Téma: 

jak hnojit brambory


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

PĚSTOVÁNÍ BRAMBOR

Uskladnění brambor

Brambory nejdéle vydrží v temnu. Při uskladnění brambor pomůže kmín. Je to nejlepší způsob jak je udržet nejdéle čerstvé a bez klíčků. Brambory se nasypou do pytle a k nim se přidá velké množství rozemletého kmínu. Silice obsažená v kmínu zabrání klíčení a udrží brambory dlouho čerstvé.

Detail odstavce: Uskladnění brambor
Zdroj: Pěstování brambor
Zveřejněno: 3.6.2016


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

HNOJENÍ ORCHIDEJÍ

Jak často hnojit orchideje

Jak často hnojit? Samozřejmě se můžete držet doporučení výrobce na etiketě obalu, ten ale nezohledňuje potřeby jednotlivých rostlin. Starým pravidlem pro pěstitele orchidejí je, ke každé třetí zálivce přidejte do vody hnojivo. Jak již bylo napsáno, řiďte se tím, jak vaše orchidej hnojení potřebuje.

Detail odstavce: Jak často hnojit orchideje
Zdroj: Hnojení orchidejí
Zveřejněno: 5.3.2013


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

Diskuze: dottaz

Dnes jsem zjistil, že asi u každého hnízda brambor sje v zemi díra a do ní nalézají včely či vosy. Brambory dobře zalévám. Letos zde na chalupě pěstuji brambory poprvé a jsem z toho pryč-bojím se i brambory okopávat. Poraďte prosím co mám dělat. Děkuji za radu. Kott Jaroslav

Zdroj: diskuze Dottaz
Odesláno: 10.5.2016 uživatelem Kott Jaroslav
Počet odpovědí: 1 Zobrazit odpovědi


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

JAK SPRÁVNĚ HNOJIT TRÁVNÍK

Nadměrné hnojení ve volné přírodě

Budete-li hnojit organickými přírodními hnojivy, určitě nehrozí, že to přeženete. Problém nastává při hnojení chemickými umělými hnojivy, které jsou během deště vyplavovány a dostávají se do říčních toků, rybníků a nádrží. Dusík z hnojiva pak odčerpává vodě kyslík a to má negativní vliv na vodní rostliny a živočichy. Přebytek dusíku v rybnících a nádržích vyhovuje snad jen sinicím.

Detail odstavce: Nadměrné hnojení ve volné přírodě
Zdroj: Jak správně hnojit trávník
Zveřejněno: 27.2.2015


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

Diskuze: Kala hnojení

Dobrý den, jak mám hnojit pokojovou kalu? mám jí krásnou, přes zimu měla odpočinek, nyní má nádherné listy ale zatím nekvete. Děkuji za odpověď.

S pozdravem
Eva Ťoupalová

Zdroj: diskuze Pokojová kala pěstování
Odesláno: 22.7.2018 uživatelem Eva Ťoupalová
Počet odpovědí: 8 Zobrazit odpovědi

JAK SE DĚLAJÍ FRANCOUZSKÉ BRAMBORY

Skautské brambory

Ingredience: 1 kg brambor, 3 velké cibule, 200 g tvrdého sýru, mléko, sůl, pepř, kmín, máslo.

Postup: Oloupané a nakrájené brambory dáme do studené vody, osolíme je a okmínujeme a vaříme cca 20 minut, dokud nezměknou. Mezitím nakrájíme oloupané cibule na malé kostičky, které osmažíme na oleji dozlatova. Brambory posypeme sýrem, cibulkou a podáváme s mlékem.

Detail odstavce: Skautské brambory
Zdroj: Jak se dělají francouzské brambory
Zveřejněno: 26.4.2015


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

Diskuze: na tuje konsky trus

Jak to mam hnojit s konskym trusem mam to redit.
A jedna tuje mi zrezavela je vysoka asi 90 cm a zasazena byla v breznu je neco na ni abych ji zachranil

Zdroj: diskuze Na tuje konsky trus
Odesláno: 16.7.2018 uživatelem Miroslav
Počet odpovědí: 0

JAK SPRÁVNĚ HNOJIT TRÁVNÍK

Trávník

Každý trávník je úplně jiný, proto je vždy potřeba přihlédnout k aktuálnímu stavu a podmínkám. Některý trávník může být trvale umístěn ve stínu, jiný je na celodenním slunci. Velice záleží na půdě, na které trávník pěstujeme, protože jinak bude zadržovat vodu a živiny písčitá půda, jinak jílovitá. Potřeby svého trávníku sami brzy rozpoznáte.

Detail odstavce: Trávník
Zdroj: Jak správně hnojit trávník
Zveřejněno: 27.2.2015


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

Diskuze: práce na zahradě, rytí, hnojit před rytím cereritem?

Prosím o radu, jestli před rytím na zimu použít CERERIT ,nebo cererit dát až na jaře před sázením.
Děkuji

Zdroj: diskuze Práce na zahradě, rytí, hnojit před rytím cereritem?
Odesláno: 2.11.2017 uživatelem Ficková Eliška
Počet odpovědí: 0

JAK SPRÁVNĚ HNOJIT TRÁVNÍK

Jak často trávník hnojit

Kdy hnojit trávníky chemickými hnojivy

Chemické hnojení trávníku je doporučováno několikrát za rok. Při hnojení nesmí být trávník nikdy suchý. První jarní hnojení by mělo proběhnout hned po vegetačním klidu, kdy trávník začíná po zimě růst, zpravidla to bývá období března až dubna. K tomuto hnojení bychom měli použít čistě dusíkaté hnojivo nebo kombinované hnojivo s převahou dusíku. U mladých trávníků má velký význam dostatek fosforu, neboť podporuje růst kořenového systému. Vlhkost půdy v tomto období bývá většinou dostatečná.

Další hnojení chemickými hnojivy by mělo přijít po deseti až dvanácti týdnech po jarním hnojení, kdy jsou živiny z trávníku již vyplaveny. V tomto období je potřebné dostatečné zalévání trávníku.

Poslední hnojení by mělo proběhnout na podzim, hnojivo by mělo obsahovat co nejvíce draslíku, který posiluje buňky trav a podporuje odolnost vůči chorobám.

Nikdy nepoužívejte hnojiva pro zemědělství, protože podporují rychlý růst rostlin.

Hlavní složky hnojiv

  • dusík – potřebný pro růst a tvorbu chlorofylu a proces fotosyntézy;
  • fosfor – potřebný pro růst kořenů;
  • draslík – zvyšuje odolnost vůči suchu, teplu a mrazu;
  • hořčík – pomáhá proti vysychání, je hlavním stavebním prvkem pro chlorofyl.

Kdy hnojit trávníky organickými hnojivy

U organického hnojiva je doporučováno hnojit trávník jednou ročně, a to na podzim. Na trávník naneste rovnoměrnou, asi půlcentimetrovou vrstvu kompostu nebo jiného vámi zvoleného hnojiva. Rovnoměrného rozložení docílíte hráběmi nebo lopatou. Pokud nemáte možnost organická hnojiva získat z vlastních zdrojů, určitě je seženete v zahradnictvích.

Detail odstavce: Jak často trávník hnojit
Zdroj: Jak správně hnojit trávník
Zveřejněno: 27.2.2015


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

Diskuze: hnojení kaki

Mám již druhým rokem stromek kaki roubovaný,zimu přežil,ale všude čtu,že se má hnojit,ale nedočetla jsem se čím.Můžete mi někdo poradit,kdo s ním má zkušenost?
děkuji Marcela

Zdroj: diskuze Hnojení kaki
Odesláno: 27.5.2016 uživatelem Marcela Šuhajdová
Počet odpovědí: 2 Zobrazit odpovědi

PĚSTOVÁNÍ BRAMBOR

Sázení brambor v červenci

V červenci je možné ještě zasadit brambory, které můžeme sklidit ke konci září. Je vhodné takto vysazovat rané brambory, zajistíme si tak přísun velmi chutných brambor v podzimním období. Brambory vysazujeme obdobným způsobem jako na jaře (viz výše).

Detail odstavce: Sázení brambor v červenci
Zdroj: Pěstování brambor
Zveřejněno: 3.6.2016


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

Diskuze: Kala

Koupila jsem si kalu,kvetla krásně bíle a tedˇmá zelené květy.
Nevím čím to je nebo zda se má nějak zvláště hnojit.
Děkuji za odpovědˇ.
Svobodová

Zdroj: diskuze Pokojová kala pěstování
Odesláno: 7.6.2018 uživatelem Marie Svobodová
Počet odpovědí: 8 Zobrazit odpovědi

ZAPEČENÉ BRAMBORY V TROUBĚ

Francouzské brambory versus zapečené brambory

Většina z nás si pod názvem „francouzské brambory“ představí zapečené brambory se salámem, vajíčkem, sýrem a případně i cibulí. Proč zrovna název francouzské brambory? To asi nikdo neví. Receptů na francouzské brambory je mnoho a každá domácnost si je obměňuje o ingredience, které má ráda.

Zapečené brambory jsou vrstvený pokrm připravený v jedné nádobě. Základ tvoří brambory, uzenina, cibule, zelenina, vejce, sůl, pepř. Navzdory některým předpisům, které uvádějí brambory vařené, je praktičtější použít brambory syrové. Vařené brambory se jednak musí připravit dopředu a nechat vychladnout, a to zabírá čas. A také máme k dispozici jen určité množství brambor, takže jich někdy může být málo. Syrové brambory můžeme oloupat další a dle potřeby přidat. Na výsledné chuti se nic nemění, jestliže použijete brambory vařené nebo syrové. Mění se pouze doba přípravy, která se u syrových brambor prodlužuje. Zapečené brambory jsou již domestikovaným pokrmem.

Francouzské brambory, nebo zapečené brambory? V podstatě jde o jeden pokrm, který je nazýván dvěma názvy. Záleží jen na nás, jak je připravíme, někdo se salámem, druhý se zeleninou. Podstatné je, že se vždy jako hlavní ingredience použijí brambory a něco...

Detail odstavce: Francouzské brambory versus zapečené brambory
Zdroj: Zapečené brambory v troubě
Zveřejněno: 25.9.2015


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

Diskuze: jak a kdy stříhat ostružiny

ostruziny-vyborny clanek..Zverejnujte další..MOHU HNOJIT ROZDRCENOU TRAVOU V PRUBEHU ROKU PO NASEKANI?NENALEZOU MI NA OSTRUZ.KERE KLISTATA Z NASEKANE TRAVY,NEBO SLIMACI?DEKUJI ZA ODPOVED NA MUJ MEIL.Mam ostruz.jiz 5-6let bez prihnojovani a BEZ KLISTAT,ALE V TRAVE KLISTATA JSOU-nIzky JESENIK-JAKARTOVICE

Zdroj: diskuze Jak a kdy stříhat ostružiny
Odesláno: 20.4.2015 uživatelem kvetoslav
Počet odpovědí: 2 Zobrazit odpovědi

ZAPEČENÉ BRAMBORY V TROUBĚ

Zapečené brambory se smetanou

Ingredience: 400 g brambor, 2 cibule, sůl, pepř, 100 g šunky, smetana

Postup: Syrové brambory oloupeme a nakrájíme na tenké plátky. Vymažeme plech, na který poklademe brambory v jedné vrstvě. Oloupeme cibuli, nakrájíme ji na kolečka a polovinu dáme na brambory, které posypeme rovněž šunkou nakrájenou na malé kostičky (také dáme pouze polovinu). Na první vrstvu poklademe zase brambory a posypeme zbytkem cibule a šunky. Nakonec dáme opět vrstvu brambor. Celé zalijeme smetanou (brambory jsou osolené a trošku opepřené) a pečeme ve vyhřáté troubě na 180 stupňů.

Detail odstavce: Zapečené brambory se smetanou
Zdroj: Zapečené brambory v troubě
Zveřejněno: 25.9.2015


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

Diskuze: Re: Dracéna

Čím méně světla, tím užší listy a vyčouhlý kmínek. Rostlina bude žít i ve stínu, ale nebude tak pěkná, jako kdyby byla na plném slunci. Méně slunce znamená i méně hnojit, protože rostlina ve stínu nepotřebuje tolik živin.

Zdroj: diskuze Dracéna jak se o ni starat
Odesláno: 27.1.2019 uživatelem Milda
Počet odpovědí: 9 Zobrazit odpovědi

JAK SE DĚLAJÍ FRANCOUZSKÉ BRAMBORY

Recept na pravé francouzské brambory

Ingredience: 100 g romadúru (40%), 80 g anglické slaniny, 1 kg brambor vařených ve slupce, 1 vejce, sůl, pepř, trocha oleje, trocha mléka.

Postup: Brambory uvaříme ve slupce, necháme trochu zchladnout a oloupeme. Nakrájíme je na plátky, které klademe do vymazané zapékací mísy tak, že střídáme vrstvu brambor s vrstvou slaniny, jež je nakrájená na kousky. Každou vrstvu brambor pokapeme olejem a osolíme. Povrch francouzských brambor posypeme strouhaným romadúrem a dáme péct do trouby. Po 10 minutách brambory zalijeme mlékem, ve kterém jsme rozšlehali vejce se špetkou pepře, a dáme znovu péct. Francouzské brambory pečeme dorůžova.

Detail odstavce: Recept na pravé francouzské brambory
Zdroj: Jak se dělají francouzské brambory
Zveřejněno: 26.4.2015

JAK SE DĚLAJÍ FRANCOUZSKÉ BRAMBORY

Francouzské brambory ze syrových brambor

Ingredience: 1,5 kg syrových brambor, 350 g měkkého salámu, 1 velká cibule, sůl, pepř, sladká paprika (dle chuti), 6 stroužků česneku, 3 vejce, tuk.

Postup: Syrové, oškrábané a na plátky nakrájené brambory vložíme do vymazané zapékací mísy. Brambory osolíme, opepříme a posypeme sladkou paprikou. Na ně navrstvíme na kostičky nakrájenou cibuli a na kostičky nakrájený salám. Na tuto vrstvu přidáme prolisovaný (nebo na kostičky nakrájený) česnek. Na něj dáme znovu brambory, které okořeníme, na ně pak opět cibuli, salám a česnek. Takto pokračujeme, dokud nespotřebujeme všechny připravené suroviny. Poslední vrstvu by měly tvořit brambory, jež osolíme, opepříme a lehce posypeme paprikou. Navrch dáme trochu tuku. Brambory vložíme do trouby a zapékáme na 200 °C přibližně 1,5 hodiny. Před vyndáním v hrnečku rozšleháme vejce, vlijeme ho na brambory, promícháme a necháme zapéct.

Detail odstavce: Francouzské brambory ze syrových brambor
Zdroj: Jak se dělají francouzské brambory
Zveřejněno: 26.4.2015

HNOJENÍ ORCHIDEJÍ

Hnojení orchidejí ve vegetačním období

Mnoho orchidejí, například Dendrobium, se během zimních měsíců ukládají ke spánku, jiné, jako například Cattleya, zpomalí svůj růst. Pak není smysl hnojit spící rostlinu. Čas pro další hnojení nastane na jaře, jakmile projeví orchidej známky růstu.

Detail odstavce: Hnojení orchidejí ve vegetačním období
Zdroj: Hnojení orchidejí
Zveřejněno: 5.3.2013

JAK SE DĚLAJÍ FRANCOUZSKÉ BRAMBORY

Francouzské brambory s uzeným masem

Ingredience: 3 sterilované okurky, 3 vejce, 300 g uzeného masa, 1 kg brambor vařených ve slupce, 200 g cibule, 1 lžíce plnotučné hořčice, pepř, sůl, olej.

Postup: Nejdříve uvaříme brambory ve slupce (mohou být i lehce nedovařené). Scedíme je, oloupeme a nakrájíme na kolečka nebo na kostičky. Cibuli nakrájíme rovněž na kostičky nebo tenká kolečka a na oleji ji necháme zesklovatět. Okurku nakrájíme na tenká kolečka a uzené maso na kostičky. Vše smícháme dohromady i s bramborami, osolíme, opepříme a přidáme plnotučnou hořčici. Směs dáme do pekáče, zalijeme rozšlehanými vejci a vložíme do trouby vyhřáté na 180−200 °C. Francouzské brambory pečeme tak dlouho, dokud nejsou vajíčka dostatečně propečená a brambory pěkně zlatavé.

Detail odstavce: Francouzské brambory s uzeným masem
Zdroj: Jak se dělají francouzské brambory
Zveřejněno: 26.4.2015

JAK SE DĚLAJÍ FRANCOUZSKÉ BRAMBORY

Francouzské brambory trochu jinak

Ingredience: 3 tenké plátky slaniny, 5 velkých brambor, 1 větší cibule, 1−2 stroužky česneku, 150 g měkkého salámu, 50 g tvrdého sýru na strouhání, 1 vejce, mléko, sůl, pepř.

Postup: Brambory oškrábeme a nakrájíme na tenčí hranolky. V hlubší pánvi orestujeme slaninu a do ní poté zamícháme brambory, nakrájený nebo nastrouhaný salám a nakrájenou cibuli. Vše osolíme, opepříme a dáme do trouby. Nepřiklopenou směs zapékáme přibližně 15 minut. Následně přidáme drobně nasekaný česnek a pečeme dalších 15 minut, přičemž nyní už můžeme směs promíchávat. Na závěr (když jsou brambory skoro měkké) vše zalijeme vajíčkem rozšlehaným v mléce a posypeme nastrouhaným sýrem. Vypneme troubu, ale francouzské brambory necháme zakryté, dokud se sýr nerozpustí (tj. asi 10 minut).

Detail odstavce: Francouzské brambory trochu jinak
Zdroj: Jak se dělají francouzské brambory
Zveřejněno: 26.4.2015

JAK SE DĚLAJÍ FRANCOUZSKÉ BRAMBORY

Francouzské brambory se sýrem

Ingredience: 300 g brambor vařených ve slupce, 150 g šunky, 1−2 pikantní klobásky, 1 pórek, 150 g strouhaného sýru, smetana, 1 vejce, mořská sůl, pepř, kmín, olivový olej, popř. bazalka.

Postup: Celé brambory uvaříme do poloměkka (uvnitř tvrdší) a nakrájíme na kolečka. Zapékací mísu nebo pekáč vymažeme olivovým olejem a na dno poklademe brambory, které lehce osolíme a opepříme. Na ně dáme vrstvu šunky (nakrájené na kostičky), klobásky a pórku. Vrstvení opakujeme, dokud nám nedojdou suroviny. Poslední vrstvu by měly tvořit brambory. Ty posypeme strouhaným sýrem a podle chuti můžeme přidat ještě bazalku. Nakonec vše zalijeme smetanou, ve které rozmícháme 1 vejce. Pečeme v troubě, dokud sýr nezčervená.

Detail odstavce: Francouzské brambory se sýrem
Zdroj: Jak se dělají francouzské brambory
Zveřejněno: 26.4.2015

ZAPEČENÉ BRAMBORY V TROUBĚ

Zapečené brambory se špenátem

Ingredience: 100 g pórku, 800 g brambor, 50 ml mléka, 300 g listového špenátu, sůl, 100 g strouhaného sýra, 3 vejce

Postup: Uvařené brambory oloupeme a nakrájíme na kolečka asi 0,5 mm silná a vyskládáme je do vymazané formy. Na brambory nasypeme pórek, osolíme a poklademe spařeným špenátem. Přikryjeme plátky brambor. Brambory se špenátem a vejcem dáme na 15 minut zapéct. Posypeme sýrem a zalijeme rozšlehaným vajíčkem s mlékem. Takto zapékáme dalších 20 minut. Zapečené brambory se špenátem a vejcem podáváme ještě teplé jako zdravý hlavní chod.

Detail odstavce: Zapečené brambory se špenátem
Zdroj: Zapečené brambory v troubě
Zveřejněno: 25.9.2015

PEČENÉ BRAMBORY

Pečené brambory v troubě

Ingredience: brambory, olivový olej, koření – drcený kmín, červená paprika, sůl (a někdy na chuť ještě oregano), dobrá je třeba i majoránka nebo kurkuma, pečicí papír

Postup: Brambory omyjte a nakrájejte na měsíčky, popřípadě měsíček ještě překrojte na půl, pokud jsou brambory větší. V míse brambory pořádně promíchejte s olivovým olejem a kořením. Záleží na vaší chuti, výborná je například kombinace drceného kmínu, červené papriky a oregana. Dobré jsou také s kurkumou. Ochucené brambory pak vyklopte na nepřilnavý plech, plech je lepší vyložit pečicím papírem, máte jistotu, že se brambory nepřichytí na plech. Brambory přikryjte alobalem nebo poklopem a pečte nejdříve 25 minut na 200 stupňů, pak poklop sundejte, teplotu trochu snižte a pečte ještě 10–15 minut. Brambory jsou hotové, když jsou měkké a na povrchu zlatavé. Takto připravené brambory jsou výborné s česnekovým máslem a sklenicí vychlazeného mléka nebo kefíru.

Detail odstavce: Pečené brambory v troubě
Zdroj: Pečené brambory
Zveřejněno: 15.8.2015

JAK SE DĚLAJÍ FRANCOUZSKÉ BRAMBORY

Francouzské brambory se smetanou

Ingredience: 500 g brambor, 120 ml smetany, 2 vejce, 100 g šunky, 80 g eidamu, cibule, olej na vymazání zapékací misky, sůl, pepř.

Postup: Nejprve uvaříme brambory (vaříme je cca 15 minut; nevadí, když budou o něco tužší). Necháme je vychladnout a poté je nakrájíme na malé kostičky. Vymažeme zapékací misku a na její dno dáme brambory, na ně šunku, cibuli a vejce, osolíme, opepříme. Postup zopakujeme ještě jednou a vše ,,zakončíme“ bramborami. Ty bohatě posypeme nastrouhaným sýrem a celou směs zalijeme smetanou. Vložíme do trouby a pečeme přikryté cca 20 minut na 180 °C. Poté víko misky či alobal sejmeme a zapékáme dalších 15−20 minut dozlatova.

Detail odstavce: Francouzské brambory se smetanou
Zdroj: Jak se dělají francouzské brambory
Zveřejněno: 26.4.2015

ZAPEČENÉ BRAMBORY V TROUBĚ

Zapečené brambory s mletým masem

Ingredience: 500 g mletého masa, 700 g brambor, 500 g rajčat, 1 cibule, olej, 2 vejce, pepř, sůl, pažitka, 4 lžíce másla

Postup: Na oleji osmahneme mleté maso s cibulkou, osolíme, opepříme, přidáme pažitku a směs spojíme vejci. Brambory střídavě prokládáme v míse připravenou směsí. Poslední vrstvu ozdobíme rajčaty. Podlijeme trochou vody a pečeme. Po upečení povrch polijeme rozpuštěným máslem.

Detail odstavce: Zapečené brambory s mletým masem
Zdroj: Zapečené brambory v troubě
Zveřejněno: 25.9.2015

JAK DĚLAJÍ FRANCOUZSKÉ BRAMBORY KLUCI V AKCI

Ingredience (na 6 porcí)

  • 1 kg brambor
  • 300 g pečeného bůčku na kmínu
  • 200 g cibule
  • 10 stroužků česneku
  • 2 hrsti libečku
  • 2 hrsti petrželky
  • 4 vejce
  • 100 ml smetany
  • Mletý pepř
  • Muškátový oříšek
  • Sůl
  • Vepřové sádlo

Detail odstavce: Ingredience (na 6 porcí)
Zdroj: Jak dělají francouzské brambory Kluci v akci
Zveřejněno: 24.9.2018