Informace od profesionálů

MENU

  

CHOROBY

  

PĚSTOVÁNÍ

  

ŠKŮDCI

  

RECEPTY

  
Téma

FLEKY NA LISTECH RAJČAT

OBSAH

Další příčiny vadnutí rajčat

Někteří škůdci rajčat, jako jsou háďátka, roztoči, svilušky a mšice, mohou také způsobit vadnutí. Také výsadba rostlin rajčat v blízkosti alelopatických rostlin, jako jsou ořešáky, slunečnice a pajasan žláznatý, může způsobit vadnutí rostlin rajčat.

Zdroj: Zvadlé listy rajčat

Diskuze

V diskuzi CHOROBY VYSAZENÝCH RAJČAT se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Dědík.

Na listech vysazeních rajčat sz od sponích listů objevila na nich bílá vrstva a šíří se nahoru na listech.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Stanislav Musil.

Na vysazených rajčatech Start SF1 se objevil bílý povlak na vrchu listů ve spodní části.
Prosím o radu děkuji Musil

Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Zdroj: diskuze Choroby vysazených rajčat

Plíseň rajčat – plíseň bramborová

Plíseň bramborová (Phytophthora infestans) se projevuje výskytem hnědých či šedých ploch nebo skvrn na listech, na povrchu spodních listů se objevuje bílý plísňový povlak, po kterém následuje černání stonků. Napadené plody poté zhnědnou, scvrknou se a shnijí. Rozvoj choroby usnadňuje hustá výsadba. Plíseň bramborová se velmi ráda šíří za vlhkého počasí a za nízkých nebo kolísavých teplot. Pokud není včas zastavena, může způsobit uhynutí celé rostliny.

Ochranou je napadené listy a plody stříhat a zničit hned, jak se objeví první příznaky (napadené rostliny patří na oheň, ne do kompostu!!!). Již v průběhu měsíce června, zvláště je-li vlhký, používejte preventivní postřik přípravkem Ortiva (přípravek je širokospektrální a působí i proti ostatním chorobám rajčat). Jednou za 2 až 3 týdny použijte Kuprikol nebo jiný měďnatý fungicid. Pěstujete-li rajčata ve skleníku, kontrolujte, zda je dobře větraný, zvláště pak za teplých letních nocí.

Jak vypadají rajčata napadená plísní bramborovou, se můžete podívat tady: plíseň rajčat foto.

Zdroj: Choroby rajčat

Diskuze

V diskuzi SVĚTLÉ FLEKY NA LISTECH VINNÉ RÉV se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Josef.

Dobrý den.Prosím o radu na hlavičce vinné révy jsou dost velké světlé fleky tedy konce listů jsou celé žluté a žilky na listech jsou také o hodně světlejší než listy.Myslím si,že rostlině něco chybí.Je to něco jako chloroza.Děkuji za radu.Josef

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Iveta.

Dobrý den,
máme chlorózu u vinné révy,poradíte jaké přípravky použít? Děkuji

Zdroj: diskuze Světlé fleky na listech vinné rév

Septoriová skvrnitost rajčat

Septoriová skvrnitost rajčat (Septoria lycopersici) bývá velmi často zaměňována s bramborovou plísní rajčat. Vývoj nemoci je totiž podobný, na listech nejprve vznikají drobné šedé nebo černé skvrny, které s postupujícím zaplísněním nabývají na síle i velikosti. Díky tomu pak celé listy žloutnou a zasychají, totéž se děje i se stonky celé rostliny, která následně uhyne. Na rozdíl od plísně bramborové tato plísňová choroba nezasahuje obvykle plody, takže je možné je otrhat a využít. Průběh tohoto onemocnění nebývá zpravidla tak rychlý a intenzivní, ale může se opakovaně vyskytovat na tomtéž místě několik sezon po sobě.

Pokud rajčata napadne tento druh plísně, je nutné zasažené rostliny spálit, rozhodně je nedávat na kompost, spory této plísně totiž běžně přežívají na zbytcích rostlin a mohou se šířit dále. Obecně šíření této plísně podporuje chladné počasí, ne však nutně deštivé. Rostliny můžete chránit použitím preventivních postřiků, osvědčil se přípravek Champion 50 WG. S postřiky začněte někdy v průběhu měsíce června, při špatném počasí už při prvních příznacích plísně.

Zde si můžete prohlédnout projevy tohoto plísňového onemocnění: septoriová skvnitost rajčat foto.

Zdroj: Choroby rajčat

Poradna

V naší poradně s názvem POSTŘIK NA LIBEČEK se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Stolař.

na libečku pestovanem v kvečinači na balkoně se na listech tvoři bile fleky
pak uschnou. děkuji za odpověd. stolař.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Zahradník.

Zřejmě jde o bílou rez. Zkuste použít postřik s některým z uvedených přípravků.
Ortiva
Mastana SC
Horizon 250 EW

Zdroj: diskuze Postřik na libeček

Choroby bobkového listu

Nejčastěji se u bobkového listu vyskytují mšice. Nebo nahnědlé skvrny na listech, které signalizují přemokření kořenů.

Zdroj: Bobkový list v květináči

Diskuze

V diskuzi RÝMOVNÍK se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Soňa Sládková.

Poradí mě někdo, čím to je, už mám rýmovník 3.rokem, vypadá velmi pěkně(zdravě) ale nyní se mě začaly na listech objevovat občas ošklivé tmavé-jako suché- fleky.Děkuji z poradu

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jan Moravec.

Dobrý den

Pokud ještě máte sazenice rýmovníku měl bych o něj zájem Jsem z Prahy 9, Klidně bych si přijel.

Děkuji
JM

Zdroj: diskuze Rýmovník pěstování

Co znamená kroucení listů u rajčat

Kroucení listů rajčat může mít více příčin. Jednak je mohou způsobovat škůdci jako mšice nebo svilušky. Další příčinou může být takzvaná abiotická porucha, způsobená jak nedostatkem vody v půdě, tak i přemokřením. Na této poruše se může podílet i nadbytek dusíku nebo draslíku, otrhání většího počtu listů najednou či velké kolísání denních a nočních teplot. Kroucení listů však může zapříčinit také stolbur (Potato stolbur phytoplasma). Je-li rajče napadeno tímto parazitem, který je menší než bakterie, ale větší než viry, listy rostliny se začnou stáčet podle střední žilky směrem nahoru, jsou malé a předčasně vadnou. V neposlední řadě stojí za kroucením listů také některé virové choroby. Ale v jejich případě objevíte i další příznaky, jako jsou třeba skvrny na listech. Tato virová onemocnění se nejčastěji přenášejí z příbuzných rostlin z čeledi lilkovité.

Jelikož má kroucení listů u rajčat mnoho příčin, nelze uvést jeden konkrétní způsob ochrany. Objevíte-li škůdce, tak použijte fungicidní přípravky, domníváte-li se, že je důvodem špatná výživa, pak rostlinu pravidelně přihnojujte a rovnoměrně zalévejte, zjistíte-li, že jde o virové onemocnění, pak napadené rostliny zlikvidujte. Někdy kroucení listů vznikne jen jako reakce na šok z přesazení (u malých sazenic), pak by měl problém po čase sám odeznít a nové listy již porostou normálně.

Zde najdete fotografie rajčat postižených tímto problémem: kroucení listů rajčat foto.

Zdroj: Choroby rajčat

Diskuze

V diskuzi RYMOVNÍK HNĚDÉ SKVRNY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Kominik.

Udělali se hnědé fleky na listech které se neustale zvětčuji napadané jsou i stvoly jak se dál zachovat Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Štefanová Anna.

Pokut se na rýmovníku začnou tvořit hnědé skvrny , většinou se už nedá nic zachránit. Kupte si nový rýmovník a zbytečně mu nedopřávejte vodu. Rýmovník nesnáší přemokřelou půdu. Doporučuji přesadit do hlinitopísčité zeminy a nepřelévat vodou.

Zdroj: diskuze Rymovník hnědé skvrny

Úžeh

Rajčata preferují umístění co nejslunnější, a proto se může stát, že se rostliny spálí. Často jsou tím postiženy zejména mladé rostliny, které jsou stále obzvláště citlivé. Pokud se rajčata spálí, objeví se na listech světlé až bílé skvrny a listy se skroutí a zvadnou. Stejně tak i plody mohou trpět tepelným poškozením, což se projevuje kruhovými, plochými prasklinami. V případě spálení sluncem je nutné okamžitě jednat, aby se pokud možno zabránilo dalšímu tepelnému poškození:

  • Rostlinu vydatně zalévejte.
  • Zastiňte hrnkové rostliny.
  • Zastiňte venkovně pěstovaná rajčata a postupně je přivykejte na slunce.

Zdroj: Zvadlé listy rajčat

Poradna

V naší poradně s názvem SVĚTLÉ TEČKY NA LISTECH RAJČATA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marie Poddaná.

Poradí mi někdo s touto záhadou. Na listech rajčat se tvoří světlé tečky. Listy jsem prohlédla lupou a jsou jinak naprosto čisté. Sazenice pěstuji na balkoně orientovaným západním směrem. Podle mne ideální podmínky. Na přepikýrování jsem koupila hlínu, bohužel už si nepamatuji od jakého dodavatele.
Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Zahradník.

Svilušky, ty na listech u rajčat dělají přesně tyhle tečky. A to, že jste je nenašla lupou, je normální. Svilušky totiž listy rajčat sají jen krátce a pak hned místo opouští. Svilušky nesnáší vlhké počasí, takže v současných deštivých dnech se situace nebude zhoršovat, ale jakmile se vzduch vysuší a vysvitne slunce, udeří znovu. Nejlepší zbraň proti sviluškám je přípravek NISSORUN 10 WP, který je sice neusmrtí, ale zbaví je možnosti množení a tím způsobí jejich vymření.

Zdroj: diskuze Světlé tečky na listech rajčata

Bakteriální skvrnitost listů

Na listech se vyskytují hranaté, vodnaté, průsvitné žlutohnědé skvrny, ohraničené listovými žilkami (převážně u polních odrůd). Za vysoké vlhkosti vzduchu se uvolňuje bakteriální sliz, který za sucha zasychá a tvoří stříbřitý povlak. Podobné symptomy jsou i na plodech.

Fotky: Zde můžete vidět, jak vypadá bakteriální skvrnitost listů.

Opatření pro záchranu sazenic: Vysévejte pouze zdravé uznané osivo. Na stejné ploše nepěstujte stejné plodiny minimálně 3 roky. Zajistěte rychlé osychání porostu a do vlhkého porostu nevstupujte. Fungicidy: FUNGURAN - OH 50 WP, CHAMPION 50 WP, KUPRIKOL 50.

Zdroj: Choroby sazenic rajčat

Diskuze

V diskuzi ANTHURIUM se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ludmila Páleníková.

na listech se dělají hnědé fleky.Co dělám za chybu-

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Alena.

Rostlina citlivě reaguje na přemokření. Před zálivkou sáhněte na zeminu. V nádobě je dobré mít na dně keramzit nebo jinou drenáž. Anebo máte rostlinu v dosahu slunečních paprsků - je dobré ji mít dále od okna.
Snad Vám to pomůže.
Mně zatím na můj dotaz nikdo neodpověděl.
S pozdravem Alena B.

Zdroj: diskuze Anthurium pěstování

Bakteriální tečkovitost

Původcem tohoto problému je bakterie Pseudomonas syringae pv. tomato způsobující na listech rajčete 1 až 3 mm velké, tmavé, žlutě lemované skvrny, které mohou splývat a vytvářet souvislé plochy, především podél žilnatiny nebo na okrajích listů. Podobné skvrny jsou i na stoncích a květních stopkách. Na plodech se obvykle tvoří malé, slabě vyvýšené tmavé skvrny, které nepronikají až do vnitřních pletiv.

Vhodným postřikem proti této bakterii je TAEGRO nebo Kuprikol. Velmi důležité je koupit zdravé osivo.

Na těchto fotografiích se můžete podívat, jak vypadá rostlina po napadení touto bakterií: bakteriální tečkovitost foto.

Zdroj: Choroby rajčat

Diskuze

V diskuzi CHOROBA PERENOSPORA VÍNA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jiřina Nejezchlebová.

Prosím o radu,jestli mohu provádět postřik modrou skalicí,když svítí slunce a jakou koncentrací roztoku skalice.Děkuji předem za radu.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Gabriela.

Dobrý den,
na našem víně se již třetí rok touto dobou objevují tmavé fleky, jsou jak na bobulích, stoncích a listech na spodní straně.Stříkali jsme od jara proti plísni, ale asi to nebude ten správný postřik. Bobule postupně celé tmavnou a měknou.Můžete mi prosím poradit co na to použít.

Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Zdroj: diskuze Choroba perenospora vína

Kroucení listů u rajčat

Kroucení listů rajčat může mít více příčin. Mohou je způsobovat škůdci jako mšice nebo svilušky. Další příčinou může být takzvaná abiotická porucha, způsobená jak nedostatkem vody v půdě, tak i přemokřením. Na této poruše se může podílet i nadbytek dusíku nebo draslíku, otrhání většího počtu listů najednou či velké kolísání denních a nočních teplot.

Kroucení listů však může zapříčinit také stolbur (Potato stolbur phytoplasma). Je-li rajče napadeno tímto parazitem, listy rostliny se začnou stáčet podle střední žilky směrem nahoru, jsou malé a předčasně vadnou.

Za kroucením listů stojí také některé virové choroby. Ale v jejich případě objevíme i další příznaky, jako jsou třeba skvrny na listech. V neposlední řadě kroucení způsobuje i degenerace listů.

Jelikož má kroucení listů u rajčat mnoho příčin, nelze uvést jeden konkrétní způsob ochrany. Objevíme-li škůdce, tak použijte fungicidní přípravky, domníváme-li se, že je důvodem špatná výživa, pak rostlinu pravidelně přihnojujeme a rovnoměrně zaléváme. Pokud jde o virové onemocnění, pak napadené rostliny zlikvidujeme. Někdy kroucení listů vznikne jen jako reakce na šok z přesazení (u malých sazenic), pak by měl problém po čase sám odeznít a nové listy již porostou normálně.

Zdroj: Kroucení listů

Diskuze

V diskuzi ZAŠTIPOVÁNÍ RÝMOVNÍKU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Soňa Sládková.

Nechávám tak asi 15 až 20 cm. Teď mám ale problém, začínají se mě dělat na listech tmavé fleky. Vždycky na jednom, jinak rostlinka je krásná, živá. A zatím se mě nikdo na dotaz neozval.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Luděk.

Vypadá to, že jej moc zaléváte. Rýmovník je skromný na zálivku a na přelití reaguje černáním listů.

Zdroj: diskuze Rýmovník pěstování

Virové choroby

Virus mozaiky rajčete (Tobacco mosaic virus, TMV; Tomato mosaic virus, ToMV) zpomaluje růst, objevuje se žlutozelená mozaika na listech, podvinutí okrajů listů, květy a listy jsou menší, květy mohou být skvrnité. Přenáší se mšicemi, šťávou z poraněných rostlin, napadení virem lze odhadovat podle typických skvrn a růstových změn.

Fotky: Zde můžete vidět, jak vypadá onemocnění rajčete virem mozaiky rajčete.

Opatření pro záchranu sazenic: V současné době nelze dostupnými prostředky napadené rostliny vyléčit. Mnohé viry jsou přenosné šťávou, která ulpí na používaném nářadí. Při používání nožů je při přechodu mezi jednotlivými rostlinami nezbytná dezinfekce nástrojů.

Zdroj: Choroby sazenic rajčat

Diskuze

V diskuzi RAJČATA - BÍLÉ SKVRNY NA LISTECH se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Komule.

dle mého názoru se jedná o vysazení neotužených rajčat a jejich následné poškození sluncem, event. větrem

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Irena.

Také mám bílé skvrny na rajčatech.Letos jsem se bála je dát ven,aby nepomrzli vzhledem k výkyvům počasí.Takže se přikláním k názoru,že nejsou otužované,což je pravda.Listy jsou světle zelené. Jak rajčata rostou,vršky už mají hezky zelené,tmavší než ty spodní skvrnité. Postupně ty skvrnité olamuji,snad se to vzpamatuje a budou zdravé.

Zdroj: diskuze Choroby vysazených rajčat

Reakce na změny prostředí

Bobkovišně běžně vykazují symptomy dírek v listech podobných těm, které vznikly kvůli napadení plísněmi. Tyto dírky na listech bobkovišně vytvořily pouze jako reakci an změnu podmínek v jejich okolí, tak zvaný kulturní nebo environmentální stres. Příznaky se mohou vyvinout u bobkovišně pěstované v kontejneru i v zemi. Někteří pěstitelé pozorovali, že rostliny jsou náchylnější k rozvoji symptomů, když jsou pěstovány v nádobách. Bobkovišeň portugalská (Prunus lusitanica) je téměř odolná proti těmto projevům a proto se nejlépe hodí k pěstování v květináči.

Zdroj: Suchá skvrnitost listů bobkovišně

Čerň lilková

Objevuje se na plodech v místech spojení stopky s rostlinou. Na stoncích a listech se vyskytují nepravidelné, mírně propadlé tmavě hnědé skvrny, které se postupně zvětšují a spojují. Často způsobuje lámání stonku a skvrny na květních stopkách. Nekrotizující skvrny jsou příčinou opadu květů a plodů.

Fotky: Zde můžete vidět, jak vypadá čerň lilková.

Opatření pro záchranu sazenic: Ošetření se provádí již při prvních příznacích fungicidy na bázi dithiokarbamidanů nebo dikarboximidů. V závislosti na průběhu počasí (vyšší vzdušná vlhkost), zvolené agrotechnice a citlivosti pěstovaných odrůd je ošetření třeba opakovat ve 14–20denních intervalech. Seznam doporučených přípravků: Rovral Flo, DITHANE DG NEO-TEC, Bravo 500, Ridomil GOLD MZ 68 WP.

Zdroj: Choroby sazenic rajčat

Virus bronzové skvrny rajčete

Pokud rajčata vadnou a listy mají fialové nebo hnědé skvrny, rostliny rajčat mohou mít virus zvaný skvrnité vadnutí. Stejně jako u výše uvedených hub není k dispozici žádné ošetření a vadnoucí rostliny rajčat by měly být ze zahrady co nejdříve odstraněny. A znovu, rajčata v této oblasti nebude možné zasadit alespoň jeden rok. Virus je jedním z mála, který je přenášen pouze třásněnkami. Ve střední Evropě se vyskytuje třásněnka kalifornská (Frankliniella occidentalis), třásněnka cibulová nebo tabáková (Thrips tabaci) a měchýřník černý (Thrips fusca). Hlavním způsobem šíření je zavlečení nákazy s mladými rostlinami. Virus je navíc později přenášen na porosty rajčat přenašeči, často počínaje napadenými okrasnými rostlinami nebo plevelem. Možný je i přenos rostlinnou mízou, která se lepí na pracovní nástroje. Této přenosové cestě je však přisuzován pouze malý význam.

Nakažená rajčata často dlouho nevykazují žádné příznaky, což znemožňuje detekci u mladých rostlin bez testování v laboratoři. První příznaky se objevují na listech mírným zesvětlením žilek a slabě viditelnými soustřednými prstenci. Poslední příznak se vyskytuje i na plodech. Vzhled se však u různých odrůd a v závislosti na době infekce značně liší. Světle zelené až nažloutlé, červené až fialové zbarvení, pruhy a prstencové skvrny na listech, plodech a stoncích rostliny obvykle vypadají jako bronzové. Na listech jsou možné i černé skvrny velikosti špendlíkové hlavičky o průměru tři až osm milimetrů. Plody jsou zdeformované hrbolatým způsobem a vykazují barevné příznaky podobné jako u jiných částí rostliny. Při dozrávání plodů je zbarvení převážně červené. K pojmenování tohoto virového onemocnění přispělo zbarvení zelených částí rostliny do bronzova.

Aby se zabránilo přenosu třásněnkami, je třeba z místa pěstování rajčat odstranit plevel a vyhnout se společnému pěstování s okrasnými rostlinami. Pokud jsou nalezeny nemocné rostliny, měly by být okamžitě odstraněny z porostu, aby se zabránilo přenosu na jiné rostliny. Přímá ochrana není možná kvůli nedostatku chemických přípravků. Důležité je důkladné ošetření třásněnek, které fungují jako přenašeči. Kontrola třásněnek je však obtížná a zřídka zcela možná. Proto se hledaly rezistence a křížily se do novějších odrůd. Dnes existují odrůdy rajčat, které jsou vůči tomuto viru odolné.

Zdroj: Zvadlé listy rajčat

Pigmentové skvrny na holeních

Hnědé skvrny nebo fleky v těchto místech mohou být neškodnými projevy anebo mohou signalizovat počínající onemocnění kůže. Nejčastěji se jedná o dermopatii. Dermopatie se projevuje jako světle hnědé, šupinaté skvrny. Tyto skvrny mohou mít oválný nebo kruhový tvar. Někteří lidé se mylně domnívají, že se jedná o takzvané stařecké skvrny. Porucha se vyskytuje nejčastěji v přední části obou nohou. Skvrny nebolí, „neotvírají se“ ani nesvědí.

Příčiny

Hnědé skvrny na holeních nebo fleky na holeních mohou být způsobeny změnami malých krevních cév. Následkem jsou projevy na kůži zvané dermopatie. Na kůži vznikají světle hnědé šupinaté oválné fleky. Takové skvrny nebolí ani nesvědí a nevyžadují zvláštní léčbu. Ovšem pokud dojde k podráždění a narušení kožní bariéry, tak je nutná lékařská kontrola, jelikož zde hrozí riziko infekce. A samozřejmě pokud hnědé skvrny na holeních začnou měnit barvu, je také důležité s tímto problémem obeznámit lékaře.

Obrázky

Na těchto obrázcích můžete vidět pigmentové skvrny objevující se na holeních.

Odstranění

Dermopatie je neškodná a není třeba ji léčit a nějakým způsobem odstraňovat.

Zdroj: Hnědé skvrny na dolních končetinách

Anturie choroby

Mezi škůdce u anturií patří především vlnatka. Proti ní je nejjednodušší přípravek ten, který znaly již naše prababičky. Potřete listy hadříkem namočeným v alkoholu. Ten rozpouští ochranný štít vlnatek, které následně zahubí. V příliš suchém vzduchu se také mohou anturii stáčet listy a na těchto zdeformovaných listech se daří dalším škůdcům, a to sviluškám, třásněnkám a molicím.

Zdroj: Anturie

Plněná rajčata tvarohem, ředkvičkami a pažitkou

Suroviny:

  • polotučný měkký tvaroh 150 g
  • 4 ks velkých rajčat
  • 150–200 g tvarohu (podle velikosti rajčat)
  • 2 ks jarní cibulky
  • 2 lžíce nasekané pažitky
  • 1 hrst ředkviček
  • 1 špetka soli
  • 2–3 lžíce bílého jogurtu
  • 4 lístky hlávkového salátu

Postup:

Z omytých rajčat odkrojte vršky a vydlabejte dužinu. Do misky dejte tvaroh, dužinu z rajčat, přisypte nastrouhané ředkvičky, sůl, pažitku, nakrájenou cibulku a podle potřeby trochu jogurtu. Vzniklou směs dobře promíchejte a naplňte jí rajčata, která servírujte na listu salátu.

Zdroj: Recepty s rajčaty


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Jana Válková

Mgr. Jiří Dvořák

Nina Vinšová


ČeskéNápady

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP