Informace od profesionálů

MENU

  

CHOROBY

  

PĚSTOVÁNÍ

  

ŠKŮDCI

  

RECEPTY

  
Téma

JAK NALOŽIT MASO NA GRILOVÁNÍ

OBSAH

Zázvorová marináda s rajčaty

Ingredience: 1 ½ šálku kečupu, ¼ šálku sójové omáčky, ¼ šálku cukru, 1 lžička soli, 1 lžička hořčice, 1 stroužek česneku, ½ lžičky drceného zázvoru

Technologický postup: Česnek rozetřeme a vše smícháme. Použijeme k marinování masa – polijeme maso a necháme v klidu asi 2 hodiny. Maso poléváme také při grilování.

Zdroj: Marináda na maso na gril

Poradna

V naší poradně s názvem NUTRIE NA MASO se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Karel Klímek.

Našel jsem spoustu receptů na maso z nutrií, ale kde to maso koupím, jsem nenašel. Jsem okresu Nový Jičín. Můžete poradit? Děkuji.
Karel Klímek

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Maso z nutrie jde koupit na farmách přímo od chovatelů. Obvyklá cena je 140 Kč za kilo masa. Seznam farem můžete vidět tady: www.goofle.cz/search…

Zdroj: diskuze Nutrie na maso

Mnohoúčelová marináda

Ingredience: ¼ šálku oleje, ¼ šálku bílého vína, 2 lžíce sójové omáčky, 1 lžička worcesterské omáčky, 1 lžička rozdrceného česneku, čerstvě umletý černý pepř

Technologický postup: Všechny ingredience smícháme. Marináda je vhodná ke všem druhům masa. Maso se zalije a marinuje v chladničce při občasném obracení. Touto marinádou můžeme maso potírat při grilování.

Zdroj: Marináda na maso na gril

Poradna

V naší poradně s názvem WARFARIN A UZENE MASO se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Slava.

Wafarin a uzené maso.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Maso obecně obsahuje jen velmi malé množství vitamínu K a tedy neovlivňuje léčbu Warfarinem. Uzené maso můžete konzumovat bez omezení i když užíváte Warfarin.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Warfarin a uzene maso

Jak naložit maso na gril

Použijeme-li zmrazené suroviny, musíme je nejprve nechat rozmrazit při pokojové teplotě. K dokonalému rozmrazení potřebují aspoň 12 hodin. Nejlepší je, položíme-li surovinu na síťku, aby tekutina mohla odkapávat.

Jestliže chceme grilovat maso, naložíme ho předtím do marinády. Nejčastější je americká (olej, cibule, dijonská hořčice, worcesterská omáčka, vinný ocet, rajčatový protlak, cukr), řecká (máslo, bílé víno, citronová šťáva, med, cibule, paprika, oregano), asijská (rajčatový protlak, česnek, med, sójová omáčka, asijské koření), mexická (pálivé chilli papričky, česnek, citronová šťáva, olivový olej, pepř, oregano) a francouzská (červené víno, olivový olej, cukr, česnek, pepř).

Maso necháme v marinádě alespoň 24 hodin. Maso před grilováním zásadně nesolíme! Sůl totiž vylučuje z masa vodu a povrch masa je pak trvale mokrý, nemůže tak vzniknout karamel, který dává masu krásnou zlatavou barvu. Maso nejdřív osušíme. Při grilování dbáme na to, aby tuk nestékal na žhavé uhlí. Došlo by ke vznícení tuku a spálení masa. Zabráníme tomu častým obracením masa. Maso ale můžeme také zabalit do alobalu nebo použít kombinovaný gril, u něhož tuk odtéká do vaničky naplněné vodou.

Zdroj: Grilování kotlet

Diskuze

V diskuzi SUŠIČKY OVOCE DISKUZE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Helenka.

Jako pokud chcete sušit třeba maso, vyplatí se investovat do kvalitnější sušičky. Mohu říct, že jsem měla kulatou plastovou a maso jsem pak vyhazovala. Pak jsem si pořídila yden sušičku a maso je z ní opravdu výborné, protože má právě nastavitelný program a tudíž i termostat.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Tereza Nosková.

Ahoj Helenko, kromě ovoce bych ráda sušila právě i maso. Myslíte, že byste mi dokázala poradit, nějakou dobrou sušičku, se kterou by to šlo? Přemýšlela jsem o G21 Paradiso big, je velká, výkonná a prý by to měla umožňovat. Navíc se jí poměrně daří v testech spotřebičů, třeba tady - vas-pomocnik.cz/susi… Ale nedovedu posoudit, jestli to pořadí odpovídá tomu, jak by to mělo být a jestli je opravdu nejlepší. Navíc u větší sušičky (a já nechci nějakou maličkou krabičku) už to není zrovna malá investice a nechtěla bych někomu naletět. Předem díky za odpověď :)

Zdroj: diskuze Sušičky ovoce diskuze

Jak naložit steak z roštěné na gril

Ingredience: 4 kusy steaků z roštěnce, 30 ml olivového oleje extra panenského, 2 snítky čerstvého tymiánu (nasekaného), 2 snítky čerstvého rozmarýnu (nasekaného), 2 špetky sušeného oregana, 2 špetky čerstvě namletého černého pepře

Postup: V míse smíchejte ingredience na marinádu: olej, tymián, rozmarýn, oregano a pepř. Přidejte maso a vše dobře promíchejte, aby se marináda dostala všude. Zakryjte mikrotenovou fólií a uložte do lednice. Dvacet minut před grilováním maso vyndejte a nechte odpočinout při pokojové teplotě. Steaky položte na rozžhavený rošt a grilujte je pod zavřeným víkem grilu. Během grilování jednou otočte. Pro stupeň propečení medium rare počítejte s grilováním 6–8 minut. Hotové steaky dejte na talíř a nechte 3–5 minut odpočinout.

Zdroj: Naložení hovězího steaku

Poradna

V naší poradně s názvem ZAVAŘOVÁN UZENÉHO MASA DO SKLENIC se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Bořivoj Wagner.

Co znamená-cituji-uzené maso vkládáme do sklenic a zaléváme šťávou až po okraj;zaléváme jakou šťávou kde ji vezmem.Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Správně má být vodou. Uzené maso se při zavařování zalévá čistou vodou. Pouze pokud je uzené maso málo slané, tak může být trochu přisolená. Je to proto, že během zavařování jakékoliv koření výrazně změní chuť masa. Zavřené uzené maso je lepší ochutit až při spotřebě, například nastrouhaným křenem s jablkem.

Zdroj: diskuze Zavařován uzeného masa do sklenic

Grilované kotlety s citronovo-tymiánovou marinádou

Ingredience: 4 plátky kotlet s kostí, strouhaná kůra z 1 citronu, šťáva z 1 citronu, 4 lžíce olivového oleje, 4 lžíce nasekaného tymiánu, 2 lžíce najemno utřeného česneku, 1 lžíce hrubého pepře

Technologický postup: Plátky kotlet rozložíme na rovnou podložku, naklepeme paličkou na maso nebo tupou hranou nože. Osolíme a opepříme. Ze zbylých přísad vymícháme marinádu. Naklepané plátky vložíme do marinády a maso na několik hodin naložíme. Před samotným grilováním kotlety lehce osušíme. Gril rozpálíme na střední teplotu na přímé grilování a grilujeme po dobu 5–7 minut z každé strany. Jako přílohu podáváme čerstvý měkký chléb a zeleninový salát.

Zdroj: Grilování kotlet

Sojová marináda s citronem

Ingredience: ½ šálku sójové omáčky, ½ šálku citronové šťávy, ½ šálku oleje, 1 bobkový list, ½ lžičky pepře, 1 stroužek česneku

Technologický postup: Smícháme sójovou omáčku, citronovou šťávu, salátový olej, bobkový list, pepř a rozetřený česnek. Maso a marinádu vložíme do většího plastového sáčku. Pevně uvážeme, vložíme do mísy. Ponecháme až do 3 dnů v chladničce, přičemž často obracíme. Před grilováním necháme odkapat. Touto marinádou můžeme polévat maso i během grilování.

Zdroj: Marináda na maso na gril

Jednoduché grilované kotlety

Ingredience na 4 porce

  • 4 vepřové kotlety;
  • 4 lžíce oleje;
  • 1 lžička soli;
  • 1 lžička čerstvě mletého pepře;
  • 1 lžička BBQ koření bez soli.

Postup

Na grilované kotlety se používá maso z hřbetu. Jde o spíše suché, zdravější maso, proto než půjde na gril, musí se dobře naložit v oleji, grilovacím koření, soli a pepři a nechá se pár hodin (nejlépe přes noc) odležet.

Pak už jen gril musí mít správnou, horkou teplotu a maso lze ihned položit na grilovací rošt. Maso nechte na rozpáleném grilu asi 10-15 minut a mezi tím ho několikrát otočte. Hotovo!

Maso lze samozřejmě opéct i na pánvi s rozpáleným olejem. Na pánvi maso trvá asi 5 minut (2,5 minuty z každé strany). Před podáváním nechte kotlety dalších 5 minut odpočinout.

Zdroj: Jak naložit kotletu na gril

Diskuze

V diskuzi KDE KOUPÍM MASO Z NUTRIE - PRAHA? se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Irena.

Prosím poraďte mi kde v Praze či blízkého okolí koupím maso z Nutrie??

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jan.

Dobrý den. I já mám zájem o koupi masa z Nutrie. Kde je možné ho v Praze sehnat?

Zdroj: diskuze Nutrie na maso

Bylinková marináda

Ingredience: ½ šálku nasekané cibule, ½ šálku citronové šťávy, ¼ šálku oleje, ½ lžičky soli, ½ lžičky sušeného celeru, ½ lžičky mletého tymiánu, 1 stroužek česneku

Technologický postup: Česnek rozetřeme, vše smícháme a marinujeme; zbytkem poléváme při grilování. Použijeme k marinování masových steaků.

Zdroj: Marináda na maso na gril

Diskuze

V diskuzi SKOPOVÉ MASO CENA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Vladimíra Ducarová.

Nějaká prodejna v Ostravě která prodává skopové maso děkuji za info Ducarová.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Otakar-p.

Zkuste to sehnat buď přímo z chovu nebo v nějakém blízkovýchodním krámku. arabský nebo ázerbájdžánský obchůdek by to měl mít, jídla z jehněčího (hotel-lipno.cz/cs/12… jsou tam velmi populární.

Zdroj: diskuze Skopové maso cena

Zkušenosti s grilem

Zkušenosti s grily Weber jsou velmi pozitivní. Grily jsou vyrobeny z kvalitních materiálů a designově propracovány, čemuž samozřejmě odpovídá i cena, která je podstatně vyšší než u neznačkových grilů. U grilů se dobře reguluje hoření, jsou uzpůsobeny ke snadnému čištění a nevypálí se vám. Tyto značkové grily jsou mobilní, většina z nich je na kolečkách.

Technologii grilování s poklopem ocení zejména ti milovníci grilování, kteří mají strach, že by se mohl pokrm rychle připálit, nebo být špatně tepelně zpracovaný.

V současné době se tyto grily užívají po celém světě a to díky jedinečné technologii grilování, jímž je grilování s poklopem. Gril tak funguje na principu horkovzdušné trouby, jedná se tedy o nepřímé grilování.

Zdroj: Gril Weber

Poradna

V naší poradně s názvem RYCHLOSŮL se k tomuto tématu vyjádřil uživatel VIT.

mam DNU je to spatny praganda na moji DNU?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Praganda se používá k nasolování masa a při běžném používání v kuchyni se s ní nesetkáte. Ptáte-li se, jestli maso nasolené pragandou je špatné pro vaši dnu, tak v tomto ohledu vůbec nezáleží, čím je maso upraveno. Je to stále maso a při jeho trávení bude vznikat kyselina močová. Máte-li chuť na uzené, tak si dát můžete, i když máte dnu, ale jen jednu malou porci. Každé takové hodování je třeba řádně zapít čistou neochucenou vodou. Voda zaměstná ledviny a ty pak mohou lépe odvádět kyselinu močovou ven z těla.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Rychlosůl

Vepřový kotlet v hořčičné marinádě

Ingredience: 4 plátky kotlety s kostí, 5 lžic oleje, 3 lžíce dijonské hořčice, 1 lžíce sójové omáčky, 4 stroužky česneku, sušený tymián, sůl, mletý pepř

Technologický postup: Maso očistíme a osušíme. Aby se nám nekroutilo, lehce nařízneme okraje. V misce smícháme olej, dijonskou hořčici, sójovou omáčku a tymián. Přidáme lisovaný česnek a podle chuti sůl i pepř. Do marinády naložíme maso alespoň na dvě hodiny. Kotlety grilujeme nepřikryté asi 7 minut z každé strany. Podáváme s grilovanou zeleninou.

Zdroj: Grilování kotlet

Diskuze

V diskuzi NUTRIE NA MASO se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Karel Klímek.

Našel jsem spoustu receptů na maso z nutrií, ale kde to maso koupím, jsem nenašel. Jsem okresu Nový Jičín. Můžete poradit? Děkuji.
Karel Klímek

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jana.

Dobrý den,
scháním maso z nutrie.
Dokážete mi poradit?
Děkuji

Zdroj: diskuze Nutrie na maso

Řecké grilované kotlety

Ingredience na 4 porce

  • 4 vepřové kotlety;
  • 6 polévkových lžic řepkového oleje;
  • 1 citron, šťáva;
  • pepř;
  • 1 polévková lžíce oregano, čerstvě nasekané;
  • 2 stroužky česneku;
  • sůl.

Postup

Vepřové kotlety jsou v Řecku oblíbené, stejně jako grilované jehněčí kotlety. Místo oregana, jako v tomto receptu, můžete použít i 5 lístků čerstvé šalvěje.

Kotlety omyjte a osušte. Smíchejte olivový olej s citronovou šťávou a pepřem. Vmíchejte oregano do citronové olejové omáčky. Stroužky česneku oloupejte a prolisujte lisem na česnek. Vložte česnek do omáčky. Kotlety potřeme omáčkou a nechte 1 hodinu marinovat v lednici.

Poté kotlety osušte a okraje každé 2 cm nařízněte, aby maso při grilování zůstalo rovné. Kotlety opékejte na rozpáleném grilu asi 8 minut z každé strany. Kotlety osolte a horké je podávejte.

Zdroj: Jak naložit kotletu na gril

Marináda s vínem

Ingredience: 1 šálek červeného vína nebo suchého bílého vína, ¼ šálku citronové šťávy, 2 lžíce vinného octa, 2 stroužky česneku, špetka soli, 1 lžička sušeného celého estragonu nebo rozmarýny, 2 lžíce rozpuštěného másla či oleje

Technologický postup: Česnek rozetřeme, v rendlíku vše smísíme a na mírném ohni přivedeme krátce do varu. Odstavíme, přikryjeme a ponecháme v klidu asi 1 hodinu. Marináda je vhodná k marinování masa, které zalijeme a necháme 1–4 hodiny marinovat. Zbytkem marinády maso potíráme během grilování.

Zdroj: Marináda na maso na gril

Vepřové kotlety na grilu

Ingredience: 4 plátky kotlety, 1 dl bílého vína, 1 lžíce medu, 1 lžíce sójové omáčky, 6 lžic olivového oleje, 1 lžíce hořčice, 3 stroužky česneku, sůl, mletý pepř, 1 lžíce nasekané petrželové nati

Technologický postup: Vepřové kotlety lehce naklepeme, trošku osolíme a opepříme. V předvečer grilování je naložíme do marinády. Tu uděláme následovně: bílé víno promícháme s medem, sójovou omáčkou a olivovým olejem. Přidáme hořčici, prolisovaný česnek a nasekanou zelenou petrželku (či jiné zelené bylinky). V této marinádě necháme kotlety odležet do druhého dne. Na gril vyskládáme naložené maso a grilujeme ho z obou stran dozlatova (z každé strany 8 až 10 minut – podle síly plátku). Opečené kotletky podáváme s hranolky a čerstvou zeleninou.

Zdroj: Grilování kotlet

Jak nakládá hovězí steak Pohlreich

Zdeněk Pohlreich tvrdí, že Češi neumí grilovat. A proto se rozhodl rozšířit povědomí o grilování a přinést nezaměnitelné recepty na gril. Díky televiznímu pořadu Šéf na grilu, uváděnému na TV Primau se grilování stalo módní záležitostí.

Rady Z. Pohlreicha:

  • Pokud si chcete na grilu udělat správný steak, budete potřebovat kvalitní hovězí maso. Nejpopulárnější je hovězí svíčková, bohužel je také hodně drahá. Podle Pohlreicha je nejlepší maso, které bude na sobě mít mramorování, to znamená, že svaly jsou prorostlé tukem, který je základem chuti.
  • Šéfkuchař Zdeněk Pohlreich radí vybrat si na gril raději jeden druh masa a to dobře ugrilovat. Grilování by nemělo být obžerství, ale pohoda. Není třeba se přejídat špekáčky, kuřecím masem a klobásou.
  • Dále uvádí, že správně odležené maso pro steaky se pozná podle toho, že když na něj zatlačíme prstem, otisk prstu na něm zůstane.
  • Maso na grilování je potřeba vyndat z chladničky alespoň půl hodiny před úpravou. Maso se krájí zhruba na šířku dvou centimetrů. Podle Pohlreicha se může maso předem osolit i opepřit. Štětcem se maso potře olejem.
  • Gril je důležité dobře rozpálit, pak teprve na něj steak položit.
  • Z. Pohlreich říká, že existuje spoustu způsobů, jak poznat, že je steak správně propečený. On sám používá teploměr, ale tvrdí, že nejjednodušší je poznat maso po hmatu. Častou chybou je, že se maso kuchaři snaží odtrhnout od grilu, jenže ono se samo pustí. Do masa se nepíchá vidličkou! Maso se vždy obrací grilovacími kleštěmi.
  • Na grilovaný steak obvykle postačí tři až čtyři minuty z každé strany. Samozřejmě je důležité hned do masa nekrájet, aby nevytekla šťáva. Z. Pohlreich jej nechá prostě chvíli odpočinout.
  • Nakonec doporučuje na steak kápnout olivový olej a malinko jej osolit.

Zdroj: Naložení hovězího steaku

Karbanátky na grilu

Ingredience: 1–1,2 kg mletého masa, 1 vejce, troška soli, koření na sekanou, 2–3 lžíce strouhanky

Postup: Vše smícháme, necháme den v chladu odležet. Pak navlhčenýma rukama tvarujeme karbanátky, které ugrilujeme nad žhavým ohništěm. Během grilování je můžeme potírat marinádou. Buď umíchanou pro tento účel, nebo pokud máte nějakou zbylou od dalšího naloženého masa nachystaného také na gril. Obracet jdou dobře. Jsou rychleji hotové než jiné maso a vmíchaným kořením je vlastně můžeme lépe ochutit. Podáváme se zeleninou a chlebem.

Tip: V jednoduchosti je krása. Pokud budete postupovat dle tohoto receptu, potěšíte chuťové pohárky nejen své, ale i ostatních zúčastněných.

Zdroj: Mleté maso na grilu

Kuličky z mletého masa na gril

Ingredience: 250 g vepřového masa, 250 g hovězího masa, 1 vejce, 3 velké cibule, paprika, 150 g anglické slaniny, libeček, petržel, pažitka, sůl, koření, vepřová pečeně nebo grilovací strouhanka, olej, grilovací koření na potírání

Postup: Maso smícháme, přidáme vejce, bylinky a koření podle chuti a jednu najemno nakrájenou cibuli. Vše důkladně promícháme. Pokud je směs řidší, přidáme strouhanku. Z hmoty děláme kuličky v průměru cca 4 cm. Papriku a anglickou nakrájíme na kousky, cibuli na osminky. Napichujeme na jehlu spolu s kuličkami. Grilujeme asi 15–20 minut. Po dobu grilování otáčíme a potíráme směsí oleje s grilovacím kořením. Podáváme s pečivem a zeleninovým salátem.

Zdroj: Mleté maso na grilu


Autoři obsahu

Nina Vinšová

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Jiří Dvořák

Mgr. Michal Vinš


ČeskéNápady

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP