Informace od profesionálů

MENU

  

CHOROBY

  

PĚSTOVÁNÍ

  

ŠKŮDCI

  

RECEPTY

  
Téma

HNĚDÉ FLEKY NA PAPRIKÁCH

OBSAH

Plněné papriky pečené v troubě

Ingredience: 6 bílých paprik.

Ingredience na náplň: 300 g eidamu, 300 g šunky, 3 vejce.

Postup: Do mísy nastrouháme sýr, šunku pokrájíme a přidáme k sýru. Vejce rozšleháme a dáme k sýru a šunce. Vše pořádně promícháme. Paprikám vykrojíme stopku a zbavíme je semínek. Vykrojenou stopku nezahazujeme! Směsí z vajíčka, šunky a sýru naplníme vyčištěné papriky a „zazátkujeme‟ je stopkou. Takto připravené papriky dáme na pekáč a vložíme do trouby. Plněné papriky pečeme asi na 160 °C přibližně 20−30 minut, aby se sýr v paprikách roztavil a vejce nebylo syrové. Plněné pečené papriky je nejlepší podávat ještě teplé, přílohu zvolí každý podle své chuti.

Zdroj: Plněné papriky

Diskuze

V diskuzi RYMOVNÍK HNĚDÉ SKVRNY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Kominik.

Udělali se hnědé fleky na listech které se neustale zvětčuji napadané jsou i stvoly jak se dál zachovat Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Štefanová Anna.

Pokut se na rýmovníku začnou tvořit hnědé skvrny , většinou se už nedá nic zachránit. Kupte si nový rýmovník a zbytečně mu nedopřávejte vodu. Rýmovník nesnáší přemokřelou půdu. Doporučuji přesadit do hlinitopísčité zeminy a nepřelévat vodou.

Zdroj: diskuze Rymovník hnědé skvrny

Šunkofleky s uzeným masem

Ingredience:

  • domácí těsto dle výše uvedeného návodu nebo půl balíčku kupovaných fleků
  • 100 g libového uzeného masa
  • 50 g slaniny
  • 3 vejce
  • 30 g másla
  • pepř
  • sůl

Postup:

Uvařte fleky dle návodu. Uzené maso a slaninu nakrájejte na kostičky a na pánvi je orestujte. Předehřejte troubu na 180 °C, vložte do ní zapékací misku s máslem, aby se rozpustilo. Poté štětcem máslo rozetřete po dně i stěnách, zbytek másla zamíchejte do ostatních surovin. Do zapékací mísy nasypte uvařené a propláchnuté fleky, orestované uzené a rozšlehaná osolená a opepřená vejce. Důkladně promíchejte a vložte mísu zpět do trouby, pečte tak dlouho, než se propečou vajíčka, záleží na velikosti zapékací mísy a vrstvě šunkofleků. Povrch šunkofleků by měl být opečený dozlatova. Podávat můžete s okurkou, čalamádou, kapiemi nebo nakládanou řepou.

Zdroj: Šunkofleky nejsou jen zapečené těstoviny

Diskuze

V diskuzi ANTHURIUM se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ludmila Páleníková.

na listech se dělají hnědé fleky.Co dělám za chybu-

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Alena.

Rostlina citlivě reaguje na přemokření. Před zálivkou sáhněte na zeminu. V nádobě je dobré mít na dně keramzit nebo jinou drenáž. Anebo máte rostlinu v dosahu slunečních paprsků - je dobré ji mít dále od okna.
Snad Vám to pomůže.
Mně zatím na můj dotaz nikdo neodpověděl.
S pozdravem Alena B.

Zdroj: diskuze Anthurium pěstování

Pigmentové skvrny na holeních

Hnědé skvrny nebo fleky v těchto místech mohou být neškodnými projevy anebo mohou signalizovat počínající onemocnění kůže. Nejčastěji se jedná o dermopatii. Dermopatie se projevuje jako světle hnědé, šupinaté skvrny. Tyto skvrny mohou mít oválný nebo kruhový tvar. Někteří lidé se mylně domnívají, že se jedná o takzvané stařecké skvrny. Porucha se vyskytuje nejčastěji v přední části obou nohou. Skvrny nebolí, „neotvírají se“ ani nesvědí.

Příčiny

Hnědé skvrny na holeních nebo fleky na holeních mohou být způsobeny změnami malých krevních cév. Následkem jsou projevy na kůži zvané dermopatie. Na kůži vznikají světle hnědé šupinaté oválné fleky. Takové skvrny nebolí ani nesvědí a nevyžadují zvláštní léčbu. Ovšem pokud dojde k podráždění a narušení kožní bariéry, tak je nutná lékařská kontrola, jelikož zde hrozí riziko infekce. A samozřejmě pokud hnědé skvrny na holeních začnou měnit barvu, je také důležité s tímto problémem obeznámit lékaře.

Obrázky

Na těchto obrázcích můžete vidět pigmentové skvrny objevující se na holeních.

Odstranění

Dermopatie je neškodná a není třeba ji léčit a nějakým způsobem odstraňovat.

Zdroj: Hnědé skvrny na dolních končetinách

Diskuze

V diskuzi WWWZAHRADA CHOROBY PAPRIK se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Cyranyová Irena .

Paoriky ve skleníku přestaly růst, vrcholov é květy zakrněla a opadávají, žádného škůdce jsem na paprikách neviděla. Prosím poraďte, díky.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Tepličkova.

Vršky paprik ve skleníku přestaly růst-vypadají jako vykouslé ,stávající lisky jsou u vrchu vybulené- co to mohlo způsobit- děkuji za odpověd

Zdroj: diskuze Wwwzahrada choroby paprik

Výsledek a výdrž

Pomocí samoopalovací tabletky Beauty Sun můžete dosáhnout přírodní ochrany proti slunečnímu světlu a při dlouhodobém užívání i jednolité a zdravě hnědé barvy pokožky.

Zdroj: Samoopalovací tabletky

Poradna

V naší poradně s názvem BOBKOVÝ LIST V KVĚTINÁČI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Milan Hajek.

zdravim mam bobkovy list a zacly se mi tvorit na dospelich listech hnede fleky nevite co stim dekuji,umisten na okne v kvetinaci

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Zahradník.

Jde o úpal. Listy, které jsou teď na rostlině, narostly v době, kdy bylo mírné slunce a nyní se nedokáží bez úhony srovnat s tak silným sluncem. Buď změňte stanoviště a nebo očekávejte nové listy, které budou zvyklé na ostré slunce ale zároveň ho budou vyžadovat i v následujících obdobích.

Zdroj: diskuze Bobkový list v květináči

Zdravotní nezávadnost

Samoopalovací tabletky a kapsle uměle stimulují pigmentové buňky kůže k produkci barviva (melaninu). Velké množství melaninu pokožku zbarví pěkně dohněda a zároveň ji i chrání před škodlivými účinky slunečního záření. Samoopalovací tabletky Beauty Sun obsahují velké množství betakarotenu získávaného z rostlinných extraktů. Tabletka posiluje hnědé zbarvení pokožky stimulací pigmentů. Používáním samoopalovacích tabletek dosáhnete hnědé pokožky již za krátký čas, aniž byste ji vystavili účinkům škodlivého záření. Samoopalovací tabletky se doporučují i těm, kteří trpí alergií na slunce.

Zdroj: Samoopalovací tabletky

Poradna

V naší poradně s názvem PUKLICE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Pavlina.

Dobry den potřebovala bych poradit mám na orchidejích lepkavou tekutinu a poupata zakrni a opadavaji a na lištěch jsou hnědé fleky
Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Zahradník.

Nejspíše jde o smutnice. Zbavíte se jich pomocí postřiku přípravkem Karate a nebo Mospilan.

Zdroj: diskuze Puklice

Choroby

U dracén se můžete setkat s těmito problémy:

  • hnědé špičky a žluté okraje listů dracény – nejčastější příčinou je suchý vzduch, chladný průvan nebo suchý substrát;
  • vybělené suché skvrny na listech – důvodem je příliš mnoho slunce; rostlinu zachráníte, pokud ji přemístíte na světlé místo, kde bude chráněna před přímými slunečními paprsky;
  • žloutnutí spodních listů – pokud toto žloutnutí postupuje pomalu, jde o přirozený proces stárnutí listů, listy totiž mají omezenou životnost pouze na 2 roky, poté odumírají;
  • listy mají hnědé okraje a jsou zkroucené – příčinou je téměř vždy příliš nízká teplota; dracény jsou na teplotu okolí dosti choulostivé;
  • hnědé skvrny na listech – na vině bývá nedostatek vody;
  • uhynutí dracény – příčinou může být příliš mnoho vody během zimního období nebo také pěstování rostliny při nízké teplotě.

Zdroj: Dracéna

Diskuze

V diskuzi HNĚDÉ SKVRNY NA DOLNÍCH KONČETINÁCH se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Milada Chromá.

Mám hnědé skvrny na nohou v přední části a jsem z toho nesčastná hlavně v letě kdy je to vidět. Prosím můžete mě poradit jak to odstranit. Děkuji předem.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Hnědé skvrny na dolních končetinách

Těsto na domácí šunkofleky

Ingredience:

  • 1 hrnek hrubé mouky
  • 1 vejce
  • 3 lžíce vody
  • sůl
  • mouka na pomoučení

Postup:

V talíři smíchejte mouku, vejce, vodu a sůl a vypracujte těsto. Na vále ještě důkladně propracujte, pak podsypte moukou a vyválejte na tenký plát, který přendejte na čistou utěrku a nechte zaschnout. Oschlý plát rozkrájejte na kostičky o velikosti asi 1 x 1 cm a vložte do vroucí osolené vody. Nechte vařit asi 10 minut, ochutnejte, a pokud jsou fleky uvařené, sceďte je a propláchněte studenou vodou. Jedna dávka těsta je asi na dvě porce.

Zdroj: Šunkofleky nejsou jen zapečené těstoviny

Rady jak vyčistit obarvené ruce

Abyste zabránili zhnědnutí rukou, nechte čerstvé ořechy i se slupkou v igelitovém sáčku do druhého dne, pak jdou slupky lehce odstraňovat, ale ani v tomto případě neváhávejte použít rukavice (nejčastěji takové ty úplně jednoduché igelitové). Když jsou ruce už hnědé, tak se zbarvení opravdu špatně odstraňuje.

Pokud máte ruce již zbarvené od ořechů, tak je potřete citronovou šťávou a umyjte v horké mýdlové vodě. Alespoň tímto zbarvení zjemníte, ale napoprvé se ho určitě nezbavíte.

Na druhou stranu se nezralé zelené ořechy používaly po nastrouhání i s oplodím do masťových základů a sloužily jako mast pro mírné hnědnutí pokožky a jako tlumicí efekt na kožní mikroflóru způsobující svrbění, zčervenání nebo plošné výsevy ekzematického charakteru.

Zdroj: Hnědé ruce od ořechů

Diskuze

V diskuzi ANTURIE PĚSTOVÁNÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Alena.

Dobrý den,mám dotaz.Před 3 lety jsem dostala anturii,která od té doby stále kvete.Starý květ odejde a hned raší nové.Potřebovala by přesadit,mám ale strach,abych rostlině neublížila.V květinářství mi řekli,přesadit po odkvětu.Má někdo prosím zkušenost s přesazováním?Děkuji za radu.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Bergerova.

anturie krásně a hodně kvete ale na listech má hněde skvrny má ji na okne v poloswtínu

Zdroj: diskuze Anturie pěstování

Jak je dělají „kluci v akci‟

Ingredience: 6 velkých paprikových lusků, 250 g mletého masa (mix vepřového a hovězího), 1 žemle, 100 ml mléka, hrst rýže, lžíce mleté sladké papriky, hrst majoránky, mletý pepř, sůl.

Ingredience na omáčku: olej, 2 cibule, divoké koření (celý pepř, nové koření, bobkový list), 1 rajský protlak, 1 plechovka loupaných rajčat, 4 čerstvá rajčata, sůl, trocha cukru, chléb (na podávání).

Postup: Paprikám odřízneme konce se stopkou, odstraníme semínka a odřízneme i malé kousky špiček (papriky se tak lépe plní, protože v nich nezůstává vzduch), které přidáme do základu. Mleté maso smícháme s houskou namočenou v mléce, propláchnutou rýží a ochutíme kořením (paprikou, majoránkou, solí, mletým pepřem) a touto směsí papriky naplníme. V kastrolu nebo kotlíku orestujeme na oleji cibuli dozlatova, přidáme odkrojené špičky, plněné papriky, které opečeme ze všech stran, pak „zarestujeme‟ rajský protlak, přidáme koření, nakrájená čerstvá rajčata a plechovku loupaných rajčat. Podlijeme vodou a dusíme nejméně hodinu, dokud není maso v paprikách provařené a rýže měkká. Podáváme s chlebem.

Zdroj: Plněné papriky

Diskuze

V diskuzi KVĚTINA KALA PĚSTOVÁNÍ V KVĚTINÁČI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Draha Pokorna.

Dostala jsem loni v listopadu kalu tmavomodrou až do fialova k narozeninám v květináči. Krásně kvetla ale běhemdvou měsíců asi ztratila listy a zůstala tak. Nevěděla jsem co dál, protože nemám žádné zkušenosti s pěstováním kali. Tak jsem ji přesadila do věšího květináčku a sem tam zalila.Teď ale běhemměsíce a půl narostli nové listy pěkné, ale začínají mít hnědé fleky a nevypadá to vůbec hezky.Tak jsem se chtěla někoho z Vás přes meil zeptat co s tím dál mám dělat.Zatím květ není v dohlednu.Květináč má průměr asi 16cm,cibulka tak8cm.Za případné rady velice děkuji Pokorna draha

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Ema.

Prosím, naučte se gramatiku:)

Zdroj: diskuze Květina kala pěstování v květináči


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Nina Vinšová

Mgr. Jana Válková


ČeskéNápady

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP