Téma: 

jak správně upéct bůček


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

PEČENÝ BŮČEK

Pečený bůček s kostí

Ingredience:

  • 1 kg vepřového bůčku s kostí
  • 1 cibule
  • 5 stroužků česneku
  • kmín
  • sůl

Postup:

Bůček omyjte, osušte, pokrájejte na plátky podél žeber, potřete prolisovaným česnekem, osolte a okmínujte. Cibuli nakrájejte na plátky a posypte jimi připravené plátky bůčku. Vložte do trouby předehřáté na 150 °C a pečte asi 1 a půl hodiny. Průběžně otáčejte a podlévejte výpekem. Podávejte například se dvěma druhy knedlíků a zelím.

Detail odstavce: Pečený bůček s kostí
Zdroj: Pečený bůček
Zveřejněno: 8.1.2016


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

Diskuze: zazimování převislých jahod ve vaku

Dobrý den
Prosím o radu,jak správně zazimovat převislé jahody ve vaku.
Děkuji za rychlou odpověď.

M.Netrefová

Zdroj: diskuze Prezimovani previslych jahod
Odesláno: 27.10.2017 uživatelem M.Netrefová
Počet odpovědí: 5 Zobrazit odpovědi

PEČENÝ BŮČEK

Povařený pečený bůček

Ingredience:

  • 1 kg vepřového bůčku
  • 2 cibule
  • 5 stroužků česneku
  • 50 g sádla
  • kmín
  • pepř
  • sůl

Postup:

Cibuli a česnek očistěte, nakrájejte na plátky a nasypte do pekáče. Maso omyjte a osušte. Do většího hrnce dejte vařit vodu, až začne vařit, tak ji osolte a vložte do ní bůček, který vařte asi 20 minut. Bůček vyjměte z hrnce, kůži pokrájejte na plátky nebo na mřížku, osolte, opepřete, posypte kmínem a položte do pekáče na cibuli a česnek, kam také přidejte asi 50 g vepřového sádla. Troubu si vyhřejte na 180 °C, bůček zakryjte alobalem a vložte do trouby. Pečte asi 1 hodinu, poté odstraňte alobal a dopečte ještě asi 20 minut, aby kůrka byla pěkně opečená. Takto upečený bůček podávejte teplý s houskovým či bramborovým knedlíkem a zelím.

Detail odstavce: Povařený pečený bůček
Zdroj: Pečený bůček
Zveřejněno: 8.1.2016


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

Diskuze: moje nová týdení phalaenopsis

Dobrý den, mám novou orchidej phalaenopsi a nevím jestli ji můžu přesadit
když kvete, a kdy by bylo správné ji přesadit
a jak se mám oni starat a její optymalní
starosť celkově. předem děkuji" Přiložený obrázek

Zdroj: diskuze Moje nová týdení phalaenopsis
Odesláno: 9.3.2016 uživatelem Mirek
Počet odpovědí: 1 Zobrazit odpovědi

PEČENÝ BŮČEK

Pečený bůček na paprice

Ingredience:

  • 1 kg vepřového bůčku
  • 2 cibule
  • 5 stroužků česneku
  • 50 g sádla
  • 1 feferonka
  • paprika sladká mletá
  • kmín
  • pepř
  • sůl

Postup:

Cibuli a česnek očistěte, nakrájejte na plátky a dejte do pekáče. Maso omyjte a osušte, kůži pokrájejte na plátky nebo na mřížku, osolte, opepřete, posypte sladkou paprikou a kmínem a vetřete pokrájenou feferonku. Zbytek feferonky dejte do pekáče k cibuli a česneku, kam také přidejte asi 50 g vepřového sádla a připravený bůček. Troubu si vyhřejte na 180 °C, bůček zakryjte alobalem a vložte do trouby. Pečte asi 80 minut, poté odstraňte alobal a dopečte ještě asi 20 minut, aby kůrka byla pěkně opečená. Takto upečený bůček podávejte buď teplý s houskovým či bramborovým knedlíkem a zelím, nebo studený s chlebem a hořčicí.

Detail odstavce: Pečený bůček na paprice
Zdroj: Pečený bůček
Zveřejněno: 8.1.2016


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

Diskuze: poradna malování v bytě

dobrý den všem ;o)
mám doma plynové topení WAF - okolo topidla se dělají tmavé mastné čmouhy. Neví někdo, jak ošetřit zeď za topidlem? Natřela jsem plochu omyvatelným balakrylem - ale to není to správné řešení ;o). Teď mám čerstvě vymalováno a chtěla bych zabránit očouzené zdi.
Neporadí někdo?
díky

Zdroj: diskuze Poradna malování v bytě
Odesláno: 31.8.2016 uživatelem Zuzana Špinková
Počet odpovědí: 0

PEČENÝ BŮČEK

Pečený bůček v remosce

Ingredience:

  • 1 kg vepřového bůčku bez kosti a kůže
  • 5 stroužků česneku
  • 50 ml oleje
  • grilovací koření
  • pepř
  • sůl

Postup:

Maso očistěte, omyjte a osušte. Nakrájejte na tenčí plátky. Z grilovacího koření, oleje a prolisovaného česneku si připravte marinádu, kterou potřete jednotlivé plátky. Bůček vložte do remosky a opékejte po obou stranách. Průběžně maso polévejte nebo potírejte zbylou marinádou. Pečte na plný výkon asi 1 hodinu. K takto pečenému bůčku se hodí smažené či vařené brambory, dušená zelenina a různé zeleninové saláty.

Detail odstavce: Pečený bůček v remosce
Zdroj: Pečený bůček
Zveřejněno: 8.1.2016


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

Diskuze: Re: skvetoucí česnekklizeň česneku

Dobrý den,
když jde česnek do květu,tvoří se stvol se semínky a ze začátku je rovný tak se musí utrhnout jak správně píšete , aby nevysiloval rostlinu. Já ponechám cca 3ks s květním stvolem jako signalizasi ke sklizni. A to když se stvoly uplně narovnají, tak česnek sklízím.
S pozdravem Jarda zahrádkář amatér.

Zdroj: diskuze Skvetoucí česnekklizeň česneku
Odesláno: 2.10.2017 uživatelem Jarda
Počet odpovědí: 2 Zobrazit odpovědi

PEČENÝ BŮČEK

Co je to bůček

Vepřový bůček je pokrm, který nemůžete jíst každý den, ale když už si ho dáte, je potřeba si na něm pořádně pochutnat. Jeho příprava nebývá nikterak složitá. Přílohu si zvolte podle toho, pro jaký recept se konkrétně rozhodnete, ale všeobecně chybu neuděláte, připravíte-li knedlíky v jakémkoliv podání, uvaříte-li brambory, různě upravenou zeleninu anebo jen ukrojíte krajíc chleba. Co vám ale určitě k pečenému bůčku přijde vhod, je pivo, takže až půjdete nakupovat, nezapomeňte na něj, abyste později nelitovali.

Detail odstavce: Co je to bůček
Zdroj: Pečený bůček
Zveřejněno: 8.1.2016


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

Diskuze: liskový ořech

Zdravím
Vypěstoval jsem si taky lisku ale přímo strom.
Od země po rozvětvení to je asi tak 70 cm a pak je koruna a ta je už asi 4m v průměru.
Jak správně stříhat nevím ale pokusil jsem se větve zkrátit asi tak o 30 až 50 cm .
Myslím si že jsem moc dobře neudělal proto že se konce po roce ještě více zahustily.
Také hledám radu jak sestříhat a růst omezit.
S pozdravem Vlach Lad.

Zdroj: diskuze Stříhání lískových ořechù
Odesláno: 31.7.2018 uživatelem Vlach Ladislav
Počet odpovědí: 1 Zobrazit odpovědi

PEČENÝ BŮČEK

Naložený pečený bůček

Ingredience:

  • 1 kg vepřového bůčku bez kosti a kůže
  • 10 stroužků česneku
  • pepř celý
  • bobkový list

Postup:

Maso očistěte a omyjte. Připravte si větší hrnec, máte-li tlakový, budete mít rychleji hotovo, pokud se vám maso do hrnce nevejde, rozdělte ho na dva díly. Maso vložte do vody, přidejte celé stroužky česneku a pepř s bobkovým listem asi po 5 kusech. V tlakovém hrnci vařte cca 30 minut, v obyčejném asi 1 a půl hodiny. Povařený bůček vyjměte a nechte vychladnout.

Marináda:

  • 10 stroužků česneku
  • pepř
  • paprika sladká
  • grilovací koření
  • worcesterskou omáčku
  • sůl

Postup:

Česnek prolisujte a smíchejte s kořením, budete-li dávat více grilovacího koření, není už sůl potřeba. Studený bůček potřete připravenou marinádou po celém obvodu, zabalte do alobalu a nechte v lednici 7 až 10 dní rozležet. Krájejte na slabé plátky a konzumujte za studena.

Detail odstavce: Naložený pečený bůček
Zdroj: Pečený bůček
Zveřejněno: 8.1.2016


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

Diskuze: jak a čím správně hnojit trávník

Přečetl jsem na téma hnojení trávníku spoustu článků a musím říct, že jsem se nedozvěděl vlastně nic. Kde kdo tady píše a radí co si někde přečetl, ale já potřebuji a vlastně každý kdo se ptá konkrétní odpověď a tou je, JAK SE TO HNOJIVO NAZÝVÁ !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Nepište prosím tady romány, když nic nevíte. Uvedu pro ty natvrdlejší příklad : Otázka- Jaké hnojivo je vhodné ke hnojení ovocných stromů a keřů : Odpověď . Cererit, NPK, Kompost. K čemu ty opsané komentáře z odborných knih ?

Zdroj: diskuze Jak a čím správně hnojit trávník
Odesláno: 23.2.2017 uživatelem Antonín
Počet odpovědí: 0

PEČENÝ BŮČEK

Pečený bůček na medu

Ingredience:

  • 1 kg vepřového bůčku s kůží
  • 5 stroužků česneku
  • 50 ml oleje
  • 2 lžíce medu
  • 1 lžíce švestkových povidel
  • 1 lžíce sojové omáčky
  • sůl

Postup:

Bůček očistěte, omyjte a kůži pokrájejte na plátky či mřížku. Připravte si marinádu z oleje, medu, švestkových povidel, sójové omáčky, prolisovaného česneku a soli. Marinádu naneste na maso ze všech stran a vložte alespoň na 2 hodiny do lednice, nejlepší bude, když necháte maso naložené přes noc. Troubu si předehřejte na 180 °C, maso vložte do pekáčku či zapékací misky a buď ho přiklopte poklicí, nebo ho zakryjte alobalem, necháte-li ho péct volně, brzy se vám bude pálit, aniž by bylo hotové. Asi po 90 minutách by maso mělo být měkké, pak můžete pokličku odstranit a nechat bůček opéct do zlatova. Průběžně maso podlévejte vodou dle potřeby. Jako přílohu si můžete připravit například pečené brambory nebo čerstvé pečivo a zeleninový salát.

Detail odstavce: Pečený bůček na medu
Zdroj: Pečený bůček
Zveřejněno: 8.1.2016


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

Diskuze: Re: správné zalévání orchidejí

Vašim orchidejím ubližuje ten prach na listech. Rostliny pod tíhou prachu nemohou správně dýchat a ani fotosyntéza neprobíhá na plno, protože prach stíní. Sprchování listů je potřeba provádět pravidelně. Důležité je po osprchování nechat rostlinu vykapat, aby mohla odtéct přebytečná voda z kořenového balu. Po osprchování nezalévejte týden až dva. Pak rostlinu ponořte do směsi vody a hnojiva na 5 minut. Vytáhněte, nechte zase okapat a za dva týdny zase osprchujte a tak stále dokola.

Zdroj: diskuze Správné zalévání orchidejí
Odesláno: 22.1.2014 uživatelem Kamča
Počet odpovědí: 1 Zobrazit odpovědi

PEČENÝ BŮČEK

Pečený bůček na zelí

Ingredience:

  • 1 kg vepřového bůčku bez kosti a kůže
  • 500 g kysaného zelí
  • 1 cibule
  • 1 jablko
  • 5 stroužků česneku
  • 50 g polohrubé mouky
  • 50 g vepřového sádla
  • kmín
  • pepř
  • sůl

Postup:

Bůček očistěte, omyjte a pokrájejte na menší kousky, vložte na rozpálenou pánev, osolte, opepřete a zprudka orestujte. Maso z pánve vyjměte, výpek naopak zanechte a opečte na něm na drobno pokrájenou cibuli do zlatova. Do zlatavé cibulky přidejte kmín a prolisujte česnek, přidejte kysané zelí společně s oloupaným jablkem nastrouhaným na hrubo. Podlijte trochou vody a duste asi 15 minut. Předtím než vložíte k zelí zpět maso, je potřeba zelí zahustit – zaprašte ho hrstkou polohrubé mouky a důkladně promíchejte. Vložte maso a nechte dusit ještě alespoň půl hodiny, v případě potřeby podlévejte vodou. Nevíte-li, co za přílohu, určitě se hodí různě upravené brambory, ať vařené, či například šťouchané, nebo restované.

Detail odstavce: Pečený bůček na zelí
Zdroj: Pečený bůček
Zveřejněno: 8.1.2016


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

Diskuze: Re: Orchidej po odkvětu

Potenciál k dalšímu kvetení nejde takhle odhadnout. Opadání květů může nasvědčovat na nějakou nemoc nebo šok ze změny okolních podmínek. Vypadá to, že se o rostlinu staráte správně, tak se nechte od ní překvapit, když se to povede a ona znovu vykvete.

Zdroj: diskuze Orchidej po odkvětu
Odesláno: 4.10.2015 uživatelem Zahradník
Počet odpovědí: 1 Zobrazit odpovědi

SUŠENÍ HUB

Jak dlouho sušit houby

Zda jsou houby správně usušené, poznáte tak, že při dotyku hezky chrastí a snadno se lámou. Teď už jen stačí správně je uskladnit. Nejvhodnější je uložit usušené houby do vzduchotěsných sklenic nebo látkových pytlíků a uložit je na chladném, temném místě. Vařit z nich potom můžete i několik let, stačí je před použitím na chvíli namočit do vody či mléka. Skvělé je také koření vytvořené z najemno natlučených usušených hub, které perfektně doladí každé vaše jídlo.

Detail odstavce: Jak dlouho sušit houby
Zdroj: Sušení hub
Zveřejněno: 13.3.2018


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

Diskuze: správné zalévání orchidejí

Jsem milovnici orchidejí,ale nevím jestli mohu rostlinkam osprchovat lísty od zaprášení,nebo je jen otírat vlhkým hadříkem,eventuelně rozpašovačem?.Orchideje mam jinak nádherné a rozkvetlé.Ale s touto věcí,co se tyka prachu na listech,tak potřebují poradit,abych rostlinam nějak neublížila.Předem děkují za odpovědi..........

Zdroj: diskuze Správné zalévání orchidejí
Odesláno: 22.1.2014 uživatelem Monika Stuchlíková
Počet odpovědí: 1 Zobrazit odpovědi

PEČENÝ BŮČEK

Pomalu pečený bůček

Ingredience:

  • 1–1,5 kg vepřového bůčku s kostí
  • 2 cibule
  • 5 stroužků česneku
  • 15 g hladké mouky
  • kmín
  • pepř
  • sůl

Postup:

Nejprve si připravte cibuli, kterou oloupejte a nakrájejte na tenké plátky, poté oloupejte česnek a buď ho nastrouhejte, nebo použijte lis. Vepřový bůček omyjte, osušte, kůži jemně pokrájejte na pláty, potřete připraveným česnekem, osolte, opepřete a okmínujte. Nakrájenou cibuli nasypte do pekáče a na ni vložte připravený bůček. Pokud jste začali vařit s dostatečným předstihem, můžete nechat takto připravené maso rozležet při pokojové teplotě v přiklopené nádobě, klidně třeba 2 hodiny. Nemáte-li čas, vložte rovnou nepřiklopený pekáč do trouby předehřáté na 120 °C a pečte asi po dobu přibližně 4 hodin, než bude maso úplně měkké. Masa si během pečení nemusíte téměř všímat, postačí, když ho dvakrát a třikrát během pečení otočíte, aby se vám krásně opeklo. Až bude maso hotové, vyjměte ho z trouby, pekáč přesuňte na zapnutou plotýnku, maso dejte na chvíli stranou, výpek zaprašte moukou, promíchejte, přidejte asi hrnek vody a ještě krátce povařte. Tato šťáva pak bude výborná například na polití knedlíků či zeleniny. Co vám doporučuji, připravte si k této dobrotě domácí bramborový knedlík a dušené zelí a budete se jen olizovat.

Detail odstavce: Pomalu pečený bůček
Zdroj: Pečený bůček
Zveřejněno: 8.1.2016


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

Diskuze: Re: choroba perenospora vína

Modrá skalice se používá na postřik proti plísním a má stejné účinky jako Kuprikol nebo Champion. Modrá skalice se aplikuje v kombinaci s jedlou sodou nebo hašeným vápnem, tvoří se takzvaná jícha. Postřik je lepší aplikovat v podvečerních nebo ranních hodinách. Za plného slunce hrozí popálení listů. Zde jsou dva návody, jak postřik připravit:

Burgundská jícha 1%
100 g modré skalice se rozpustí v pěti litrech vody. V druhé nádobě se rozpustí 140 g krystalické sody také v pěti litrech vody. Oba roztoky se těsně před použitím smísí tak, že se roztok skalice přilévá do roztoku se sodou, ne naopak. Pak se směs neboli burgunská jícha hned aplikuje na list postřikem.

Bordeauaxská jícha 1%
100 g modré skalice se rozpustí v pěti litrech vody a v jiné nádobě se rozpustí 150 g hašeného vápna také v pěti litrech vody. Po vychladnutí se oba roztoky smísí přiléváním skalice do vápna. Po tomto smísení je potřeba změřit pH vzniklého roztoku lakmusovým papírkem. PH musí být mírně zásadité kolem hodnoty 8. Zásaditost se zvýší přidáním vápna. Správně připravená jícha je modrá a po usazení je čirá. Musí se spotřebovat do 24 hodin. Při přípravě i při aplikaci se používají nekovové nádoby. Postřik se nesmí dostat na švestky, které spálí.

Zdroj: diskuze Choroba perenospora vína
Odesláno: 17.7.2015 uživatelem Zahradník
Počet odpovědí: 2 Zobrazit odpovědi

PEČENÝ BŮČEK

Pečený bůček na pivu

Ingredience:

  • 1 kg vepřového bůčku bez kůže
  • 1 cibule
  • 250 ml světlého piva
  • 2 hlavičky česneku
  • 50 ml oleje
  • 50 g polohrubé mouky
  • grilovací koření
  • sůl

Postup:

Maso očistěte a omyjte, usušte a nakrájejte na menší kousky. Polohrubou mouku smíchejte asi s 5 g grilovacího koření a maso v ní obalte. Cibuli očistěte a nakrájejte na plátky, česnek jen oloupejte a nechte stroužky v celku. Na pánvi s trochou oleje zprudka osmahněte maso, to potom přendejte do pekáčku či zapékací misky, přidejte cibuli se stroužky česneku, zalijte pivem a přiklopte nebo zakryjte alobalem. Vložte do trouby vyhřáté na 180 °C a pečte půl hodiny. Občas promíchejte. Po půlhodině pokličku odklopte a za občasného míchání či podlévání pečte ještě alespoň 15 minut.

Detail odstavce: Pečený bůček na pivu
Zdroj: Pečený bůček
Zveřejněno: 8.1.2016

JAK SPRÁVNĚ HNOJIT TRÁVNÍK

Trávník

Každý trávník je úplně jiný, proto je vždy potřeba přihlédnout k aktuálnímu stavu a podmínkám. Některý trávník může být trvale umístěn ve stínu, jiný je na celodenním slunci. Velice záleží na půdě, na které trávník pěstujeme, protože jinak bude zadržovat vodu a živiny písčitá půda, jinak jílovitá. Potřeby svého trávníku sami brzy rozpoznáte.

Detail odstavce: Trávník
Zdroj: Jak správně hnojit trávník
Zveřejněno: 27.2.2015

JAK SPRÁVNĚ HNOJIT TRÁVNÍK

Nadměrné hnojení ve volné přírodě

Budete-li hnojit organickými přírodními hnojivy, určitě nehrozí, že to přeženete. Problém nastává při hnojení chemickými umělými hnojivy, které jsou během deště vyplavovány a dostávají se do říčních toků, rybníků a nádrží. Dusík z hnojiva pak odčerpává vodě kyslík a to má negativní vliv na vodní rostliny a živočichy. Přebytek dusíku v rybnících a nádržích vyhovuje snad jen sinicím.

Detail odstavce: Nadměrné hnojení ve volné přírodě
Zdroj: Jak správně hnojit trávník
Zveřejněno: 27.2.2015

ZALÉVÁNÍ ORCHIDEJÍ

Kořeny orchidejí

Kořeny orchideje jsou pokryty tenkou, hedvábnou membránou, kterou nazýváme velamen. Tato víceúčelová membrána rychle pohltí velké množství vody, je účelová svým proměnlivým povrchem a podporuje výměnu minerálů a solí. Velamen orchideje je výborným indikátorem, kolik vody rostlina potřebuje. Suchý velamen je bílé nebo stříbřité barvy, čerstvě zalitý je zbarven do zelena nebo skvrnitý (podle odrůdy).

Naučit se číst z kořenů svých orchidejí je nejlepší způsob, jak zjistit, kdy správně zalévat. Pamatujte si, většina orchidejí je raději méně zalitá, než přelitá. Kořeny orchideje, které jsou stále vlhké, hnijí a rostlina odumírá.

Detail odstavce: Kořeny orchidejí
Zdroj: Zalévání orchidejí
Zveřejněno: 23.2.2013

JAK SPRÁVNĚ ZASADIT OVOCNÝ STROM

Zálivka

Zálivka je po výsadbě vždy žádoucí, a vysazujete-li stromky na jaře, je dokonce nutná. Při podzimní výsadbě není tolik potřebná (pokud není podzim příliš suchý), ale určitě přispěje k lepšímu přilnutí zeminy ke kořenům a k vytěsnění přebytečného vzduchu v oblasti kořenové soustavy (stačí 10–15 l vody na stromek).

Zejména v prvních letech je vhodné mladý strom dostatečně zalévat. Zalévejte jej každý týden, vydatně, čím hlouběji vlhkost do země pronikne, tím hlubší budou kořeny. Strom pak bude později odolnější proti suchu a povětrnostním podmínkám. Mezi zaléváním však nechte zem aspoň částečně proschnout.

Detail odstavce: Zálivka
Zdroj: Jak správně zasadit ovocný strom
Zveřejněno: 14.6.2017

VAJÍČKOVÁ TLAČENKA

Vaječná tlačenka bez majonézy

Ingredience: 1 kg libového vepřového bůčku (pokud seženete), 6 vajec, 6 stroužků česneku (pokud možno českého), 5 lžic strouhanky, 3 lžíce hladké mouky, 1 lžička soli, 2 lžičky polévkového koření, špetka pepře, špetka majoránky, snítka petrželky

Postup: Bůček nakrájejte na malé kostičky, přidejte všechny ostatní ingredience a důkladně promíchejte. Směsí naplňte tlačenkové střevo a pořádně utáhněte. Vložte do vroucí vody a vařte 1 a ½ hodiny pomalým varem. Po uvaření nechte vystydnout a odpočinout několik hodin v ledničce. Podávejte s chlebem.

Detail odstavce: Vaječná tlačenka bez majonézy
Zdroj: Vajíčková tlačenka
Zveřejněno: 26.2.2018

STŘÍHÁNÍ OLEANDRU

Choroby

Základem je správné zalévání odstátou vodou, správné dávkování hnojiva a tvarování. Pokud oleandry nekvetou, příčinu hledejte buď v nesprávné péči, nebo v nedostatečné likvidaci škůdců a chorob. Nejčastěji jde o čerň, kdy listy vypadají jako posypané sazemi, houby poškozující květy (plíseň), mšice, puklice a svilušky. Pokud je oleandr napaden škůdci, dochází ke žloutnutí listů a jejich opadávání. Oleandr je teplomilná rostlina z oblasti Středomoří, takže i menší mráz jí může uškodit.

Velkým nepřítelem oleandru jsou mšice. Ty jsou většinou zelené až černé a najdeme je na všech zelených částech rostliny. Po napadení mšicemi dochází ke kroucení listů a k plstnatění či zakřivení pupenů. Na mšice je ideální nasadit slunéčko sedmitečné. Pomoct si můžete i vodou smíchanou s tabákem.

Detail odstavce: Choroby
Zdroj: Stříhání oleandru
Zveřejněno: 29.4.2017

PLYNOVÝ KONDENZAČNÍ KOTEL

Jaký plynový kotel pro rodinný dům

Použití kondenzačních plynových kotlů v bytové výstavbě je obecně velmi vhodné. Je však nutné kotel a celou kotelnu správně navrhnout, instalovat a topný systém jako celek seřídit. V tomto ohledu se bohužel dějí velmi časté chyby, které zklamaní zákazníci pocítí na svých peněženkách. Použití kondenzačních kotlů si vyžaduje i seřízení hydrauliky topné soustavy. Nepodceňujte důležitost projektu a opravdu zvažte, jak moc chcete ušetřit při realizaci. Bohužel často platí, že nevhodně ušetřené prostředky při realizaci se vám mnohonásobně prodraží při následném provozu kotelny. Výběru projektanta i realizační firmy se věnujte s maximální odpovědností. Vyplatí se to. Výběr konkrétního kotle závisí na posouzení odborníka.

Detail odstavce: Jaký plynový kotel pro rodinný dům
Zdroj: Plynový kondenzační kotel
Zveřejněno: 10.5.2018

PEČENÁ KRŮTA – RECEPTY

Krocan na Den díkuvzdání

Den díkůvzdání (Thanksgiving Day) je tradiční severoamerický svátek, který patří do období dožínek. Den díkůvzdání je svátek oslavující hojnou úrodu, o kterou se spolu dělili otcové-poutníci (první severoameričtí osadníci – Pilgrim Fathers) a původní obyvatelé Ameriky. Historicky bylo díkůvzdání chápáno v kontextu křesťanství jako poděkování Bohu za vše, co člověk má a co je mnohdy chápáno jako samozřejmost. Tento zvyk má původ v 17. století, kdy indiáni v Nové Anglii zachránili hladovějící puritánské osadníky tím, že jim přinesli k jídlu ulovené divoké krocany. Právě proto navrhl v 18. století Benjamin Franklin krocana jako symbol Spojených států, s tím ale nesouhlasil George Washington, který za heraldické zvíře prosadil orla bělohlavého. Se Dnem díkůvzdání je v USA spojen zajímavý zvyk, kdy prezident slavnostně udělí milost vybrané krůtě, která měla být zabita a upečena. Tento zvyk zavedl roku 1946 prezident Harry Truman.

Den díkuvzdání připadá vždy na poslední listopadový čtvrtek. K němu podle tradice patří pečený krocan. Správně upéct krocana je opravdu velké kulinářské umění. Musí se péct pomalu, aby nebyl místy nepropečený, ale zase se nesmí dlouhým pečením vysušit.

Ingredience: krocan (nebo krůta), máslo, olivový olej, 2–3 stonky řapíkatého celeru, 2–3 mrkve, 1 cibule, čerstvý tymián, čerstvá šalvěj, čerstvá petrželka, kuřecí vývar, teploměr na pečení masa, sůl, čerstvě mletý pepř

Postup: Krocana pořádně omyjte pod studenou vodou a očistěte. Pokud máte uvnitř droby, vyndejte je ven. Krocana pořádně prosolte. Posolte ho venku i uvnitř a sůl pořádně do masa vtírejte. Dělejte to pečlivě a důkladně. Tento krok pomáhá uvolnit chuť krocana a zároveň odstraňuje zbytky zmrzlé krůtí šťávy, která se nashromáždila během procesu zmrazování. Dále si očistěte a nakrájejte mrkev, cibuli a celer (krájejte na větší kousky). Připravte si svazek tymiánu a šalvěje. Zeleninu a bylinky potom vložte dovnitř krocana jako nádivku. Čím více nádivky, tím lépe, protože se maso nevysušuje. Troubu dejte předehřát na 190 °C. V kastrůlku rozehřejte asi 1/8 másla a 1/4 šálku olivového oleje. Jakmile se máslo rozehřeje, přidejte nakrájený tymián, petržel a šalvěj. Nakonec přidejte ještě sůl a pepř a pořádně promíchejte. Dolijte kuřecím vývarem. Směsí polijte celého krocana zvenku i zevnitř. Krocana převažte na třech místech, a to přes křídla, aby se neodchlipovala, přes stehna a nakonec svažte konce spodních nohou. Tělní otvor nemusíte zašívat, jak to znáte u nadívaného kuřete. Do pekáče nalijte dva šálky vody. Krocana překryjte alobalem. Dejte pozor na místa, kde by se mohl alobal přichytit ke kůži, potom byste strhli alobal i s křupavou kůrčičkou. V místech, kde toto hrozí, napíchejte špejle, které zabrání položení alobalu přímo na kůži. První dvě hodiny jsou nejjednodušší, ale také psychicky nejtěžší – nemusíte nic dělat, ale zároveň musíte mít pevné nervy, protože budete muset odolat nutkání podívat se. Po 2 hodinách odkryjte alobal a ujistěte se, že je všechno v pořádku. Potom znovu maso přikryjte alobalem a dejte dál péct. Po třech hodinách začněte krocana podlévat nadzvednutím alobalu a opětovným přikrytím. Po 3 hodinách pečení při 190 °C měl mít krocan lehce zlatavou barvičku. V této fázi pečení odstaňte celou fólii. Maso vložte znovu do trouby a snižte teplotu na 75 °C. Když si pořídíte teploměr na maso, můžete správnou teplotu kontrolovat přímo na mase a nestane se, že bud krocan nedopečený. Teploměr píchněte do části, kde je hodně masa, nejlépe do stehna. Pokud je všechno tak, jak má být, mělo by stačit pečení při této teplotě cca 40 minut. Jakmile je maso dopečené, vyjměte ho z trouby. Nechte ho ještě tak dvacet minut odpočinout a teprve potom začněte porcovat. Vypečenou šťávou můžete polít maso i přílohu.

Detail odstavce: Krocan na Den díkuvzdání
Zdroj: Pečená krůta – recepty
Zveřejněno: 2.1.2017

PĚSTOVÁNÍ BRAMBOR

Jak správně postříkat brambory

Nejčastější chorobou je plíseň bramborová. U raných porostů se ochrana neprovádí, ale pokud pěstujete brambory pro uskladnění, je nutné preventivní ošetření 1–2x před zapojením porostu a dále postřik 2–3x opakovat vždy při vhodných podmínkách k šíření plísně – teplé počasí po několikadenních deštích. Důležité je zabránit přechodu plísně z natě do hlíz. Ošetřujeme přípravky Acrobat MZ WG, Dithane M45 nebo Kuprikol. Pokud ošidíte chemickou ochranu, je nutné včas napadenou nať z pozemku odstranit – nejlépe pokosením těsně u země.

Nejzávažnějším škůdcem je mandelinka bramborová. Pokud pěstujete brambory opakovaně na stejném pozemku, musíte počítat s jejím líhnutím přímo v porostu. V současné době je na trhu dostatek povolených přípravků. Optimální zásah je při objevení mladých larev, starší jsou odolnější, takže přípravky většinou stačí likvidovat jen bodově ohniska výskytu. Optimální zásah je tedy při objevení mladých larev, a to přípravky Calypso 480 SC, Mospilan 20 SP.

Detail odstavce: Jak správně postříkat brambory
Zdroj: Pěstování brambor
Zveřejněno: 3.6.2016

ZAVAŘOVÁNÍ UZENÉHO MASA DO SKLENIC

Jak zavařit uzený bůček

Zavařování uzeného bůčku je velmi jednoduché a skoro stejné jako klasické zavařování masa. Pokud dodržíte základní podmínky, vše se vám podaří k vaší spokojenosti. Důležitý je výběr sklenic, nejlepší jsou sklenice, které se u hrdla nezužují. Obsah jde pak dobře vyklopit. Vhodné jsou rovněž sklenice se šroubovacím uzávěrem, který musí být v bezva stavu. Hrdlo zkontrolujeme prstem, zda není poškozené. Maso vložíme do sklenic, necpeme ho tam násilím, jen zlehka. Poté zalijeme vodou, je to jen asi lžíce vody na ucpání mezer mezi masem, přibližně centimetr pod hrdlo. Můžeme přidat kousek vepřové kůže nebo půl lžičky želatiny. Pokud je maso málo slané, vodu přisolíme. Nemusíme dávat žádné koření, ne každému to chutná a sedne. Zavíčkujeme, vložíme do vody, přikryjeme poklicí a zavařujeme. Sklenice s půl kilem masa vaříme zhruba hodinu, větší klidně dvě hodiny. Voda musí opravdu vařit. Poté sklenice vyndáme a necháme je vychladnout. Všechna víčka po  vychladnutí musí být mírně propadlá, ne rovná, natož vypouklá. Skladujeme v chladu nejlépe dole v lednici. Když nemáte místo v lednici, musí být konzervy či sklenice v temnu a chladu, většinou maximálně do 15 °C. Takto zavařené vydrží i celý rok, pokud je ovšem nesníte dřív.

Detail odstavce: Jak zavařit uzený bůček
Zdroj: Zavařování uzeného masa do sklenic
Zveřejněno: 24.10.2018