Informace od profesionálů

HLAVNÍ STRÁNKA

  

CHOROBY

  

PĚSTOVÁNÍ

  

ŠKŮDCI

  

RECEPTY

  
Téma

GULÁŠ Z KLIŽKY

Recept na hovězí guláš z kližky v papiňáku

Ingredience: 4 cibule, 1 kg hovězí kližky, 1 stroužek česneku, 1–1,5 l hovězího vývaru, podle chuti mletá paprika, sůl, mletý pepř, podle potřeby hladká mouka, sádlo

Postup: Maso nakrájíme na kostky a osmahneme na sádle. Jakmile se maso zatáhne, přendáme je do tlakového hrnce. Přisypeme jednu nadrobno nakrájenou cibuli, polévkovou lžíci mleté papriky a přilijeme tolik vývaru, aby bylo maso ponořené. Vaříme 1 hodinu. Mezitím si připravíme tmavou jíšku z hladké mouky a sádla. Dále oloupeme a nadrobno nakrájíme 2 větší cibule, které necháme na sádle zesklovatět. Přisypeme k nim mletou papriku a dobře rozmícháme. Hotové maso přemístíme z tlakového hrnce do menšího kastrolu, a aby nevychladlo, přikryjeme pokličkou. Šťávu z tlakového hrnce přelijeme k cibuli a promícháme. Přidáme rozmačkaný česnek, osolíme a opepříme. Guláš chvíli povaříme, vmícháme jíšku a ještě chvíli vaříme. Nakonec do šťávy přidáme maso. Guláš z hovězí kližky podáváme s houskovým knedlíkem nebo čerstvým chlebem a při servírování ozdobíme na kolečka nakrájenou cibulí.

Zdroj: Hovězí guláš z kližky

Diskuze: jak dlouho vaříme václavky

jak dlouho vařit guláš z václavek ??

Zdroj: diskuze Jak dlouho vaříme václavky
Počet odpovědí: 0

Hovězí guláš z kližky s houbami

Ingredience: 800 g hovězí kližky, 100 g červené cibule, 100 g pórku, 100 g mrkve, 6 stroužků česneku, 4 brambory, 5 ks bobkového listu, 5 kuliček nového koření, 10 kuliček pepře, 100 g rajčatového protlaku, 1 hrst sušených hub, 500 ml hovězího vývaru, 500 ml červeného vína, 100 ml oleje, 2 špetky soli

Postup: Sušené houby namočte do vody. Kližku nakrájejte na kostky. V hrnci na části oleje maso zprudka krátce opečte, poté jej osolte a opepřete. V pánvi orestujte očištěnou nakrájenou zeleninu, nakrájený česnek, přidejte koření, protlak, scezené houby a vše orestujte. Takto připravenou zeleninu přidejte k masu, zalijte hovězím vývarem, vínem a duste přibližně hodinu, nakonec přidejte oloupané nakrájené brambory a duste, dokud brambory nezměknou.

Zdroj: Hovězí guláš z kližky

Diskuze: Paprika zhořkne

Babičky bramborový guláš


rád bych věděl proč ta paprika zhořkne. do osmažené cibulky dám papriku a chviličku
míchám do 10. vt. a hned zalévám připravenou horkou vodu. vložím maso a dusím atd . nic nezhořkne!!!!

fanda

Zdroj: diskuze Paprika zhořkne
Počet odpovědí: 1

Jak dělají hovězí guláš z kližky Kluci v akci

Ingredience: 800 g hovězí kližky, 100 g červené cibule, 100 g pórku, 100 g mrkve, 10 stroužků česneku, 5 brambor, 5 lístků bobkového listu, 5 kuliček nového koření, 10 kuliček celého pepře, 100 g rajčatového protlaku, 30 g sušených lesních hub, 1,5 l hovězího vývaru, 0,5 l kvalitního červeného vína, 100 ml oleje, sůl

Postup: Kluci namočí sušené houby do vody. Kližku očistí a nakrájí na kostky. V hrnci na rozpáleném oleji maso zprudka a krátce opečou, poté jej osolí a opepří. V pánvi orestují nakrájenou zeleninu, přidají koření a zarestují, vloží protlak, zarestují, přidají houby a opět zarestují. Takto připravenou zeleninu přidají k masu, zalijí hovězím vývarem, vínem a dusí hodinu, poté přidají oškrábané a na větší kostky nakrájené brambory a dusí doměkka. Vydatný farmářský guláš podle Kluků v akci podlitý vínem, vonící po houbách, zelenině a koření si nežádá víc než domácí křupavý chléb.

Zdroj: Hovězí guláš z kližky

Bramborový guláš – video

Zde se můžete inspirovat videonávodem na to, jak uvařit bramborový guláš.

Zdroj: Bramborový guláš podle babičky

Historie segedínského guláše

Segedínský guláš začal psát svou historii v 19. století. Vypráví se, že vznikl v oblíbené hospůdce, kam chodil budapešťský soudce Szekeley. Jednoho dne přišel pozdě a v kuchyni zůstalo jen pár zbytků, mezi nimi cikánský guláš a vařené kysané zelí. Kuchař z těchto zbytků připravil soudci pozdní oběd a s ním vznikl i nový pokrm – segedínský guláš, někdy také nazývaný szekelský guláš.

Zdroj: Segedínský guláš

Guláš z kližky v troubě

Ingredience: 800–1 000 g hovězí kližky, gulášové koření, mletá sladká paprika, 4 střední cibule, 1 malý rajčatový protlak, 2–3 kostky masoxu, 4 stroužky česneku, 2 lžíce sójové omáčky, olej, alobal

Postup: Pekáč vymažeme olejem, klidně ho může být trošku víc. Nakrájenou cibulku dáme do pekáče, na ni naskládáme nakrájené maso a okořeníme gulášovým kořením. Dáme do rozpálené trouby (200–250 °C) na pár minut osmahnout a necháme zatáhnout maso. Pekáč vytáhneme a postupně přidáváme nasekaný česnek, zbytek gulášového koření, papriku, sójovou omáčku, masox, protlak. Poté zalijeme vodou tak, aby bylo maso dostatečně potopené. Promícháme a přikryjeme alobalem. Minimálně hodinu pečeme v troubě, troubu neotvíráme, guláše si vůbec nevšímáme. Po hodině jej jen zkontrolujeme, promícháme, popřípadě dokořeníme či přilijeme vodu, a pečeme klidně další půlhodinu, může být i víc. Nejlépe dokud se maso pěkně nerozpadá. Pro jemnější konzistenci můžete maso vytáhnout ven a omáčku rozmixovat, nejsou v ní pak kousky cibulky či jiných ingrediencí. Pokud je potřeba, lehce zahustíme moukou. Podáváme s chlebem, houskovým knedlíkem, jsou i tací, co rádi s těstovinami a s hromadou čerstvé cibule.

Zdroj: Hovězí guláš z kližky

Segedínský guláš – video

Pokud si nevíte rady s přípravou segedínského guláše, tak zde naleznete videozáznam s přesným postupem.

Zdroj: Segedínský guláš

Pravý maďarský guláš

Ingredience:

  • 1 000 g hovězí kližky
  • 1 000 g cibule
  • 20 g rajčatového protlaku
  • 1 ks zelené papriky
  • 1 ks feferonky (dle stupně pálivosti, může být i více)
  • 100 g sádla či oleje
  • paprika mletá sladká
  • paprika mletá pálivá
  • sůl

Postup:

Nejprve očistěte cibuli, nakrájejte ji najemno a v hrnci orestujte dozlatova na rozpáleném sádle, do hotové cibule přidejte oba druhy papriky a ještě krátce orestujte. Mezitím omyjte maso, nakrájejte na větší kostky a přidejte k cibuli ochucené paprikou. Maso zprudka za stálého míchání orestujte ze všech stran, aby se zatáhlo a nepouštělo šťávu. Opečené maso osolte a podlijte trochou horké vody, snižte teplotu, přiklopte hrncem a nechte dusit. Je li potřeba, občas promíchejte a přidejte trochu vody, myslete na to, že pravý maďarský guláš nemá mít zbytečně moc omáčky, spíše takový sos. Asi po hodině dušení přidejte do guláše rajčatový protlak, na plátky nakrájenou papriku a najemno nakrájenou feferonku. Pomalu duste ještě asi hodinu, to by vám ke změknutí masa mělo stačit, pokud ne, pokračujte do té doby, než bude úplně uvařené. Pravý maďarský guláš se nejčastěji podává s haluškami, ale můžete použít i naše oblíbené houskové knedlíky, brambory, rýži či těstoviny.

Zdroj: Guláš

Historie guláše

Náš výborný guláš má svůj původ v Maďarku, kde byly jeho hlavními ingrediencemi hovězí maso, cibule a mletá paprika. Samotný název vznikl od slova „gulya“, znamenající stádo hovězího dobytka. Abych byla úplně přesná, maďarsky „gulyás“ neznamenal omáčku, ale hovězí polévku. K nám už ale guláš doputoval jako omáčka, ke které se hodí jak krajíc chleba, tak další nejrůznější přílohy.

Zdroj: Guláš

Guláš z kližky

Ingredience: cca 700 g hovězí kližky, 8 cibulí, 1 dcl oleje, mletý kmín, 1 lžička česneku se solí (nebo rozetřený česnek se solí), 1 lžíce protlaku nebo kečupu, 1 lžíce plnotučné hořčice, 1 lžička feferonkového krému nebo chilli pasty, 1 lžička majoránky, 1 lžíce sladké papriky, 1 lžička uzené papriky, pepř, sůl, kůra z půlky citronu, bobkový list, nové koření, celý pepř, tenčí krajíc staršího chleba

Postup: Maso pokrájíme na velké kostky. Odkrojky z masa dáme vařit do osolené vody spolu s pokrájenou kůrou citronu a kořením: bobkovým listem, novým kořením a celým pepřem. Na oleji v hrnci s nepřilnavým dnem osmažíme cibuli do tmavě zlatavé barvy. V poslední fázi smažení cibule přidáme česnek a kmín. Po chvilce míchání přidáme i osolené a opepřené maso a zprudka je osmažíme tak, aby kousky na všech stranách zesvětlaly. Ztlumíme tepelný zdroj na minimum, vmícháme hořčici, feferonkový krém a protlak, nasypeme na maso papriky a majoránku, hrnec přikryjeme dobře přiléhající pokličkou a necháme pomalinku na mírném ohni dusit. V této fázi nepodléváme, maso samo pustí šťávu, občas promícháme. To trvá i hodinu. Teprve až se na dně začne oddělovat tuk a maso je víceméně měkké, podlijeme přes cedník vývarem z kastrůlku (ten se celou dobu pomalu vařil), rozdrobíme na kousky chleba a guláš zahustíme a pomalu dusíme dál do úplného změknutí masa. Podáváme s knedlíkem, těstovinami nebo s tmavým chlebem.

Zdroj: Recepty na hovězí kližku

Guláš podle Pohlreicha

Ingredience:

  • 1 000 g hovězí kližky
  • 200 g cibule
  • 5 stroužků česneku
  • 400 ml suchého červeného vína
  • 1 čerstvá feferonka
  • 50 ml oleje
  • 25 g másla
  • 50 g hladké mouky
  • paprika mletá sladká
  • paprika mletá pálivá
  • majoránka
  • pepř mletý
  • sůl

Postup:

Nejprve maso omyjte a očistěte, nakrájejte na větší kostky a osolte. Oloupejte cibule a česnek, cibuli nakrájejte na kostičky, česnek na tenké plátky, obojí orestujte na oleji dozlatova. Přidejte maso, nechte zprudka opéct, poté mleté papriky a ještě krátce restujte, pak můžete podlít vínem, nechte dusit cca 5 minut a přidejte asi 1 litr vody nebo vývaru, ochuťte pepřem a trochou majoránky a nechte vařit alespoň 30 minut. Přidejte celou feferonku a vařte úplně doměkka. Před samotným závěrem si připravte jíšku z mouky a másla. Vyjměte feferonku z guláše, zahustěte ho připravenou jíškou a důkladně rozmíchejte, povařte ještě 10 až 15 minut a můžete podávat.

Zdroj: Guláš

Hovězí kližka

Hovězí kližka je maso z předních a zadních nohou jalovic a býků. Není to úplně libové maso, ale dlouhým vařením je velice chutné. Nejvíce se používá na vaření guláše.

Hovězí guláš z kližky

Suroviny:

  • 1 kg hovězího masa z kližky
  • 600 g cibule
  • 100 g sádla nebo olej
  • 3 lžíce mleté sladké papriky
  • 1 lžičku mleté pálivé papriky
  • 1 lžičku drceného kmínu
  • 500 ml hovězího vývaru (nebo vodu s masoxem)
  • 3 krajíce staršího chleba
  • 4 stroužky česneku
  • 2 lžíce rajčatového protlaku
  • 2 lžíce majoránky
  • sůl a pepř dle chuti

Postup:

Maso si nakrájíme na kostky. V hrnci rozehřejeme sádlo nebo olej, přidáme nakrájenou cibuli a necháme ji zesklovatět. Poté přidáme nakrájené maso a necháme orestovat ze všech stran. Až potom přidáme sůl, pepř, sladkou a pálivou papriku, drcený kmín, rajský protlak, necháme minutku opéct a zalijeme hovězím vývarem. Pokud ho nemáme po ruce, přilijeme vodu a přidáme masox. Takto připravené dusíme do měkka. Nakonec zahustíme nadrobeným chlebem, dochutíme majoránkou a česnekem. Povaříme a máme hotovo. Podáváme s houskovým knedlíkem nebo čerstvým chlebem.

Zdroj: Tradiční recepty na hovězí maso

Srnčí guláš v papiňáku

Ingredience: 600 g srnčího masa (můžete kousek kližky a krku), 100 g špeku, 2 PL sádla, 2 větší cibule, 10 kuliček jalovce, 5 kuliček nového koření, 2 bobkové listy, na špičku lžičky nastrouhaného muškátového oříšku, 2 PL mleté červené papriky, 3 stroužky prolisovaného česneku, 1 kostka masoxu, 2 PL hladké mouky

Postup: Srnčí maso zbavíme případného loje, opláchneme, osušíme a nakrájíme na stejnoměrné kostky. V papiňáku na sádle necháme dorůžova osmahnout na kostičky nakrájenou slaninu a cibuli, přidáme až na mletou papriku všechno koření a lehce zarestujeme. Přimícháme pokrájené maso, promícháme a dusíme ve vlastní šťávě, dokud se tekutina nevydusí. Pak zasypeme mletou paprikou, znova promícháme, 1/2 minutky restujeme, přilijeme 5 dl horké vody, hrnec uzavřeme a pod tlakem na mírném plameni vaříme cca 40 minut. Hrnec necháme ochladit, přidáme kostku masoxu, prolisovaný česnek, přilijeme hladkou mouku rozmíchanou v 1 dl studené vody a za občasného promíchání ještě 10 minut provaříme. Podáváme s čerstvým chlebem.

Zdroj: Recepty na srnčí guláš

Segedínský guláš v troubě

Ingredience: 1/2 kg vepřového masa, sladkokyselé zelí (sklenice celá i s nálevem), velká cibule, sůl, pepř, mletá sladká paprika

Postup: Do hrnce nakrájíme na kostičky vepřové maso, syrovou cibuli na větší kousky (na měsíčky), vyklopíme celou sklenici zelí, opepříme, osolíme a obarvíme mletou paprikou. Důkladně promícháme, přikryjeme poklicí a vložíme do trouby.

Nejdříve pečeme na 250 °C asi půl hodiny, poté snížíme teplotu na 200 °C a pečeme přibližně 1 hodinu. Guláš poté dáme do jiného hrnce a na plotně jej zaděláme zakysanou smetanou. Lze také použít čtvrt litru mléka a hladkou mouku. Jako přílohu podáváme houskový, ale klidně i bramborový knedlík. Tento guláš je opravdu výtečný.

Zdroj: Segedínský guláš

Srnčí guláš v troubě

Ingredience: 1,5 kg srnčí kýty, 1 kg cibule, 6 stroužků česneku, 1 masox, 120 g rajčatového protlaku, 2 lžíce mleté sladké papriky, špetka pálivé mleté papriky, 1 lžíce gulášového koření, 3 lžíce solamylu, sůl, voda

Technologický postup: Maso nakrájíme na kostky, cibuli a česnek posekáme nadrobno. Vše dáme do mísy, přidáme ostatní přísady, dobře promícháme a naplníme vyšší pekáč. Přiklopíme víkem nebo pevně alobalem a vložíme do trouby vyhřáté na 200 °C a dusíme hodinu až hodinu a půl. Troubu neotvíráme, maso nemícháme. Hotový guláš podáváme s knedlíkem, chlebem.

Zdroj: Srnčí guláš

Hovězí kližka podle Pohlreicha

Ingredience: 90 dkg hovězí kližky nakrájené na kostky, 90 dkg cibule, pokrájené 2 velké papriky, banana peppers (tak zvané Bell peppers nemají moc chuti, ale v nouzi je lze také použít), zbavené semínek a nakrájené na proužky, 3 rajčata, oloupaná a bez semínek, nebo 3 polévkové lžíce rajského protlaku, nebo 1 hrnek rajské šťávy, nebo 2 hrnky salsy, 3 lžíce sádla, 3 lžíce maďarské papriky, 1 lžička drceného kmínu, 1 lžička majoránky, 10 stroužků česneku, jemně nasekaných, po 1 lžičce soli a pepře (později dle chuti), 3 hrnky vývaru nebo vody

Postup: Kližku osolíme, opepříme a opečeme na sádle na prudkém ohni. Maso vyjmeme a na témže tuku na mírném ohni osmahneme cibulku dozlatova, zaprášíme paprikou, lehce osmahneme, podlijeme vývarem či vodou, dáme zpět maso a vše ostatní. Dusíme asi hodinu za občasného zamíchání a eventuálního dolití vody, a až je maso měkké, odstavíme z plotny. Guláš je nejlepší druhý den, kdy jej ohřejeme v kastrolku, ve kterém jsme napřed přivedli do varu trochu vody. Omáčka z rozvařených paprik a cibule je dostatečně hustá. Na správný guláš nepoužíváme k zahuštění žádnou mouku nebo zápražku. Podáváme se spaetzlemi nebo s nudlemi. Guláš pak s knedlíkem nebo s krajícem žitného chleba. Povrch porce guláše posypeme na plátky pokrájenou čerstvou cibulí.

Zdroj: Recepty na hovězí kližku

Srnčí guláš z kýty

Ingredience: 1 kg kýty, 2 cibule, sladká mletá paprika, drcený kmín, 5 kuliček jalovce, 3 stroužky česneku, 5 kuliček nového koření, mletý pepř, 70 g sádla

Technologický postup: Cibuli nakrájíme nadrobno, zpěníme na sádle a přidáme maso nakrájené na kostky. Osolíme a orestujeme. Zasypeme červenou paprikou, promícháme a podlijeme vodou. Přidáme nové koření, jalovec, pepř a vaříme 1,5–2 hodiny, dokud maso není měkké. Zahustíme tmavou jíškou, dochutíme rozdrceným česnekem a necháme ještě 10 minut provařit. Hotový guláš podáváme s houskovým knedlíkem.

Zdroj: Srnčí guláš

Hovězí guláš

Ingredience:

  • 1 000 g hovězího předního nebo kližky
  • 700 g cibule
  • 100 g hladké mouky
  • 3 stroužky česneku
  • 50 g rajčatového protlaku
  • 1 ks masoxu
  • kmín celý
  • paprika mletá sladká
  • paprika mletá pálivá
  • pepř mletý
  • sůl

Postup:

Cibuli oloupejte a nakrájejte na kostičky. Ve větším hrnci nechte na oleji zesklovatět cibuli společně s kmínem. Maso omyjte a nakrájejte na větší kostky, osolte a opepřete. Do hotové cibule přidejte maso a nechte ho zprudka za stálého míchání osmahnout. Přidejte sladkou i pálivou papriku a ještě krátce osmahněte. Přilijte trochu vody, rajčatový protlak, masox a nechte za občasného promíchání dusit pod pokličkou. Až budete mít maso na půl měkké, nechte vodu téměř vyvařit, zaprašte maso moukou a důkladně promíchejte, krátce osmahněte a za stálého míchání přilijte trochu teplé vody. Dodejte prolisovaný česnek a za občasného míchání či potřebného přilévání vody duste doměkka. Dochuťte a můžete podávat. Chcete-li, aby byla omáčka čistá, je potřeba všechno maso vyjmout a omáčku přecedit, to ale záleží na vás. Podávat můžete s tím, na co máte chuť a na co jste zvyklí, nejčastější přílohou bývá houskový knedlík.

Zdroj: Guláš

Bramborový guláš s klobásou

Ingredience: 500 g brambor, 2 klobásy, 1 cibule, 2 lžíce oleje, 2 lžíce mleté sladké papriky, 2 stroužky česneku, 2 lžíce hladké mouky, 1,5 l vody, majoránka, kmín, mletý pepř, sůl, 0,5 lžičky mleté pálivé papriky

Technologický postup: Cibuli a česnek nasekáme najemno. Brambory nakrájíme na kostky, klobásu na kolečka. Na oleji osmahneme nakrájenou klobásu (jakou kdo má rád). Jakmile je klobása trochu osmažená, přidáme nadrobno nakrájenou cibuli a necháme ji zesklovatět. Poté přisypeme sladkou a pálivou mletou papriku, kmín, nadrobno nasekaný česnek a chvilku smažíme, až koření zavoní. Vše zalijeme vodou a přidáme syrové brambory. Bramborový guláš s klobáskou osolíme a vaříme do poloměkka. V trošce studené vody si rozmícháme mouku, aby byla bez hrudek, a guláš zahustíme. Bramborový guláš s klobáskou vaříme dalších 15 minut. Dochutíme pepřem, majoránkou a solí, povaříme ještě cca 5 minut.

Zdroj: Bramborový guláš podle babičky

Houbový guláš bez masa

Suroviny:

  • 500 g hub (nejlépe směs)
  • 50 g tuku nebo oleje
  • 2 cibule
  • 1 rajče
  • 1 paprika
  • vývar na podlití (může být z kostky)
  • 2 lžíce hladké mouky
  • kmín
  • mletý pepř
  • sůl

Postup:

Nadrobno nakrájenou cibulku zpěníme na oleji, přidáme nakrájené houby, sůl a dusíme do měkka asi 15 minut. Poté přidáme nakrájené rajče a papriku, opepříme, okmínujeme a ještě dochutíme solí. Nakonec guláš zaprášíme moukou, osmahneme, přilijeme vývar, popřípadě vodu s masoxem a povaříme do požadované hustoty. Podávat můžeme s čerstvým chlebem nebo lze i s bramborem.

Zdroj: Recepty na houbový guláš

Segedínský guláš podle Wiki

Wikipedie uvádí, že segedínský guláš je jeden ze známých druhů gulášů. Jeho název je odvozen buď ze sousloví „szegedi gulyás“ (segedínský guláš) nebo ze „székely gulyás“ (sikulský guláš). Vaří se z vepřového masa – libového vykostěného bůčku nebo plecka. Další důležitou surovinou je kysané bílé zelí. Dále se používá cibule, olej nebo sádlo, mletá sladká červená paprika, sůl, černý pepř, bobkový list (údajně proti nadýmání) a pro zjemnění smetana. Jako příloha se hodí houskový nebo kynutý knedlík. Je možné podávat i s chlebem.

Dle Wikipedie je tento pokrm v Maďarsku známý pod názvem székelygulyás nebo székelykáposzta. Názvem „Székely“ se označovalo historické obyvatelstvo geografické oblasti Erdély nebo Székelyföld (v Česku známé jako Sedmihradsko). Tato oblast se nachází na území dnešního Rumunska, historicky patřila k Velkému Maďarsku. Tradičními surovinami Sedmihradska jsou brambory (pityóka), kukuřice (kukorica) a zelí (káposzta). A právě z kysaného zelí se připravuje segedínský guláš. V Maďarsku se podává výhradně s chlebem. Základem je vepřový perkelt, smetana na šlehání a již zmiňované kysané zelí.

Zdroj: Segedínský guláš

Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Nina Vinšová

Mgr. Michal Vinš

Gabriela Štummerová


ČeskéNápady

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

SiteMAP

RSS

NABÍDKA OBCHODU