Téma: 

hovězí vývar podle pohlreicha


Facebook Twitter Pinterest email tisk

RECEPTY NA HOVĚZÍ VÝVAR

Hovězí vývar se zeleninou

Ingredience: 500 g hovězích žeber, 1 kus mrkve, 1 kus petržele, 1 kus květáku, 1 kus pórku, 1 cibule, 10 kuliček pepře, 1 kus masoxu, 1 lžička vegety, maggi, špetka šafránu, sůl, petrželová nať, libeček.

Technologický postup: Maso dáme do studené vody (tím bude vývar silnější) a vaříme. Chceme-li maso do omáčky, vložíme ho do vařící vody (maso se zatáhne a zachová šťavnatost). Když začne maso měknout, přidáme pepř, sůl, nasekanou cibuli, nakrájenou mrkev, celer, petržel, květák, pórek a masox a vaříme do měkka. Ke konci přidáme špetku šafránu, maggi, sůl a nasekanou petrželku s libečkem. Na závěr zavaříme do polévky malou zavářku.

Detail odstavce: Hovězí vývar se zeleninou
Zdroj: Recepty na hovězí vývar
Zveřejněno: 3.2.2016


Facebook Twitter Pinterest email tisk

Diskuze: Re: www.hovězí polevka-čistit

Hovězí vývar vyčistíte tak, že do horkého vývaru rozmícháte vaječný bílek bez žloutku. Bílek na sebe naváže všechny drobné nečistoty a jde pak dobře vychytat přes cedník. Výsledkem je průzračný vývar.

Zdroj: diskuze Www.hovězí polevka-čistit
Odesláno: 27.8.2017 uživatelem Kamča
Počet odpovědí: 1 Zobrazit odpovědi

TRADIČNÍ RECEPTY NA HOVĚZÍ MASO

Hovězí vývar

Suroviny:

  • hovězí maso na polévku
  • 2 mrkve
  • 1 petržel
  • ½ celeru
  • sůl, pepř, vegeta

Postup:

Omyté maso dáme do hrnce a zalijeme studenou vodou. Necháme vařit zhruba hodinu. Pak přidáme očištěnou celou mrkev, celer a petržel, nebo je pokrájíme na větší kousky. Takto vaříme ještě asi půl hodiny. Vytvořenou pěnu na hladině průběžně odebíráme lžící. Před dovařením osolíme, opepříme a dochutíme vegetou. Podáváme s rýží nebo nudlemi.

Zde můžete zhlédnout video, jak připravit čirý hovězí vývar.

Detail odstavce: Hovězí vývar
Zdroj: Tradiční recepty na hovězí maso
Zveřejněno: 16.11.2014


Facebook Twitter Pinterest email tisk

Diskuze: www.hovězí polevka-čistit

Jak vyčistit hovězí polévku.Mám vývar z hov. kostí a je bílý,Jak ho vyčistit i když jsem pěnu odebrala. Děkuji.

Zdroj: diskuze Www.hovězí polevka-čistit
Odesláno: 27.8.2017 uživatelem Trvalová Dagmar
Počet odpovědí: 1 Zobrazit odpovědi

RECEPTY NA HOVĚZÍ ZADNÍ KÝTU

Hovězí kýta na houbách

Ingredience: 500 g hovězí kýty, 1 cibule, 2 stroužky česneku, 100 g anglické slaniny, hrst hub, 1 lžíce hladké mouky, 1 lžíce másla, 500 ml hovězího vývaru, mletý pepř, sůl

Technologický postup: Nadrobno nakrájenou cibuli osmahneme dohněda. Přidáme nadrobno nakrájenou slaninu, zlehka orestujeme. Přidáme na kostičky nakrájené hovězí maso, podlijeme vývarem, přidáme houby a dva stroužky česneku a dusíme doměkka, podle potřeby přidáváme vývar. Před dokončením dochutíme solí a pepřem, můžeme přidat pár lžic smetany, zahustíme jíškou (z másla a mouky), povaříme 10 minut a můžeme servírovat. Servírujeme nejlépe s rýží nebo knedlíkem.

Detail odstavce: Hovězí kýta na houbách
Zdroj: Recepty na hovězí zadní kýtu
Zveřejněno: 23.2.2017


Facebook Twitter Pinterest email tisk

Diskuze: Re: čaj koupel z bobkových listu

Bobkový list zvyšuje riziko krvácení pokud se užívá vnitřně, to znamená pití vývaru, čaje, nebo polykání listů. Když použijte vývar z bobkového listu jen na pokožku jako koupel, tak nehrozí žádné riziko krvácení i když užíváte Warfarin.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Čaj koupel z bobkových listu
Odesláno: 26.12.2018 uživatelem Cempírek
Počet odpovědí: 1 Zobrazit odpovědi

HOVĚZÍ NA HOUBÁCH NEJEN OD POHLREICHA

Hovězí na houbách s těstovinami

Ingredience: 600 g hovězí kližky nebo zadního masa, 80 g uzeného špeku, 3 cibule, 1 lžíce oleje, 100 g celeru, 150 g mrkve, 50 g petržele, 10 ks kuliček nového koření, 2 bobkové listy, 300 g čerstvých hub (směs), sůl, pepř, vepřový vývar (nebo z kostky bujonu), hladká mouka na zahuštění, 1 lžíce rajského protlaku

Postup: Na lžíci oleje necháme orestovat cibuli společně s drobně pokrájeným špekem. Pak přidáme osolené a opepřené maso pokrájené na kostky. K masu dáme následně orestovat pokrájenou zeleninu, poté ještě protlak, přidáme nové koření, bobkový list, předvařené houby, podlijeme vývarem a pod poklicí dusíme do změknutí masa. Občas zamícháme a dle potřeby podléváme vývarem. Nakonec z omáčky vyjmeme koření, v malém množství studené vody nebo vývaru rozmícháme trošku hladké mouky a za stálého míchání podle potřeby (hustoty) vlijeme do hrnce, ještě krátce povaříme, a je-li třeba, dochutíme solí a pepřem. Podáváme s těstovinami.

Detail odstavce: Hovězí na houbách s těstovinami
Zdroj: Hovězí na houbách nejen od Pohlreicha
Zveřejněno: 26.2.2018

RECEPTY NA HOVĚZÍ VÝVAR

Výživové hodnoty hovězího vývaru

Hovězí vývar představuje zdroj kvalitních bílkovin (zejména přidáte-li i pokrájené maso), vitamínů a minerálů (ze zeleniny). Kromě toho obsahuje i sacharidy a tuky, tudíž se jedná o kompletní výživu. Hovězí vývar podporuje trávení a je vhodný nejen při nechutenství.

Jestliže upřednostňujete opravdu silný vývar, vkládejte maso do studené vody. Pokud dáváte přednost šťavnatému masu, dávejte ho až do vody vroucí (maso se zatáhne a nepustí tolik chuti a šťávy do tekutiny).

Držíte-li redukční dietu, před podáváním seberte z povrchu polévky přebytečný tuk. Místo klasických nudlí můžete použít nudle celozrnné a přidat i více zeleniny. Taková polévka pak může být i dobrou, lehkou a kompletní večeří.

Jedna porce hovězího vývaru (0,33 l) obsahuje 12,9 g bílkovin, 14,6 g sacharidů a 5,4 g tuků. Energetická hodnota jedné porce vývaru je 160,35 kcal.

Detail odstavce: Výživové hodnoty hovězího vývaru
Zdroj: Recepty na hovězí vývar
Zveřejněno: 3.2.2016

TRADIČNÍ RECEPTY NA HOVĚZÍ MASO

Hovězí zadní kýta

Hovězí zadní kýtu můžete použít na mnoho způsobů. Hodí se na dušení, pečení v celku, rolády, ale i k omáčkám.

Dušená hovězí zadní kýta se zeleninou

Suroviny:

  • 500 g hovězí zadní kýty
  • 250 g kořenové zeleniny – celer, petržel
  • 150 g mrkve
  • 1 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • hovězí vývar
  • 1 dcl červeného vína
  • 1 lžíce rajského protlaku
  • olej
  • sůl, pepř
  • 1 bobkový list
  • špetka tymiánu
  • 3 hřebíčky
  • 3 kuličky pepře

Postup:

Nakrájíme cibuli na drobno, dáme do hrnce s rozehřátým olejem a osmahneme dozlatova. Poté přidáme rajský protlak, červené víno, hovězí vývar a zamícháme. Přihodíme hovězí maso pokrájené na větší kousky, přidáme koření, prolisovaný česnek a osolíme. Přiklopené dusíme do měkka. Ve volné chvíli si očistíme celer, petržel a mrkev. Pokrájíme na kousky, tak jak máme rádi, a přihodíme ke změklému masu. Dusíme ještě chvilku, než zelenina změkne. Dochutíme solí a pepřem. Podáváme s rýží, bramborem nebo čerstvou bagetou.

Detail odstavce: Hovězí zadní kýta
Zdroj: Tradiční recepty na hovězí maso
Zveřejněno: 16.11.2014

RECEPTY NA HOVĚZÍ ZADNÍ KÝTU

Hovězí roládky z kýty

Ingredience: 600 g hovězí kýty (na plátky), 100 g sušené šunky, 150 g sušených rajčat naložených v oleji, čerstvá šalvěj, 500 ml hovězího vývaru, 100 ml červeného vína, 1 lžíce smetany, kousek másla, olej, pepř, sůl

Technologický postup: Maso naklepeme, osolíme a opepříme. Poklademe plátky šunky, pokrájenými sušenými rajčaty a lístky šalvěje. Srolujeme a upevníme provázkem. Na oleji roládky opečeme ze všech stran, přidáme zbytek rajčat a pokrájené šunky, snítku šalvěje, podlijeme vínem a necháme skoro odpařit. Poté přilijeme vývar, pouze maximálně do výše masa, a dusíme doměkka. Nakonec zjemníme kouskem másla a smetanou, případně podle potřeby zahustíme dle zvyklostí a dochutíme solí a pepřem.

Detail odstavce: Hovězí roládky z kýty
Zdroj: Recepty na hovězí zadní kýtu
Zveřejněno: 23.2.2017

RECEPTY NA HOVĚZÍ KLIŽKU

Hovězí kližka se sójovou omáčkou

Ingredience: ¾ kg hovězí kližky, 2 lžičky sójové omáčky, 2 lžičky solamylu, ¼ čínského zelí, 5 jarních cibulek, hrst mungo výhonků, 3 stroužky česneku, 1 dcl bílého vína, 3 lžíce cukru, olej, rýžové nudle

Postup: Maso uvaříme doměkka a nakrájíme na kostičky. Na pánev dáme olej, česnek, jarní cibulku, cukr, bílé víno, sójovou omáčku, vývar a nakrájené maso. Po pěti minutách maso vyjmeme, přidáme čínské zelí a bambusové výhonky. Zahustíme solamylem. Jako přílohu podáváme rýžové nudle.

Detail odstavce: Hovězí kližka se sójovou omáčkou
Zdroj: Recepty na hovězí kližku
Zveřejněno: 11.5.2015

RECEPTY NA HOVĚZÍ VÝVAR

Hovězí polévka s česnekem

Ingredience: 500 g hovězího masa, 250 g hovězích kostí, 1 cibule, 2 stroužky česneku, voda, sůl.

Technologický postup: Dobře oprané kosti a lehce naklepané maso zalijeme studenou vodou, osolíme, zakryjeme poklicí, zvolna přivedeme k varu a pozvolna vaříme 2–3 hodiny, až je maso měkké. Polévku scedíme a osolíme. Cibuli a česnek nakrájíme na drobno, přidáme do scezené polévky a povaříme asi 10–15 minut.

Detail odstavce: Hovězí polévka s česnekem
Zdroj: Recepty na hovězí vývar
Zveřejněno: 3.2.2016

RECEPTY NA HOVĚZÍ VÝVAR

Hovězí vývar consommé podle Pohlreicha

Taková polévka je takřka umělecké dílo. Přitom není náročná na suroviny. Na tvorbu tohoto slavného vývaru z kostí a zeleniny, který je ještě zesílený mletým masem, si rezervujte cca 8 hodin svého času. Odmění se vám za to jedinečnou chutí a barvou jantaru.

Ingredience: 500 g volské oháňky, 1 kus mrkve, 1 kus petržele, 1/4 celeru, 1 cibule, 200 g mletého hovězího masa, 5 vaječných bílků, 2 dl červeného vína, 2 lžíce rajčatového protlaku, celý černý pepř, nové koření, bobkový list, sůl, voda.

Technologický postup: Kusy oháňky dáme na pekáč, přilijeme trochu oleje, přidáme na větší kusy nakrájenou kořenovou zeleninu a neoloupanou cibuli. Promícháme s divokým kořením a v troubě rozehřáté na 220 °C pečeme zhruba půl hodiny. Poté pekáč vyndáme z trouby, slijeme přebytečný tuk a pekáč dáme na sporák. Přidáme rajský protlak a podlijeme červeným vínem. Vše dobře promícháme a na mírném ohni provaříme, aby se odpařil alkohol. Kusy masa vybereme z pekáče a přendáme do velkého hrnce. To, co zbude na pekáči, pomalu restujeme, až se víno odpaří a zelenina zkaramelizuje. Potom obsah pekáče přidáme do hrnce k masu a zalijeme studenou vodou. Přivedeme k varu, stáhneme plamen a necháme pomalu táhnout 4–7 hodin. Poté vyndáme oháňku, vývar přecedíme a necháme vychladnout, nejlépe přes noc. K vyčištění vývaru a zesílení chuti použijeme mleté hovězí, které smícháme se sněhem z bílků. Tuto směs pak vmícháme do studeného vývaru. Za stálého míchání přivedeme polévku k varu, poté plamen stáhneme a už bez míchání vaříme asi hodinu. Nakonec naběračkou opatrně nabíráme vývar a cedíme ho přes čisté plátýnko do nádoby. Vývar je fantastický sám o sobě, ale můžeme ho ještě vylepšit libovolnou zavářkou. Parádu však uděláme i s petrželkou.

Detail odstavce: Hovězí vývar consommé podle Pohlreicha
Zdroj: Recepty na hovězí vývar
Zveřejněno: 3.2.2016

HOVĚZÍ NA HOUBÁCH NEJEN OD POHLREICHA

Hovězí na houbách podle Pohlreicha

Hovězí na houbách je klasika, co ale zkusit pochoutku z hovězího a hub od Pohlreicha v této podobě:

Hovězí bourguignon

Ingredience: 1 kg hovězí kýty, cibule, mrkev, majoránka, bobkový list, červené víno, slanina, malé cibulky, žampiony, koňak, olivový olej, máslo, sůl, celý pepř, rozmarýn, tymián, petrželka

Postup: Den předem naložíme maso nakrájené na velké kusy do mísy spolu s nahrubo nakrájenou cibulí, mrkví, několika kuličkami černého pepře, rozmarýnem, tymiánem, majoránkou a bobkovým listem. Vše zalijeme červeným vínem a necháme v lednici.

Druhý den slijeme z marinády tekutinu do jiné misky. Maso osušíme v papírové utěrce, osolíme a opepříme. V pánvi rozehřejeme olivový olej a osmažíme na něm nakrájenou slaninu a malé oloupané cibulky, přidáme zeleninu z marinády a orestujeme. Po chvilce zeleninový základ přendáme do jiného hrnce a do pánve vhodíme maso (podle potřeby můžeme pánev zakápnout olivovým olejem), maso opečeme ze všech stran dohněda, moc s ním nemícháme, aby nám nevznikl guláš. Jakmile jsou všechny kousky masa opečené, přendáme je k zelenině a do pánve nalijeme marinádu, kterou spojíme s výpekem z masa. Vše poté nalijeme do hrnce k masu a zelenině a necháme vařit alespoň hodinu a půl.

V rendlíku na másle orestujeme pár žampionů se špetkou soli a pepře, stačí jen chvilka. Houby zalijeme asi 1 dl koňaku, necháme vyvařit alkohol (můžeme oflambovat). Do burgundské omáčky přidáme kousek másla a přimícháme žampiony. Hovězí bourguignon podáváme s nasekanou petrželkou.

Detail odstavce: Hovězí na houbách podle Pohlreicha
Zdroj: Hovězí na houbách nejen od Pohlreicha
Zveřejněno: 26.2.2018

ORIGINÁL RECEPT NA TATARSKÝ BIFTEK PODLE POHLREICHA

Tatarský biftek podle Pohlreicha

Ingredience: 400 g pravé svíčkové nebo očištěné hovězí kýty, 4 křepelčí vejce, 4 kusy bílého toustového chleba, 1–2 stroužky česneku, 2–3 lžíce kapary ve slaném nálevu, 3–4 lžičky dijonské hořčice, extra panenský olivový olej, čerstvě namletý černý pepř, mořská sůl

Postup: Maso naškrábeme nebo nasekáme najemno, ochutíme solí, pepřem, nasekanými kapary a troškou hořčice. Tousty překrojíme na trojúhelníčky a zlehka opečeme na troše olivového oleje.

Křepelčí vejce opatrně vyklopíme na pánev s rozpáleným olejem, usmažíme volská oka. Křepelčí vejce jdou hůře rozklepnout, mají tvrdou skořápku.

Na talíře navršíme kopečky masa, na vrch každého poklademe volské oko, přidáme plátky toustového chleba potřeného česnekem a ihned podáváme.

Tip: V přímém přenosu pan Pohlreich maso ještě zakápl citronovou šťávou a olivovým olejem. Recept je určen pro 4 osoby.

Detail odstavce: Tatarský biftek podle Pohlreicha
Zdroj: Originál recept na tatarský biftek podle Pohlreicha
Zveřejněno: 27.4.2017

RECEPTY NA HOVĚZÍ VÝVAR

Hovězí vývar z kostí

Tento vývar se hodí především jako základ do omáček.

Ingredience: 1 cibule, sůl, vegeta, 3 kusy morkové kosti, voda, 1 kus mrkve, 1 kus petržele, 1/4 celeru, 10 kuliček pepře, bobkový list, máslo.

Technologický postup: Morkové kosti omyjeme, vložíme do nepřilnavého pekáčku a dáme je zezlátnout do trouby (cca 20 minut při teplotě 220 °C). Pekáček můžeme lehce vymazat olejem. Mezitím si oloupeme zeleninu, pokrájíme ji na kusy a orestujeme na troše másla do zlatova. Do hrnce vložíme zeleninu, koření, lehce vychladlé kosti a vše zalijeme studenou vodou (asi 1,8 litru – něco se během vaření odpaří). Táhneme na mírném ohni, dokud nás to bude bavit. Čím déle tím lépe (minimálně 3 hodiny). Pak přecedíme.

Detail odstavce: Hovězí vývar z kostí
Zdroj: Recepty na hovězí vývar
Zveřejněno: 3.2.2016

RECEPTY NA KŘENOVOU OMÁČKU

Křenová omáčka bez smetany

Ingredience: jemně nastrouhaný čerstvý křen, silný hovězí nebo drůbeží vývar, tuk na jíšku, hladká mouka na jíšku, sůl

Postup: Z tuku a hladké mouky uděláme velmi světlou jíšku, zalejeme ji studeným silným vývarem (může být i z kostky nebo z masa, drobů a kostí), chvíli provaříme, přidáme strouhaný křen, sundáme ze sporáku a osolíme podle chuti. Nepřidáváme ani cukr ani ocet ani žádné jiné koření.

Detail odstavce: Křenová omáčka bez smetany
Zdroj: Recepty na křenovou omáčku
Zveřejněno: 5.5.2015

TATARSKÝ BIFTEK

Tatarský biftek podle Pohlreicha

Ingredience: 400 g svíčkové nebo očištěné hovězí kýty, kapary ve slaném nálevu, extra panenský olivový olej, dijonská hořčice, 1 stroužek česneku (utřený), 4 toasty z bílého chleba, 4 křepelčí vejce (můžete použít i klasické slepičí vejce), mořská sůl, čerstvě namletý černý pepř

Postup: Maso důkladně naškrábejte a ochuťte solí, pepřem, kapary a troškou hořčice. Toasty z bílého chleba potřete zlehka olejem a opečte je na pánvi dozlatova. Namíchané maso naservírujte na talíř. Vejce usmažte na trošce oleje a položte na jednotlivé porce masa. Na každý talíř přidejte plátek opečeného toastového chleba a ihned servírujte.

Detail odstavce: Tatarský biftek podle Pohlreicha
Zdroj: Tatarský biftek
Zveřejněno: 6.9.2015

RECEPTY NA HOVĚZÍ ZADNÍ KÝTU

Jak připravuje hovězí kýtu Pohlreich

Technologický postup: 1 kg hovězí kýty, 500 ml červeného vína, 2 brambory, 3 mrkve, 1 lžíce citronové šťávy, 2 lžíce třtinového cukru, 1 lžička rajského protlaku, sůl, pepř, 1 lžíce worcesterské omáčky, 2 bobkové listy, 2 kuličky nového koření, 1 lžíce hladké mouky, olej podle potřeby, kousek másla, 250 ml hovězího vývaru

Technologický postup: Maso nakrájíme na větší kusy, osolíme, opepříme a obalíme v mouce. V širším hrnci rozpálíme olej a máslo, maso opečeme ze všech stran dohněda, poté vyndáme. Do výpeku přilijeme víno, vývar, citron, worcester, protlak, přidáme koření a cukr, vrátíme maso a pomalu dusíme asi 1 a 1/2 až 2 hodiny. Poté přidáme na větší kusy nakrájenou mrkev a brambory a necháme vařit do změknutí a zredukování šťávy. Podáváme samotné nebo s pečivem.

Detail odstavce: Jak připravuje hovězí kýtu Pohlreich
Zdroj: Recepty na hovězí zadní kýtu
Zveřejněno: 23.2.2017

RECEPTY NA HOVĚZÍ VÝVAR

Hovězí vývar s masem

Ingredience: 300 g hovězího masa, 1 kus mrkve, 1/2 celeru, 1 kus petržele, 1 cibule, 350 g kořenové zeleniny nakrájené na kostičky, sůl, 5 kuliček černého pepře, 3 kuličky nového koření, 1 list bobkového listu, mletý pepř, libeček, pažitka, polévkové koření, 200 g vlasových nudlí, 2 lžíce oleje.

Technologický postup: Omyté hovězí (případně i morkovou kost) vložíme do 2 litrů studené osolené vody. Přidáme 5 kuliček celého pepře, 3 kuličky nového koření, bobkový list a snítky libečku. Vsypeme na půlky rozkrájenou čerstvou kořenovou zeleninu. Přivedeme k varu a na mírném ohni vaříme, dokud maso nezměkne. Maso, kost, kořenovou zeleninu a koření vyjmeme, přidáme pokrájenou čerstvou zeleninu a pokračujeme ve vaření do jejího změknutí. Poté odstavíme. Vlasové nudle uvaříme do měkka v dostatečném množství osolené vody. Scedíme je, propláchneme studenou vodou a dáme do polévky. Do polévky vsypeme i uvařené hovězí maso nakrájené na kousky. Hotovou polévku osvěžíme nasekanou pažitkou a podáváme.

Detail odstavce: Hovězí vývar s masem
Zdroj: Recepty na hovězí vývar
Zveřejněno: 3.2.2016

HOVĚZÍ ROŠTĚNÁ

Cena hovězí roštěné

  • Hovězí roštěná z býka chlazená 1 kg: 400 Kč
  • Hovězí roštěná krájená 1 kg: 289 Kč
  • BIO Hovězí roštěná krájená 1 kg: 399 Kč
  • Hovězí roštěná výseková 1 kg: 266 Kč
  • Hovězí roštěná výseková kravská 1 kg: 190 Kč

Detail odstavce: Cena hovězí roštěné
Zdroj: Hovězí roštěná
Zveřejněno: 16.5.2015

HOVĚZÍ ROŠTĚNÁ

Hovězí roštěná od Pohlreicha

Ingredience: 4 ks roštěné, sůl, pepř, 5 cibulí, 3 lžíce oleje, 1 lžíce hladké mouky

Postup: Připravit parádní vídeňskou roštěnou, která se pro chuťové buňky stane učiněným svátkem, to je opravdový kumšt. Základem je, abyste na vídeňskou roštěnou použili vyzrálé hovězí maso, protože vídeňská roštěná se připravuje jen krátce jako minutka a mladým masem byste nedosáhli požadované chuti a konzistence. Pokud máte ale na vídeňskou roštěnou přichystáno maso z nedávno poraženého zvířete, budete muset hovězí déle podusit. Roštěnou nakrájíme na plátky a před tepelnou úpravou na krajích nakrojíme, aby se na pánvi nekroutila. Roštěnou poté opečeme na rozehřáté pánvi s olejem, z každé strany asi dvě minuty. Roštěnou vyjmeme, zabalíme do alobalu. Na pánvi orestujeme na másle nakrájenou cibuli na kolečka, po zesklovatění zaprášíme moukou a servírujeme k roštěné. Vhodnou přílohou pro vídeňskou roštěnou jsou opékané brambory.

Detail odstavce: Hovězí roštěná od Pohlreicha
Zdroj: Hovězí roštěná
Zveřejněno: 16.5.2015

HOVĚZÍ LÍČKA

Hovězí líčka podle Pohlreicha

Ingredience: 1,5 kg hovězích líček, 250 g libovější slaniny, 750 ml červeného vína Beaujolais, burgundské), 500 ml hovězího vývaru, 250 g malých žampionů, 1 mrkev, 1 cibule, 5 stroužků česneku, 1 větší rajský protlak (2–3 lžíce), 20 šalotek, hladká mouka, čerstvý tymián (4 větvičky), 2 bobkové listy, máslo, olivový olej, pepř, sůl

Technologický postup: Troubu rozehřejeme na 230 °C. Maso nakrájíme na kostky o hraně asi 4 cm a dobře osušíme. Slaninu nakrájíme na kousky cca 3 x 2 cm, vložíme do vroucí vody a 10 minut blanšírujeme. Slaninu osušíme a orestujeme na jedné lžíci oleje. Vyjmeme ji a na výpeku orestujeme kostky masa dohněda. Orestované maso přendáme do kastrolu, ve kterém ho budeme péct v troubě, k tuku přidáme plátek másla a ještě orestujeme nakrájenou cibuli a mrkev. Zeleninu přidáme k masu, vše osolíme a opepříme, poprášíme dvěma lžícemi mouky a nakonec kastrolem zatřeseme, aby se maso moukou obalilo. Vložíme na 4 minuty do trouby. Poté vyndáme a teplotu v troubě snížíme na 150 °C. Kastrol dáme na plotýnku a přilijeme vývar a červené víno tak, aby bylo maso ponořené. Přidáme rajčatový protlak, prolisovaný česnek a tymián svázaný s bobkovým listem. Přikryjeme pokličkou a vložíme do trouby. Pečeme 3 hodiny, po každé hodině promícháme. Mezitím orestujeme na másle celé oloupané šalotky a poté žampiony. Hotové maso přecedíme, vyjmeme bobkový list s tymiánem a šťávu doladíme – buď povolíme vývarem, nebo redukujeme mírným varem do požadované hustoty. Vše promícháme, dosolíme a dopepříme.

Detail odstavce: Hovězí líčka podle Pohlreicha
Zdroj: Hovězí líčka
Zveřejněno: 10.2.2016

RECEPTY NA HOVĚZÍ KLIŽKU

Cena kližky

  • Hovězí kližka z farmy: 1 000 g stojí 155 Kč.
  • Čerstvá hovězí kližka bez kosti – výsekové maso: 1 000 g stojí 149 Kč.
  • Bio hovězí kližka: 1 000 g stojí 221 Kč.
  • Hovězí kližka z býka: 1 000 g stojí 219 Kč.

Tyto ceny jsou pouze orientační.

Detail odstavce: Cena kližky
Zdroj: Recepty na hovězí kližku
Zveřejněno: 11.5.2015