Téma: 

hovězí lička podle pohlreicha


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

JAK DĚLAJÍ HOVĚZÍ LÍČKA NA ČERVENÉM VÍNĚ KLUCI V AKCI

Hovězí líčka

Hovězí líčka jsou recept na nedělní oběd, který je nejen chutný, ale má i punc něčeho výjimečného. Většina lidí možná zná tento pokrm jen z televizních pořadů. Nyní si můžete pochutnat na tomto výborném jídle i v domácím prostředí a nemusíte vyrážet do drahých restaurací. Doba přípravy je zhruba 2–3 hodiny. Čas strávený chystáním tohoto lahodného pokrmu vám dostatečně vynahradí následný kulinářský zážitek. Zkuste to a uvidíte sami. Nebojte se, že to nezvládnete. Důležité je dodržet pracovní postup a použít ty správné suroviny. Vyberte si dobrého řezníka, u nějž maso koupíte. Na podlévání pak použijte kvalitní stolní víno, které vám nezkazí chuť. Tak pojďme na to, zde je super recept!

Detail odstavce: Hovězí líčka
Zdroj: Jak dělají hovězí líčka na červeném víně Kluci v akci
Zveřejněno: 27.4.2017


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

Diskuze: Re: www.hovězí polevka-čistit

Hovězí vývar vyčistíte tak, že do horkého vývaru rozmícháte vaječný bílek bez žloutku. Bílek na sebe naváže všechny drobné nečistoty a jde pak dobře vychytat přes cedník. Výsledkem je průzračný vývar.

Zdroj: diskuze Www.hovězí polevka-čistit
Odesláno: 27.8.2017 uživatelem Kamča
Počet odpovědí: 1 Zobrazit odpovědi

HOVĚZÍ LÍČKA

Co to jsou hovězí líčka

Líčko, jak název sám napovídá, pochází z tváře skotu, jedná se o část žvýkacích svalů nacházejících se na obou stranách lícních kostí. Libové maso z líček je ještě jemnější než hovězí kližka, má výraznou chuť a je šťavnaté. Neexistuje lepší maso na dušení ze skotu. Hovězí líčka jsou skvělá na guláš, dušená na víně, s olivami ve španělské úpravě, po myslivecku či s těstovinami.

Poslední dobou se tato delikatesa stává velmi moderním a často vyhledávaným pokrmem v luxusních restauracích. Toto maso se běžně užívá ve francouzské i italské kuchyni. Hovězí líčka jsou poměrně tuhá, a proto je tou nejvhodnější úpravou velmi pomalé dušení či konfitování.

Líčka se prodávají od 180 Kč/kg, v biokvalitě za ně zaplatíme zhruba o 40 až 60 Kč více. Když si z nich pak doma připravíme jednu z nejoblíbenějších položek menu drahých restaurací, jako jsou líčka na víně, přesvědčíme se, že se koupě hovězích líček opravdu vyplatí. Hovězí líčka jsou celkem levná, ale určitě je neseženete v běžných supermarketech ani masnách. Můžete si je však objednat v kvalitním řeznictví, nebo na ně někdy můžete narazit i na farmářských trzích.

Detail odstavce: Co to jsou hovězí líčka
Zdroj: Hovězí líčka
Zveřejněno: 10.2.2016


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

Diskuze: www.hovězí polevka-čistit

Jak vyčistit hovězí polévku.Mám vývar z hov. kostí a je bílý,Jak ho vyčistit i když jsem pěnu odebrala. Děkuji.

Zdroj: diskuze Www.hovězí polevka-čistit
Odesláno: 27.8.2017 uživatelem Trvalová Dagmar
Počet odpovědí: 1 Zobrazit odpovědi

HOVĚZÍ LÍČKA

Hovězí líčka po burgundsku

Ingredience: 800 g hovězích líček, sůl, pepř, hladká mouka, olej, 80 g mrkve, 80 g celeru, 80 g petržele, 3 cibule, 4 stroužky česneku, 50 g žampionů, 100 g nakládaných cibulek, 2 filety ančoviček, 2 snítky tymiánu, 1 snítka rozmarýnu, 1 snítka šalvěje, 1 l hovězího vývaru, ½ červeného vína, 80 g másla, nové koření, bobkový list

Technologický postup: Líčka naporcujeme, osolíme, opepříme, obalíme v mouce a zatáhneme v hrnci na oleji s máslem. Poté je vyndáme a do hrnce po líčkách přilijeme olej a přidáme nakrájenou mrkev, petržel a celer, bobkový list, nové koření, na čtvrtky nakrájené žampiony, šalvěj, rozmarýn, tymián a nahrubo nakrájenou cibuli. Dále přisypeme nakrájený česnek, nakládané cibulky a ančovičky. Orestujeme, vrátíme zpátky maso, přilijeme víno a vývar, přiklopíme a dáme do trouby. Dusíme 3 hodiny při 120 stupních. Poté podle potřeby dochutí a podáváme.

Detail odstavce: Hovězí líčka po burgundsku
Zdroj: Hovězí líčka
Zveřejněno: 10.2.2016

HOVĚZÍ LÍČKA

Hovězí líčka dušená ve vlastní šťávě

Ingredience: 6 ks hovězích líček, 1 cibule, 2 mrkve, bobkový list, petrželová nať, jarní cibulka – nať, 1 lžička rychlosoli Praganda, olej, sůl, pepř, nové koření, 1 paprika, 2–3 kyselé okurky

Technologický postup: Hovězí líčka očistíme, omyjeme, osušíme, takto připravená líčka osolíme rychlosolí, dáme do nádoby a vložíme na dva dny do chladničky. Poté hovězí líčka opečeme zprudka na pánvičce v oleji, aby se maso zatáhlo. Takto orestovaná líčka přendáme do hrnce, kam přidáme celou cibuli, mrkve nakrájené na větší špalíky a koření (3 bobkové listy, 5 kuliček pepře, 5 kuliček nového koření). Podlijeme vodou do ¾ masa. Následně dusíme pod pokličkou na mírném, nebo lépe na co nejmenším plameni cca 90 minut, dokud maso není úplně měkké. Maso poté vyndáme a vzniklou šťávu přecedíme. Ponecháme si pouze mrkev, kterou nakrájíme na drobné kousky a vrátíme do čisté šťávy, přidáme na kostičky nakrájenou čerstvou bílou papriku, petrželku, na proužky nakrájené kyselé okurky a pokrájenou nať jarní cibulky. Přidáme pro zahuštění hladkou mouku a lehce provaříme jen tak, aby nám paprika s okurkami lehce změkla, ale nerozvařila se. Podáváme s rýží, bramborem nebo těstovinami.

Detail odstavce: Hovězí líčka dušená ve vlastní šťávě
Zdroj: Hovězí líčka
Zveřejněno: 10.2.2016

HOVĚZÍ LÍČKA

Vánoční hovězí líčka na černo

Ingredience: 1 kg hovězích líček, 100 g špeku, 1 mrkev, 250 g celeru, 2 petržele, 1 cibule, 500 ml červeného vína (sladkého), 300 ml hovězího vývaru, olej, sůl, pepř mletý, pepř celý, bobkový list, nové koření, tymián (sušený), cukr, čokoláda, 2 lžíce povidel, 1 lžíce šípkové marmelády, 1 švestkový perník s čokoládou, 4 lžíce sušených švestek, 1 lžíce sušených brusinek, 2 lžíce sušených meruněk, 1 lžíce rozinek, 3 lžíce půlených oloupaných mandlí

Technologický postup: Hovězí líčka očistíme, omyjeme a prošpikujeme polovinou slaniny. Takto připravená líčka orestujeme, vyjmeme, osolíme a opepříme. Do hrnce, ve kterém jsme restovali líčka, přidáme nakrájený zbylý špek, nasypeme očištěnou a nakrájenou zeleninu, kterou restujeme dozlatova, a přidáme cukr, aby nám vznikl karamel. Poté okořeníme (pepř mletý, pepř celý, bobkový list, nové koření, tymián) a líčka podlijeme vývarem a 1/3 červeného vína. Přivedeme k varu a dusíme do poloměkka. Necháme zchladnout, přiklopíme poklicí a dáme na dva dny do lednice rozležet. Po dvou dnech přivedeme k varu a dusíme doměkka, měkké maso vyjmeme, přilijeme zbytek červeného vína, povidla, šípkovou marmeládu, nastrouhaný perník, čokoládu a vše důkladně provaříme. Podle potřeby můžeme dohustit strouhaným perníkem nebo naopak zředit vývarem. Až máme omáčku provařenou, tak ji přecedíme a přidáme sušené švestky, sušené brusinky, sušené meruňky, hrozinky, mandle, přidáme líčka a povaříme cca 5 minut. Takto připravená líčka podáváme s houskovým knedlíkem nebo třeba s vánočkou. Tento recept se výborně hodí na vánoční svátky.

Detail odstavce: Vánoční hovězí líčka na černo
Zdroj: Hovězí líčka
Zveřejněno: 10.2.2016

HOVĚZÍ NA HOUBÁCH NEJEN OD POHLREICHA

Hovězí na houbách podle Pohlreicha

Hovězí na houbách je klasika, co ale zkusit pochoutku z hovězího a hub od Pohlreicha v této podobě:

Hovězí bourguignon

Ingredience: 1 kg hovězí kýty, cibule, mrkev, majoránka, bobkový list, červené víno, slanina, malé cibulky, žampiony, koňak, olivový olej, máslo, sůl, celý pepř, rozmarýn, tymián, petrželka

Postup: Den předem naložíme maso nakrájené na velké kusy do mísy spolu s nahrubo nakrájenou cibulí, mrkví, několika kuličkami černého pepře, rozmarýnem, tymiánem, majoránkou a bobkovým listem. Vše zalijeme červeným vínem a necháme v lednici.

Druhý den slijeme z marinády tekutinu do jiné misky. Maso osušíme v papírové utěrce, osolíme a opepříme. V pánvi rozehřejeme olivový olej a osmažíme na něm nakrájenou slaninu a malé oloupané cibulky, přidáme zeleninu z marinády a orestujeme. Po chvilce zeleninový základ přendáme do jiného hrnce a do pánve vhodíme maso (podle potřeby můžeme pánev zakápnout olivovým olejem), maso opečeme ze všech stran dohněda, moc s ním nemícháme, aby nám nevznikl guláš. Jakmile jsou všechny kousky masa opečené, přendáme je k zelenině a do pánve nalijeme marinádu, kterou spojíme s výpekem z masa. Vše poté nalijeme do hrnce k masu a zelenině a necháme vařit alespoň hodinu a půl.

V rendlíku na másle orestujeme pár žampionů se špetkou soli a pepře, stačí jen chvilka. Houby zalijeme asi 1 dl koňaku, necháme vyvařit alkohol (můžeme oflambovat). Do burgundské omáčky přidáme kousek másla a přimícháme žampiony. Hovězí bourguignon podáváme s nasekanou petrželkou.

Detail odstavce: Hovězí na houbách podle Pohlreicha
Zdroj: Hovězí na houbách nejen od Pohlreicha
Zveřejněno: 26.2.2018

ORIGINÁL RECEPT NA TATARSKÝ BIFTEK PODLE POHLREICHA

Tatarský biftek podle Pohlreicha

Ingredience: 400 g pravé svíčkové nebo očištěné hovězí kýty, 4 křepelčí vejce, 4 kusy bílého toustového chleba, 1–2 stroužky česneku, 2–3 lžíce kapary ve slaném nálevu, 3–4 lžičky dijonské hořčice, extra panenský olivový olej, čerstvě namletý černý pepř, mořská sůl

Postup: Maso naškrábeme nebo nasekáme najemno, ochutíme solí, pepřem, nasekanými kapary a troškou hořčice. Tousty překrojíme na trojúhelníčky a zlehka opečeme na troše olivového oleje.

Křepelčí vejce opatrně vyklopíme na pánev s rozpáleným olejem, usmažíme volská oka. Křepelčí vejce jdou hůře rozklepnout, mají tvrdou skořápku.

Na talíře navršíme kopečky masa, na vrch každého poklademe volské oko, přidáme plátky toustového chleba potřeného česnekem a ihned podáváme.

Tip: V přímém přenosu pan Pohlreich maso ještě zakápl citronovou šťávou a olivovým olejem. Recept je určen pro 4 osoby.

Detail odstavce: Tatarský biftek podle Pohlreicha
Zdroj: Originál recept na tatarský biftek podle Pohlreicha
Zveřejněno: 27.4.2017

HOVĚZÍ LÍČKA

Hovězí líčka podle Pohlreicha

Ingredience: 1,5 kg hovězích líček, 250 g libovější slaniny, 750 ml červeného vína Beaujolais, burgundské), 500 ml hovězího vývaru, 250 g malých žampionů, 1 mrkev, 1 cibule, 5 stroužků česneku, 1 větší rajský protlak (2–3 lžíce), 20 šalotek, hladká mouka, čerstvý tymián (4 větvičky), 2 bobkové listy, máslo, olivový olej, pepř, sůl

Technologický postup: Troubu rozehřejeme na 230 °C. Maso nakrájíme na kostky o hraně asi 4 cm a dobře osušíme. Slaninu nakrájíme na kousky cca 3 x 2 cm, vložíme do vroucí vody a 10 minut blanšírujeme. Slaninu osušíme a orestujeme na jedné lžíci oleje. Vyjmeme ji a na výpeku orestujeme kostky masa dohněda. Orestované maso přendáme do kastrolu, ve kterém ho budeme péct v troubě, k tuku přidáme plátek másla a ještě orestujeme nakrájenou cibuli a mrkev. Zeleninu přidáme k masu, vše osolíme a opepříme, poprášíme dvěma lžícemi mouky a nakonec kastrolem zatřeseme, aby se maso moukou obalilo. Vložíme na 4 minuty do trouby. Poté vyndáme a teplotu v troubě snížíme na 150 °C. Kastrol dáme na plotýnku a přilijeme vývar a červené víno tak, aby bylo maso ponořené. Přidáme rajčatový protlak, prolisovaný česnek a tymián svázaný s bobkovým listem. Přikryjeme pokličkou a vložíme do trouby. Pečeme 3 hodiny, po každé hodině promícháme. Mezitím orestujeme na másle celé oloupané šalotky a poté žampiony. Hotové maso přecedíme, vyjmeme bobkový list s tymiánem a šťávu doladíme – buď povolíme vývarem, nebo redukujeme mírným varem do požadované hustoty. Vše promícháme, dosolíme a dopepříme.

Detail odstavce: Hovězí líčka podle Pohlreicha
Zdroj: Hovězí líčka
Zveřejněno: 10.2.2016

VEPŘOVÁ LÍČKA

Vepřová líčka – co to je

Líčka jsou masem z tváře zvířete, jedná se o velmi šťavnaté maso s dokonalou chutí. V líčku se nachází mnoho látky zvané kolagen, tato látka se při 60 °C rozpouští na želatinu. Líčka jsou díky tomu krásně šťavnatá, do omáčky „pouští“ jedinečnou chuť a lehce ji i zahustí.

Na přípravu vepřových líček existuje mnoho chutných receptů.

Detail odstavce: Vepřová líčka – co to je
Zdroj: Vepřová líčka
Zveřejněno: 2.2.2017

VEPŘOVÁ LÍČKA

Vepřová líčka na houbách

Ingredience: 4 vepřová líčka, 2 cibule, 2 chilli papričky, 2 lžičky koření na živáň, 3 stroužky česneku, 2 hrsti sušených hříbků, olej, sůl, 500 ml vývaru, hladká mouka

Technologický postup: Den předem líčka naklepeme, potřeme utřeným česnekem, okořeníme, zakápneme olejem a necháme odležet v lednici. Chilli papričky, nakrájené na malé kousky, restujeme na dvou lžících oleje asi 5 minut, přidáme a krátce orestujeme cibule nakrájené na kostičky. Odleželé maso obalíme v mouce, přidáme k cibulce a z obou stran opečeme. Podlijeme, přidáme sušené hříbky a dusíme pod poklicí do měkka. Podle chuti dosolíme.

Detail odstavce: Vepřová líčka na houbách
Zdroj: Vepřová líčka
Zveřejněno: 2.2.2017

JAK DĚLAJÍ HOVĚZÍ LÍČKA NA ČERVENÉM VÍNĚ KLUCI V AKCI

Dušená hovězí líčka podle Romana Pauluse

Ingredience: 1 000 g hovězích nebo telecích líček, 300 g kořenové zeleniny (mrkev, petržel, celer) nakrájené na kousky, 100 g nakrájené cibule, 200 ml červeného vína, 500 ml demi glace (lze nahradit gelovým hovězím vývarem), 3 polévkové lžíce rajčatového protlaku, 6 kuliček nového koření, 4 bobkové listy, snítku čerstvého rozmarýnu a tymiánu (lze nahradit i sušenými bylinkami, jsou ale méně aromatické), olej, sůl, pepř, máslo na případné zahuštění omáčky

Postup: Hovězí líčka bývají pokrytá tukem, který můžete odstranit, ale podle Pauluse vůbec nevadí, když se tuk ponechá. Obsahuje mimo jiné kolagen, který je velmi zdravý.

Jednotlivé porce masa osolíme a opepříme z obou stran a zprudka opečeme na rozpáleném oleji. Opečené maso vyjmeme z hrnce a ve výpeku orestujeme kořenovou zeleninu a cibuli. K zelenině přidáme tři lžíce rajčatového protlaku, bobkový list a nové koření a opět chvilku restujeme. Orestovanou zeleninu zalijeme červeným vínem, které necháme vyvařit. Přilijeme demi glace nebo vývar, přidáme bylinky a přivedeme k varu. Do vařící omáčky vrátíme maso, zakryjeme poklicí a velmi pomalu dusíme asi tři hodiny. Hovězí líčka jsou velmi tuhá (je to namáhaný žvýkací sval) a potřebují dlouhé dušení. Hotová by měla jít krájet lžící. Líčka je také možné pomalu dusit v troubě na 120 °C.

Jakmile jsou líčka měkká, vyjmeme je z omáčky a zeleninu propasírujeme. Pokud je omáčka příliš hustá, lze ji rozředit přilitím vývaru. Řídkou můžeme naopak zahustit přidáním másla a demi glace – a máme hotovo.

Doporučení: Líčka je vhodnější připravit den předem, aby se dobře proležela, druhý den jsou ještě lepší. Jako příloha se hodí jemná bramborová kaše.

Líbil se vám popsaný recept, nebo máte „vychytanější“? Pochlubte se!

Detail odstavce: Dušená hovězí líčka podle Romana Pauluse
Zdroj: Jak dělají hovězí líčka na červeném víně Kluci v akci
Zveřejněno: 27.4.2017

HOVĚZÍ ROŠTĚNÁ

Cena hovězí roštěné

  • Hovězí roštěná z býka chlazená 1 kg: 400 Kč
  • Hovězí roštěná krájená 1 kg: 289 Kč
  • BIO Hovězí roštěná krájená 1 kg: 399 Kč
  • Hovězí roštěná výseková 1 kg: 266 Kč
  • Hovězí roštěná výseková kravská 1 kg: 190 Kč

Detail odstavce: Cena hovězí roštěné
Zdroj: Hovězí roštěná
Zveřejněno: 16.5.2015

HOVĚZÍ NA HOUBÁCH NEJEN OD POHLREICHA

Hovězí na houbách s těstovinami

Ingredience: 600 g hovězí kližky nebo zadního masa, 80 g uzeného špeku, 3 cibule, 1 lžíce oleje, 100 g celeru, 150 g mrkve, 50 g petržele, 10 ks kuliček nového koření, 2 bobkové listy, 300 g čerstvých hub (směs), sůl, pepř, vepřový vývar (nebo z kostky bujonu), hladká mouka na zahuštění, 1 lžíce rajského protlaku

Postup: Na lžíci oleje necháme orestovat cibuli společně s drobně pokrájeným špekem. Pak přidáme osolené a opepřené maso pokrájené na kostky. K masu dáme následně orestovat pokrájenou zeleninu, poté ještě protlak, přidáme nové koření, bobkový list, předvařené houby, podlijeme vývarem a pod poklicí dusíme do změknutí masa. Občas zamícháme a dle potřeby podléváme vývarem. Nakonec z omáčky vyjmeme koření, v malém množství studené vody nebo vývaru rozmícháme trošku hladké mouky a za stálého míchání podle potřeby (hustoty) vlijeme do hrnce, ještě krátce povaříme, a je-li třeba, dochutíme solí a pepřem. Podáváme s těstovinami.

Detail odstavce: Hovězí na houbách s těstovinami
Zdroj: Hovězí na houbách nejen od Pohlreicha
Zveřejněno: 26.2.2018

HOVĚZÍ LÍČKA

Jak nej šéfkuchaři vaří hovězí líčka

Ingredience: 1 kg hovězích líček, 200 g celeru, 200 g mrkve, 6 lžic sádla, asi 0,5 l červeného vína, 2 dl vývaru z hovězího masa (ten případně můžete nahradit vývarem z bujonu nebo vodou), sůl, mletý černý pepř a tymián

Technologický postup: Hovězí líčka rozkrájíme na čtvrtky. Vzniknou tak čtverečky o velikosti asi 4 x 4 centimetry. Líčka osolíme a opepříme. Na pánvi rozpustíme lžíci sádla a kousky masa na něm zprudka opečme ze všech stran. Hotové kousky rovnou odkládáme bokem do vyššího rendlíku. Když máme připravené všechno maso, slijeme vypečenou šťávu se sádlem do rendlíku a přidáme zbytek nepoužitého sádla. Do rendlíku dolijeme tolik vína, aby byla všechna líčka úplně ponořena. Navrch přidáme ještě trochu tymiánu a maso dáme konfitovat – rendlík vložíme do trouby a při teplotě 100 stupňů jej tam necháme 3–4 hodiny, dokud maso úplně nezměkne. Mrkev nakrájíme na tenká půlkolečka, celer na podobně velké tenké plátky a na pánvi orestujeme. Přidáme několik lžic výpeku, který vznikl po konfitování, přilijeme trochu vína a chvilku dusíme. Výpeku by po vyndání rendlíku z trouby mělo být asi 300 ml – sádlo je rovněž z velké části tvořeno vodou a ta se během pečení jednoduše vypaří. Takto připravenou zeleninu přidáme do rendlíku k masu, přivedeme k varu a pár minut provaříme. Pokud omáčka nemá lehce nakyslou chuť, klidně ji ještě dochutíme vínem. Konfitovaná líčka podáváme s bramborovou kaší a dozdobíme snítkou tymiánu.

Detail odstavce: Jak nej šéfkuchaři vaří hovězí líčka
Zdroj: Hovězí líčka
Zveřejněno: 10.2.2016

HOVĚZÍ ROŠTĚNÁ

Hovězí roštěná od Pohlreicha

Ingredience: 4 ks roštěné, sůl, pepř, 5 cibulí, 3 lžíce oleje, 1 lžíce hladké mouky

Postup: Připravit parádní vídeňskou roštěnou, která se pro chuťové buňky stane učiněným svátkem, to je opravdový kumšt. Základem je, abyste na vídeňskou roštěnou použili vyzrálé hovězí maso, protože vídeňská roštěná se připravuje jen krátce jako minutka a mladým masem byste nedosáhli požadované chuti a konzistence. Pokud máte ale na vídeňskou roštěnou přichystáno maso z nedávno poraženého zvířete, budete muset hovězí déle podusit. Roštěnou nakrájíme na plátky a před tepelnou úpravou na krajích nakrojíme, aby se na pánvi nekroutila. Roštěnou poté opečeme na rozehřáté pánvi s olejem, z každé strany asi dvě minuty. Roštěnou vyjmeme, zabalíme do alobalu. Na pánvi orestujeme na másle nakrájenou cibuli na kolečka, po zesklovatění zaprášíme moukou a servírujeme k roštěné. Vhodnou přílohou pro vídeňskou roštěnou jsou opékané brambory.

Detail odstavce: Hovězí roštěná od Pohlreicha
Zdroj: Hovězí roštěná
Zveřejněno: 16.5.2015

RECEPTY NA HOVĚZÍ KLIŽKU

Cena kližky

  • Hovězí kližka z farmy: 1 000 g stojí 155 Kč.
  • Čerstvá hovězí kližka bez kosti – výsekové maso: 1 000 g stojí 149 Kč.
  • Bio hovězí kližka: 1 000 g stojí 221 Kč.
  • Hovězí kližka z býka: 1 000 g stojí 219 Kč.

Tyto ceny jsou pouze orientační.

Detail odstavce: Cena kližky
Zdroj: Recepty na hovězí kližku
Zveřejněno: 11.5.2015

HOVĚZÍ NA HOUBÁCH NEJEN OD POHLREICHA

Hovězí na houbách v papiňáku

Ingredience: 4 plátky zadního hovězího, sůl, pepř, plnotučná hořčice, hladká mouka, cibule, 1 stroužek česneku, sušené houby, případně smetana na šlehání nebo zakysaná smetana

Postup: Maso trochu naklepeme, nařízneme na okrajích, osolíme, opepříme, na jedné straně potřeme hořčicí a obalíme v hladké mouce. V papiňáku rozehřejeme trochu tuku a osmahneme cibulku, jen ji zpěníme dobíla, poté vložíme maso a opečeme je z obou stran. Podlijeme a uvolníme přichycenou mouku, přidáme namočené houby a nasekaný česnek. Hrnec zavřeme a necháme dusit. Musíme zkontrolovat, jestli se mouka nepřipaluje. Když je maso měkké, ještě zahustíme, můžeme přidat smetanu, a provaříme. Jako příloha je vhodná rýže, knedlíky či špecle.

Detail odstavce: Hovězí na houbách v papiňáku
Zdroj: Hovězí na houbách nejen od Pohlreicha
Zveřejněno: 26.2.2018

HOVĚZÍ NA HOUBÁCH

Hovězí na houbách jako od Pohlreicha

Suroviny:

  • 4 plátky hovězího zadního masa
  • 1 větší hrst lesních hub (čerstvých nebo mražených)
  • 1 mrkev
  • 1/2 celeru
  • 1 petržel
  • 1 čabajka (nebo jiné pikantní klobásy)
  • 1 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 500 ml černého piva
  • 2 lžíce přepuštěného másla
  • pepř
  • sůl

Postup:

Plátky masa osolte, opepřete a dohněda opečte na přepuštěném másle (vyberte si na to kastrol, který budete moct vložit do trouby). Přidejte kolečka cibule, plátky čabajky a společně orestujte. Kořenovou zeleninu nakrájejte na nudličky (práci vám usnadní koupená mražená směs pod svíčkovou), česnek rozetřete a přidejte k masu. Nakonec přisypte houby (mražené nechte předtím povolit), lehce podlijte pivem a přendejte do trouby rozehřáté na 200 °C. Pečte minimálně 2 hodiny a průběžně podlévejte černým pivem.

Detail odstavce: Hovězí na houbách jako od Pohlreicha
Zdroj: Hovězí na houbách
Zveřejněno: 20.10.2014

HOVĚZÍ ROŠTĚNÁ

Hovězí roštěná jako steak

Ingredience: 100 ml sladké smetany, 2 plátky hovězí roštěné, 100 ml bílého vína, 2 lžíce nakládaného zeleného pepře, olej, hotová jíška

Postup: Steakové plátky z hovězí roštěné omyjeme, osušíme a po okrajích několikrát nařízneme. Potřeme olejem a necháme několik hodin odležet. Na rozpáleném oleji steaky opékáme z každé strany asi 3 minuty. Podle potřeby zmírníme plamen. Potom maso vyjmeme a teprve nyní osolíme. Výpek zalijeme vínem, vmícháme zelený pepř a povaříme. Podlijeme smetanou a podle potřeby zahustíme trochou hotové jíšky. Steak z roštěné podáváme s opečenými brambory politými pepřovou omáčkou a se zeleninovým salátem.

Detail odstavce: Hovězí roštěná jako steak
Zdroj: Hovězí roštěná
Zveřejněno: 16.5.2015

HOVĚZÍ NA HOUBÁCH NEJEN OD POHLREICHA

Hovězí na houbách v pomalém hrnci

Ingredience: 1 kg hovězího zadního nebo předního, 1 plechovka žampionů (600 g), 1 smetana ke šlehání, 1 hovězí bujon, 1 větší cibule, sůl, pepř, houbové koření, hladká mouka, voda

Postup: Oloupanou cibuli nakrájíme na malé kostičky a vložíme ji na dno pomalého hrnce. Omyté maso nakrájíme na plátky, osolíme a opepříme. Maso obalíme v hladké mouce a položíme ho na cibuli v pomalém hrnci. Přidáme žampiony, nadrobený bujon, posypeme houbovým kořením, podlijeme vodou tak, aby bylo maso z větší části ponořené. Pomalý hrnec zapneme na II. stupeň na 3-4 hodiny nebo na I. stupeň na 5-6 hodin. Zhruba půl hodiny před koncem vaření přidáme rozmíchanou mouku s vodou a ještě necháme trochu povařit. Kdo chce omáčku jemnější, místo ve vodě rozmíchá mouku ve smetaně. I bez smetany je ale jídlo výborné. Podáváme s těstovinami či rýží.

Detail odstavce: Hovězí na houbách v pomalém hrnci
Zdroj: Hovězí na houbách nejen od Pohlreicha
Zveřejněno: 26.2.2018

HOVĚZÍ LÍČKA

Hovězí líčka na víně

Ingredience: 800 g hovězí líčka, 100 ml hovězí vývar, 50 ml oleje, 1 cibule, 1 mrkev, 300 g celeru, 4 stroužky česneku, 8 žampionů, 2 lžíce rajčatového protlaku, 300 ml červeného vína, 150 ml bílého vína, 50 g másla, sůl, pepř mletý

Technologický postup: Maso nejprve očistíme – zbavíme všech blanek a šlach, abychom nakonec získali hezké, čisté plátky masa. Odřezky dáme hned vařit na vývar. Cibuli a česnek oloupeme, mrkve a celer oškrábeme. Vše nakrájíme na větší kostičky. Maso osolíme a opepříme. Opečeme ze všech stran v silnostěnném kastrolu na rozehřátém oleji. Maso po opečení vyjmeme a do kastrolu dáme připravenou zeleninu. Dobře promícháme a osmažíme ze všech stran. Přidáme rajský protlak. Do základu vlijeme oba druhy vína, zvýšíme plamen a necháme alkohol odpařit, dokud nezačne výpek na dně kastrolu karamelizovat. Tím vytvoříme základ báječné, krásně voňavé omáčky. Do kastrolu vrátíme maso i se šťávou, kterou během stání pustilo. Podlijeme trochou vývaru, kastrol přikryjeme a na mírném plameni pomalu dusíme maso doměkka, což bude trvat nejméně hodinu. Ujistíme se, že je v kastrolu dost šťávy, případně přiléváme vývar. Až bude maso měkké, znovu jej vyndáme a všechnu zeleninu důkladně propasírujeme. Omáčku svaříme na potřebnou hustotu a nakonec do ní vmícháme kostičky studeného másla – to ji krásně zahustí. Necháme i s masem stranou chvíli odpočívat a mezitím si pravíme přílohu.

Detail odstavce: Hovězí líčka na víně
Zdroj: Hovězí líčka
Zveřejněno: 10.2.2016