Pomazánky z vajec
Tradiční vajíčková pomazánka
Suroviny:
- 4 až 5 vajec natvrdo
- 1 lžička plnotučné hořčice
- několik lžic másla – dle požadovaného množství a konzistence
- 2 lžíce majonézy
- 1 středně velká cibule
- sůl
- pepř
- čerstvá nasekaná pažitka
Postup:
Uvařená vejce oloupeme, nastrouháme nebo protlačíme přes takzvané kolečko, přidáme najemno nakrájenou cibuli, trochu másla a majonézu. Vše smícháme a dochutíme solí, pepřem a troškou hořčice. Nasekanou pažitku necháme na zdobení, nebo ji můžeme přimíchat přímo do pomazánky.
Vajíčková pomazánka s jogurtem
Suroviny:
- 5 až 6 vajec natvrdo
- kelímek bílého jogurtu
- 1 středně velká cibule
- několik lžic másla – dle požadovaného množství a konzistence
- 1 lžička plnotučné hořčice
- sůl
- pepř
- čerstvá nasekaná pažitka
Postup:
Vajíčka si rozdělíme na žloutek a bílek. Žloutky smícháme dohladka společně s máslem, jogurtem a hořčicí. Nadrobno pokrájíme bílky, cibuli, pažitku a zapracujeme do připravené směsi ze žloutků. Dochutíme solí a pepřem. Necháme ztuhnout v lednici asi půl hodiny a můžeme podávat.
Vajíčková pomazánka se sýrem
Suroviny:
- 4 až 5 vajec natvrdo
- tavený sýr dle chuti a potřeby
- 2 lžíce másla
- 1 středně velká cibule
- 1 lžička plnotučné hořčice
- sůl
- pepř
- čerstvá nasekaná pažitka
Postup:
Najemno nakrájíme cibuli, pažitku, přidáme tavený sýr, máslo, hořčici a pořádně zamícháme. Potom opatrně přidáme nahrubo nastrouhané vejce a vmícháme do směsi. Dochutíme solí a pepřem.
Vajíčková pomazánka s česnekem
Suroviny:
- 4 až 5 vajec natvrdo
- 1 lžička plnotučné hořčice
- několik lžic másla – dle požadovaného množství
- 2 lžíce majonézy
- 3 stroužky česneku
- 1 středně velká cibule
- sůl
- pepř
- čerstvá nasekaná pažitka
Postup:
Vajíčka oloupeme, nastrouháme, přidáme postupně máslo, majonézu, hořčici, najemno nakrájenou cibuli, pažitku a prolisované stroužky česneku. Vše promícháme a dochutíme solí a pepřem.
Zdroj: článek Recepty z vařených vajec