Informace od profesionálů

HLAVNÍ STRÁNKA

  

CHOROBY

  

PĚSTOVÁNÍ

  

ŠKŮDCI

  

RECEPTY

  
Téma

JAK PÁLIT KADIDLO

Obsah

Jak pálit kadidlo

Kadidlo a jeho produkty jsou dováženy z Indie. Pryskyřice kadidla se shromažďuje v průběhu celého roku a používá se k přípravě tinktury, oleje, krémů a potravinových doplňků. Jedlé kadidlo musí být transparentní, bez černých nebo hnědých snítek. Můžete jako jinou variantu také použít kadidlo v kapslích. Tinkturu Boswellia lze koupit nebo také vyrobit doma nalitím 80% alkoholu na pryskyřici.

Kadidlo se dá pálit následovně – písek nasypeme do kadidelnice tak, aby vytvořil asi centimetrovou vrstvu. Vezmeme do kleštiček samozápalný uhlík a zapálíme ho. Uhlík rozehříváme asi dvacet sekund, dokud uhlík nepřestane jiskřit. Poté ho vložíme do kadidelnice. Zhruba po minutě můžeme začít sypat kadidlo na uhlík. Začněte malými dávkami a podle své libosti pak dávku zvyšujte. Nenechávejte kadidelnici s uhlíkem bez dozoru. Uhlí uhaste vodou.

Olej můžete přidat do aromatické lampy, a to tak, že nakapete pár kapek do vody, která se nad svíčkou odpařuje.

Zdroj: Kadidlo

Diskuze

V diskuzi ODPOVĚĎ MARTIN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Michal Vinš.

Dobrý den Martine,
toto co píšete je velmi zajímavé, v odborné literatuře o tomto moc informací není. Domnívám se, že jsou zde možná dvě vysvětlení: 1) Že došlo k otravě a to tím, že jste překročil možné dávkování nebo došlo k otravě z jiných zdrojů (například při snůšce). 2) U včel propuklo bakteriální onemocnění septikemie, tato bakterie způsobuje, že se tělo včel rozpadá. Proto jste mohl nalézt větší množství včelých křídel. Nejedná se onemocnění, které by mělo způsobit větší škody na včelstvu. Mrtvolky včel by se měly sbírat a pálit.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Martin.

Dekuji

Zdroj: diskuze Včely diskuze

Prodej a cena

Kadidlo nebo olej z kadidla se dají nejjednodušeji koupit v internetových obchodech, kde se jejich cena pohybuje od 50 korun za kadidlo v množství 50 g a od 320 korun za 5 ml oleje.

Zdroj: Kadidlo

Kadidlo

Kadidlo je i jednou z nejstarších vůní. Je známo již více než 5000 let, kdy se objevilo na Arabském poloostrově a v severní Africe, kde mělo hodnotu zlata.

Kadidlo je vonná pryskyřice, která se získává ze stromu kadidlovníku (Boswellia). V kombinaci s myrhou a balzámem vydává při pálení kořeněnou vůni. Existují čtyři hlavní druhy pryskyřice a každý druh se liší dobou sklizně.

Kadidlo se získává odsekáváním kůry stromů, při němž vytéká ze stromu pryskyřice, která pak tvrdne. Tato ztvrdlá pryskyřice nápadně připomíná slzu – a podle ní také nese své jméno. Existuje několik druhů a odrůd kadidlovníků, které se od sebe vždy mírně liší. Vliv na rozdílnost pryskyřice má jak půda, tak i klima.

Kadidlovník je divoký strom, který se dokáže uchytit i na tak neobvyklých místech, jako jsou například skály. Stromy začnou produkovat pryskyřici až za osm deset let. Sklizeň pryskyřice se provádí dvakrát až třikrát ročně. Nejkvalitnější je ta, která má v sobě vysoký obsah terpenů, seskviterpenů a diterpenů, které způsobují silné aroma.

Nejkvalitnější pryskyřice se získává v Somálsku, odkud také pochází většina kadidel používaných katolickou církví.

Kvalita kadidla se určuje podle několika faktorů. Důležitou roli hraje barva, čistota, aroma, věk a tvar.

Zdroj: Kadidlo

Olej z kadidla

Kadidlový olej pomáhá vyhlazovat stopy po jizvách, stopách akné a dalších vad pokožky, zamezuje tvorbě vrásek. Aplikujte jej přímo na pokožku. Zamezuje svědění pokožky –stačí aplikovat pár kapek kadidlového oleje přímo na oblast svědění. Kadidlový olej má schopnost napínat pokožku, zlepšovat její tón, pružnost i její schopnost bojovat proti baktériím a nečistotám. Své uplatnění najde rovněž ve vašem anti-aging přírodním arzenálu. Zpevňuje křehké nehty– abyste dosáhli zpevnění nebo posílení křehkých nehtů, aplikujte 1 kapku denně.

Zatímco si dnes mnoho lidí spojuje kadidlový olej jen s vírou a náboženskými obřady, dříve tomu tak nebylo. Než se stalo kadidlo takto vykresleným symbolem, byl kadidlový olej užíván pro zdravotní účely o tisíce let dříve, než vzniklo křesťanství nebo než byly vynalezeny první léky moderní medicíny.

Zdroj: Kadidlo

Použití kadidla

Ajurvédská medicína používá indické kadidlo (Boswellia serrata) již po tisíce let k léčbě artritidy, hojení ran, posílení ženského hormonálního systému a k ochraně před patogenními mikroorganismy. Podle ajurvédy přináší denní pálení kadidla v domácnosti zdraví všem členům domácnosti. Země Východu používají kadidlo již od starověku k udržení zdravé ústní dutiny. Místní lidé mají ve zvyku kadidlo žvýkat ve formě pryskyřice, která zlepšuje zdraví zubů a dásní a zabraňuje infekci díky antimikrobiálním vlastnostem. Na Západě je pak kadidlo nejvíce známo pro své protizánětlivé vlastnosti.

Aktivními léčivými látkami jsou seskviterpenové uhlovodíky, monoterpeny, diterpeny a kyselina boswellianová.

Nejdůležitější složkou kadidla je kyselina boswellianová. Ta má silný protizánětlivý účinek a účinně zmírňuje bolesti způsobené artritidou, avšak na rozdíl od běžných léků nezpůsobuje vedlejší účinky. Kadidlo zlepšuje krevní oběh a průtok krve cévami poškozenými zánětem, což dále pomáhá léčit klouby ohrožené artritidou. Jeho silný protizánětlivý účinek pomáhá také v léčbě Crohnovy choroby a cyst.

Některé studie také ukázaly, že kadidlo může pomoci při léčbě různých typů rakoviny, jako jsou například maligní melanom, karcinom močového měchýře nebo mozkový nádor. Bylo potvrzeno, že extrakt z kadidla, incensole acetát, snižuje neurologické poškození, zmírňuje deprese a úzkosti, zabraňuje onemocnění cév a snižuje špatný cholesterol.

V aromaterapii se zase kadidlo používá pro uvolnění stresu, napětí, dokonce i hysterie a deprese. Masáž nebo koupel s olejem z kadidla může pro změnu pomoci s menstruačními bolesti a zánětem močového měchýře. Terapie s olejem z kadidla má příznivý vliv také na dýchací systém a pomáhá při bronchitidě, astmatu, zánětu nosních dutin, při častém nachlazení a alergii.

Nakapeme si pár kapek oleje na ruce a toto inhalujeme několikrát denně. Můžete také inhalovat tinkturu z kadidla (1 čajová lžička na 1 litr horké vody). Tato rostlina je také vynikající při péči o pleť – pomáhá při akné, jizvách, striích, vráskách nebo ranách.

Vedlejší účinky při používání kadidla a jeho esencí nebyly zaznamenány. Naopak, nedávné toxikologické studie potvrdily, že extrakt z kadidla je bezpečný pro vnější i vnitřní použití. Nepoužívejte však kadidlo, pokud užíváte léky na ředění krve, nebo pokud trpíte vysokým krevním tlakem, jste těhotná nebo kojíte. Kadidlo rovněž musí být vždy zředěno s olejem nebo vodou.

Účinek kadidla při obřadech je dobrý nejen k navození slavnostní atmosféry, ale hlavně podporuje vnímání. To ovšem rozhodně není všechno. Záhy bude patrné, proč asi mezi dary pro tak důležitého člověka kadidlo bylo. Kadidlo je totiž také účinná dezinfekce vzduchu při epidemiích. Během epidemií moru byly například kadidlem vykuřovány domy.

Zdroj: Kadidlo

Myrha

Jde o pryskyřici z myrhovníku (Commiphora myrrha). Je to vlastně ztuhlá vonná klovatina z keře myrhovníku rostoucího v Asii, Arábii a Přední Indii.

Myrhy je spousta druhů a používá se i dnes ve farmacii a parfumerii. Tinktura z některých druhů se využívá kvůli protibolestivým účinkům. Na jednom obraze je Máří Magdalena namalována s nádobou myrhy. V Evangeliu podle Marka se píše, že víno s myrhou dostal Ježíš před ukřižováním. Ale už staří Egypťané používali myrhu k balzamování a pro staré Židy byla rituálním olejem. Hippokrates ji doporučuje na opary a staří Řekové zase na infekce oka a úst. Ježíš Kristus vlastně přišel do styku s myrhou přinejmenším dvakrát. Hned po narození a také před smrtí.

Zdroj: Kadidlo

Kdy levandule kvete

Pěstujeme-li levanduli v květináči, dbáme na to, aby byl dostatečně prostorný, až dvakrát více než bal. Rostlina kvete obvykle v červnu, červenci až srpnu. Květ obsahuje silice, terpeny a třísloviny. Léčivé účinky jsou obsaženy hlavně v silici. Ta se extrahuje ze žlázek mezi hvězdovicovými chlupy na květech, listech i lodyze. Silici v domácích podmínkách nevyrobíme. Sbíráme stonky s květy v první fázi rozkvětu, listy můžeme trhat kdykoli. Sušíme ve svazcích, hlavičkami dolů. Sušené svazky byliny můžeme rozvěsit v místnosti, celou ji provoní. Bývá součástí věnečků nebo jiných sušených květin. Ukládá se do pytlíčků k provonění prádla nebo skříní, kde odpuzuje moly. Sušené stonky se používaly jako kadidlo.

Zdroj: Pěstování levandule v květináči

Pečený bůček na medu

Ingredience:

  • 1 kg vepřového bůčku s kůží
  • 5 stroužků česneku
  • 50 ml oleje
  • 2 lžíce medu
  • 1 lžíce švestkových povidel
  • 1 lžíce sojové omáčky
  • sůl

Postup:

Bůček očistěte, omyjte a kůži pokrájejte na plátky či mřížku. Připravte si marinádu z oleje, medu, švestkových povidel, sójové omáčky, prolisovaného česneku a soli. Marinádu naneste na maso ze všech stran a vložte alespoň na 2 hodiny do lednice, nejlepší bude, když necháte maso naložené přes noc. Troubu si předehřejte na 180 °C, maso vložte do pekáčku či zapékací misky a buď ho přiklopte poklicí, nebo ho zakryjte alobalem, necháte-li ho péct volně, brzy se vám bude pálit, aniž by bylo hotové. Asi po 90 minutách by maso mělo být měkké, pak můžete pokličku odstranit a nechat bůček opéct do zlatova. Průběžně maso podlévejte vodou dle potřeby. Jako přílohu si můžete připravit například pečené brambory nebo čerstvé pečivo a zeleninový salát.

Zdroj: Pečený bůček

Posílení imunity

Vitamin C – tento nejrozšířenější vitamin nám nejen zvyšuje imunitu, ale také urychluje hojení ran a zmírňuje nachlazení. Nejlépe tento vitamin získáte z citrusových plodů, brokolice, červené papriky, jahod a z kiwi. Můžete ho také samozřejmě zakoupit ve formě tabletek, prášku či nápoje.

Třezalka – tato keříčková bylina se žlutými květy dokáže nejen léčit lehké deprese, ale také účinně pomáhá proti virovým infekcím. K dostání je ve formě krému, tablet, tinktury.

Echinacea neboli třapatka – velmi oblíbená bylina pro svou funkci zvyšovat imunitu při nachlazení, urychlovat hojení ran a kožních zánětů. V poslední době je asi nejčastěji používané rostlinné léčivo na světě. Echinaceu můžete pořídit ve formě pastilek, tobolek, čaje nebo tinktury. Pokud si echinaceu pořídíte v tekuté formě a začne vás pálit na jazyku, je to známka, že jste si koupili kvalitní výrobek.

Vodilka – využívá se především kořen rostliny. Pomáhá nejen při zvýšení imunity, zažívacích potíží, oční infekci, ale také hojení aft a oparů. Pokud využíváte doplňky s vodilkou, užívejte je během jídla a jen tehdy, pokud pociťujete začínající příznaky nachlazení nebo jiného onemocnění, to znamená po dobu trvání nemoci.

Zdroj: Při rýmě opary

Drink z minikiwi

Ingredience: 8 ks minikiwi, 1 polévková lžíce limetkové šťávy, 1 polévková lžíce meduňky, 400 ml minerální perlivé vody, 4 polévkové lžíce bezinkového sirupu

Postup: Nejdříve očistíme minikiwi, které nakrájíme na čtvrtky a naplníme jimi sklenici, nalijeme limetkovou šťávu, minerální vodu a nakonec sirup. Servírujeme s meduňkou.

Maloplodé odrůdy je nutno co nejdříve zkonzumovat nebo zpracovat. Lze z nich připravovat marmelády, kompoty, víno, šťávy nebo je zmrazit. Mražené se hodí k výrobě zmrzliny (do mixéru dáme mražené plody, zasypeme cukrem, zalijeme smetanou, rozmixujeme a zmrzlina je hotová) nebo na ovocné koláče (vhodná je kombinace s jiným mraženým ovocem, kdy dostane koláč nejen skvělou chuťovou harmonii, ale je to i barevná pastva pro oči), výborné jsou rovněž želé dortíky, kdy v kombinaci s barevně odlišným ovocem, třeba s malinami nebo jahodami, vypadá dezert moc pěkně a chuťové buňky si též přijdou na své. U výroby marmelád, kompotů, šťávy či vína se postupuje stejně, jako když se zpracovává angrešt. Někdy když to přeženete s konzumací kiwi, tak vás může pálit jazyk. Může to být i kvůli slupce, je tedy vhodnější minikiwi nožem naříznout a dužinu vybrat lžičkou.

Zdroj: Mini kiwi

Šedá hniloba rajčete – plíseň šedá

Šedá hniloba rajčat (Botrytis cinerea), označovaná často také jako botritida rajčat, je rychle se šířící plísňové onemocnění, které se projevuje tím, že listy rajčat, stonky i plody zasahují šedé, rychle se zvětšující skvrny. Celkem snadno lze identifikovat toto onemocnění také podle toho, že se na plodech objeví světlé obruby těchto šedých skvrn. Plody je prý možné skladovat i konzumovat, ale z estetických důvodů se to nedělá. Napadení rostlin se obvykle šíří od mechanicky poškozených částí rostlin a šíření nemoci podporuje vlhké počasí.

Ochranou proti této chorobě je kontrolovat, zda je půda dobře propustná a zda mají rostliny správný spon (vzdálenost). Rajčata zaštipujte, můžete odstranit i spodní listy, aby se tak u stonku rajčete nedrželo vlhko a byl odolnější vůči zaplísnění. Dále je zapotřebí udržovat správnou zahradní hygienu, napadené plody odstraňovat a pálit (v žádném případě nedávat do kompostu, došlo by k přenosu této choroby), ničit plevel. Pěstujete-li rajčata ve skleníku, pak nezapomínejte dobře větrat. K ochraně, jak preventivní, tak i u napadených rostlin, je vhodné použití přípravku PROTI plísni šedé (Prolectus).

Jak vypadají rajčata zasažená tímto plísňovým onemocněním, se můžete podívat zde: šedá hniloba rajčat foto.

Zdroj: Choroby rajčat

Vrtáky

Vrtáky z rychlořezné oceli (označené HSS-R) používejte pro vrtání měkčích kovů, jako jsou hliník, měď nebo zinek; vrtáky z rychlořezné oceli s výbrusem (HSS-G) nebo ocelové vrtáky legované kobaltem (HSS-Co) používejte pro vrtání do tvrdých kovů; velmi účinné pro všechny kovy jsou vrtáky s povlakem nitridu titanu (HSS-TiN) a vrtáky s tvrzenými plátky (HM).

Na tenké plechy použijte vrtáky s ostrým centrovacím hrotem; vrtejte při nižších otáčkách.

Životnost vrtáků na kov prodloužíte, pokud je při vrtání příliš nezahříváte. Před dalším vrtáním je nechte vychladnout nebo na ně kápněte olej.

Pro vrtání do dřeva lze použít i vrtáky určené na kov, ale není to příliš vhodné, protože spíš než vrtat mohou otvor pálit. Opatřete si raději speciální vrtáky na dřevo, které mají středicí hrot a závit točený tak, aby odváděl hobliny.

Při vrtání otvorů s většími průměry, zejména pokud vrtáte do tvrdého dřeva nebo do dřevotřísky, dejte před vykružovacími pilami přednost korunkovým vrtákům do dřeva nebo takzvaným frézkám – sukovníkům. Jsou totiž bezpečnější. Vykružovací pily se mohou odlomit a zranit vás. Pokud sukovníkem vrtáte silnější dřevo, nedělejte to na jeden zátah, ale čas od času z otvoru vysypte hobliny. Méně tak zatížíte zejména akuvrtačku.

Tvrzené vidiové vrtáky nasaďte při vrtání do betonu a použijte při tom příklepovou vrtačku. Dbejte však na to, aby byl vrták určený pro příklepové vrtání. Pokud ne, mohl by se hrot ulomit a zůstat v otvoru.

Měkčí zdivo provrtají i vrtáky s karbidovým hrotem. Duté cihly raději vrtejte bez příklepu, abyste je nerozštípli.

Zdroj: Jak vrtat

Postup přípravy dušené mrkve

Kluci v akci tento recept nedoplnili s hráškem, ale i tak je jejich dušená mrkev skvostem. Kdo chce, může si do mrkve přidat i zmrazený zelený hrášek. Kluci si nejdříve v hrnci ohřejí mléko, rozpustí v něm máslo a decentně osolí. Do této vroucí směsi nasypou krupičku a nechají zhoustnout. Aby nevznikaly hrudky, tak je možné krupici přidávat pomaleji po menších částech. Kluci z krupice a mléka za stálého míchání vytvoří hustou směs, a míchají do té doby, než se přestane přichytávat na stěny kastrolu. Pak hrnec odstaví a nechají trochu zchladnout. Krupice nemusí být úplně studená, ale nesmí při doteku pálit. Vychladlou krupici vyškrábou z hrnce do skleněné mísy a přidají k ní dvě celá vejce a důkladně vše promíchají rukou. Ze vzniklého těsta pak tvarují pomocí dvou navlhčených lžic malé noky. Podle kluků v akci má nok mít 3 strany, dva vrcholy a musí být dobře utažený, aby se při vaření nerozpadl. Všechny noky si předpřipraví na talířek a pak je teprve najednou uvaří ve slané vodě.

Nyní si kluci nakrájí mrkev na drobné jehlany a najemno nakrájí i cibulku. V hrnci si rozpustí máslo, přidají cibuli a nechají ji zesklovatět. Cibule nesmí být spálená ani tmavá. Ke smažící se cibuli přidají nakrájenou mrkev a krátce ji orestují. Orestovanou mrkev zapráší hladkou moukou a vytvoří světlou jíšku smažením po dobu tří minut. Pak ji zalijí vývarem a dobře promíchají, aby v omáčce nebyly hrudky. Nyní je možné do hladké omáčky přidat rozmrazený zelený hrášek. Omáčku kluci ochutí muškátovým květem, bílým pepřem a trochou soli. Společně to pak povaří asi 15 minut při průběžném míchání.

Dušená mrkev se podle Kluků v akci servíruje tak, že se nejdříve na talíř položí nočky a k nim se přidá omáčka s mrkví.

Zdroj: Dušená mrkev s hráškem podle pořadu Kluci v akci

Pěstování

Voskovka má ráda dostatek slunečních paprsků, proto je vhodné umístit květináč s touto rostlinou na okno obrácené k jihu. Dařit se jí bude i na oknech orientovaných na východ, jihovýchod nebo jihozápad. Neměla by být ovšem na přímém slunci, protože jí mohou listy začít žloutnout nebo se pálit. Tuto rostlinu můžeme i letnit.

Pro pěstování voskovek je vhodná normální pokojová teplota pohybující se kolem 25 °C (maximálně však 28 °C). V zimě by neměla teplota klesnout pod 15 °C.

Pěstební substrát by se měl skládat z lehké drnovky, listovky, rašelinového substrátu, humusu a písku, vše ve stejném poměru. Substrát si můžeme namíchat sami nebo jej zakoupit již předpřipravený. K dostání je v každém větším zahradnictví.

Voskovku pravidelně zaléváme měkkou, odstátou vodou pokojové teploty. V pěstební nádobě by měla být dobrá drenáž, zabráníme tak přemokření a následnému uhnívání kořenů rostliny. Svědčí jí také pravidelné rosení listů, avšak květy nerosíme. Pěstujeme-li voskovku při nízké teplotě, omezíme i zálivku. Málo nebo naopak mnoho vody způsobuje poruchy v růstu rostliny. Od března do září rostlinu přihnojujeme 1x za 14 dní speciálními tekutými hnojivy pro pokojové rostliny, které zředíme s vodou.

Mladé rostliny přesazujeme každý rok, starší rostliny každé 2 až 3 roky. Na jaře lze rostlinu množit stonkovými řízky, které zakořeňují pro teplotě půdy okolo 20 °C.

Bělavé květy vytvářejí husté okolíky na krátkých ztloustlých postranních výhonech. Po odkvětu se nesmí odstranit, protože se na nich stále zakládají nové květy i v dalších letech. Nejbohatší květenství mají zejména starší rostliny. Při zakládání květů nesmíme rostlinu přemísťovat. Voskovky mohou dosáhnout velkého stáří. V zimě vyžadují světlo a chladno, jinak nezaloží poupata. Tato rostlina snese suchý vzduch a tvrdou vodu.

Zdroj: Voskovka

Babské rady na zánět středního ucha

Při bolesti ucha může ke zmírnění zánětu pomoci přikládání studených obkladů za ucho. Odtékání sekretu ze středouší Eustachovou trubicí napomůžeme zvýšenou polohou hlavy při spaní.

Při zánětu středního ucha si vezměte pár koleček cibule, položte je na látkový šátek a obmotejte si jím hlavu (cibule by měla být na bolavém uchu). Nechte asi půl hodiny působit. Používejte každý den, dokud bolest nezmizí.

Už naše babičky věděly, že v počátcích, kdy ucho jenom pobolívá, pomáhá přikládání teplých obkladů – do plátěného ubrousku, ponožky či jiného přírodního (nikdy ne syntetického!) materiálu se vsype příslušné množství ohřáté soli. Ta má totiž schopnost udržet delší dobu stálou teplotu, která má být vysoká, ale zase nesmí moc pálit. Teplo obvykle vyvolá výtok z ucha a snížení tlaku v něm. Naopak při silných bolestech středního ucha je vhodný studený obklad.

Pro zlepšení účinků zábalů se dají využít různé byliny, například kakost. Ten obsahuje silice, pryskyřice i organické kyseliny a mírní otoky. Vymačkáme pár kapek na vatičku, kterou následně přiložíme k uchu. Stejný postup lze použít i s výtažkem z česneku. Antibakteriální účinky má i cibule. Tu nakrájíme nadrobno, uvaříme doměkka a rozmixujeme. Taky ji k uchu jen přiložíme, například v gáze, a převážeme šátkem nebo šálou, aby obklad držel. Ideální je nechat ho pracovat celou noc. Pokud to jde, je vhodné při bolestech uší zvýšit teplotu v ložnici z doporučených 18 až na 23 °C.

Osvědčenými prostředky jsou i kapky z květu divizny. Výborný účinek má levandulový nebo eukalyptový olej – oba navíc krásně voní a uvolňují dutiny. První se jemně vtírá do ucha, druhý se vlije do horké vody a inhaluje, díky tomu může hnis lépe vytékat.

V průběhu všech ušních onemocnění je velmi důležité doplňovat tekutiny, ideální je horká nebo vlažná voda s citronem nebo s výtažkem z aloe vera. Naopak by se mělo úplně vynechat mléko a výrobky z něj, které silně zahleňují (tedy kromě kysaných). Omezit by se mělo bílé pečivo, knedlíky a vůbec nezdravá strava, protože tělo potřebuje ke zvládnutí nemoci vitaminy a stopové prvky, ne tuky.

Záněty uší mají souvislost s poruchami imunity. Tu posílí například flavonoidy obsažené v dužinách citrusových plodů, v hořké čokoládě, červeném víně nebo borůvkách. Můžete i orálně užívat echinaceu v kapkách, zvlášť je-li je jednou z příčin ušního zánětu viróza.

Můžete si udělat i výplach. Napřed se do ucha kápne malé množství roztoku zažívací sody nebo vlažného oleje, aby maz změkl. Pak jej lze teprve dobře odstranit. Od středního věku se dost často v souvislosti s ušima objevuje takzvaná Ménierova choroba, což je častý tlak v uchu, zhoršení sluchu, závratě či pískání.

Babský recept vkládání stroužku česneku do ucha není odborníky příliš doporučován. Účinky česneku nejspíš neproniknou za bubínek, hrozí komplikace s vyndáváním stroužku, případně poleptání zvukovodu.

Zdroj: Co na bolest ucha

Recepty z cizrny

Křupky z cizrny

Ingredience: 500 g cizrny, 2 lžíce másla, půl lžičky soli

Postup: Do 1 litru vody vsypte 500 g cizrny a vařte asi 30 minut, dokud není cizrna měkká. Potom ji sceďte a nechte odkapat. Cizrnu nasypejte na 2 lžíce rozpuštěného másla a pražte ji při teplotě 120 °C. Nezvyšujte teplotu, cizrna by se spálila a ztratila by svou charakteristickou chuť, a to chuť pražených kaštanů. Po několika minutách se máslo nabalí na cizrnu, poté můžete přidat sůl. Pražte ještě asi hodinu, cizrna se nesmí pálit. Velmi vhodný je indukční sporák. Přesypejte cizrnu do misky vystlané ubrousky, aby se přebytečné tuky vsákly. Tomu můžeme dopomoci občasným promícháním obsahu mísy. Křupky necháváme na ubrouscích nejlépe přes noc.

Cizrnové karbanátky

Ingredience: 400 g cizrny, 1 červená cibule, 2 stroužky česneku, vejce, 2 lžíce hladké mouky, 1 hrst nasekané čerstvé petrželky, 1 lžička mletého kmínu, 1 lžička mletého koriandru, 2 lžíce oleje, sůl, pepř

Příprava: Uvařenou cizrnu slijte, osušte a rozmačkejte. Smíchejte s nasekanou cibulí, utřeným česnekem, vejcem, moukou, nasekanou petrželkou a kořením. Dochuťte kmínem a solí. Z hmoty rukama tvořte karbanátky. Na pánvi zahřejte olej a opékejte 3 minuty z každé strany dozlatova. Podávejte s listovým salátem.

Pikantní cizrna

Ingredience: 1 konzerva sterilované cizrny, 150 g anglické slaniny, 1 větší cibule, 4 stroužky česneku, sůl, pepř, vegeta, chilli, 1 větší protlak nebo loupaná krájená rajčata, trochu kečupu

Postup: Anglickou slaninu nakrájíme na nudličky, přidáme nakrájenou cibuli a osmahneme dozlatova. Přidáme nasekaný česnek, protlak a krátce osmahneme. Vmícháme scezenou cizrnu a krátce povaříme. Dochutíme solí, vegetou, kořením a kečupem. Pokud je pokrm moc hustý, přidáme trochu nálevu z cizrny nebo vodu. Místo protlaku můžeme použít loupaná krájená rajčata.

Cizrna se sójovým masem

Ingredience: 1 kostka masoxu, 1 ks cibule, 1 balíček sójového masa, 250 g čerstvých žampionů, 1 balíček cizrny, 1 balíček mražené zeleninové směsi, sůl, zakysaná smetana, mletý černý pepř

Postup: Cizrnu namočíme přes noc do vody, ve které druhý den cizrnu uvaříme. Sójové maso uvaříme ve vodě, ve které necháme volně rozpustit masox podle chuti. Mezitím si nakrájíme jednu větší cibuli nadrobno. Čerstvé žampiony oloupeme a nakrájíme na plátky. Po uvaření cizrny slijeme vodu a ponecháme v hrnci pod pokličkou. Sójové maso po 20 minutách necháme okapat v cedníku a vývar z masoxu necháme do směsi. Na oleji osmahneme cibuli a přidáme sójové maso, houby a podle potřeby vývar. Osolíme, opepříme a dochutíme kořením podle vlastní chuti. Přidáme zeleninovou „směs na čínu“ a celé dusíme. Na závěr přidáme zakysanou smetanu.

Cizrna s kuřecím masem a cuketou

Ingredience: 150 g cizrny, 20 g cibule, 100 g kuřecího masa, 100 g cukety, kari koření, sůl, olivový olej, bílý jogurt

Postup: Cizrnu namočíme několik hodin dopředu. Můžeme použít i cizrnu konzervovanou ve slaném nálevu, ta se namáčet nemusí. Cibuli nakrájíme nadrobno. Kuřecí maso nakrájíme na drobné kostičky. Cuketu oloupeme a nakrájíme také na drobné kostičky. Nakrájenou cibuli dáme opéct na rozehřátý olivový olej. Přidáme nakrájené kuřecí maso a opékáme. Dále přidáme nakrájenou cuketu, okořeníme kari kořením, osolíme, podlijeme trochou vody a podusíme, až je cuketa měkká. Nakonec vmícháme cizrnu a prohřejeme. Pro zjemnění chuti můžeme po dokončení přidat bílý jogurt.

Cizrna po indicku

Ingredience: 400 g cizrny, 1 cibule, 3 stroužky česneku, kari, římský kmín, chilli, kurkuma nebo garam masala, zázvor, čerstvý koriandr

Postup: Nakrájíme cibuli i česnek a osmažíme je na oleji. Přidáme kari, římský kmín a chilli. Můžeme přidat i kurkumu, garam masalu a zázvor, ať už čerstvý nastrouhaný nebo sušený drcený. Pak přidáme cizrnu, přilijeme trochu vody, počkáme minutu, až se cizrna prohřeje, a nakonec jídlo zahustíme trochou mouky. Před servírováním posypeme nakrájeným čerstvým koriandrem. Podáváme s pečivem.

Humus

Ingredience: šťáva z 1 ks citronu, 3 lžíce olivového oleje, 3 stroužky česneku, 200 g cizrny, 100 g sezamové pasty tahini

Postup: Uvařenou cizrnu umeleme. Do mleté směsi přidáme citronovou šťávu, prolisovaný česnek, sůl, mletý černý pepř, olivový olej, mletý římský kmín, sezamovou pastu a umixujeme do hladké hmoty. Směs by měla mít konzistenci vyšlehaného tvarohu, proto je nutné přidávat podle potřeby olivový olej. Cizrnový humus se podává s čerstvým tmavým pečivem.

Cizrna po valašsku

Ingredience: 400 g cizrny, 1 sklenice kysaného zelí, 250 g uzeného masa, 1 cibulka, sůl

Postup: Předem namočenou cizrnu uvaříme doměkka, osolíme těsně před dokončením. Smícháme s nadrobno nakrájeným uzeným masem a dušeným zelím. Můžeme posypat smaženou cibulkou a podávat s kyselou okurkou.

Polévka z cizrny

Ingredience: 400 g cizrny, 2 velké mrkve, 1 velká cibule, lžička strouhaného zázvoru, stroužek česneku, litr zeleninového vývaru, lžička koření garam masala, olej, sůl, pepř

Příprava: Na oleji osmahněte cibuli, nasekaný česnek a zázvor. Přidejte koření garam masala a asi minutu míchejte. Zalijte vývarem a přidejte cizrnu a nakrájenou mrkev. Polovinu polévky rozmixujte tyčovým mixérem a vraťte zpět. Osolte a opepřete. Polévku můžete podávat s opečenou bagetou nebo ciabattou.

Pomazánka

Ingredience: citronová šťáva z 1 citronu, 2–3 stroužky česneku, 2 lžíce olivového oleje, 100 g bílého jogurtu, 400 g uvařené cizrny

Postup: Uvařenou cizrnu scedíme, necháme okapat a vychladnout, poté rozmixujeme společně s jogurtem, česnekem, citronovou šťávou a olivovým olejem na hladkou kaši. Osolíme, opepříme. Pomazánku z cizrny podáváme s chlebem nebo bagetou.

Zdroj: Cizrna

Autoři obsahu

Mgr. Michal Vinš

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Jiří Dvořák

Nina Vinšová

Mgr. Jana Válková


ČeskéNápady

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP