Informace od profesionálů

MENU

  

CHOROBY

  

PĚSTOVÁNÍ

  

ŠKŮDCI

  

RECEPTY

  
Téma

JAK PĚSTOVAT MINIKIWI

OBSAH

Rostliny minikiwi

Minikiwi jsou víceleté popínavé rostliny, každoročně plodící velmi dobré a zdravé ovoce. Tato rostlina je mrazuvzdorná, snese téměř -30 °C, proto se dá pěstovat i v našem kraji a je jen na vás, jaké jí zvolíte místo pro pěstování, zda to bude na balkóně, zahradě, či vám bude zastiňovat pergolu, jedno z míst, kde se jí dařit určitě nebude, je interiér. Minikiwi je odolné vůči plísním, škůdcům i chorobám.

Zdroj: Minikiwi

Diskuze

V diskuzi STŘÍHÁNÍ MINIKIWI AKTINIDIE KOLOMITKA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Eva Králová.

Prosím o informaci,zda minikiwi aktinidie kolomitka stříhat na jeden prut jako révu vinnou nebo nechat několik prutů hned od země.Děkuji za odpověď.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Stříhání minikiwi aktinidie kolomitka

Ovoce minikiwi

Ovoce minikiwi je hodně podobné ovoci kiwi, jak už jeho název napovídá, je to vlastně kiwi v menším provedení, plody dorůstají do velkosti kolem 2 až 3 centimetrů. Minikiwi má stejně jako kiwi ve zralém stavu hnědou slupku, jen není tak tuhá jako u kiwi, a proto se ani nemusí loupat. Pokud je minikiwi zralé, je ještě sladší než kiwi, a dokonce obsahuje více vitamínu C, který oceníme hlavně v době chřipek a nachlazení. Kdo z vás si pořád minikiwi neumí představit, může se podívat zde.

Zdroj: Minikiwi

Diskuze

V diskuzi MŮŽE SE PĚSTOVAT ZAMIOKULKAS V HYDROPONII se k tomuto tématu vyjádřil uživatel PRÁGER RUDOLF.

mohu pěstovat zamiokulkas v hydroponii

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Eva.

Co to znamená že je zimokulkas trochu jedovatý

Zdroj: diskuze Může se pěstovat zamiokulkas v hydroponii

Minikiwi Ken´s Red

Minikiwi Ken´s Red je kiwi červenoplodé, povrch a dužina těchto plodů je zbarvena do tmavě červené barvy, ale to jen tehdy, jsou-li vystaveny slunci, pokud zůstanou ve stínu, bude jejich barva zelená. Minikiwi Ken´s Red je rostlina cizosprašná a k jejímu pěstování je potřeba samce i samice. Tato rostlina má ráda slunné či polostinné stanoviště a mírně kyselou půdu. Zralých plodů se dočkáte v září až říjnu.

Zdroj: Minikiwi

Diskuze

V diskuzi JAK PĚSTOVAT VĚNCOVEC se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jarmila Sacherová.

proč mi na desetiletém věncovci žloutnou listy. Děkuji za odpověď

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Honza.

Zdravím všechny pěstitele Věncovce.Věncovec není náročný na pěstování,ale jako každá rostlina chce určitá pravidla.Nepřelévat při zalévání,žloutnou listy,málo zálivky,žloutnou listy.Zalévat přiměřeně,ale je možno i do podmisky,pokud kvete,neotáčet a pokud jej musíte na nezbytně nutnou dobu přemístit,vrátit do původní polohy.Na jaro třeba ven do polostínu,na zimu do místnosti s normální teplotou.Je dobré ho jednou za čas osprchovat,pokud se zdá být přerostlý,seříznout a řízky zasadit na množení.Odměnou za celoroční péči se vám odvděčí bohatým kvetením a příjemnou vůní po celé léto.

Zdroj: diskuze Jak pěstovat věncovec

Kompot z minikiwi

Ingredience: 1 kg minikiwi, 1 l vody, 400 g cukru krystal

Postup: Oprané minikiwi propícháme vidličkou. Zalijeme vodou rozmíchanou s cukrem a ponecháme takto 24 hodin. Poté minikiwi děrovanou naběračkou z vody vyjmeme, narovnáme do dobře vymytých sklenic, zalijeme cukerným roztokem, sklenice pevně uzavřeme a sterilujeme při 85 °C 20–30 minut. Po vychladnutí a přezkoušení víček sklenice uložíme. Podobným způsobem můžeme upravit i kompot k rychlému upotřebení. Minikiwi po proslazení v cukerném roztoku jen krátce povaříme. Přitom dbáme, aby se plody nerozvařily. Podáváme vychladlé.

Zdroj: Mini kiwi

Diskuze

V diskuzi RYMOVNIK se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Josef.

Dobrý den -mohu pěstovat rymovnik celoročně v pokoji na parapetě v samozavlažovací
truhlíků? Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Herbert Kessler.

dobrý den,dá se rýmovnik uložit v mrazáku,děkuji

Zdroj: diskuze Rymovnik

Minikiwi Issai

Minikiwi Issai je samosprašná popínavá rostlina, nepotřebuje tedy samčí a samičí rostliny k opylení, stačí jedna z nich, jednotlivé výhonky dorůstají do délky 2 až 3 metrů. Rostlina je odolná vůči mrazům, vydrží až -29 °C, a má ráda slunné místo. Květů se u těchto plodů dočkáte v květnu až červnu a samotných plodů v září až říjnu na dvouletém dřevě. Plody minikiwi Issai jsou sladké, asi 3 až 4 centimetry dlouhé, zelené, s hladkou slupkou. Nejlepší chuti dosáhnou v období, kdy začínají měknout, ale nemusíte se bát je odtrhat o něco dříve, vložte je doma do sáčku s jiným ovocem a ony dozrají.

Zdroj: Minikiwi

Diskuze

V diskuzi JAK PĚSTOVAT VĚNCOVEC se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jarmila.

Prosím o radu.Proč mi na věncovci někdy žloutnou listy.Děkuji za odpověď

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jarmila Sacherová.

Mám asi 10let věncovec.Každý rok kvete,jen někdy žloutnou listy a opadnou.Někdy velmi,že mám obavu,abych o něj nepřišla.Poradíte mi? Děkuji

Zdroj: diskuze Jak pěstovat věncovec

Pěstování minikiwi

Chcete-li začít pěstovat minikiwi od semene, je to možné, jen nesmíte semínko zasadit přímo do záhonu, ale musíte si ho předpěstovat. Semena vysejte do půdy, lepší volbou bude půda lehčí. Ideální teplota pro vyklíčení semínek minikiwi se pohybuje kolem 20 °C a substrát udržujte stále vlhký. Asi po 20 dnech by vám semínka pomalu měla začít klíčit. Vyčkejte pár dní, až budou venku všechna semínka, můžete je rozsadit. Je možné v tuto chvíli vyklíčená semínka již zasadit na místo, kde budete rostlinu pěstovat, ale doporučuji semínka jedno po druhém rozsadit a nechat pořádně zakořenit, protože kořenový bal je u těchto rostlin hodně důležitý.

Až budete rostlinu vysazovat ven, myslete na to, že má ráda hodně světla a slunce, proto zvolte slunné stanoviště. Na substrátu minikiwi moc nezáleží, chcete-li být důslední, zvolte raději písčitou půdu. Pokud chcete, aby rostlina rostla rychle, nezapomeňte jí dodávat živiny ve formě hnojiva, ale zase pozor na přehnojení, rostlina pak poroste opravdu rychle, ale nepokvete, a tím ani nebude plodit.

Minikiwi je popínavá rostlina a její šlahouny dosahují až několika metrů, je potřeba, abyste tyto šlahouny zaštipovali, aby rostlina měla dostatek světla pro květy i plody. Plody budou dozrávat podle odrůdy, některé dozrávají již v červenci, jiné až v říjnu. Prvního plodného období se u minikiwi dočkáte většinou po třech až čtyřech letech.

Až přijdou chladné dny je potřeba na minikiwi myslet a zakrýt jeho kořeny větvičkou chvojí či textilií, aby nevymrzlo. Koncem zimy, dokud rostlina nemá ještě mízu, je dobré ji prořezat.

Zdroj: Minikiwi

Diskuze

V diskuzi JAK PĚSTOVAT VINNOU RÉVU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Bohumír.

Jak stříkat víno , když je vedeno po stěně domu?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Vlasta Vorobjevova.

Prosím o radu jak a kdy správně ošetřovat postřikem révu proti škůdce padlí a plisni mám 4 hlavy jen tak pro svůj užitek a radost ze bude úroda jednoduché to není to jsem už poznala a bez postřiku to nelze děkuji Vorobjevova Dobre Pole okr.Kolin

Zdroj: diskuze Jak pěstovat vinnou révu

Prodej sazenic minikiwi

Sazenice minikiwi si můžete koupit buď v zahradnictví, nebo na internetových stránkách. Předtím než si sazenici koupíte, je potřeba se rozhodnout, jakou odrůdu chcete, a podle toho také nakupovat. Jde-li o odrůdu samosprašnou, můžete zakoupit jen jeden kus rostliny, v opačném případě si musíte být jisti, že skutečně máte sazenici samčí a samičí, abyste se někdy úrody dočkali. Nejlepší je vždy nakupovat z ověřených zdrojů. Sazenice musí mít hlavně zdravé kořeny, jak košatá je nadzemní část, na tom na počátku vůbec nezáleží.

Zdroj: Minikiwi

Diskuze

V diskuzi CHTĚL BYCH DOMA PĚSTOVAT RÝMOVNÍK se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jaroslav Dufek.

Mám vážný zájem o rýmovník

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kaplanová.

Dobrý den,
pokud platí co jste napsal

(Jaroslav Dufek 21.7.2019 15:44)

Mám vážný zájem o rýmovník

tak mě kontaktujte na e-mail, nebo telefon 604 107 332.

Zdroj: diskuze Rýmovník kde koupit v praze

Jak jíst minikiwi

Plody minikiwi mají velmi vysoký obsah vitaminu C a můžete je skladovat v chladničce. Konzumace minikivi je jednoduchá. Nejlépe je jíst je syrové, kdy je v plodu nejvíce vitaminů a nutričně a léčebně významných látek. Nebo jej můžete konzumovat v podobě drinku.

Zdroj: Mini kiwi

Diskuze

V diskuzi PŘÍSAVNÍK TŘÍPRSTÝ JEDOVATÝ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel ANNA SUCHA.

Mohl by mě někdo odpovědět jestli je přísavník tříprstý jedovatý,aby se něco nestalo dětem.Moc děkuji.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Hana Potočná.

Dobrý den!
Chtěla bych se zeptat, zda lze přísavník tříprstý pěstovat také na balkoně v truhlíku. Děkuji za odpověď. Potočná

Zdroj: diskuze Přísavník tříprstý jedovatý

Ingredience

Rozhodl jsem se vytvořit recept na ovocné máslo z minikiwi okyselené 1 lžící citronu na hrnek čerstvého ovoce. Použil jsem množství cukru podle receptu na jablečné máslo, který jsem nedávno připravoval. Vařil jsem to opravdu dlouho, díky čemuž by měl být hotový produkt bezpečnější. Jak se voda odpařuje, poměr cukru a citronu k ovoci se zvyšuje a také se zlepšuje textura bez nutnosti přidávat pektin. S pektinem nemám žádné problémy, jen ho moc nepoužívám.

  • 2 a čtvrt hrnku vody;
  • 9 hrnků minikiwi (1,6 kg);
  • 9 lžic citronové šťávy;
  • 2 a čtvrt hrnku cukru.

Zdroj: Marmeláda z minikiwi

Diskuze

V diskuzi RŮŽE U SMRKU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Gorna Lubica.

Může se pěstovat růže u smrku?

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Růže u smrku

Jednodomé a dvoudomé rostliny

Většina rostlin minikiwi jsou rostliny jednodomé samosprašné, což znamená, že k tomu, aby plodily, nepotřebují rostlinu samce a samice, ale stačí jen jedna rostlina k tomu, aby měly plody, příkladem těchto odrůd je Actinidia Arguta, kdežto příkladem odrůdy dvoudomé rostliny je Kolomikta, ta potřebuje k opylení rostlinu samce i samici. Na jednu samčí rostlinu může být 6 až 8 rostlin samičích a měly by být zasazeny ve vzdálenosti do 30 metrů od sebe.

Zdroj: Minikiwi

Diskuze

V diskuzi JAK PĚSTOVAT VINNOU RÉVU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Judita deissova.

mohu u staré hlavy ustřihnout prázdné dřevo a hlavu omladit?

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Jak pěstovat vinnou révu

Drink z minikiwi

Ingredience: 8 ks minikiwi, 1 polévková lžíce limetkové šťávy, 1 polévková lžíce meduňky, 400 ml minerální perlivé vody, 4 polévkové lžíce bezinkového sirupu

Postup: Nejdříve očistíme minikiwi, které nakrájíme na čtvrtky a naplníme jimi sklenici, nalijeme limetkovou šťávu, minerální vodu a nakonec sirup. Servírujeme s meduňkou.

Maloplodé odrůdy je nutno co nejdříve zkonzumovat nebo zpracovat. Lze z nich připravovat marmelády, kompoty, víno, šťávy nebo je zmrazit. Mražené se hodí k výrobě zmrzliny (do mixéru dáme mražené plody, zasypeme cukrem, zalijeme smetanou, rozmixujeme a zmrzlina je hotová) nebo na ovocné koláče (vhodná je kombinace s jiným mraženým ovocem, kdy dostane koláč nejen skvělou chuťovou harmonii, ale je to i barevná pastva pro oči), výborné jsou rovněž želé dortíky, kdy v kombinaci s barevně odlišným ovocem, třeba s malinami nebo jahodami, vypadá dezert moc pěkně a chuťové buňky si též přijdou na své. U výroby marmelád, kompotů, šťávy či vína se postupuje stejně, jako když se zpracovává angrešt. Někdy když to přeženete s konzumací kiwi, tak vás může pálit jazyk. Může to být i kvůli slupce, je tedy vhodnější minikiwi nožem naříznout a dužinu vybrat lžičkou.

Zdroj: Mini kiwi

Recepty na minikiwi

Plody minikiwi chutnají nejlépe čerstvé, ale asi celou úrodu nesníte, takže je můžete zavařovat, zamrazovat, vyrábět z nich džem nebo je použít při pečení.

Minikiwi řezy

Ingredience těsto:

  • 250 g hladké mouky
  • 250 g cukru
  • 4 vejce
  • 100 ml vody
  • 100 ml oleje
  • 1 prášek do pečiva

Postup na těsto:

Oddělte si žloutky od bílků. Žloutky vyšlehejte s cukrem do pěny, poté přimíchejte vodu, olej, mouku, prášek do pečiva a nakonec lehce vmíchejte tuhý sníh z bílků. Nalijte do máslem vymazaného a hrubou moukou vysypaného plechu a vložte do předem vyhřáté trouby na teplotu 180 °C a pečte asi 15 minut.

Ingredience krém:

  • 500 g měkkého tvarohu
  • 100 g bílého jogurtu
  • 1 vanilkový cukr
  • 100 g moučkového cukru

Postup pro krém:

Umíchejte tvaroh, jogurt a moučkový a vanilkový cukr do hladkého krému. Krémem potřete vychladlé těsto a dejte zchladnout do lednice.

Ingredience na polevu:

  • 500 ml vody
  • 1 vanilkový pudink
  • 1 dl kiwi sirupu
  • 20 ks minikiwi

Postup na polevu:

Oloupejte minikiwi a nakrájejte na plátky. Plátky rozprostřete po celé vrstvě vychlazeného krému. Dejte si vařit vodu s pudinkem a kiwi sirupem, krátce povařte. Odstavte a nechte trochu prochladnout. Poté po lžících zalijte minikiwi polevou a nechte v lednici ztuhnout. Vychlazené řezy můžete podávat.

Minikiwi marmeláda

Ingredience:

  • 15 ks minikiwi
  • 1 ks banánu
  • 1 lžička čiré želatiny v prášku
  • 200 g cukru
  • šťáva z jednoho citronu

Postup:

Minikiwi oloupejte a společně s banánem nakrájejte na kousky, dejte do hrnce vařit, přidejte cukr a želatinu. Vařte pozvolna asi 10 minut, nakonec přidejte šťávu z citronu a vařte další 2 minuty. Ještě horké přelijte do čistých, umytých sklenic, pořádně utáhněte a otočte dnem vzhůru a nechte vychladnout.

Minikiwi koktejl

Ingredience:

  • 10 ks minikiwi
  • 150 ml mléka
  • 100 g smetany
  • 100 g bílého jogurtu
  • 1 sáček vanilkového cukru

Postup:

Minikiwi omyjte a rozmixujte do hladka, přilijte mléko, smetanu a bílý jogurt, přisypte cukr a vše krátce ještě promixujte. Podávejte vychlazené.

Tvarohová pomazánka s minikiwi

Ingredience:

  • 6 ks minikiwi
  • 250 g měkkého tvarohu
  • 20 ml mléka
  • hrst nasekané pažitky
  • sůl na dochucení

Postup:

Minikiwi umyjte a rozmixujte. Tvaroh dobře rozmíchejte s mlékem, můžete použít i mixér, aby pomazánka byla našlehaná. Vmíchejte pažitku a rozmixované minikiwi, dle chuti dosolte a můžete podávat s čerstvým pečivem.

Salát s minikiwi a kuřecími kousky

Ingredience:

  • 100 g kuřecích prsou
  • 5 ks minikiwi
  • 1 ks jablka
  • 1 ks manga
  • 1 ks mrkve
  • 100 g bílého jogurtu
  • citronová šťáva z 1 citronu
  • olej na smažení
  • pepř a sůl na dochucení

Postup:

Kuřecí maso nakrájejte na kousky, osolte, opepřete a opečte na oleji dozlatova. Mrkev oškrábejte, mango oloupejte, minikiwi a jablko umyjte, vše nakrájejte na kostičky. Jogurt promíchejte s citronovou šťávou a vmíchejte do nakrájeného ovoce. Salát přendejte na talíř a navrch dejte opečené maso.

Zdroj: Minikiwi

Sklizeň bazalky

Bazalku používáme během celého jejího růstu až do doby kvetení. Pokud bazalka vykvete, je to nejlepší období pro sklizeň. V červnu většinou poprvé seřízneme bazalku a do září nám obrazí znova a můžeme sklízet podruhé. Zhruba dva týdny před sklizní už bazalku nehnojte. Doma ji můžeme pěstovat celý rok. Pokud chcete, aby vám rostlinka vydržela co nejdéle, zaštipujte ji, aby nevykvetla. Bazalka se suší ve stínu v tenké vrstvě při teplotě do 35 °C.

Zdroj: Jak pěstovat bazalku

Pěstování bazalky venku

Bazalku můžeme pěstovat venku vysazenou přímo do záhonu. Vysazujeme ji během května, ale musíme dávat pozor na přízemní mrazíky, kterým bazalka bohužel neodolává. Musíme tedy zvolit vhodnou dobu výsadby. Při přesazování bazalky z květináče přímo do záhonu musíme dávat pozor, abychom nepoškodily kořínky. Pokud vysadíte bazalku vedle rajčat a okurek, chráníte je před padlím a jí zajistíte dostatečnou zálivku. Má ráda slunné prostředí.

Zdroj: Jak pěstovat bazalku

Postup

Minikiwi a vodu přiveďte k varu, ztlumte na středně nízkou teplotu a vařte 20 minut. Rozmixujte ponorným mixérem na pyré a přidejte cukr a citronovou šťávu. Pokračujte ve vaření po dobu 1 hodiny a 30 minut. Často míchejte, nebo se vám to na dně připálí. Můžete to zkusit trochu uspíšit při vyšší teplotě, ale pravděpodobně to spálíte, takže nebuďte horliví. Možná, že když na začátku nepřidáte tolik vody, můžete si trochu ukrátit vaření, ale opravdu to není moc vody na to, kolik je tam ovoce.

Testování, zda je správná konzistence, může být ošemetná věc, protože za tepla bude marmeláda vždy tekutá, bez ohledu na to, jestli už je hotová. Udělejte toto: dejte na talíř lžíci džemu. Talíř dejte na 5 minut do mrazáku. Není to dost času na zmražení, ale dostatečně to ochladí toto malé množství. Vyjměte talíř z mrazáku a projeďte prstem chladnou marmeládu. Pokud džem zůstane oddělený, aniž by se tekutina vracela do středu, je hotovo. Pokud to teče, pokračujte ve vaření a míchání! Hotovou marmeládu dejte do sklenic a zavíčkujte. Sterilizujte ve vroucí vodní lázni po dobu 15 minut. Vyjměte a ujistěte se, že všechna víčka vyskočí.

Z tohoto receptu se vyklube krásná sladká koláčová marmeláda. Pravděpodobně byste mohli přidat více cukru, aniž byste to zkazili, ale připadá mi to příjemně kyselé a na této úrovni stále trochu sladké. Je však kyselejší než většina marmelád zakoupených v obchodě.

Zdroj: Marmeláda z minikiwi

Jak pěstovat koriandr

Koriandr bez potíží můžete pěstovat na slunném a vzdušném místě na zahrádce nebo jako hrnkovou rostlinu na okenním parapetu. Nemá žádné zvláštní požadavky, jen nesnáší mráz. Zalévejte a přihnojujte pravidelně, ale nepřelévejte, aby vám neuhnily kořeny. Semena vysévejte hustě. Pokud chcete pěstovat koriandr v květináči, přeneste jej na slunné místo. Klíčí velmi rychle. Za několik týdnů již můžete sklízet spodní listy a dále dle potřeby, semena až po dozrání, po jejich zhnědnutí. Chcete-li zvýšit jejich kvalitu před použitím v kuchyni, nechte je několik týdnů a měsíců dosušit. Sušením se ztrácí nepříjemné aroma, které někteří přirovnávají ke štěnicím. Listy vám vydrží jako čerstvé, když je budete uchovávat v mrazničce. Jestliže chcete pěstovat koriandr pro jeho kořen, měli byste jej pěstovat na záhoně, neboť potřebuje hlubší půdu.

V případě, že pěstujete koriandr na záhonu, mohou jej napadnout mšice. Na koření však nemůžete použít chemii, tak se je aspoň pokuste spláchnout vodou. Svilušky pro změnu napadají bylinky pěstované doma. Když postavíte koriandr na čerstvý vzduch, svilušky bylinku samy opustí.

Zdroj: Koriandr setý


Autoři obsahu

Nina Vinšová

Mgr. Světluše Vinšová

Gabriela Štummerová

Mgr. Jiří Dvořák

Mgr. Jana Válková


ČeskéNápady

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP