Informace od profesionálů

HLAVNÍ STRÁNKA

  

CHOROBY

  

PĚSTOVÁNÍ

  

ŠKŮDCI

  

RECEPTY

  
Téma

HRNICKOVE VENECKY

Odpalované těsto na věnečky

Suroviny na těsto:

  • 1/4 l vody
  • 10 dkg Hery
  • 20 dkg polohrubé mouky
  • 4 vejce
  • špetka soli

Suroviny na krém:

  • 4 dcl mléka
  • 1 balíček vanilkového pudinkového prášku
  • 20 dkg másla
  • moučkový cukr podle chuti

Postup:

Ve vodě rozpustíme Heru, přidáme špetku soli, polohrubou mouku a uvaříme kaši. Hotovou kaši poznáme, jakmile se těsto nebude lepit. Necháme vychladnout a potom do vychladlého těsta postupně všleháme vejce. Do zdobicího sáčku si dáme těsto a na plech s pečicím papírem stříkáme věnečky podle své fantazie. Upečeme v předehřáté troubě na 200 °C zhruba 8 minut. Pak stáhneme troubu na 180 °C a pečeme ještě asi 18–20 minut. Upečené věnečky necháme vychladnout a poté rozřízneme. Z mléka a vanilkového pudinkového prášku uvaříme pudink a necháme vystydnout. Do změklého másla nasypeme moučkový cukr podle toho, jak chceme mít náplň sladkou, a vyšleháme. Vmícháme vychladlý pudink a můžeme přidat trošku rumu nebo rumové tresti. Krém dosladíme podle chuti. Naplněné věnečky pocukrujeme a můžeme podávat. Uchováváme v lednici. Z této dávky vytvoříme zhruba 35 věnečků. Příprava této dobroty trvá asi 75 minut.

Zdroj: Odpalované těsto

Hrníčkové vaření je jednoduché

Hrníčkové vaření je opravdu jednoduché, potřebujete pouze hrnek, který používáte jako odměrku na ingredience k pokrmu.

Zdroj: Hrnkové recepty na sladkosti

Citronová poleva na věnečky

Ingredience: 300 g moučkového cukru, 3 lžíce vařícího mléka, 2 lžíce citronové šťávy

Technologický postup: Do cukru přidáme mléko a citronovou šťávu a pořádně třeme, dokud nevznikne hladká, lesklá hmota.

Zdroj: Citrónová poleva

Drobenka

Ingredience: 3 lžíce hladké mouky, 1 lžíce prosáté strouhanky, 2 lžíce moučkového cukru, 3 lžíce másla

Postup: Vše řádně propracujeme.

Zdroj: Hrníčkové recepty na moučníky na plech

Hrníčkové recepty jsou sladké i slané

Hrnková metoda k přípravě pokrmů není zaměřená pouze na sladké, ale i na slané pokrmy.

Zdroj: Hrnkové recepty na sladkosti

Hrníčkové lívance

Ingredience: 2 hrnky vlažného mléka, 2 hrnky hladké mouky, 1/2 kostky droždí, špetka soli, lžíce cukru, 1–2 vejce

Postup: Všechny ingredience smícháme na těsto a pod utěrkou necháme kynout. Lívanečník vytřeme lehce olejem a pečeme. Hotové lívance potřeme rozpáleným máslem a namočíme je do skořicového cukru, nebo mažeme marmeládou.

Zdroj: Hrnkové recepty na sladkosti

Kokosový moučník na plech

Ingredience: 2 vajíčka, 1 hrnek mléka, 2 hrnky polohrubé mouky, 1 kypřicí prášek, 1 hrnek cukru moučka, 1/2 hrnku oleje, 1/2 hrnku strouhaného kokosu, 1/2 hrnku cukru moučka

Postup: Celá vajíčka rozšleháme, přidáme moučkový cukr, olej, mléko a mouku s práškem do pečiva. Vylijeme na vymaštěný plech, posypeme strouhaným kokosem a cukrem moučka a pečeme na 200 °C asi 20 minut.

Zdroj: Hrníčkové recepty na moučníky na plech

Hrníčkové palačinky

Ingredience: 2 hrnky mléka, 2 hrnky hladké mouky, 1 lžička kypřicího prášku, 2 lžičky pudinkového prášku vanilkového, 2 lžíce cukru (není nutné), olej na smažení, na namazání marmeláda, kysaná smetana, pudink, čerstvé ovoce

Postup: Vše smícháme dohromady. Těsto lijeme na rozpálenou mastnou pánev a smažíme po obou stranách. Podle chuti namažeme marmeládou nebo kysanou smetanou s cukrem a ovocem, srolujeme a podáváme.

Zdroj: Hrnkové recepty na sladkosti

Hruškový koláč na plech hrníčkový

Ingredience: 2 hrnky polohrubé mouky, 3 vejce, 1 hrnek mléka, 1 hrnek cukru, 1/2 hrnku oleje, 1 prášek do pečiva, 4 hrušky nebo hruškový kompot, drobenka

Postup: Vejce, cukr a olej vyšleháme, přidáme mouku, mléko, prášek do pečiva. Poklademe na kousky pokrájenými hruškami a posypeme drobenkou. Pečeme na 170 °C. Také můžete hrušky nastrouhat, přidat skořicový cukr, ořech či rozinky. V zimě můžete použít kompotované hrušky.

Zdroj: Hrníčkové recepty na moučníky na plech

Hrníčkové muffiny

Ingredience: 1 vejce, 1/2 balení kypřicího prášku, 1/2 hrnku oleje, 1/2 hrnku mléka, 3/4 hrnku cukru, 1 hrnek borůvek, 2 hrnky polohrubé mouky

Postup: Smícháme mouku, cukr a prášek do pečiva. Poté k sypkým surovinám přidáme vejce, mléko a olej. Nakonec přidáme ovoce a zlehka promícháme. Formu na muffiny naplníme do 3/4 těstem a dáme péct. Muffiny by měly vyběhnout a trochu popraskat. Před podáváním trochu pocukrujeme moučkovým cukrem.

Zdroj: Hrnkové recepty na sladkosti

Mramorová bábovka na plech

Ingredience: 2 hrníčky polohrubé mouky, 1 hrnek mléka, 1/2 hrnku oleje, 1 hrnek cukru (krupice či krystal), 1 prášek do pečiva, 1 vanilkový cukr, 3 vejce, kakao, na vymazání tuk a hrubou mouku nebo kokos

Postup: Všechny suroviny smícháme, půlku těsta nalijeme do tukem a moukou vysypané formy (či kokosem). Druhou půlku obarvíme kakaem a vylijeme také do formy. Pečeme v předem vyhřáté troubě na 160 °C po dobu 45–50 minut.

Zdroj: Hrníčkové recepty na moučníky na plech

Moučník na malý plech

Ingredience na těsto: 2 hrnky polohrubé mouky, 1 hrnek cukru, 1/2 hrnku oleje, 1/2 hrnku mléka, 1 šlehačka, 1 vanilkový cukr, 1 prášek do pečiva, 1 nastrouhaná cukrovinka Margot

Ingredience na polevu: čokoládová poleva, kokos, Margot, popřípadě moučkový cukr

Postup: Vše promícháme a pečeme na malém plechu 25 až 30 minut na 180–200 °C. Je možné upéct i jako bábovku. Navrch můžeme dát čokoládovou polevu s druhou nastrouhanou margotkou a posypat kokosem, nebo jen moučkový cukr.

Zdroj: Hrníčkové recepty na moučníky na plech

Rychlá buchta na plech

Ingredience: 2 hrnky polohrubé mouky, 1 hrnek moučkového cukru, 1 balíček prášku do pečiva, 1 vejce, 1 hrnek mléka, máslo na vymazání, ovoce dle sezony

Postup: Mouku, cukr a máslo rozmělňujeme prsty tak dlouho, až nám vznikne drobenka. Z celého množství oddělíme 2–3 hrstky. Do zbytku přidáme prášek do pečiva, vejce a mléko. Umícháme těsto, které nalijeme na vymazaný plech, poklademe sezonním ovocem, posypeme odloženou drobenkou a ve středně vyhřáté troubě upečeme dozlatova.

Zdroj: Hrníčkové recepty na moučníky na plech

Hrníčkový recept na piškotové těsto z hladké mouky

Suroviny:

  • 4 vejce
  • 4 vrchovaté lžíce moučkového cukru
  • 2 vrchovaté lžíce hladké mouky
  • 2 vrchovaté lžíce polohrubé mouky
  • 1 lžíce kakaa
  • špetka soli

Postup:

Bílky se špetkou soli ušlehejte dotuha. Žloutky s cukrem ušlehejte do husté, světlé pěny. Poté do ní vmíchejte mouku a nakonec sníh z bílků. Polovinu těsta nalijte do formy s vymazaným a vysypaným dnem (průměr 28 cm). Do zbylé části vmíchejte kakao a nalijte na světlé těsto. Urovnejte, případně tenkým koncem vařečky trochu promíchejte. Pečte ve vyhřáté troubě dozlatova (180 °C, cca 15 minut).

Zdroj: Hrníčkové recepty na piškotové těsto

Hrníčkový recept na piškotové těsto na dort

Suroviny:

  • 2 hrnky polohrubé mouky
  • 1 ½ hrnku cukru moučka
  • 4 vejce
  • 10 lžic oleje
  • 10 lžic vlažné vody
  • ½ prášku do pečiva

Postup:

Žloutky vyšlehejte s cukrem krásně do pěny, přidejte olej, vodu, promíchejte. Z bílků ušlehejte tuhý sníh. Do těsta postupně přidávejte mouku, do níž jste již rozmíchali prášek do pečiva. Nakonec opatrně vmíchejte tuhý sníh z bílků. Těsto nalijte do vymazané a hrubou moukou vysypané formy na dort a pečte ve vyhřáté troubě při 170–180 °C dozlatova. Po vytáhnutí z trouby otočte formu dnem nahoru, při postupném chladnutí by měl korpus zůstat nadýchaný.

Zdroj: Hrníčkové recepty na piškotové těsto

Piškotová roláda

Suroviny:

  • 7 lžic cukru krupice
  • 6 lžic kakaa
  • 6 vajec
  • tuk na potření a mouka na posypání alobalu

Postup:

Vejce s cukrem ušlehejte ve šlehači do husté pěny, pak vmíchejte kakao. Těsto rozetřete na tukem vymazaný, moukou vysypaný alobal, kterým jste vyložili plech. Prudce pečte ve vyhřáté troubě, dokud těsto neztuhne. Vychladlý plát těsta potřete libovolnou náplní a zaviňte.

Můžete použít například tuto zajímavou náplň:

Suroviny:

  • 1 hrnek smetany ke šlehání
  • 1 lžíce vaječného koňaku
  • 1 lžíce moučkového cukru
  • 1 balíček vanilkového cukru

Postup:

Smetanu ušlehejte a postupně do ní vmíchejte moučkový a vanilkový cukr. Nakonec vmíchejte vaječný koňak.

Zdroj: Hrníčkové recepty na piškotové těsto

Palačinky hrníčkové

Ingredience na těsto: 2,5 hrnku mléka, 2 vejce, 2 hrnky mouky, 1,5 polévkové lžíce cukru moučka, olivový olej, džem, marmeláda, nutela, mák, tvaroh (2 vaničky), rozinky, kokos

Postup: Do mísy nalijeme mléko a pak přidáme 2 vejce, cukr a mouku. Promícháme a rozmixujeme mixérem do jemného těsta, aby v těstě nebyly hrudky. Pak si vezmeme pánev a potřeme ji olejem. Postavíme na sporák a nalijeme na pánev naběračkou těsto. A pak už jenom smažíme. Poté vezmeme 2 vaničky (nebo jednu) plnotučného tvarohu. Tvaroh dáme do misky, nasypeme rozinky, cukru, kolik chcete, kokos a marmeládu nebo mák, nutelu, džem. Potom všechno zamícháme a máme hotovo.

Zdroj: Palačinky

Hrníčkový recept na piškotové těsto s ovocem

Suroviny:

  • kompotované nebo čerstvé ovoce
  • vanilkový cukr
  • pečicí papír
  • 1 hrnek cukru krupice
  • ½ hrnku oleje
  • 2 hrnky polohrubé mouky
  • 1 prášek do pečiva
  • 1 hrnek mléka
  • 2 vejce

Postup:

V míse míchejte elektrickým šlehačem cukr, olej a vejce cca 10 minut. Potom po troškách přidávejte polohrubou mouku smíchanou s práškem do pečiva a nakonec přilijte mléko. Promíchejte a nalijte na vymazaný a polohrubou moukou vysypaný plech. Povrch těsta trochu uhlaďte a posypte nakrájeným kompotovaným ovocem (předem jej obalte ve vanilkovém cukru). Ovoce můžete použít i čerstvé – omyté a nadrobno nakrájené. Buchtu pečte ve vyhřáté troubě dozlatova.

Zdroj: Hrníčkové recepty na piškotové těsto

Hrníčkový recept na piškotové těsto na bublaninu

Suroviny:

  • 4 vejce
  • 1 hrnek cukru krupice
  • 2 vanilkové cukry
  • 250 ml smetany ke šlehání
  • 2 hrnky polohrubé mouky
  • 1 prášek do pečiva
  • třešně nebo višně (kompotované či čerstvé)

Postup:

Do misky rozklepněte celá vejce, přidejte cukr (krupicový i vanilkový) a dobře rozmíchejte. Přilijte smetanu a znovu zamíchejte. Nakonec vmíchejte mouku smíchanou s práškem do pečiva, opět důkladně promíchejte a nalijte na plech vyložený pečicím papírem. Poklaďte ovocem (je dobré ho trochu obalit v mouce, aby se nepropadlo moc do těsta; kompotované samozřejmě předtím nechat okapat) a vložte do trouby vyhřáté na 200 °C. Ztlumte na 180 °C a pečte cca 20–25 minut. Vychladlou bublaninu pocukrujte.

Zdroj: Hrníčkové recepty na piškotové těsto

Historie hrnkové bublaniny s ovocem

Bublanina je na první pohled docela podobná francouzskému dezertu clafoutis. Na rozdíl od bublaniny je těsto tužší, jakoby sražené, a chutná po vejcích. Clafoutis pochází z oblasti Limousin ve střední Francii, a pokud recept používá jiné ovoce než višně, měl by se správně jmenovat flaugnarde. Název bublanina popisuje proces pečení, kdy těsto bublá a naskočí. V receptech se používá také hladká mouka. V Podkrkonoší se tak občas říká žemlovce s višněmi/třešněmi. Modifikací receptů na bublaninu je celá řada. Osvědčily se zvláště recepty pomocí hrnkové metody. Jsou velmi rychlé a výtečné. Výborná je varianta hrníčkové bublaniny s ovocem a drobenkou. Klasická bublanina se po upečení a zchladnutí dochucuje cukrem moučkou.

Zdroj: Hrnková bublanina

Hrníčkové pudinkové řezy

Ingredience: 1 plný hrnek (250 ml) polohrubé mouky, 1/2 hrnku cukru krupice, 1/4 hrnku oleje, 1/4 hrnku mléka, 2 vejce, půl prášku do pečiva a půl vanilkového cukru, 2 lžíce kakaa

Ingredience na pudink: 2 hrnky mléka, 1 balíček vanilkového pudinku, 1 vrchovatá lžíce cukru

Postup: Nejprve si uvaříme hustý pudink, odstavíme a jdeme na těsto. Vejce ušleháme s cukrem, přidáme zbytek (olej, mléko), nakonec mouku s práškem do pečiva. Kakao zatím ne. Na papírem vystlanou formu nalijeme polovinu těsta jako první vrstvu. Na to dáme pudinkovou vrstvu a poslední znovu těstovou, tentokrát s kakaem, které jsme rozmíchali v trošce mléka. Pečeme v předehřáté troubě při 180 stupních asi 30 minut. Rozpis je na koláčovou formu, na plech nebo vyšší vrstvu použijte dvojnásobek.

Zdroj: Pudinkové řezy – recepty

Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Jana Válková

Mgr. Michal Vinš

Gabriela Štummerová


ČeskéNápady

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

SiteMAP

RSS

NABÍDKA OBCHODU