PĚSTOVÁNÍ AVOKÁDA Z PECKY
Recepty z avokáda
Chuť avokáda není sladká ani kyselá, takže lze tyto plody použít do různých typů jídel, salátů či pomazánek. Můžete je zapékat, smažit, ale dokonce i natřít na chleba nebo z nich připravit tatarák.
Krevetový salát s avokádem a mangem
Ingredience:
- 200 g krevet
- 200 g avokáda
- 1 mango
- 50 g arašídů
- 1 červená cibule
- 1 chilli paprička bez jadýrek
- 1/2 limetky
- 2 lžičky sojové omáčky
- 1 lžička třtinového cukru
Postup:
Smíchejte šťávu z limetky, cukr, sójovou omáčku a najemno nakrájenou chilli papričku, poté přidejte arašídy a na tenké plátky nakrájenou cibuli. Nechte chvíli odležet. Mezitím si nakrájejte avokádo a mango na stejně velké kostky, krevety zprudka osmažte na oleji a vše smíchejte. Salát se dá obměnit tím, že do něho přidáte zeleninu dle vlastní chuti, nebo mango nahraďte jablkem či hruškou.
Avokádová pomazánka
Ingredience:
- 1 avokádo
- 1 balení tvarohu
- 1 stroužek česneku
- 1 cibule
- 1 citron
- sůl a pepř na dochucení
Postup:
Avokádo rozpulte, odstraňte pecku a oloupejte nebo vydlabejte lžící a zakápněte citronovou šťávou, aby nezhnědlo. Poté si utřete česnek se solí, smíchejte s najemno nakrájenou cibulkou, tvarohem a vše za pomoci vidličky vypracujte v pomazánku a dochuťte solí a pepřem. Chcete-li mít pomazánku zcela hladkou, použijte kuchyňský robot nebo ponorný mixér. Pomazánku mažte na čerstvé pečivo a podávejte buď jen tak, s lístky bylinek, nebo ozdobené krájenou zeleninou.
Smažené avokádo
Ingredience:
- 1 avokádo
- 1/2 hrnku hladké mouky
- 1 vejce
- 1 hrnek strouhanky
- sůl a pepř na dochucení
- olej na smažení
Postup:
Avokádo rozpulte, vyjměte pecku a za pomoci lžíce nebo nože odstraňte slupku. Rozdělte avokádo na asi centimetr silné plátky, osolte a opepřete. Z mouky a vejce si připravte těstíčko, ve kterém avokádo obalte a předejte do strouhanky. Obalte ze všech stran. Místo strouhanky můžete použít rozmačkané kukuřičné lupínky pro větší křupavost. Další možnou obměnou, která vám bude určitě chutnat, je, že do vajíčka místo mouky přimícháte trochu bílého jogurtu. Vřele doporučuji. Připravené obalené avokádo opečte na oleji po obou stranách dozlatova. Je vhodné ho podávat například s česnekovým dipem, sladkokyselou nebo pálivou omáčkou, podle toho, co máte rádi.
Tatarák z avokáda
Ingredience:
- 2 avokáda
- 1 malá cibule
- 1 stroužek česneku
- 1 lžíce francouzské hořčice
- 1 lžíce worcestrové omáčky
- 2 lžíce kečupu
- pálivá paprika, sůl a pepř na dochucení
Postup:
Avokádo rozpulte, odstraňte pecku a slupku a důkladně rozmačkejte vidličkou, přimíchejte nadrobno nakrájenou cibuli, utřený česnek, hořčici, worcestrovou omáčku a kečup a důkladně promíchejte. Dochuťte pálivou paprikou, solí a pepřem. Podávejte na chlebových topinkách potřených česnekem.
Sladký avokádový dort
Ingredience:
- 1 avokádo
- 100 ml mléka
- 2 celá vejce
- 200 g cukru krupice
- 200 g polohrubé mouky
- 100 g kokosu
- 1 sáček prášku do pečiva
- 1 sáček vanilkového cukru
Postup:
Nejdříve rozpulte avokádo, oddělte od pecky a vydlabejte lžící, poté ho rozmačkejte vidličkou, přidejte 1/3 cukru a vyšlehejte do pěny. Do druhé mísy oddělte žloutky od bílků, opět přidejte 1/3 cukru a vyšlehejte. Přidejte mouku, kokos, zbylý cukr, vanilkový cukr, mléko, prášek do pečiva a pěnu z avokáda. Nakonec lehce vmíchejte sníh z bílků.
Těsto vlijte do máslem vymazané a strouhankou vysypané dortové formy nebo na plech, vložte do předem vyhřáté trouby na 180 °C a pečte asi 30 až 45 minut.
Avokádový likér
Avokádo se nemusí vždy konzumovat jen v pevném stavu, pro oslavu nebo zajímavou příležitost si můžete připravit avokádový likér.
Ingredience:
- 150 ml smetany ke šlehání
- 1 zralé avokádo
- 80 g třtinového cukru
- 250 ml vodky
- snítka čerstvé máty
Postup:
Rozpulte avokádo, zbavte pecky a slupky. Dužinu důkladně rozmixujte, přidejte třtinový cukr a mixujte do pěny. Stále mixujte a pomalu střídavě přilévejte smetanu a vodku. Podávejte vychlazené a ozdobené kouskem máty. Pokud nevypijete likér najednou, můžete ho pár dní uchovávat v lednici v uzavřené nádobě.
Detail odstavce: Recepty z avokáda
Zdroj: Pěstování avokáda z pecky
Zveřejněno: 3.11.2015