Ingredience: 10 řapíků rebarbory, 1 l vody, 200 g cukru, 5 ks hřebíčků, 1 celá skořice, citronová kůra
Postup: Vodu s cukrem, hřebíčkem, skořicí a kousky citronové kůry převaříme. Rebarboru oloupeme, nakrájíme na kostičky, vložíme do čistých sklenic a zalijeme teplým cukrovým lákem. Sterilizujeme cca 20 minut.
Syrová rebarbora
Syrové rebarboře se spíše vyhýbejte anebo ji řádně připravte. Zvažte možná rizika, která syrovou konzumaci řapíků rebarbory doprovázejí.
Postup: Rebarboru oloupeme, pokrájíme na malé kostičky a dáme vařit do vody. Za stálého míchání vaříme asi 5 minut, pak přidáme oloupaný a nakrájený banán a rozinky. Vaříme přibližně dalších 10 minut. Do cukru vmícháme Gelfix a vsypeme do džemu. Mícháme a vaříme ještě 3 minuty. Horký rebarborový džem plníme do sklenic. Místo banánu a rozinek můžeme přidat nakrájený pomeranč i s kůrou. Ten vaříme společně s rebarborou. V džemu pak chutná jako kandované ovoce.
Marmeláda
Ingredience: 1 kg rebarbory, 1–2 lžíce citronové šťávy, 500 g cukru krupice
Postup: Nakrájenou rebarboru uvaříme v trošce vody. Když je rozvařená, přidáme cukr, citronovou šťávu a vaříme do zhoustnutí. Lijeme do skleniček, které otočíme dnem vzhůru.
Rebarbora na slano
Ingredience: 1 kg řapíků rebarbory, 2 ks hřebíčku, 6 kuliček mletého pepře, 4 kuličky nového koření, 200 ml vinného octa, 2 cibule, 1 stroužek česneku, 150 g sušených fíků, 200 g cukru, 1 lžička strouhaného zázvoru, 1 lžička hořčičného prášku
Postup:Rebarboru očistíme, opláchneme, oloupeme a nakrájíme na kousky. Vinný ocet přivedeme k varu a dáme do něj najemno nakrájenou cibuli, česnek a fíky, cukr, zázvor, hořčičný prášek, pytlíček s kořením a rebarboru a vaříme asi 1 hodinu. Poté vyndáme pytlíček s kořením, naplníme směs do sklenic, uzavřeme a necháme vychladnout. Pak necháme ještě 2 týdny dojít. Nezavařujeme. Takto připravené čatní se podává k minutkovým masům. Trvanlivost je minimálně 6 měsíců.
Rebarbora s tvarohem
Ingredience na těsto: 250 g hladké mouky, 150 g másla nebo Hery, 150 g moučkového cukru, 4 vejce, 4 lžíce smetany nebo jogurtu, 1 vanilkový cukr, 1/2 prášku do pečiva
Ingredience na drobenku: 150 g hrubé mouky, 100 g másla, 100 g cukru krupice, trochu skořice (na ovonění drobenky)
Ingredience na náplň: rebarbora, trochu vanilkového pudinku, cukr, 2 tvarohy, 1 krémová kysaná smetan
Ve svém příspěvku BLECHY V BYTĚ BEZ ZVÍŘETE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Sandra.
Už 5 let se nemůžu zbavit blech v bytě. Jsou malinké 1,5 až 2 milimetry a černé - asi lidské. Občas je zahlédnu, lezou mi do šatů, rychle po sobě dvakrát kousnou někdy i hladově tři krát, špatné je, že letou často do intimních oblasti a svědí to a pak to bolí. Nemám zvíře, takže od něj to být nemůže. Kde jsem k nim přišla - nevím. Žiji sama a tak žerou jenom mně. Úplně mi změnily život, nikde nechodím - abych je někomu nechtíc nezavlekla. Nepomohly postřiky proti blechám a ani postřiky deratizačních firem, opakovaně. Pořád peru, denně převlékám postel, vysávám a vytírám 1x týdně dlážku savem. Abych aspoň něco zlikvidovala a mezi nimi vydržela a nějak přežila. Všechen nábytek jsem vyhodila, nemám koberce, záclony skříně - jenom kovové regály, kovou postel, židli, stůl a věci v pytlích. Co vyperu a vysuším v sušičce, hned balím do sáčků po jenom kuse a zauzluji. Jsem na všechno sama. Prosím, poraďte mi něco, co konečně na blechy zabere. Už jsem strašně z toho vyčerpaná a řešení nikde. Závidím psům, že mají proti bleší obojky a tablety na požití které je zabíjejí a mají šanci se tak blechám ubránit. Na člověka nic není. Prakticky je nechráněn, je pořád potravou pro blechy a šance se jich zbavit - nulová. Výrobci, zdá se - vůbec nepočítají s tím, že člověk je taky tvor s krví a když jej blechy napadnou a zamoří mu byt - nemá se jak chránit a jak s nimi bojovat. Chemie nezabírá a nic nepomáhá - jak se jich zbavit. A zvíře, aby na sebe lapalo blechy a mně se ulevilo - si dovolit nemůžu. Děkuji vám za jakoukoliv radu.
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Sandra.
Ten přípravek není dlouhodobě dostupný, který mi tady byl doporučen - to je Frontline Pet Care Difuzér proti hmyzu a roztočům. Na internetě Heuréka hlásí, že už nikde není k sehnání. Vypadá to, že to co je účinné tak bylo odstraněno z možnosti koupit si to volně, takhle by se neprodalo toů neúčinnéú drahé chemnické svinstvo, které nabízejí různé jiné firmy a stříkají s tím i specializované firma na hubení blech - deratizéři. Když jsem se jich na půl roku zbavila, tak se vedle mně nastěhoval mladá holka se takovým chlupatým malým ratlíkem - psem, ten mi pravidelně chodil přes rohožku několikrát denně jak ho venčila a navíc na boku - směr k jejím dveřím bytu ochcával - značkoval. Domluva s ní nulová. Navíc §prolézal kde jakým roštím před barákem a drbal se furt. Takže zablešený. Samozřejmě že mi ty blechy skákaly pak do bytu jak lozil přes mou rohožku a vyklepával navíc vajíčka o měl v srsti. Znovu se mi v bytě blechy od něj namnožily a jasně něco žrát musely - takže žraly mně. Nepomohlo ani denně vytírat byt dezinfekcí, a před mými dveřmi rohožku, byla jsem zablešená komplet - nepomohlo ani 2 x sprchování denně a brání si čistých věcí. Ty svině na mně naskákaly stejně a lezly mi pod šaty a žraly. Zalezou nejvíce do vlasů a do ochlupení kdekoliv na těle. Jsou odolné už na jakékoliv chemikálie, prakticky se už pouze snažím přežít pouze, omezit jejich počet v bytě, aby mně nedostaly do blázince.Jsme tři byty na poschodí, novinkou je, že i rodina vedle mně si pořídila psa. Jsem už naprosto zoufalá. Oční lékař mi řekl, že mám šedý zákal- to bylo před rokem, měla bych jít na operaci - nejdřív jedno oko a za 104 dní druhé - celkem 4 týdny mít oči v klidu aby se ranky zahojily po operaci, nesmí se ani mnout oko, žádný dotek - a běžně mně kousnou denně blechy do oka, skočí z vlasů nebo hrudi a kousnou, takže to zabolí, ranka svědí a já si mnu oko. Zhoršil se mu už zrak hodně, tu operaci potřebuji co nejdřív, nevyhubitelné agresivní blechy ale zařídily, že na ni jít nemůžu.Pokud mne dokoušou do očí po operativním zásahu - tak byla operace zbytečná a ještě můžu dostat od nakažené blechy infekci do rány. Nemám rodinu kam bych na ten měsíc šla, abych se dostala od těch agresivních parazitů pryč.A na operaci jít mohla. Jsem v neřešitelné situaci. Ty svině mně nakonec umoří. A řešení jak je pozabíjet a zbavit se jich - žádné. Paneláky jsou jeden velký psinec, páničkové na své mazlíčky mají šanci navěšet nebo do nich dostat antiparazitální chemické přípravky a tak je ochránit před blechami, Na napadeného člověk blechami - nic takového není. Nemůže spolykat protibleší tablety nebo si na sebe navěšet na kůži chemii.Takte funguji jako potrava pro blechy a blechy - nevyhubitelní vetřelci totálně ovládly můj život - připadám
si jak v hororu. Michale, nezávidím vám ani nikomu, kdo nemá zvíře a dostal se do stejné situace jako já. Stačí, aby k vám někdo se zablešeným mazlíčkem přišel na návštěvu a nechá vám tam dárek - kterého se už nezbavíte... a nepomůže ani přest
Nejprve připravíme rebarboru do buchty. Stonky rebarbory oloupeme a nakrájíme na malé kousky. Dáme na hlubokou pánev nebo do kastrůlku, přidáme cukr a vodu. Vaříme na mírném ohni zhruba 15 minut a mezitím si připravíme těsto. Ušleháme máslo s cukrem, postupně přidáme vejce, poté mouku a prášek do pečiva. Nakonec přidáme do těsta povařenou scezenou rebarboru a zamícháme. Těsto nalijeme na vysypaný plech a pečeme ve vyhřáté troubě na 180 stupňů přibližně 30 minut. Šťávu z povařené rebarbory si ponecháme na polevu. Tu připravíme tak, že šťávu na pánvi znova ohřejeme, přidáme bílé víno a lžíci cukru. Za stálého míchání vznikne sirup, kterým upečený koláč pocákáme. Nakonec posypeme moučkovým cukrem a můžeme podávat.
V naší poradně s názvem JAK OSTŘÍHAT TAMARYŠEK se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Kustvanka.
Dobrý den,na zahradě mám tamaryšek už asi3m vysoký a košatý na všechny strany.Co s ním ,ať ho nezničím.Děkuji za odpověď.
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Zahradník.
Prořezávání je pro tamaryšek důležitým krokem, protože se jím usměrňuje růst, aby tvar zůstal kompaktní a zajišťuje bohatší kvetení.
Chcete-li podpořit množství květů, prořezejte tamaryšek po odkvětu. Pokud vám kvete na jaře, tak prořežte na konci léta, a pokud vám kvete až v létě, tak prořežte na podzim.
Prořezat můžete jak chcete a jak se vám to hodí do vašeho prostoru. Tamaryšek snese jakoukoliv hloubku řezu. Pro představu, jak můžete provést řez, přikládám několik videonávodů: https://www.youtube.com/res…
Tamaryšek nevyžaduje moc péče, protože žije velmi pohodlně v suchém substrátu a nemusí být zaléván. Jen pamatujete, že nesnese teploty nižší než mínus pět stupňů.
Skladování česneku ve formě copu je nejlepší a také nejhezčí způsob uskladnění česneku. Cop je možné uplést z česneku, který má ještě neodřezané stonky. Zde je vidět nazorný návod jak se to dá plést: video návod jak plést česnekový cop.
Skladování česneku v chladničce
V případě, že uchováváte česnek v chladném prostředí, začne vám v době, kdy se dostane do pokojové teploty, během pár dnů klíčit, to je i důvod, proč vám brzy vyklíčí česnek z obchodu. Takže pokud chcete česnek uchovávat v chladničce, musíte ho tam nechat až do doby, než ho budete potřebovat použít.
V chladničce můžete uchovávat i oloupaný či nasekaný česnek, a to v malé, dobře utěsněné nádobě, ale určitě tento způsob není určený k dlouhodobému skladování.
Skladování česneku v mrazničce
Česnek můžete i zamrazit, možná si říkáte, že zamražený česnek není tak dobrý jako čerstvý, ale určitě z toho nemusíte mít obavy. Mrazit můžete česnek buď jako oloupané stroužky, nebo jako předem namletou pastu, kterou si zabalíte po malých dávkách do jednotlivých sáčků či vzduchotěsných nádob.
V naší poradně s názvem VÝPIS Z KATASTRU NEMOVITOSTÍ PODLE JMÉNA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marie Dvořáková.
Dobrý den, prosím o radu. Ráda bych získala výpis z katastru nemovitostí podle jména. Můžete mi prosím poradit /polopatě a detailně / jak mám postupovat? Omlouvám se za tuto detailní žádost, ale ať hledám jak hledám, nevím jak postupovat, jak a kam zaplatit apod. Děkuji, a prosím o odpověď na email.Dvořáková
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Milda.
Dobrý den,
katastrální úřady poskytují výstup z katastru nemovitostí - tzv. přehled vlastnictví. Přehledem vlastnictví se rozumí tiskový výstup vytvořený pro zadanou osobu v rámci územní jednotky (tedy i celé ČR), jehož obsahem je výčet katastrálních území s uvedením čísel listů vlastnictví, na kterých má zadaná osoba zapsáno vlastnické nebo jiné věcné právo, případně, že k zadané osobě v katastru žádné takové právo evidováno není. Na přehledu budou uvedena jak jednotlivá katastrální území, tak čísla listů vlastnictví pro každé katastrální území.
Při žádosti se ověřuje totožnost žadatele. Jde to samozřejmě zařídit osobně i poštou či datovou schránkou, jen je při tomto podání třeba vyřešit prokázání totožnosti. Přehled vlastnictví lze získat také prostřednictvím zřízené služby Dálkového přístupu https://www.cuzk.cz/…spx.
Prokázání totožnosti při osobním podání
V případech, kdy je žádost o poskytnutí přehledu vlastnictví nebo údajů ze sbírky listin podána osobně na katastrálním úřadě, bude proto katastrální úřad po žadateli požadovat, aby předložil doklad totožnosti.
Prokázání totožnosti při jiném než osobním podání
V případech, kdy žádost není podána osobně nebo prostřednictvím datové schránky, bude katastrální úřad totožnost žadatele považovat za zjištěnou, pokud žádost bude opatřena úředně ověřeným podpisem žadatele, jde-li o fyzickou osobu, úředně ověřeným podpisem fyzické osoby, která jedná za žadatele.
Z Výše uvedeného vyplývá, že přehled vlastnictví může žádat kdokoliv, kdo prokáže svoji totožnost, není třeba prokazovat právní zájem ani jednat na základě plné moci. Pokud se o přehled vlastnictví žádá osobně, je vyhotoven na místě. Stačí navštívit jakékoli katastrální pracoviště.
Osobu je třeba co nepřesněji identifikovat, nejjednodušeji samozřejmě pomocí rodného čísla. Poplatek za vydání přehledu vlastnictví činí 50 Kč za každou stránku A4 a hradí se buď v pokladně katastrálního pracoviště a nebo na výzvu k zaplacení, kterou katastrální úřad zašle po obdržení žádosti.
Takže pro jednorázovou informaci je nejsnazším řešení osobní návštěva nejbližšího katastrálního pracoviště. Seznam i s adresami najdete zde: https://www.cuzk.cz/Urady/K…
Ostružiny můžeme zpracovávat a konzervovat opravdu mnohými způsoby. Čerstvé jsou výborné buď samotné, nebo jako ozdoba lehkých jogurtových a tvarohových dezertů. Oblíbené jsou také rozmačkané s cukrem a smetanou, takto upravené obzvlášť výtečně chutnají na palačinkách nebo s kopečkem vanilkové zmrzliny. Můžeme je mrazit a pak přidávat do koláčů, rozmixovat do ovocných koktejlů nebo dření. Výborný je také ostružinový sirup, který nám po krátké konzervaci vydrží i celý rok a je chutnou prevencí a lékem respiračních onemocnění. Skvělé jsou rovněž ostružinové džemy, marmelády a želé, a to jak ze samotných ostružin, tak s přidáním jiného ovoce.
Ostružinová marmeláda
Ingredience: 1 000 g ostružin, 600 g cukru, 40 g pektinu, 2 g kyseliny citronové
Postup: Ostružiny opereme a vaříme, dokud nám nezměknou. Prolisování provádíme buď přes lis na ovoce, nebo můžeme ovoce rozmixovat a následně vše propasírovat přes síto. Protlak pak zahustíme tak, že ho 15 minut zprudka vaříme a postupně přidáváme cukr. Do poslední dávky cukru přidáme rozmíchaný pektin. Vaříme ještě 5 minut a ke konci varu přidáme kyselinu citronovou. Hotovou marmeládu naplníme do jednotlivých skleniček a dobře uzavřené necháme vychladnout dnem vzhůru.
Džem z ostružin
Ingredience: 1 lžička kyseliny citronové, 1 balíček Želírfixu 2:1, 1,5 kg ostružin, 2 lžíce rumu, 600 g cukru krystal
Postup: Ostružiny opláchneme vodou a dáme do kastrolu. Dáme je vařit. Ze začátku pozvolna zahříváme za občasného zamíchání. Asi po 10 minutách ostružiny přivedeme k varu a šťouchadlem na brambory je trochu pomačkáme. Ve 2 lžících cukru rozmícháme Želírfix 2:1, přidáme do ostružin a 5 minut povaříme. Přidáme zbývající cukr a od bodu varu povaříme 2 minuty. Do odstaveného džemu vmícháme kyselinu citronovou a rum. Naplníme do skleniček a dáme sterilovat na 15 minut při 85 °C. Takto získáme cca 9 skleniček od dětské výživy.
Ve svém příspěvku KVĚTINA KALA PĚSTOVÁNÍ V KVĚTINÁČI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Draha Pokorna.
Dostala jsem loni v listopadu kalu tmavomodrou až do fialova k narozeninám v květináči. Krásně kvetla ale běhemdvou měsíců asi ztratila listy a zůstala tak. Nevěděla jsem co dál, protože nemám žádné zkušenosti s pěstováním kali. Tak jsem ji přesadila do věšího květináčku a sem tam zalila.Teď ale běhemměsíce a půl narostli nové listy pěkné, ale začínají mít hnědé fleky a nevypadá to vůbec hezky.Tak jsem se chtěla někoho z Vás přes meil zeptat co s tím dál mám dělat.Zatím květ není v dohlednu.Květináč má průměr asi 16cm,cibulka tak8cm.Za případné rady velice děkuji Pokorna draha
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kateřina.
Dobrý den, prosím můžete mně poradit jak pěstovat kaly z hlízy v květináči? Nikde přímo toto nemohu na internetu najít .Zasadili jsme s manželem hlízy v dubnu do dvou květináčů, jednu žlutou a jednu oranžovou, žlutá se dere po měsíci na svět, oranžová vůbec.Jsou na parapetu na jižní straně ,doma teplota 21 stupňů, pravidelně rosim , i hnojim 1x týdne, ale nevím jak často zalévat, aby zase neuhnily jak často hnojit, jak velký kvetinac, zda už v těchto začátcích jim svítit když nesvítí slunce, prosím můžete poslat odkaz kde tyto info najdu nebo mně poradit?
Předem tisíceré díky. Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.
Odrůdy hrachu lze rozdělit na dvě základní skupiny:
polní hrách – vhodný pro velkovýrobu – má malé lusky, jeho nezralá semena jsou natrpklá, pěstuje se jako pícnina ke krmení zvířat v luskovinoobilných směskách nebo jako zelené hnojení. Jako krmivo se využívají semena, která mají obdobné živinové složení jako hrách setý, ale obsahují také hořké látky, které zhoršují jeho chutnost.
zahradní hrách – má tři formy:
obecný – hrách vhodný k vylupování semen. Kvete bílými květy. Nezralá semena jsou sladká a kulatá, zralá mají žlutou nebo zelenou barvu, lusky uvnitř tuhé. Sklízí se po dozrání a zaschnutí. Plody jsou v této době žluté nebo zelené a jsou již tvrdé, to ale nevadí, protože tento druh hrachu je určen zejména pro vaření.
dřeňový – pěstuje se pro nezralé lusky, které se konzumují celé nebo se vylupují jen zrna. Tento hrášek se jí čerstvý či tepelně upravený, lze ho nakládat, sušit nebo mrazit. Využívá se také pro výrobu škrobu. Po dozrání ztrácí semena vodu, čímž se svrašťují a stávají se nevhodnými k požívání. I po uvaření zůstávají zrna tohoto druhu hrachu tuhé.
cukrový – jeho květy jsou bílé nebo bělorůžové, mladé lusky jsou sladké, dužnaté, křehké a neobsahují vnitřní tuhou slupku, lze je tedy jíst celé. Semena jsou kulatá a velmi sladká, málo svraštělá. Mají vyšší obsah cukrů, proto jsou vhodné k přímé konzumaci v syrovém stavu. U nás se tato varianta pěstuje poměrně zřídka, je vhodnější spíše pro pěstování v teplejších oblastech.
V naší poradně s názvem PŘESAZENÍ. ODROST se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Barbora Skalická.
Dobry den. Potrebuji poradit. Mam lecive aloe a cas od casu odlupuji list na zpracovani do napoju atd. Ale jak roste a ja ji odlupuju listky tvori se jakoby stonek/kmen. A ja si nejsem jista jestli to nevadi. A pri presarovani... jak to mam zasadit hloubeji po nove listy nebo furt stejne? Nedokazu si predstavit jak bude vypadat treba za rok. Mohla bych vas poprosit o radu? Nejlepe telefonicky? Nemam moc pristup na internet. Bylo by to pro me jednodussi. Ale budu rada prinejhorsim i za psanou odpoved. Nikde na internetu sem k tomu nic nenasla. Dekuju Skalicka Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Zahradník.
Aloe normálně tvoří stonek podobně jako třeba yuka. Když ji přesazujete, tak ji zakrývejte zeminou do podobné úrovně, jako před přesazením. Když vás stonek začne otravovat, tak ho můžete zamaskovat dosazením další rostliny, například scindapsus, který jde omotávat kolem okraje květináče. Jak vypadá starší aloe vera je vidět tady: https://www.google.com/sear…
Rajčata lze stejně jako každé jiné ovoce a zeleninu nakládat, kandovat, sušit, mrazit, můžeme z nich vyrábět různé kečupy, omáčky či čalamády s přísadou další zeleniny. Jejich velkou výhodou je, že ani po tepelné úpravě neztrácejí svou chuť, barvu a mnohé cenné látky. Některé způsoby zpracování, jako je sušení, naopak dokážou jejich chuť maximálně koncentrovat.
Rajčata představují skvělou ingredienci, pomocí níž vykouzlíte mnoho dobrot. Nechte se tedy po přečtení následujících řádků inspirovat.
V naší poradně s názvem VYVOJ SLIMÁKA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Eva nováková.
marně se snažim najit jak vypadá a kde je nejvic kladeno vajičko slimáka a jak vypadá když se z vajička vylihne.Je to štihli hbity červík?Ty totiž mivám pod špaliky dřeva kde slimáky sbirám.Vajička také nevím jak vypadaji,nikdy jsem žádne nenašla.Jsem z nich na mrtvici.Děkuji za odpověd
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Zahradník.
Tady jsou vidět vajíčka slimáků https://www.google.com/sear…
Nejlépe na ně působí roztoči, kteří nalezou do jejich těla a tím je zahubí. Mrtvé slimáky sežerou ti živí i s roztoči a postupně tak vymřou všichni.
Sklizeň se provádí postupně, jak řapíky narůstají, a to od dubna do poloviny až konce června. Z rostliny lze sklidit asi třetinu listů, aby se příliš nevysílila. Při sklizni zbavujeme rostlinu listů a pro tvorbu nových potřebuje solidní přísun živin. Na zimu proto k rebarboře přihrneme rozležený hnůj nebo kvalitní kompost, na jaře pak přidáváme ve vodě rozpustné hnojivo. Po posledním jarním přihnojení by měla mít rebarbora zhruba od července klid, aby zesílila a příští jaro dala opět solidní výnos.
Jak reveň zpracovávat: Nejprve musíme z řapíku stáhnout tvrdou slupku, řapíky nakrájet na dílky a krátce je povařit s cukrem a skořicí (přidat můžeme i vanilku). Rebarbora má specifickou kyselou chuť, kterou povaření s cukrem poněkud otupí, ale ne zcela potlačí. Na koláče můžeme použít rebarboru i bez předvaření, jen pokrájenou. Na přípravu koláčů v zimním období je možné povařenou hmotu sterilizovat jako marmeládu, popřípadě nakrájené řapíky zamrazit. Tuto zeleninu používáme podobně jako ovoce, připravujeme z ní moučníky, náplně do knedlíků, ovocné polévky, kompoty, zavařeniny či koláče. Při vaření nikdy nepoužíváme hliníkové nádobí, protože reaguje se šťávou z rebarbory.
V naší poradně s názvem RAKYTNÍK - JEHO PĚSTOVÁNÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Josef.
Mám zájem vysázet a pestovat několik keřů Rakytníku. Přečetl sem dokumentaci, jak se Rakytník pěstuje, není náročný a hlavně obsahuje hodně vitanínu které potřebujem pro naše tělo.
Chci se zeptat jestli nebude vadit, pokud budou v okoli bilinky jako: Levandule, máta, bršlice kozí?
Vím že se rakytník časem rozrůstá jak do šířky i do výšky. Prosim o radu jak to bude nejlepší? Děkuji za odpověď. Josef
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Zahradník.
Nebude to problém. Až se rakytník rozroste, tak bylinky vysadíte na jiné místo. Společně si nijak nevadí.
Rebarbora se dá koupit na farmářských trzích a v hypermarketech. V Anglii se však zářivě červené stonky rebarbory objevují běžně v obchodech již od ledna a čeká na ně mnoho příznivců dobrých chutí. Jedná se o rychlenou rebarboru, unikátní svým pěstováním v takzvaném Yorkshirském trojúhelníku, území mezi městy Leeds, Wakefield a Morley v hrabství Yorkshire. Rebarbora se zde pěstuje ve vyhřívaných halách v naprosté tmě, a to poté, co byla dva roky vystavena slunci, nepřízni počasí, ale i mrazu na polích, což je typické pro oblast blízko Skotska. Rebarbory se v listopadu přemístí do tmavých a teplých podmínek, kde jsou klamně nastaveny podmínky k růstu, jako kdyby bylo jaro. Právě v tomto umělém prostředí tepla a temna se z kořenů plných sacharidů, kde se koncentrovala a díky pozdějším mrazům uchovala energie ze slunce, uvolňuje do stonků fruktóza, jak se rostlina urputně snaží ke svému růstu vyčerpat ze sebe co nejvíce energie. Sklizeň probíhá při svíčkách, aby se nenarušil další růst, trvá od ledna do konce března a výsledkem jsou mimořádně křehké stonky rebarbory s jemnou, mnohem sladší chutí, než jsme zvyklí u běžné rebarbory.
Rychlená rebarbora je sladší než letní rebarbora, přesto vyžaduje dosladit cukrem a projít tepelnou úpravou, aby se z ní získala ta nejlepší jemně hořkosladká chuť. Pro svůj někdy až zemitý nádech a lehce hořkou chuť se může podávat i jako příloha k vepřovému masu, zvláště luxusním doplňkem je ke smažené makrele. Nejlepší uplatnění rebarbory je však u sladkých dezertů, a to nejen pro její efektní barvu, nádherně vyzní například v želé, džemech, kompotech a drincích.
Chutí se nejlépe hodí doplněná pomerančovou kůrou, badyánem a kardamomem. Úplně nejjednodušší je nechat vyznít její chuť zapečením s hnědým cukrem a orientálním kořením a koupat ji ve vlastní sladké šťávě. Nebo můžete udělat obrácený koláč plný rebarbory jako rychlý a neotřelý dezert, doplněný nejlépe vanilkovou zmrzlinou nebo jen kopečkem zakysané smetany, případně plnotučného jogurtu.
Rebarbora patří k nejranějším zeleninám. Jakmile rozmrzne půda, okamžitě vyžene – z tohoto důvodu je třeba zajistit, aby nezamrzla moc hluboko. Postup je jednoduchý: vytvoříte jí ochranu ze silné vrstvy rašeliny nebo listí, přidáte smrkové chvojí, a tak mráz pak nepronikne až do země. Důležité je, abyste reveň takto „zastlali“ dříve, než svrchní vrstva půdy příliš promrzne (počátek ledna představuje poslední možnost). Péče o tyto plně mrazuvzdorné rostliny není náročná. Co se půdy týče, upřednostňuje rebarbora hlubokou humózní zeminu neutrální či zásadité reakce, ale v podstatě jí stačí, když má dostatek živin. Lehká půda, která se na jaře rychle zahřívá, zajistí dřívější úrodu než půda těžká a mokrá. Dobu sklizně ovlivní i umístění rostliny, na výsluní řapíky dozrají rychleji než v polostínu. Rebarboru lze bez problémů sázet pod ovocné stromy, jejichž koruny se vzájemně ještě nedotýkají. Rostliny mohou zůstat na jednom místě i 10 let, přičemž nejvyšší výnos bývá v pátém až sedmém roce po výsadbě (1–2 kg z každé rostliny).
Rebarbora je statná, až 2 m vysoká vytrvalá rostlina s přízemními, 50–60 cm dlouhými listy. Čepele listů jsou podlouhlé, vejčité a výrazně zkrabacené. Dlouhý řapík je na líci vrubovitý, na rubu hladký a vydutý, nahoře někdy bělavý, jinak karmínově červený. Lodyha má až 5 cm v průměru a nese bohaté květenství. Okvětí o průměru až 2 mm je žluté, šestičetné a opadávající, tyčinek je 9 ve dvou kruzích, čnělky zpravidla 3. Kvete v červnu a červenci, plod je vejčitý, se 2 až 4 křídly.
Rebarbora má poměrně velkou listovou plochu, ale důležitější než velké listy jsou stopky (zdužnatělé řapíky zelené, růžové až červené barvy) pod těmito listy. Aby byla rebarbora šťavnatá a neměla příliš mnoho tuhých vláken v řapíku listu, musíme ji hnojit, zalévat a držet spíše v přistíněné teplé poloze než přímo na slunečním úpalu. Listy s celými řapíky sklízíme vylomením nebo opatrným odříznutím až na bázi řapíku v době, kdy jsou dlouhé asi 30–50 centimetrů. Jarní sklizně jsou kulinářsky hodnotnější, pozdější již mají konkurenci v angreštu, rybízu, jahodách. Řapíky odlamujeme postupně až do svátku sv. Jana, později už příliš narůstá množství kyseliny šťavelové. Chuť poté není tak jemná, dobrá. Kyselina šťavelová navíc odvádí z těla vápník a může napomáhat tvorbě ledvinových či močových kamenů. Negativní účinek kyseliny šťavelové lze zmírnit sklenicí mléka.
Pěstují se rozličné vyšlechtěné odrůdy. Pro dostatečnou sklizeň, která by rostliny příliš neoslabila (část listů jim ponechat musíme) je dobré mít k dispozici 2–3 rostliny. Rebarbora se množí nejjednodušeji dělením trsů. Semenáčky nemívají tak dobré, silné a&n
Zelené listové čepele rebarbory obsahují jedovaté látky včetně kyseliny šťavelové, která je nefrotoxická a korozivní. Jsou popsány otravy lidí po požití listů. Smrtelné následky konzumace byly problémem zejména v první světové válce, kdy byly listy doporučovány ke konzumaci.
Rebarboru musíme používat v rozumné míře. Velkou zajímavostí je, že rebarbora je zároveň bylina, z níž se využívá kořen, který je dokonce označován jako droga. Droga se používá při snížené chuti k jídlu, ke zlepšení vylučování žluči do střeva, při poruchách zažívání a nechutenství spojených s nadměrnou tvorbou žaludeční kyseliny. Podání nižších dávek kořene je vhodné proti průjmovému působení tříslovin, vyšší dávky naopak působí díky antrachinonům projímavě. Droga není vhodná pro těhotné ženy a kojící matky.
Ve svém příspěvku JAK STŘÍHAT RAKYTNÍK ŘEŠETLÁKOVÝ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marta Pletková.
Dobrý den.
Mohl by mi někdo poradit jak stříhat rakytník řešetlákový?
Mám tři kusy, staré cca 15 let, nestříhala jsem je, vyrostly cca do
3 m výšky a vůbec to nevypadá pěkně, navíc ani moc nerodí.
Vloni jsem přikoupila ještě tři sazenice, jednoho samce a dvě samice,
které by měly mít sladké plody a nevím jak je zastřihávat, abych z nich
vytvarovala buď hezký keř, či hezký stromek.
Děkuji.
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Zdeněk Boráň.
Klidně se do toho stříhání pusťte.Já mám také starší rostliny. Uvádí se, že rakytník plodí na dvouletém dřevě. Loni jsem ostříhal starší rostliny, které narostli asi do 3metrů. Stříhal jsem je při sklizni, líp se mi obíraly plody. Měl jsem obavy, že letošní úroda bude slabší. Úroda byla stejná, rostliny se zmladily a hrozny plodů byly bohatší. Loni jsem ze dvou rostlin sklidil 28 litrů a leto to bylo to samé.
Ingredience: 1 celer, 1 lžíce olivového oleje, 6 snítek tymiánu, 7 kusů bobkového listu, 6 stroužků česneku, 30 g másla, 200 g krup, 1 cibule, 800 g čerstvých hub, 1 kostka bujónu, 150 ml smetany, 1 lžíce hořčice, sůl, pepř
Postup: Troubu předehřejeme na 190 °C. Celer očistíme kartáčkem a postavíme na dvojitou vrstvu alobalu kořínky nahoru. Potřeme olivovým olejem, solí, pepřem, posypeme tymiánem a 6 bobkovými listy, nakonec nahoru prolisujeme 4 stroužky česneku. Celer po stranách pevně zabalíme do alobalu, nahoře necháme otevřený. Máslo položíme navrch tak, aby při pečení rovnoměrně stékalo po celeru dolů, a pak alobal pevně uzavřeme. Pečeme v pečicí formě či na plechu cca 2 hodiny, nebo dokud celer není měkký.
Asi po hodině pečení uvaříme přílohu a houbovou omáčku. Cibuli a zbylý česnek nakrájíme na plátky a za občasného míchání smažíme v pánvi na olivovém oleji přibližně 10 minut, nebo dokud nezvláční. Během smažení cibule s česnekem očistíme houby a nakrájíme je na jemné plátky. Plátky přidáme na pánev a za občasného míchání smažíme 20 minut, dokud houby nezezlátnou.
Poté dáme vařit kroupy dle návodu na obalu.
K zezlátlým houbám přidáme bujón, zbylý bobkový list a zalijeme 200 ml vroucí vody. Necháme na mírném plamenu zhoustnout skoro do vyvaření veškeré tekutiny, vmícháme smetanu a hořčici a na mírném ohni povaříme ještě 5 minut. Osolíme a opepříme.
Asi 10 minut před dopečením celeru rozevřeme opatrně alobal a každých pár minut celer potíráme rozpuštěným máslem, aby získal krásnou barvu. Scedíme kroupy, osolíme, opepříme, můžeme přidat ještě kapku olivového oleje. Celer servírujeme nakrájený na plátky jako masovou pečeni, zakapeme šťávou, kterou pustil, a podáváme s houbovou omáčkou a kroupami.
Tip – pečený řapíkatý celer: Řapíkatý celer očistíme, rozebereme na řapíky a dobře omyjeme. Pokud je celer vyzrálý, oloupeme ho podobně jako rebarboru (směrem od kořene ke špičce). Potom řapíky šikmo nakrájíme na kousky, které blanšírujeme v osolené vodě 5–8 minut a potom je prudce zchladíme na sítku pod tekoucí studenou vodou. Řapíky necháme okapat, mezitím oloupeme česnek a nakrájíme ho najemno. Řapíkatý celer urovnáme na plech s pečicím papírem. Posypeme nakrájeným česnekem, zastříkneme panenským olivovým olejem, jemně osolíme a navrch čerstvě nameleme čtyřbarevný pepř. Dáme zapéct asi na 15 minut do předehřáté trouby. Řapíkatý celer je jako příloha velmi dobrý například k pečenému kuřeti, ale i vegani si na něm pochutnají, chutný je například s opečeným sójovým masem. Připraveným řapíkatým celerem můžeme nahradit i klasický zeleninový salát.
Ve svém příspěvku MNOŽENÍ KALANCHOE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ludmila Koutná.
Četla jsem, že se dá přesadit i ze semen po odkvětu semen z květů z kalanchoe. Nevím, jak se to dělá. Pokud je to pravda, tak za jak dlouho budu mít výsledek. Chci postup, jak se to dělá. Koutná.
Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.
Warning: Undefined array key 4222 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4493
Warning: Undefined array key 4223 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4493
Warning: Undefined array key 4224 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4493
Warning: Undefined array key 4225 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4493
Warning: Undefined array key 4226 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4493
Warning: Undefined array key 4227 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4493
Warning: Undefined array key 4228 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4493
Warning: Undefined array key 4229 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4493
Warning: Undefined array key 4230 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4493
Warning: Undefined array key 4231 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4493
Warning: Undefined array key 4232 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4493
Warning: Undefined array key 4233 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4493
Warning: Undefined array key 4234 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4493
Warning: Undefined array key 4235 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4493
Warning: Undefined array key 4236 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4493
Warning: Undefined array key 4237 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4493
Warning: Undefined array key 4238 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4493
Warning: Undefined array key 4239 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4493
Warning: Undefined array key 4240 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4493
Warning: Undefined array key 4241 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4493
Warning: Undefined array key 4242 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4493
Warning: Undefined array key 4243 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4493
Warning: Undefined array key 4244 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4493
Warning: Undefined array key 4245 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4493
Warning: Undefined array key 4246 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4493
Warning: Undefined array key 4247 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4493
Warning: Undefined array key 4248 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4493
Warning: Undefined array key 4249 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4493
Warning: Undefined array key 4250 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4493
Warning: Undefined array key 4251 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4493
Warning: Undefined array key 4252 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4493
Warning: Undefined array key 4253 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4493
Warning: Undefined array key 4254 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4493
Warning: Undefined array key 4255 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4493
Warning: Undefined array key 4256 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4493
Warning: Undefined array key 4257 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4493
Warning: Undefined array key 4258 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4493
Warning: Undefined array key 4259 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4493
Warning: Undefined array key 4260 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4493
Warning: Undefined array key 4261 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4493
Warning: Undefined array key 4262 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4493
Warning: Undefined array key 4263 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4493
Warning: Undefined array key 4264 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4493
Warning: Undefined array key 4265 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4493
Warning: Undefined array key 4266 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4493
Warning: Undefined array key 4267 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4493
Warning: Undefined array key 4268 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4493
Warning: Undefined array key 4269 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4493
Warning: Undefined array key 4270 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4493
Warning: Undefined array key 4271 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4493
Warning: Undefined array key 4272 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4493
Warning: Undefined array key 4273 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4493
Warning: Undefined array key 4274 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4493
Warning: Undefined array key 4275 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4493
Warning: Undefined array key 4276 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4493
Warning: Undefined array key 4277 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4493
Warning: Undefined array key 4278 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4493
Warning: Undefined array key 4279 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4493
Warning: Undefined array key 4280 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4493
Warning: Undefined array key 4281 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4493
Warning: Undefined array key 4282 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4493
Warning: Undefined array key 4283 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4493
Warning: Undefined array key 4284 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4493
Warning: Undefined array key 4285 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4493
Warning: Undefined array key 4286 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4493
Warning: Undefined array key 4287 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4493
Warning: Undefined array key 4288 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4493
Warning: Undefined array key 4289 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4493
Warning: Undefined array key 4290 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4493
Warning: Undefined array key 4291 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4493
Warning: Undefined array key 4292 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4493
Warning: Undefined array key 4293 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4493
Warning: Undefined array key 4294 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4493
Warning: Undefined array key 4295 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4493
Warning: Undefined array key 4296 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4493
Warning: Undefined array key 4297 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4493
Warning: Undefined array key 4298 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4493
Warning: Undefined array key 4299 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4493
Warning: Undefined array key 4300 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4493
Warning: Undefined array key 4301 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4493
Warning: Undefined array key 4302 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4493
Warning: Undefined array key 4303 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4493
Warning: Undefined array key 4304 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4493
Warning: Undefined array key 4305 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4493
Warning: Undefined array key 4306 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4493
Warning: Undefined array key 4307 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4493
Warning: Undefined array key 4308 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4493
Warning: Undefined array key 4309 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4493
Warning: Undefined array key 4310 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4493
Warning: Undefined array key 4311 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4493
Warning: Undefined array key 4312 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4493
Warning: Undefined array key 4313 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4493
Warning: Undefined array key 4314 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4493
Warning: Undefined array key 4315 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4493
Warning: Undefined array key 4316 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4493
Warning: Undefined array key 4317 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4493
Warning: Undefined array key 4318 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4493
Warning: Undefined array key 4319 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4493
Warning: Undefined array key 4320 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4493
Warning: Undefined array key 4321 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4493
Warning: Undefined array key 4322 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4493
Warning: Undefined array key 4323 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4493
Warning: Undefined array key 4324 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4493
Warning: Undefined array key 4325 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4493
Warning: Undefined array key 4326 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4493
Warning: Undefined array key 4327 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4493
Warning: Undefined array key 4328 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4493
Warning: Undefined array key 4329 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4493
Warning: Undefined array key 4330 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4493
Warning: Undefined array key 4331 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4493
Warning: Undefined array key 4332 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4493
Warning: Undefined array key 4333 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4493
Warning: Undefined array key 4334 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4493
Warning: Undefined array key 4335 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4493
Warning: Undefined array key 4336 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4493
Warning: Undefined array key 4337 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4493
Warning: Undefined array key 4338 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4493
Warning: Undefined array key 4339 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4493
Warning: Undefined array key 4340 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4493
Warning: Undefined array key 4341 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4493
Warning: Undefined array key 4342 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4493
Warning: Undefined array key 4343 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4493
Warning: Undefined array key 4344 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4493
Warning: Undefined array key 4345 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4493
Warning: Undefined array key 4346 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4493
Warning: Undefined array key 4347 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4493
Warning: Undefined array key 4348 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4493
Warning: Undefined array key 4349 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4493
Warning: Undefined array key 4350 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4493
Warning: Undefined array key 4351 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4493
Warning: Undefined array key 4352 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4493
Warning: Undefined array key 4353 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4493
Warning: Undefined array key 4354 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4493
Warning: Undefined array key 4355 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4493
Warning: Undefined array key 4356 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4493
Warning: Undefined array key 4357 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4493
Warning: Undefined array key 4358 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4493
Warning: Undefined array key 4359 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4493
Warning: Undefined array key 4360 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4493
Warning: Undefined array key 4361 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4493
Warning: Undefined array key 4362 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4493
Warning: Undefined array key 4363 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4493
Warning: Undefined array key 4364 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4493
Warning: Undefined array key 4365 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4493
Warning: Undefined array key 4366 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4493
Warning: Undefined array key 4367 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4493
Warning: Undefined array key 4368 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4493
Warning: Undefined array key 4369 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4493
Warning: Undefined array key 4370 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4493
Warning: Undefined array key 4371 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4493
Warning: Undefined array key 4372 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4493
Warning: Undefined array key 4373 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4493
Warning: Undefined array key 4374 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4493
Warning: Undefined array key 4375 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4493
Warning: Undefined array key 4376 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4493
Warning: Undefined array key 4377 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4493
Warning: Undefined array key 4378 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4493
Warning: Undefined array key 4379 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4493
Warning: Undefined array key 4380 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4493
Warning: Undefined array key 4381 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4493
Warning: Undefined array key 4382 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4493
Warning: Undefined array key 4383 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4493
Warning: Undefined array key 4384 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4493
Warning: Undefined array key 4385 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4493
Warning: Undefined array key 4386 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4493
Warning: Undefined array key 4387 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4493
Warning: Undefined array key 4388 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4493
Warning: Undefined array key 4389 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4493
Warning: Undefined array key 4390 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4493
Warning: Undefined array key 4391 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4493
Warning: Undefined array key 4392 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4493
Warning: Undefined array key 4393 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4493
Warning: Undefined array key 4394 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4493
Warning: Undefined array key 4395 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4493
Warning: Undefined array key 4396 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4493
Warning: Undefined array key 4397 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4493
Warning: Undefined array key 4398 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4493
Warning: Undefined array key 4399 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4493
Warning: Undefined array key 4400 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4493
Warning: Undefined array key 4401 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4493
Warning: Undefined array key 4402 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4493
Warning: Undefined array key 4403 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4493
Warning: Undefined array key 4404 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4493
Warning: Undefined array key 4405 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4493
Warning: Undefined array key 4406 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4493
Warning: Undefined array key 4407 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4493
Warning: Undefined array key 4408 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4493
Warning: Undefined array key 4409 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4493
Warning: Undefined array key 4410 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4493
Warning: Undefined array key 4411 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4493
Warning: Undefined array key 4412 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4493
Warning: Undefined array key 4413 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4493
Warning: Undefined array key 4414 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4493
Warning: Undefined array key 4415 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4493
Warning: Undefined array key 4416 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4493
Warning: Undefined array key 4417 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4493
Warning: Undefined array key 4418 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4493
Warning: Undefined array key 4419 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4493
Warning: Undefined array key 4420 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4493
Warning: Undefined array key 4421 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4493
Warning: Undefined array key 4422 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4493
Warning: Undefined array key 4423 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4493
Warning: Undefined array key 4424 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4493
Warning: Undefined array key 4425 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4493
Warning: Undefined array key 4426 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4493
Warning: Undefined array key 4427 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4493
Warning: Undefined array key 4428 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4493
Warning: Undefined array key 4429 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4493
Warning: Undefined array key 4430 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4493
Warning: Undefined array key 4431 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4493
Warning: Undefined array key 4432 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4493
Warning: Undefined array key 4433 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4493
Warning: Undefined array key 4434 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4493
Warning: Undefined array key 4435 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4493
Warning: Undefined array key 4436 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4493
Warning: Undefined array key 4437 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4493
Warning: Undefined array key 4438 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4493
Warning: Undefined array key 4439 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4493
Warning: Undefined array key 4440 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4493
Warning: Undefined array key 4441 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4493
Warning: Undefined array key 4442 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4493
Warning: Undefined array key 4443 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4493
Warning: Undefined array key 4444 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4493
Warning: Undefined array key 4445 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4493
Warning: Undefined array key 4446 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4493
Warning: Undefined array key 4447 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4493
Warning: Undefined array key 4448 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4493
Warning: Undefined array key 4449 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4493
Warning: Undefined array key 4450 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4493
Warning: Undefined array key 4451 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4493
Warning: Undefined array key 4452 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4493
Warning: Undefined array key 4453 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4493
Warning: Undefined array key 4454 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4493
Warning: Undefined array key 4455 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4493
Warning: Undefined array key 4456 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4493
Warning: Undefined array key 4457 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4493
Warning: Undefined array key 4458 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4493
Warning: Undefined array key 4459 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4493
Warning: Undefined array key 4460 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4493
Warning: Undefined array key 4461 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4493
Warning: Undefined array key 4462 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4493
Warning: Undefined array key 4463 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4493
Warning: Undefined array key 4464 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4493
Warning: Undefined array key 4465 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4493
Warning: Undefined array key 4466 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4493
Warning: Undefined array key 4467 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4493
Warning: Undefined array key 4468 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4493
Warning: Undefined array key 4469 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4493
Warning: Undefined array key 4470 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4493
Warning: Undefined array key 4471 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4493
Warning: Undefined array key 4472 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4493
Warning: Undefined array key 4473 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4493
Warning: Undefined array key 4474 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4493
Warning: Undefined array key 4475 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4493
Warning: Undefined array key 4476 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4493
Warning: Undefined array key 4477 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4493
Warning: Undefined array key 4478 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4493
Warning: Undefined array key 4479 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4493
Odrůdy blum
Gauota má atraktivní jasně červené plody, které mají přes 5 cm v průměru. Tužší dužnina krémové barvy je šťavnatá, příjemně sladká, velmi chutná. Tato velmi raná odrůda zraje v první polovině srpna. Zde můžete vidět, jak vypadá Gauota.
Kuban Delight patří mezi odolné a spolehlivě plodící odrůdy blumy. Středně velké tmavě červené až fialové plody mají šťavnatou a pevnou žlutooranžovou dužninu s vynikající sladkou chutí. Sklízejí se od poloviny srpna a dají se skladovat až 1 měsíc. Zde můžete vidět, jak vypadá Kuban Delight.
Black Diamond je raná odrůda blumy s velkými tmavě modrofialovými kulatými plody, které zrají od poloviny do konce srpna. Dužnina je načervenale žlutá, pevná, šťavnatá, poměrně sladká a velmi chutná. Zde můžete vidět, jak vypadá Black Diamond.
Angeleno s velkými oválnými plody sytě modré až černé barvy má vynikající sladkou chuť. Žlutorůžová dužnina je poměrně šťavnatá. Plody dozrávají od poloviny září a lze je bez problémů skladovat až do konce listopadu. Zde můžete vidět, jak vypadá Angeleno.
Black Gigant má velmi atraktivní a trvanlivé velké plody tmavě modré až černé barvy a kulovitého tvaru s tuhou, slabě narůžovělou a velmi chutnou dužninou, které se sklízejí od poloviny září. Odrůda je velmi odolná a má značné výnosy. Zde můžete vidět, jak vypadá Black Gigant.
Black Amber dozrává od poloviny září. Plody jsou větší, kulovité, tmavě fialové až černé. Žlutě narůžovělá šťavnatá dužnina má vyváženou sladkou chuť. Odrůda se hodí k přímé konzumaci, uskladněné plody vydrží 1 měsíc. Zde můžete vidět, jak vypadá Black Amber.
Friar patří mezi odolnější odrůdy. Velké kulatější plody sytě modré barvy s tenkou slupkou mají oranžovou, velmi chutnou, středně sladkou dužninu, která se nesnadno odděluje od pecky. Sklízí se od konce října. Zde můžete vidět, jak vypadá Friar.
Superior je bluma, která byla vyšlechtěna pro pěstování v chladnějších podmínkách (snáší až −25 °C). Má středně velké kulaté plody červenozelené barvy s pevnou, zlatavě žlutou a sladkokyselou dužninou. Zde můžete vidět, jak vypadá Superior.
V naší poradně s názvem FAKTORY, KTERÉ OVLIVŇUJÍ ZAVLAŽOVÁNÍ ORCHIDEJÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Olga Čermáková.
Dobrý den.
Prosím vás dostala jsem k svátku orchydej.nevím jak se jmenuje není to ten nejprodavanější druh u nás.Tento má stonky na kterých jsou podlouhlé užší listy a mezi nimi bílé květy.Ted mi právě odkvetla.Můžete mi prosím poradit jak mám o ni pečovat aby začala znovu kvést?
Zřejmě tyhle staré výhonky už neobrazí jak je na rostlině vidět že staré jsou ustříhané.
Moc vám děkuji za radu.
S pozdravem Čermáková
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.
Úplně stačí, když orchidej dvakrát do týdne osprchujete vlažnou vodou. Nechte okapat a pak dejte na své místo. Když jste u ní, tak na ní mluvte. Oxid uhličitý, který na ní při tom budete vydechovat, rostlina potřebuje ke svému růstu.
Konstrukce by měla být natolik pevná, aby se prkno při žehlení nekývalo a jeho deska nepružila. Bude-li prkno stát na hladké podlaze (plovoucí podlaha, parkety, linoleum, dlaždičky), vybírejte takové, jehož nohy jsou opatřeny nástrčnými koncovkami z pryže – mají lepší přilnavost než koncovky plastové. U plastových koncovek může být „protismýkavost“ zlepšena tvarem, případně tvarovaným povrchem jejich styčné plochy.
Není prkno jako prkno
Nechcete-li si zbytečně přidělávat problémy se špatným výběrem výrobků a jejich následnými reklamacemi, měli byste vždy pamatovat na jedno ze dvou základních pravidel dobrého nákupu: prohlížet, osahávat, zkoušet. Naprostá většina výrobků prohlížení, osahávání i zkoušení (byť některé jen nanečisto) umožňuje. Kamenem úrazu mohou být prodávající, kteří s vážnou tváří budou tvrdit, že to předvést nejde a že to ani předvádět nemusí. Ale musí, nedejte se odbýt. „Připouští-li to povaha věci, má kupující právo, aby byla věc před ním překontrolována nebo aby její činnost mu byla předvedena,“ praví se v § 616 odst. 2 občanského zákoníku.
A jak zní druhé ze dvou základních pravidel dobrého nákupu? Hledat a vyzbrojit se na cestu do obchodů informacemi o vlastnostech a kvalitě výrobků, abyste šli pokud možno na co nejvyšší jistotu. A tady už vám dokážeme v mnoha směrech pomoci.
Jak je dobré držet se obou rad, si názorně ukážeme na takovém zdánlivě jednoduchém výrobku, jakým je obyčejné žehlicí prkno. Před třemi roky, kdy jsme se poprvé podívali na kvalitu žehlicích prken, jsme dokonce hlásili, že některá jsou pro kočku. Žehlení na nich bylo takřka za trest a našli jsme i taková, která se při první příležitosti poroučela k zemi, jedno dokonce rozlámané. Tehdy jsme mezi třinácti náhodně zakoupenými výrobky našli jenom dvě »velmi dobrá« a tři »dobrá« prkna. Letošní skóre je už o něco lepší. Testovali jsme čtrnáct žehlicích prken (nakupovali jsme je v hyper- a supermarketech, kam pro ně i vy nejčastěji míříte), tři byla »velmi dobrá« a pět »dobrých«...
Co můžete v obchodě poznat, samozřejmě za předpokladu, že si necháte prkno vybalit z jeho obalu? A co naopak poznat nemůžete a co se dozvíte buď z testu, nebo od svých bližních či přátel?
Žehlicí deska: Jedno z mála kritérií, kdy prkno nemusí být vybaleno ze svého obalu. Měla by být dostatečně dlouhá a široká, aby se na ní daly pohodlně žehlit i velké kusy prádla, aniž by se musela neustále odkládat žehlička při nutném posunování prádla. Většinou každý vsadí na své oči, i když zpravidla na výrobcích jsou v návodech k dispozici rozměry. Dodejme, že ale nejsou až tak úplně přesné, měřil
V naší poradně s názvem BRSLEN JAPONICUS LA PALOMA BLANKA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Janečka Václav.
Dobrý den prosím o radu mužů tvarovat uvedený druh řezem a v kterém období.
Mam to nasazeno na hrobu a nechci to nechat dorůst do vetší výšky a jestli střiháním budou stále narůstat ty krásné bíle konce větviček.Děkují za radu a nebo odkaz kde to najdu,hledal jsem ale neúspěšně.Hezký den Janečka
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Zahradník.
Tuhle rostlinu můžete stříhat kdy chcete a jak chcete. Obrazí znovu a znovu. K získání ponětí o tom jak na to, vám pomohou následující video návody: https://www.youtube.com/res…
Je to sice v angličtině, ale dá se z tohoto dobře pochopit, jak můžete provést řez.
Odpočiňme si na chvíli od škůdců a pojďme k příjemnějšímu tématu: minule jsme si povídali o bílých moštových odrůdách. Mohli bychom v tom pokračovat?
Ano, ampelografie (= věda zabývající se popisem odrůd) je nedílnou součástí vinohradnictví. Dnes bych se chtěla zmínit o některých odrůdách ze skupiny modrých moštových. Opět jsem vybrala takové, které jsou buď méně známé, anebo nové, ale vždy něčím zajímavé.
První z nich je odrůda zvaná Jakubské. Asi vás bude zajímat, proč se jmenuje Jakubské. Bobule této odrůdy obvykle začínají zaměkat okolo svátku sv. Jakuba, který je v kalendáři zařazen koncem července. Jde o starou francouzskou odrůdu z rodiny Pinot, u nás pojmenovanou Rulandské, dříve Burgundské. Tato modrá moštová odrůda pravděpodobně vznikla přirozenou mutací z odrůdy Pinot noir, kterou u nás známe jako Rulandské modré. Naši předkové ji krásně pojmenovávali Roučí modré. Ale zpět k odrůdě Jakubské – ta tehdy nebyla zapsána v Listině povolených odrůd. Stalo se tak až v roce 2011, i když se pěstovala dávno před tím místně jako okrajová odrůda, dříve označovaná jako Burgundské modré rané. Jak z tohoto názvu vyplývá, patří mezi nejranější odrůdy. Kromě toho, že brzy dozrává, se vyznačuje ještě dalšími významnými vlastnostmi – je poměrně mrazuodolná a nesprchává. Ač má krátkou vegetační dobu, dosahuje dobrých kvalit. Sklízí se začátkem září, a v dobrých polohách dokonce už koncem srpna.
Hrozny odrůdy Jakubské
Z její ranosti ovšem plyne jedna nepříjemnost – bývá napadána hmyzem, zejména vosami, a také si na ní rádi pochutnají ptáci. Ale to je problém všech raných odrůd. Vína z ní vyrobená bývají jemná, hladká, harmonická, často s ovocnými tóny. Jejím jediným současným nedostatkem je, že se s ní málokdy potkáme na trhu s víny. Spíše bývá na vinařských soutěžích a ochutnávkách.
Jinou odrůdou, kterou považuji za zajímavou, je odrůda Agni.
Jak se to správně čte? Agny?
Ano, je to české slovo, autorem vytvořené z některých písmen v názvu rodičovských odrůd, proto se to čte podle pravidel češtiny – Agny. Je to odrůda českého původu a vyšlechtěna byla na šlechtitelské stanici v Perné, kde začali s křížením v roce 1973, a povolena byla v roce 2001. Šlechtitelé v jednotlivých šlechtitelských stanicích se v poměrně dlouhém období před rokem 1989 specializovali na různé šlechtitelské cíle a právě v Perné se zaměřili na to, aby vyšlechtili něco, co tu ještě nebylo: modré moštové odrůdy, která by vynikaly výrazným aromatem. Proto jako rodičovské páry byly vybrány odrůdy André, což je také modrá moštová odrůda českého původu (kříženec odrůd Frankovka a Sv
Ve svém příspěvku PĚSTOVÁNÍ VINNÉ RÉVY PRO ZAČÁTEČNÍKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Karla Večeřová.
Mám ve skleníku asi 10 let1 ks révy velkoplodé - odrůdu nevím, nahodilý kup. Na jaře prostříhávám, ale stejně má asi 50 sřapců hroznů. Kolik jich mám nechat, aby dozrály?
Děkuju za odpověď. Večeřová
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Oldřich Česák.
Dobrý den,
potřeboval bych poradit, jak vypěstovat kmínek u vinné révy vysoký asi 80 cm z jehož
vrcholu bych už ohýbal tažně do stran.Vypěstoval jsem si sazenice zřízků a některé
sazenice jsem si koupil. Ty vypěstované doma jsem loni napodzim uložil do sklepa
letos jsem je znova nasázel ven zkrátil jsem výhony na 2 očka. Nyní mi rostou jak
na těch vypěstovaných doma,tak i na kupovaných dva výhony, jeden delší jeden kratší.
Chtěl bych se zeptat jak postupovat dále abych založil ten kmínek jako to je na vinicích. Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.
Minule jste nám podrobně vysvětlila, jak založit vinici, jak provést výsadbu a jak se o mladé keře starat. Kde získáme sazenice?
Většina zájemců o výsadbu vinic si sadbu koupí; ti, co chtějí vysazovat větší výměru vinic, si ji raději předem objednají u školkaře. Školkaři, jakožto výrobci sazenic, si musí nejprve zajistit zdravý školkařský materiál, tzn. podnože a rouby příslušných odrůd. Garanty za množství a hlavně kvalitu školkařského materiálu jsou tzv. udržovatelé, většinou šlechtitelé, kteří mají dostatečně velké výsadby jednotlivých odrůd a provádějí na nich negativní selekci. To znamená, že vyřazují keře, u kterých se vyskytnou virová či jiná onemocnění, přenositelná tímto materiálem. Touto činností garantují, že rostlinný materiál, který od nich odchází, je zdravý.
Podnožová réva:
Kontroluje to ještě někdo?
Ano, Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský, zkráceně ÚKZÚZ. Takže školkařům můžeme důvěřovat. Školkaři pak produkují vlastní révové sazenice. Jde o poněkud komplikovaný proces. Nejprve odstraní všechna očka z podnoží a rouby rozstřihají na jednooké části. Pak spojí podnože a rouby – jde tedy o roubování, i když vinaři pro tento krok používají historický výraz: „štěpování“. Je možné to dělat anglickou, čili jazýčkovou kopulací – to je vhodné jen pro malé partie, protože je to časově náročná práce a ještě k tomu se to musí umět. Ve školkách se proto místo nožů používají štěpovací strojky, které nařezávají určitým způsobem, kdy vzniká řez ve tvaru řeckého písmene omega. Ve srovnání s ručními štěpaři jsou štěpovací strojky mnohem výkonnější, a dokonce umí zasouvat rouby do podnoží.
Spojení podnože a roubu štěpovacím strojkem:
Ať už se provádí štěpování ručně nebo strojově, místo spojení se ihned naparafínuje, aby spoje nevysychaly. „Štěpovance“ (podnože spojené s rouby) se ukládají do beden, ve kterých ve vhodnou dobu následuje proces stratifikace. Tím se rozumí, že štěpovanci jsou po určitou dobu vystaveni vyšším teplotám (okolo 30 °C), aby se začal vytvářet kalus – pletivo, jehož prostřednictvím obě části spolu srostou za zvýšených vlhkostních podmínek. Tvorba kalusu se musí kontrolovat. Později začínají rašit očka na roubech – to je signál pro snížení teploty prostředí. Jakmile se vytvoří kalus po celém obvodu štěpovaného místa, stratifikace je ukončena.
Naparafínované vrcholky roubovanců ve stratifikačních bednách:
Při stratifikaci tedy obě části srostou. Narostou při ní už i kořeny?
Mohou narůst, ale nemusí. Pokud ano, bývá to jen pár kořínků, které by rostlinu určitě nevyživily. Proto štěpovance čeká ještě jedno vegetační období, které tentokrát strá