Informace od profesionálů

HLAVNÍ STRÁNKA

  

CHOROBY

  

PĚSTOVÁNÍ

  

ŠKŮDCI

  

RECEPTY

  
Téma

LINECKÉ TĚSTO PODLE POHLREICHA

Obsah

Recept na linecké těsto pro začátečníky

Ingredience: 500 g hladké mouky, 170 g moučkového cukru, 2 žloutky, 300 g másla

Technologický postup: Máslo necháme změknout. Do mísy prosejeme mouku a cukr. Do mísy přidáme žloutky a máslo a rychle vše vypracujeme v hladké těsto. Těsto zabalíme do fólie a necháme v lednici aspoň půl hodiny odpočinout. Linecké těsto rozpůlíme a vyválíme na pláty. Podle potřeby z něj vykrajujeme tvary, ty vkládáme na vymazané plechy nebo do forem koláčů. Linecké pečeme při 180 °C dorůžova. Tenké vykrajované cukroví se peče jen 5–7 minut. Po vychladnutí slepujeme jakoukoliv marmeládou nebo plníme libovolným krémem. Linecké zdobíme podle vlastní fantazie.

Zdroj: Linecké cukroví

Diskuze

V diskuzi PIZZA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marie.

Ráda bych se zeptala na těsto na Pizzu které když chladne není tak tvrdé a zůstává alespon trošku vláčné a jestli se dá dát do mražáku jako kupovaná a pak znovu ohřát aby zase změkla děkuji předem

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Lenka.

Nemít na druhý den tvrdou pizzu - jednoduchý návod na to je mít kvalitní mouku a z ní dělat těsto. Rozhodně nedělejte těsto jen z Hladké mouky, potřebujete 00 - pekařskou hladkou, nejlépe Italskou. Já podle tohoto testa dělám co je na stránce dělám už dlouho a jsem velice spokojená. A manžel si rochní

Zdroj: diskuze Pizza

Výborné linecké cukroví

Ingredience: 350 g hladké mouky, 120 g moučkového cukru, 2 žloutky, 250 g másla, 1 sáček vanilkového cukru, citronová kůra

Technologický postup: Promícháme žloutky s cukrem, máslem, moukou, vanilkovým cukrem a nastrouhanou citronovou kůrou. Všechny ingredience dobře smícháme a vypracujeme hladké linecké těsto. Těsto zabalíme do fólie a necháme v lednici aspoň půl hodiny odpočinout. Linecké těsto rozpůlíme a vyválíme na pláty. Podle potřeby z něj vykrajujeme tvary, vkládáme na vymazané plechy nebo do forem koláčů. Linecké pečeme při 180 °C dorůžova. Tenké vykrajované cukroví se peče jen 5 až 7 minut. Po vychladnutí slepujeme jakoukoliv marmeládou nebo plníme libovolným krémem. Linecké zdobíme podle vlastní fantazie. Toto těsto můžeme používat na cukroví, dezerty a různé moučníky.

Zdroj: Linecké cukroví

Diskuze

V diskuzi RECEPT NA BUŘTGULÁŠ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Vilém Černík.

Teda zcela mne usadil recept dle Pohlreicha. Jak jsem byl blbej a nevzdělanej než mne poučil tenhle kuchtík. Tak on před vařením brambory umyje, hleďme, a dokonce cibuli oloupe. No, řekl by to někdo ? A jen tak mimochodem, smetana nemá v buřguláši co dělat, to ať si vaří Pohlreich v těch svejch rádoby honosných putykách.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Naděžda.

Pane Černíku, do buřtguláše přidávám na konec šlehačku, aby se zjemnil. Je i pro děti a ne jen pro chlapy, co ho zapijí škopkem piva.
A jsem přesvědčena, že pan Pohlreich o vaření toho ví mnohem víc, než vy, pokud nevaříte v nějaké vyhlášené restauraci.

Zdroj: diskuze Recept na buřtguláš

Linecké těsto na koláč

Ingredience: 300 g hladké mouky, 2 vejce, 1 prášek do pečiva, 200 g cukru krupice, 150 g másla

Ingredience na náplň: 200 g cukr krupice, kapka oleje, 2 vejce, 1 vanilkový pudinkový prášek, 2 kelímky tvarohu, 1 vanilkový cukr

Technologický postup: Ze surovin na těsto vypracujeme hladké těsto. Linecké těsto vyválíme, poklademe na dno pekáče a do výšky asi 2–3 cm i na boky pekáče. Jakmile máme připraveno těsto ve formě, připravíme si náplň, která je jednoduchá. Vše pouze rozmixujeme a řídkou náplň vlijeme na těsto. Linecký koláč s tvarohem pečeme v předehřáté troubě na 160–180 °C asi 20–30 minut. Upečený linecký koláč s tvarohem necháme vychladnout a můžeme podávat.

Zdroj: Linecké cukroví

Hrníčkový recept na linecké cukroví

Ingredience: 2 hrnky hladké mouky, 2/3 kostky másla, ½ hrnku moučkového cukru, 1 vejce, špetka soli

Technologický postup: Mouku prosejeme do mísy, přidáme cukr, sůl, na kousky nakrájený změklý tuk, vejce a vypracujeme tužší těsto. Těsto zabalíme do fólie a v lednici je necháme alespoň hodinu rozležet, nejlépe však do druhého dne. Poté těsto vyválíme na pláty. Podle potřeby z něj vykrajujeme tvary, vkládáme na vymazané plechy nebo do forem koláčů. Linecké pečeme při 180 °C dorůžova. Tenké vykrajované cukroví se peče jen 5 až 7 minut. Po vychladnutí slepujeme jakoukoliv marmeládou nebo plníme libovolným krémem. Zdobíme dle vlastní fantazie.

Zdroj: Linecké cukroví

Diskuze

V diskuzi PEČENÍ V PEKÁRNĚ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Eva.

Dobrý den,nevím co dělám špatně při pečení chleba v pekárně.Nejprve do nádoby naliju vodu,dám sypkou směs koupené v obchodě.Dám příprava těsta a po u míchání pečení.
Po upečení mám stvrdlou hroudu.Může mi někdo poradit?Děkuji Eva

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kubcova Eva.

Zakoupila jsem si pekárnu Delicia.Uz jsem v ni zadelala a nechala vykynout těsto na vanocku.Poradi mi někdo zkušenější jak na obyčejné kvasnice - ne ty v prášku.Dela se kvasek nebo se tam daji jen kvasnice rozdrobené.
Děkuji

Zdroj: diskuze Pečení v pekárně

Recept na linecké cukroví, které je hned měkké

Ingredience: 300 g hladké mouky, 200 g másla, 100 g cukru moučky, 2 žloutky, vanilkový cukr, citronová kůra

Technologický postup: Do mouky rozkrájíme změklé máslo, přidáme ostatní ingredience a rychle spojíme. Nebojíme se pracovat rukama. Hněteme, dokud nedostaneme hladké, nelepivé těsto. Linecké těsto dáme odpočinout do lednice nejméně na 2 hodiny, nejlépe přes noc. V tomto je právě skryto tajemství jeho křehkosti. Vychlazené linecké těsto rozválíme na pomoučené pracovní ploše na plát o síle 2–3 mm a vykrajujeme z něj různé tvary. Polovině z nich vykrojíme střed. Vykrájené linecké cukroví klademe na plech potažený pečicím papírem a pečeme v troubě rozehřáté na 180 °C. Hotové linecké cukroví lehce zrůžoví – trvá to asi 4 až 5 minut. Necháme vychladnout. Nakonec linecké cukroví spojíme kvalitní ovocnou marmeládou. Před podáváním posypeme moučkovým cukrem.

Zdroj: Linecké cukroví

Linecké cukroví kakaové

Ingredience: 210 g hladké mouky, 70 g cukru moučka, 2 lžíce kakaa, 140 g másla, 1 žloutek, citronová kůra, marmeláda nebo Nutella, 100 g čokolády na vaření + 2 lžíce másla

Technologický postup: Smícháme mouku s cukrem, kakaem a nastrouhanou citronovou kůrou. Přidáme žloutek a nakrájené máslo. Vše pořádně zpracujeme a uděláme těsto. Těsto zabalíme do potravinářské fólie a necháme ho přes noc odpočinout v lednici. Těsto na druhý den vyválíme a vykrajujeme vykrajovátkem cukroví. Jednotlivé kousky klademe na plech s pečicím papírem nebo na vymazaný plech. Pečeme ve vyhřáté troubě na 180 °C okolo 8 minut. Kakaové linecké po vychladnutí slepujeme marmeládou nebo Nutellou. Můžeme ho ozdobit čokoládovou polevou, kterou si připravíme rozehřátím čokolády s máslem ve vodní lázni.

Zdroj: Linecké cukroví

Linecké těsto bez vajec

Suroviny:

  • 200 g hladké mouky
  • 200 g bramborového škrobu
  • 1 vanilkový pudink
  • 150 g moučkového cukru
  • špetka soli
  • 200 g másla
  • 3 polévkové lžíce neušlehané smetany (33 % tuku)
  • 1 čajová lžička pomerančové esence

Postup:

Nejdříve si odvažte všechny ingredience a poté na vále vypracujte pomocí nože a rukou těsto. Hotové a propracované těsto zabalte například do mikrotenové fólie a dejte minimálně na dvě hodiny (nejlépe však přes celou noc) do chladničky. Odpočinuté a uleželé těsto nechte při pokojové teplotě trochu změknout, aby se lépe vyválelo a vykrajovalo. Připravené těsto rozdělte asi na čtyři díly a na jemně pomoučeném vále vyválejte placku cca 3 milimetry tlustou. Mouku podsypávejte pokud možno co nejméně, aby se jí do těsta nedostalo moc. Těsto by se při dalším vyvalování drobilo. Tvořítkem/vykrajovátkem vykrajujte z plátu různé tvary a skládejte je na plech vyložený pečicím papírem. Těsto pečte v předem vyhřáté troubě na 175 °C asi 11–12 minut. Upečené linecké musí mít slabounce narůžovělé kraje. Vychladlé linecké dozdobte dle vlastního přání, můžete je například slepit marmeládou a ozdobit čokoládovou polevou.

Zdroj: Linecké těsto

Linecké těsto recept na koláč I.

Suroviny:

  • 110 g másla
  • 140 g hladké mouky
  • 80 g vanilkového cukru
  • 50 g mandlí
  • 1 vejce
  • 1 žloutek
  • kůra z půlky citrónu
  • zavařenina (rybízová nebo meruňková)

Postup:

Všechny ingredience na vále dobře propracujte a hotové těsto rozdělte v poměru 2 : 3. Z většího dílu vyválejte placku, položte ji do vymazané dortové formy a tence potřete zavařeninou. Ze zbylého těsta vypracujte mřížku, to znamená, vyválejte těsto a nakrájejte na proužky. Proužky klaďte přes sebe ve tvaru mřížky přes celou plochu koláče a z proužků udělejte také okraj koláče. Pečte ve vyhřáté troubě na 170 °C cca 30 minut. Upečený koláč doplňte zavařeninou ještě mezi mřížky.

Zdroj: Linecké těsto

Recept na pravé linecké těsto

Suroviny:

  • 150 g másla
  • 230 g hladké mouky
  • 110 g cukru
  • 3 žloutky
  • bílek z 1 vejce na potírání
  • 60 g mletých mandlí
  • 40 g kandovaného cukru
  • 80 g pikantní zavařeniny
  • vanilkový cukr

Postup:

Chladné máslo promíchejte s prosátou moukou, cukrem a žloutky. Těsto vypracujte a vyválejte na 4 mm silný plát a formičkami vykrajujte požadované tvary. Upečte v předehřáté troubě do světle růžova a po vychladnutí spojujte pikantní zavařeninou (nejlépe rybízovou nebo malinovou, ale opravdu dobře propasírovanou, aby v ní nebyla zrníčka). Stará vídeňská receptura radí pomazat upečené pečivo bílkem a posypat ho směsí mletých mandlí a kandovaného cukru. Ale stačí ho jen lehce obalit v moučkovém cukru s vanilkou.

Zdroj: Linecké těsto

Recept

Ingredience: 250 g polohrubé mouky, 100 g moučkového cukru, 125 g másla, špetka soli, špetka sody, lístky meduňky

Ingredience na náplň: 500 g ovoce (marmelády), 3 lžičky pektinu, třtinový cukr (množství dle sladkosti ovoce), šťáva z 1 citronu, 1 vejce, třtinový cukr na posypání

Postup: Zdeněk Pohlreich meduňku naseká na kousky. Máslo nakrájí a promíchá se zbytkem surovin. Propracuje těsto, zabalí je do fólie a nechá v lednici odpočinout (nejlépe přes noc).

Na náplň krátce povaří ovoce s cukrem, citronovou šťávu smíchá s pektinem, přidá do ovoce a vaří asi 4 minuty. Náplň nechá vychladnout a zželírovat – nejlépe přes noc, to je tajemství moučníku. Ovšem, jak Zdeněk Pohlreich dodává, ovoce lze použít také čerstvé, případně marmeládu z domácího zdroje.

Druhý den Zdeněk Pohlreich vyndá těsto z lednice, odebere dvě třetiny a vyloží jimi dno a stěny koláčové formy o průměru 24 cm. Před vložením těsta formu vymaže máslem a vysype hrubou moukou. Dno propíchá a peče v troubě na 170 °C dorůžova. Korpus naplní ovocnou směsí. Zbytek těsta rozválí a nakrájí pásky, které poklade na povrch koláče. Potře vejcem a posype třtinovým cukrem. Opět vrátí do trouby a peče asi 35 minut (teplota zůstává na 170 °C).

Zdroj: Linecké těsto podle Pohlreicha

Linecké cukroví recept

Suroviny:

  • 300 g másla
  • 500 g hladké mouky
  • 200 g moučkového cukru
  • 3 žloutky
  • trochu nastrouhané citronové kůry
  • 1 lžička citronovou šťávy
  • rybízová marmeláda na slepení
  • moučkový cukr na posypání

Postup:

Mouku, máslo, cukr, žloutky spolu s citronovou kůrou a šťávou zpracujte na vále v těsto, které nechte nejlépe přes noc odpočinout v chladničce. Na druhý den jej nechte chvíli změknout a poté vyválejte na pláty (nejlépe mezi dvěma mikrotenovými fóliemi, aby se nelepilo na vál ani váleček) a vykrajujte požadované tvary. Ty klaďte na vymazaný plech (nebo na pečicí papír) a ve vyhřáté troubě pečte asi při teplotě 150 °C. Upečené cukroví nechte vychladnout, poté slepujte marmeládou a pocukrujte.

Zdroj: Linecké těsto

Klasické linecké cukroví

Ingredience: 600 g hladké mouky, 300 g změklého másla, 200 g moučkového cukru, 1 lžička prášku do pečiva, 2 uvařené žloutky, 2 vejce, 1 vanilkový lusk

Technologický postup: Do mísy nasypeme mouku, přidáme prášek do pečiva, cukr, vejce, najemno nastrouhané žloutky, nakrájené máslo a semínka z vanilkového lusku. Vypracujeme hladké těsto, které zabalíme do potravinářské fólie a necháme 2 hodiny ztuhnout v lednici. Těsto rozválíme na plát široký 3 mm, vykrajujeme kolečka (či jiné tvary), u poloviny koleček vykrojíme i střed. Klademe na plech vyložený pečicím papírem s nepříliš velkými mezerami. Pečeme 12 až 15 minut v troubě vyhřáté na 165 °C, necháme vychladnout na roštu. Kolečka spojujeme pikantnější marmeládou, necháme odležet alespoň 5 dnů.

Zdroj: Linecké cukroví

Linecké těsto recept na koláč II.

Suroviny:

  • 150 g másla
  • 300 g polohrubé mouky
  • 130 g moučkového cukru
  • 1/2 prášku do pečiva
  • 2 vejce
  • špetka soli
  • 1 vanilkový cukr
  • asi 1 dl mléka nebo smetany
  • 350 g letního ovoce a podle jeho kyselosti
  • asi 3 lžíce cukru krupice, kousek tuku na vymazání formy, 0,5 dl vody a 1 lžíci cukru na potření

Postup

Linecké těsto je v podstatě velmi jednoduché, ale potřebuje důkladné propracování, protože se může hodně drobit. Prosátou mouku nasypte do mísy, přidejte na kousky nakrájené máslo, moučkový i vanilkový cukr, prášek do pečiva, špetku soli a 2 vejce, podle potřeby trochu mléka či smetany a ze všech ingrediencí zadělejte tuhé těsto. Pokud by bylo příliš tuhé, přidejte ještě trochu smetany. Těsto pak uložte do sáčku nebo zabalte do potravinové fólie a nechte asi 20 minut odpočinout v lednici. Troubu zapněte na 180 stupňů a koláčovou formu vymažte kouskem tuku. Ovoce (například směs malin, borůvek a jahod) očistěte, případně nakrájejte na malé kousky, poté promíchejte s cukrem. Z odpočatého těsta oddělte na mřížky asi 1/4 a zbytek urovnejte rukama do koláčové formy. Z odděleného kousku těsta vyválejte proužky na mřížku. Z ovoce slijte případnou tekutinu a dejte ho na dno koláče. Rovnoměrně ho rozprostřete po celé ploše a narovnejte přes něj mřížku. Lžíci cukru rozpusťte v troše vody a připravený koláč potřete touto cukrovou vodou. Dejte péct cca na 35–40 minut do vyhřáté trouby.

Zdroj: Linecké těsto

Linecké cukroví s krémem

Ingredience těsto: 500 g hladké mouky, 150 g cukru moučka, 1/2 balíčku prášku do pečiva, 250 g másla, 1 vanilkový cukr, 2 vejce

Ingredience náplň: 50 ml vody, 200 ml mléka, 350 g cukru moučka, 275 g strouhaných vlašských ořechů, 275 g strouhaných piškotů, 50 ml rumu

Ingredience krém: 1 vejce, 70 g cukru krystal, 1 lžička rumu, 70 g rozpuštěné čokolády, 250 g másla

Technologický postup: Připravíme si z ingrediencí těsto na košíčky, které řádně propracujeme a necháme ho v chladu den odležet. Troubu předehřejeme na 180 °C, do formiček na košíčky vtlačíme tenčí vrstvu těsta a pečeme ve vyhřáté troubě 5–7 minut. Na náplň svaříme vodu s mlékem, přimícháme cukr, ořechy, piškoty a rum. Vychladlé košíčky naplníme po okraj oříškovo-piškotovou hmotou. Ve vodní lázni vyšleháme vejce s cukrem do zhoustnutí, necháme vychladnout a zašleháme rum, vychladlou rozpuštěnou čokoládu a máslo. Krémem ozdobíme naplněné košíčky.

Zdroj: Linecké cukroví

Linecké těsto recept pro začátečníky

Suroviny:

  • 470 g hladké mouky
  • 150 g moučkového cukru
  • 1 sáček vanilkového cukru
  • 310 g Hery nebo másla (případně napůl)
  • 1 celé vejce
  • najemno nastrouhaná kůra z 1 omytého citronu
  • na pomoučení válu hladkou mouku
  • na spojení cukroví nejlépe rybízovou marmeládu
  • pečicí papír

Postup:

Do velké mísy nasypte mouku a cukr. Dlaní utvořte důlek, do kterého vložte vejce, na menší kousky pokrájený změklý tuk, citronovou kůru a vše dobře propracujte. Těsto nechte chvíli odpočinout (v chladničce můžete nechat zabalené v mikrotenu i několik dní). Odpočinuté těsto pak rozdělte na 4 díly. Vál si mírně poprašte moukou, váleček na těsto také a lehkým tlakem každý kus těsta rozválejte na tloušťku asi 4 mm. Vedle připraveného plátu si nasypte trochu mouky, do které si „máčejte“ vykrajovátka a jimi do těsta vytlačujte své oblíbené tvary. Příborovým nožem každý kousek podeberte, přeneste na plech vyložený silikonovou podložkou, nebo pečicím papírem, a vložte do předehřáté trouby. Pečte do slabého zrůžovění, cca 8 minut (každý, jak je zvyklý podle své trouby). Hotové vychladlé cukroví potřete z jedné strany marmeládou a lehce přitiskněte druhý stejný díl. Narovnejte do uzavíratelné nádoby a nechte uležet. Posypte moučkovým cukrem.

Zdroj: Linecké těsto

Recept podle Pohlreicha

Zdeněk Pohlreich určitě květákové placičky nebo obdobné jídlo zná a připravuje, jen je dosud nepublikoval ve svých pořadech. To ovšem nic nemění na tom, že tento pokrm není dobrý, nebo že si nezaslouží naši pozornost. Květákové placičky, které poslouží jako výborná chuťovka nebo rychlá večeře, si přinejmenším zaslouží zmínku o způsobu přípravy.

Zdroj: Květákové placičky podle Pohlreicha

Autoři obsahu

Mgr. Michal Vinš

Mgr. Jana Válková

Mgr. Světluše Vinšová


ČeskéNápady

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP