HRUBE FLEKY NA KUZI bylo téma, které nás inspirovalo k vytvoření tohoto článku. Šunkofleky jsou recept, který se postupně přenáší z generace na generaci, možná si ho každý upraví dle vlastní chuti nebo pro obměnu, ale základ bývá stejný. Někdo má šunkofleky rád, jiný je sní jen z donucení. A abych i ty druhé přesvědčila, že šunkofleky opravdu nejsou jen zapečené těstoviny, nabízím k vyzkoušení pár receptů.
Šunkofleky s uzeným masem
Ingredience:
- domácí těsto dle výše uvedeného návodu nebo půl balíčku kupovaných fleků
- 100 g libového uzeného masa
- 50 g slaniny
- 3 vejce
- 30 g másla
- pepř
- sůl
Postup:
Uvařte fleky dle návodu. Uzené maso a slaninu nakrájejte na kostičky a na pánvi je orestujte. Předehřejte troubu na 180 °C, vložte do ní zapékací misku s máslem, aby se rozpustilo. Poté štětcem máslo rozetřete po dně i stěnách, zbytek másla zamíchejte do ostatních surovin. Do zapékací mísy nasypte uvařené a propláchnuté fleky, orestované uzené a rozšlehaná osolená a opepřená vejce. Důkladně promíchejte a vložte mísu zpět do trouby, pečte tak dlouho, než se propečou vajíčka, záleží na velikosti zapékací mísy a vrstvě šunkofleků. Povrch šunkofleků by měl být opečený dozlatova. Podávat můžete s okurkou, čalamádou, kapiemi nebo nakládanou řepou.
Zdroj: článek Šunkofleky nejsou jen zapečené těstoviny
Příběh
Ve svém příspěvku SVĚTLÉ FLEKY NA LISTECH VINNÉ RÉV se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Josef.
Dobrý den.Prosím o radu na hlavičce vinné révy jsou dost velké světlé fleky tedy konce listů jsou celé žluté a žilky na listech jsou také o hodně světlejší než listy.Myslím si,že rostlině něco chybí.Je to něco jako chloroza.Děkuji za radu.Josef
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Iveta.
Dobrý den,
máme chlorózu u vinné révy,poradíte jaké přípravky použít? Děkuji
Zdroj: příběh Světlé fleky na listech vinné rév