Informace od profesionálů

MENU

  

CHOROBY

  

PĚSTOVÁNÍ

  

ŠKŮDCI

  

RECEPTY

  
Téma

HORTENZIE HNĚDNUTÍ LISTŮ

OBSAH

Hnědé skvrny na listech hortenzie

Hnědé skvrny na listech hortenzie mohou být známkou houbového onemocnění. Nejčastější příčinou těchto příznaků je skvrnitost na listech hortenzie. Toto onemocnění postihuje hortenzie, které rostou v zahradách a pěstují se v květináčích. Cercospora hydrangea, která způsobuje skvrnitost listů, silně infikuje listy hortenzie a způsobuje, že se na nich objevují malé (3-6 mm v průměru), kulaté, hnědé nebo fialové skvrny. Tyto skvrny se nacházejí na obou stranách listové čepele.

Příznaky začínají na spodních listech rostliny a poté se rozšiřují na vrchol keře. Celé keře ztrácejí na síle, méně rostou a je pro ně obtížnější vytvářet poupata. I když jsou keře infikovány na jaře, příznaky skvrnitosti listů hortenzie jsou viditelné až koncem léta. Rozvoji choroby napomáhá vysoká vlhkost vzduchu, v období sucha je její rozvoj a šíření brzděno.

Příznaky skvrnitosti listů se mohou u jednotlivých druhů hortenzie lišit. Například u hortenzie (Hydrangea macrophylla) jsou skvrny na listech světle šedé barvy a obklopené hnědými nebo fialovými třásněmi. Na druhé straně u listů Hydrangea quercifolia jsou skvrny na listech hranaté, tmavě hnědé nebo fialové.

Další chorobou hortenzií, která se projevuje ve formě velkých (až 2,5 cm v průměru), nepravidelných, tmavě hnědých skvrn, mírně propadlých v čepeli listu, je antraknóza hortenzie. Na rozdíl od skvrnitosti listů se příznaky antraknózy mohou objevit současně na listech a květech ve spodní a horní části keře. Onemocnění způsobuje houba Colletotrichum gloeosporioides, která přezimuje v odumřelém rostlinném materiálu. Antraknóze se daří v horkém (23-32 °C), zataženém a deštivém počasí a spory plísní se šíří stříkající vodou.

Na obě onemocnění účinkuje odstranění a spálení napadených částí rostliny a nebo je velmi účinná aplikace vhodného fungicidního postřiku.

Zdroj: Hnědnutí listů hortenzie

Diskuze

V diskuzi HNĚDNUTÍ KONEČKŮ LISTŮ HORTENZIE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Vladimír Kubánek.

Dobrý den.
Prosím o radu.Začaly hnědnout a zasychat konečky listů u venkovních velkokvětých hortenzií.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Hnědnutí konečků listů hortenzie

Nejčastější onemocnění hortenzií

Běžná infekční onemocnění hortenzií, u která se objevují hnědé listy:

  • Padlí - listy vypadají jako bílé, vatovité nebo pavučinové povlaky. Zpočátku je list skvrnitý, časem může být pokryt na většině povrchu nebo i na všech čepelích listů. Napadené listy hnědnou. Rostlina roste pomaleji, vrcholové výhony jsou deformované.
  • Plíseň šedá - prvním příznakem infekce onemocněním je výskyt specifických vodnatých skvrn. Na jednotlivých orgánech (listy, výhony, květenství) je pak zašedlý, prašný povlak, který může časem "zhoustnout" a pokryje například celá květenství. V důsledku infekce květy a dokonce i výhonky hnědnou a odumírají. Nejmladší listy zčernají.
  • Skvrnitost listů - na listech se objevují skvrny různých velikostí a tvarů. Zpočátku jsou malé, kulaté, světle hnědé nebo žluté. Časem zhnědnou a mohou splývat. Stává se, že jsou obklopeny načervenalými lemy. Infikované listy odumírají. Hortenzie roste pomaleji a je oslabená.
  • Hniloba kořenů a báze - jedná se o onemocnění, které nejčastěji postihuje popínavé hortenzie. Po výsadbě rostlina uvadne a zemře. Kořenový bal je nedostatečně vyvinutý nebo se nevyvíjí vůbec – rostlinu lze snadno zvednout ze země.

Zdroj: Hnědnutí listů hortenzie

Poradna

V naší poradně s názvem PĚSTOVÁNÍ HORTENZIE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Miluše.

Ptám se proč mi krásné bílé květy hortenzie hned ještě v plném květu
hnědnou? Děkuji za odpověď s pozdravem
M.K.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Zahradník.

Hnědnutí květů hortenzie může mít tři příčiny.
1. Pěstování hortenzie na plném slunci. Ony krásně prospívají, ale květy vydrží jen do července. Může za to polední slunce, které je v létě moc silné a květy spálí. Zajistěte, aby rostlina byla chráněna před sluncem v době od 10 až do 15 hodin. Zkrátka ji pěstujte ji na sever od nějaké vyšší úzké rostliny nebo předmětu, jehož stín zajistí tuto ochranu.
2. V horkých letních dnech potřebuje hortenzie mnoho vody a mělká a nedostatečná zálivka také vede k hnědnutí rostliny i květů.
3. Předávkování umělými hnojivy může zapříčinit hnědnutí květů a okrajů listů. Obzvláště se to projevuje, když je rostlině podána silná dávka síranu hlinitého, aby byly květy modré.

Zdroj: diskuze Pěstování hortenzie

Spálené listy

Za horkého a slunečného počasí mohou listy hortenzie zežloutnout, zhnědnout a spadnout do středu. Nadměrné slunce a suchá půda podporují poškození rostlin. Aby se zabránilo popálení listů, hortenzie by měla být v případě potřeby zastíněna a pravidelně zalévána.

Zdroj: Hortenzie hnědnutí listů

Diskuze

V diskuzi RYMOVNIK se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Alena ekrtova.

Dobry den. Muze mi nekdo poslat Rymovnik na dobirku? Dekuji.Alena

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Anna Štefanovás.

Hnědnutí listů: Nejlépe zalévat až ,když je rýmovník úplně vysušený, pak ho dobře zalít a opět ho nechat vysušit. To je odpověď na dotaz, kolikrát zalévat.

Zdroj: diskuze Rymovnik

Bílá hniloba

Toto houbové onemocnění hortenzie začíná hnilobou kořenů. V důsledku toho je rostlina nedostatečně zásobována živinami, což vede k jejímu odumírání. Pokud onemocnění postihne mladé hortenzie, nový růst výhonků a listů ztmavne, začne hnít a pokryje se měkkým bílým povlakem. Postupem času se v náletu "bavlny" objevují černé inkluze - sklerocia (typ spór houby). Jako léčba se používá postřik fungicidy.

Zdroj: Hortenzie hnědnutí listů

Diskuze

V diskuzi KAMÉLIE HNĚDNUTÍ LISTŮ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Věra Marešová.

Prosím o radu,když mi u jedné kamélie jakoby seschli listy?nevím si rady!a to ji mám v zimní zahrade s teplotou 15-16 stupnů a nepřelévám ji.děkuji za radu.
Marešová

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Eva Ťoupalová.

Dobrý den, potřebuji poradit jak se starat o kamelii. Opadávají mi listy.

Děkuji za odpověď

S pozdravem
Eva Ťoupalová

Zdroj: diskuze Kamélie hnědnutí listů

Skvrnitost listů

Nedostatek živin a navíc vysoká vzdušná vlhkost mohou podporovat vznik skvrnitosti listů. Onemocnění způsobují houby rodů Alternaria, Ascochyta a Septoria. Na listech se objevují hnědé, červené nebo nažloutlé skvrny. Když se houba silně rozmnoží, skvrny mohou splývat, listy se děraví a působí špatně esteticky.

I v tomto případě pomáhá pouze odstranění napadených částí rostlin. Do budoucna je třeba dbát na lepší zásobování hortenzie živinami, aby se onemocnění neopakovalo.

Zdroj: Hortenzie hnědnutí listů

Poradna

V naší poradně s názvem HORTENZIE LATNATÁ STANOVIŠTĚ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Šimková Jana.

Dobrý den,obracím se na vás o radu.Potřebuji přesadit hortenzii latnatou na slunné místo.Kdy je to nejvhodnější?Teď na podzim,nebo až na jaře?Děkuji za pomoc.Šimková Jana

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Zahradník.

Hortenzie se přesazují v době vegetačního klidu, tedy když ztratí většinu listů. Nejlepší doba na přesazování hortenzie je listopad a prosinec, popřípadě pak i leden a únor, pokud není půda zamrzlá. Snažte se přenést co nejvíce kořenového balu z původního stanoviště. Vykopejte velkou jámu, která bude dvakrát širší, než je průměr přenášeného balu. Prostor pak zasypte zeminou, kterou prolejvejte velkým množstvím vody, aby se zemina rovnoměrně naplavila kolem kořenového balu rostliny.

Zdroj: diskuze Hortenzie latnatá stanoviště

Virové onemocnění hortenzie

Nejčastějším virovým onemocněním hortenzie je tak zvaný ringspot, který je způsoben rostlinným patogenním virem z čeledi Alphaflexiviridae. Zpočátku se na listech objevují rozmazané prstencové nekrózní skvrny. Listy se začínají mačkat a stávají se asymetrickými. Při těžkém onemocnění hortenzie nemůže vyvinout poupata nebo vytváří malé, slabé květy. S virovými chorobami hortenzií se bohužel nedá bojovat a ani jim nelze předcházet. Pokud byla rostlina napadena virovým onemocněním, zcela ji odstraňte a spalte. Hortenzie se v budoucnu nesmí znovu vysazovat na stejné stanoviště.

Zdroj: Hortenzie hnědnutí listů

Diskuze

V diskuzi JAK PESTOVAT ANTURII NECHCE MI KVEST se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Anna Vodrážková.

Dobrý den,mám dotaz,manžel mi koupil loni krásnou Anturii ,kvetla nádherně a dlouho.Má stálé umístění přes metr od okna,zalévám jednou týdně,hnojím rosím a nic.Nemáte někdo nějakou vychytávku jak ji přinutit ke květu?Ještě jsem zapoměla že se jí dělají na listech na okrajích hnědé suché mapy.Děkuji za radu Anna

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Anna Kavalová.

Zalévat jednou týdně jedině v létě. Nejsem odborník, rostlina mi odešla po devíti letech, a byla nádherná. Hnědnutí listů je plíseň. Už si pořídím novou. Dokonce jsem ji ani nehnojila. Občas rosila ředěným pivem. A světlušky, ty také škodí.

Zdroj: diskuze Jak pestovat anturii nechce mi kvest

Plíseň šedá

Houba, která způsobuje šedou plíseň hortenzií, je viditelná nejen na listech, ale i na výhonech a květenstvích. Na částech rostliny napadených houbou se objeví šedý práškový povlak. Jak se choroba vyvíjí, květy a listy mění barvu (zhnědnou) a vadnou. Zejména v těžké půdě a vlhkém počasí má houba velmi snadnou práci.

Preventivně by se hortenzie měly zalévat ráno. Pravidelné zkoumání keřů navíc pomáhá umožnit pronikání většího množství světla do každé části rostliny. Když je hortenzie infikována, je nutné odstranit postižené listy a výhonky, aby se zabránilo šíření choroby.

Zdroj: Hortenzie hnědnutí listů

Šedá hniloba

Na mladých výhoncích hortenzie se vyvíjejí světle šedé skvrny různé velikosti, které se ve vlhkých podmínkách pokrývají šedým povlakem houby. Z výhonků se infekce přesune na listy, které jsou rychle pod kontrolou. V podmínkách zvláště příznivých pro rozvoj choroby dochází k infekci celé rostliny. Plíseň šedá (Botrytis cinerea) se v půdě vyskytuje ve formě spor (konidie a skleróza). Výtrusy jsou přenášeny vzduchem a dešťovými kapkami. Klíčí na povrchu rostliny a vytváří hustý květ. Co s tím? Odumřelé části hortenzie je nutné odstranit. Dobré výsledky také poskytuje postřik fungicidy.

Zdroj: Hortenzie hnědnutí listů

Poradna

V naší poradně s názvem HORTENZIE PĚSTOVÁNÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jaroslava.

Mám bílou hortenziji která začala zelenat mám na mysli květy,co dělat aby byla zase bílá? Děkuji za radu.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Zahradník.

Zelenání květů hortenzie je normální vývoj života této rostliny. Čas od času se zelené květy objeví a pak zase skončí. Vydržte a těšte se, až bude mít zase své původní bílé květy.

Zdroj: diskuze Hortenzie pěstování

Chloróza na hortenzii

Takzvaná chloróza se u hortenzií vyskytuje poměrně často. V tomto případě se žilnatina listů zezelená a listy zežloutnou. Nejčastější příčinou poruch je nedostatek železa. Stává se však, že chlorózu způsobuje příliš zásaditá půda. Pokud jsou příznaky ignorovány, rostlina časem zeslábne a ztratí svou krásu.

Pro mírné okyselení substrátu můžete přidat trochu rašeliny nebo substrátu pro rododendrony. Dodatečně pomáhá hnojení zvýšenou dávkou železa. Stav rostlin by se měl po několika týdnech zlepšit. Pokud by to byla chloróza, listy se vrátí do původní barvy.

Zdroj: Hortenzie hnědnutí listů

Poradna

V naší poradně s názvem HORTENZIE NÁROKY NA PĚSTOVÁNÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Zahradník.

Zasaďte hortenzii hned na své stanoviště, i když je právě začátek podzimu. Vykopejte díru tak hlubokou, aby se do ní vešel celý kořenový bal, a aby byla 2 až 3 krát tak široká, jako je její kořenový bal. Nastavte rostlinu v díře a naplňte ji z poloviny půdou. Pak přilijte vodu a počkejte než se vsákne. Pak zeminou naplňte zbytek díry. Je-li sucho a nebo stanoviště je suché, tak rostlinu občas zalijte až do prvních mrazů. Těsně před prvními mrazy hortenzii zakryjte mulčovací kůrou do výšky 40 - 60 cm a odkryjte až na jaře. Takto budete mít ze své hortenzie příští rok pěknou radost.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Milada Horáková.

Koupila jsem sazenici venkovní hortenzie, až ji budu sázet ven, dát do zeminy
hodně rašeliny ?
Děkuji
Milada Horáková

Zdroj: diskuze Hortenzie nároky na pěstování

Řez hortenzie – video

Řez hortenzie může být pro začátečníka složitější, zde tedy můžete zhlédnout praktickou ukázku řezu.

Zdroj: Stříhání hortenzie

Diskuze

V diskuzi HORTENZIE SPALENA MRAZEM se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Iveta Lachmanova.

Dobrý den Prosím co mam udělat s květy hortenzie slehl ji jarní mraz vypadá to že jenom květy mám je ostříhat nebo nechat spamatuje se nebo už ne co mam stim.udelat děkuji
Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Růži.

Dobrý den,
Mám stejný problém. Zapomněla jsem hortenzii schovat na noc, a díky mírnému mrazíku, který v noci úřadoval, jsem ráno našla na hortenzii seschlé hnědé květy ošlehané mrazem. Rostlina zasažena nebyla, ani většina listů. Ale ty nádherné květy to bohužel schytaly..
Existuje nějaká rada jak postupovat? Nechat květy tak, nebo ostříhat?
Ven již přemístím rozhodně až po zmrzlých ..

Zdroj: diskuze Hortenzie spalena mrazem

Hortenzie pnoucí 'Green Racer'

Hortenzie pnoucí 'Green Racer' je překrásná popínavá hortenzie se zelenými listy a krémově bílými květy. Potřebuje mírně kyselou propustnou půdu a dostatek vláhy, za což se odmění bohatým kvetením a krásnou barvou listů. Rostlině vyhovuje slunce nebo polostín. Je plně mrazuvzdorná do -34 °C.

Zdroj: Hortenzie popínavá

Hortenzie cena

V jakých cenových relacích se pohybuje pořízení hortenzie, zjistíte například na těchto webových stránkách: Hortenzie cena v zahradnictví.

Zdroj: Jak na pěstování hortenzie, aby krásně kvetla a přežila zimu správným

Srovnání hortenzie latnatá a velkolistá

Hortenzie latnatá je opadavý keř, který na rozdíl od hortenzie velkolisté vytváří řidší soukvětí. U všech hortenzií najdeme kultivary různých barev.

Hortenzie latnatá kvete na letošních výhonech, na jaře ji proto zkrátíme asi na 50 cm.

Zdroj: Hydrangea macrophylla

Harmonie Vápník

Harmonie Vápník je minerální zahradní tekuté hnojivo. Jde o bezchlórový koncentrát vápníku s dusíkem, hořčíkem a mikroelementy, který předchází nedostatku vápníku v kyselých půdách. Postřik zlepšuje skladovací podmínky, svěžest a vybarvení plodin. Má preventivní účinky proti fyziologickým chorobám a poškození ovoce, způsobeným deficitem vápníku jako: hořká skvrnitost, propadnutí, suchá hniloba konců, hnědnutí slupky, hnědnutí okrajů listů, moučnatění, rozpad a další.

Tímto přípravkem zlepšíme přísun živin u rajčat a paprik přes list, příjem vápníku kořenovým systémem je totiž velice nízký.

Zdroj: Kroucení listů

Zemina pro hortenzie v květináči

Hortenzie se každoročně po odkvětu přesazují do čerstvé zeminy, jejíž pH se musí pohybovat okolo 5,5. Doporučený podíl zeminy se skládá z 1 dílu rašeliny, 1 dílu jehličnaté zeminy, 1 dílu písku a 1 dílu humusu.

Zdroj: Zemina pro hortenzie

Nemoci hortenzií podle změn na listu

Žloutnoucí zkroucené listy

Zakrslé, žloutnoucí a kroutící se listy hortenzie mohou naznačovat škůdce hortenzie, jako jsou svilušky a spáleniny od slunce. Vždy se musíte pozorně podívat na rostliny, abyste zjistili příčinu. Pokud je obtížné určit příčinu onemocnění, odřízněte kus výhonku a odneste jej do zahradnictví. Zkušený prodejce bude s největší pravděpodobností schopen určit důvod a doporučit správnou nápravu.

Hnědé skvrny na listech

Hnědé, mozaikovité skvrny na listech mohou naznačovat přítomnost škůdce. V tomto případě jde o roztoče sviluška chmelová. Listy napadené těmito sviluškami budou pokryty jemnými pavučinami. Pokud jsou navíc okousané čepele listů, může to být známka krmení lalokonsce. V takové situaci rostlině odstraňte všechny nemocné listy nebo celé výhony a aplikujte insekticidní postřik např. Nissorun 10 WP.

Listy žloutnou a opadávají

Tento příznak může být následkem spálení sluncem. Vyplatí se chránit rostlinu před intenzivním slunečním zářením.

Listy blednou a poté žloutnou

To je známka chlorózy, onemocnění způsobené nesprávným substrátem. Půdu okyselíme kyselou rašelinou, zamulčujeme borovou kůrou a zalijeme hnojivem určeným pro hortenzie.

Listy s kulatými hnědými nebo černými skvrnami

Hnědé skvrny na květech a listech hortenzie mohou být příznakem infekce houbovým onemocněním, tedy skvrnitostí listů. Rostlina napadená patogenem vyžaduje postřik fungicidem.

Uschlé listy

S největší pravděpodobností je půda příliš suchá. Musíte ji vydatně zalévat a kontrolovat, zda se stav rostlin zlepšuje.

Červené listy

Červené listy hortenzie mohou být známkou přílišného slunce a / nebo hnojiva. Rostlina, která je vysazena na příliš slunném místě, musí být zakryta.

Zdroj: Hnědnutí listů hortenzie


Autoři obsahu

Mgr. Jiří Dvořák

Mgr. Světluše Vinšová

Nina Vinšová

Mgr. Jana Válková

Mgr. Michal Vinš


ČeskéNápady

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP