Informace od profesionálů

MENU

  

CHOROBY

  

PĚSTOVÁNÍ

  

ŠKŮDCI

  

RECEPTY

  
Téma

JAK DLOUHO KLÍČÍ AFRIKÁNY

OBSAH

Kdy sázet afrikány

Afrikán je poměrně nenáročná letnička. Lépe je ji předpěstovat v březnu a dubnu v pařeništi. Semínka se vysévají jednotlivě do malých květináčků nebo sadbovačů (výsev, setí), nemusí se pak znovu přesazovat. Klíčí v teple, zeminu udržujeme stále vlhkou. Na stanoviště sadíme koncem května před květem. Vzdálenost záleží na druhu. Rostliny nesnášejí mráz, přesazování v době květu jim také neprospívá. Aksamitník kvete od května až do října. Na podzim lze snadno sbírat semena pro jarní výsadbu.

Zdroj: Afrikán

Poradna

V naší poradně s názvem AKSAMITNÍK SÁZET AFRIKÁNY DO TRUHLÍKU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Sandra.

jak daleko od sebe sadit afrikány v truhlíku 40 cm dlouhého, stačí 5 cm, nebo méně?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Zahradník.

5 afrikánů do truhlíku 40 cm je skvělá volba. Africány budou pěkně bohaté a vytvoří krásnou zelenou peřinu posetou žlutými a oranžovým květy. Ale jen když budete starostlivě zalévat. Rostliny při hustém osazení truhlíku jsou náchylné na vyschnutí. Pro představu vám posílám obrázek, jak by to mohlo vypadat.
Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Zdroj: diskuze Aksamitník sázet afrikány do truhlíku

Léčivé účinky

Afrikán je jedlý a není jedovatý. Působí proti plísním a antisepticky, pomáhá vypuzovat střevní parazity a odpuzovat hmyz. Jeho výrazné močopudné účinky se osvědčují zejména při zánětech močového měchýře, močové trubice, při anurii (zástavě močení) a redukci otoků. Aksamitník urychluje nástup menstruace, vyvolává pocení, uplatňuje se při trávicích a dýchacích potížích, velmi příznivě působí na játra a podporuje vylučování žluči. Využívá se při kožních onemocněních, především při lupénce a plísních.

Psychika: Sedativní účinky afrikánu se osvědčily při nervozitě, podrážděnosti, poruchách soustředění, bolestech hlavy či problémech se spánkem.

Jak již bylo uvedeno, afrikány jsou jedlé. Květy se díky zajímavě nahořklé chuti již tisíce let využívají v kulinářství, zejména jako přídavek do osvěžujících nápojů, salátů, pokrmů z těstovin nebo ryb. Podobné uplatnění má i afrikánová silice. Okvětní lístky aksamitníku jsou bohaté na oranžovo-žluté karotenoidy, proto se s oblibou používají jako potravinářské barvivo (INS-číslo E161b).

Často dochází k záměně aksamitníku s měsíčkem, protože se v angličtině pro obě rostliny někdy používá stejné označení "marigold", měsíček se však ve formě silic nepoužívá.

Afrikán Tagetes minuta (Khakibush nebo Huacatay), původem z Jižní Ameriky, se používá jako zdroj esenciálního oleje pro voňavkářský průmysl, známý jako tagette, a jako příchuť v potravinách a tabákovém průmyslu v Jižní Africe, kde je tento druh také užitečný jako pionýrská rostlina v rekultivaci narušených pozemků.

Afrikán Tagetes lucida z Mexika je nízký keřík. Používá se jako koření, které je pro svou nasládlou anýzovou chuť vhodné do omáček, polévek a kuřecí pečeně. Nálev z celé rostliny se pije při bolestech břicha nebo se přidává do koupele při revmatických onemocněních. Čaj má tišící účinky na žaludek a nervový systém, vhodný je při kocovině či lehké migréně. Jde o lehké psychedelikum - silný čaj způsobuje při zavřených očích vize podobné účinku peyotlu a lehkou euforii. Mexičtí Huicholové používali aksamitník jako obřadní drogu a kouřili jej ve směsi se selským tabákem.

Zdroj: Afrikán

Za jak dlouho působí Šaratica

Projímavé účinky Šaratice se projeví do dvou hodin od vypití první dávky.

Zdroj: Šaratice voda

Diskuze

V diskuzi JAK DLOUHO VAŘÍME VÁCLAVKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Tonda.

jak dlouho vařit guláš z václavek ??

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Jak dlouho vaříme václavky

Nežádoucí účinky Endiaronu

Po polknutí tablety se zřídka vyskytuje nevolnost a zvracení.

Použití v těhotenství a při kojení

Užívání tablet se v těhotenství ani při kojení nedoporučuje.

Interakce s jinými léky

Žádné interakce nebyly popsány.

Zdroj: Endiaron, za jak dlouho zabere?

Poradna

V naší poradně s názvem ODBORNÍK NA VINNOU RÉVU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ivana Štiaková.

Děkuji za odpověď, ale tohle jsme zkoušeli, ale vzhledem k tomu, že víno mám roztaženo ve svahu a prostor, který bych takhle měla ochránit je velký (to by musela být snad nějaká konstrukce). Nikde na vinici jsem nic podobného neviděla.
Je nějaká jiná cesta k ochraně?

s pozdravem
Ivana Štiaková

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Když nechcete stavět kolem révy konstrukci, tak můžete ještě vyzkoušet přírodní repelenty ve formě rostlin. Létající hmyz výrazně odpuzují muškáty - pelargonie a nebo také afrikány. Zkuste jimi osázet okolí rostliny. Můžete je také ještě doplnit o levanduli, bazalku, meduňku, mátu a šalvěj. Všechny tyto rostliny odpuzují létající hmyz.
Nedoporučuji aplikovat na plody révy nějaké pesticidy nebo repelenty, protože to všechno později sníte.
Pokud nic nepomůže, tak přesaďte révu na jiné místo.

Zdroj: diskuze Odborník na vinnou révu

Sušení hub doma

Sušené houby dlouho vydrží, snadno se skladují a krásně provoní celý byt. Houby před sušením neomývejte, stačí je očistit nožem, popřípadě otřít vlhkým hadříkem, odkrojte červivé části a zdravé houby pak nakrájejte na stejné plátky zhruba 4 mm silné.

Zdroj: Sušení hub

Diskuze

V diskuzi ZAVAŘOVÁNÍ HOTOVÝCH JÍDEL DO SKLENIC se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Karel.

Jak dlouho zavařování segedínský guláš z bůčku a jak dlouho vydrží v mrazáku

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jan.

Při zavařování čehokoliv v mikrovlnce, nikdy neutahuji šroubovací víčko silou, neboť zahříváním na vysokou teplotu hrozí, že se ze sklenice stane granát, který je schopen nejen způsobit prasknutí sklenice, ale i zdemolovat dvířka mikrovlnky. Víčko se dotahuje tzv. na doraz, ihned po ukončení sterilizace. To by ale mělo platit při sterilizaci i troubě, zavařovacím hrnci, apod.

Zdroj: diskuze Zavařování hotových jídel do sklenic

Co znamená bolest okolních zubů po extrakci

Bolest okolních zubů po extrakci může být důsledkem podráždění nervu zánětlivým procesem či otokem dásně a pohmožděním, po zaléčení zánětu odezní, pokud ne, vyhledejte lékaře.

Zdroj: Jak dlouho bolí vytržený zub

Diskuze

V diskuzi AFRIKÁNY PROTI HRYZCŮM se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Věra Plodíková.

DOBRÝ DEN CHCI SE ZEPTAT ZDA ODPUZUJÍ I HRYZCE OD BRAMBOR DĚKUJI ZA INFORMACI

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Věra Plodíková.

DOBRÝ DEN CHCI SE ZEPTAT ZDA TEDY AFRIKÁN ODPUZUJE HRYZCE OD OKUREK DĚKUJI ZA ODPOVĚD

Zdroj: diskuze Afrikány proti hryzcům

Jak dlouho kvasí zelí

Nakrouhané stlačené zelí musí kvasit alespoň dva týdny v teple při teplotě kolem 18 °C. Zelí kvasí jen když je ponořené ve vlastní šťávě. Po dvou týdnech je možné odebírat první kysané zelí. Kvašení bude probíhat dále a zelí bude čím dál tím víc křehčí a kyselejší.

Zdroj: Kysané zelí

Diskuze

V diskuzi PIVONKA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Tesařova.

Dobrý den, mám na zahradě pivonky ale letos nevykvetly.Sluničko a vláhu mají.Děkuji za odpovědˇ Ivana

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Libor Hašpica.

množím a pěstuji již dlouho tel 777464691

Zdroj: diskuze Pěstování pivoněk

Kombinace Lexaurin a alkohol

Lexaurin nesmí být užíván společně s alkoholem a jinými léky s tlumivým účinkem, jako jsou například některé typy léků na alergii, na bolest či antidepresiva, dále s léky na uklidnění a léky na spaní. Lexaurin nesmí užívat těhotné ani kojící ženy.

Zdroj: Za jak dlouho účinkuje Lexaurin

Poradna

V naší poradně s názvem ZA JAK DLOUHO LZE KONZUMOVAT ZELENINU HNOJENOU KRISTALONEM se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Hanka.

Za jak dlouho lze konzumovat zeleninu a jahody hnojené kristalonem plody a květ

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Zahradník.

Když postupujete podle návodu na Kristalonu, tak můžete spotřebovávat průběžně jak to roste. Kristalonem se hnojí pravidelně po celou produkční dobu až do poloviny srpna. V Kristalonu nejsou žádné jedy, aby byla nutná ochranná lhůta.

Zdroj: diskuze Za jak dlouho lze konzumovat zeleninu hnojenou kristalonem

Dávkování Endiaronu

Tablety Endiaronu se používají při infekčním průjmu, poruchách střevní mikroflóry (např. po léčbě antibiotiky) a při giardióze.

Dávkování

Dospělí a děti nad 40 kg užívají 3 krát denně 250 mg po dobu 2–3 dnů, nejdéle však 7 dnů. Pokud nedojde k úpravě do 4 dnů, je vhodné kontaktovat lékaře. Další dávka následuje vždy po každé průjmové stolici.

Zdroj: Endiaron, za jak dlouho zabere?

Diskuze

V diskuzi ZA JAK DLOUHO LZE KONZUMOVAT DOMÁCÍ KYSANÉ ZELÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Zdenka.

za jak dlouho lze konzumovat domácí kysané zelí

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Za jak dlouho lze konzumovat domácí kysané zelí

Endiaron cena

Endiaron proti průjmu je volně prodejný a není potřeba lékařský předpis. Jeho cena je nízká a pohybuje se okolo 7 Kč za jednu tabletu. Prodává se v balení po dvaceti tabletách a jeho aktuální cenu můžete vidět tady: Endiaron cena.

Zdroj: Endiaron, za jak dlouho zabere?

Poradna

V naší poradně s názvem ZAVAŘOVÁNÍ HOTOVÝCH JÍDEL DO SKLENIC se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Věra Agnes Vimpelová.

Mám dotaz, jak dlouho vydrží zavařené hotové jídlo? Chci to zavařovat v troubě.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Sterilizace hotových jídel umožňuje jejich uchování po dlouhou dobu. Zavařené jídlo vydrží měsíce.

Zdroj: diskuze Zavařování hotových jídel do sklenic

Jak dlouho trvá úžeh

Doba trvání je různá, pokud se stav do dvou dnů nezlepší anebo přetrvávají obtíže, doporučuje se hospitalizace, kde se pomocí infuzního roztoku dodají chybějící tekutiny. Úžeh u dětí může provázet i průjem.

Nejsme-li schopni stav zvládat, voláme zdravotnickou pomoc 155!!!!!

Zdroj: Úžeh - doba trvání


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Marie Svobodová

Mgr. Jana Válková


ČeskéNápady

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP