Téma: 

hrách setý rolní


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

HRÁCH SETÝ

Hrách setý cena

Zde se můžete podívat, za jaké ceny se prodávají různé odrůdy hrachu.

Zdroj: Hrách setý
Zveřejněno: 9.6.2014


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

Diskuze: Re: furolin diskuze

Využil jsem celé balení.Kromě asi tří případů mirné nausey (na zvracení) bez problémů,navíc potíže infekce močového měchýře zmizely.

Zdroj: diskuze Furolin diskuze
Odesláno: 8.2.2018 uživatelem Sety Kadlecsety1
Počet odpovědí: 11 Zobrazit odpovědi

HRÁCH SETÝ

Hrách setý rolní

Kromě hrachu setého pěstovaného na zahrádkách existuje také polní varianta hrachu, a to hrách rolní (Pisum sativum var. Arvense), známý také pod názvem peluška. Tato odrůda hrachu má fialovobílé květy, malé lusky, její nezralá semena mají natrpklou chuť. Je využívána v zemědělské výrobě jako pícnina ke krmení nebo jako zelené hnojení.

Jako krmivo se využívají semena, která mají obdobné živinové složení jako hrách setý, ale obsahují navíc hořké látky, které tedy zhoršují její chutnost.

Peluška se od hrachu setého odlišuje hlavně červenofialovým zabarvením květu, lodyha je bohatě olistěná, méně poléhavá, další rozdíl je rovněž v úžlabí palistů, kde je patrná antokyanová skvrna. Semena této odrůdy jsou barevná a mají kulovitý tvar.

Hospodářské využití pelušky spočívá především v jejím pícninářském využití. Na semeno se peluška pěstuje pouze pro produkci osiva. Nutno je ještě poznamenat, že tato rostlina má své uplatnění jako meziplodina.

Zdroj: Hrách setý
Zveřejněno: 9.6.2014


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

Diskuze: puriny a cizrna

Dobrý den,nezjistila jsem nikde,jak je na tom cizrna s puriny.Je to stejné jako hrách nebo čočka?Děkuji.Poř

Zdroj: diskuze Puriny a cizrna
Odesláno: 14.7.2016 uživatelem Hana Pořízová
Počet odpovědí: 1 Zobrazit odpovědi

HRÁCH SETÝ

Hrách setý dřeňový

Nejžádanější jsou v současnosti různé druhy dřeňových hrachů. Hrách setý dřeňový je velmi raná odrůda, která je určená pro postupnou sklizeň zeleného hrášku na přímou konzumaci. Zrna jsou velká, středně zelená. Délka lusku je 8–9 cm. Vegetační doba od výsevu je 55 až 60 dní. Pro podzimní sklizeň se dá vysévat i uprostřed léta. Z lusků se vybírají nezralá zrna. „Mladý“ hrášek je pak žádaný v konzervách i zeleninových mražených směsích, vyloupaná semena jsou lahůdkovou zeleninou pro přímý konzum i do salátů, polévek a podobně.

Další odrůdou, kterou milují především děti, jsou hrachy cukrové. Jejich nezralé, slaďounké, křehké, ploché lusky bez vnitřní pergamenové blány se totiž dají sníst úplně celé.

Zdroj: Hrách setý
Zveřejněno: 9.6.2014


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

Diskuze: Re: antonie mačingová 28 denní jídelniček

Knížku od Antonie Mačingové s názvem Zhubněte jednou provždy je možné koupit v těchto prodejnách: www.zbozi.cz/vyrobek…

Potraviny jako je brokolice, hrách a česnek se dají nahradit květákem, čočkou nebo cizrnou a česnek můžete vyřadit úplně, pokud ho nemůžete.

Zdroj: diskuze antonie mačingová 28 denní jídelniček
Odesláno: 25.5.2013 uživatelem Kamča
Počet odpovědí: 1 Zobrazit odpovědi

HRÁCH SETÝ

Hrách setý popis

Hrách setý (Pisum sativum), lidově nazývaný hrášek, patří do skupiny plodin označovaných jako luskoviny. Jde o hospodářsky významnou jednoletou popínavou rostlinu z čeledi bobovitých (Fabaceae). Kvete bíle se žlutým nebo zeleným nádechem. Plody jsou lusky, které obsahují dužnatá semena – hrášky.

Hrách pochází z východního Středomoří a Malé Asie, nyní roste od jižní Evropy až po jihovýchodní Asii a Afriku. Starší odrůdy byly s drobným zrnem, až později se začal pěstovat hrách velkozrnný. Zejména v 17. a 18. století byl hrách jako pamlsek labužníků dostupný pouze vyšším vrstvám obyvatel. Teprve v 19. století se stal běžnou luštěninou.

V současnosti mohou hlavně sportovci, děti ve vývinu a těžce fyzicky pracující lidé čerpat z této zdravé luštěniny energii, neboť její výživná hodnota je vysoká zejména pro vysoký obsah proteinů. Tato hospodářsky významná luštěnina se pěstuje nejen na zahrádkách, ale i na polích. Jako krmivo je hrách vhodný pro všechny druhy hospodářských zvířat.

Zdroj: Hrách setý
Zveřejněno: 9.6.2014


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

Diskuze: antonie mačingová 28 denní jídelniček

Dobrý den koukala jsem na jídelníček který jste mi zaslali vše je pohodě až na to že česnek nemohu a luštěniny také nemohu jak to mám udělat brokolice ,hrách česnek ,jsou které nemohu .děkuji

Zdroj: diskuze antonie mačingová 28 denní jídelniček
Odesláno: 24.5.2013 uživatelem Olga Vedralová
Počet odpovědí: 1 Zobrazit odpovědi

HRÁCH SETÝ

Hrách setý pěstování

Hrách patří mezi rostliny, které plodí velmi rychle, lze je tedy vysévat i několikrát za sezónu. Vysévá se přímo na stanoviště, a to do hloubky 5 cm. Období, které je ideální pro vysetí hrachu, je asi polovina měsíce dubna. Hrách můžete samozřejmě zasadit také dříve, ale rostlinky budou růst pomaleji. Když hrách necháte vyklíčit předem, je možné jej zasadit i o něco dříve.

Daří se mu zejména ve vlhčích, propustných a vápnitých půdách. Při vysévání semen do půdy se doporučuje mezi řádky vzdálenost 25 centimetrů. Mezi jednotlivými semínky by pak měly být mezery cca 2 centimetry. Někteří pěstitelé se zmiňují o tom, že je dobré vsadit dvě semínka do jedné jamky. Když se jedno semínko nechytí, nic se neděje. V momentě, kdy rostlina dosáhne stadia zhruba dvou až tří lístků, je nutné ji přichytit k nějaké vhodné opoře. Hrách setý tak lépe poroste a také se sníží riziko napadení škůdci.

Hrách setý vyžaduje slunné stanoviště, ne však přímé sluneční světlo. Půda by měla být propustná, dobře zpracovaná, s dostatečnou dávkou živin. Rostlina nepotřebuje mnoho vody, avšak půda by neměla zcela vyschnout.

Pokud jsme pozemek pro pěstování hrášku předem správně připravili, nemusíme již hnojit. Hrách má krátkou vegetační dobu, a tudíž nepotřebuje mnoho živin.

Hrách sklízíme, když jsou plody dostatečně velké a zralé.

Zdroj: Hrách setý
Zveřejněno: 9.6.2014


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

Diskuze: Re: křemík v potravinách

Ovesné vločky obsahují křemík.

Křemík se doporučuje požívat především v celozrnných obilovinách, protože právě ty obsahují lehce vstřebatelnou formu křemíku. Krom těchto obilovin řadíme mezi kvalitní zdroje křemíku jablka, pomeranče, třešně, mandle, rozinky, penatové ořechy, syrové zelí, cibuli, karotku, čekanku, lilek, dýni, celer, červenou řepu, okurky, ryby, med a zrna obecně.

Jinak extrakt z přesličky rolní 125mg.

Zdroj: diskuze Křemík v potravinách
Odesláno: 11.11.2012 uživatelem Filip
Počet odpovědí: 2 Zobrazit odpovědi

HRÁCH SETÝ

Hrách setý polní

Hrách setý polní (Pisum sativum convar. sativum) je jednoletá, asi 80 až 220 cm vysoká rostlina z čeledi Fabaceae, která se vyznačuje poléhavou a popínavou lodyhou. Listy jsou oválné, vejčité, přisedlé a jsou zakončeny úponky. Dvoučetné květenství vyrůstá z úžlabí palistů. Květy mají bílou barvu a vyznačují se nadměrně vyvinutou pavézou, která připomíná kapuci. Lusk bývá nejčastěji rovný až prohnutý a obsahuje v průměru od tří do šesti semen. Semena jsou kulovitého vzhledu s hladkým nebo mírně svraštělým povrchem a mají zelenou či žlutou barvu, obsahují vysoké množství škrobu, a sice v rozmezí od 30 do 52 %. Celkový obsah bílkovin se pak pohybuje okolo 25 %. Z nutričního hlediska je zde také zastoupen cenný obsah vlákniny, dále pak vitamínů a minerálních látek. Tato odrůda má hlavní využití zejména v potravinářském (výroba škrobu) a krmivářském průmyslu. Význam hrachu spočívá také v jeho fytosanitární funkci, neboť výrazně zlepšuje půdní strukturu a obohacuje půdu o dusík.

Zdroj: Hrách setý
Zveřejněno: 9.6.2014


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

Diskuze: Re: Léčení kopřivky

U léčby kožního onemocnění, která trvá déle než dva roky a nikam nevede, tak je lepší změnit kožního lékaře. Tím se vám dostane nového zájmu nevyčerpaného lékaře a možná se pak povede i vyléčení. K takto zapeklitému výskytu kopřivky bude těžké hledat pomoc na internetu, protože bez vyšetření a biochemických testů je to jako házet hrách na zeď. Zkuste najít ochotného kožního třeba v Pardubicích a nebo někde jinde v Hradci.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Červená vyrážka na břiše
Odesláno: 26.11.2016 uživatelem Cempírek
Počet odpovědí: 2 Zobrazit odpovědi

BOFIX

Bofix a déšť

Dešťové srážky 2 hodiny po aplikaci neovlivňují negativně účinek přípravku na plevele. Spektrum herbicidní účinnosti – výborně účinkuje na jitrocel kopinatý, smetánku lékařskou, svízel přítulu, ptačinec žabinec, heřmánkovec přímořský, rmeny, starček obecný, sedmikrásku chudobku, pohanku svlačcovitou a další rdesnovité plevele, konopici napuchlou, hluchavky, kopřivu žahavku, kopřivu dvoudomou, šťovíky, pomněnku rolní, penízek rolní, kokošku pastuší tobolku, ohnici rolní, mák vlčí, zemědým lékařský, lilek černý, svlačec rolní, ostružiník ježiník, plevelné jeteloviny, lebedu rozkladitou, merlíky, pcháč oset a další dvouděložné plevele.

Zdroj: Bofix
Zveřejněno: 22.12.2015


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

Diskuze: Re: čištění organismu olejem pomalou formou

Zdravím, je logické, a kdo očistu provádí pravidelně, tyhle věci zná a ví, že očistu organismu je nejlépe provádět NA JAŘE A NA PODZIM. Já vždy na jaře dělám jaterní očistnou kúru, vč. hydrocolonu, klystýr je na nic, to je jako plivnutí! Musí se to vyčistit všecko! A další očisty se provádějí - v létě očista srdce a ledvin, a pak možné další očisty. Čili s použitím tématicky zaměřených čajů, cviků a případně užíváním antioxidantů, protože u očisty dochází k uvolnění spousty toxinů a jejich vyplavení do krevního oběhu, takže je třeba tělu pomoci aby je vyplavilo ven, já používám osvědčený čaj s přesličkou rolní, ale čistící je např. i řepík, který harmonizuje játra a žaludek. To mám v úmyslu ted na podzim spolu s hydrocolonem dát pitnou kúru. Na podzim se musí dát kúra tzv.posilující, protože tělo se připravuje na zimu. Samo že každý má jiné osvědčené prostředky, např. z čínské medicíny, z Ajurvédy, byliny z Peru jsou taky super, např. Jukka, Macca, aloe vera/to cpou výrobci do všeho, tak to je přehnané/ kočičí dráp apod. Je toho hodně a každý si může najít a vyzkoušet co mu sedí.

Zdroj: diskuze Čištění organismu olejem pomalou formou
Odesláno: 31.8.2013 uživatelem Lentilka
Počet odpovědí: 3 Zobrazit odpovědi

HRÁCH SETÝ

Druhy hrachu:

Odrůdy hrachu lze rozdělit na dvě základní skupiny:

  1. polní hrách – vhodný pro velkovýrobu – má malé lusky, jeho nezralá semena jsou natrpklá, pěstuje se jako pícnina ke krmení zvířat v luskovinoobilných směskách nebo jako zelené hnojení. Jako krmivo se využívají semena, která mají obdobné živinové složení jako hrách setý, ale obsahují také hořké látky, které zhoršují jeho chutnost.
  2. zahradní hrách – má tři formy:
  • obecnýhrách vhodný k vylupování semen. Kvete bílými květy. Nezralá semena jsou sladká a kulatá, zralá mají žlutou nebo zelenou barvu, lusky uvnitř tuhé. Sklízí se po dozrání a zaschnutí. Plody jsou v této době žluté nebo zelené a jsou již tvrdé, to ale nevadí, protože tento druh hrachu je určen zejména pro vaření.
  • dřeňový – pěstuje se pro nezralé lusky, které se konzumují celé nebo se vylupují jen zrna. Tento hrášek se jí čerstvý či tepelně upravený, lze ho nakládat, sušit nebo mrazit. Využívá se také pro výrobu škrobu. Po dozrání ztrácí semena vodu, čímž se svrašťují a stávají se nevhodnými k požívání. I po uvaření zůstávají zrna tohoto druhu hrachu tuhé.
  • cukrový – jeho květy jsou bílé nebo bělorůžové, mladé lusky jsou sladké, dužnaté, křehké a neobsahují vnitřní tuhou slupku, lze je tedy jíst celé. Semena jsou kulatá a velmi sladká, málo svraštělá. Mají vyšší obsah cukrů, proto jsou vhodné k přímé konzumaci v syrovém stavu. U nás se tato varianta pěstuje poměrně zřídka, je vhodnější spíše pro pěstování v teplejších oblastech.

Zdroj: Hrách setý
Zveřejněno: 9.6.2014

KERBLÍK

Kerblík setý

Kerblík setý (Anthriscus cerefolium) rychle roste, jeho aroma připomíná anýz. Je to jednoletá rostlina dorůstající asi 50 cm do výšky. Má jemně zpeřené lístky a drobné bílé kvítky. Vysévá se v květnu a pěstuje jako kudrnatá petržel. Osivo vysévejte přímo na vlhčí, polostinné stanoviště. Je to rostlina vhodná k pěstování v květináčích, truhlících i na záhonech. Kerblík setý se obvykle používá k dochucování polévek a salátů. Jde o oblíbené koření s léčivými účinky. Kerblík čistí krev a působí močopudně. Používejte nejlépe čerstvé listy.

Zde si můžete prohlédnout fotografie, které zachycují kerblík setý.

Zdroj: Kerblík
Zveřejněno: 10.11.2014

HRÁCH SETÝ

Hrách setý plody

Plodem hrachu setého je lusk, který může být rovný či mírně prohnutý. Uvnitř těchto lusků jsou ukryta chutná semena – hrášky, které obsahují velké množství vitamínů a živin podporujících obranyschopnost lidského organismu. Jako každá luštěnina i hrách obsahuje nejen bílkoviny, ale i cukry, které jsou pro naše tělo zdrojem okamžitě využitelné energie. Důležitá je také přítomnost vlákniny, která čistí zažívací trakt od toxických usazenin a napomáhá odstraňování škodlivého krevního cholesterolu. Svým obsahem bílkovin se hrách vyrovná masu, takže snadno vyvolá pocit sytosti. Odmítání jeho konzumace je způsobeno zřejmě tím, že může vyvolávat nadýmání, to způsobují přítomné oligosacharidy, které mizí při klíčení. Z hlediska aminokyselinové skladby je hrách, stejně jako ostatní luštěniny, bohatý na lysin, ale má nedostatek methioninu, což je situace úplně opačná než u obilovin. V jídelníčku se proto doporučuje vzájemně kombinovat luštěniny a obiloviny.

Hrášek je v naší stravě důležitý, protože kromě bílkovin, vlákniny a cukrů obsahuje vitaminy řady B (B1, B2, B3), vitamin C, fosfor (P), vápník (Ca), hořčík (Mg), měď (Cu), molybden (Mo), síru (S), nezralá semena pak i draslík (K). Zejména mladý a čerstvý hrášek je bohatým zdrojem vitaminu C, jednoho z nejvíce účinných antioxidantů. Karoteny obsažené v hrachu chrání zrak a stimulují obnovu sliznic. Nukleové kyseliny pak působí regeneračně a doslova omlazují celý organismus.

Zařazení hrachu do jídelníčku je zejména vhodné pro osoby s krevní skupinou A.

Ke konzumaci byly vyšlechtěny tři základní druhy kultivarů: hrách obecný (Pisum sativa), hrách dřeňový (Pisum sativa L., medulare) a hrách cukrový (Pisum sativa L., sacharatum).

Zdroj: Hrách setý
Zveřejněno: 9.6.2014

HRACHOVÁ KAŠE

Druhy hrachu na kaši

K přípravě hrachové kaše je možné použít hrách setý, žlutý, dřeňový a hrách zahradní. Dále můžeme využít hrách sušený i čerstvý.

Hrách je plodina nenáročná na půdu, nejlépe se mu daří v lehkých hlinitých půdách. Půdu přihnojujeme podle potřeby fosforečnými a draselnými hnojivy. Výsev hrachu provádíme brzy na jaře, nejlépe v druhé polovině března až začátkem dubna. Vyséváme na připravený pozemek do řádků vzdálených 15–30 cm, po jednotlivých zrnech 4–6 cm od sebe. Spotřeba osiva je 200–250 gramů na 10 m2. Sejeme do hloubky 5–7 cm. Po vzejití udržujeme porost v bezplevelném stavu. Ze škůdců hrachu je nejvýznamnější mšice.

Sklizeň zeleného hrášku probíhá zhruba od poloviny června až do poloviny července podle ranosti vysetých odrůd. Abychom dosáhli prodloužení sklizně, je vhodné vysévat několik odrůd s odlišnou vegetační dobou. Zvlášť vhodné je využít velmi rané velkozrnné odrůdy JUNOS, OSKAR v kombinaci s ranými odrůdami HAVEL, VLADAN a pozdní velkozrnnou odrůdou RADIM. Tím si prodloužíme sklizeň až na 4 týdny.

Máme-li k dispozici pouze jednu odrůdu, můžeme použít postupný výsev v termínech přibližně po 1 až 2 týdnech.

Zdroj: Hrachová kaše
Zveřejněno: 4.3.2016

KORIANDR SETÝ

Koriandr recepty

Abyste se mohli přesvědčit o skutečné chuti koriandru, tak zde uvádíme několik osvědčených receptů, kde můžete vychutnat jeho aromatické účinky.

Zdroj: Koriandr setý
Zveřejněno: 18.7.2014

HRÁCH SETÝ

Hrách setý semena

Semena hrachu (lidově hrášky) jsou významným zdrojem bílkovin pro lidskou výživu i pro krmné směsi. Obsahují mnoho bílkovin a cukrů, jejichž obsah stoupá na úkor obsahu vody se stoupající zralostí. Z vitaminů jsou nejvýznamnější vitaminy A, C, B1, B2 a E, nezanedbatelné je také množství minerálů, pro příklad můžeme uvést fosfor, draslík, vápník nebo hořčík.

Semena sklizená za zelena se dají konzumovat bez jakékoli úpravy. U cukrových odrůd lze přímo konzumovat celé lusky. Pokud se zrna nechají dozrát, mohou se nakládat do slaného nálevu a takto upravená se dají později kulinářsky zpracovávat. Plně vyzrálá semena se suší nebo mrazí, takže jsou dobře skladovatelná a používají se dále jako základ mnoha polévek, omáček, salátů a jiných pokrmů.

Na našem trhu jsou pro pěstování na zahrádkách nejčastěji nabízena semena těchto odrůd:

  • Ambrosiana – středně raná odrůda cukrového hrachu, který postrádá pergamenovou vrstvičku uvnitř. Odrůda je vhodná ke konzumaci celých lusků za syrova nebo k jejich nakládání.
  • Alderman – pozdní, velmi vzrůstná (až 1,5 m vysoká) odrůda hrachu. Může se vysazovat k opoře, ale nevyžaduje to. Lusky jsou 12 cm dlouhé a mají světle zelenou barvu.
  • Gloriosa – velmi raná odrůda, která tak dobou sklizně může uniknout padlí. Lusk je asi 7 cm dlouhý, tmavě zelený. Je vhodná spíše pro průmyslové zpracování.
  • Oskar – charakterově se podobá předešlé, ale je vhodnější pro zahrádkáře. Rovněž se jedná o ranou odrůdu, její lusky jsou dlouhé.
  • Vladan – raná odrůda s lusky dlouhými 7 cm a s velkými zrny. Rostlina má tmavě zelenou barvu.

Zdroj: Hrách setý
Zveřejněno: 9.6.2014

HRACHOVÁ KAŠE

Jak dělají hrachovou kaši Kluci v akci

Ingredience: 300 g hrachu, 80 g másla, 30 g cibule, 20 g hladké mouky, 150 ml mléka, voda, mletý pepř, sůl

Technologický postup: Hrách propláchneme a namočíme na několik hodin (nejlépe přes noc). Vodu slijeme, nalijeme čistou a pod pokličkou uvaříme hrách doměkka, nezapomeneme osolit těsně před koncem vaření. Uvařený hrách prolisujeme přes jemné sítko do mlékem zředěné máslové jíšky z másla a mouky. Osolíme, opepříme a ještě chvíli podusíme. Jednotlivé porce hrachové kaše omastíme rozpuštěným máslem a ozdobíme orestovanou cibulkou.

Zdroj: Hrachová kaše
Zveřejněno: 4.3.2016

KERBLÍK

Kerblík slovensky

Ve slovenštině má kerblík nádherný název – Trebuľka. Kerblík setý se zde tradičně pěstuje na zahrádkách a Slováci jej používají na ochucování salátů, polévek, omáček a různých druhů masa.

Zdroj: Kerblík
Zveřejněno: 10.11.2014

POTRAVINY PODPORUJÍCÍ ODVODNĚNÍ TĚLA

Potraviny na odvodnění

V první řadě je třeba snížit příjem soli a výrobků s jejím vyšším obsahem (například uzeniny nebo instantní polévky). Dále je důležité snížit příjem cukrů. Skvělým diuretikem je meloun, okurka či kořenová zelenina (celer, petržel a pastinák). Proto při odvodňování tyto potraviny do svého jídelníčku zařazujte co nejvíce. Dobrým pomocníkem pro odvodnění jsou i obyčejná jablka, která navíc pomáhají upravovat peristaltiku střev.

Na odvodnění se doporučují i bylinné čaje a výtažky z bylin. Rostliny, které se využívají k odvodňování, jsou kopřiva dvoudomá, bříza bradavičnatá, smetanka lékařská, přeslička rolní, pýr plazivý, ale také černý rybíz, černý bez nebo brusinka obecná.

Další diuretické potraviny: cibule, fazole, listová zelenina, ananas, petržel, hrozny, chřest, česnek, kofein, čaj a čokoláda. Také konzumace potravin bohatých na draslík může pomoci při odvodnění, mezi takovéto potraviny řadíme maso, brokolici, hrách, brambory, rajčata, sladké brambory, švestky, kiwi, banány, citrusové plody, meloun a meruňky. Dalším vynikajícím zdrojem draslíku je mléko, jogurt a ořechy.

Zdroj: Potraviny podporující odvodnění těla
Zveřejněno: 7.11.2017

BOFIX

Co je to Bofix

Přípravek Bofix proniká do rostlin přes listy, účinná látka je rychle translokována do vzrostlých vrcholů a kořenů. Účinek na plevele je patrný již za několik hodin po aplikaci. Dešťové srážky 2 hodiny po aplikaci neovlivní negativně účinek tohoto přípravku.

Bofix je vhodný na tyto rostliny: svízel přítula, ptačinec žabinec, heřmánkovec přímořský, rmeny, starček obecný, opletka obecná, konopice napuchlá, hluchavky, kopřiva žahavka, penízek rolní, kokoška pastuší tobolka, ohnice rolní, zemědým lékařský, lilek černý, lebeda rozkladitá, merlíky, pomněnka rolní, jitrocel kopinatý, pampeliška lékařská, sedmikráska chudobka, kopřiva dvoudomá, svlačec rolní, šťovíky, ostružiník ježiník, plevelné jeteloviny, pcháč oset.

Bofix obsahuje tři účinné látky – Clopyralid 20 g/l, Fluroxypyr 40 g/l, MCPA 200 g/l, které likvidují nejširší spektrum dvouděložných plevelů (například pampelišky, sedmikrásky, jitrocel, jetel). Aplikace nemusí být plošná, pokud není zaplevelen celý trávník. Obvykle stačí, pokud si rozmícháte – v koncentraci dle návodu – potřebné množství, naplníte jím ruční (třeba i litrový) postřikovač a jednotlivé plevele postříkáte individuálně.

Zdroj: Bofix
Zveřejněno: 22.12.2015

LÉKY NA ODVODNĚNÍ BEZ PŘEDPISU

Čaj na odvodnění organismu

Při odvodnění jsou hojně využívané také bylinné čaje a výtažky z bylin. Rostliny, které se nejčastěji využívají k odvodňování, jsou kopřiva dvoudomá, bříza bradavičnatá, smetanka lékařská, přeslička rolní, pýr plazivý, ale také černý rybíz, černý bez nebo brusinka obecná. Čaje z těchto bylin koupíte v každé lékárně.

Zdroj: Léky na odvodnění bez předpisu
Zveřejněno: 16.6.2015

BYLINKY NA ODVODNĚNÍ ORGANISMU

Jak odvodnit nohy

K odvodnění nohou jsou hojně využívány také bylinné čaje a výtažky z bylin. Rostliny, které se využívají k odvodňování nejčastěji, jsou kopřiva dvoudomá, bříza bradavičnatá, smetanka lékařská, přeslička rolní, pýr plazivý, ale také černý rybíz, černý bez nebo brusinka obecná. Čaje z těchto bylin koupíte v každé lékárně.

Zdroj: Bylinky na odvodnění organismu
Zveřejněno: 28.6.2018

RECEPTY NA HRACHOVOU POLÉVKU

Hrachová polévka se slaninou

Ingredience:

  • 100 g sušeného hrachu
  • 100 g slaniny
  • 1 ks zeleninového bujonu
  • 100 g másla
  • 50 g hladké mouky
  • česnek
  • majoránka
  • pepř
  • sůl

Postup:

Přibližně do 1 litru vody dejte vařit hrách společně se zeleninovým bujonem, je lepší, budete-li mít hrách předem alespoň pár hodin namočený ve vodě. Hrách nechte úplně uvařit a mezitím z másla a hladké mouky připravte tmavší jíšku, kterou přidejte do polévky společně s prolisovaným česnekem, solí, pepřem a majoránkou a ještě krátce vařte. Současně pokrájejte na nudličky slaninu a orestujte ji na pánvi. Než polévku odstavíte, přimíchejte do ní osmaženou slaninu. Pak už můžete servírovat. Společně s hrachovou polévkou se často podávají opečené krutonky.

Zdroj: Recepty na hrachovou polévku
Zveřejněno: 25.2.2016

HRACHOVÁ KAŠE

Hrachová kaše podle Pohlreicha

Ingredience: 500 g hrachu, 2 bobkové listy, 2 lžíce sádla, 1 lžíce hladké mouky, 120 ml mléka, 3 stroužky česneku, majoránka, sůl, mletý pepř, 3 lžíce másla, 1 cibule, sterilované okurky

Technologický postup: Hrách několikrát propláchněte a přes noc nebo aspoň na tři až čtyři hodiny namočte do čisté vody. Ve stejné vodě ho dejte vařit s bobkovými listy. Vody dejte jen tolik, aby byl hrách ponořený. Až bude hrách uvařený, vyjměte bobkové listy a rozmixujte ho. Sádlo rozpusťte v jiném hrnci, přidejte mouku a nechte ji zpěnit, zalijte mlékem, krátce povařte a pak přidejte hrách, česnek, sůl a pepř a pět minut zahřívejte. Kaši zjemněte lžící másla. Zbylé máslo rozpusťte v pánvi a dozlatova na něm osmahněte cibuli. Kaši podávejte ozdobenou cibulkou a okurkami.

Zdroj: Hrachová kaše
Zveřejněno: 4.3.2016