Téma: 

jak dlouho se peče krůta


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

PEČENÁ KRŮTA – RECEPTY

Jak pečou krůtu Kluci v akci

Ingredience: 1 krůta, sůl, vepřové sádlo

Ingredience na mlince: 300 g pšeničné hladké mouky, 3 g soli, cca 2 dl teplé vody

Postup: Krůtu vydatně osolíme a přelijeme sádlem. Pečeme při 180−200 °C asi 2 hodiny (záleží na velikosti krůty). Z mouky, soli a teplé vody vypracujeme hladké těsto, rozdělíme na stejné díly, z nichž tvarujeme kuličky, které rozválíme na placky. Placky dále rukama ještě vytáhneme dotenka ve velkou placku. Pečeme na plotně nebo železném tálu či ploché pánvi z obou stran do křupava. Před podáváním zalijeme placky horkou vodou, necháme je nabobtnat, vyjmeme a vložíme do výpeku ke krůtě.

Tento recept, si našel oblibu i na hostinách dvoru anglické panovnice. Výtečné a kvalitní krůtí maso nevyžaduje žádné zvláštní kulinářské úpravy. Krůta se jednoduše osolí, potře sádlem a peče do měkka. Pečená krůta se podává s mlinci, což jsou pšeničné placky nejprve nasucho pečené, které se před podáváním zalijí horkou vodou, a když nabobtnají, vloží se do vypečeného tuku ke krůtě. Jedná se o jednoduchý, avšak gastronomicky nepřekonatelný pokrm.

Zdroj: Pečená krůta – recepty
Zveřejněno dne: 2.1.2017


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

Diskuze: jak dlouho vaříme václavky

jak dlouho vařit guláš z václavek ??

Zdroj: diskuze Jak dlouho vaříme václavky
Odesláno dne: 22.12.2017 uživatelem tonda
Počet odpovědí: 0

PEČENÁ KRŮTA – RECEPTY

Nedělní pečená krůta se zelím

Ingredience: 1 celá krůta nebo krůtí stehna, sůl, kmín, červené zelí, cibule, sůl, ocet, cukr, 1 kg uvařených brambor a hrubá mouka, krupice, hladká mouka, vejce

Postup: Na pečenou krůtu nebo stehna nám postačí obyčejná sůl, pepř, kmín a pomalé pečení při 200 °C v troubě cca 4 hodiny. Mezitím se pustíme do přípravy kyselého zelí. Na sádle orestujeme cibuli, přidáme cukr, mouku a zalijeme horkou vodou. Zásmažku smícháme se zelím a dochutíme solí, octem a cukrem. A nakonec si připravíme domácí bramborový knedlík z vařených brambor a hrubé mouky, krupice, vejce a trochy soli. Upečenou krůtu nebo stehna podáváme s předem připraveným červeným zelím a bramborovým knedlíkem.

Zdroj: Pečená krůta – recepty
Zveřejněno dne: 2.1.2017


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

Diskuze: Re: péče o mastnou pleť

Ahoj Marie, napiš mi sem co všechno na svou pleť používáš, jak dlouho to používáš a jak dlouho máš pupínky. Taky ty pupínky více popiš, zdali je to jako akné, nebo jako vyrážka či ekzém. Klidně to vyfoť, dej to na ulozto.cz a hoď sem pak odkaz na svou fotku. Uvidíme co se s tím dá dělat.

Zdroj: diskuze Péče o mastnou pleť
Odesláno dne: 15.12.2011 uživatelem Kamča
Počet odpovědí: 2 Zobrazit odpovědi

PEČENÁ KRŮTA – RECEPTY

Pečená krůta podle Pohlreicha

Ingredience: 10 dkg anglické slaniny, 10 dkg másla, 1 snítka čerstvého rozmarýnu, 4 kg krůty, 4 lžíce olivového oleje, drůbky, sůl

Postup: Krůtu omyjeme, osušíme a prošpikujeme velmi hustě špalíčky slaniny. Celou krůtu potřeme olivovým olejem a osolíme. Vložíme do pekáče, přidáme máslo, rozmarýn a podlijeme trochou vody. Máme-li drůbky, tak je uvaříme předem a vývarem z nich během pečení krůtu podle potřeby podléváme. Když drůbky nemáme, podléváme jen vodou. Krůtu pečeme přiklopenou v pekáči přibližně 2,5–3 hodiny při 180 °C. Pečenou krůtu podáváme podle chuti s houskovým nebo bramborovým knedlíkem a zelím či špenátem.

Zdroj: Pečená krůta – recepty
Zveřejněno dne: 2.1.2017


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

Diskuze: za jak dlouho

Za jak dlouho začnou antibiotika působit?

Zdroj: diskuze Za jak dlouho
Odesláno dne: 30.3.2016 uživatelem Štěpa
Počet odpovědí: 1 Zobrazit odpovědi

PŘÍZNAKY NIDACE

Jak dlouho trvá nidace

K zahnízdění embrya dochází obvykle asi 6.–7. den po oplození vajíčka. Nidační špinění se může vyskytovat i v pozdějších dnech.

Zdroj: Příznaky nidace
Zveřejněno dne: 19.10.2017


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

Diskuze: jak dlouho užívat švédské kapky

Mám dotaz,jak dlouho mužů používat kapky? Bolí mě ramena.Dekuji Dáša

Zdroj: diskuze Jak dlouho užívat švédské kapky
Odesláno dne: 5.2.2018 uživatelem Dáša Vratilova
Počet odpovědí: 0

SALMONELA

Příznaky

Salmonela se projevuje střevními potížemi – průjmem a zvracením. U nemocného se objeví vodnatý průjem i 20krát až 30krát za den, křeče břicha, pocit na zvracení, samotné zvracení, horečka a bolesti hlavy. Ve stolici se může nacházet krev, hnis, hlen a podobně. Po vysoké ztrátě tekutin se objevuje dehydratace a celková slabost. Je nasnadě otázka, jak dlouho salmonela trvá a jak dlouho se léčí, ale to vždy záleží na průběhu onemocnění.

Zdroj: Salmonela
Zveřejněno dne: 3.11.2016


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

PEČENÁ KRŮTA – RECEPTY

Pečená krůta s nádivkou

Ingredience: 1 krůta, 4 žemle, 2 dl mléka, 15 dkg slaniny (rozdělíme na 2 díly), 1 lžička sušené petrželové natě (lze dát čerstvou nebo nahradit libečkem pažitkou), 2–3 lžíce sekaných mandlí, ½ jablka (nakrájeného na kostičky), 2 vejce, sůl, pepř, droby (srdce, žaludek a játra umeleme), kousek červené papriky, 1 malá cibule na potření krůty, 2 lžíce oleje, mletý kmín, sůl, sladká paprika

Postup: Nádivku do krůty připravíme tak, že žemle pokrájené na malé kostičky vložíme do mísy a přelijeme mlékem. Když se tekutina nasákne, přidáme namleté droby, nasekané mandle, najemno nakrájenou slaninu a jablko, přidáme petržel, sůl, pepř, vejce a důkladně směs promícháme. Krůtu před naplněním nasolíme a dutinu břišní naplníme nádivkou. Zašijeme nití nebo spíchneme jehlou na maso. Do pekáče dáme druhý díl pokrájené slaniny, nakrájenou cibulku a vložíme naplněnou krůtu. Krůtu potřeme směsí oleje a koření. Přiklopíme poklicí a dáme péct na 200–250 °C. Délka pečení se odvíjí od velikosti krůty (cca 2 až 3 hodiny). Poté odklopíme poklici a dál pečeme 20 minut, aby krůta získala pěknou barvu. Jako příloha se k tomuto receptu hodí bramborový knedlík, zelí, případně lehčí varianta jako vařené brambory a zeleninový salát.

Zdroj: Pečená krůta – recepty
Zveřejněno dne: 2.1.2017


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

Diskuze: ostrá bolest polštářku na noze

Mamku trápí bolest polštářku na noze,vystřelující do prstů.Bolest přichází i v klidu v noci, je opravdu krutá, znemožňující spánek, trvá několik hodin, opakuje se různě, třeba po 10-14 dny.Malinko pomáhá chlazení.Na rentgenu prý nic.Může někdo poradit? Děkuji

Zdroj: diskuze Bolest chodidla
Odesláno dne: 4.4.2018 uživatelem Helena Šubová
Počet odpovědí: 4 Zobrazit odpovědi

PEČENÁ KRŮTA – RECEPTY

Pomalu pečená krůta

Postup: Krůtu pečte pomalu při nízkých teplotách delší dobu. Až teprve na konci pečení teplotu zvýšíte a vytvoříte křupavou kůrku, tak zůstane maso šťavnaté a křehké. Krůta pečená přes noc se peče v první fázi při teplotě do 100 °C horkým vzduchem přes celou noc. Pečený kus je vždy třeba zakrýt poklicí nebo druhým pekáčem, přičemž drůbež není třeba podlévat vodou – postačí z masa uvolněná šťáva a tuk, které se ze zakryté nádoby při teplotě pod bodem varu odpařují jen minimálně. Když maso téměř změkne, kůži potřete tukem nebo tučným výpekem, zvyšte teplotu v troubě na 180–200 °C a nezakrytou drůbež dopékejte tak, aby se kůže vypekla dokřupava. Při této úpravě bude maso křehké a šťavnaté.

V celku pečená krůta se v první fázi peče hrudím dolů – podložte ji pečicím papírem, aby se kůže nepřipékala a nepotrhala. V polovině úpravy drůbež obraťte a pečte ji tak až do konce. Pokud chcete péct krůtu celou bez nádivky, doporučuje se ji rozpůlit a půlky péct kůží navrch. Ušetříte tak čas i energii. Když pečenou drůbež vyjmete, nechte v troubě výpek vysmahnout do červeno-hněda. Nesmíte to však přehnat a výpek připálit, protože by šťáva zhořkla. Takto vysmahnutý výpek pak už stačí jen zalít trochou vody nebo vývaru, z okrajů pekáče do vody důkladně oškrábat napečeniny a vše provařit. Pokud chcete mít více šťávy, můžete tuk v okamžiku, kdy se výpek zbarvil do bronzova, osmahnout s troškou hladké mouky. V podstatě tak z vypečeného tuku připravíte jíšku. Pokud chcete dietnější variantu receptu, nezahušťujte výpek, dosáhnete tak výrazně slané přírodní šťávy. Do hotové, případně procezené šťávy zašlehejte kousek syrového másla. Upečenou drůbež naporcujte, vložte do pekáče, přelijte ji šťávou a nechte před podáváním čtvrt hodinky dotáhnout v troubě při teplotě kolem 80 °C. Tento recept vyžaduje delší přípravu, ale s výsledkem budete velmi spokojeni.

Zdroj: Pečená krůta – recepty
Zveřejněno dne: 2.1.2017


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

Diskuze: jak dlouho

jak dlouho uzivat vitaminy bkomlex horcik za odpovet dekuji

Zdroj: diskuze Jak dlouho
Odesláno dne: 14.5.2018 uživatelem marie kuczerova
Počet odpovědí: 1 Zobrazit odpovědi

JAK DLOUHO PŮSOBÍ ANTIBIOTIKA PO DOBRÁNÍ

Pití alkoholu po dobrání antibiotik

Po dobrání antibiotik už alkohol můžete. Alkohol by se neměl požívat během doby užívání antibiotik.

Zdroj: Jak dlouho působí antibiotika po dobrání
Zveřejněno dne: 3.8.2017


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

Diskuze: po operaci kyretáže jak dlouho jsi v neschopnosti

Dobrý den chtěla jsem se zeptat když nastupuji v pátek na operaci kyratáže jak dlouho je člověk v neschopnosti.Děkuji za odpověd s pozdravem Hanka

Zdroj: diskuze Po operaci kyretáže jak dlouho jsi v neschopnosti
Odesláno dne: 6.2.2018 uživatelem Hana
Počet odpovědí: 1 Zobrazit odpovědi

JAK DLOUHO PŮSOBÍ ANTIBIOTIKA PO DOBRÁNÍ

Jak dlouho působí antibiotika na antikoncepci

Při užívání antibiotik dochází ke sníženému vstřebávání antikoncepce ve střevě. Proto může být účinek antikoncepce během užívání antibiotik nižší, což může způsobit nepravidelnosti cyklu (nepravidelné krvácení) a také snížit antikoncepční účinek. Proto je taky vhodné v daném menstruačním cyklu používat při sexuálním styku ještě jinou formu antikoncepce (například kondom). Po dobrání antibiotik není ve většině případů nutné používat jinou metodu kontracepce, účinek antibiotik na antikoncepci by neměl být snížen.

Zdroj: Jak dlouho působí antibiotika po dobrání
Zveřejněno dne: 3.8.2017


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

Diskuze: betahistin

za jak dlouho bude znát zlepšení při užívání betahistinu

Zdroj: diskuze Betahistin
Odesláno dne: 31.10.2016 uživatelem vilda
Počet odpovědí: 2 Zobrazit odpovědi

JAK DLOUHO PŮSOBÍ ANTIBIOTIKA PO DOBRÁNÍ

Fyzická námaha po antibiotikách

Alespoň týden až dva po dobrání antibiotik obecně lékaři doporučují klidový režim. Vždy záleží na rozsahu infekce. Jde o individuální posouzení konkrétní situace.

Zdroj: Jak dlouho působí antibiotika po dobrání
Zveřejněno dne: 3.8.2017


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

Diskuze: jak dlouho se drží dieta po zánětu tlustého střeva

Prosím, po léčbě zánětu tlustého střeva,jak dlouho se musí držet dieta? Díky za odpovědi.

Zdroj: diskuze Jak dlouho se drží dieta po zánětu tlustého střeva
Odesláno dne: 7.7.2018 uživatelem Václav
Počet odpovědí: 0

PEČENÁ KRŮTA – RECEPTY

Krůta nebo krocan

Krocan je velký a těžký pták, může být vysoký až 120 centimetrů a vážit i 10 kilogramů. Krocan byl v minulosti domestikován, především jeho samice. Krůty se chovají téměř po celém světě a patří mezi významné ptáky sloužící k obživě lidí. Jsou známy dva druhy: krocan paví a krocan divoký.

Krůta domácí je samice domestikovaného krocana divokého, chová se na maso, ale i pro peří a vejce. Krůta je o třetinu až polovinu menší a lehčí než krocan. Chová se především pro maso, které obsahuje velmi mnoho bílkovin ve svalovině a málo tuku.

Krůtí maso je pokládáno za jedno z nejchutnějších a dieteticky nejhodnotnějších. Má nízký obsah tuků, ale vysoký obsah bílkovin hořčíku, draslíku a vitamínů ze skupiny B. Krůtí maso nevyžaduje dlouhou přípravu a snadno přijímá chuť koření. Maso z krůtích prsíček má pouze 0,7 % tuku a 24 % bílkovin, v jiných částech těla (například hřbet, stehna) je tuku poněkud více. Nejtučnější částí krůty je takzvaný biskup. Francouzští labužníci tvrdí, že krůta má devateré maso, které je v každé části těla jinak zbarvené a liší se i strukturou a obsahem tuku. Ve Velké Británii se již od 16. stol. podává na Vánoce, často s nádivkou z jedlých kaštanů.

Krůtí stehno má silné, tmavé a velmi šťavnaté maso, které svou chutí mírně připomíná zvěřinu. Horní část stehna je vhodná na pečení, ale i přípravu pečené rolády nebo plnění, v takovém případě se musí vykostit. Spodní část stehna se většinou peče vcelku, před pečením se odstraňují silné a houževnaté šlachy.

Křídlo může mít váhu až 350 gramů. Křídlo se často dělí na horní, spodní a střední, po překrojení se z něj odstraní kloubní šlachy. Střední část křídla je vynikající na grilování.

Krůtí prsa jsou velmi křehká a jemná, nakrájená na kostičky jsou vynikající na guláš, rozkrájená na proužky se mohou použít na přípravu mnoha jídel.

Krůtí roláda se připravuje z prsou nebo vykostěného horního stehna.

Krůtí játra mají poměrně výrazné aroma a jsou vhodná na přípravu minutek.

Krůtí srdce se většinou vaří nebo peče, před tepelnou úpravou se musí zbavit všech cév a důkladně propláchnout studenou vodou.

Co je vhodnější na pečení? Většina veřejnosti dává ze zvyku přednost krůtě před krocanem. Krocani se pro svoji velikost a váhu hůře porcují. Krocani rychleji přibývají na váze, a tak se vykrmují kratší dobu než krůty, dlouho žijící jedinci mohou mít tužší svalovinu. Krůty jsou celkově menší, a tedy i porce jsou menší a lépe zpracovatelné. Na pulty se dostává drůbež mladá, porážená dříve, než se u její svaloviny projeví takzvané nevýhody vyššího věku. U krůt to bývá větší procento tuků a u krocanů tuhost. Rozdíly tedy v kvalitě sice existují, ale po opracování jsou tak nepatrné, že je běžný zákazník nepozná. Krůtí maso se na trh dodává chlazené, mražené i uzené. Cena masa závisí na způsobu dodání a chovu. Chlazené maso se dodává na trh obvykle za tyto ceny: krocan celý 99 Kč/kg, krůta celá 99 Kč/kg, krůtí prsa 179 Kč/kg, krůtí stehenní plátek 117 Kč/kg, krůtí horní stehno bez kůže 108 Kč/kg, krůtí horní stehno s kůží 99 Kč/kg, krůtí stehno celé 88 Kč/kg, krůtí spodní stehno 67 Kč/kg, krůtí křídlo celé 69 Kč/kg, krůtí biskup 25 Kč/kg, krůtí krk 49 Kč/kg, krůtí vnitřnosti 75 Kč/kg. Srovnáme-li krůtí maso s masem kuřecím, je jednoznačně krůtí maso kvalitnější a chutnější.

Zdroj: Pečená krůta – recepty
Zveřejněno dne: 2.1.2017

JAK DLOUHO BOLÍ VYTRŽENÝ ZUB

Co znamená bolest okolních zubů po extrakci

Bolest okolních zubů po extrakci může být důsledkem podráždění nervu zánětlivým procesem či otokem dásně a pohmožděním, po zaléčení zánětu odezní, pokud ne, vyhledejte lékaře.

Zdroj: Jak dlouho bolí vytržený zub
Zveřejněno dne: 16.5.2018

PEČENÁ KRŮTA – RECEPTY

Vánoční krůta s nádivkou

Ingredience: 1 krůta (cca 4 kg), 500 g kaštanů, ½ pomeranče, 100 g slaniny, 200 g krůtích jater, 20 g másla, 50 g sušených brusinek, 100 ml portského vína, 250 g mletého masa, 500 ml drůbežího vývaru, 200 g starších žemlí, 3 rozšlehaná vejce, 2 lžíce petrželky, 2 jablka nakrájená na kostičky, sůl, pepř

Postup: Oloupané kaštany vložte do hrnce s vývarem a vařte na mírném ohni asi 30 minut. Z omytého pomeranče nastrouhejte kůru. Slaninu pokrájejte na kostičky, játra na menší kousky. Obojí zvolna osmažte na másle a játra rozmačkejte vidličkou. Brusinky namočte do poloviny vína. Uvařené kaštany nechte okapat. Polovinu si nechte na oblohu, zbylé nahrubo posekejte do nádivky. V míse smíchejte nasekané kaštany, játra se slaninou, mleté maso, vejce, pečivo namočené ve vývaru, petrželku a pomerančovou kůru. Osolte, opepřete a smíchejte se zbylým vínem. Nádivkou naplňte krůtu, dobře uzavřete, nožky svažte kuchyňským provázkem a vložte do trouby předehřáté na 200 °C. Zprudka zapečte, poté přilijte asi polovinu vývaru. Teplotu stáhněte na 170 °C a pečte za častého přelévání vypečenou šťávou (pokud se šťáva rychle vypéká, dolévejte horký vývar). Zbylé kaštany vložte do kastrolu, ve kterém jste nechali zkaramelizovat 2 lžíce cukru. Přidejte jablka a brusinky namočené v portském. Restujte přibližně 5 minut. Podávejte ke krůtě. Tato nádivka do krůty je sice netradiční, ale velmi delikátní.

Zdroj: Pečená krůta – recepty
Zveřejněno dne: 2.1.2017

VYTRŽENÝ ZUB - JAK HOJIT RÁNU

Jak dlouho bolí rána po vytržení zubu

Bolest po extrakci je většinou zvládnutelná běžnými analgetiky, o konkrétním léku je vždy dobré domluvit se s ošetřujícím lékařem. Bolesti mohou trvat několik dnů, zhruba od třetího dne by však měly začít ustupovat. Pokud se naopak zvyšují, objeví-li se otok, nebo dokonce teplota, bude nutné další odborné ošetření.

Zdroj: Vytržený zub - jak hojit ránu
Zveřejněno dne: 24.6.2017

PEČENÁ KRŮTA – RECEPTY

Pečená krůtí stehna

Ingredience: 1 200 g krůtího stehna, 300 g cibule, 1,5 lžičky soli, 50 g másla, 1 lžička koření na kuře, 100 ml vody

Postup: Pekáč vymažeme máslem a nasypeme do něj cibuli nakrájenou na nudličky. Vložíme maso nasolené ze všech stran, kůží nahoru. Potřeme částí rozpuštěného másla, podlijeme vodou a přikryté pečeme do měkka (asi hodinu) při 170 °C. Poté potřeme zbylým máslem promíchaným s kořením a odkryté dopečeme při 200 °C do červena. Tento recept je jednoduchý a rychlý a takto připravený pokrm můžeme podávat se zelím a bramborovým knedlíkem nebo jen s bramborovou kaší.

Zdroj: Pečená krůta – recepty
Zveřejněno dne: 2.1.2017

JAK DLOUHO BOLÍ VYTRŽENÝ ZUB

Bolest po extrakci zubu moudrosti

Po zákroku přetrvává působení lokální anestezie po několik hodin. Po jejím odeznění může nastoupit citlivost až bolestivost rány přetrvávající po další 2 až 3 dny. Tato bolest je zvládnutelná běžně dostupnými léky proti bolesti. Aby se snížilo riziko komplikací při hojení (například zánětu), poskytne lékař po ošetření dostatečné informace o tom, jak o ránu pečovat. Při nekomplikovaném průběhu hojení je pacient bez obtíží zpravidla během jednoho týdne.

Zdroj: Jak dlouho bolí vytržený zub
Zveřejněno dne: 16.5.2018

PEČENÁ KRŮTA – RECEPTY

Pečená krůtí stehna se slaninou

Ingredience: 2 spodní krůtí stehna, 2–3 větší větvičky cherry rajčátek, 4 snítky rozmarýnu, 500 g brambor, 120 g slaniny nakrájené na plátky, olivový olej, mořská sůl, voda, pepř

Postup: Omytá a osušená krůtí stehna ze všech stran osolíme a okořeníme pepřem, potřeme je olivovým olejem a spolu se snítky rozmarýnu obalíme plátky slaniny. Položíme je do pekáče, poklademe plátky másla, zakápneme olejem, mírně podlijeme vodou a dáme na 90 minut péct do trouby vyhřáté na 180 °C, během pečení maso podléváme vodou a přeléváme výpekem. Po půlhodině pečení přidáme do pekáče i omyté, podélně přepůlené brambory a větvičky cherry rajčátek. Pečeme vše do měkka. Této recept je vhodný pro nedělní oběd.

Zdroj: Pečená krůta – recepty
Zveřejněno dne: 2.1.2017

JAK DLOUHO BOLÍ VYTRŽENÝ ZUB

Co znamená bílý povlak po vytržení zubu

Po vytažení zubu je nutno věnovat zvýšenou péči ústní hygieně. Doporučuje se čistit zuby častěji, než je obvyklé, nejlépe po každém jídle, zvláště pečlivě pak na noc. Povlak se zpravidla objevuje po úraze jako následek zhmoždění tkání, rovněž tak i po jakémkoliv chirurgickém výkonu. Pokud se navíc dostaví otok, bolest a teplota, je nutné navštívit lékaře.

Zdroj: Jak dlouho bolí vytržený zub
Zveřejněno dne: 16.5.2018

ÚŽEH - DOBA TRVÁNÍ

Úžeh latinsky

Latinsky se úžeh dá přeložit jako heliosis, insolatio ictus caloris, ictus solis.

Jak dlouho trvá úžeh

Doba trvání je různá, pokud se stav do dvou dnů nezlepší anebo přetrvávají obtíže, doporučuje se hospitalizace, kde se pomocí infuzního roztoku dodají chybějící tekutiny. Úžeh u dětí může provázet i průjem.

Nejsme-li schopni stav zvládat, voláme zdravotnickou pomoc 155!!!!!

Zdroj: Úžeh - doba trvání
Zveřejněno dne: 25.8.2017

JAK DLOUHO BOLÍ VYTRŽENÝ ZUB

Jak dlouho trvá bolest po vytržení zubu

Příslušná oblast se nejprve znecitliví místním anestetikem, podaným nejčastěji ke konkrétnímu zubu. V případě jednoduché extrakce lékař zub uvolní od dásně a šetrně vyjme. Pokud se jedná o složitější extrakci například nepříznivě uloženého zubu moudrosti, musí se zub chirurgicky vybavit přímo z kosti, kde je zadržen. Rána se následně zašije. Od toho se odvíjí i délka bolesti. Vytažení zubu (extrakce) je drobný chirurgický výkon, který nevyžaduje speciální léčebný režim ani pracovní neschopnost. Rána po extrakci zubu začne přirozeně bolet po odeznění znecitlivění, tedy za 2–3 hodiny po výkonu. Pokud proběhla extrakce hladce, postačí bolest ztišit 1–2 tabletami analgetika (prášek proti bolesti), před užitím je třeba prášek rozpustit ve vodě anebo rozdrtit na menší kousky. Bolest definitivně ustává během několika hodin a rány v ústní dutině se hojí poměrně rychle.

Zdroj: Jak dlouho bolí vytržený zub
Zveřejněno dne: 16.5.2018

JAK DLOUHO BOLÍ VYTRŽENÝ ZUB

Pomoc proti bolesti

Po chirurgických zákrocích v dutině ústní je nutná důsledná hygiena dutiny ústní, vhodné jsou výplachy heřmánkem, šalvějí či jinými dezinfekčními roztoky, doporučuje se přijímat měkkou, kašovitou stravu, pooperační otoky ošetřovat studenými obklady. Bolest může být tlumena léky tišícími bolest ve formě tablet, často jsou ordinována antibiotika. Doba léčení je asi 7–10 dnů při nekomplikovaném průběhu, během nichž bývá podle pooperačního stavu několik kontrol.

Zdroj: Jak dlouho bolí vytržený zub
Zveřejněno dne: 16.5.2018