Facebook Síť X Pinterest email tisk

Téma

HOVEZI PANENKA MEDAILONKY


HOVEZI PANENKA MEDAILONKY je jedno z témat, o kterém se můžete dočíst v našem článku. Telecí maso je pro české strávníky zbytečným tabu. Telecí však nepatří jen do dietní stravy, je to nedílná součást světových kuchyní, a my se jen můžeme modlit, aby se dostalo plnohodnotně i na český trh. U telecího masa, stejně jako u mas jiných, platí to, že každá část masa je jinak houževnatá. Pro průměrné restaurace je telecí velmi drahá surovina a pro domácí spotřebitele je to naopak surovina těžko sehnatelná.


Recepty z telecí panenky

Telecí svíčková, nazývaná též panenka, je malý, ale jemný kus masa ze zadní čtvrtky telete. Jedná se o dva svaly nacházející se po obou stranách páteře. Telecí svíčková je štíhlý, úzký kus masa a jde o delikatesu.

Telecí medailonky z panenky

Ingredience: 20 g hlívy ústřičné, 4 telecí medailonky ze svíčkové (po 150 g), sůl, pepř, 2 lžíce másla, 4 cl vinné pálenky, 125 ml silného telecího vývaru, 400 g zelených fazolek, 4 plátky prorostlé slaniny, 100 ml smetany ke šlehání.

Postup: Houby uvaříme ve vodě, dokud nezměknou. Potom je přecedíme a vývar zachytíme. Maso opepříme a z obou stran ho opečeme na lžíci másla. Maso osolíme, vyjmeme a uchováme ho horké. Výpek rozředíme pálenkou, telecím vývarem a 100 ml zachyceného houbového výluhu. Přidáme nabobtnalé houby a prudce vaříme, dokud se tekutina z poloviny neodpaří. Mezitím očistíme fazolky, omyjeme je a předvaříme 5 minut ve vroucí osolené vodě. Přecedíme je a zchladíme. Rozdělíme je do čtyř svazků a každý ovážeme plátkem slaniny. Svazky opečeme na zbývající lžíci rozehřátého másla. Omáčku zahustíme smetanou a osolíme ji. Medailonky i fazolky naservírujeme na talíře.

Telecí medailonky v krémové houbové omáčce

Pokud milujete spojení křehkého masa z telecí panenky a bohaté omáčky, je tohle jídlo pro vás! Chuť je kombinací šťavnatého, na pánvi opečeného telecího masa a měkkých hub, které jsou spojeny v krémové omáčce ochucené houbami.

Marináda: 3 lžíce hořčice, 40 ml oleje, 1/2 kostky hovězího bujónu nebo vlastní koření.

Medailonky: 100 ml oleje, 600 g telecí svíčkové nakrájené na tenké, menší medailonky, 340 g žampionů nebo čerstvých hub nakrájených na tenké plátky, koření dle chuti sůl, pepř, volitelně 1/2 bujónové kostky nebo vlastní koření, 30 g krémové houbové polévky ( asi ½ sáčku), rozpuštěné v 100 ml vody, 1 menší bageta nakrájená na tenké plátky, petržel na ozdobu, 1 lžíce másla.

Postup

Marináda: Na středně velký talíř dejte telecí medailonky a ze všech stran je bohatě potřete marinádou. Talíř přikryjte alobalem a nechte v lednici alespoň 2–3 hodiny, nejlépe přes noc.

Medailonky: Ve středně velké pánvi rozehřejte olej na vysokou teplotu. Přidejte telecí medailonky a smažte na středně vysokém až vysokém plameni asi 6-7 minut z každé strany (celkem 12-14 minut), dokud nezískají mírně hnědou kůrku. (Pokud se začnou připalovat, snižte teplotu nebo medailonky vyjměte dříve.)

Maso přendejte na středně velký talíř a přikryjte.

Seškrábněte zbývající tuk z pánve a přidejte houby přímo na něj. Dobře promíchejte, aby se tuk a houby zcela spojily

(...více se dočtete ve zdroji)

Zdroj: článek Telecí maso

Poradna

V naší poradně s názvem WWW.HOVĚZÍ POLEVKA-ČISTIT se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Trvalová Dagmar.

Jak vyčistit hovězí polévku.Mám vývar z hov. kostí a je bílý,Jak ho vyčistit i když jsem pěnu odebrala. Děkuji.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Hovězí vývar vyčistíte tak, že do horkého vývaru rozmícháte vaječný bílek bez žloutku. Bílek na sebe naváže všechny drobné nečistoty a jde pak dobře vychytat přes cedník. Výsledkem je průzračný vývar.

Zdroj: příběh Www.hovězí polevka-čistit

Srnčí medailonky z kýty

Ingredience: srnčí kýta, 300 ml červeného vína

Ingredience podle chuti: mletý pepř, sůl, citronová šťáva, čerstvý tymián, nakládaný zelený pepř

Ingredience podle potřeby: smetana ke šlehání

Postup: Srnčí kýtu očistíme a nakrájíme na medailonky. Opepříme čerstvě mletým pepřem (použijeme pepř čtyř barev). Maso dáme do mísy, přidáme čerstvé bylinky, nejlépe se hodí tymián či rozmarýn. Zalijeme kvalitním červeným vínem, pokapeme olejem, citronovou šťávou a necháme odležet nejlépe do druhého dne. Před přípravou necháme medailonky venku, aby maso mělo pokojovou teplotu. Pak je osušíme utěrkou a lehce naklepeme a osolíme. Na rozpáleném oleji opékáme srnčí medailonky zprudka, a to asi 3 minuty z každé strany. Maso vyjmeme a na výpek dáme nakládaný zelený pepř podle chuti a zalijeme smetanou, krátce povaříme a osolíme. Pepřovou omáčkou přeléváme maso na talíři. Je vhodné mít nahřáté talíře. Srnčí medailonky s pepřovou omáčkou podáváme nejlépe s opečeným bramborem.

Zdroj: článek Recepty na srnčí medailonky

Poradna

V naší poradně s názvem RECEPTY NA HOVĚZÍ VÝVAR se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Tereza.

Dobrý den, mohu se zeptat co uděláme se zbylým žloutkem???

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Žloutek můžete použít například do třené bábovky. Na vyčištění vývaru je nutný pouze bílek. Žloutek vám prostě zbyde.

Zdroj: příběh Www.hovězí polevka-čistit

Medailonky z vepřové panenky se smetanovou omáčkou

Suroviny (pro 2 osoby):

  • 1 vepřová panenka
  • sůl
  • pepř
  • hladká mouka
  • olej
  • 2 lžíce bílého vína
  • 50–100 ml smetany
  • 50 ml horké vody

Postup:

Panenku nakrájejte na medailonky asi 1–1,5 cm vysoké. Nenaklepávejte, jen klouby prstů protlačte. Medailonky obalte v mouce smíchané se solí a pepřem (přebytečnou mouku oklepte) a na oleji zprudka osmahněte dozlatova, poté dopečte na mírnějším ohni.

Medailonky vyjměte, snižte teplotu na minimum a přilijte horkou vodu. Promíchejte, přidejte víno, smetanu, sůl a pepř, chvíli povařte – a máte omáčku na zalití medailonků.

Jako příloha se asi nejlépe hodí opečené brambory.

Zdroj: článek Vepřová panenka recept

Vepřová panenka se špenátem

Suroviny:

  • vepřová panenka (panenská svíčková)
  • baby špenát
  • anglická slanina
  • česnek
  • olivový olej
  • hrubozrnná sůl
  • čerstvě mletý pepř
  • provázek

Postup:

Panenku očistěte a nakrájejte cca na 4 cm silné špalíky. Osolte hrubozrnnou solí a posypte čerstvě mletým pepřem. Dále si nakrájejte oloupaný česnek a anglickou slaninu na tenké plátky, omyté a osušené listy baby špenátu zbavte stonků. Na pracovní desce vytvořte proužek z 1–2 plátků anglické slaniny (podle velikosti, klaďte vedle sebe). Položte na ně listy špenátu a plátky česneku (podle chuti a síly, cca 1 menší stroužek na 1 medailonek). Medailonky zabalte a zajistěte provázkem. Pomocí mašlovačky potřete volnou vrchní a spodní část panenky olivovým olejem a položte špalíček na suchou rozpálenou pánev. Opečte ze všech stran, maso se zatáhne. Rozhodně obracejte pomocí kleští, vařeček nebo jiného vhodného náčiní. Do medailonků nepíchejte, z masa by vytekla šťáva.

Opečené medailonky přendejte na pekáč nebo do mísy (z varného skla, zapékací), zakryjte poklicí nebo alobalem a v troubě rozpálené na 200 °C nechte 8–10 minut dopéct. Doba záleží na velikosti a množství medailonků. Pokud jich děláte víc najednou a máte je v pekáčku naskládané na těsno, bude potřeba spíše 10 minut a je vhodné uprostřed pečení medailonky prohodit (ty ze středu přesunout na kraj). Po vyndání z trouby, tedy před servírováním, nechte v zakrytém pekáči asi 10 minut dojít. Maso by mělo být růžové, rozhodně ne krvavé.

Podávejte například s opečeným bramborem a sušenými rajčaty. Nebo s bramborovou kaší, hranolky či pečivem.

Zdroj: článek Vepřová panenka recept

Poradna

V naší poradně s názvem DÝNĚ - DRUHY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Eliška Vašková.

Nevíte , prosím o jakou dýni( zelená ) se jedná ? Myslím, že takovou jsem ani nesadila. Sadila jsem hokaida a oranžové obří dýně. Děkuji za odpověď

Dýně - druhy
🔍 ZVĚTŠIT

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Zahradník.

Je to zimní dýně. Je to jednoleté ovoce zastupující několik druhů tykví v rámci rodu Cucurbita. Pozdně rostoucí, méně symetrické odrůdy lichého tvaru, drsné nebo bradavičnaté, malé až střední velikosti, ale s dlouhověkostí a tvrdou kůrou, se obvykle nazývají zimní tykve. Od letní tykve se liší tím, že se sklízejí a konzumují ve zralém stadiu, kdy jejich semena uvnitř plně dozrála a jejich slupka ztvrdla do tuhé kůry. V této fázi lze většinu odrůd této zeleniny skladovat pro použití během zimy. Zimní dýně se obvykle před konzumací vaří a slupka nebo kůra se obvykle nejí, jako je tomu u letní dýně.
Přímo ta vaše zelená dýně je karnevalová dýně. Je to kříženec sladké knedlíkové dýně a žaludové dýně. Je to atraktivní americká odrůda s kombinací oranžových, žlutých a zelených (v závislosti na zralosti) pruhů a skvrn na krémově zbarvené slupce. Stejně jako máslová dýně má karnevalová dýně ořechovou a sladkou chuť. Stačí ji jen lehce dochutit solí, pepřem a trochou másla, ale chutná je i posypaná trochou hnědého cukru nebo pokapáním javorovým sirupem před vařením, které lze provádět v troubě nebo v pomalém hrnci. Pečená dýně zabere méně času, ale pomalý hrnec je vhodný, pokud potřebujete troubu na jiná jídla.
Dýni můžete podávat tak, jak je, nebo vydlabejte dužinu a rozmačkejte na kaši. Karnevalová dýně je jednoduchou přílohou k pečenému krůtímu nebo kuřecímu masu, stejně jako k hovězí pečínce nebo vepřovému karé.
Sklízí se teprve až před silnými mrazy. Zralá je tehdy, když se slupka zbarví a stane se matně suchou. Nebudete moci vytvořit důlek, když do ní zatlačíte prstem. Nechte na dýni 6 cm stonku a odřezávejte ho opatrně, aby nedošlo k poškození, které by mohlo zkrátit dobu skladování. Vytvrzujte 7-10 dní na slunci, aby kůra ztvrdla a zvýšila se kvalita pro zimní skladování. Před uložením na chladném tmavém místě s teplotou okolo 10 °C a 50-65% vlhkostí z kůry otřete veškeré nečistoty. Tady se můžete podívat na další obrázky podobných výpěstků: https://www.google.cz/image….

Zdroj: příběh Dýně - druhy

Krůtí medailonky s broskví

Ingredience: 600 g krůtích medailonků, 400 g broskvového kompotu, 300 g na plátky nakrájené debrecínské šunky, 80 g plátkového tvrdého sýra (ementál, eidam), mletý bílý pepř, oleje na opečení, několik snítek čerstvého tymiánu, sůl

Postup: Omytá, důkladně okapaná krůtí prsa nakrájíme na jednotlivé medailonky. Broskve vytáhneme z kompotu, necháme okapat, šťávu nevyléváme, necháme si ji na další použití. Na plátky masa rozdělíme půlky broskví, přehneme je jako kapsu a každou sepneme snítkou tymiánu (případně ještě kapsy zajistíme párátky). Maso ze všech stran osolíme a okořeníme pepřem. Na rozpáleném oleji medailonky opečeme z obou stran, přibližně 6–8 minut, potom je podlijeme asi 150 ml broskvové šťávy a podusíme doměkka. Na hotové medailonky (zbavené párátek) položíme plátky sýra, zaklopíme pokličkou a 2–3 minuty zapečeme ve vyhřáté troubě, aby se nám sýr roztavil. Debrecínku prohřejeme na sucho na pánvi. Jednotlivé porce masa položíme na ozdobně zatočenou debrecínskou šunku, zdobíme čerstvými snítky tymiánu, mírně podlijeme šťávou z výpeku. Kdo má rád, může šťávu zahustit hladkou moukou rozmíchanou v malém množství studené vody, případně použít solamyl. Kopeček šlehačky dodá pokrmu na delikátnosti. Jako přílohu podáváme hranolky nebo opečené brambory.

Zdroj: článek Krůtí medailonky

Příběh

Ve svém příspěvku ZAVAŘOVÁNÍ HOTOVÝCH JÍDEL DO SKLENIC se k tomuto tématu vyjádřil uživatel MM.

Hotové jídlo nesmí obsahovat mouku, výrobky z mouky, rýži ani brambory. Po krátké době by začalo ve sklenicích kvasit.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Venas.

Měl jsem do dneška zavařený hovězí guláš kde byl nastrouhaný brambor i mouka a nic mu ani po 3 měsících nebylo. Tak nevím jestli je pravda to, že začne kysat. Možná je to pravda, ale mně vydržel bez úhony.

Zdroj: příběh Zavařování hotových jídel do sklenic

Krůtí medailonky s rýží

Ingredience: 600 g krůtích medailonků, 3 rajčata, 3 snítky tymiánu, 1 cibule, mletý pepř, olej, sůl

Postup: Očištěné krůtí medailonky opláchneme, osušíme, nakrájíme na medailonky, osolíme, opepříme a každý medailonek zabalíme do ruličky a sepneme párátkem. Rajčata spaříme ve vroucí vodě, pak prudce ochladíme studenou vodou, oloupeme, odstraníme jadérka a dužinu nakrájíme na kostičky. V pánvi na rozehřátém oleji medailonky opečeme, pak je vyndáme a uchováme v teple. Ve výpeku osmahneme oloupanou, na osminky nakrájenou cibuli. Opečené maso vrátíme zpět, přidáme rajčata, najemno nasekaný tymián a vše ještě společně prohřejeme. Podáváme s dušenou rýží. Pokud chcete recept uvařit zdravě, tak na rozpálené pánvi zatáhněte maso a dejte do parního hrnce dusit.

Zdroj: článek Krůtí medailonky

Srnčí medailonky s brusinkovou omáčkou

Ingredience: 8 ks srnčích medailonků à 80 g, 2 červené cibule, 200 g brusinek (kompotovaných nebo mražených), 5 špetek soli, 3 lžíce másla na pečení masa, 3 lžíce másla na omáčku, 2 lžíce cukru, 4 lžíce zakysané smetany, 1 hrst zelené petrželky

Ingredience na marinádu: 4 lžíce oleje, 3 špetky čerstvě mletého pepře, 1/2 lžičky mletého nového koření, 1/2 lžičky mletého anýzu

Postup: Olej promíchejte s kořením a maso vložte alespoň na 3 hodiny do marinády. Brusinky sceďte, cibuli oloupejte a nadrobno nakrájejte. Na pánvi s rozehřátým máslem orestujte medailonky z každé strany 1/2 minuty. Medailonky osolte a pečte ještě přibližně 8 minut. Přikryjte a odstavte z ohně. Na pánvi rozehřejte máslo, přidejte brusinky, cibuli a cukr. Na silnějším ohni poduste za stálého míchání 5 minut. Nakonec přidejte do omáčky nasekanou petrželku. Medailonky podávejte přelité omáčkou s kopečkem zakysané smetany.

Zdroj: článek Recepty na srnčí medailonky

Medailonky z vepřové panenky nasladko

Suroviny:

  • 8–12 vepřových medailonků
  • sůl, pepř
  • 1 lžíce oleje
  • 40 g másla
  • 1 cibule
  • 50 g nahrubo nasekaných vlašských ořechů
  • 6 lžic medu
  • 2 lžíce citrónové šťávy
  • 1 lžíce nasekané zelené petrželky, chilli podle chuti

Postup:

Z vepřové panenky nakrájejte napříč malé plátky (medailonky) silné 3–4 cm. Medailonky lehce naklepejte, osolte a opepřete. Poté je opečte z obou stran na olejem potřené pánvi a upečené dávejte stranou. Do pánve přidejte máslo. Když se máslo rozpustí, vsypte najemno nakrájenou cibulku, kterou necháte zesklovatět. Pak vmíchejte ořechy, med, citrónovou šťávu, petrželku, případně chilli. Nakonec do pánve vraťte medailonky a vše společně krátce prohřejte. Jako příloha je vhodná rýže nebo kuskus.

Zdroj: článek Vepřová panenka recept

Hovězí zadní kýta

Nejkvalitnější maso pochází z 3–6letých volů, vykastrovaných a zvlášť krmených rok před porážkou. Tuk je rovnoměrně prorostlý, maso je tudíž křehké a šťavnaté.

Dobré maso je z mladých jalovic, prvoletek a mladých býků. Nejméně kvalitní je maso ze starších kusů.

Hovězí maso má oproti vepřovému vyšší obsah železa, zinku, selenu, kyseliny listové a vitamínu B12. Je přirozeným zdrojem CLA, tedy konjugované kyseliny linolové, která napomáhá k vytvoření optimální rovnováhy mezi svalovou a tukovou hmotou v lidském těle.

Hovězí maso je významným zdrojem látek a živin pro krvetvorbu, patří k biologicky nejplnohodnotnějším druhům mas.

V dnešní době se na trhu dá zakoupit maso ze zvířete, které bylo prvotně chováno pro jednostrannou produkci mléka. Typickým příkladem jsou v tomto případě staré, vyřazené krávy (toto maso může být v obchodě krásně naaranžováno, ale zklamání, které vás čeká při jeho přípravě a konzumaci, raději ponechte jiným). Je pravdou, že dříve jsme jako spotřebitelé neměli možnost zjistit, co kupujeme. Dnes však máme možnost z povinně zveřejňovaných údajů zjistit datum narození a porážky zvířete, pohlaví a plemennou skladbu konkrétního jedince. Kupujte proto přednostně maso mladých býků (cca 14–24 měsíců) či jalovic (14–20 měsíců), v tuzemsku vykrmených a poražených (tuzemské zvíře poznáte tak, že před vlastním číslem je písmenný kód CZ).

Kvalitní hovězí maso potřebuje před kuchyňskou úpravou vyzrát. Jde o celý komplex procesů v mase, které zaručí jeho křehkost a chutnost. Doba zrání je u různých mas různě dlouhá, hovězí maso by mělo dle odborných doporučení zrát cca 10 dní. Vyzrálé maso je 2–3x křehčí než maso nevyzrálé, a proto lze jen doporučit zakoupení kvalitního hovězího masa cca 1 týden před jeho kulinářským využitím. Koupené maso doma pouze mechanicky dočistíme, zabalíme do potravinářské fólie a v lednici ho můžeme nechat dalších 5–10 dnů dozrát bez obav, že se zkazí.

Hovězí kýta se řadí v dělení hovězího masa mezi zadní část, která je v 1. jakostní kategorii. Hovězí kýta se skládá z ořechu, vrchního a spodního šálu, zadní kýty, válečku a květové špičky. Kýtu lze upravovat dušením, pečením, minutkovou úpravou, grilováním, méně často pak vařením.

Hovězí kýtu je možné v dnešních podmínkách zakoupit již rozbouranou na jednotlivé šály nebo jejich části. V některých řeznictvích je možné zakoupit i kýtu v celku s kostí, ta se dá rožnit, ale je to velmi náročná úprava. Spíše si ji doma rozbouráte na jednotlivé šály nebo kusy.

Květová špička (rump steak) je nejlepší část zadního hovězího. Tohle velice jemné maso najdete v horní části kýty, upravit jej lze téměř jakkoli. Hodí se k pomalejší úpravě

(...více se dočtete ve zdroji)

Zdroj: článek Recepty na hovězí zadní kýtu

Krůtí medailonky na kari

Ingredience: 2 lžíce olivového oleje, 1 střední cibule, 1 polévková lžíce kari koření, 150 ml vody, 1 lžíce hladké mouky, 75 ml smetany ke šlehání, sůl, 400 g krůtích medailonků, 3 polévkové lžíce oleje, sůl a pepř

Postup: Olej rozehřejte v silnostěnném kastrolu, vsypte drobně pokrájenou cibuli a za častého míchání opečte dorůžova. Přidejte kari koření, zamíchejte a zalijte studenou vodou. Osolte a na mírném plameni nechejte 10 minut povařit. Smíchejte smetanu s moukou, zahustěte omáčku a nechejte povařit. Jablko oloupejte, zbavte jadřinců a nakrájejte na 8 dílků. Přidejte do omáčky a jen krátce povařte, aby jablka zůstala pevná a nerozvařená. To vám vezme cca 3–4 minuty. Zatímco se vaří omáčka, zahřejte na těžké pánvi olej a na velkém plameni pečte medailonky, dokud spodní strana nezhnědne. Otočte, osolte a opečte i z druhé strany. Do masa nepíchejte, aby nevytekla šťáva. Na talíř dejte kopeček vařené rýže, přidejte hotové medailonky a přelijte omáčkou s jablky. Maso můžete trochu pokropit výpekem z pánve, který zředíte jednou lžící vody.

Zdroj: článek Krůtí medailonky

Krůtí medailonky na grilu

Ingredience: 2 lžíce dijonské hořčice, 2 jablka, 400 g krůtích medailonků, 4 lžičky brusinkového džemu, 4 lžíce oleje, pepř, 1 hlávka libovolného salátu, 2 polévkové lžíce sójové omáčky nebo polévkové koření, sůl

Postup: Medailonky mírně osolíme a opepříme. Z oleje, hořčice a sójové omáčky připravíme marinádu a tou maso potřeme. Maso necháme uležet v chladu cca hodinu. Jablka rozkrojíme napůl, odstraníme jadřince a vzniklé jamky naplníme džemem. Takto připravené půlky jablek zabalíme do alobalu. Maso grilujeme asi 7 minut po každé straně, zabalená jablka pečeme na kraji grilu o něco dříve. Grilované krůtí medailonky servírujeme společně s grilovanými plněnými jablky.

Zdroj: článek Krůtí medailonky

Krůtí medailonky na smetaně

Ingredience: 1 cibule, 500 g krůtích medailonků, 1 kelímek 33% smetany ke šlehání, 1 slepičí bujón, 4 kuličky nového koření, mletý černý pepř, máslo, 4 lístky bobkového listu, mletá sladká paprika, sůl, citron, hladká mouka

Postup: Krůtí medailonky si spolu s bobkovým listem, novým kořením a mletým pepřem uvaříme v tlakovém hrnci. Cibuli nakrájíme nadrobno. V hrnci osmahneme cibuli dorůžova, přidáme mletou sladkou papriku, zalijeme vývarem z krůtích medailonků, přidáme slepičí bujón a necháme povařit. Omáčku zahustíme podle potřeby jíškou z másla a hladké mouky. Dále přilijeme smetanu ke šlehání a necháme provařit. Nakonec dochutíme solí a citronovou šťávou. Omáčku v závěru přecedíme a necháme v ní rozpustit kousek másla na zjemnění. Krůtí medailonky naservírujeme na talíř. Podáváme s houskovým knedlíkem přelitým omáčkou.

Zdroj: článek Krůtí medailonky

Krůtí medailonky na žampionech

Ingredience: 250 g krůtích medailonků, hladká mouka na poprášení masa, 3 středně velké cibule, 100 g žampionů, 300 ml kuřecího vývaru, snítka rozmarýnu, pepř

Postup: Cibuli nakrájejte na půlkolečka. Na pánvi rozehřejte asi 4 lžíce oleje a cibuli pozvolna restujte dohněda. Na pánev přidejte žampiony nakrájené na čtvrtky. Asi 1 minutu opékejte a míchejte vařečkou. Zasypte 1 lžící hladké mouky a zamíchejte. Nechte lehce osmažit. Poté přilijte 200 ml vývaru, osolte, přidejte nasekaný rozmarýn a 15–20 minut pozvolna vařte. Občas nezapomeňte promíchat a podle potřeby podlévejte vývarem. Krůtí maso osolte, opepřete a lehce obalte v mouce. Přebytečnou mouku z masa sklepejte. Medailonky vložte na rozpálenou pánev lehce pokapanou olejem a smažte, dokud maso nebude pevné. Trvá to asi 5 minut z každé strany, ale zvažujte propékání podle síly plátku. Medailonky na talíři přelijte ragú. Masíčko servírujte s opečenými bramborami ve slupce.

Zdroj: článek Krůtí medailonky

Srnčí medailonky

Ingredience:

  • 1 lžička hladké mouky
  • 150 g žampionů
  • 16 plátků slaniny
  • 4 lžíce smetany ke šlehání
  • 800 g srnčích medailonků
  • 80 g másla
  • Citrónová šťáva
  • Čerstvě namletý pepř
  • Hladká mouka
  • Koňak / brandy
  • Koriandr
  • Sůl
  • Vývar
Postup přípravy:

Maso ve formě medailonků (zhruba osmi plátků) si očistíme a obtočíme plátky slaniny. Aby slanina držela, omotáme ji kuchyňským provázkem. Medailonky osolíme, opepříme a obalíme v mouce. Na pánvičce si rozpustíme máslo a na něm zprudka opečeme medailonky (asi 6m minut, v půlce času je potřeba samozřejmě maso obrátit). Medailonky z pánvičky vyndáme a připravíme si žampiony, které očistíme a nakrájíme na tenké plátky. Ty pak osmahneme na zbytku másla v pánvičce. Žampiony na pánvi osolíme, opepříme a dochutíme koriandrem a citronem. Žampiony ještě zaprášíme moukou a krátce osmahneme, zalijeme je připravenou smetanou s trochou vývaru (pokud není vývar, stačí i voda). Žampiony vaříme ještě několik minut. Nakonec vše dochutíme koňakem a odstavíme ze sporáku.

K srnčím medailonkům a žampionům se hodí podávat povařené třešně a široké nudle.

Zdroj: článek Úprava srnčího masa

Srnčí medailonky Vídeňský les

Ingredience: 8 ks srnčích medailonků (každý o váze 100 g), 16 plátků slaniny, hladká mouka, 80 g přepuštěného másla, 150 g žampionů, citronová šťáva a kolečka citronu k podávání, koriandr, 4 lžíce smetany ke šlehání, vývar nebo voda podle potřeby, koňak nebo brandy, petrželka na ozdobu, třešňový rozvar k podávání, široké nudle k podávání, sůl, čerstvě namletý pepř

Postup: Medailonky nenaklepávejte. Obtočte je plátky slaniny a zpevněte kuchyňským provázkem, aby si udržely pěkný tvar. Osolte je, opepřete a obalte v mouce. Zprudka (přibližně 3 minuty z každé strany) je opečte na másle (pokud je chcete ale mít propečenější, můžete je dát ještě asi na 10 minut do trouby předehřáté na 180 °C). Na zbytku másla osmahněte žampiony pokrájené na tenké plátky. Osolte je, opepřete a ochuťte koriandrem a citronem. Zaprašte je moukou, krátce osmahněte a poté zalijte smetanou a trochou vývaru (nebo vody). Vařte ještě cca 7 minut. Nakonec lehce ochuťte koňakem (není nutný) a odstavte ze sporáku. Medailonky podávejte s kolečkem citronu, s třešňovým rozvarem (krátce povařenými třešněmi s trochou cukru a ovoněnými střikem třešňové pálenky) a se širokými nudlemi. Dozdobte petrželkou.

Tip: Zapíjejte „císařskou limonádou“ Kaiser Spritz (červené víno, sekt a kostky ledu). Nápoj můžete doplnit mraženými třešněmi.

Zdroj: článek Recepty na srnčí medailonky

Krůtí medailonky s hlívou ústřičnou podle Pohlreicha

Ingredience: 500 g krůtích prsou, 300 g hlívy ústřičné, 4 lžíce rostlinného oleje, 100 g šalotky, 1 dl bílého vína, citron, 1/2 dl smetany, mletý pepř, sůl, tymián, petrželová nať, 2 lžíce másla

Technologický postup: Krůtí prsa nakrájíme na medailonky a z obou stran osolíme a opepříme. Nenaklepáváme, jen je necháme chvilku při pokojové teplotě odpočinout. Mezitím nahřejeme pánev a hlívu ústřičnou natrháme na kousky. Do pánve kápneme olej a medailonky celkem zprudka orestujeme. Ochutíme snítkou tymiánu. Je potřeba udržovat teplotu pánve tak, aby se maso stále peklo, ale nepřipalovalo. Pečeme dozlatova. Medailonky by měly být na dotyk pružné. Po upečení maso vyjmeme, odstraníme snítku tymiánu a do pánve vhodíme nasekanou šalotku, houby a kousek másla. Houby dochutíme solí a pepřem. Bude to trvat jen chvilku, než hlíva změkne. V pánvi se připečou šťávy z masa a z hub, proto přilijeme asi 1 dl bílého vína, to na sebe naváže připečenou šťávu. Zalijeme kapkou smetany a citronovou šťávou, přihodíme nasekanou petrželku, promícháme a můžeme servírovat.

Zdroj: článek Krůtí maso

Autoři uvedeného obsahu

 Mgr. Světluše Vinšová

 Mgr. Jana Válková

 Nina Vinšová

 Mgr. Jitka Konášová

 Mgr. Michal Vinš


hovězí panenka cena
<< PŘEDCHOZÍ PŘÍSPĚVEK
hovězí panenka recept
NÁSLEDUJÍCÍ PŘÍSPĚVEK >>
novinky a zajímavosti

Chcete odebírat naše novinky?


Dokažte, že jste člověk a napište sem číslicemi číslo dvacetsedm.