Facebook Síť X Pinterest email tisk

Téma

JABLKOVÝ KOLÁČ PODLE POHLREICHA


JABLKOVÝ KOLÁČ PODLE POHLREICHA je jedno z témat, o kterém si můžete přečíst v tomto článku. Máte rádi jablíčka? A co takhle jablečný koláč, dezert... Také je máte v oblibě? Nedivím se vám, protože bývají vláčné, lahodné, neodolatelné. Zkuste vyzkoušet něco nového, co jste třeba ještě nepekli. Mám pro vás připraveno pár výborných receptů na plech.


Obrácený jablkový koláč

Ingredience:

  • 6 vajec
  • 6 lžic cukru
  • 6 lžic hladké mouky
  • 1 prášek do pečiva
  • 1 kg oloupaných jablek
  • 50 g cukru
  • 1 lžička mleté skořice

Postup:

Obrácený jablkový koláč je někdy také nazýván koláčem naruby. Brzy budete vědět proč. Jablka zbavte jádřince a pokrájejte je na plátky či kostičky. Plech vyložte pečicím papírem a rovnoměrně na něj rozprostřete jablka, ty posypte 50 g cukru a mletou skořicí. Na jablka nalijte těsto, které si připravíte tak, že si oddělíte bílky od žloutků, bílky vyšleháte do tuhého sněhu, poté postupně přidáváte cukr, žloutky, mouku a prášek do pečiva. Takto připravený koláč dejte do trouby vyhřáté na 180 °C a pečte asi 30 minut. Až koláč úplně vychladne, tak ho obraťte, opatrně odstraňte papír, a pokud chcete, můžete polít čokoládovou polevou. Nebo jen lehce pocukrujte a můžete podávat.

Zdroj: článek Jablkový koláč

Příběh

Ve svém příspěvku RECEPT NA BUŘTGULÁŠ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Vilém Černík.

Teda zcela mne usadil recept dle Pohlreicha. Jak jsem byl blbej a nevzdělanej než mne poučil tenhle kuchtík. Tak on před vařením brambory umyje, hleďme, a dokonce cibuli oloupe. No, řekl by to někdo ? A jen tak mimochodem, smetana nemá v buřguláši co dělat, to ať si vaří Pohlreich v těch svejch rádoby honosných putykách.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Naděžda.

Pane Černíku, do buřtguláše přidávám na konec šlehačku, aby se zjemnil. Je i pro děti a ne jen pro chlapy, co ho zapijí škopkem piva.
A jsem přesvědčena, že pan Pohlreich o vaření toho ví mnohem víc, než vy, pokud nevaříte v nějaké vyhlášené restauraci.

Zdroj: příběh Recept na buřtguláš

Recepty na jahodový koláč s tvarohem

Jahodový koláč s tvarohem a želatinou

Ingredience na těsto: 3 vejce, 90 g moučkového cukru, trocha citronové kůry, špetka soli do sněhu, 90 g polohrubé mouky, 1 zarovnaná lžička prášku do pečiva

Ingredience na pudink: 700 ml mléka, 2 vanilkové pudinky, 40 g cukru, 80 g másla

Ingredience na želé: 2 ks jahodové želé od Dr. Oetkera, 70 g cukru, 1 l vody

Dále: 500 g čerstvých jahod na dozdobení na talíři, šlehačku, jahodový topping, lístky máty

Postup: Žloutky vyšleháme s cukrem a citronovou kůrou do bělavé pěny, taktéž ušleháme s malou špetkou soli pevný sníh a mouku prosejeme s práškem do pečiva. Pak do žloutkové směsi přidáme asi polovinu mouky a trochu sněhu, už lehčeji promícháme a zase přidáme druhou polovinu mouky s trochou sněhu, opatrně promícháme a nakonec jen velmi lehce vmícháme zbytek sněhu. Na pečení si předem připravíme hluboký plech s okraji, ten vyložíme pečicím papírem (aby nám na plechu lépe držel, tak plech můžeme mírně navlhčit). Pokud nepoužijeme papír, tak musíme vymazat tukem a vysypat hrubou moukou. Stačí do poloviny, jelikož piškot bude nízký. Na plech rozetřeme těsto, vložíme do vyhřáté trouby a upečeme. Po upečení i s papírem vyndáme z plechu a necháme vychladnout. Mezitím uvaříme hustější pudink (osladíme ho dle vlastní chuti). Po uvaření odstavíme, občas promícháme a ještě do horkého vmícháme na menší kousky nakrájené máslo, až se hmota spojí. Místo části cukru můžeme přidat při vaření vanilkový cukr, rovněž lze místo cukru použít nějaké náhradní sladidlo. Z piškotového plátu odstraníme papír na pečení, plát vložíme zpět na plech a zalijeme ještě teplým pudinkem. Ten dobře rozetřeme až k okrajům, aby nikde nebyly mezery. Už nyní se mohou na pudink poklást jahody a mírně do pudinku zatlačit. Necháme v chladničce vychladit a pak zalijeme už mírně houstnoucí jahodovou želatinou připravenou dle návodu na sáčku – v 1 litru horké vody, ale pod bodem varu, rozpustíme 2 sáčky želatiny a cukr. Místo cukru můžeme opět použít nějaké náhradní sladidlo. Necháme v chladničce důkladně ztuhnout, krájíme na kousky a na talíři dozdobíme dle své fantazie šlehačkou, toppingem a mátou.

Jahodový koláč s tvarohem a pudinkem

Ingredience na těsto: 300 g polohrubé mouky, 100 g cukru moučka, 100 g másla nebo Hery, 2 vejce, 1 prášek do pečiva, 1 dl mléka dle potřeby

Ingredience na náplň: 1/2 kg tvarohu, 2 dl mléka, 1 vanilkový cukr, 200 g cukru, 2 vanilkové pudinky (jsou vhodné i ovocné), 2 vejce

Postup: Vše zpracu

(...více se dočtete ve zdroji)

Zdroj: článek Jahodový koláč

Příběh

Ve svém příspěvku ORIGINÁL RECEPT NA TATARSKÝ BIFTEK PODLE POHLREICHA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Dagmar.

Do masa přidávám trošinku vodky. A je to nejen ochrana,a le báječně to chutná. Jen se to nesmí přehnat.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Reagovat

Zdroj: příběh Originál recept na tatarský biftek podle Pohlreicha

Rychlý jablkový koláč

Ingredience:

  • 220 g polohrubé mouky
  • 220 g cukru
  • 4 vejce
  • 500 g jablek nahrubo nastrouhaných
  • 150 ml oleje
  • 3 lžíce kakaa
  • 1 lžička mleté skořice
  • 1 prášek do pečiva

Postup:

Recept na tento jablečný koláč je opravdu jednoduchý a zvládne ho i úplný začátečník, protože jediné, co potřebujete umět, je vážit suroviny. Odměřené suroviny dejte do větší mísy a důkladně promíchejte. Připravte si vysoký plech nebo pekáč, který vymažte máslem či olejem, vysypte hrubou moukou a těsto do něj přelijte. Vložte do předem vyhřáté trouby na 180 až 200 °C a pečte asi 25 minut. Upečený koláč po vychladnutí můžete potřít čokoládovou polevou nebo rozříznout a potřít marmeládou.

Zdroj: článek Jablkový koláč

Jablkový koláč se sněhem

Ingredience:

  • 300 g hladké mouky
  • 200 g cukru
  • 150 g másla
  • 1 ks vejce
  • 1 000 g jablek oloupaných a nahrubo nastrouhaných
  • 1 vanilkový cukr
  • 1 lžička mleté skořice
  • 1/2 prášku do pečiva
  • 1 vanilkový pudink
  • 4 ks bílků
  • 50 g moučkového cukru

Postup:

Smíchejte mouku, 150 g cukru, rozpuštěné máslo, vejce, vanilkový cukr a prášek do pečiva. Vypracujte těsto, je-li příliš tuhé, můžete přidat pár lžic mléka nebo vody. Plech vyložte pečicím papírem a těsto na něj rozprostřete. Jablka smíchejte s pudinkem, skořicí a 50 g cukru a navrstvěte je na připravené těsto. Takto připravený koláč vložte do trouby předehřáté na 180 °C a pečte asi 20 minut, poté vyjměte, ušlehejte tuhý sníh z bílků, do něho zašlehejte moučkový cukr a rozetřete na koláč, vložte zpět do trouby a pečte ještě asi 5 až 10 minut.

Zdroj: článek Jablkový koláč

Recepty Zdeňka Pohlreicha

Recepty od Zdeňka Pohlreicha jsou srozumitelně napsané, včetně všech rad a tipů. Na rozdíl od jiných návodů jídel jsou popsány a nafoceny postupy u základních jídel. Použité potraviny v receptech jsou běžně dostupné v obchodech. Popisy jídel zvládnou i začátečníci, kteří neumí vařit. Recepty jsou ovšem přínosem také pro zkušené kuchaře.

Steak podle Zdeňka Pohlreicha

Ingredience: steak z roštěnce (porce á 200–300 g)

Marináda: plnotučná hořčice, worcestrová omáčka, limetka, čerstvě namletý pepř, hrubozrnná sůl

Zelenina: lilek, cuketa, paprika, cibule, česnek (3 stroužky), asi 10 cherry rajčátek, olivový olej, balzamikový ocet, bylinky (např. bazalka, tymián), sůl, pepř

Pečivo: na plátky nakrájené housky ze včera, olivový olej

Postup: Roztopte gril. Než teplota dosáhne potřebných vysokých hodnot (asi 250 stupňů), vložte steaky do misky, potřete je hořčicí a worcestrovou omáčkou, pokapejte limetkovou šťávou, osolte a opepřete (obě strany). Nechte je asi 20 minut marinovat. Zeleninu nakrájejte na kousky dle svých estetických požadavků (lilek nechte „vyslzet“ – posypte solí a asi po 15 minutách osušte). Kousky zeleniny promíchejte s olivovým olejem a trochou balzamikového octa, posypte nasekanými bylinkami, posolte a opepřete. Udělejte z alobalu misku, směs do ní vložte a uzavřete. Zeleninu v alobalu grilujte na přímém žáru asi 30 minut, steaky 12 minut (6 minut z každé strany pro střední propečení) a tousty (respektive nakrájené housky) asi 1 minutu. Steaky poté nechte 3 minuty „dojít“, tousty pokapejte olivovým olejem.

Kulajda podle Zdeňka Pohlreicha

Ingredience: 100 g sušených hub (je-li sezóna, použijte čerstvé houby), 1 l vývaru (Pohlreich používá hovězí), 50 g másla, 100 g hladké mouky, 150 g brambor, 4 slepičí vejce, 50 g kopru, 2 polévkové lžíce octa, 300 ml mléka, 100 ml smetany, sůl a pepř

Postup: Začnete přípravou světlé jíšky z másla a hladké mouky. Do kastrůlku vhodíte máslo, rozehřejete, přidáte mouku a zamícháte. Za stálého míchání zalijete hovězím vývarem, osolíte, přidáte pepř a přivedete k varu. Do základu kulajdy dáte houby (Pohlreich používá sušené houby, které namočil do vody) a na kostky nakrájené brambory. Vaříte velice zvolna 40 minut. Přilijete mléko, smetanu (dobré je použít zakysanou smetanu, může být i smetana ke šlehání) a dochutíte.

Ztracená vejce

Mezitímco se kulajda vaří, připravíte si zastřené vejce. Snahou šéfkuchařů je, aby bílek ztuhl a žloutek zůstal tekutý. Podle Pohlreicha jsou pro úspěch klíčové dvě věci: „supr“ čerstvé slepičí vejce a že voda, do níž vajíčko umístíme, se bude vařit pomalinku.

Pohlr

(...více se dočtete ve zdroji)

Zdroj: článek Nejlepší kuchař Zdeněk Pohlreich

Křehký jablkový koláč

Ingredience:

  • 750 g hladké mouky
  • 150 g cukru
  • 220 g másla
  • 2 ks vajec
  • 1 a půl lžičky jedlé sody
  • 6 lžic mléka

Náplň

  • 500 g jablek oloupaných a nahrubo nastrouhaných
  • 100 g másla
  • 50 g cukru
  • 1 lžička skořice

Postup:

Nejdříve si připravte náplň. Dejte do hrnce vařit nastrouhaná jablka, máslo, cukr a skořici, až začnou jablka bublat a budou měkká, odstavte je a nechte úplně vychladnout.

Těsto vypracujte na vále ze všech odvážených surovin. Až ho budete mít důkladně propracované, rozdělte ho na dva stejné díly. Plech si vyložte pečicím papírem a z každého dílu těsta vyválejte obdélník o rozměru plechu. Jeden díl přendejte na plech, pak na něj rovnoměrně rozetřete vrstvu vystydlé náplně a zakryjte druhou plackou. Vložte do trouby předem vyhřáté na 180 °C a pečte 20 až 30 minut. Až koláč vystydne, můžete ho potřít čokoládovou polevou nebo jen pocukrovat.

Zdroj: článek Jablkový koláč

Jablkový koláč s pudinkem

Ingredience:

  • 400 g polohrubé mouky
  • 250 g cukru
  • 6 vajec
  • 1 000 g jablek oloupaných a nahrubo nastrouhaných
  • 1 vanilkový cukr
  • 1 prášek do pečiva
  • 10 lžic vody
  • 2 vanilkové pudinky
  • 500 ml mléka
  • 10 g cukru
  • 500 g zakysané smetany

Postup:

Vyšší plech vyložte pečicím papírem, rozprostřete na něj nastrouhaná jablka, která posypte 50 g cukru. Těsto připravte vyšleháním vajec a cukru do pěny, postupně přidejte vodu, mouku a prášek do pečiva. Přelijte jablka těstem a vložte do trouby předehřáté na 200 °C a pečte asi 20 minut. Mezitím uvařte pudink z vanilkového pudinku, mouky a 10 g cukru. Nechte téměř vychladnout a pak do něj přimíchejte zakysanou smetanu. Upečený a úplně vychladlý koláč otočte naruby, sundejte pečicí papír a potřete připraveným pudinkem. Navrch můžete nasypat kakao, skořici, sekané ořechy nebo nastrouhanou čokoládu.

Zdroj: článek Jablkový koláč

Jednoduchý jablkový koláč

Ingredience:

  • 400 g polohrubé mouky
  • 250 g cukru
  • 200 ml kefíru
  • 5 lžic kysané smetany
  • 1 000 g oloupaných jablek
  • 2 vejce
  • 2 lžičky jedlé sody
  • 1 vanilkový cukr
  • 1 lžička skořice

Postup:

Oloupaná jablka nastrouhejte a smíchejte se skořicí a 50 g cukru a nechte stranou. Zbylé suroviny odměřte, dejte do větší mísy a důkladně promíchejte. Máslem nebo olejem si vymažte vyšší plech nebo pekáč a vysypte je hrubou moukou. Těsto nalijte na plech a navrch rozetřete připravená nastrouhaná jablka. Pokud vám nepůjdou jablka rovnoměrně rozetřít, vezměte lžíci a dělejte malé hromádky. Takto připravený koláč vložte do předem vyhřáté trouby na 200 °C a pečte asi 40 minut.

Zdroj: článek Jablkový koláč

Jablkový koláč s tvarohem

Ingredience:

  • 400 g polohrubé mouky
  • 180 g moučkového cukru
  • 2 žloutky
  • 250 g Hery
  • 1 prášek do pečiva

Nádivka z jablek:

  • 600 g jablek oloupaných a nastrouhaných nahrubo
  • 50 g cukru
  • 1 lžička skořice
  • 1/2 vanilkového pudinku

Nádivka z tvarohu:

  • 400 g polotučného tvarohu
  • 100 g cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • 1 vejce

Postup:

Nejprve si připravte jednotlivé nádivky, a to tak, že v míse vždy smícháte všechny suroviny. I těsto připravíte tak, že jen smícháte všechny odměřené suroviny. Až budete mít těsto důkladně propracované, rozdělte ho na 1/3 a 2/3. Ten menší díl dejte do sáčku a vložte ho do mrazáku, větší část buď rozválejte, nebo prsty rozprostřete po celé ploše plechu vyloženého pečicím papírem. Na vrstvu těsta rozetřete jablkovou a tvarohovou náplň, pořadí si zvolte sami. Na povrch koláče rovnoměrně nahrubo nastrouhejte zbylé těsto, které jste měli uložené v mrazáku. Pečte v předem vyhřáté troubě na teplotu 180 °C po dobu asi 30 minut.

Zdroj: článek Jablkový koláč

Jablkový koláč s drobenkou

Ingredience:

  • 300 g polohrubé mouky
  • 200 g cukru
  • 200 g Hery
  • 3 ks vajec
  • 1 000 g oloupaných jablek
  • 250 g tvarohu
  • 1 prášek do pečiva
  • 1 vanilkový cukr

Drobenka:

  • 200 g polohrubé mouky
  • 200 g cukru
  • 100 g změklého másla

Postup:

Nejprve si připravte drobenku. Do mísy nasypte odměřenou mouku a cukr, přidejte změklé máslo a mísením všech surovin v dlaních a drobením zpět do mísy utvořte drobenku.

Těsto začněte vyšleháním vajec, cukru, vanilkového cukru a Hery, poté přidejte tvaroh a mouku s kypřicím práškem a důkladně promíchejte. Vymažte a vysypte vyšší plech, rozetřete na něj tužší těsto a pokrájejte jablka na tenké plátky nebo kostičky a ty rovnoměrně rozmístěte po celém těstě. Jablka zasypte připravenou drobenkou a dejte do trouby předehřáté na 180 °C, pečte asi 40 minut.

Zdroj: článek Jablkový koláč

Kuchařka Zdeňka Pohlreicha

Zdeněk Pohlreich napsal několik kuchařek:

  • Bravo, šéfe! – Zdeněk Pohlreich vaří mezinárodní kuchyni – vydalo nakladatelství Ikar v roce 2009, kniha obsahuje taky DVD
  • Prostřeno bez servítků – Více než 100 pokrmů současné české kuchyně okořeněných postřehy ze života – vydalo nakladatelství Ikar v roce 2010
  • Šéf na grilu – 100 skvělých receptů Zdeňka Pohlreicha – vydalo nakladatelství Magazine v roce 2011
  • Už dost, Šéfe – Co jste v televizi neviděli, neslyšeli a neochutnali – vydalo nakladatelství Closer Publishing v roce 2012
  • Šéf na smetaně – Smetanové recepty Zdeňka Pohlreicha – vydalo nakladatelství Magazine v roce 2012
  • Vejce nebo slepice – 80 šťavnatých receptů z drůbeže a pernaté zvěřiny – vydalo nakladatelství Ikar v roce 2012
  • Vařte jako šéf! – Škola vaření Zdeňka Pohlreicha – vydalo nakladatelství Closer Publishing v roce 2013
  • Česko vaří s Pohlreichem – Nejlepší večeře vašeho života! – vydalo nakladatelství Closer Publishing v roce 2013

Zde můžete vidět ceny kuchařek od Zdeňka Pohlreicha.

Zdroj: článek Nejlepší kuchař Zdeněk Pohlreich

Tvarohový švédský koláč

Švédský koláč někdy také nazýváme koláčem sypaným.

Těsto

Ingredience:

  • 3 hrnky polohrubé mouky
  • 1 hrnek cukru
  • 1 sáček prášku do pečiva
  • 1 sáček vanilkového cukru
  • špetka soli

Postup:

Všechny suroviny smícháte a vzniklou hmotu rozdělíte na polovinu. Jednu polovinu nasypte na plech vyložený papírem, nebo vymazaný máslem či olejem a vysypaný hrubou moukou. Druhou polovinu směsi necháte na závěr.

Náplň

Ingredience:

  • 3 balení tvarohu, nejlépe v kostce
  • 1 hrnek cukru
  • 3 vejce
  • 1 sáček vanilkového pudinku
  • rozinky nebo brusinky
  • trochu rumu na namočení rozinek
  • máslo na vrch koláče (asi polovinu kostky)

Postup:

Nejdříve si předem namočte rozinky do rumu, aby změkly. Poté smíchejte zbylé suroviny a připravte hladkou náplň, kterou rozetřete rovnoměrně po celé ploše suché směsi. Posypte změklými rozinkami a můžete vše zasypat druhou polovinou suché směsi. Nahoru na koláč pokrájejte plátky másla, je-li máslo hodně tuhé, můžete ho nastrouhat, a naopak, máte-li ho rozehřáté, můžete jím koláč opatrně polít.

Připravený koláč vložte do předem vyhřáté trouby na teplotu 180 °C a pečte dorůžova asi 45 minut. Je lepší nechat upečený koláč vystydnout a alespoň pár hodin odležet, aby náplň nevytékala a pořádně ztuhla. Je možné, že vám na dně pekáče zůstane trocha mouky, ničemu to nevadí, koláč si jí vzal přesně tolik, kolik potřeboval. Chcete-li koláč obměnit, zkuste do těsta přidat trochu skořice či do náplně kompotované ovoce, například jahody. Ke koláči můžete podávat různé druhy kávy, čajů, ale i grog či punč.

Zdroj: článek Švédský koláč

Sypaný jablkový koláč s tvarohem

Suroviny:

Těsto:

  • 1 hrnek cukru
  • 2,5 hrnku polohrubé mouky
  • 1 prášek do pečiva
  • 1 máslo

Náplň:

  • 2 vejce
  • 1 hrnek cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • 3 tvarohy
  • 2 hrnky mléka
  • 1 balíček pudinku

Postup:

V míse smícháme mouku, cukr a prášek do pečiva. Vytvoříme sypkou směs. V jiné míse promícháme v hladkou hmotu tvaroh mléko, vejce, pudink a cukr. Dle chuti můžeme kápnout i trošku rumu. Poté vymažeme máslem hluboký plech, na něj vysypeme polovinu směsi, na ni nalijeme tvarohovou náplň a navrchu posypeme zbytkem směsi. Celý koláč poklademe máslem nakrájeným na slabé plátky. Pečeme v předem vyhřáté troubě cca na 180 stupňů. Takový rychlý a luxusní koláč jste zajisté ještě nejedli. Tak dobrou chuť.

Zdroj: článek Jablkovotvarohový koláč

Hrnkový jablkový koláč

Ingredience: 3 a 1/2 hrnku polohrubé mouky, 3/4 hrnku cukru, 2 vejce, 8 lžic mléka, 1 prášek do pečiva, 1/2 kostky Hery, citronová kůra, tuk na vymazání plechu

Ingredience náplň: 5–6 jablek, cukr, skořice

Postup: Ze všech surovin pokojové teploty utvoříme vláčné těsto. Z větší části těsta vyválíme obdélník a přeneseme jej na vymazaný plech. Těsto se dá vyválet přímo na plechu malým válečkem. Na těsto dáme náplň z nastrouhaných a oloupaných jablek, posypeme cukrem a skořicí. Ze zbylého těsta vyválíme obdélník a dáme ho na náplň. Okraje přitiskneme k sobě a horní plát opatrně propícháme vidličkou, aby z koláče mohla unikat pára. Pečeme v mírně vyhřáté troubě asi 30 minut. Upečený, ještě teplý koláč posypeme vanilkovým cukrem.

Tento moučník je rychlovka s vynikající chutí.

A co vy, jaké recepty máte doma ukryté, pochlubte se s nimi. Všichni rádi ochutnáme jiné recepty, tak sem s nimi.

Zdroj: článek Jablečný koláč na plech

Jablkový koláč s tvarohem a pudinkem

Suroviny:

Těsto:

  • 500 g polohrubé mouky
  • 1/2 prášku do pečiva
  • 200 g cukru
  • 200 g másla (Hery)
  • 1 vejce
  • 2 lžíce kakaa

Ostatní:

  • máslo
  • strouhanka nebo kokos na vysypání pekáče
  • 5 oloupaných jablek

Náplň 1:

  • 500 g tvarohu
  • 100 g cukru
  • 1 vejce

Náplň 2:

  • 1 vanilkový cukr
  • 1/2 l mléka
  • 1 vanilkový pudink
  • nasekané mandle nebo mandlové lupínky
  • skořice
  • rum na pokapání

Postup:

Z ingrediencí na těsto vytvoříme sypkou směs, tu vysypeme na vymazaný a strouhankou nebo kokosem vysypaný plech. Směs urovnáme a poklademe dostatečným množstvím nastrouhaných jablek. Mezitím uvaříme pudink z 1/2 l mléka a necháme vystydnout. V míse smícháme tvaroh, vejce, cukr a vanilkový cukr v hladkou hmotu. Do této hmoty zamícháme studený pudink a nalijeme na nastrouhaná jablka. Celý koláč pokapeme rumem a posypeme skořicí. Pečeme v předem vyhřáté troubě na 180 stupňů zhruba 40–45 minut.

Zdroj: článek Jablkovotvarohový koláč

Mleté maso na grilu podle Pohlreicha

Ingredience: 750 g mletého hovězího masa, 20 g zeleného pepře, 20 g nasekaného čerstvého tymiánu, 6 ml worcesterské omáčky, 15 g francouzské hořčice, mořská sůl, čerstvě namletý pepř, 6 housek na burger, 100 g listů rukoly, 1 cibule (nakrájená na plátky), 3 rajčata (nakrájená na plátky), kečup, majonéza, dip nebo prostě to, co máte rádi

Postup: Ve velké míse smíchejte ingredience na burgery a vše dobře promíchejte. Ze směsi vytvořte 6 plochých bochánků. Takto připravené je zakryjte mikrotenovou fólií a uložte do lednice. Připravte gril na přímé grilování. Burgery grilujte 3–5 minut z každé strany. Housky rozkrojte a dejte na gril. Bude jim stačit půl až jedna minuta. Na spodní půlku housky dejte nejprve list salátu, na něj burger, cibuli, plátek rajčete, omáčku dle chuti a přiklopte druhou půlkou housky.

Doporučení

Podle Pohlreicha je lepší si na gril vzít raději jeden druh masa a připravit ho opravdu dobře než se při každém grilování přejídat neuvěřitelnou kombinací špekáčků, kuřecího a klobás. Ideální je sehnat si maso správně odleželé, například z býka, kterého po porážce na tři týdny vyvěsí v chladu a teprve pak ho bourají. Maso tak má čas a podmínky, aby krásně změklo a zkřehlo. Při nákupu pamatujte na to, že ve vyzrálém mase, které je na gril naprosto ideální, vám otisk prstu zůstane. Kdežto do čerstvého masa prst neotisknete ani náhodou.

Maso na grilu zásadně obracejte kleštěmi, nepoužívejte vidličku. Když maso rozpícháte, šťáva vyteče. Hotový steak se má nechat po sejmutí z grilu chvilku odpočinout, aby se šťáva rozlila zpět do celého masa. Hrubá mořská sůl je podle Pohlreicha na dochucení hotového steaku ideální a dá mu chuťově rozměr navíc. Základem grilování jsou samozřejmě steaky, ale domácí burgery se stávají čím dál oblíbenějšími. Abychom skutečně věděli, co jíme, bude nejlepší, když si hovězí maso umeleme sami. Pokud koupíme maso kvalitní, libové, nepotřebujeme jako pojivo vejce ani strouhanku. Stačí čerstvé maso třeba z plecka, které si ochutíme hrubozrnnou francouzskou hořčicí, solí, zeleným pepřem, worcesterem – a máme skvělý materiál na hamburger. Maso si zaslouží dobře ručně promíchat a vytvořeným karbanátkům prospěje chvilka odpočinku v lednici. Maso si musí ale odpočinout i po tepelné úpravě před podáváním. Na začátku grilování je necháme v klidu zatáhnout, než jde samo lehce z roštu, pokud tuto zásadu dodržíme, čistě ho obrátíme. Pak už jen nahřejeme kvalitní bílé pečivo, před obložením potřeme rozříznutou housku majonézou a obložíme směsí listových salátů, rajčetem a kolečky čerstvé cibule.

Zdroj: článek Mleté maso na grilu

Autoři uvedeného obsahu

 Nina Vinšová

 Mgr. Světluše Vinšová

 Gabriela Štummerová


jablkový koláč obrácený
<< PŘEDCHOZÍ PŘÍSPĚVEK
jablkový koláč pohlreich
NÁSLEDUJÍCÍ PŘÍSPĚVEK >>
novinky a zajímavosti

Chcete odebírat naše novinky?


Dokažte, že jste člověk a napište sem číslicemi číslo dvacetsedm.