Informace od profesionálů

MENU

  

CHOROBY

  

PĚSTOVÁNÍ

  

ŠKŮDCI

  

RECEPTY

  
Téma

HOVĚZÍ GULÁŠ V TROUBĚ

OBSAH

Historie guláše

Náš výborný guláš má svůj původ v Maďarku, kde byly jeho hlavními ingrediencemi hovězí maso, cibule a mletá paprika. Samotný název vznikl od slova „gulya“, znamenající stádo hovězího dobytka. Abych byla úplně přesná, maďarsky „gulyás“ neznamenal omáčku, ale hovězí polévku. K nám už ale guláš doputoval jako omáčka, ke které se hodí jak krajíc chleba, tak další nejrůznější přílohy.

Zdroj: Guláš

Diskuze

V diskuzi ZAVAŘOVÁNÍ HOTOVÝCH JÍDEL DO SKLENIC se k tomuto tématu vyjádřil uživatel MM.

Hotové jídlo nesmí obsahovat mouku, výrobky z mouky, rýži ani brambory. Po krátké době by začalo ve sklenicích kvasit.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Venas.

Měl jsem do dneška zavařený hovězí guláš kde byl nastrouhaný brambor i mouka a nic mu ani po 3 měsících nebylo. Tak nevím jestli je pravda to, že začne kysat. Možná je to pravda, ale mně vydržel bez úhony.

Zdroj: diskuze Zavařování hotových jídel do sklenic

Guláš z kližky v troubě

Ingredience: 800–1 000 g hovězí kližky, gulášové koření, mletá sladká paprika, 4 střední cibule, 1 malý rajčatový protlak, 2–3 kostky masoxu, 4 stroužky česneku, 2 lžíce sójové omáčky, olej, alobal

Postup: Pekáč vymažeme olejem, klidně ho může být trošku víc. Nakrájenou cibulku dáme do pekáče, na ni naskládáme nakrájené maso a okořeníme gulášovým kořením. Dáme do rozpálené trouby (200–250 °C) na pár minut osmahnout a necháme zatáhnout maso. Pekáč vytáhneme a postupně přidáváme nasekaný česnek, zbytek gulášového koření, papriku, sójovou omáčku, masox, protlak. Poté zalijeme vodou tak, aby bylo maso dostatečně potopené. Promícháme a přikryjeme alobalem. Minimálně hodinu pečeme v troubě, troubu neotvíráme, guláše si vůbec nevšímáme. Po hodině jej jen zkontrolujeme, promícháme, popřípadě dokořeníme či přilijeme vodu, a pečeme klidně další půlhodinu, může být i víc. Nejlépe dokud se maso pěkně nerozpadá. Pro jemnější konzistenci můžete maso vytáhnout ven a omáčku rozmixovat, nejsou v ní pak kousky cibulky či jiných ingrediencí. Pokud je potřeba, lehce zahustíme moukou. Podáváme s chlebem, houskovým knedlíkem, jsou i tací, co rádi s těstovinami a s hromadou čerstvé cibule.

Zdroj: Hovězí guláš z kližky

Poradna

V naší poradně s názvem WWW.HOVĚZÍ POLEVKA-ČISTIT se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Trvalová Dagmar.

Jak vyčistit hovězí polévku.Mám vývar z hov. kostí a je bílý,Jak ho vyčistit i když jsem pěnu odebrala. Děkuji.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Hovězí vývar vyčistíte tak, že do horkého vývaru rozmícháte vaječný bílek bez žloutku. Bílek na sebe naváže všechny drobné nečistoty a jde pak dobře vychytat přes cedník. Výsledkem je průzračný vývar.

Zdroj: diskuze Www.hovězí polevka-čistit

Recept na hovězí guláš z kližky v papiňáku

Ingredience: 4 cibule, 1 kg hovězí kližky, 1 stroužek česneku, 1–1,5 l hovězího vývaru, podle chuti mletá paprika, sůl, mletý pepř, podle potřeby hladká mouka, sádlo

Postup: Maso nakrájíme na kostky a osmahneme na sádle. Jakmile se maso zatáhne, přendáme je do tlakového hrnce. Přisypeme jednu nadrobno nakrájenou cibuli, polévkovou lžíci mleté papriky a přilijeme tolik vývaru, aby bylo maso ponořené. Vaříme 1 hodinu. Mezitím si připravíme tmavou jíšku z hladké mouky a sádla. Dále oloupeme a nadrobno nakrájíme 2 větší cibule, které necháme na sádle zesklovatět. Přisypeme k nim mletou papriku a dobře rozmícháme. Hotové maso přemístíme z tlakového hrnce do menšího kastrolu, a aby nevychladlo, přikryjeme pokličkou. Šťávu z tlakového hrnce přelijeme k cibuli a promícháme. Přidáme rozmačkaný česnek, osolíme a opepříme. Guláš chvíli povaříme, vmícháme jíšku a ještě chvíli vaříme. Nakonec do šťávy přidáme maso. Gulášhovězí kližky podáváme s houskovým knedlíkem nebo čerstvým chlebem a při servírování ozdobíme na kolečka nakrájenou cibulí.

Zdroj: Hovězí guláš z kližky

Cena kližky

  • Hovězí kližka z farmy: 1 000 g stojí 155 Kč.
  • Čerstvá hovězí kližka bez kosti – výsekové maso: 1 000 g stojí 149 Kč.
  • Bio hovězí kližka: 1 000 g stojí 221 Kč.
  • Hovězí kližka z býka: 1 000 g stojí 219 Kč.

Tyto ceny jsou pouze orientační.

Zdroj: Recepty na hovězí kližku

Diskuze

V diskuzi ZAPEČENÉ BRAMBORY V TROUBĚ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Petra.

A jaké brambory na bramboráky? Kamarádka říká C a jiná říká A.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Juraj.

Stačí trochu hledat, takže www.pomodo.cz/stitky…

Zdroj: diskuze Zapečené brambory v troubě

Hovězí guláš z kližky s houbami

Ingredience: 800 g hovězí kližky, 100 g červené cibule, 100 g pórku, 100 g mrkve, 6 stroužků česneku, 4 brambory, 5 ks bobkového listu, 5 kuliček nového koření, 10 kuliček pepře, 100 g rajčatového protlaku, 1 hrst sušených hub, 500 ml hovězího vývaru, 500 ml červeného vína, 100 ml oleje, 2 špetky soli

Postup: Sušené houby namočte do vody. Kližku nakrájejte na kostky. V hrnci na části oleje maso zprudka krátce opečte, poté jej osolte a opepřete. V pánvi orestujte očištěnou nakrájenou zeleninu, nakrájený česnek, přidejte koření, protlak, scezené houby a vše orestujte. Takto připravenou zeleninu přidejte k masu, zalijte hovězím vývarem, vínem a duste přibližně hodinu, nakonec přidejte oloupané nakrájené brambory a duste, dokud brambory nezměknou.

Zdroj: Hovězí guláš z kližky

Poradna

V naší poradně s názvem JELENÍ GULÁŠ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Sylva..

Může se občas jíst jeleni guláš na warfarin.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Při léčbě Warfarinem je důležité hlídat příjem vitamínu K na stejné úrovni každý den. Jelení maso, stejně jako maso ostatních zvířat, obsahuje jen málo vitamínu K a proto není třeba jeho konzumaci nijak hlídat. 200 gramů syrového masa z jelena obsahuje 2,2 mikrogramů vitamínu K. Když si dáte jelení guláš s houskovým knedlíkem nebo s rýží, tak ho můžete jíst podle libosti neomezeně. Rýže totiž neobsahuje žádný vitamín K a pšeničná mouka v knedlíkách má jen zanedbatelné množství vitamínu K. Pšeničná mouka a rýže a výrobky z nich jsou nejlepší přílohy pro pacienty užívající Warfarin. Brambory jsou na tom o něco hůře. Jedna středně velká brambora obsahuje 4 mikrogramy vitamínu K. Přeji dobrou chuť.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Jelení guláš

Cena hovězí roštěné

  • Hovězí roštěná z býka chlazená 1 kg: 400 Kč
  • Hovězí roštěná krájená 1 kg: 289 Kč
  • BIO Hovězí roštěná krájená 1 kg: 399 Kč
  • Hovězí roštěná výseková 1 kg: 266 Kč
  • Hovězí roštěná výseková kravská 1 kg: 190 Kč

Zdroj: Hovězí roštěná

Diskuze

V diskuzi ZAVAŘOVÁNÍ OKUREK V TROUBĚ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel František Hanuš.

Dobrý den, chtěl bych sterilovat okurky v myčce, ale program na nejvyšší teplotu má 55 - 65 stupňů. Stačí to ?
Děkuji za odpověď

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Zavařování okurek v troubě

Jak dělají hovězí guláš z kližky Kluci v akci

Ingredience: 800 g hovězí kližky, 100 g červené cibule, 100 g pórku, 100 g mrkve, 10 stroužků česneku, 5 brambor, 5 lístků bobkového listu, 5 kuliček nového koření, 10 kuliček celého pepře, 100 g rajčatového protlaku, 30 g sušených lesních hub, 1,5 l hovězího vývaru, 0,5 l kvalitního červeného vína, 100 ml oleje, sůl

Postup: Kluci namočí sušené houby do vody. Kližku očistí a nakrájí na kostky. V hrnci na rozpáleném oleji maso zprudka a krátce opečou, poté jej osolí a opepří. V pánvi orestují nakrájenou zeleninu, přidají koření a zarestují, vloží protlak, zarestují, přidají houby a opět zarestují. Takto připravenou zeleninu přidají k masu, zalijí hovězím vývarem, vínem a dusí hodinu, poté přidají oškrábané a na větší kostky nakrájené brambory a dusí doměkka. Vydatný farmářský guláš podle Kluků v akci podlitý vínem, vonící po houbách, zelenině a koření si nežádá víc než domácí křupavý chléb.

Zdroj: Hovězí guláš z kližky

Poradna

V naší poradně s názvem ZAVAŘOVÁNÍ V TROUBĚ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Brandl.

Není mi jasná doba počátku zavařování třešní.
Jak poznám POČATEK ZAVAŘOVÁNÍ 7 MINUT?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Počátek zavařování se počítá od umístění sklenic do trouby a zavření dvířek. Vše musí být horké, nálev, voda v plechu a vyhřátá trouba. Pak proces zavařování započne ihned po umístění do trouby.

Zdroj: diskuze Zavařování v troubě

Zavařování guláše v mikrovlnce

Ještě teplý uvařený guláš navrstvěte do sklenic, zavíčkujte je a vložte do mikrovlnky. Zapněte troubu na nejvyšší výkon cca na 2 minuty, jen aby chytla víčka. Obsah začne bublat a víčka se jakoby nafukují. Mikrovlnku nevypínejte a nechte proces dokončit. Po vyjmutí otočte sklenice dnem vzhůru a nechte vychladnout. Takto zavařený guláš uskladněte vychladlý v lednici, kde vydrží i 2 měsíce.

Zdroj: Zavařování v mikrovlnné troubě

Poradna

V naší poradně s názvem ZAVAŘOVÁNÍ HOTOVÝCH JÍDEL DO SKLENIC se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Věra Agnes Vimpelová.

Mám dotaz, jak dlouho vydrží zavařené hotové jídlo? Chci to zavařovat v troubě.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Sterilizace hotových jídel umožňuje jejich uchování po dlouhou dobu. Zavařené jídlo vydrží měsíce.

Zdroj: diskuze Zavařování hotových jídel do sklenic

Srnčí guláš v troubě

Ingredience: 1,5 kg srnčí kýty, 1 kg cibule, 6 stroužků česneku, 1 masox, 120 g rajčatového protlaku, 2 lžíce mleté sladké papriky, špetka pálivé mleté papriky, 1 lžíce gulášového koření, 3 lžíce solamylu, sůl, voda

Technologický postup: Maso nakrájíme na kostky, cibuli a česnek posekáme nadrobno. Vše dáme do mísy, přidáme ostatní přísady, dobře promícháme a naplníme vyšší pekáč. Přiklopíme víkem nebo pevně alobalem a vložíme do trouby vyhřáté na 200 °C a dusíme hodinu až hodinu a půl. Troubu neotvíráme, maso nemícháme. Hotový guláš podáváme s knedlíkem, chlebem.

Zdroj: Srnčí guláš

Hovězí steak s pepřovou omáčkou

Ingredience: 500 g hovězí svíčkové, 1 Knorr Bohatý bujón na guláš, 10 lžic červeného suchého vína, 3 šalotky, 1 lžíce dijonské hořčice, 2 lžíce 30% smetany, 1 lžíce drceného pepře, 80 g celého pepře, 1 špetka soli, 1 lžíce oleje, 1 lžíce másla

Postup: Svíčkovou pokrájejte na 4 steaky, posypte je černým pepřem a smažte na oleji asi 2 minuty na každé straně. Po usmažení posypte špetkou soli. Vařící vodou zalijte zrna zeleného pepře a po několika minutách je sceďte. Na stejném oleji nechejte zesklovatět najemno nakrájené cibule šalotky společně s máslem. Následně přilijte víno, přidejte hořčici a zelený pepř. Duste, dokud se polovina vína nevypaří. Přidejte Knorr Bohatý bujón na guláš a smetanu. Vařte, dokud omáčka nezhoustne. Steaky servírujte polité omáčkou s bramborovou kaší nebo grilovanými bramborami.

Zdroj: Hovězí steak

Poradna

V naší poradně s názvem RECEPTY NA HOVĚZÍ VÝVAR se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Tereza.

Dobrý den, mohu se zeptat co uděláme se zbylým žloutkem???

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Žloutek můžete použít například do třené bábovky. Na vyčištění vývaru je nutný pouze bílek. Žloutek vám prostě zbyde.

Zdroj: diskuze Www.hovězí polevka-čistit

Hovězí kližka na česneku a majoránce

Ingredience: 600 g hovězí kližky, 1 plná lžíce majoránky, 1 palička česneku, 1/2 kostky masoxu, 1 lžíce másla, olej, 1/2 lžičky pepře, sůl

Postup: Kližku odblaníme a nakrájíme na menší plátky napříč vlákny. Opečeme na oleji dohněda a přidáme na plátky nakrájený česnek. Do opečeného masa rozdrobíme masox, opepříme a osolíme, přisypeme třetinu majoránky a podlijeme trochou vody. Dusíme v troubě pod pokličkou při občasném podlévání při 180 °C doměkka. Těsně před koncem dochutíme zbytkem majoránky (rozemneme v dlaních), solí a pepřem podle chuti a pro zjemnění přidáme plátek másla. Necháme 5 minut přikryté provonět a podáváme s bramborovou kaší či bramborovým knedlíkem.

Zdroj: Recepty na hovězí kližku

Hovězí steak v troubě

Ingredience: 4 plátky válečku (eye round steak), olivový olej, sůl, mletý pepř

Technologický postup: Maso poklepeme klouby, opepříme, potřeme olivovým olejem a necháme hodinu při pokojové teplotě odležet. Rozpálíme troubu na 190 °C a vložíme na pekáček plátky masa, které pečeme při stejné teplotě podle požadovaného stupně propečení. Rare (krvavý steak) kolem 23 až 26 minut cca na 58 °C. Medium rare (středně krvavý steak) 26 až 32 minut cca na 67 °C. Well done (propečený steak) pak 32 až 36 minut cca na 72 °C. V polovině pečení steaky otočíme. Po upečení, je osolíme a necháme pár minutek odpočinout pod pokličkou a následně podáváme.

Zdroj: Recepty na hovězí zadní kýtu

Historie segedínského guláše

Segedínský guláš začal psát svou historii v 19. století. Vypráví se, že vznikl v oblíbené hospůdce, kam chodil budapešťský soudce Szekeley. Jednoho dne přišel pozdě a v kuchyni zůstalo jen pár zbytků, mezi nimi cikánský guláš a vařené kysané zelí. Kuchař z těchto zbytků připravil soudci pozdní oběd a s ním vznikl i nový pokrm – segedínský guláš, někdy také nazývaný szekelský guláš.

Zdroj: Segedínský guláš

Hovězí kližka podle Pohlreicha

Ingredience: 90 dkg hovězí kližky nakrájené na kostky, 90 dkg cibule, pokrájené 2 velké papriky, banana peppers (tak zvané Bell peppers nemají moc chuti, ale v nouzi je lze také použít), zbavené semínek a nakrájené na proužky, 3 rajčata, oloupaná a bez semínek, nebo 3 polévkové lžíce rajského protlaku, nebo 1 hrnek rajské šťávy, nebo 2 hrnky salsy, 3 lžíce sádla, 3 lžíce maďarské papriky, 1 lžička drceného kmínu, 1 lžička majoránky, 10 stroužků česneku, jemně nasekaných, po 1 lžičce soli a pepře (později dle chuti), 3 hrnky vývaru nebo vody

Postup: Kližku osolíme, opepříme a opečeme na sádle na prudkém ohni. Maso vyjmeme a na témže tuku na mírném ohni osmahneme cibulku dozlatova, zaprášíme paprikou, lehce osmahneme, podlijeme vývarem či vodou, dáme zpět maso a vše ostatní. Dusíme asi hodinu za občasného zamíchání a eventuálního dolití vody, a až je maso měkké, odstavíme z plotny. Guláš je nejlepší druhý den, kdy jej ohřejeme v kastrolku, ve kterém jsme napřed přivedli do varu trochu vody. Omáčka z rozvařených paprik a cibule je dostatečně hustá. Na správný guláš nepoužíváme k zahuštění žádnou mouku nebo zápražku. Podáváme se spaetzlemi nebo s nudlemi. Guláš pak s knedlíkem nebo s krajícem žitného chleba. Povrch porce guláše posypeme na plátky pokrájenou čerstvou cibulí.

Zdroj: Recepty na hovězí kližku

Co to jsou hovězí líčka

Líčko, jak název sám napovídá, pochází z tváře skotu, jedná se o část žvýkacích svalů nacházejících se na obou stranách lícních kostí. Libové maso z líček je ještě jemnější než hovězí kližka, má výraznou chuť a je šťavnaté. Neexistuje lepší maso na dušení ze skotu. Hovězí líčka jsou skvělá na guláš, dušená na víně, s olivami ve španělské úpravě, po myslivecku či s těstovinami.

Poslední dobou se tato delikatesa stává velmi moderním a často vyhledávaným pokrmem v luxusních restauracích. Toto maso se běžně užívá ve francouzské i italské kuchyni. Hovězí líčka jsou poměrně tuhá, a proto je tou nejvhodnější úpravou velmi pomalé dušení či konfitování.

Líčka se prodávají od 180 Kč/kg, v biokvalitě za ně zaplatíme zhruba o 40 až 60 Kč více. Když si z nich pak doma připravíme jednu z nejoblíbenějších položek menu drahých restaurací, jako jsou líčka na víně, přesvědčíme se, že se koupě hovězích líček opravdu vyplatí. Hovězí líčka jsou celkem levná, ale určitě je neseženete v běžných supermarketech ani masnách. Můžete si je však objednat v kvalitním řeznictví, nebo na ně někdy můžete narazit i na farmářských trzích.

Zdroj: Hovězí líčka

Pravý maďarský guláš

Ingredience:

  • 1 000 g hovězí kližky
  • 1 000 g cibule
  • 20 g rajčatového protlaku
  • 1 ks zelené papriky
  • 1 ks feferonky (dle stupně pálivosti, může být i více)
  • 100 g sádla či oleje
  • paprika mletá sladká
  • paprika mletá pálivá
  • sůl

Postup:

Nejprve očistěte cibuli, nakrájejte ji najemno a v hrnci orestujte dozlatova na rozpáleném sádle, do hotové cibule přidejte oba druhy papriky a ještě krátce orestujte. Mezitím omyjte maso, nakrájejte na větší kostky a přidejte k cibuli ochucené paprikou. Maso zprudka za stálého míchání orestujte ze všech stran, aby se zatáhlo a nepouštělo šťávu. Opečené maso osolte a podlijte trochou horké vody, snižte teplotu, přiklopte hrncem a nechte dusit. Je li potřeba, občas promíchejte a přidejte trochu vody, myslete na to, že pravý maďarský guláš nemá mít zbytečně moc omáčky, spíše takový sos. Asi po hodině dušení přidejte do guláše rajčatový protlak, na plátky nakrájenou papriku a najemno nakrájenou feferonku. Pomalu duste ještě asi hodinu, to by vám ke změknutí masa mělo stačit, pokud ne, pokračujte do té doby, než bude úplně uvařené. Pravý maďarský guláš se nejčastěji podává s haluškami, ale můžete použít i naše oblíbené houskové knedlíky, brambory, rýži či těstoviny.

Zdroj: Guláš


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Nina Vinšová

Mgr. Michal Vinš


ČeskéNápady

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP