Téma: 

hrníčková bublanina s tvarohem


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

HRNKOVÁ BUBLANINA

Hrnková bublanina s tvarohem

Ingredience: 1 prášek do pečiva, 250 g polohrubé mouky, 2 lžíce rumu, 1 vanilkový cukr, 1 Hera, 4 vejce, 250 g cukru krupice, 250 g měkkého tvarohu, ovoce

Postup: Do mísy dáme tvaroh, Heru, cukr, vanilkový cukr, polohrubou mouku, 2 lžíce rumu, 4 žloutky a prášek do pečiva. Vypracujeme těsto. Z bílků vyšleháme tuhý sníh a postupně lehce přidáme k těstu. Těsto nalijeme do olejem vymazaného a kokosem vysypaného plechu a poklademe ovocem. Upečeme ve vyhřáté troubě. Bublaninu podáváme vychlazenou a posypanou moučkovým cukrem.

Detail odstavce: Hrnková bublanina s tvarohem
Zdroj: Hrnková bublanina
Zveřejněno: 29.9.2016

RYBÍZOVÁ BUBLANINA

Rybízová bublanina s tvarohem

Ingredience: 1 vejce, 1 hrnek mléka, 1/2 hrnku oleje, 1 hrnek cukru krystal, 2 hrnky polohrubé mouky, 1 kypřicí prášek do pečiva, 1 hrst rybízu; pokud dáte 1,5 nebo dvojitou dávku těsta na plech, bublanina je pak vyšší

Ingredience na tvarohovou náplň: 1 tvaroh, 1 vejce, cukr moučka

Postup: Těsto umícháme a nalijeme na plech vyložený pečicím papírem. Poklademe osušeným rybízem. Samozřejmě lze použít i jiný druh ovoce. Mezi ovoce sázíme lžící tvarohovou náplň. Poté vložíme do předehřáté trouby. Po upečení vznikne ta nejlepší rybízová bublanina.

Detail odstavce: Rybízová bublanina s tvarohem
Zdroj: Rybízová bublanina
Zveřejněno: 6.9.2017

HRNKOVÁ BUBLANINA

Hrníčková bublanina s třešněmi

Ingredience: 2 hrnky polohrubé mouky, 1 prášek do pečiva, 2 celá vejce, 1 hrnek cukru, 1 hrnek mléka, ½ hrnku oleje, třešně

Postup: Do mísy nasypeme mouku s práškem do pečiva, přidáme vejce, cukr, vlažné mléko a olej. Vše důkladně promícháme. Pekáč vymažeme olejem, vysypeme strouhankou a rozetřeme na něj těsto. V pekáčku navrch těsta poskládáme třešně. Vložíme do trouby předehřáté cca na 180 stupňů a pečeme do lehce zlatavé barvy asi 20 minut. Upečenou bublaninu za horka potřeme hojně máslem a hned zasypeme moučkovým cukrem.

Detail odstavce: Hrníčková bublanina s třešněmi
Zdroj: Hrnková bublanina
Zveřejněno: 29.9.2016

RYBÍZOVÁ BUBLANINA

Rybízová bublanina s jogurtem

Ingredience: 2 kelímky bílého jogurtu, 2 kelímky polohrubé mouky, 1,5 kelímku cukru, 1 balení prášku do pečiva, 2 vejce, rybíz

Postup: Všechny ingredience smícháme, vylijeme na vymazaný a vysypaný plech, posypeme ovocem a dáme péct. Před podáváním pocukrujeme a lehce zakápneme čokoládovou polevou, vznikne nám neodolatelná delikatesa.

Detail odstavce: Rybízová bublanina s jogurtem
Zdroj: Rybízová bublanina
Zveřejněno: 6.9.2017

RYBÍZOVÁ BUBLANINA

Rybízová bublanina s drobenkou

Ingredience: 2 hrnky polohrubé mouky, 1 hrnek cukru, 0,5 hrnku oleje, 1 hrnek mléka, 1 prášek do pečiva, 1 vanilkový cukr, citronová kůra, 2 vajíčka, kakao, rybíz, na drobenku polohrubou mouku, cukr moučku a máslo

Postup: Smícháme vejce s cukrem, poté přidáme olej, mouku smíchanou s práškem do pečiva. Těsto vlijeme na vymazaný a moukou vysypaný plech, do třetiny těsta dáme kakao a nalijeme na světlé těsto, posypeme rybízem a drobenkou. Pečeme na 170 stupňů cca 40 minut. Takto připravená bublanina je výborná a rychlá.

Detail odstavce: Rybízová bublanina s drobenkou
Zdroj: Rybízová bublanina
Zveřejněno: 6.9.2017

RYBÍZOVÁ BUBLANINA

Rybízová bublanina bez vajec

Ingredience: 14 polévkových lžic polohrubé mouky, 6 polévkových lžic cukru, 5 polévkových lžic oleje, 1 prášek do pečiva, 1 vanilkový cukr, 1 rybízový kompot nebo ovoce a šťáva

Postup: Všechny ingredience smícháme (i s ovocnou šťávou) a těsto vylijeme na vymazaný a vysypaný plech. Poklademe ovocem a pečeme na 180 °C cca 25 minut v předehřáté troubě. Podáváme kousky posypané moučkovým cukrem.

Detail odstavce: Rybízová bublanina bez vajec
Zdroj: Rybízová bublanina
Zveřejněno: 6.9.2017

HRNKOVÁ BUBLANINA

Historie hrnkové bublaniny s ovocem

Bublanina je na první pohled docela podobná francouzskému dezertu clafoutis. Na rozdíl od bublaniny je těsto tužší, jakoby sražené, a chutná po vejcích. Clafoutis pochází z oblasti Limousin ve střední Francii, a pokud recept používá jiné ovoce než višně, měl by se správně jmenovat flaugnarde. Název bublanina popisuje proces pečení, kdy těsto bublá a naskočí. V receptech se používá také hladká mouka. V Podkrkonoší se tak občas říká žemlovce s višněmi/třešněmi. Modifikací receptů na bublaninu je celá řada. Osvědčily se zvláště recepty pomocí hrnkové metody. Jsou velmi rychlé a výtečné. Výborná je varianta hrníčkové bublaniny s ovocem a drobenkou. Klasická bublanina se po upečení a zchladnutí dochucuje cukrem moučkou.

Detail odstavce: Historie hrnkové bublaniny s ovocem
Zdroj: Hrnková bublanina
Zveřejněno: 29.9.2016

RYBÍZOVÁ BUBLANINA

Rybízová bublanina s pudinkem

Ingredience: 600 g polohrubé mouky, 250 g krupičkového cukru, 1 Hera (250 g tuku), 1 vejce, 1 vanilkový cukr, 1 prášek do pečiva, 1 l mléka, 2 vanilkové pudinky, 2 lžíce cukru

Postup: Z mléka, pudinků a 2 lžic cukru uvaříme klasický pudink. Z ostatních ingrediencí užmouláme drobenku. Na plech poklademe 3/4 drobenky, na ni rozetřeme uvařený pudink, poklademe rybízem a přikryjeme zbytkem drobenky. Pečeme asi 30–40 minut, podle trouby. Je to netradiční dobrota. Zkuste a uvidíte.

Detail odstavce: Rybízová bublanina s pudinkem
Zdroj: Rybízová bublanina
Zveřejněno: 6.9.2017

HRNKOVÁ BUBLANINA

Hrnková bublanina bez vajec

Ingredience: 2 hrnky polohrubé mouky, 1 hrnek cukru krupice, 1/2 hrnku oleje, 500 ml kefíru, 2 polévkové lžíce kakaa, 1 a 1/2 čajové lžičky jedlé sody, ovoce

Postup: Všechny suroviny smícháme dohromady a vlijeme na máslem vymazaný a strouhankou vysypaný plech (nejlépe hlubší). Těsto poklademe ovocem (trošku zamáčkneme do těsta) a dáme péct do trouby předehřáté na 180 °C asi na 20–30 minut. Po vytažení můžeme ještě polít čokoládovou nebo citrónovou polevou.

Detail odstavce: Hrnková bublanina bez vajec
Zdroj: Hrnková bublanina
Zveřejněno: 29.9.2016

HRNKOVÁ BUBLANINA

Hrnková bublanina s jogurtem

Ingredience: 2 kelímky bílého jogurtu, 2 kelímky polohrubé mouky, 1,5 kelímku cukru, 1 prášek do pečiva, 2 vejce, ovoce

Postup: Utřeme vejce s cukrem. Až se směs spojí, přidáme bílý jogurt a opět dobře promícháme. V misce smícháme mouku s práškem do pečiva a přidáváme do těsta. Na tento recept je možné použít i šlehač, který těsto vypracuje dohladka. Na vymazaný a vysypaný plech si rozprostřeme těsto a položíme na něj ovoce. Pečeme na 180 stupňů asi 25–30 minut.

Detail odstavce: Hrnková bublanina s jogurtem
Zdroj: Hrnková bublanina
Zveřejněno: 29.9.2016

HRNKOVÁ BUBLANINA

Hrnková bublanina bez mléka

Ingredience: 300 g polohrubé mouky, 1 lžička prášku do pečiva, 6 vajec, 300 g cukru krupice, 100 ml oleje, ovoce

Postup: Oddělíme žloutky od bílků a z nich ušleháme sníh. Do téměř tuhých bílků zašleháváme cukr a na závěr žloutky. Přidáme mouku s kypřicím práškem, olej a pořádně promícháme. Vymažeme plech sádlem a vysypeme moukou. Těsto do pekáče rovnoměrně rozprostřeme a poházíme ovoce. Bublaninu pečeme asi 20 minut na 180 stupňů v předehřáté troubě. Buchtu před podáváním ještě pocukrujeme.

Detail odstavce: Hrnková bublanina bez mléka
Zdroj: Hrnková bublanina
Zveřejněno: 29.9.2016

AVOKÁDOVÁ POMAZÁNKA

Avokádová pomazánka s tvarohem

Ingredience: 1 avokádo, 1 stroužek česneku, 140 g měkkého tvarohu, 1 lžíce citronové šťávy, špetka drceného kmínu, mletý pepř, sůl

Technologický postup: Avokádo rozpůlíme, nožem vyjmeme pecku a lžičkou vydlabeme dužinu. Dužinu v misce rozmačkáme vidličkou, smícháme s tvarohem a lisovaným česnekem. Chuť dodáme pomazánce přidáním špetky kmínu, citronové šťávy, soli a pepře podle chuti. Podáváme s bílým pečivem.

Detail odstavce: Avokádová pomazánka s tvarohem
Zdroj: Avokádová pomazánka
Zveřejněno: 23.2.2017

HRNKOVÁ BUBLANINA

Hrnková bublanina s jablky

Ingredience: 1 Hera, 5 vajec, 1/2 l krupicového cukru, 2 hrnky polohrubé mouky, 2 vanilkové pudinky (pudinkový prášek), 1/4 l mléka, špetka soli, 1 prášek do pečiva, 1 vanilkový cukr, jablka, sekané ořechy, rozinky

Postup: Heru, vejce a cukr vyšleháme do pěny, potom přidáme mouku smíchanou s pudinky, solí a práškem do pečiva a postupně přiléváme mléko. Těsto se jeví jako sražené, ale to nevadí. Polovinu těsta rozetřeme na vymaštěný a moukou vysypaný plech, poklademe nahrubo nastrouhanými jablky, posypeme vanilkovým cukrem, ořechy a rozinkami. Navrstvíme druhou polovinu těsta a dáme péct do trouby vyhřáté na 230 °C, po 10 minutách snížíme teplotu na 175 °C a dopečeme dorůžova.

Detail odstavce: Hrnková bublanina s jablky
Zdroj: Hrnková bublanina
Zveřejněno: 29.9.2016

HRNKOVÁ BUBLANINA

Hrnková bublanina s rybízem

Ingredience: 4 lžíce oleje, 1 hrnek džemu, 1 hrnek krystalového cukru, 1 hrnek mléka, 1 balíček kypřicího prášku do pečiva, 1 hrnek hladké mouky, 1 hrnek polohrubé mouky, 2 vajíčka, 700 g čerstvého rybízu; na vysypání a vymazání formy: 1 lžíce mouky, 1 lžíce tuku

Postup: Žloutky s cukrem vymícháme do pěny. Přidáme prosátou mouku s práškem do pečiva, přilijeme olej, mléko a vše dobře promícháme. Nakonec zlehka vmícháme tuhý sníh z bílků. Těsto vlijeme na vymazaný a moukou vysypaný plech. Povrch těsta poklademe ovocem. Pečeme asi 30 minut při 180 °C. Hotovou bublaninu necháme mírně zchladnout, poté ji nakrájíme na kousky. Potřeme rozmíchaným džemem (nejlépe rybízovým) a podáváme.

Detail odstavce: Hrnková bublanina s rybízem
Zdroj: Hrnková bublanina
Zveřejněno: 29.9.2016

BRYNZOVÁ POMAZÁNKA

Brynzová pomazánka s tvarohem

Ingredience: 250 g brynzy, 250 g měkkého tvarohu, několik lžiček polotučného mléka, špetka drceného kmínu, 1 lžička sladké mleté papriky, sůl, nasekaná pažitka

Technologický postup: Do mísy si připravíme brynzu s tvarohem a mlékem a společně vyšleháme tyčovým mixérem. Pak přidáme kmín, mletou sladkou papriku, sůl a vše důkladně promícháme. Hotovou tvarohovou pomazánku s brynzou podáváme s čerstvým pečivem a posypeme nasekanou pažitkou.

Detail odstavce: Brynzová pomazánka s tvarohem
Zdroj: Brynzová pomazánka
Zveřejněno: 31.8.2016

RYBÍZOVÁ BUBLANINA

Hrníčkový recept

Ingredience: 2 vejce, 1 hrnek cukru, 1 hrnek mléka, 1,5 hrnku oleje, 1,5 hrnku polohrubé mouky, 1 prášek do pečiva, ovoce podle vlastní chuti (přibližně 3–4 hrnky), olej a hrubá mouka na vymazání a vysypání plechu, pekáč o velikosti 35 x 30 cm

Postup: Vejce s cukrem vyšleháme ve větší míse ručním šlehačem do husté světlé pěny. Přidáme mléko, olej, mouku a kypřicí prášek a zašleháme. Těsto nalijeme na olejem vymazaný a hrubou moukou vysypaný plech. Drobné ovoce, případně ovoce nakrájené na menší kousky, rovnoměrně rozprostřeme po celém povrchu. Množství se nebojte. Těsto hodně vystoupne a ovoce se v bublanině ztratí. Vložíme do trouby předehřáté na 200 °C a pečeme dozlatova. Pokud použijete rybíz, tak vznikne ta nejlepší rybízová bublanina.

Detail odstavce: Hrníčkový recept
Zdroj: Rybízová bublanina
Zveřejněno: 6.9.2017

KOLÁČ S TVAROHEM

Koláč s tvarohem a ovocem

Ingredience: 2 hrnky hrubé mouky, 2 hrnky polohrubé mouky, 2 hrnky cukru, 1 hrnek oleje, 2 hrnky mléka, 2 vejce, 1 prášek do pečiva, 2 tvarohy, 1 vejce, 100 g cukru, citronová kůra, ovoce dle chuti

Postup: Z tvarohu, cukru, vejce a citronové kůry připravíme směs. Z ostatních surovin umícháme vláčné těsto a nalijeme na plech s pečicím papírem. Na těsto lžičkou dáme tvarohovou směs a nakonec poklademe ovoce. Pečeme cca 30–40 minut. Kdo má rád sladší, může po vychladnutí koláč pocukrovat.

Detail odstavce: Koláč s tvarohem a ovocem
Zdroj: Koláč s tvarohem
Zveřejněno: 4.10.2016

HRNKOVÁ BUBLANINA

Jak dělají hrníčkovou bublaninu Kluci v akci

Ingredience: 2 hrnky polohrubé mouky, 1 hrnek krupicového cukru, 1 hrnek mléka, 2 lžíce oleje, 2 vejce, 1 prášek do pečiva, citrónová kůra, 2 hrnky mraženého lesního ovoce, tuk a mouka na vymazání a vysypání formy

Postup: Všechny přísady pečlivě promícháme do hladkého těsta. Těsto vylijeme na tukem vymazaný a moukou vysypaný plech. Poklademe ovocem. Pečeme ve vyhřáté troubě na 175 °C asi 40 minut.

Detail odstavce: Jak dělají hrníčkovou bublaninu Kluci v akci
Zdroj: Hrnková bublanina
Zveřejněno: 29.9.2016

RYBÍZOVÁ BUBLANINA

Rybízová bublanina se sněhem

Ingredience: 260 g másla, 4 žloutky, 160 g cukru, 1 lžíce moučkového cukru s vanilkou, 480 g celozrnné pšeničné mouky, 1/2 prášku do pečiva, sníh ze 4 bílků, 500 g rybízu, 2 lžíce rumu, cukr a skořici do rybízu

Postup: Nejprve utřeme krém z másla, žloutků, cukru a vanilkového cukru. Do krému přidáme přesátou mouku s práškem do pečiva. Těsto není lité, tekuté, je to křehké těsto, se kterým se velmi hezky pracuje. Hotové těsto rozetřeme rukou na plech a dáme ho péct při 160 °C. Přibližně po 25 minutách, když je těsto hezky narůžovělé, na něj vložíme sníh z ušlehaných bílků s rybízem. Ten nejprve ve vedlejší míse smícháme s moučkovým cukrem a dle vlastní chuti dochutíme rumem a skořicí. Poté celou hmotu opatrně promícháme se sněhem. Zapečený koláč pokrytý sněhem s rybízem vrátíme do trouby a dopečeme. Hlídáme, abychom jej nespálili. Upečený moučník necháme vychladnout a krájíme vychladlý.

Detail odstavce: Rybízová bublanina se sněhem
Zdroj: Rybízová bublanina
Zveřejněno: 6.9.2017

KOLÁČ S TVAROHEM

Strouhaný koláč s tvarohem

Ingredience těsto: 250 g másla nebo Hery, 1 celé vejce, 40 dkg hladké mouky, 2 lžíce kakaa, 1 prášek do pečiva

Ingredience náplň: 3 tvarohy, 3 žloutky, 30 dkg cukru, sníh ze 3 bílků, pudink uvařený v ½ litru mléka

Postup: Klasicky všechny suroviny zpracujeme, nejlépe na vále, v tuhé těsto. Dáme do ledničky nebo i mrazáku. Po ztuhnutí ho rozdělíme na dva díly. První nastrouháme nahrubo na pekáč, potřeme náplní, nastrouháme druhou část těsta a pečeme cca 30 minut na 180 °C. Náplň: uvařený zchlazený pudink vmícháme k zamíchaným ostatním surovinám.

Detail odstavce: Strouhaný koláč s tvarohem
Zdroj: Koláč s tvarohem
Zveřejněno: 4.10.2016

HRNKOVÁ BUBLANINA

Recept na super bublaninu

Ingredience: 3 celá vejce, 1 čtvrtlitrový hrnek pískového cukru, 1 čtvrtlitrový hrnek smetany, 2 čtvrtlitrové hrnky polohrubé mouky, 1 prášek do pečiva, tuk a hrubá mouka na vymazání koláčového plechu

Postup: Vejce prošleháme v míse s cukrem (metličkou či vidličkou), vlijeme šlehačku, mouku rozmíchanou s práškem do pečiva a připravíme lité těsto. Pečicí plech vymažeme tukem, vysypeme moukou. Předehřejeme troubu na 180 °C. Těsto vlijeme na plech, poklademe třešněmi a okamžitě vložíme do horké trouby. V horkovzdušné troubě je upečeno za 20 minut.

Detail odstavce: Recept na super bublaninu
Zdroj: Hrnková bublanina
Zveřejněno: 29.9.2016