asi 10 mg zinku, pražená dýňová semínka ho obsahují asi 7–8 mg. Přestože dýňová semena nejsou velmi bohatým zdrojem vitaminu E ve formě alfa-tokoferolu, nedávné studie prokázaly, že nám poskytují vitamín E v široké rozmanitosti forem.

Tipy pro přípravu pražených dýňových semen doma: nepražte déle než 15–20 minut. Toto doporučení podpořila nová studie, která označila 20 minut, jako mezní čas pro změnu tuků v dýňových semenech. V této nedávné studii byla dýňová semínka pečená v troubě po různě dlouhou dobu a zaznamenané změny potvrdily jako optimální čas 20 minut. Semena by po opražení měla šustit.

Zdravotní výhody dýňových semínek: antioxidant, minerální zdroj (fosfor, hořčík, mangan, měď, zinek a železo), prevence diabetu, prevence rakoviny, prevence benigní hyperplazie prostaty.

Semena pražte následujícím způsobem: odstraňte semínka z vnitřní dutiny dýně a otřete je papírovým ručníkem, v případě potřeby odstraňte přebytečnou vlákninu, která může být přilepená na semenech. Rozložte je rovnoměrně na papírový sáček a nechte vyschnout přes noc. Druhý den pražte v troubě při teplotě 90 °C po dobu 20 minut. Pražená semena se dají koupit i v obchodě.

Tipy na konzumaci dýňových semen: dýňová semínka s restovanou zeleninou. Nasypte dýňová semena na vrch zelených salátů. Nebo promíchejte dýňová semena s čerstvým česnekem, petrželkou a koriandrovými listy se zálivkou z olivového oleje a citronové šťávy. Přidejte nakrájená dýňová semínka ke svým oblíbeným teplým nebo studeným cereáliím. Zamíchejte je do ovesných vloček s rozinkami. Dýňová semínka můžete také přidat do mletého masa.

Zdroj: článek Jak zpracovat dýně

Příběh

Ve svém příspěvku JAK OLOUPAT DÝŇOVÉ SEMENO se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jana.

Dobrý den,
U nás doma se dýňová semínka sušila v troubě a suchá se pomocí zubů vylupovala. Upražená semínka musela být růžová. Pražila se pomalu na sucho. Později jsme semínka vylupovala těmito způsoby jak suchá, tak čerstvá (u čerstvých je to větší problém):
1. Přejeďte nehtem středem boční rýhy jádra co nejdále a poté tlakem palce a prsteníčku rozlomte v rýze.
2. Tlakem postupně ulomte u zobáčku obě vyvýšené strany. Zobáček by měl směřovat k vám. Poté jádro vyjměte, příp. nutno ještě trochu někde odlomit kousek slupky.
3. Tlakem na boční hrany pomocí prstů ve špičce semena se vám slupka rozevře a tu ještě trochu odlomte a máte jádro venku.
4. Jádro se slupkou vložit do úst, slupku okousejte, jádro snězte a slupku vyplivněte.
Je jen na Vás jaký postup si vyberete :)

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jiří Šrámek.

Děkuji..

Zdroj: příběh Jak oloupat dýňové semeno

Dýňová polévka se smetanou

Ingredience: 1 dýně (Hokaido, eventuálně jiný druh vhodný ke kuchyňské úpravě), masový vývar, sůl, čerstvě mletý pepř, sladká smetana, několik česnekových stroužků, pražená dýňová semínka

Postup: Dýni rozpůlíme, oloupeme, odstraníme semínka a dužinu nakrájíme na větší kostky. Některá semínka si schovejte na opražení. Takto připravenou dýni dáme do polévkového hrnce, zalijeme vývarem a přiměřeně osolíme. Zvolna vaříme do změknutí dužiny 30 až 40 minut. Necháme mírně zchladnout a tyčovým mixérem umixujeme hladký hustý krém. Přidáme jemně nastrouhaný česnek, dochutíme solí, špetkou pepře a nezbytnou smetanou. Smetanu přidáme podle chuti a polévku zvolna prohřejeme. Vlijeme do nahřátých talířů a ozdobíme kopečkem ušlehané neslazené šlehačky nebo lžící kysané smetany, kterou zlehka posypeme čerstvě mletým pepřem a hrstí pražených dýňových semínek.

Zdroj: článek Dýňová polévka

Příběh

Ve svém příspěvku DÝŇOVÁ POLÉVKA Z DÝNĚ HOKAIDO se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jane.

Hmm zrovna se na ní chystám, díky https://www.ceskenapady.cz

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel OTTO PEDACK.

Dobrý den všechny vás zdravím chtěl bych reagovat a přidat svůj příspěvek jelikož pěstuji dýně Hokaido jak zelené tak oranžové a jelikož z nich dělám krémové omáčky a polévky tak musím říct že za mě opravdu vynikající rodina tyto polévky miluje a můžu je vřele všem doporučit nebojte se toho zkuste to fakt se to vyplatí takže hezký den a dobrou chuť.

Zdroj: příběh Dýňová polévka z dýně Hokaido

Rychlá tvarohová bábovka

Ingredience: 250 g tvarohu, 2 celá vejce, 100 g slunečnicového oleje, 1/3 hrnku třtinového cukru, 1 hrnek polohrubé mouky, 1 hrnek celozrnné pšeničné mouky, 1 sáček prášku do pečiva, špetka soli, případně mléko, na posypání moučkový cukr

Na vymazání formy: máslo/olej, vysypat moukou nebo strouhankou

Dle chuti můžete část těsta obarvit kakaem, také lze přidat sušené rozinky nebo brusinky.

Postup: Ve větší míse rozšleháme dohladka tvaroh, vejce, cukr, olej a špetku soli. Poté vmícháme obě mouky a prášek do pečiva. Těsto musí být před přelitím do formy husté, ale zároveň lehce tekuté, proto je možné přilít trochu mléka. Pokud chceme bábovku dvoubarevnou, část těsta obarvíme kakaem. Těsto přelijeme do řádně vymaštěné a vysypané formy. Pečeme v předem vyhřáté troubě na 200 °C, zhruba po 15 minutách je dobré si formu přikrýt alobalem, aby nebyl „spodek” bábovky spálený a vrch nedopečený. Zda je bábovka upečená, nejlépe poznáme, když do ní zabodneme dřevěnou špejli a vytáhneme ji neobalenou těstem. Po vychladnutí lze bábovku lehce posypat moučkovým cukrem.

Zdroj: článek Tvarohová bábovka

Tvarohová bábovka hrnková

Ingredience: 3 vejce, 1 vrchovatý hrnek moučkového cukru, 1 tvaroh, 3 hrnky polohrubé mouky, 1 prášek do pečiva, 1 Hera, mléko, tuk

Postup: Z bílků ušleháme tuhý sníh. Vejce, Heru a cukr vyšleháme do pěny, přidáme tvaroh, dle hustoty přidáme trochu mléka. Pak přisypeme mouku s práškem do pečiva a nakonec vmícháme tuhý sníh. Pečeme zvolna asi 45 minut.

Zdroj: článek Tvarohová bábovka

Tvarohová bábovka s olejem

Ingredience: 250 g měkkého tvarohu, 2 vejce, 100 g Hery nebo oleje, 0,5 hrnku cukru, 2 hrnky polohrubé mouky, 1 prášek do pečiva, špetka soli

Postup: Do mísy dáme tvaroh, cukr, vejce, tuk (rozpuštěný), špetku soli, případně trošku rumu, a vše rozšleháme dohladka. Poté vmícháme mouku s práškem do pečiva. Je-li třeba, přidáme mouku nebo trochu mléka či vody, aby bylo těsto husté, ale přitom tekuté (závisí na použitém tvarohu). Dále můžeme přidat rozinky a podobně. Těsto vlijeme do vymazané a hrubou moukou vysypané formy, pečeme v rozpálené troubě na 150–200 °C. Těsto vychází pro střední nebo větší bábovkovou formu. Takto připravená bábovka je sama o sobě výborná, je vláčná a chuťově výrazná, i když není mastná a sladká. Příjemná změna je zkusit do těsta přidat půl balíčku pomerančové kůry, nebo půl lahvičky citrónového aroma. Zajímavá varianta pro milovníky skořicové vůně vznikne, když do části těsta vmícháme cca 1–2 lžíce skořice.

Zdroj: článek Tvarohová bábovka

Tvarohová bábovka s jablky

Ingredience: 1 1/3 hrnku polohrubé mouky, 1 hrnek moučkového cukru, 1/2 kostky rostlinného tuku, 1 kostka tvarohu, 4 vejce, 2 oloupaná jablka pokrájená na malé kostky, 1/2 balíčku vanilkového cukru, 1 balíček kypřicího prášku

Postup: Tuk s 2/3 cukru, vanilkovým cukrem a žloutky vyšleháme do pěny, přidáme mouku smíchanou s kypřicím práškem, tvaroh a promícháme. Potom přidáme jablka a zlehka vmícháme tuhý sníh vyšlehaný s 1/3 cukru. Těstem naplníme vymazanou a hrubou moukou vysypanou bábovkovou formu a upečeme. Pečeme 45 minut při teplotě 160 °C (upečení zkoušíme špejlí). Bábovku necháme trochu zchladnout, vyklopíme ji z formy a po zchladnutí posypeme moučkovým cukrem.

Zdroj: článek Tvarohová bábovka

Tvarohová bábovka s banánem

Ingredience: 160 g másla, 160 g cukru, vanilka (mleté vanilkové lusky) nebo vanilkový cukr, 3 vejce, 500 g tvarohu, 3 banány, kůra a šťáva z poloviny citronu, špetka soli, 200 g krupičky, necelý prášek do pečiva

Postup: V míse utřeme máslo, cukr, vanilku a žloutky do pěny. Ve druhé míse rozmačkáme banány se šťávou z poloviny citronu. Díky citronové šťávě banány nezhnědnou. Přimícháme tvaroh a citronovou kůru. Směs přidáme ke žloutkové pěně. Do krupičky nasypeme necelý prášek do pečiva a spojíme s tvarohovou hmotou. Bílky vyšleháme se špetkou soli dotuha. Sníh z bílků opatrně přimícháme. Pečeme v troubě vyhřáté na 170 °C asi 1 hodinu.

Zdroj: článek Tvarohová bábovka

Tvarohová buchta

Ingredience: 500 g hladké mouky, 1,5 balení Hery, 2 vanilkové cukry, 4 lžíce kakaa, 1 prášek do pečiva, 2 tvarohy, 2 žloutky, 2 bílky, dle chuti moučkový cukr

Postup: Mouku, prášek do pečiva, Heru, vanilkové cukry a moučkový cukr smícháme dohromady (nejlépe přímo rukama). Těsto rozdělíme na dvě části. Do jedné části přidáme kakao a propracujeme. Z těsta bílého a kakaového utvoříme koule a dáme je do mrazáku na 20 minut. Mezitím vymažeme a vysypeme plech a připravíme směs. Tvarohy, žloutky a cukr moučku umícháme a nakonec zjemníme tuhým sněhem. Těsto bílé nebo kakaové nastrouháme na hrubém struhadle a srovnáme na plechu, pak nalijeme směs, opět srovnáme a nakonec postrouháme druhou půlku těsta. Pečeme na mírném ohni, dokud okraje jemně nezhnědnou. Zbytečně buchtu nepečeme dlouho, aby nebyla vysušená.

Zdroj: článek Tvarohový koláč

Pudinková buchta na plech

Na vás je jen vybrat ten správný recept na pudinkovou buchtu, jíž později potěšíte nejen sebe, ale i svou rodinu nebo přátele. Věřím, že se alespoň jeden z níže uvedených receptů stane vaším oblíbeným a vy se k němu budete s chutí vracet.

Zdroj: článek Pudinková buchta na plech

Třená buchta mramorovaná

Suroviny:

  • 2 vejce
  • 1 hrnek cukru krupice
  • 3/4 hrnku oleje
  • 2 hrnky polohrubé mouky
  • 2 lžíce kakaa
  • 1 prášek do pečiva
  • 1 hrnek mléka
  • 1 lžíce instantní kávy

Náplň:

  • 2 měkké tvarohy
  • 1 vejce
  • 3/4 hrnku cukru moučka
  • 2 vanilkové cukry
  • 3/4 hrnku mléka

Postup:

V míse ušleháme vejce s cukrem, přidáme olej a poté mouku, prášek do pečiva, kakao, kávu a mléko. Vše pořádně společně zamícháme v hladké těsto, které poté nalijeme na vymazaný plech nebo na plech s pečicím papírem. V další míse připravíme tvarohovou náplň, a to tak, že smícháme tvarohy, vejce, cukr, vanilkový cukr, mléko a vyšleháme hladkou náplň. Tu nanášíme nepravidelně lžící na těsto. Vidličkou pak lehce promícháme, aby vzniklo mramorování. Pečeme v předem vyhřáté troubě na 180 °C cca 30 minut dozlatova.

Zdroj: článek Třená buchta

Třená buchta s rebarborou

Suroviny:

  • 15 dkg cukru krupice
  • 15 dkg hladké mouky
  • 10 dkg polohrubé mouky
  • 15 dkg másla
  • 4 vejce
  • 3/4 balíčku prášku do pečiva
  • Rebarbora – 4 stonky, 4 lžíce cukru, 125 ml vody, 5 dkg másla
  • Poleva – 1 dl bílého vína, 1 lžíce třtinového cukru

Postup:

Nejprve připravíme rebarboru do buchty. Stonky rebarbory oloupeme a nakrájíme na malé kousky. Dáme na hlubokou pánev nebo do kastrůlku, přidáme cukr a vodu. Vaříme na mírném ohni zhruba 15 minut a mezitím si připravíme těsto. Ušleháme máslo s cukrem, postupně přidáme vejce, poté mouku a prášek do pečiva. Nakonec přidáme do těsta povařenou scezenou rebarboru a zamícháme. Těsto nalijeme na vysypaný plech a pečeme ve vyhřáté troubě na 180 stupňů přibližně 30 minut. Šťávu z povařené rebarbory si ponecháme na polevu. Tu připravíme tak, že šťávu na pánvi znova ohřejeme, přidáme bílé víno a lžíci cukru. Za stálého míchání vznikne sirup, kterým upečený koláč pocákáme. Nakonec posypeme moučkovým cukrem a můžeme podávat.

Zdroj: článek Třená buchta

Třená buchta se zakysanou smetanou

Suroviny:

  • 4 vejce
  • 1 hrnek cukru
  • 2 hrnky polohrubé mouky
  • 3/4 hrnku oleje
  • 1 hrnek mléka
  • 1 prášek do pečiva
  • 300 ml zakysané smetany
  • 1 čokoládový pudink
  • 1 skořicový cukr na posypání

Postup:

Do mísy dáme vejce, přisypeme cukr a našleháme. Potom přidáme olej, mouku, prášek do pečiva a mléko. Vše pořádně zamícháme a takto připravené těsto vylijeme na vymazaný a vysypaný plech. Dále dle návodu na obalu uvaříme pudink a nalijeme ještě teplý „klikatě“ do těsta. Buchtu pečeme do zlatova v předem vyhřáté troubě na 160 °C zhruba 30 minut. Vychladlou buchtu potřeme zakysanou smetanou smíchanou s trochou moučkového cukru a nakonec posypeme skořicovým cukrem. Dáme vychladit na chvilku do lednice a můžeme podávat.

Zdroj: článek Třená buchta

Třená buchta s jahodovým krémem a šlehačkou

Suroviny na těsto:

  • 5 vajec
  • 5 lžic cukru
  • 5 lžic polohrubé mouky

Suroviny na krém:

  • 0,5 l vody
  • 2 jahodové pudinky
  • 0,5 l mražených jahod
  • 1 hrnek cukru
  • 400 g másla
  • šlehačka na šlehání

Postup:

V míse vyšlehejte sníh z bílků, poté přidejte cukr a mouku. Dejte upéct na vymazaný plech. Pečte v předehřáté troubě na 180 stupňů do zlatova. Mezitím si připravte jahodový krém. Uvařte jahodový pudink společně s jahodami a cukrem. Nechte vychladnout. Do vychladlého pudinku všlehejte máslo a takto připraveným krémem potřete vychladlou placku. Poslední vrstvou bude ušlehaná šlehačka s trochou cukru. Tu rozetřete nahoru na jahodový krém. Dobrou chuť.

Zdroj: článek Třená buchta

Jak nejlépe vyloupat semínka dýní

Dobrý tip, jak dobře vyloupat dýňová semena: semínka operte a pak dobře osušte (rozložené, lehce plesnivějí), poté vyloupejte a – snězte.

U nás doma se dýňová semínka sušila v troubě a suchá se pomocí zubů vylupovala. Upražená semínka musela být růžová. Pražila se pomalu na sucho. Později jsme semínka vylupovala těmito způsoby jak suchá, tak čerstvá (u čerstvých je to větší problém):

  1. Přejeďte nehtem středem boční rýhy jádra co nejdále a poté tlakem palce a prsteníčku rozlomte v rýze.
  2. Tlakem postupně ulomte u zobáčku obě vyvýšené strany. Zobáček by měl směřovat k vám. Poté jádro vyjměte, příp. nutno ještě trochu někde odlomit kousek slupky.
  3. Tlakem na boční hrany pomocí prstů ve špičce semena se vám slupka rozevře a tu ještě trochu odlomte a máte jádro venku.

Když by se vám nechtělo loupat dýně v ruce, tak můžete jádro i se slupkou vložit do úst, slupku okousejte, jádro snězte a slupku vyplivněte.

Je jen na Vás jaký postup si vyberete.

Zdroj: článek Jak zpracovat dýně

Dýňová polévka podle Pohlreicha

Ingredience: 1 dýně Hokaido průměrné velikosti (nakrájená na kousky, zbavená semínek – kůru neodstraňujte), 1 velký brambor (nakrájený na kousky), 1 středně velká cibule (najemno nakrájená), 750 ml kuřecího nebo zeleninového vývaru, 200 ml kokosového mléka, 2 stroužky nasekaného česneku, 2 vrchovaté čajové lžičky kari koření, 1–2 malé červené papričky (nakrájené), trochu olivového oleje, krutony dle chuti

Postup: Přichystejte si větší hrnec, do kterého nalijete olivový olej. Na oleji lehce osmahněte nakrájenou cibuli, chilli a česnek, dokud nezměknou. Přidejte nakrájené kousky dýně Hokaido a brambory, posypte kari kořením. Minutu nebo dvě restujte. Do hrnce přilijte kokosové mléko, přikryjte poklicí a duste, dokud brambory a dýně nezměknou. Dýňovou polévku nechte vychladnout, nalijte do mixéru a mixujte, dokud polévka nebude mít hladkou a krémovou konzistenci. Nakonec dýňovou polévku trochu ohřejte a podávejte s krutony usmaženými na olivovém oleji a posypanými bylinkovou směsí.

Zdroj: článek Dýňová polévka

Nejlepší dýňová polévka

Ingredience: 1 dýně Hokaido, 1 mrkev (není nutná), 1 cibule, 2 stroužky česneku, 1 lžíce olivového oleje, sůl, koření dle chuti (muškátový oříšek, kari, pepř, kurkuma)

Postup: Dýni rozpůlíme a lžící vydlabeme semena, nakrájíme na kostky. Na olivovém oleji mírně osmahneme cibulku nakrájenou na kostičky, přidáme mrkev nastrouhanou nahrubo a dýni. Podlijeme vodou a dusíme 15–20 minut. Směs rozmixujeme nebo jen rozmačkáme, některé kousky dýně můžete nechat vcelku. Dochutíme solí a kořením, přidáme česnek a ještě chvíli povaříme. Na talíři můžeme ozdobit čerstvou petrželkou nebo bazalkou, opraženou houskou, a kdo má rád, může tento recept vylepšit lžící zakysané smetany.

Zdroj: článek Dýňová polévka z dýně Hokaido

Autoři uvedeného obsahu

 Mgr. Světluše Vinšová

 Gabriela Štummerová

 Nina Vinšová


dýňová semínka zpracování
<< PŘEDCHOZÍ PŘÍSPĚVEK
dýňové rizoto
NÁSLEDUJÍCÍ PŘÍSPĚVEK >>
novinky a zajímavosti

Chcete odebírat naše novinky?


Dokažte, že jste člověk a napište sem číslicemi číslo dvacetsedm.