Téma: 

jahodový koláč s tvarohem


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

JAHODOVÝ KOLÁČ

Čerstvé jahody jsou plné vitamínů, ale co s nimi, když je jahod plno. Co takhle jahodový koláč? Jahodový koláč s tvarohem je prostě báječný. Lehounký tvaroh, měkoučký korpus a slaďoučká jahodová chuť, která se vám rozlije na patře. Umíte si představit lepší dezert po lehkém nedělním obědě? Zde je několik tipů na takový koláč.

Zdroj: Jahodový koláč
Zveřejněno: 11.10.2016

KOLÁČ S TVAROHEM

Koláč s tvarohem a ovocem

Ingredience: 2 hrnky hrubé mouky, 2 hrnky polohrubé mouky, 2 hrnky cukru, 1 hrnek oleje, 2 hrnky mléka, 2 vejce, 1 prášek do pečiva, 2 tvarohy, 1 vejce, 100 g cukru, citronová kůra, ovoce dle chuti

Postup: Z tvarohu, cukru, vejce a citronové kůry připravíme směs. Z ostatních surovin umícháme vláčné těsto a nalijeme na plech s pečicím papírem. Na těsto lžičkou dáme tvarohovou směs a nakonec poklademe ovoce. Pečeme cca 30–40 minut. Kdo má rád sladší, může po vychladnutí koláč pocukrovat.

Detail odstavce: Koláč s tvarohem a ovocem
Zdroj: Koláč s tvarohem
Zveřejněno: 4.10.2016

JAHODOVÉ RECEPTY

Rychlý jahodový koláč

Suroviny:

  • 1 hrnek cukru krupice
  • 250 g jahod
  • jahodový džem
  • 1 hrnek mléka
  • 3 hrnky polohrubé mouky
  • 3 vejce
  • 1 šlehačka

Postup:

V míse ušlehejte bílky ze tří vajec. Za stálého šlehání přidejte cukr a nakonec lehce vmíchejte žloutky a polohrubou mouku. Těsto nalijte do vymazané a vysypané koláčové formy a pečte ve středně vyhřáté troubě cca 30 minut. Vychladlý korpus potřete jahodovým džemem, poklaďte očištěnými jahodami a ozdobte šlehačkou.

Detail odstavce: Rychlý jahodový koláč
Zdroj: Jahodové recepty
Zveřejněno: 12.7.2014

NEPEČENÝ JAHODOVÝ DORT

Nepečený jahodový dort se zakysanou smetanou a tvarohem

Ingredience: 1 smetana ke šlehání, 500 g jahod, 2 polotučné tvarohy, 1 zakysaná smetana, 3 vanilkové cukry, 1 balení cukrářských piškotů

Postup: Smetanu ušlehejte dotuha. Polovinu jahod omyjte, osušte, rozčtvrťte a v robotu je rozmixujte do hladkého jemného pyré. Tvarohy vyklepněte do mísy, vidličkou nebo ručním mixérem je našlehejte, přidejte zakysanou smetanu, oslaďte vanilkovými cukry, přilijte jahodové pyré, promíchejte a nakonec vmíchejte dotuha ušlehanou smetanu. Formu na terinu vyložte potravinářskou fólií, na dno vyskládejte kolečka z druhé poloviny jahod, opatrně navrstvěte jahodovou směs, znovu poklaďte zbylými jahodami a navrch přitlačte piškoty. Přetáhněte fólií a dejte přes noc chladit do lednice. Pak opatrně vyklopte, sejměte fólii a servírujte.

Tip: Dort za studena s tvarohem a kysanou smetanou je dobré a nutné před podáváním hodně vychladit.

Detail odstavce: Nepečený jahodový dort se zakysanou smetanou a tvarohem
Zdroj: Nepečený jahodový dort
Zveřejněno: 2.7.2017

JAHODOVÉ RECEPTY

Jahodový džem

Detail odstavce: Jahodový džem
Zdroj: Jahodové recepty
Zveřejněno: 12.7.2014

KOLÁČ S TVAROHEM

Koláč s tvarohem a jablky

Ingredience: 2 hrnky polohrubé mouky, 1/2 hrnku cukru, 1 prášek do pečiva, 1 plátek másla, 2 měkké tvarohy, 1 hrnek mléka, cukr podle chuti, 2 vejce, nastrouhaná jablka, skořice

Postup: Z mouky, cukru a másla připravíme drobenku. Odsypeme 2/3, které smícháme s práškem do pečiva, a tuto směs přesuneme do pekáčku vyloženého pečicím papírem. Zbylou 1/3 drobenky odložíme stranou. Do misky vyklepneme vejce, přidáme tvaroh, cukr a mléko. Pořádně promícháme a nalijeme na drobenku v pekáči. Tvaroh poklademe jablky a zasypeme skořicí, můžeme přidat i vanilkový cukr, záleží na sladkosti jablek. Nakonec zasypeme odloženou drobenkou. Vložíme do vyhřáté trouby a pečeme na 200 stupňů cca 45 minut. Vychladlý koláč krájíme na kousky.

Detail odstavce: Koláč s tvarohem a jablky
Zdroj: Koláč s tvarohem
Zveřejněno: 4.10.2016

KOLÁČ S TVAROHEM

Koláč s tvarohem a meruňkami

Ingredience těsto: 40 g másla nebo Hery, 4 žloutky, 250 g cukru, 300 g hladké mouky, 6 lžic mléka, 1 prášek do pečiva, sníh ze 4 bílků

Ingredience náplň: 2 tvarohy, 2 vejce, 1/3 hrnku cukru, 1 vanilkový pudink (prášek), trocha mléka, strouhaný kokos, meruňky

Postup: Máslo, žloutky a cukr vyšleháme, přidáme mouku, mléko, prášek do pečiva a nakonec sníh z bílků. Dále si připravíme tvarohovou náplň. Do velké dortové formy vymazané sádlem a vysypané strouhaným kokosem se rozetře část těsta, na ně se rozetře tvarohová náplň. Na tvaroh se naskládají čtvrtky meruněk a navrch se rozetře zbytek těsta. Po upečení a zchladnutí můžete koláč pocukrovat.

Detail odstavce: Koláč s tvarohem a meruňkami
Zdroj: Koláč s tvarohem
Zveřejněno: 4.10.2016

KOLÁČ S TVAROHEM

Strouhaný koláč s tvarohem

Ingredience těsto: 250 g másla nebo Hery, 1 celé vejce, 40 dkg hladké mouky, 2 lžíce kakaa, 1 prášek do pečiva

Ingredience náplň: 3 tvarohy, 3 žloutky, 30 dkg cukru, sníh ze 3 bílků, pudink uvařený v ½ litru mléka

Postup: Klasicky všechny suroviny zpracujeme, nejlépe na vále, v tuhé těsto. Dáme do ledničky nebo i mrazáku. Po ztuhnutí ho rozdělíme na dva díly. První nastrouháme nahrubo na pekáč, potřeme náplní, nastrouháme druhou část těsta a pečeme cca 30 minut na 180 °C. Náplň: uvařený zchlazený pudink vmícháme k zamíchaným ostatním surovinám.

Detail odstavce: Strouhaný koláč s tvarohem
Zdroj: Koláč s tvarohem
Zveřejněno: 4.10.2016

KOLÁČ S TVAROHEM

Koláč s tvarohem a povidly

Ingredience těsto: 125 g másla, 1 hrnek moučkového cukru, 2 vejce, 1 vanilkový cukr, 2 hrnky polohrubé mouky, 1 prášek do pečiva, 1 hrnek mléka

Ingredience náplň: ½ kg měkkého tvarohu, 1 hrnek moučkového cukru, 1 vanilkový pudinkový prášek, 1 vanilkový cukr, 1 vejce

Ingredience ostatní: malou skleničku povidel (300 ml)

Postup: Nejprve si vyšleháme změklé máslo, vejce, moučkový a vanilkový cukr do pěny. Přidáme mouku smíchanou s práškem do pečiva, mléko a vyšleháme hladké těsto. Vyšší plech si vyložíme pečicím papírem, nalijeme na něj půl těsta a rozetřeme. Na těsto rozetřeme tvarohovou náplň, pak zbytek těsta a na těsto malou lžičkou poklademe povidla. Pečeme v předem vyhřáté troubě na 170 °C asi 30 minut. Takto upečený koláč je velmi dekorativní na pohled.

Detail odstavce: Koláč s tvarohem a povidly
Zdroj: Koláč s tvarohem
Zveřejněno: 4.10.2016

NEPEČENÝ JAHODOVÝ DORT

Nepečený dort s tvarohem a pudinkem

Ingredience: 5 lžic cukru krupice, 2 balíčky vanilkového cukru, 1 balíček vanilkového pudinkového prášku, 500 ml mléka, 1 balíček želatiny, 2 balíčky dětských piškotů, 1 žloutek, čerstvé jahody, 2 kostky měkkého tvarohu

Postup: Do hrnce nalijeme 500 ml mléka. Přidáme cukr, vanilkový pudink a vanilkový cukr. Vaříme, dokud pudink neztuhne. Poté ho dáme vychladit. Do pudinku vmícháme tvaroh a žloutek. Krém máme hotový. Podle potřeby nebo chuti můžeme ještě přisladit. Do dortové formy dáme na dno piškoty tak, aby nebyly přes sebe. Na ně naneseme jednu vrstvu krému, a to vše opakujeme. Na konec dáme poslední vrstvu krému. Krém poklademe čerstvými jahodami dle fantazie. Nepečený piškotový dort s tvarohem dáme do lednice. Připravíme si želatinu podle návodu na obalu. Vlažnou želatinou zalijeme dort a necháme ještě minimálně 2 hodiny ztuhnout. Nepečený piškotový dort s tvarohem vyjmeme z lednice, nakrájíme, ozdobíme podle fantazie a můžeme podávat.

Detail odstavce: Nepečený dort s tvarohem a pudinkem
Zdroj: Nepečený jahodový dort
Zveřejněno: 2.7.2017

KOLÁČ S TVAROHEM

Kakaový koláč s tvarohem

Ingredience: 330 g hladké mouky, 40 g kakaa, 200 g Hery, 100 g cukru krupice, 5 vajec, 500 g tvarohu, 500 g bílého jogurtu, 3 sáčky čokoládového pudinkového prášku, 1 sáček kypřicího prášku do pečiva, 1 sáček vanilkového cukru, 100 g cukru moučka, 3 lžíce rumu

Postup: Uděláme si těsto z 280 g mouky, kakaa, Hery, 80 g krupicového cukru, vanilkového cukru, 1 vejce a přidáme 2–3 lžíce studené vody. ¾ těsta dáme do dortové formy, těsto stejnoměrně vymačkáme po celém dnu i do krajů. Na náplň utřeme tvaroh s jogurtem, přidáme pudinkové prášky, prášek do pečiva, moučkový cukr, rum a nakonec postupně vmícháme 4 vejce. Náplň nalijeme na těsto do formy. K poslední čtvrtině těsta přidáme zbylých 50 g mouky a 20 g krupicového cukru. Dobře prohněteme a vzniklé tuhé těsto nastrouháme (na hrubé slzy) na povrch koláče. Koláč pečeme asi 70–75 minut při 180 °C. Upečený koláč necháme dobře vychladnout a ztuhnout a až poté krájíme.

Detail odstavce: Kakaový koláč s tvarohem
Zdroj: Koláč s tvarohem
Zveřejněno: 4.10.2016

JAHODOVÉ RECEPTY

Jahodový džem s Pektogelem

Suroviny:

  • 1 kg jahody
  • 60 dkg cukru
  • 1 sáček Pektogelu

Postup:

Zralé jahody nejprve dobře omyjte a nechte oschnout. Potom odstraňte stopky s lístky a jahody nasypte do studeného, velmi lehce vymaštěného hrnce. Přidejte trošku vody a za stálého míchání prudce vařte do té doby, než se částečně voda odpaří. Potom přisypte po částech cukr smíchaný s Pektogelem, ale dávejte pozor, aby se jahody nepřestaly vařit. Povařte ještě cca 5 minut. Horký jahodový džem přelijte do čistých, nahřátých skleniček, zavíčkujte je a obraťte dnem vzhůru. Jahodový džem nechte takto vychladnout.

Detail odstavce: Jahodový džem s Pektogelem
Zdroj: Jahodové recepty
Zveřejněno: 12.7.2014

JABLKOVOTVAROHOVÝ KOLÁČ

Sypaný jablkový koláč s tvarohem

Suroviny:

Těsto:

  • 1 hrnek cukru
  • 2,5 hrnku polohrubé mouky
  • 1 prášek do pečiva
  • 1 máslo

Náplň:

  • 2 vejce
  • 1 hrnek cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • 3 tvarohy
  • 2 hrnky mléka
  • 1 balíček pudinku

Postup:

V míse smícháme mouku, cukr a prášek do pečiva. Vytvoříme sypkou směs. V jiné míse promícháme v hladkou hmotu tvaroh mléko, vejce, pudink a cukr. Dle chuti můžeme kápnout i trošku rumu. Poté vymažeme máslem hluboký plech, na něj vysypeme polovinu směsi, na ni nalijeme tvarohovou náplň a navrchu posypeme zbytkem směsi. Celý koláč poklademe máslem nakrájeným na slabé plátky. Pečeme v předem vyhřáté troubě cca na 180 stupňů. Takový rychlý a luxusní koláč jste zajisté ještě nejedli. Tak dobrou chuť.

Detail odstavce: Sypaný jablkový koláč s tvarohem
Zdroj: Jablkovotvarohový koláč
Zveřejněno: 6.11.2018

KOLÁČ S TVAROHEM

Linecký koláč s tvarohem

Ingredience těsto: 250 g hladké mouky, 250 g polohrubé mouky, 2 vejce, 250 g Hery, 1 kypřicí prášek do pečiva, 2 lžíce mléka

Ingredience náplň: rybízová marmeláda, 750 g měkkého tvarohu, 2 dl mléka na rozředění, 4 lžíce škrobu, 1 vanilkový cukr, 3 lžíce cukru moučka, 1 vejce, máslo na vymazání, hrubá mouka na vysypání plechu

Postup: Na vále vypracujeme rukama těsto, které nemusíme nechat odpočívat. Jde to dobře a je hezky vláčné. Rozdělíme jej na 2 díly. Každý vyválíme na velikost plechu a první přeneseme na tukem vymazaný a moukou vysypaný plech. Těsto natřeme pikantní marmeládou a na ni navrstvíme připravenou tvarohovou náplň. Vyválíme si druhý plát těsta a tím tvarohovou nádivku přikryjeme. Upečeme v troubě předehřáté na 180 °C do zrůžovění (cca 30 minut). Po vychladnutí pocukrujeme moučkovým cukrem a nakrájíme na řezy.

Detail odstavce: Linecký koláč s tvarohem
Zdroj: Koláč s tvarohem
Zveřejněno: 4.10.2016

JABLKOVOTVAROHOVÝ KOLÁČ

Hrníčkový jablečný koláč s tvarohem

Suroviny:

Těsto:

  • 2,5 hrnku polohrubé mouky
  • 1,5 hrnku cukru
  • 1 hrnek mléka
  • 0,5 hrnku oleje
  • 2 vejce
  • 1 prášek do pečiva
  • 1 vanilkový cukr

Náplň:

  • 2 vaničky tvarohu
  • 1 hrnek cukru
  • 4 oloupaná jablka nastrouhaná

Postup:

V míse zamícháme všechny suroviny a vypracujeme hladké těsto. Plech nebo pekáč vymažeme tukem a vysypeme hrubou moukou, popřípadě strouhankou. Dále připravíme náplň tak, že zamícháme tvaroh s cukrem a nastrouhanými jablky. Těsto dáme péct do předem vyhřáté trouby na 180 stupňů, když je upečené tak z poloviny, vyndáme ho z trouby, opatrně na něj rozetřeme náplň z tvarohu a jablek, vrátíme zpět do trouby a necháme dopéct.

Detail odstavce: Hrníčkový jablečný koláč s tvarohem
Zdroj: Jablkovotvarohový koláč
Zveřejněno: 6.11.2018

JABLKOVOTVAROHOVÝ KOLÁČ

Jablkový koláč s tvarohem a pudinkem

Suroviny:

Těsto:

  • 500 g polohrubé mouky
  • 1/2 prášku do pečiva
  • 200 g cukru
  • 200 g másla (Hery)
  • 1 vejce
  • 2 lžíce kakaa

Ostatní:

  • máslo
  • strouhanka nebo kokos na vysypání pekáče
  • 5 oloupaných jablek

Náplň 1:

  • 500 g tvarohu
  • 100 g cukru
  • 1 vejce

Náplň 2:

  • 1 vanilkový cukr
  • 1/2 l mléka
  • 1 vanilkový pudink
  • nasekané mandle nebo mandlové lupínky
  • skořice
  • rum na pokapání

Postup:

Z ingrediencí na těsto vytvoříme sypkou směs, tu vysypeme na vymazaný a strouhankou nebo kokosem vysypaný plech. Směs urovnáme a poklademe dostatečným množstvím nastrouhaných jablek. Mezitím uvaříme pudink z 1/2 l mléka a necháme vystydnout. V míse smícháme tvaroh, vejce, cukr a vanilkový cukr v hladkou hmotu. Do této hmoty zamícháme studený pudink a nalijeme na nastrouhaná jablka. Celý koláč pokapeme rumem a posypeme skořicí. Pečeme v předem vyhřáté troubě na 180 stupňů zhruba 40–45 minut.

Detail odstavce: Jablkový koláč s tvarohem a pudinkem
Zdroj: Jablkovotvarohový koláč
Zveřejněno: 6.11.2018

JAHODOVÉ RECEPTY

Rychlý jahodový zákusek

Suroviny:

Na ozdobu:

  • čerstvé jahody
  • 2 ks červené dortové želé

Na potření:

  • jahodový džem

Podle potřeby:

  • hrubá mouka na vysypání
  • sádlo na vymazání

Na těsto:

  • 6 lžic cukru
  • ½ balíčku prášku do pečiva
  • 6 lžic oleje
  • 3 lžíce polohrubé mouky
  • 3 lžíce hladké mouky
  • 6 vajec

Postup:

Žloutky, cukr a olej vyšlehejte v míse do pěny. Přisypte mouku smíchanou s práškem do pečiva a nakonec opatrně vmíchejte sníh vyšlehaný z bílků. Těsto nalijte na vymazaný a vysypaný plech, nebo na pečicí papír. Pečete v horkovzdušné troubě asi 8 minut na 170 °C. Pokud nejste majiteli takovéhoto spotřebiče, pečte dle zkušeností s vlastní troubou. Upečený a vychladlý korpus potřete jahodovým džemem. Poté celou plochu korpusu poklaďte hustě půlkami jahod (řeznou stranou dolů). Podle návodu na sáčku uvařte želatinu a polijte jí jahody. Jahodový zákusek vložte alespoň na 25 minut ztuhnout do lednice. Při podávání můžete rychlý jahodový zákusek dozdobit šlehačkou.

Detail odstavce: Rychlý jahodový zákusek
Zdroj: Jahodové recepty
Zveřejněno: 12.7.2014

AVOKÁDOVÁ POMAZÁNKA

Avokádová pomazánka s tvarohem

Ingredience: 1 avokádo, 1 stroužek česneku, 140 g měkkého tvarohu, 1 lžíce citronové šťávy, špetka drceného kmínu, mletý pepř, sůl

Technologický postup: Avokádo rozpůlíme, nožem vyjmeme pecku a lžičkou vydlabeme dužinu. Dužinu v misce rozmačkáme vidličkou, smícháme s tvarohem a lisovaným česnekem. Chuť dodáme pomazánce přidáním špetky kmínu, citronové šťávy, soli a pepře podle chuti. Podáváme s bílým pečivem.

Detail odstavce: Avokádová pomazánka s tvarohem
Zdroj: Avokádová pomazánka
Zveřejněno: 23.2.2017

BRYNZOVÁ POMAZÁNKA

Brynzová pomazánka s tvarohem

Ingredience: 250 g brynzy, 250 g měkkého tvarohu, několik lžiček polotučného mléka, špetka drceného kmínu, 1 lžička sladké mleté papriky, sůl, nasekaná pažitka

Technologický postup: Do mísy si připravíme brynzu s tvarohem a mlékem a společně vyšleháme tyčovým mixérem. Pak přidáme kmín, mletou sladkou papriku, sůl a vše důkladně promícháme. Hotovou tvarohovou pomazánku s brynzou podáváme s čerstvým pečivem a posypeme nasekanou pažitkou.

Detail odstavce: Brynzová pomazánka s tvarohem
Zdroj: Brynzová pomazánka
Zveřejněno: 31.8.2016

KOLÁČ PROŠÍVANÁ DEKA

Koláč prošívaná deka

Jak tento název vznikl? Zřejmě lidovou tvořivostí – tento koláč po upečení opravdu vypadá jako prošívaná deka. Koláč je tvořený ze dvou druhů těsta. Tmavé kakaové těsto je těžší, a tak po nanesení do kosočtverců na světlé těsto, klesne dolů a zůstává u dna pekáče. Tím opticky vznikne vzhled prošívané deky. Odtud název koláče prošívaná deka.

Detail odstavce: Koláč prošívaná deka
Zdroj: Koláč prošívaná deka
Zveřejněno: 11.10.2016

RECEPTY NA LISTOVÉ TĚSTO S TVAROHEM

Koláč z listového těsta s tvarohem a ovocem

Ingredience: 1 plát listového těsta, 500 g plnotučného tvarohu, 2 vejce, 150 ml smetany, 1 vanilkový prášek, 80 g cukru krupice, ovoce (maliny, jahody, borůvky)

Technologický postup: Troubu si předehřejeme na 170 °C (s klasickým horním i dolním ohřevem). Rošt umístíme do spodní části trouby. Listové těsto rozbalíme a připravíme do kulaté formy o průměru cca 28 cm. Z odstraněného těsta poté dotvarujeme okraje, které nám ve formě naopak chybí. Přitiskneme k sobě a pěkně celý okraj upravíme. Tvarohy dáme do misky a vyklepneme k nim vejce, přisypeme cukr. Množství cukru uvedené v receptu můžete upravit podle své vlastní chuti, protože někdo má raději sladké dezerty, jiný méně sladké. Směs tvarohu, cukru a vajec pořádně promícháme, až je směs hladká, stejnobarevná a nejsou v ní kousky nepromíchaných vajíček a cukru. Tvarohovou náplň dochutíme špetkou vanilky a přilijeme smetanu, kterou opět důkladně vmícháme do směsi, až je hladká. Nezapomínáme ochutnávat. V této chvíli můžeme přidat ještě cukr, pokud se vám náplň zdá málo sladká. Připravenou tvarohovou náplň nalijeme do formy, na těsto. Uhladíme povrch a do náplně vmáčkneme ovoce. Dáme péct do vyhřáté trouby, ve které koláč zůstane 40–50 minut. Okraje koláče by měly trochu ztmavnout. Po vytažení z trouby necháme asi hodinu vychladnout, aby se koláč dobře krájel.

Detail odstavce: Koláč z listového těsta s tvarohem a ovocem
Zdroj: Recepty na listové těsto s tvarohem
Zveřejněno: 25.4.2017