Informace od profesionálů

HLAVNÍ STRÁNKA

  

CHOROBY

  

PĚSTOVÁNÍ

  

ŠKŮDCI

  

RECEPTY

  
Téma

GULÁŠ Z JELENÍ KÝTY

Obsah

Srnčí guláškýty

Ingredience: 1 kg kýty, 2 cibule, sladká mletá paprika, drcený kmín, 5 kuliček jalovce, 3 stroužky česneku, 5 kuliček nového koření, mletý pepř, 70 g sádla

Technologický postup: Cibuli nakrájíme nadrobno, zpěníme na sádle a přidáme maso nakrájené na kostky. Osolíme a orestujeme. Zasypeme červenou paprikou, promícháme a podlijeme vodou. Přidáme nové koření, jalovec, pepř a vaříme 1,5–2 hodiny, dokud maso není měkké. Zahustíme tmavou jíškou, dochutíme rozdrceným česnekem a necháme ještě 10 minut provařit. Hotový guláš podáváme s houskovým knedlíkem.

Zdroj: Srnčí guláš

Poradna

V naší poradně s názvem JELENÍ GULÁŠ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Sylva..

Může se občas jíst jeleni guláš na warfarin.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Při léčbě Warfarinem je důležité hlídat příjem vitamínu K na stejné úrovni každý den. Jelení maso, stejně jako maso ostatních zvířat, obsahuje jen málo vitamínu K a proto není třeba jeho konzumaci nijak hlídat. 200 gramů syrového masa z jelena obsahuje 2,2 mikrogramů vitamínu K. Když si dáte jelení guláš s houskovým knedlíkem nebo s rýží, tak ho můžete jíst podle libosti neomezeně. Rýže totiž neobsahuje žádný vitamín K a pšeničná mouka v knedlíkách má jen zanedbatelné množství vitamínu K. Pšeničná mouka a rýže a výrobky z nich jsou nejlepší přílohy pro pacienty užívající Warfarin. Brambory jsou na tom o něco hůře. Jedna středně velká brambora obsahuje 4 mikrogramy vitamínu K. Přeji dobrou chuť.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Jelení guláš

Jelení maso

Jelení maso se řadí mezi zvěřinu, která jistě nepatří v našich domácnostech k denně připravovaným pokrmům, avšak jednou za čas ji ocení asi každý. Nejlepší maso mají zvířata do stáří jednoho roku a potom zvěř samičí. Zvěřina je maso volně lovených zvířat žijících v přírodě nebo chovaných pro lov. Jde o maso poměrně aromatické, jeho chuť při tepelné úpravě podtrhujeme přidáním slaniny a koření, například jalovce. Chuť masa však výrazně ovlivňují takové faktory, jako jsou roční období, část masa, věk zvířete a množství krmiva. Zvěřinu je nutno nechat před úpravou odležet, případně se nakládá do mořidel.

Jelení maso rozdělujeme na přední a zadní. K přednímu masu řadíme krk, plece, hrudí. Do zadního masa patří hřbet a kýta. Na přípravu guláše se nejlépe hodí krk, plec či kýta.

Zdroj: Jelení guláš

Srnčí guláš v troubě

Ingredience: 1,5 kg srnčí kýty, 1 kg cibule, 6 stroužků česneku, 1 masox, 120 g rajčatového protlaku, 2 lžíce mleté sladké papriky, špetka pálivé mleté papriky, 1 lžíce gulášového koření, 3 lžíce solamylu, sůl, voda

Technologický postup: Maso nakrájíme na kostky, cibuli a česnek posekáme nadrobno. Vše dáme do mísy, přidáme ostatní přísady, dobře promícháme a naplníme vyšší pekáč. Přiklopíme víkem nebo pevně alobalem a vložíme do trouby vyhřáté na 200 °C a dusíme hodinu až hodinu a půl. Troubu neotvíráme, maso nemícháme. Hotový guláš podáváme s knedlíkem, chlebem.

Zdroj: Srnčí guláš

Diskuze

V diskuzi VEPROVA KYTA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jan Fort.

moc pěkné zpracované

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Dagmar.

Narazila jsem na tyto stránky náhodou a moc se mi líbí. Divím se, že - např. u vepřové kýty - je jen jeden komentář. Přála bych autorům více pochval!
Díky!

Zdroj: diskuze Veprova kyta

Jelení guláš

Ingredience: 0,5 kg jeleního masa (kýta, plec, hrudí), 3 ks cibule (velké), 100 ml oleje, 2 ks masoxu, 2 listy bobkového listu, ¼ lžičky mleté skořice, ¼ lžičky drceného kmínu, sůl, 1 lžíce mleté papriky, 3 stroužky česneku, ½ lžičky pálivé mleté papriky, 1 lžíce povidel, mletý pepř, 4 kuličky jalovce, 1 lžička majoránky, 5 lžic hladké mouky, voda

Technologický postup: Do hrnce dáme olej, na kterém dorůžova osmahneme cibuli nasekanou nadrobno, přidáme maso nakrájené na menší kousky. Po dokonalém orestování přidáme masox a protlak, bobkový list, jalovec, pepř, povidla, gulášové koření, kmín a mletou skořici, opět orestujeme a podlijeme vodou. Dusíme pozvolna asi 2 hodiny, promícháváme a podle potřeby podléváme. Z guláše necháme za stálého míchání vydusit vodu, pak zaprášíme moukou, orestujeme, přidáme mletou papriku, promícháme a znovu podlijeme vodou. Guláš necháme provařit, přidáme česnek a majoránku, podle chuti osolíme. Guláš z jeleního masa je výborný proleželý. Na talíři můžeme ozdobit paprikou a rajčetem, podáváme s knedlíky nebo chlebem.

Zdroj: Jelení guláš

Diskuze

V diskuzi JAK DLOUHO VAŘÍME VÁCLAVKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Tonda.

jak dlouho vařit guláš z václavek ??

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a bude moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Jak dlouho vaříme václavky

Jelení guláš podle Jirky

Suroviny: 1 kg jeleního masa, 100 g sádla, 2 ks cibule, 100 g slaniny, 100 ml octa, 1 lžička plnotučné hořčice, 2 lžíce sladké papriky, 1 ks rajčatového protlaku, sůl, 2 stroužky česneku, gulášové koření, 1 lžička kmínu, ½ lžičky majoránky, 1 lžička citronové kůry, 100 g hladké mouky, vývar, voda

Technologický postup: Maso ze zvěřiny na přípravu guláše marinujeme alespoň 24 hodin ve směsi vody a octa v poměru 5 : 1 s pokrájenou cibulí, lžičkou plnotučné hořčice a nakrájenou slaninou. Na sádle dozlatova osmažíme nakrájenou cibuli a přidáme papriku. Ihned zastříkneme vodou, aby paprika nezhořkla. Přidáme naložené maso, orestujeme, dále přidáme protlak, sůl, trochu gulášového koření, česnek, majoránku, kmín, nastrouhanou citronovou kůru a zalijeme 0,5 l vody. Když je maso měkké, tak jej vyjmeme, šťávu zaprášíme hladkou moukou, zasmažíme a zalijeme vývarem. Povaříme, přecedíme a přidáme maso. Podáváme nejlépe s knedlíkem.

Zdroj: Jelení guláš

Diskuze

V diskuzi SEGEDÍNSKÝ GULÁŠ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel László.

Účelom môjho komentáru nie je kritika, ale objasnenie pôvodu Segedínskeho gulášu.
V Maďarsku všeobecne známy pôvod nemá vôbec nič spoločné s Vaším popisom pôvodu.
Známy spisovateľ, básnik a novinár Székely József je považovaný za prvého konzumenta tohoto gulášu. A neskôr na jeho počesť bol guláš pomenovaný po ňom. V Maďarsku sa nazýva Székely gulyás. Názov Segedínsky vznikol na Slovensku v čase Rakúsko-Uhorska, ktorého Slovensko bolo súčasťou. Prečo práve Segedínsky, čo mnohí "historici" dávajú do súvislosti s mestom Szeged, nemá žiadnu historickú cenu.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a bude moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Segedínský guláš

Jelení guláš na víně

Ingredience: 750 g jeleního masa, 500 ml červeného vína, 3 ks cibule, 2 lžíce sádla, 2 stroužky česneku, 1 lžička mletého pepře, sůl, 1 lžička kmínu, ½ lžičky sušeného tymiánu, 1 lžíce červené papriky, 5 kuliček jalovce, 3 listy bobkového listu, 1 ks sušené drcené feferonky, 2 lžíce brusinkové zavařeniny, 1 ks čerstvé feferonky, 1 ks čerstvého tymiánu, voda

Technologický postup: V míse smícháme tymián, kuličky jalovce, bobkové listy, mletou červenou papriku, nadrcenou sušenou feferonku a kmín, poté přidáme očištěné maso nakrájené na kostky, vše dobře promícháme a necháme do druhého dne odležet. Na rozehřátém sádle orestujeme nadrobno nakrájenou oloupanou cibuli, přidáme oloupané utřené stroužky česneku, kostky masa i s kořením a zprudka opečeme, aby maso zhnědlo a zatáhlo se. Potom osolíme, opepříme, zalijeme červeným vínem a pod pokličkou zvolna dusíme téměř doměkka (asi 2 hodiny), pak přidáme brusinkovou zavařeninu a společně dusíme doměkka (asi 20 minut). Podáváme ozdobené tymiánem a kolečky očištěné čerstvé feferonky, jako příloha se hodí knedlíky nebo chléb.

Zdroj: Jelení guláš

Poradna

V naší poradně s názvem PAPRIKA ZHOŘKNE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel František.

Babičky bramborový guláš


rád bych věděl proč ta paprika zhořkne. do osmažené cibulky dám papriku a chviličku
míchám do 10. vt. a hned zalévám připravenou horkou vodu. vložím maso a dusím atd . nic nezhořkne!!!!

fanda

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Paprika zhořkne, když ji budete delší dobu smažit. Ostatnímu koření to nevadí, ale sušená mletá paprika při vyšších teplotách mění chuť a hořkne.

Zdroj: diskuze Paprika zhořkne

Srnčí guláš po myslivecku

Ingredience: 500 g srnčí kýty, 4 lžíce oleje, sůl, mletá sladká paprika, mletý pepř, 2 lžíce másla, 2 cibule, 60 g žampionů, 2 lžíce rajčatového protlaku, 8 lžic vývaru z kostí (nebo vody)

Postup: Odblaněnou srnčí kýtu nakrájíme přes vlákna na hranolky, pokapeme lžící oleje a necháme v chladničce dva dny nakřehnout. Před přípravou je osolíme, okořeníme a prudce osmahneme na rozehřátém oleji a másle. Pak přidáme na nudličky nakrájenou cibuli, na plátky nakrájené žampiony, osmažíme, vmícháme rajčatový protlak, smažíme ještě minutu, zalijeme vývarem nebo vodou, povaříme další minutu a hned podáváme s opečenými brambory.

Zdroj: Recepty na srnčí guláš

Srnčí guláš na houbách

Ingredience: 1,5 kg srnčí kýty, 300 g naložených hub, 4 cibule, 3 lžíce hladké mouky, brusinky, sušený tymián, sušená smetana, mletý pepř, 3 lžíce koření na divočinu, sůl, bobkový list

Technologický postup: Maso dobře očistíme, omyjeme a pokrájíme na kostky. Cibuli očistíme a spolu se slaninou ji nakrájíme na drobné kostky. V hlubší pánvi si orestujeme cibulku, přidáme slaninu a pak i kostky masa. Orestujeme, přidáme koření, bobkový list a tymián a přiklopíme poklicí. Při vypékání podléváme vodou. Srnčí dusíme doměkka. Zhruba v polovině přidáme houby. Pak maso zaprášíme hladkou moukou, promícháme, postupně za stálého míchání zalijeme vodou a provaříme. Ochutíme solí, pepřem, přidáme smetanu. Srnčí guláš na houbách doplníme lžičkou brusinek a podáváme s bramborovým knedlíkem.

Zdroj: Srnčí guláš

Bramborový guláš – video

Zde se můžete inspirovat videonávodem na to, jak uvařit bramborový guláš.

Zdroj: Bramborový guláš podle babičky

Srnčí guláš na pivu

Ingredience: 800 g srnčí kýty, 100 g špeku, vývar, mletá sladká paprika, 2 rajčata, 2 červené papriky, 4 červené cibule, olej, mletý pepř, 8 kuliček jalovce, 200 ml světlého piva, sůl, majoránka

Technologický postup: Srnčí kýtu nebo jiné maso vhodné na guláš očistíme, odblaníme a nakrájíme na kostky. Slaninu nakrájíme nadrobno. Cibule očistíme a nasekáme najemno. Rajčata s paprikou očistíme a nakrájíme na kousky. Do hrnce dáme rozehřát trochu oleje. Vsypeme špek s cibulí a společně restujeme. Pak přidáme maso a důkladně jej ze všech stran osmahneme, aby se zatáhlo. Přidáme rajčata s paprikou, zaprášíme mletou paprikou a ochutíme solí a pepřem. Dáme jalovec, promícháme a chvíli vše dusíme ve vlastní šťávě. Pak do guláše vlijeme trochu horkého vývaru, všechno pivo a za občasného míchání dusíme, dokud maso nezměkne. Můžeme použít tlakový hrnec. Vývar přiléváme dle nutnosti. Podle potřeby guláš zahustíme strouhaným syrovým bramborem nebo suchým chlebem a povaříme. Nakonec srnčí guláš na pivu dochutíme solí, pepřem, majoránkou a vyjmeme jalovec. Guláš podáváme s čerstvým pečivem.

Zdroj: Srnčí guláš

Jelení guláš po myslivecku

Ingredience: 1 kg jeleního masa, 5 ks cibule, 100 g sádla, 3 plátky slaniny, 3 stroužky česneku, 1 lžička pepře, 1 lžička kmínu, 1 lžička celého nového koření, ½ lžičky celého jalovce, 5 listů bobkového listu, 1 lžička majoránky, 2 lžíce červené papriky, 1 lžíce cukru, 1 ks chilli papričky, 4 lžíce kečupu, 50 g hub, 2 ks sterilovaných okurek, citronová kůra ze ¼ citronu, 1 lžíce plnotučné hořčice, 5 lžic polohrubé mouky, voda

Technologický postup: Na sádle rozškvaříme 3 plátky slaniny, přidáme pokrájenou cibuli, kterou osmažíme do zlatohněda, přidáme lžíci cukru a necháme zkaramelizovat. Do tohoto základu dáme maso pokrájené na kostky a prudce restujeme, aby se zatáhlo, ale zatím nesolíme. Pak přidáme kečup a sladkou papriku, osolíme a dáme všechno koření, kromě majoránky. Podlijeme vodou a chvíli dusíme, asi za 20 minut přidáme houby, kdo má sušené, předem je namočí. Když je maso téměř měkké, zahustíme ho záklechtkou (polohrubá mouka rozšlehaná ve vodě) a vše řádně provaříme. Do téměř hotového guláše přidáme okurky nakrájené na kostičky, hořčici, utřený nebo prolisovaný česnek, majoránku a trošku strouhané citronové kůry z dobře omytého citronu. Podáváme s houskovým knedlíkem, ale je výborný i s chlebem.

Zdroj: Jelení guláš

Staročeský jelení guláš

Ingredience: 1 kg jeleního masa, 150 g másla, 5 ks cibule, 250 g anglické slaniny, pepř, sůl, divoké koření (5 lžic celého černého pepře, 5 lžic celého jalovce, 15 bobkových listů, 5 lžic celého nového koření), 3 lžičky celého kmínu, 3 lžíce rumu, citronová šťáva, 500 ml červeného vína (suché), 2 l vývaru, 60 g hladké mouky, voda

Technologický postup: Divoké koření dejte do hrnce a zalijte jedním litrem vody, přiveďte k varu a 25–30 minut vařte. Na závěr přisypte sůl a počkejte, až vývar vychladne. Poté do něj vložte celé maso tak, aby bylo úplně ponořené, a dejte ho aspoň na šest hodin odležet do lednice. Maso vyndejte z nálevu a nakrájejte na kostičky velikosti sousta, osolte, opepřete. Cibulku smíchejte s kmínem a troškou soli a osmahněte ji na 100 g másla do tmavě zlatavé barvy. Pak vsypte slaninu a čtyři minuty opékejte, přidejte maso a nechte ho ze všech stran zatáhnout. Přilijte rum a červené víno a asi deset minut poduste – alkohol by se měl trochu odpařit, ale neměl by se úplně vyvařit. Poté maso vyjměte a do základu vlijte hovězí vývar a omáčku přiveďte k varu, zakápněte trochou citronové šťávy. Ze zbytku másla a hladké mouky připravte světlou jíšku. Vmíchejte ji do omáčky, vraťte do hrnce maso a duste pětadvacet až třicet minut doměkka.

Zdroj: Jelení guláš

Srnčí guláš na pivu

Ingredience:

  • 100 g špeku
  • 10 kuliček jalovce
  • 200 ml světlého piva
  • 2 ks červené papriky
  • 2 ks rajčat
  • 5 ks červené cibule
  • 800 g srnčí kýty
  • Majoránka
  • Mletá sladká paprika
  • Mletý černý pepř
  • Olej
  • Sůl
  • Vývar

Postup přípravy:

Srnčí maso očistíme, odblaníme a nakrájíme na kostky. Nakrájíme si i najemno slaninu. Oloupeme si cibuli a nakrájíme ji také najemno. Rajčata s paprikou si omyjeme a také nakrájíme na kostky. Pak si v hrnci zahřejeme olej a vsypeme do něj špek s cibulí a dozlatova orestujeme. Přidáme pak maso, které v rychlosti ze všech stran osmahneme, aby se zatáhlo. Pak k němu přidáme rajčata, papriku, mletou papriku, sůl, pepř a jalovec. Vše důkladně promícháme a necháme dusit ve vlastní šťávě. Do guláše vlijeme i horký vývar, celé pivo a opět maso dusíme, dokud nezměkne. Guláš můžeme zahustit nastrouhanou syrovou bramborou, nebo suchým chlebem a ještě chvilku ho povaříme. Na závěr se guláš dochutí solí, pepřem, majoránkou a jalovcem.

Zdroj: Úprava srnčího masa

Historie segedínského guláše

Segedínský guláš začal psát svou historii v 19. století. Vypráví se, že vznikl v oblíbené hospůdce, kam chodil budapešťský soudce Szekeley. Jednoho dne přišel pozdě a v kuchyni zůstalo jen pár zbytků, mezi nimi cikánský guláš a vařené kysané zelí. Kuchař z těchto zbytků připravil soudci pozdní oběd a s ním vznikl i nový pokrm – segedínský guláš, někdy také nazývaný szekelský guláš.

Zdroj: Segedínský guláš

Srnčí guláš na houbách

Ingredience:

  • 1 500 g srnčí kýty (nebo jiné maso vhodné na guláš)
  • 1 sklenka naložených hub
  • 3 lžíce hladké mouky
  • 3 lžíce koření „Divočina“
  • 4 ks cibule
  • Bobkový list
  • Mletý černý pepř
  • Sůl
  • Sušená smetana
  • Sušený tymián

Postup přípravy:

Maso si očistíme, omyjeme, odblaníme a nakrájíme na malé kostky. Připravíme si i cibuli, kterou oloupeme a také nakrájíme na drobné kostky, stejně jako slaninu. V hrnci nebo v hluboké pánvi zahřejeme olej a orestujeme si cibulku se slaninou, jakmile začne cibule zlátnout, přidáme i kostky masa. Zprudka maso ze všech stran orestujeme, přidáme koření, bobkový list, tymián, vodu a hrnec přiklopíme poklicí. Maso průběžně podléváme vodou a dusíme maso tak dlouho, než změkne. Zhruba za hodinu přidáme do hrnce i houby. V závěru omáčku zaprášíme hladkou moukou (aby se zahustila), promícháme, ochutíme solí, pepřem, přidáme smetanu a vše ještě provaříme.

Zdroj: Úprava srnčího masa

Jak dělají srnčí guláš Kluci v akci

Ingredience: 1 kg srnčí kýty, 2 větší cibule, 2 lžíce sladké mleté papriky, kmín, 3 lžíce rajčatového protlaku, sůl, mletý pepř, 4 stroužky česneku, 4 lístky bobkového listu, 2 lžičky nového koření, 1 lžička celého pepře, špetka jalovce, olej, 30 g másla, 4  lžíce hladké mouky

Technologický postup: Srnčí maso zbavíme povrchových blan a nakrájíme na kostky. Ty vložíme do misky a zalijeme marinádou. Marinádu připravíme z prolisovaného česneku, jalovce, pepře, soli a oleje. Vše necháme uležet do druhého dne v chladu. Do hrnce si dáme olej, na kterém necháme orestovat najemno nakrájené cibule. K cibulím přidáme maso a také orestujeme. Když je maso zatažené, přidáme rajčatový protlak, mletou papriku, restujeme 1 minutu a zalijeme vodou nebo vývarem. Omáčku ochutíme solí, pepřem, novým kořením, kmínem, jalovcem, bobkovým listem a necháme vařit. Když je maso měkké, tak ho z omáčky vyjmeme, omáčku přecedíme a přivedeme k varu. Zahustíme jíškou, kterou připravíme z másla a mouky, vložíme zpět maso a necháme ještě minimálně 10 minut znovu provářet, aby se odstranila chuť mouky. Guláš podáváme s chlebem nebo houskovým knedlíkem.

Zdroj: Srnčí guláš

Autoři obsahu

Mgr. Michal Vinš

Mgr. Jitka Konášová

Nina Vinšová

Mgr. Světluše Vinšová


ČeskéNápady

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP