Téma: 

hovězí líčka na červeném víně


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

JAK DĚLAJÍ HOVĚZÍ LÍČKA NA ČERVENÉM VÍNĚ KLUCI V AKCI

Hovězí líčka

Hovězí líčka jsou recept na nedělní oběd, který je nejen chutný, ale má i punc něčeho výjimečného. Většina lidí možná zná tento pokrm jen z televizních pořadů. Nyní si můžete pochutnat na tomto výborném jídle i v domácím prostředí a nemusíte vyrážet do drahých restaurací. Doba přípravy je zhruba 2–3 hodiny. Čas strávený chystáním tohoto lahodného pokrmu vám dostatečně vynahradí následný kulinářský zážitek. Zkuste to a uvidíte sami. Nebojte se, že to nezvládnete. Důležité je dodržet pracovní postup a použít ty správné suroviny. Vyberte si dobrého řezníka, u nějž maso koupíte. Na podlévání pak použijte kvalitní stolní víno, které vám nezkazí chuť. Tak pojďme na to, zde je super recept!

Zdroj: Jak dělají hovězí líčka na červeném víně Kluci v akci
Zveřejněno: 27.4.2017


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

Diskuze: Re: kolagen v potravinách

Hovězí maso není zrovna nejlepší! Možná, že hovězí kližka má velký obsah kolagenu, ale také má velký obsah transmastných kyselin, které způsobují infarkt nebo mrtvici. Tady je článek o tom, jak je hovězí maso jedovaté: www.ceskenemoci.cz/h…

Zdroj: diskuze Kolagen v potravinách
Odesláno: 18.7.2012 uživatelem Marcela
Počet odpovědí: 1 Zobrazit odpovědi

HOVĚZÍ LÍČKA

Co to jsou hovězí líčka

Líčko, jak název sám napovídá, pochází z tváře skotu, jedná se o část žvýkacích svalů nacházejících se na obou stranách lícních kostí. Libové maso z líček je ještě jemnější než hovězí kližka, má výraznou chuť a je šťavnaté. Neexistuje lepší maso na dušení ze skotu. Hovězí líčka jsou skvělá na guláš, dušená na víně, s olivami ve španělské úpravě, po myslivecku či s těstovinami.

Poslední dobou se tato delikatesa stává velmi moderním a často vyhledávaným pokrmem v luxusních restauracích. Toto maso se běžně užívá ve francouzské i italské kuchyni. Hovězí líčka jsou poměrně tuhá, a proto je tou nejvhodnější úpravou velmi pomalé dušení či konfitování.

Líčka se prodávají od 180 Kč/kg, v biokvalitě za ně zaplatíme zhruba o 40 až 60 Kč více. Když si z nich pak doma připravíme jednu z nejoblíbenějších položek menu drahých restaurací, jako jsou líčka na víně, přesvědčíme se, že se koupě hovězích líček opravdu vyplatí. Hovězí líčka jsou celkem levná, ale určitě je neseženete v běžných supermarketech ani masnách. Můžete si je však objednat v kvalitním řeznictví, nebo na ně někdy můžete narazit i na farmářských trzích.

Zdroj: Hovězí líčka
Zveřejněno: 10.2.2016


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

Diskuze: Re: www.hovězí polevka-čistit

Hovězí vývar vyčistíte tak, že do horkého vývaru rozmícháte vaječný bílek bez žloutku. Bílek na sebe naváže všechny drobné nečistoty a jde pak dobře vychytat přes cedník. Výsledkem je průzračný vývar.

Zdroj: diskuze Www.hovězí polevka-čistit
Odesláno: 27.8.2017 uživatelem Kamča
Počet odpovědí: 1 Zobrazit odpovědi

JAK DĚLAJÍ HOVĚZÍ LÍČKA NA ČERVENÉM VÍNĚ KLUCI V AKCI

Dušená hovězí líčka podle Romana Pauluse

Ingredience: 1 000 g hovězích nebo telecích líček, 300 g kořenové zeleniny (mrkev, petržel, celer) nakrájené na kousky, 100 g nakrájené cibule, 200 ml červeného vína, 500 ml demi glace (lze nahradit gelovým hovězím vývarem), 3 polévkové lžíce rajčatového protlaku, 6 kuliček nového koření, 4 bobkové listy, snítku čerstvého rozmarýnu a tymiánu (lze nahradit i sušenými bylinkami, jsou ale méně aromatické), olej, sůl, pepř, máslo na případné zahuštění omáčky

Postup: Hovězí líčka bývají pokrytá tukem, který můžete odstranit, ale podle Pauluse vůbec nevadí, když se tuk ponechá. Obsahuje mimo jiné kolagen, který je velmi zdravý.

Jednotlivé porce masa osolíme a opepříme z obou stran a zprudka opečeme na rozpáleném oleji. Opečené maso vyjmeme z hrnce a ve výpeku orestujeme kořenovou zeleninu a cibuli. K zelenině přidáme tři lžíce rajčatového protlaku, bobkový list a nové koření a opět chvilku restujeme. Orestovanou zeleninu zalijeme červeným vínem, které necháme vyvařit. Přilijeme demi glace nebo vývar, přidáme bylinky a přivedeme k varu. Do vařící omáčky vrátíme maso, zakryjeme poklicí a velmi pomalu dusíme asi tři hodiny. Hovězí líčka jsou velmi tuhá (je to namáhaný žvýkací sval) a potřebují dlouhé dušení. Hotová by měla jít krájet lžící. Líčka je také možné pomalu dusit v troubě na 120 °C.

Jakmile jsou líčka měkká, vyjmeme je z omáčky a zeleninu propasírujeme. Pokud je omáčka příliš hustá, lze ji rozředit přilitím vývaru. Řídkou můžeme naopak zahustit přidáním másla a demi glace – a máme hotovo.

Doporučení: Líčka je vhodnější připravit den předem, aby se dobře proležela, druhý den jsou ještě lepší. Jako příloha se hodí jemná bramborová kaše.

Líbil se vám popsaný recept, nebo máte „vychytanější“? Pochlubte se!

Zdroj: Jak dělají hovězí líčka na červeném víně Kluci v akci
Zveřejněno: 27.4.2017


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

Diskuze: www.hovězí polevka-čistit

Jak vyčistit hovězí polévku.Mám vývar z hov. kostí a je bílý,Jak ho vyčistit i když jsem pěnu odebrala. Děkuji.

Zdroj: diskuze Www.hovězí polevka-čistit
Odesláno: 27.8.2017 uživatelem Trvalová Dagmar
Počet odpovědí: 1 Zobrazit odpovědi

HOVĚZÍ LÍČKA

Hovězí líčka na víně

Ingredience: 800 g hovězí líčka, 100 ml hovězí vývar, 50 ml oleje, 1 cibule, 1 mrkev, 300 g celeru, 4 stroužky česneku, 8 žampionů, 2 lžíce rajčatového protlaku, 300 ml červeného vína, 150 ml bílého vína, 50 g másla, sůl, pepř mletý

Technologický postup: Maso nejprve očistíme – zbavíme všech blanek a šlach, abychom nakonec získali hezké, čisté plátky masa. Odřezky dáme hned vařit na vývar. Cibuli a česnek oloupeme, mrkve a celer oškrábeme. Vše nakrájíme na větší kostičky. Maso osolíme a opepříme. Opečeme ze všech stran v silnostěnném kastrolu na rozehřátém oleji. Maso po opečení vyjmeme a do kastrolu dáme připravenou zeleninu. Dobře promícháme a osmažíme ze všech stran. Přidáme rajský protlak. Do základu vlijeme oba druhy vína, zvýšíme plamen a necháme alkohol odpařit, dokud nezačne výpek na dně kastrolu karamelizovat. Tím vytvoříme základ báječné, krásně voňavé omáčky. Do kastrolu vrátíme maso i se šťávou, kterou během stání pustilo. Podlijeme trochou vývaru, kastrol přikryjeme a na mírném plameni pomalu dusíme maso doměkka, což bude trvat nejméně hodinu. Ujistíme se, že je v kastrolu dost šťávy, případně přiléváme vývar. Až bude maso měkké, znovu jej vyndáme a všechnu zeleninu důkladně propasírujeme. Omáčku svaříme na potřebnou hustotu a nakonec do ní vmícháme kostičky studeného másla – to ji krásně zahustí. Necháme i s masem stranou chvíli odpočívat a mezitím si pravíme přílohu.

Zdroj: Hovězí líčka
Zveřejněno: 10.2.2016


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

Diskuze: kolagen v potravinách

Já, jako zdroj kolagenu ráda používám vařené hovězí maso, konkrétně kližku. Hovězí kližka totiž obsahuje nejvíce kolagenu ve svalových přepážkách. Vařením kolagen řídne a pokrývá tak celé maso a díky svým choťovým vlastnostem jej činí také velmi chutným. Zároveň je kolagen obsažen pak i ve vývaru. Takže, kdo chce přírodní kolagen a hodnotné bílkoviny s minimem tuků, ten volí hovězí kližku - pečenou nebo vařenou.

Zdroj: diskuze Kolagen v potravinách
Odesláno: 3.3.2011 uživatelem Milada
Počet odpovědí: 1 Zobrazit odpovědi

HOVĚZÍ LÍČKA

Hovězí líčka dušená ve vlastní šťávě

Ingredience: 6 ks hovězích líček, 1 cibule, 2 mrkve, bobkový list, petrželová nať, jarní cibulka – nať, 1 lžička rychlosoli Praganda, olej, sůl, pepř, nové koření, 1 paprika, 2–3 kyselé okurky

Technologický postup: Hovězí líčka očistíme, omyjeme, osušíme, takto připravená líčka osolíme rychlosolí, dáme do nádoby a vložíme na dva dny do chladničky. Poté hovězí líčka opečeme zprudka na pánvičce v oleji, aby se maso zatáhlo. Takto orestovaná líčka přendáme do hrnce, kam přidáme celou cibuli, mrkve nakrájené na větší špalíky a koření (3 bobkové listy, 5 kuliček pepře, 5 kuliček nového koření). Podlijeme vodou do ¾ masa. Následně dusíme pod pokličkou na mírném, nebo lépe na co nejmenším plameni cca 90 minut, dokud maso není úplně měkké. Maso poté vyndáme a vzniklou šťávu přecedíme. Ponecháme si pouze mrkev, kterou nakrájíme na drobné kousky a vrátíme do čisté šťávy, přidáme na kostičky nakrájenou čerstvou bílou papriku, petrželku, na proužky nakrájené kyselé okurky a pokrájenou nať jarní cibulky. Přidáme pro zahuštění hladkou mouku a lehce provaříme jen tak, aby nám paprika s okurkami lehce změkla, ale nerozvařila se. Podáváme s rýží, bramborem nebo těstovinami.

Zdroj: Hovězí líčka
Zveřejněno: 10.2.2016


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

Diskuze: Re: alergie na alkohol

O alkoholu je známo, že zhoršuje již existující alergie. Alkohol v sobě obsahuje alergeny ze surovin, ze kterých byl vyroben, což jsou například:
ječmen
chmel
droždí
žito
pšenice
lepek
histamin (často nalezený v červeném víně)
siřičitany (často nalezené v bílých vínech).
U vás pravděpodobně některý z těchto alergenů vyvolává otoky nosní sliznice a kýchání.
Nejúčinnější léčba je vyloučit alkohol ze svého života. Na zmírnění následků alergie je pak vhodné užívat dlouhodobě antihistaminika, například volně prodejný Claritine.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Alergie na alkohol
Odesláno: 23.6.2015 uživatelem Cempírek
Počet odpovědí: 2 Zobrazit odpovědi

HOVĚZÍ LÍČKA

Hovězí líčka po burgundsku

Ingredience: 800 g hovězích líček, sůl, pepř, hladká mouka, olej, 80 g mrkve, 80 g celeru, 80 g petržele, 3 cibule, 4 stroužky česneku, 50 g žampionů, 100 g nakládaných cibulek, 2 filety ančoviček, 2 snítky tymiánu, 1 snítka rozmarýnu, 1 snítka šalvěje, 1 l hovězího vývaru, ½ červeného vína, 80 g másla, nové koření, bobkový list

Technologický postup: Líčka naporcujeme, osolíme, opepříme, obalíme v mouce a zatáhneme v hrnci na oleji s máslem. Poté je vyndáme a do hrnce po líčkách přilijeme olej a přidáme nakrájenou mrkev, petržel a celer, bobkový list, nové koření, na čtvrtky nakrájené žampiony, šalvěj, rozmarýn, tymián a nahrubo nakrájenou cibuli. Dále přisypeme nakrájený česnek, nakládané cibulky a ančovičky. Orestujeme, vrátíme zpátky maso, přilijeme víno a vývar, přiklopíme a dáme do trouby. Dusíme 3 hodiny při 120 stupních. Poté podle potřeby dochutí a podáváme.

Zdroj: Hovězí líčka
Zveřejněno: 10.2.2016


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

HOVĚZÍ ROŠTĚNÁ

Hovězí roštěná na víně

Ingredience: 3 cibule, 3 česneky, 3 snítky rozmarýnu, 3 lžíce rajského protlaku, 1 polévková lžíce másla, 300 ml hovězího vývaru, mletý pepř, špetka soli, 1 kg hovězí roštěné, 400 ml suchého červeného vína

Postup: Maso nakrájejte na větší kostky. Oloupanou cibuli nakrájejte na kolečka. Na másle postupně orestujte maso, orestované pak vyndejte děrovanou lžící na talíř. V hrnci, ve kterém jste restovali maso, nechte opéct cibuli, česnek a rozmarýn. Přidejte rajský protlak a ještě 5 minut restujte. Vložte zpět maso, podlijte vínem, vývarem, duste nepřikryté do změknutí masa. Tekutiny by se měly z poloviny zredukovat. Podávejte s bramborovou kaší.

Zdroj: Hovězí roštěná
Zveřejněno: 16.5.2015


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

Diskuze: Fozocha na vinné révě

co je to fazocha na vine reve jsme se docetli ale potrebuji obrazek predem dekuji

Zdroj: diskuze Fozocha na vinné révě
Odesláno: 18.8.2018 uživatelem mamuska
Počet odpovědí: 0

VEPŘOVÁ LÍČKA

Vepřová líčka – co to je

Líčka jsou masem z tváře zvířete, jedná se o velmi šťavnaté maso s dokonalou chutí. V líčku se nachází mnoho látky zvané kolagen, tato látka se při 60 °C rozpouští na želatinu. Líčka jsou díky tomu krásně šťavnatá, do omáčky „pouští“ jedinečnou chuť a lehce ji i zahustí.

Na přípravu vepřových líček existuje mnoho chutných receptů.

Zdroj: Vepřová líčka
Zveřejněno: 2.2.2017


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

Diskuze: Re: info-stolice

Na vině je nevhodný režim stravování, kdy se podstatná část stravy konzumuje odpoledne a večer. Když posilíte snídani a oběd a omezíte večeři a mlsání u televize, tak se vše urovná. Pomoci může také, když budete přechodné užívat psyllium, které jde koupit volně v lékárně.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Info-stolice
Odesláno: 2.2.2016 uživatelem Cempírek
Počet odpovědí: 1 Zobrazit odpovědi

HOVĚZÍ LÍČKA

Vánoční hovězí líčka na černo

Ingredience: 1 kg hovězích líček, 100 g špeku, 1 mrkev, 250 g celeru, 2 petržele, 1 cibule, 500 ml červeného vína (sladkého), 300 ml hovězího vývaru, olej, sůl, pepř mletý, pepř celý, bobkový list, nové koření, tymián (sušený), cukr, čokoláda, 2 lžíce povidel, 1 lžíce šípkové marmelády, 1 švestkový perník s čokoládou, 4 lžíce sušených švestek, 1 lžíce sušených brusinek, 2 lžíce sušených meruněk, 1 lžíce rozinek, 3 lžíce půlených oloupaných mandlí

Technologický postup: Hovězí líčka očistíme, omyjeme a prošpikujeme polovinou slaniny. Takto připravená líčka orestujeme, vyjmeme, osolíme a opepříme. Do hrnce, ve kterém jsme restovali líčka, přidáme nakrájený zbylý špek, nasypeme očištěnou a nakrájenou zeleninu, kterou restujeme dozlatova, a přidáme cukr, aby nám vznikl karamel. Poté okořeníme (pepř mletý, pepř celý, bobkový list, nové koření, tymián) a líčka podlijeme vývarem a 1/3 červeného vína. Přivedeme k varu a dusíme do poloměkka. Necháme zchladnout, přiklopíme poklicí a dáme na dva dny do lednice rozležet. Po dvou dnech přivedeme k varu a dusíme doměkka, měkké maso vyjmeme, přilijeme zbytek červeného vína, povidla, šípkovou marmeládu, nastrouhaný perník, čokoládu a vše důkladně provaříme. Podle potřeby můžeme dohustit strouhaným perníkem nebo naopak zředit vývarem. Až máme omáčku provařenou, tak ji přecedíme a přidáme sušené švestky, sušené brusinky, sušené meruňky, hrozinky, mandle, přidáme líčka a povaříme cca 5 minut. Takto připravená líčka podáváme s houskovým knedlíkem nebo třeba s vánočkou. Tento recept se výborně hodí na vánoční svátky.

Zdroj: Hovězí líčka
Zveřejněno: 10.2.2016


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

Diskuze: Tmavé fleky na bobulích vína

Dobrý den,
na našem víně se již třetí rok touto dobou objevují tmavé fleky, jsou jak na bobulích, stoncích a listech na spodní straně.Stříkali jsme od jara proti plísni, ale asi to nebude ten správný postřik. Bobule postupně celé tmavnou a měknou.Můžete mi prosím poradit co na to použít. Přiložený obrázek

Zdroj: diskuze Choroba perenospora vína
Odesláno: 20.8.2017 uživatelem Gabriela
Počet odpovědí: 2 Zobrazit odpovědi

RECEPTY NA HOVĚZÍ KLIŽKU

Recept na kližku na červeném víně

Ingredience: 350 až 400 gramů hovězí kližky, 1 větší cibule, 1 větší mrkev, čtvrtka celeru, sůl, mletý pepř, případně mleté nové koření, olej, cca ½ litru stolního červeného vína

Postup: Hovězí kližku opláchneme a do sucha otřeme. Zeleninu nakrájíme na hrubší kousky. Zapneme troubu na nejvyšší stupeň. Vybereme hrnec, který je jen o něco málo větší než kus masa. Rozpálíme v něm asi 60 gramů oleje a maso po všech stranách zprudka opečeme, aby se na povrchu zatáhlo. Obracíme tupým nástrojem, abychom do masa nepíchali. Když je maso opečené, vyjmeme je na pracovní talíř. Do tuku po mase dáme cibuli, chvíli restujeme, pak přidáme kořenovou zeleninu a společně s cibulí chvíli opékáme. Případné jemně připálené kousky nejsou na škodu. Zeleninu odstavíme. Maso posolíme, posypeme mletým černým pepřem a vložíme k zelenině tak, aby bylo ze všech stran obklopené. Pak zalijeme až povrch červeným vínem. Hrnec přikryjeme poklicí, vložíme do trouby a teplotu snížíme na 90 až 100 stupňů Celsia. Zahájili jsme proces konfitování. Konfitování je technologický postup, při kterém se maso zcela ponořené v tuku nebo ve vlastní šťávě, v silném vývaru nebo ve víně po dlouhou dobu tepelně upravuje při nízké teplotě. O maso se teď nemusíme alespoň tři hodiny vůbec starat. Servírujeme s těstovinami.

Zdroj: Recepty na hovězí kližku
Zveřejněno: 11.5.2015


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

Diskuze: Re: Rada

Infectoscab nejde jen tak zkoušet. Pokud máte tuto mast proti svrabu, tak vám ji určitě předepsal nějaký lékař a právě jeho pokynů byste se měla držet. U kožních vyrážek je občas těžké stanovit účinnou léčbu. Pokud již selhalo několik pokusů, tak vám nezbyde nic jiného, než hledat lékaře, který na to přijde. Opomenout byste neměla ani psychiatra, protože někdy bývá na vině i psychická příčina.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Svrab
Odesláno: 21.1.2018 uživatelem Cempírek
Počet odpovědí: 3 Zobrazit odpovědi

RECEPTY NA HOVĚZÍ ZADNÍ KÝTU

Hovězí steak na červeném víně

Ingredience: 4 plátky z vrchního šálu (top round steak), 2 červené cibule (nakrájené na kolečka), 35 ml balzamikového octa, 50 ml červeného vína, 100 ml extra panenského olivového oleje, 2 stroužky česneku (oloupaného a nakrájeného), mořská sůl, čerstvě namletý pepř

Technologický postup: V malé misce smíchejte balzamikový ocet s červeným vínem a olivový olej, přidejte česnek a vše promíchejte. Maso dejte do mísy, přidejte na kolečka nakrájenou cibuli a vše zalijte připravenou marinádou. Maso v ní několikrát obraťte, aby se dostala všude. Zakryjte fólií a nechte marinovat 1 až 2 hodiny při pokojové teplotě. Připravte gril na přímý vysoký žár. Maso vyndejte z marinády a dejte stranou. V pánvi přiveďte k varu zbytek marinády spolu s cibulí a nechte zredukovat na polovinu. Hotovou omáčku dejte stranou. Teď se pusťte do masa. Na stupeň propečení medium počítejte s grilováním 4 minuty z každé strany. Hotové maso sundejte z grilu, osolte a nechte 3 až 5 minut odpočinout. Steaky dejte na talíř, přelijte je omáčkou a servírujte.

Zdroj: Recepty na hovězí zadní kýtu
Zveřejněno: 23.2.2017

JAK DĚLAJÍ HOVĚZÍ LÍČKA NA ČERVENÉM VÍNĚ KLUCI V AKCI

Jak to dělají Kluci v akci

I když „kluci v akci“ v televizních pořadech navařili spoustu zajímavých jídel, recept na hovězí líčka v originální podobě na internetu nenajdete, je zde jen množství modifikací. K použití uvádíme originál od Romana Pauluse.

Kluci v akci je zábavný seriál o vaření, který se vysílal od září 2005 a vůbec se za tu dobu neokoukal. Mezi televizními diváky byl velmi populární, a to hlavně díky jeho protagonistům, zručným kuchařům Filipu Sajlerovi a Ondřeji Slaninovi. Za těch 10 let jsme díky nim mohli u televizní obrazovky vidět spoustu zajímavostí, a nešlo vždy jen o kulinářské zážitky. Třeba při cestování po krásných místech naší země nebo při návštěvách mnoha exotických zemí. Tam všude vařili, předávali nám své kuchařské zkušenosti, nechali nás nahlédnout do chutí a vůní exotických jídel. Nebo jsme se mohli inspirovat monotematickými cykly z české kuchyně, například Domácí pečení, Česká klasika, Úsporné vaření, Vánoční sladkosti a mnoha dalšími.

Filip Sajler má za sebou kromě jiného praxi ve špičkových restauracích v České republice, USA, Německu a Singapuru. Získal řadu ocenění z mezinárodních kuchařských soutěží, v průběhu českého předsednictví EU v Bruselu vařil pro významné evropské politiky, evropské premiéry a v neposlední řadě vařil nebo připravoval catering pro známé hvězdy showbusinessu a sportu, jako je třeba Madonna, John Malkovich, Tiger Woods, David Copperfield a další.

Ondřej Slanina vystudoval Školu hotelnictví a gastronomie hotelu International, pracoval v prestižních restauracích jako šéfkuchař a od roku 2003 sbírá medaile a kuchařská ocenění u nás i ve světě. Oba jsou i přes své mládí v kulinářském světě velmi úspěšní. V soukromí jsou dnes již oba otcové rodin, ve volném čase sportují, věnují se golfu, automobilům.

Zdroj: Jak dělají hovězí líčka na červeném víně Kluci v akci
Zveřejněno: 27.4.2017

HOVĚZÍ ROŠTĚNÁ

Cena hovězí roštěné

  • Hovězí roštěná z býka chlazená 1 kg: 400 Kč
  • Hovězí roštěná krájená 1 kg: 289 Kč
  • BIO Hovězí roštěná krájená 1 kg: 399 Kč
  • Hovězí roštěná výseková 1 kg: 266 Kč
  • Hovězí roštěná výseková kravská 1 kg: 190 Kč

Zdroj: Hovězí roštěná
Zveřejněno: 16.5.2015

HOVĚZÍ LÍČKA

Jak nej šéfkuchaři vaří hovězí líčka

Ingredience: 1 kg hovězích líček, 200 g celeru, 200 g mrkve, 6 lžic sádla, asi 0,5 l červeného vína, 2 dl vývaru z hovězího masa (ten případně můžete nahradit vývarem z bujonu nebo vodou), sůl, mletý černý pepř a tymián

Technologický postup: Hovězí líčka rozkrájíme na čtvrtky. Vzniknou tak čtverečky o velikosti asi 4 x 4 centimetry. Líčka osolíme a opepříme. Na pánvi rozpustíme lžíci sádla a kousky masa na něm zprudka opečme ze všech stran. Hotové kousky rovnou odkládáme bokem do vyššího rendlíku. Když máme připravené všechno maso, slijeme vypečenou šťávu se sádlem do rendlíku a přidáme zbytek nepoužitého sádla. Do rendlíku dolijeme tolik vína, aby byla všechna líčka úplně ponořena. Navrch přidáme ještě trochu tymiánu a maso dáme konfitovat – rendlík vložíme do trouby a při teplotě 100 stupňů jej tam necháme 3–4 hodiny, dokud maso úplně nezměkne. Mrkev nakrájíme na tenká půlkolečka, celer na podobně velké tenké plátky a na pánvi orestujeme. Přidáme několik lžic výpeku, který vznikl po konfitování, přilijeme trochu vína a chvilku dusíme. Výpeku by po vyndání rendlíku z trouby mělo být asi 300 ml – sádlo je rovněž z velké části tvořeno vodou a ta se během pečení jednoduše vypaří. Takto připravenou zeleninu přidáme do rendlíku k masu, přivedeme k varu a pár minut provaříme. Pokud omáčka nemá lehce nakyslou chuť, klidně ji ještě dochutíme vínem. Konfitovaná líčka podáváme s bramborovou kaší a dozdobíme snítkou tymiánu.

Zdroj: Hovězí líčka
Zveřejněno: 10.2.2016

RECEPTY NA HOVĚZÍ KLIŽKU

Cena kližky

  • Hovězí kližka z farmy: 1 000 g stojí 155 Kč.
  • Čerstvá hovězí kližka bez kosti – výsekové maso: 1 000 g stojí 149 Kč.
  • Bio hovězí kližka: 1 000 g stojí 221 Kč.
  • Hovězí kližka z býka: 1 000 g stojí 219 Kč.

Tyto ceny jsou pouze orientační.

Zdroj: Recepty na hovězí kližku
Zveřejněno: 11.5.2015

VEPŘOVÁ LÍČKA

Vepřová líčka na grilu

Ingredience: 5 ks vepřových líček, vývar, kořenová zelenina, česnek, celý pepř, bobkový list, nové koření, sůl, olej, bylinky, mletý pepř

Technologický postup: Opláchnutá líčka očistíme a dáme vařit do vývaru se zeleninou, česnekem a kořením do měkka. Hotová líčka z vývaru vytáhneme, necháme vychladnout a potřeme marinádou z oleje a koření. Můžeme je takto nechat v chladu odležet, ale je možno grilovat ihned po naolejování. Negrilujeme dlouho, jen tak, aby maso chytilo z grilu barvu a vůni. Podáváme se zeleninou a čerstvým pečivem.

Zdroj: Vepřová líčka
Zveřejněno: 2.2.2017

VEPŘOVÁ LÍČKA

Vepřová líčka na houbách

Ingredience: 4 vepřová líčka, 2 cibule, 2 chilli papričky, 2 lžičky koření na živáň, 3 stroužky česneku, 2 hrsti sušených hříbků, olej, sůl, 500 ml vývaru, hladká mouka

Technologický postup: Den předem líčka naklepeme, potřeme utřeným česnekem, okořeníme, zakápneme olejem a necháme odležet v lednici. Chilli papričky, nakrájené na malé kousky, restujeme na dvou lžících oleje asi 5 minut, přidáme a krátce orestujeme cibule nakrájené na kostičky. Odleželé maso obalíme v mouce, přidáme k cibulce a z obou stran opečeme. Podlijeme, přidáme sušené hříbky a dusíme pod poklicí do měkka. Podle chuti dosolíme.

Zdroj: Vepřová líčka
Zveřejněno: 2.2.2017

VEPŘOVÁ LÍČKA

Vepřová líčka na zázvoru

Ingredience: 1 kg vepřových líček, 200 g vepřového sádla, 100 g čerstvého zázvoru, 1 kg kořenové zeleniny (mrkev, petržel, celer), 500 ml bílého vína, 1 l vývaru, 400 g cibule, 100 g medu, 100 g rajčatového protlaku, tymián, sůl, divoké koření (celý pepř, celé nové koření, bobkový list, jalovec), bylinky, mletý pepř

Technologický postup: Vepřová líčka očistíme, omyjeme a den předem nasolíme. Druhý den líčka opláchneme a zprudka opečeme na vepřovém sádle do hněda. Líčka vyjmeme, vložíme kořenovou zeleninu, koření, bylinky a opět opékáme do hněda. Přidáme rajčatový protlak, orestujeme a přilijeme bíle víno. Zredukujeme, přidáme zázvor, med, vepřový vývar, líčka a přiklopíme. Táhneme nejlépe celou noc v troubě vyhřáté na 120 °C. Měkké maso vyjmeme a nakrájíme. Scezenou šťávu zredukujeme na potřebnou hustotu.

Zdroj: Vepřová líčka
Zveřejněno: 2.2.2017

RECEPTY NA HOVĚZÍ ZADNÍ KÝTU

Hovězí pečeně po cikánsku

Ingredience: 600 g zadního hovězího masa, 50 g uzené slaniny (nakrájené na nudličky), sůl, čerstvě mletý pepř, 2 lžíce sádla, 1 cibule (nakrájená nadrobno), 2 lžičky sladké papriky, 3 velká rajčata (spařená, sloupnutá a nakrájená na kostičky), 4 bílé papriky (nakrájené na kostičky), 3 lžíce hladké mouky, 200 ml zakysané smetany

Technologický postup: Maso osolte, opepřete a prošpikujte slaninou (viz recept na hovězí pečeni na víně). Předehřejte troubu na 200 °C. V litinovém hrnci s kovovými uchy opékejte na sádle asi 8 minut zvolna cibuli. Vložte maso (v celku) a osmahněte ho 3 minuty z každé strany, aby se zatáhlo. Přisypte sladkou papriku, rozmíchejte, přidejte rajčata, pokrájenou papriku, přiklopte a vložte do trouby. Po 20 minutách podlijte 400 ml vody a pečte hodinu a čtvrt doměkka; občas přelévejte vypečenou šťávou nebo dolévejte vodu. Měkké maso vyjměte. Hrnec se šťávou postavte na sporák a přes sítko a za stálého míchání přilijte mouku prošlehanou se 100 ml vody. Dolijte vodou na objem 700 ml. Míchejte a zvolna vařte půl hodiny. Osolte a opepřete, přidejte zakysanou smetanu a už jen prohřejte. Plátky masa přelévejte omáčkou, podávejte s houskovým knedlíkem.

Zdroj: Recepty na hovězí zadní kýtu
Zveřejněno: 23.2.2017

TRADIČNÍ RECEPTY NA HOVĚZÍ MASO

Hovězí vývar

Suroviny:

  • hovězí maso na polévku
  • 2 mrkve
  • 1 petržel
  • ½ celeru
  • sůl, pepř, vegeta

Postup:

Omyté maso dáme do hrnce a zalijeme studenou vodou. Necháme vařit zhruba hodinu. Pak přidáme očištěnou celou mrkev, celer a petržel, nebo je pokrájíme na větší kousky. Takto vaříme ještě asi půl hodiny. Vytvořenou pěnu na hladině průběžně odebíráme lžící. Před dovařením osolíme, opepříme a dochutíme vegetou. Podáváme s rýží nebo nudlemi.

Zde můžete zhlédnout video, jak připravit čirý hovězí vývar.

Zdroj: Tradiční recepty na hovězí maso
Zveřejněno: 16.11.2014

HOVĚZÍ NA HOUBÁCH - KLUCI V AKCI

Doporučení

Maso na tuto omáčku se nemusí pouze vařit, ale je možné jej péct v troubě, což má zase trochu jinou chuť a přidá to na celkovém výrazu tohoto pokrmu.

Vhodnou obměnou za hříbky nebo směs hub jsou lišky. Takto připravené maso na liškách je velmi lahodné.

Pokud nemáte hovězí maso, je možné jej nahradit jiným masem, například vepřovým.

Pro pečení je nejvhodnější použít zadní hovězí maso, kdežto pro vaření se používá přední hovězí, ale to vždy záleží na kuchaři, který pokrm připravuje.

Zdroj: Hovězí na houbách - Kluci v akci
Zveřejněno: 24.8.2017