Informace od profesionálů

MENU

  

CHOROBY

  

PĚSTOVÁNÍ

  

ŠKŮDCI

  

RECEPTY

  
Téma

JABLEČNÝ KOLÁČ NA PLECH S DROBENKOU

OBSAH

Recept na rychlý jablečný koláč

Ingredience: 2 hrnky polohrubé mouky, 1 hrnek cukru krupice, 1 hrnek mléka, ½ hrnku rostlinného oleje, 1 vejce, 1 vanilkový cukr, 1 prášek do pečiva, 5 jablek, tuk, strouhanka na vysypání plechu

Postup: Ve větší míse smícháme všechny ingredience a vytvoříme hladké tekutější těsto. Na tukem vymazaný a strouhankou vysypaný plech nalijeme těsto a rovnoměrně ho stěrkou rozetřeme. Těsto posypeme vymačkanými strouhanými jablky a dáme péct do předem vyhřáté trouby na 180 °C. Koláč kontrolujeme podle špejle – až se těsto nebude na špejli lepit, koláč je upečený.

Tip: Do koláče můžeme přidat rozinky, mletou skořici či nasekané oříšky. Výborný je i s drobenkou nebo s jiným ovocem (broskve, jahody, švestky).

Zdroj: Jablečný koláč na plech

Poradna

V naší poradně s názvem ZAVAŘOVÁNÍ MASA DO SKLENIC V TROUBĚ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Nadja.

Citát: "Nejprve si připravíme mělký plech, na nějž sklenice postavíme. Plech pak zalijeme vodou do výšky 2 až 3 centimetrů."
- Mělký plech bývá tak 1 cm vysoký, takže do něj 2-3cm vody nenalijeme.
- Plech pak zalijeme vodou - zaléváme asi sklenice uložené na plechu, nikoliv plech, to bychom vodu lili přímo do trouby.
-----------------
Nesrovnalosti:
Zavařování masa na dovolenou (v hrnci):
"Maso můžete do sklenic napěchovat a následně zalít vepřovým vývarem až po okraj"
Zavařování masa do sklenic v mikrovlnce:
"Sklenice neplníme až po okraj, ale pod víčkem musí zůstat mezera, což je stejné, jako při zavařování v hrnci."
Dotaz: TAKŽE PLNÍME AŽ PO OKRAJ, NEBO S MEZEROU?
------------------
Při zavařování v mikrovlnce doporučuji sklenice podložit talířem s trochu zvýšeným okrajem - pokud tekutina vyteče, aby se nerozlila po celé troubě.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Při zavařování se sklenice plní s okrajem. Mezi víčkem a obsahem musí být mezera alespoň půl centimetru. Je to proto, že při zavařování se vlivem zvýšené teploty zvetšuje objem obsahu a ten by mohl vytékat. Samotné vytékání nevadí, ale hrozí, že se s tekutinou může pod víčko dostat i pevná struktura, třeba svalové vlákno, které pak způsobí neťesnosti a zkažení obsahu.

Zdroj: diskuze Zavařování masa do sklenic v troubě

Rychlý jablečný koláč s drobenkou

Ingredience: 1 hrnek krupicového cukru, 1 vejce, 150 ml zakysané smetany, 1 hrnek polohrubé mouky, ½ prášku do pečiva, 5 velkých jablek, skořice dle chuti, 4 lžíce hrubé mouky, 2 lžíce másla, 2 lžíce krupicového cukru na drobenku, máslo a hrubá mouka na vymazání formy

Postup: Jablka oloupeme a nastrouháme nahrubo nebo nakrájíme na menší kousky. V míse smícháme cukr, vejce a zakysanou smetanu. Pak přidáme polohrubou mouku a prášek do pečiva a vymícháme těsto. Z hrubé mouky, másla a cukru vypracujeme prsty drobenku. Koláčovou kulatou formu vymažeme máslem a vysypejme hrubou moukou. Nalijeme do ní těsto a rovnoměrně poklademe strouhanými jablky. Můžeme přidat i mletou skořici. Posypeme drobenkou a pečeme v předehřáté troubě na 180 °C asi 30 minut. Drobenka musí být zlatavá, a když vpíchneme špejli do těsta, musíme ji vytáhnout suchou.

Pamatujete? To je přece ten výborný jablečný koláč od babičky. Vyzkoušejte jej, je opravdu rychlý a výtečný.

Zdroj: Jablečný koláč na plech

Diskuze

V diskuzi RYCHLÝ MOUČNÍK NA PLECH se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Monika semrova.

Když mám zlucnikovou dietu můžu moučník z listového těsta jsem měsíc po operaci

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Rychlý moučník na plech

Švestkový koláč s drobenkou nekynutý

Ingredience na koláč: 200 ml plnotučného mléka, 150 ml rostlinného oleje, 10 lžiček cukru krupice, špetka soli, 1 vejce, 500 g polohrubé mouky, ½ čerstvého droždí, švestek dle libosti

Ingredience na drobenku: 160 g hrubé mouky, 80 g změklého másla, 80 g cukru krupice

Postup: V mouce uděláme důlek, do něj rozdrobíme droždí, zasypeme cukrem a rychle zpracujeme se zbylými ingrediencemi v těsto. Těsto je poměrně mastné, takže se s ním snadno pracuje. Těsto hned rozprostřeme na plech vyložený pečicím papírem. Navrch poklademe ovoce. Z mouky, másla a cukru rukama vytvoříme drobenku. Ovoce zasypeme hotovou drobenkou a dáme do trouby předem vyhřáté na 175 °C. Pečeme asi 40 minut.

Zdroj: Švestkový koláč

Diskuze

V diskuzi PUCHROVITOST ŠVESTEK se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jan Spáčil.

Dobrý den, mám na zahradě starou švestku (její stáří odhaduji až na 70 let možná i více). Stále rodí a letos, znovu možná po 2 letech, se opět objevila deformace plodů, která asi odpovídá puchrovitosti švestek. Plody právě dozrávají, jsou poměrně velké ale často i z poloviny deformované, jako by zpuchřelé. Při rozpůlení se objeví dužnina zbarvená do červena v různé intenzitě, někdy jen červené žilky nebo i masivně celá dužnina kolem pecky. Přitom pecky jsou neporušené, jsou souměrně vyvinuté. Švestky jsou docela už velké, zralé, pěkně modré a poměrně sladké. Je mi líto je vyhodit a tak je i v tomto stavu konzumuju (jediný v rodině). Nevím, jestli dělám dobře z hlediska zdravotního a tak se zdvořile ptám, co s takovými švestkami dělat. Na slivovici je jich málo a o správnosti konzumace mám pochyby. Lze je použít bez rizika k jídlu nebo jen například na koláč ? Předem děkuji za radu a odpověď.
Jan Spáčil, Holešov

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Puchrovitost švestek

Hruškový koláč na plech hrníčkový

Ingredience: 2 hrnky polohrubé mouky, 3 vejce, 1 hrnek mléka, 1 hrnek cukru, 1/2 hrnku oleje, 1 prášek do pečiva, 4 hrušky nebo hruškový kompot, drobenka

Postup: Vejce, cukr a olej vyšleháme, přidáme mouku, mléko, prášek do pečiva. Poklademe na kousky pokrájenými hruškami a posypeme drobenkou. Pečeme na 170 °C. Také můžete hrušky nastrouhat, přidat skořicový cukr, ořech či rozinky. V zimě můžete použít kompotované hrušky.

Zdroj: Hrníčkové recepty na moučníky na plech

Poradna

V naší poradně s názvem VLAŠSKÉ OŘECHY CHOROBY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Petr Litvák.

V letošní sklizni vlašských ořechů jsem zjistil u spousta plodů "jakoby vyžrané" díry ve skořápce, zjištěno min. na 50 % úrody. Tento jev jsem zaznamenal poprvé. Můžete mi poradit o co se jedná a jak tomu předcházet?
Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Zahradník.

Obaleč jablečný (Cydia pomonella) dělá tyto díry do ořechů. Je to škůdce, který přezimuje jako larva v kůře stromu v hedváných chomáčcích. Vývoj začíná brzy na jaře a dospělí se objevují v době kvetení. Dospělí jsou aktivní pouze za soumraku a za úsvitu a kladou vajíčka na listy, případně na plody. Larvy vystupují z vajíček a hledají ořechy, aby se začaly krmit. Chemické postřiky se obvykle používají k likvidaci vajec a mladých larev předtím, než vstoupí do plodu. Larvy mohou vlést do středu vyvíjejících se ořechů, aby se krmili jádrem. Když dospívají, vytlačují ze vstupní díry své výkaly. Po třech až čtyřech týdnech larvy opustí ořech a hledají na stromě chráněné místo, aby se obalily kokony. Larvy ve svém kokonu mohou přezimovat, nebo se mohou objevit ve dvou až třech týdnech jako nová generace dospělých. Tito dospělí jsou aktivní v červenci a srpnu. V teplých oblastech může být i třetí generace.
Ochrana je postřikem celého stromu. To je při vzrostlém ořechu velmi komplikované, protože se používají kontaktní jedy, které jsou jedovaté pro všechno živé. Nejméně toxický je postřik neemovým olejem (olej ze stromu nimba). Existuje ale jedna nechemická vychytávka, která omezí populaci těchto potvor. Je to papírová vlnitá lepenka, která se omotá kolem kmene a větví. Larvy do ní velmi rády nalezou, aby se zakuklily. Pravidelným vyměňováním a likvidací lepenky zamezíte vývoji nových generací.

Zdroj: diskuze Vlašské ořechy choroby

Jablkový koláč s drobenkou

Ingredience:

  • 300 g polohrubé mouky
  • 200 g cukru
  • 200 g Hery
  • 3 ks vajec
  • 1 000 g oloupaných jablek
  • 250 g tvarohu
  • 1 prášek do pečiva
  • 1 vanilkový cukr

Drobenka:

  • 200 g polohrubé mouky
  • 200 g cukru
  • 100 g změklého másla

Postup:

Nejprve si připravte drobenku. Do mísy nasypte odměřenou mouku a cukr, přidejte změklé máslo a mísením všech surovin v dlaních a drobením zpět do mísy utvořte drobenku.

Těsto začněte vyšleháním vajec, cukru, vanilkového cukru a Hery, poté přidejte tvaroh a mouku s kypřicím práškem a důkladně promíchejte. Vymažte a vysypte vyšší plech, rozetřete na něj tužší těsto a pokrájejte jablka na tenké plátky nebo kostičky a ty rovnoměrně rozmístěte po celém těstě. Jablka zasypte připravenou drobenkou a dejte do trouby předehřáté na 180 °C, pečte asi 40 minut.

Zdroj: Jablkový koláč

Tvarohový koláč s jablky a drobenkou

Suroviny:

Těsto:

  • 250 g měkkého tvarohu
  • 3/4 másla nebo Hery
  • 200 g cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • 250 g polohrubé mouky
  • 3 vejce
  • 1 prášek do pečiva

Ostatní:

  • 800 g jablek (oloupaná, nastrouhaná nebo pokrájená na kostičky)
  • citronová šťáva
  • rozinky nebo nasekané ořechy

Drobenka:

  • 150 g polohrubé mouky
  • 150 g cukru krupice
  • 2 lžičky mleté skořice
  • 90 g změklého másla

Postup:

Smícháme změklé máslo, vejce a cukr, přidáme tvaroh a znovu smícháme nebo ušleháme v hladkou hmotu. Přidáme mouku, prášek do pečiva a vše dobře promícháme. Těsto bude hustší, rozetřeme ho na připravený plech a na něj rovnoměrně nasypeme nastrouhaná nebo na kostičky nakrájená jablka. Pokapeme citronovou šťávou. Můžeme ještě posypat rozinkami nebo ořechy. Nakonec celý koláč posypeme připravenou drobenkou. Pečeme v předehřáté troubě na 180 °C dozlatova, zhruba 35–40 minut.

Zdroj: Jablkovotvarohový koláč

Kynuté těsto na koláč

Ingredience: 1 kg hladké mouky, 100 g moučkového cukru, 250 g tuku Hera, 250 g másla, 2 vejce, 2 žloutky, 2,5 dl studeného mléka, 1 kostka droždí, špetka soli

Postup: Do mouky rozdrobíme droždí, přidáme cukr, v mléce rozšlehané vejce a žloutky, nakrájené tuky a osolíme. Vypracujeme těsto a necháme do druhého dne uležet. Těsto znovu převálíme, poté kousky těsta plníme tvarohovou, povidlovou či makovou náplní. Klademe je na vymazaný plech, posypeme drobenkou, necháme ještě krátce kynout a ve vyhřáté troubě upečeme.

Zdroj: Kynuté těsto

Rychlá buchta na plech

Ingredience: 2 hrnky polohrubé mouky, 1 hrnek moučkového cukru, 1 balíček prášku do pečiva, 1 vejce, 1 hrnek mléka, máslo na vymazání, ovoce dle sezony

Postup: Mouku, cukr a máslo rozmělňujeme prsty tak dlouho, až nám vznikne drobenka. Z celého množství oddělíme 2–3 hrstky. Do zbytku přidáme prášek do pečiva, vejce a mléko. Umícháme těsto, které nalijeme na vymazaný plech, poklademe sezonním ovocem, posypeme odloženou drobenkou a ve středně vyhřáté troubě upečeme dozlatova.

Zdroj: Hrníčkové recepty na moučníky na plech

Rychlý jablkový koláč

Ingredience:

  • 220 g polohrubé mouky
  • 220 g cukru
  • 4 vejce
  • 500 g jablek nahrubo nastrouhaných
  • 150 ml oleje
  • 3 lžíce kakaa
  • 1 lžička mleté skořice
  • 1 prášek do pečiva

Postup:

Recept na tento jablečný koláč je opravdu jednoduchý a zvládne ho i úplný začátečník, protože jediné, co potřebujete umět, je vážit suroviny. Odměřené suroviny dejte do větší mísy a důkladně promíchejte. Připravte si vysoký plech nebo pekáč, který vymažte máslem či olejem, vysypte hrubou moukou a těsto do něj přelijte. Vložte do předem vyhřáté trouby na 180 až 200 °C a pečte asi 25 minut. Upečený koláč po vychladnutí můžete potřít čokoládovou polevou nebo rozříznout a potřít marmeládou.

Zdroj: Jablkový koláč

Rychlý jablečný koláč s pudinkem

Ingredience: 1 balíček listového těsta, 5 strouhaných jablek, 1 balení vanilkového pudinku, 2 lžíce cukru, 1 lžička skořice, 50 g Hery, 1 vejce, sezamová semínka nebo plátkované mandle

Postup: Uvaříme pudink z necelého půllitru vody, osladíme a do horkého pudinku vmícháme 50 g Hery (můžeme přidat trošku rumu). Polovinu těsta rozválíme do kulata a vyložíme jím vymazanou koláčovou formu. Poklademe strouhanými jablky, posypeme krystalovým cukrem a skořicí a potřeme hotovou pudinkovou směsí. Navrch vyválíme druhou polovinu těsta, potřeme ji rozšlehaným vejcem a posypeme hustě krystalovým cukrem a sezamovým semínkem, případně plátkovanými mandlemi. Upečeme dozlatova. Rychlý jablečný moučník podáváme sypaný moučkovým cukrem.

Zdroj: Jablečný koláč na plech

Rybízová bublanina s drobenkou

Ingredience: 2 hrnky polohrubé mouky, 1 hrnek cukru, 0,5 hrnku oleje, 1 hrnek mléka, 1 prášek do pečiva, 1 vanilkový cukr, citronová kůra, 2 vajíčka, kakao, rybíz, na drobenku polohrubou mouku, cukr moučku a máslo

Postup: Smícháme vejce s cukrem, poté přidáme olej, mouku smíchanou s práškem do pečiva. Těsto vlijeme na vymazaný a moukou vysypaný plech, do třetiny těsta dáme kakao a nalijeme na světlé těsto, posypeme rybízem a drobenkou. Pečeme na 170 stupňů cca 40 minut. Takto připravená bublanina je výborná a rychlá.

Zdroj: Rybízová bublanina

Švestkový koláč kynutý

Ingredience: 300 g švestek, drobenka

Ingredience na těsto: 60 g oleje, 60 g másla, 100 g cukru krupice, 1,5–2 dl mléka (podle potřeby), sůl, 1 kostka droždí, 500 g polohrubé mouky, 2 vejce

Ingredience na drobenku: 1–2 lžíce másla, 3–4 lžíce hrubé mouky, 2–3 lžíce cukru moučka, 1 balíček vanilkového cukru

Postup na drobenku: Hrubou mouku smícháme s moučkovým cukrem. Rozpustíme máslo a dáme je ke směsi mouky a cukru. Je dobré přidat sáček vanilkového cukru, který drobenku provoní. Lžící vše promícháme tak, aby se utvořily drobné „žmolky“ – drobenka. Pak už jí stačí jen posypat připravený koláč a dát zapéct.

Postup: Z trošky vlažného mléka, droždí a lžíce cukru si připravíme kvásek. Na pracovní desku prosejeme mouku, kterou špetkou soli osolíme, přidáme cukr, vychladlé rozpuštěné máslo, vejce rozšlehaná v mléce a společně s vykynutým kváskem zaděláme do těsta. Mělo by být „pružné“. Těsto necháme kynout a mezitím omyjeme, rozpůlíme a vypeckujeme švestky. Vykynuté těsto roztáhneme na vymaštěný plech, poklademe půlkami omytých švestek, posypeme drobenkou a dáme péct přibližně 45 minut do trouby předehřáté na 175 °C.

Zdroj: Švestkový koláč

Švestkový koláč s tvarohem

Ingredience na těsto: 1 kg čerstvých švestek, 250 g hladké mouky, 2 lžíce cukru krupice, 125 ml vlažného mléka, 60 g másla, půl kostky droždí, špetka soli

Ingredience na náplň: 2 vaničky tvarohu, 5 lžic cukru krupice, 1 žloutek

Ingredience na drobenku: 200 g hrubé mouky, 100 g másla, 100 g cukru krupice, mletá skořice

Postup: Do mísy rozdrobíme droždí, přidáme cukr a vidličkou rozmačkáme. Droždí se začne postupně rozpouštět, až nám vznikne kašička. K oslazenému droždí přilijeme polovinu vlažného mléka a zaprášíme trochou mouky. Misku přikryjeme utěrkou a necháme na teplém místě asi 30 minut odležet. Kvásek zdvojnásobí svůj objem. Mezitím omyjeme, rozpůlíme a vypeckujeme švestky a připravíme tvarohovou náplň: tvaroh rozmícháme se žloutky a cukrem do hladkého krému.

Vykynutý kvásek promícháme s prosátou moukou se solí, rozpuštěným máslem a zbylým mlékem v těsto. Těsto přikryjeme utěrkou a necháme na teplém místě cca 30 minut kynout. Vykynuté těsto párkrát propracujeme, přesuneme na vymazaný a vysypaný plech, kde ho necháme znovu 30 minut kynout. Po konečném vykynutí předehřejeme troubu na 200 °C. Na těsto rovnoměrně rozetřeme tvarohovou náplň a na náplň poklademe švestky řezem nahoru.

Na drobenku nasypeme do misky mouku a cukr, přidáme nastrouhané máslo a prsty zpracujeme na drobivé těsto. Nezapomeneme přidat 1–2 špetky mleté skořice.

Švestkový koláč s tvarohem posypeme skořicovou drobenkou, vložíme do vyhřáté trouby a pečeme přibližně 35 minut do zezlátnutí okrajů a drobenky. Upečený koláč vyndáme z trouby a necháme ho před krájením zcela vychladnout. Švestkový koláč s tvarohem a drobenkou podáváme podle chuti zdobený lístky čerstvé máty.

Zdroj: Švestkový koláč

Rychlý tvarohový koláč

Ingredience: 200 g Hery, 250 g měkkého tvarohu, 200 g moučkového cukru, 4 vejce, 300 g polohrubé mouky, 1 vanilkový cukr, rum nebo rumová tresť, 6 lžic mléka, strouhaná citronová kůra, 1 prášek do pečiva, tuk a mouka na vysypání plechu, čokoláda na vaření, kompotované broskve, drobenka

Postup: Žloutky utřeme s cukrem a měkkou Herou do pěny. Přidáme tvaroh a znovu třeme, přidáme vanilkový cukr, citronovou kůru, rum nebo rumovou tresť, mléko, vmícháme mouku smíchanou s práškem do pečiva a na kousky nalámanou půlku čokolády na vaření a nakonec lehce vmícháme ušlehaný tuhý sníh z bílků. Těsto nalijeme na vymazaný a moukou vysypaný plech, poklademe broskvemi a posypeme drobenkou. Pečeme ve středně vyhřáté troubě, tedy asi na 180 °C. Obměnou může být bábovka, pouze vynecháme broskve a drobenku a při dávání těsta do formy v půlce poklademe kopečky meruňkové marmelády a na ně nalijeme zbytek těsta. Výborné!!!

Zdroj: Tvarohový koláč

Hrnkový jablkový koláč

Ingredience: 3 a 1/2 hrnku polohrubé mouky, 3/4 hrnku cukru, 2 vejce, 8 lžic mléka, 1 prášek do pečiva, 1/2 kostky Hery, citronová kůra, tuk na vymazání plechu

Ingredience náplň: 5–6 jablek, cukr, skořice

Postup: Ze všech surovin pokojové teploty utvoříme vláčné těsto. Z větší části těsta vyválíme obdélník a přeneseme jej na vymazaný plech. Těsto se dá vyválet přímo na plechu malým válečkem. Na těsto dáme náplň z nastrouhaných a oloupaných jablek, posypeme cukrem a skořicí. Ze zbylého těsta vyválíme obdélník a dáme ho na náplň. Okraje přitiskneme k sobě a horní plát opatrně propícháme vidličkou, aby z koláče mohla unikat pára. Pečeme v mírně vyhřáté troubě asi 30 minut. Upečený, ještě teplý koláč posypeme vanilkovým cukrem.

Tento moučník je rychlovka s vynikající chutí.

A co vy, jaké recepty máte doma ukryté, pochlubte se s nimi. Všichni rádi ochutnáme jiné recepty, tak sem s nimi.

Zdroj: Jablečný koláč na plech

Hrníčkový jablečný koláč s tvarohem

Suroviny:

Těsto:

  • 2,5 hrnku polohrubé mouky
  • 1,5 hrnku cukru
  • 1 hrnek mléka
  • 0,5 hrnku oleje
  • 2 vejce
  • 1 prášek do pečiva
  • 1 vanilkový cukr

Náplň:

  • 2 vaničky tvarohu
  • 1 hrnek cukru
  • 4 oloupaná jablka nastrouhaná

Postup:

V míse zamícháme všechny suroviny a vypracujeme hladké těsto. Plech nebo pekáč vymažeme tukem a vysypeme hrubou moukou, popřípadě strouhankou. Dále připravíme náplň tak, že zamícháme tvaroh s cukrem a nastrouhanými jablky. Těsto dáme péct do předem vyhřáté trouby na 180 stupňů, když je upečené tak z poloviny, vyndáme ho z trouby, opatrně na něj rozetřeme náplň z tvarohu a jablek, vrátíme zpět do trouby a necháme dopéct.

Zdroj: Jablkovotvarohový koláč


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Gabriela Štummerová

Nina Vinšová


ČeskéNápady

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP