Oloupejte cibuli a nakrájejte ji na drobné kostičky. Rozehřejte olej a osmahněte na něm cibulku. Jakmile bude narůžovělá, přidejte hrášek, který nemusíte předem rozmrazovat. Krátce orestujte a zalijte zeleninovým vývarem nebo vodou a přidejte zeleninový bujon. Nechte vařit, a až bude hrášek měkký, tak ho asi jednu třetinu za pomoci sítka vyjměte a dejte stranou. Zbytek polévky rozmixujte ponorným mixérem, poté vraťte zpět hrášek, který jste měli daný stranou, přidejte smetanu a ochuťte česnekem, solí a pepřem. Krátce povařte a můžete servírovat. K hráškové polévce jsou výborné opečené krutony.
V diskuzi DOMÁCÍ ŠUNKA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Sidonie.
Dobrý den, mám dotaz zda se dá domácí šunka vyrobit také z mraženého/ rozmraženého masa...nemám možnost pokaždé dostat čerstvé maso ale v mrazáku ho mám dosti a také jakje to potom s vařením...mám schinkenfee ale nevím , zda z rozmraženého masa se musí vařit na ( jakou teplotu a jakou dobu )? Děkuji moc za radu.
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Bla bla.
čerstvé je po úpravě šťavnatější při rozmrazení část tekutiny z masa vyteče lze dodat lákem a maso napíchat 4 procentním roztokem soli s cukrem nebo praganda teplota 75 stupňů čím méně bude kolísat tím lépe cca 2 hod - kuřecí šumku táhnout při 80 C
Ingredience: 500 g těstovin, 200 g šunky nebo pancetty, 150 g čerstvého nebo mraženého hrášku, sůl, pepř, 200 ml smetany, 300 g mascarpone, 4 lžíce parmazánu
Technologický postup: Nejprve uvaříme těstoviny podle návodu, scedíme a propláchneme studenou vodou. Na oleji zahřejeme hrášek, přidáme nakrájenou šunku nebo pancettu, a když je opečená, přilijeme smetanu a také sýr. Dochutíme solí a pepřem a ve chvíli, kdy je omáčka tekutá, přimícháme i uvařené těstoviny. Vše dobře promícháme, přesuneme do pekáčku, posypeme parmazánem a dáme na 10 minut zapéct při 190 °C.
V diskuzi DOMÁCÍ ŠUNKA MRAŽENÉ MASO se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Frodl.
Dělal jste někdo domácí šunku z mraženého masa? A s jakým výsledkem? Já to zkusil a výsledek byl: Krásně růžová, homogenní, dala se krájet i na milimetrové plátky. Chuť žádná, vůně také žádná, v ústech pocit suchého masa, jako přesolená (dal jsem na 1 kg 9 g soli 9g pragandy ). Poradí někdo, nebo má někdo podobnou zkušenost? Předem díky za radu.
Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.
Balíčky rýže uvaříme dle návodu. Na másle nebo oleji si zpěníme nadrobno pokrájenou cibuli, přisypeme kukuřici a hrášek a dusíme do měkka. Poté dochutíme solí a kari kořením a vmícháme kelímek zakysané smetany. Do takto připravené směsi vmícháme uvařenou rýži a můžeme podávat. Při servírování můžeme posypat strouhaným parmazánem nebo eidamem.
V naší poradně s názvem DOMÁCÍ RECEPT NA NALOŽENÉ PLODY SCHIZANDRY V MEDU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ludmila.
Máte,prosím někdo recept s dávkou medu a plodů schizandry,jak dlouho nechat naložené a jak užívat ?Děkuji
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča .
Domácí pastilky ze schisandry
Ingredience:
- 29 gramů prášku ze schisandry
- 1 lžíce medu
- okvětní lístky z růže nebo jiný rostlinný prášek na stužení pastilky - volitelně
Postup:
V případě že med je příliš tuhý, jemně ho nahřejeme ve vodní lázni, aby se roztekl. Do malé misky dáme prášek ze schisandry a zvolna přidáváme med dokud se nevytvoří těstovitá konzistence. Z těsta vytvarujte kuličky velikosti hrášku a obalíme je v prášku z okvětních lístků, aby se kuličky neslepovaly. Kuličky se uloží do těsného obalu na tmavé místo nebo v chladničce.
Doporučené použití: 3 až 6 g denně.
Balíčky rýže uvaříme dle návodu zhruba 15 minut. Nakrájený pórek si orestujeme na másle nebo oleji, přidáme kukuřici s hráškem a podusíme do měkka. Dochutíme solí, pepřem a libečkem. Do takto připravené směsi vmícháme uvařenou rýži a na nudličky pokrájenou sterilovanou červenou papriku. Pořádně promícháme a můžeme servírovat. Před podáním posypeme strouhaným sýrem.
Těstoviny uvařte dle návodu, nechte úplně vystydnout. Mraženou kukuřici a hrášek vsypte na rozpálenou pánev s trochou olivového oleje nebo másla, osolte a nechte povolit. Nechte vychladnout. Všechnu zbylou zeleninu omyjte a nakrájejte na drobné kostičky. Vše promíchejte. Přidejte na kostičky nakrájený sýr eidam i mozzarellu. Osolte, přidejte provensálské koření, zakápněte olivovým olejem a důkladně promíchejte, případně ještě dochuťte.
Mrkev očistíme, nakrájíme na malé kostičky nebo nahrubo nastrouháme. V hrnci na rozpáleném oleji orestujeme nadrobno pokrájenou cibuli, přidáme mrkev, osolíme, podlijeme vodou (do výše mrkve, musí být zalitá) a dusíme pod pokličkou. Po deseti minutách přidáme hrášek a dusíme doměkka. Nakonec vše zaprášíme hladkou moukou, dobře promícháme a provaříme. Dochutíme cukrem a citronovou šťávou a zjemníme máslem. Dušená mrkev se skvěle hodí k pečenému nebo dušenému vepřovému plecku, jako přílohu doporučujeme vařené brambory.
Těstoviny uvařte v osolené vodě doměkka. Propláchněte ve studené vodě a nechte vystydnout. Do studených těstovin přidejte na plátky nakrájené ředkvičky, jsou-li ředkvičky větší, plátky ještě rozpulte. Na pánev kápněte trochu olivového oleje, přidejte mraženou kukuřici a hrášek, trochu osolte a zprudka osmahněte. Postačí, aby suroviny rozmrzly, není potřeba je opékat. Kukuřici s hráškem nechte úplně vystydnout, pak přidejte do salátu společně s jogurtem. Osolte, opepřete a důkladně promíchejte. Servírovat můžete s ředkvičkou rozpůlenou do tvaru kytičky nebo posypané bylinkami.
Ingredience: 400 g krůtích prsou, 250 g širokých nudlí, 200 g žampionů, 200 g mrkve, 150 g mraženého hrášku, 100 ml smetany, 3 lžíce oleje, 1 lžíce solamylu, 1 velká cibule, zeleninový vývar, mletý pepř, sůl
Technologický postup: Těstoviny uvaříme ve vroucí osolené vodě na skus, pak je scedíme a uchováme v teple. Krůtí maso opláchneme, odblaníme, nakrájíme na širší nudličky a osolíme, oloupanou cibuli pokrájíme na měsíčky, očištěné žampiony přepůlíme a oškrábanou mrkev nakrájíme na kolečka. V hlubší pánvi na rozehřátém oleji opečeme nudličky masa doměkka, vyjmeme ho a ve výpeku orestujeme nakrájenou cibuli, vmícháme žampiony i mrkev, vše osolíme, opepříme, podlijeme vývarem a asi 5 minut podusíme. Pak do pánve vrátíme maso, přidáme hrášek, prohřejeme, šťávu zahustíme škrobem rozmíchaným ve smetaně, vše ještě asi 1 minutu povaříme, podle chuti dochutíme a podáváme s uvařenými nudlemi.
Ingredience: 230 g flíčků nebo širokých nudlí, 300 g uzeného masa, 1 cibule, 250 ml mléka, 3vejce, sůl, máslo, olej, případně hrst mraženého hrášku a kukuřice
Technologický postup: Uzené maso (žebra, koleno) uvaříme a libové části nakrájíme na kousky (podle chuti můžeme přidat i tučné). Oloupeme cibuli, nakrájíme ji nadrobno a dáme v hluboké pánvi zpěnit na trošce oleje. Přidáme nakrájené uzené maso, a pokud chceme šunkofleky zpestřit, i mražený hrášek, případně kukuřici. Flíčky uvaříme v osolené vodě podle návodu, přelijeme je studenou vodou, promastíme asi 1 lžičkou másla a přidáme k masu. Zapékací mísu vymažeme máslem a rozložíme do ní promíchané maso s těstovinami. Dáme zapéct do trouby předehřáté na 180 °C asi na 15 minut. Pak rozšleháme v mléce vejce a přelijeme přes těstoviny. Necháme dále ještě asi 30 minut péct.
Ingredience: 500 g mrkve, 3 lžíce hladké mouky, 400 g mraženého hrášku, 1 lžička cukru, 1 200 ml vody, 650 g vepřové plece, 1 cibule, sůl, mletý pepř, muškátový květ, 3 lžíce citronové šťávy, máslo
Technologický postup: Cibuli oloupeme a nakrájíme najemno. Mrkev očistíme a nakrájíme na kostky. Maso nakrájíme na kostky. Cibuli zpěníme na másle, přidáme kostky masa, chvíli restujeme. Potom podlijeme polovinou vody, posypeme solí i pepřem a dusíme do poloměkka. Když je maso poloměkké, přidáme nakrájenou mrkev, mražený hrášek, cukr, citronovou šťávu a podle chuti dosolíme, dopepříme a dochutíme muškátovým květem. Přidáme zbylou vodu a dusíme doměkka. Nakonec maso s hráškem a mrkví zahustíme moukou rozmíchanou v troše vody a zjemníme kouskem másla. Krátce povaříme a odstavíme. Maso s hráškem a mrkví podáváme s vařenými bramborami.
Ingredience: 4 menší brambory, 2 menší cukety, 1 kostka zeleninového bujónu, 5 stroužků česneku, 1 hrst mraženého hrášku, 1 menší cibule
Ingredience podle chuti: polévkové koření, petrželová nať, celé nové koření, sůl, olivový olej (ne extra panenský), jemná celozrnná mouka
Postup: Oloupanou cibuli i česnek nakrájíme najemno a na trošce oleje osmahneme. Zalijeme zeleninovým vývarem a přidáme na malé kousky nakrájené brambory s cuketou. Povaříme. Před koncem přisypeme hrášek, čerstvou nasekanou nebo sušenou petrželovou nať, nové koření. Podle chuti osolíme, opepříme, zakápneme tekutým ochucovadlem polévek a vložíme lžíci předem připravené a vychladlé jíšky. Polévku necháme projít varem. Pro hustší konzistenci rozmixujeme nebo jen pomačkáme stejným způsobem, jako šťoucháme vařené brambory. Cuketovou polévku s brambory podáváme teplou. Dobře zasytí a recept je určen na více než 4 porce.
Omyté brambory vaříme ve slupce do změknutí. Brambory oloupeme, ještě než zcela vychladnou, pak je nakrájíme na kostičky a dáme do mísy. Hrášek a mrkev vaříme v osolené vodě, pak je scedíme a ještě prolijeme studenou vodou. Hrášek přidáme k bramborám a mrkev předtím ještě pokrájíme. Oloupeme si cibuli a nadrobno ji nakrájíme, na malé kostky nakrájíme i kyselé okurky. Natvrdo uvaříme i vejce a pak je nakrájíme na kostky. Na kostky nakrájíme i jablko (můžeme oloupat). Vše přidáme k bramborám. Zlehka si přihřejeme lák z okurek ten pak společně s majonézou, hořčicí, solí a pepřem vmícháme do salátu. Vše ještě dochutíme, můžeme salát dosolit, dopepřit, přidat cukr, nebo lák z okurek, podle toho co je potřeba. Nakonec se salát nechá v lednici odležet.
Ingredience podle chuti: mletý barevný pepř, sůl, kmín, čerstvá petrželka
Postup: Cibuli a česnek oloupeme. Cibuli nakrájíme na kostičky, česnek prolisujeme. Brambory oloupeme a nakrájíme na menší kousky. Hrášek vyloupeme z lusků, případně použijeme hrášek mražený. V hrnci rozehřejeme lžíci olivového oleje, vsypeme cibuli a osmahneme. Přidáme brambory, prolisovaný česnek a opět krátce orestujeme. Obsah v hrnci zalijeme zeleninovým vývarem nebo vodou, přidáme koření Horalka, sůl a 10 minut povaříme. Poté přisypeme hrášek a dalších 5–10 minut povaříme. Odebereme jednu naběračku husté části polévky stranou a toto množství rozmixujeme. Rozmixovanou část přilijeme do polévky, vsypeme na kolečka nakrájený vegetariánský párek, opepříme, podle chuti ještě přisolíme a pár minut prohříváme. Vegetariánskou frankfurtskou polévku doplníme o čerstvě nasekanou petrželku a podáváme. Větší jedlíci mohou přikusovat pečivo.
Ingredience: 300 g těstovin, 200 g mraženého zeleného hrášku, 100 g nastrouhaného tvrdého sýra, 50 g másla, 40 g hladké mouky, 4 dl mléka, 2 žloutky, 2 nožky klobásy, muškátový oříšek, mletý bílý pepř, voda, sůl
Postup: Rozpustíme 30 g másla, zaprášíme hladkou moukou a připravíme světlou jíšku, kterou zalijeme mlékem a na mírném ohni za stálého míchání svaříme v hustý bešamel, který sejmeme z tepla. Vmícháme najemno nastrouhaný sýr, ochutíme pepřem, špetkou soli i nastrouhaným muškátovým oříškem, nakonec do chladnoucího bešamelu vmícháme žloutky.
Těstoviny uvaříme ve vroucí osolené vodě podle návodu na obalu, pak je scedíme, propláchneme studenou vodou a necháme odkapat. Uvařené těstoviny promícháme s rozmrazeným hráškem a na tenká kolečka nakrájenými klobásami. Na dno zapékacích misek vymazaných zbylým máslem nalijeme trochu bešamelu, na něj dáme vrstvu těstovin, zalijeme bešamelem, opět poklademe těstovinami a znovu zalijeme bešamelem, povrch posypeme zbylým strouhaným sýrem.
Naplněné misky dáme do trouby vyhřáté na 180 °C a zapékáme 40 minut.
Z těchto surovin připravíte asi 1 kg pařížského salátu.
Postup:
Měkký salám nakrájejte na pravidelné, úhledné nudličky, přidejte pokrájené okurky, hrášek bez nálevu, najemno nakrájenou cibuli, dále přidejte majonézu, hořčici, ocet, cukr, worcester, špetku pepře a trochu soli. Důkladně promíchejte a případně ještě dochuťte solí a pepřem dle potřeby. Skladuje v chladu.
Pařížský salát s vejcem
Ingredience:
400 g měkkého salámu
3 ks vajec
200 g majonézy
100 g sterilovaného hrášku
3 ks sterilovaných okurek
1 menší cibule
1 lžíce plnotučné hořčice
1 lžíce octa
1 lžíce cukru
pepř mletý
sůl
Postup:
Měkký salám nakrájejte na nudličky, přidejte na kostičky pokrájené okurky a natvrdo uvařená vejce, hrášek bez nálevu, najemno nakrájenou cibuli, dále přidejte majonézu, hořčici, ocet, cukr a dochuťte solí a pepřem dle potřeby. Důkladně promíchejte.
Pařížský salát s cuketou
Ingredience:
300 g měkkého salámu
150 g cukety (oloupané, bez dužiny)
150 g sterilovaných okurek
100 g sterilovaného hrášku
200 g majonézy
35 g cibule
20 g hořčice plnotučné
pepř mletý
sůl
Postup:
Měkký salám nakrájejte na nudličky, přidejte nastrouhané okurky a cuketu, kterou jste předem oloupali a odstranili z ní dužinu se semeny. Dále přidejte hrášek bez nálevu, najemno nakrájenou cibuli, majonézu, hořčici a dochuťte solí a pepřem dle potřeby. Důkladně promíchejte.
Pařížský salát se zakysanou smetanou
Ingredience:
400 g měkkého salátu
150 g sterilovaných okurek
100 g sterilovaného hrášku
200 g zakysané smetany
35 g cibule
20 g hořčice plnotučné
pepř mletý
sůl
Postup:
Měkký salám nakrájejte na nudličky, přidejte najemno pokrájené okurky, hrášek bez nálevu, cibuli nasekanou hodně nadrobno, zakysanou smetanu, hořčici a dochuťte solí a pepřem dle potřeby. Důkladně promíchejte.