Téma: 

frankfurtská polévka s párkem


Facebook Twitter Pinterest email tisk

FRANKFURTSKÁ POLÉVKA

Co je to frankfurtská polévka

Polévka má název podle frankfurtského párku a v Čechách se vše, co obsahovalo párek, jmenovalo stejně, například frankfurtská pečeně. Název polévky tedy není odvozen podle oblasti či města, ale podle frankfurtských párků.

Detail odstavce: Co je to frankfurtská polévka
Zdroj: Frankfurtská polévka
Zveřejněno: 20.5.2018


Facebook Twitter Pinterest email tisk

Diskuze: Re: www.hovězí polevka-čistit

Hovězí vývar vyčistíte tak, že do horkého vývaru rozmícháte vaječný bílek bez žloutku. Bílek na sebe naváže všechny drobné nečistoty a jde pak dobře vychytat přes cedník. Výsledkem je průzračný vývar.

Zdroj: diskuze Www.hovězí polevka-čistit
Odesláno: 27.8.2017 uživatelem Kamča
Počet odpovědí: 1 Zobrazit odpovědi

FRANKFURTSKÁ POLÉVKA

Frankfurtská polévka z pořadu Kluci v akci

Bohužel v TV pořadu Kluci v akci tuto polévku nevařili. Nevadí, zde jsou další zajímavé recepty...

Detail odstavce: Frankfurtská polévka z pořadu Kluci v akci
Zdroj: Frankfurtská polévka
Zveřejněno: 20.5.2018


Facebook Twitter Pinterest email tisk

Diskuze: www.hovězí polevka-čistit

Jak vyčistit hovězí polévku.Mám vývar z hov. kostí a je bílý,Jak ho vyčistit i když jsem pěnu odebrala. Děkuji.

Zdroj: diskuze Www.hovězí polevka-čistit
Odesláno: 27.8.2017 uživatelem Trvalová Dagmar
Počet odpovědí: 1 Zobrazit odpovědi

FRANKFURTSKÁ POLÉVKA

Frankfurtská polévka anglicky

Anglický název pro frankfurtskou polévku je Frankfurt soup.

Detail odstavce: Frankfurtská polévka anglicky
Zdroj: Frankfurtská polévka
Zveřejněno: 20.5.2018

FRANKFURTSKÁ POLÉVKA

Frankfurtská polévka s párkem

Ingredience: 5 lžic hladké mouky, 2 lžičky mleté sladké papriky, 200 g jemných párků, 3 dkg slaniny, 300 g brambor, 70 g sádla nebo oleje, 1 lžíce česneku, 1 cibule, 2 l vepřového vývaru

Ingredience podle chuti: sůl, zelená petrželka, polévkové koření

Postup: Na části tuku osmahneme nadrobno krájenou cibuli, kterou zasypeme prosátou moukou. Uděláme světlou jíšku, do které zamícháme mletou sladkou papriku a mletý pepř. Jíšku za stálého míchání metlou zalijeme částí prochladlého vývaru a za občasného promíchání metlou polévku zvolna vaříme asi 20 minut. Brambory očistíme, opláchneme a nakrájíme na menší kostky. Zalijeme je zbylým vývarem a částečně uvaříme. Brambory musí být do poloměkka. Uvařené brambory včetně vývaru, ve kterém se vařily, vlijeme do polévky. Přidáme česnek utřený se solí, párky nakrájené na stejná kolečka a znovu provaříme. Do hotové polévky přidáme rozpuštěnou slaninu nakrájenou na kostičky. Frankfurtskou polévku ochutíme polévkovým kořením, popřípadě ještě osolíme. Petrželku nakrájíme až před podáváním a ozdobíme jí polévku, kterou servírujeme teplou.

Detail odstavce: Frankfurtská polévka s párkem
Zdroj: Frankfurtská polévka
Zveřejněno: 20.5.2018

FRANKFURTSKÁ POLÉVKA

Frankfurtská polévka s bramborem

Ingredience: 2 páry jemných párků, 2 lžíce tuku nebo sádla, 1 větší cibule, 3 plné lžíce hladké mouky, mletá sladká paprika, 2 kostky masoxu nebo vývar, 3 brambory, polévkové koření, petrželová nať

Postup: Na tuku dorůžova osmahneme cibuli, zasypeme moukou a uděláme světlou zásmažku, do které zamícháme papriku. Zalijeme vodou s masoxem a provaříme. Potom polévku přecedíme přes cedník a opepříme. Brambory nakrájíme na kostičky a uvaříme zvlášť v kastrůlku. Do přecezené polévky přidáme oloupané a nakrájené párky a necháme ještě povařit. Nakonec přidáme uvařené brambory a dochutíme polévkovým kořením a solí. Posypeme petrželovou natí.

Detail odstavce: Frankfurtská polévka s bramborem
Zdroj: Frankfurtská polévka
Zveřejněno: 20.5.2018

FRANKFURTSKÁ POLÉVKA

Pravá frankfurtská polévka

Ingredience: 40 g sádla, 40 g cibule, troška hladké mouky, mletá sladká paprika, vývar, mletý pepř, 100 ml mléka, 100 g frankfurtských párků, petrželová nať

Postup: Na sádle dozlatova osmahneme nakrájenou cibuli, přidáme mouku a taky ji krátce osmahneme. Ke konci posypeme paprikou, aby se polévka hezky zabarvila. Za stálého míchání zředíme vývarem (nebo vodou s masoxem), povaříme a dochutíme pepřem a solí. Přidáme mléko, párky nakrájené na kolečka a ještě krátce povaříme. Můžeme přidat i krájenou petrželovou nať. Podáváme s rohlíkem.

Toto je základní recept, samozřejmě že si každý může vytvořit svůj originální recept nebo používat rodinný originální recept (normy) podle vlastní chuti.

Detail odstavce: Pravá frankfurtská polévka
Zdroj: Frankfurtská polévka
Zveřejněno: 20.5.2018

FRANKFURTSKÁ POLÉVKA

Frankfurtská polévka se smetanou

Ingredience: 1 cibule, sůl, 2 lžíce sádla nebo oleje, 2 lžíce hladké mouky, mletý pepř, vývar z kostí nebo kostka bujonu, kelímek smetany na vaření, 200 g párků (vídeňské, debrecínské nebo jiné), 2 lžičky mleté sladké papriky

Postup: Cibuli nadrobno nakrájíme a osmahneme dorůžova. Přidáme na kolečka pokrájené párky a také je orestujeme. Na závěr restování zaprášíme moukou a paprikou, osmahneme a zalijeme cca 1–1,5 l vývaru (nebo vodou s bujonem). Dobře rozmícháme, osolíme, opepříme a přivedeme k varu. Vaříme cca 10–15 minut. Ke konci vaření vmícháme smetanu. Hotovou polévku můžeme na talíři pokapat smetanou ke šlehání. Podáváme s čerstvým pečivem. Polévku můžeme obměnit přidáním brambor, česneku, majoránky, podle chuti.

Detail odstavce: Frankfurtská polévka se smetanou
Zdroj: Frankfurtská polévka
Zveřejněno: 20.5.2018

FRANKFURTSKÁ POLÉVKA

Frankfurtská polévka s fazolemi

Ingredience: 1–2 mrkve, 1/4 celeru, 3 větší brambory, cibule nebo pórek, 4 polévkové lžíce oleje, sladká paprika, majoránka, tymián, libeček, 2 litry zeleninového vývaru z kostky, menší konzerva červených fazolí, 1–2 stroužky propasírovaného česneku, hladká mouky, kousek másla, petrželka nebo pažitka, párek

Postup: Mrkev, celer, brambory a cibuli nakrájíme na kostičky. Do hrnce dáme olej, zesklovatíme cibuli, přidáme zeleninu a za stálého míchání krátce opékáme. Přidáme mletou papriku (může být i uzená), majoránku, tymián, libeček, promícháme a zalijeme zeleninovým vývarem. Polévku vaříme 20–30 minut, respektive až je zelenina měkká, a přidáme fazole. Uděláme dozlatova jíšku s prolisovaným česnekem, vmícháme do polévky a chvíli provaříme. Polévku případně dosolíme (opatrně, zeleninový vývar byl slaný), přidáme nakrájený párek, pažitku a servírujeme.

Detail odstavce: Frankfurtská polévka s fazolemi
Zdroj: Frankfurtská polévka
Zveřejněno: 20.5.2018

FRANKFURTSKÁ POLÉVKA

Frankfurtská polévka vegan

Ingredience: 2–3 stroužky česneku, 1 cibule, 3/4 hrnku mraženého hrášku, 1–2 lžičky koření Horalka, 3 vegetariánské párky

Ingredience podle chuti: mletý barevný pepř, sůl, kmín, čerstvá petrželka

Postup: Cibuli a česnek oloupeme. Cibuli nakrájíme na kostičky, česnek prolisujeme. Brambory oloupeme a nakrájíme na menší kousky. Hrášek vyloupeme z lusků, případně použijeme hrášek mražený. V hrnci rozehřejeme lžíci olivového oleje, vsypeme cibuli a osmahneme. Přidáme brambory, prolisovaný česnek a opět krátce orestujeme. Obsah v hrnci zalijeme zeleninovým vývarem nebo vodou, přidáme koření Horalka, sůl a 10 minut povaříme. Poté přisypeme hrášek a dalších 5–10 minut povaříme. Odebereme jednu naběračku husté části polévky stranou a toto množství rozmixujeme. Rozmixovanou část přilijeme do polévky, vsypeme na kolečka nakrájený vegetariánský párek, opepříme, podle chuti ještě přisolíme a pár minut prohříváme. Vegetariánskou frankfurtskou polévku doplníme o čerstvě nasekanou petrželku a podáváme. Větší jedlíci mohou přikusovat pečivo.

Detail odstavce: Frankfurtská polévka vegan
Zdroj: Frankfurtská polévka
Zveřejněno: 20.5.2018

FRANKFURTSKÁ POLÉVKA

Krémová frankfurtská polévka

Ingredience: 1,35 l vývaru z kostí, 0,5 l mléka, 100 g jemných párků, 90 g hladké mouky, 65 g cibule, 50 g tuku, 10 g červené mleté papriky, 10 g polévkového koření, 0,3 g mletého černého pepře, čerstvá pažitka nebo petrželka, sůl

Postup: Na 2/3 výše uvedeného množství tuku orestujeme dorůžova jemně nakrájenou cibuli, zasypeme ji prosátou moukou, připravíme světlou zásmažku a do ní zamícháme papriku a pepř. Zásmažku za neustálého prošlehávání metlou zalijeme vlažným vývarem, uvedeme do varu a za občasného promíchání zvolna vaříme nejméně 20 minut. Ke konci varu přidáme mléko, polévku ještě krátce povaříme a pak ji procedíme pomocí hustého cedníku. Do procezené polévky přidáme oloupané párky nakrájené na jemné plátky a podušené na zbylé dávce tuku a znovu ji krátce povaříme. Hotovou polévku dochutíme tekutým polévkovým kořením, případně ji přisolíme a ještě důkladně povaříme. Při servírování jednotlivých porcí do polévky vkládáme jemně nakrájenou petrželovou nať nebo pažitku.

Detail odstavce: Krémová frankfurtská polévka
Zdroj: Frankfurtská polévka
Zveřejněno: 20.5.2018

RECEPTY NA GULÁŠOVOU POLÉVKU

Gulášová polévka s párkem

Suroviny:

  • 3 ks brambor
  • 1 ks cibule
  • sušený česnek
  • 1 lžička gulášového koření
  • 1 lžička mletého kmínu
  • 2 lžičky mleté sladké papriky
  • 3 lžíce hladké mouky
  • olej
  • 2 ks párků
  • sůl, pepř
  • 1,5 l vody

Postup:

Párky nakrájejte na kolečka. Brambory oloupejte a nakrájejte na malé kostky, cibuli očistěte, nakrájejte na drobno a osmažte na rozpáleném oleji. Přidejte papriku, gulášové koření a promíchejte. Poté vložte nakrájený párek. Lehce ho orestujte, zalijte vodou a dochuťte kmínem, pepřem, solí a majoránkou. Nakonec přisypte brambory a vařte, dokud nezměknou. Polévku podávejte s čerstvým pečivem.

Detail odstavce: Gulášová polévka s párkem
Zdroj: Recepty na gulášovou polévku
Zveřejněno: 29.9.2014

PÓRKOVÁ POLÉVKA

Pórková polévka se sýrem

Ingredience: 1 pórek, 2 trojúhelníčky taveného sýra, 1 kostka bujónu, 1 vejce, zavářka do polévky, libeček, 1 lžíce másla

Postup: Na másle necháme zesklovatět nakrájený pórek, přidáme sýr, aby se roztavil, stále mícháme, přidáme bujón a vodu. Povaříme, přisypeme zavářku, rozkvedlané vejce a nakonec rozsekaný libeček. Polévka by měla mít hustou konzistenci.

Detail odstavce: Pórková polévka se sýrem
Zdroj: Pórková polévka
Zveřejněno: 25.3.2015

UZENÁ POLÉVKA

Uzená polévka s bramborem

Ingredience: 5 větších brambor, 100 g mražené míchané zeleniny, 1 lžičku sušené petrželky, 1 kg uzených žeber

Postup: Uzená žebra uvaříme v tlakovém hrnci do měkka. Do vývaru dáme na menší kousky nakrájené brambory. K téměř měkkým přidáme zeleninu, krátce povaříme a doplníme obraným masem. Na závěr polévku dochutíme solí a petrželkou.

Detail odstavce: Uzená polévka s bramborem
Zdroj: Uzená polévka
Zveřejněno: 13.8.2015

RAJSKÁ POLÉVKA

Rychlá rajská polévka

Ingredience: 1 větší rajčatový protlak, 1 cibule, 1,5 l vody, 500 ml mléka, 2 hrsti polévkových nudlí, 1 lžíce oleje, 1 kostka bujonu, 1 lžička vegety, 1 snítka libečku

Postup: Na oleji zpěníme cibuli‚ přidáme protlak, vodu‚ bujon a vegetu. Když se polévka vaří, přisypeme polévkové nudle. Jakmile budou nudle uvařené, polévku vypneme. Ovoníme trochou libečku. Připravenou polévku necháme odpočívat nejméně deset minut a až poté do ní vlijeme mléko, nejlépe plnotučné.

Detail odstavce: Rychlá rajská polévka
Zdroj: Rajská polévka
Zveřejněno: 13.8.2015

BROKOLICOVÁ POLÉVKA S BRAMBOREM

Brokolicová polévka zahuštěná bramborem

Ingredience: 3 větší brambory, 250 g brokolice, 1 cibule, olej, 3 stroužky česneku, sůl, mletý pepř, drcený kmín, majoránka

Postup: Brokolici opláchneme a odstraníme z ní tvrdé košťálové části a pak nakrájíme nadrobno. Očištěnou cibuli nakrájíme najemno a zpěníme na oleji, přidáme brokolici a krátce osmahneme. Zalijeme vroucí vodou, přidáme očištěné a pokrájené brambory, sůl, pepř, kmín a česnek. Je vhodné dát česnek až na konci, polévka má tak pikantnější chuť. A uvaříme doměkka. Hotovou polévku dochutíme majoránkou a podáváme s pečivem.

Tip: Tato polévka je určená jedincům, kteří nemají rádi krémové polévky.

Detail odstavce: Brokolicová polévka zahuštěná bramborem
Zdroj: Brokolicová polévka s bramborem
Zveřejněno: 29.6.2017

KVĚTÁKOVÁ POLÉVKA

Lehká květáková polévka

Suroviny:

  • 1 květák
  • 40 g másla
  • 40 g hladké mouky
  • 1 tvrdší houska
  • olej
  • sůl
  • muškátový oříšek

Postup:

Květák nakrájíme na růžičky a uvaříme ve slané vodě doměkka. Z másla a mouky uděláme světlou jíšku, zalijeme trochou vody, rozmícháme a přidáme do vroucí polévky. Dochutíme muškátovým oříškem a povaříme. Housku si nakrájíme na drobné kostičky a osmažíme na rozpáleném oleji. Hotovou polévku podáváme s právě osmaženou houskou.

Detail odstavce: Lehká květáková polévka
Zdroj: Květáková polévka
Zveřejněno: 16.4.2015

RAJSKÁ POLÉVKA

Rajská polévka s noky

Ingredience: 1 l čisté rajčatové šťávy, olej, 1 menší cibule, 1 menší paprika, trocha vody, sůl, cukr Noky: 1 vejce, sůl, 100 g hrubé mouky, trocha vody

Postup: Do hrnce dáme trochu oleje, přidáme rajčatovou šťávu, trochu vody, pokrájenou cibuli a papriku, osolíme a osladíme podle chuti. Všechny suroviny na noky smícháme. Necháme chvíli odstát, pak zavaříme noky do vroucí rajské polévky a chvíli povaříme.

Detail odstavce: Rajská polévka s noky
Zdroj: Rajská polévka
Zveřejněno: 13.8.2015

KVĚTÁKOVÁ POLÉVKA

Květáková polévka pro kojence

Suroviny:

  • 1 růžička květáku
  • 1 šálek drůbežího vývaru (200 ml)
  • 1 lžíce krupice
  • 1 lžíce kojeneckého mléka
  • kousek másla
  • kojenecká voda

Postup:

Pokrájený květák uvaříme v drůbežím vývaru, vodu přidáme podle potřeby. Takto uvařené rozmixujeme a zahustíme krupicí. Vaříme ještě asi 10 minut. Poté vsypeme sušené kojenecké mléko, vložíme kousek másla a necháme ještě chvilku prohřát. Podáváme kojencům od ukončeného 8. měsíce.

Detail odstavce: Květáková polévka pro kojence
Zdroj: Květáková polévka
Zveřejněno: 16.4.2015

PÓRKOVÁ POLÉVKA

Pórková polévka pro děti

Ingredience: 1 lžička másla, 1 lžička mouky, 1 pórek, 350 ml vody, 150 ml mléka

Postup: Pórek (nejlépe BIO) důkladně očistíme a nakrájíme na kolečka. Ukrojíme lžičku másla, rozehřejeme ji v kastrůlku. Přidáme připravený pórek a lehce ho opražíme. Přidáme vodu tak, aby byl pórek potopený. Vaříme doměkka. Jakmile je pórek měkký, slijeme vodu, jemně zaprášíme hladkou moukou (stačí lžička) a dolijeme BIO mlékem. Doléváme podle potřeby a na závěr promixujeme podle zvyklostí dítěte. Pórková polévka pro batolata je moc dobrá. Jen s ní opatrně, pokud vaše děťátko trpívá na bolesti bříška.

Detail odstavce: Pórková polévka pro děti
Zdroj: Pórková polévka
Zveřejněno: 25.3.2015

KVĚTÁKOVÁ POLÉVKA

Výborná květáková polévka podle Pohlreicha

Suroviny:

  • 1 květák
  • 3 lžíce másla
  • 3 lžíce hladké mouky
  • zeleninový vývar dle požadovaného množství
  • muškátový oříšek
  • sůl
  • petrželová nať

Postup:

Z mouky a másla si osmahneme dozlatova jíšku v hrnci a poté zalijeme vývarem. Přidáme omytý a na růžičky rozebraný květák a vaříme, dokud nezměkne. Pak podle chuti přidáme sůl, trochu muškátového oříšku a ještě krátce povaříme. Nakonec tyčovým mixérem dobře rozmixujeme na hladký krém. Dozdobíme petrželovou natí.

Detail odstavce: Výborná květáková polévka podle Pohlreicha
Zdroj: Květáková polévka
Zveřejněno: 16.4.2015

BROKOLICOVÁ KRÉMOVÁ POLÉVKA OD POHLREICHA

Suroviny

2 brokolice, 6 stroužků česneku, 10 g másla, olivový olej, petrželová nať, 1,5 l kuřecího vývaru, 130 ml krémového sýru, sůl, mletý pepř

Detail odstavce: Suroviny
Zdroj: Brokolicová krémová polévka od Pohlreicha
Zveřejněno: 26.6.2017