Facebook Síť X Pinterest email tisk

Téma

JAK VYČISTIT KNOFLÍKY U SPORÁKU


JAK VYČISTIT KNOFLÍKY U SPORÁKU je jedno z témat, o kterém se můžete dočíst v našem článku. Plynový sporák patří mezi nejpoužívanější spotřebiče v domácnosti, a proto se rychle zanáší mastnotou, usazeninami a připálenými zbytky jídla. Čištění však nemusí být zdlouhavé ani náročné — stačí znát správné postupy, přípravky a praktické triky, které účinně odstraní i odolnou špínu. Tento rozsáhlý článek vás provede krok za krokem, jak vyčistit rošty, hořáky, mřížky, povrch sporáku i ovládací knoflíky. Dozvíte se, co opravdu funguje, čemu se vyhnout a jak o plynový sporák pečovat, aby vydržel dlouhodobě funkční a esteticky čistý.


Jak vyčistit knoflíky sporáku

Na knoflících se hromadí mastnota a nečistoty, často přehlížená část sporáku.

  1. Sundejte je, pokud to konstrukce dovoluje.
  2. Namočte do jarové vody na 10–15 minut.
  3. Vyčistěte zubním kartáčkem včetně drážek.
  4. Důkladně osušte, aby nezašla voda do elektrických částí.

Zdroj: článek Jak vyčistit plynový sporák

Poradna

V naší poradně s názvem WWW.HOVĚZÍ POLEVKA-ČISTIT se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Trvalová Dagmar.

Jak vyčistit hovězí polévku.Mám vývar z hov. kostí a je bílý,Jak ho vyčistit i když jsem pěnu odebrala. Děkuji.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Hovězí vývar vyčistíte tak, že do horkého vývaru rozmícháte vaječný bílek bez žloutku. Bílek na sebe naváže všechny drobné nečistoty a jde pak dobře vychytat přes cedník. Výsledkem je průzračný vývar.

Zdroj: příběh Www.hovězí polevka-čistit

Dušené hovězí hrudí na víně

Nádherně křehké a chutné dušené hrudí na červeném víně možná není něco, co připravujete každý týden – nebo dokonce každý měsíc – ale když už ano, není nic lepšího.

Pomalu dušené hovězí hrudí v bohaté, slané lázni z červeného vína po dobu několika hodin promění tuhý, tučný kus hovězího masa v něco tak křehkého a šťavnatého, že k jeho krájení sotva budete potřebovat nůž.

Nejtěžší na přípravě dušeného hrudí je prostě zvládnout jeho velikost. Tento recept jsem napsal pro středně velké hrudí o hmotnosti 3 kg. Nevejde se do standardní pánve na sporáku.

To znamená, že v prvních několika krocích budete muset použít velký pekáč přes dva hořáky na sporáku. Může to být trochu složité, proto se před začátkem ujistěte, že máte ingredience a vybavení uspořádané.

Ingredience

  • 3 kg hovězího hrudí v celku;
  • 2 velké mrkve (oloupané a nakrájené na 7 cm kusy);
  • 3 velké stonky celeru (nakrájené na 7 cm dlouhé kousky);
  • 2 velké žluté cibule (oloupané a nakrájené na čtvrtky);
  • 1 stroužek česneku (rozkrojený na polovinu);
  • ¼ hrnku rajského protlaku;
  • 2 snítky čerstvého rozmarýnu;
  • 8–10 větviček čerstvého tymiánu;
  • 3 bobkové listy;
  • 1 hrnek vody;
  • ⅛ hrnku hovězího tekutého bujónu;
  • 750 ml červeného vína Cabernet Sauvignon;
  • 2 polévkové lžíce soli, rozdělené;
  • 2 čajové lžičky čerstvě mletého černého pepře rozdělené;
  • ¼ hrnku řepkového oleje na smažení;

Postup

Celé hovězí hrudí prohlédněte a ořízněte vše co se vám nelíbí. Každou stranu okořeňte 1 lžící soli a 1 lžičkou černého pepře. Položte na plech a dejte stranou. Tento krok můžete provést večer předem; hrudí volně přikryjte alobalem a nechte přes noc v lednici.

Předehřejte troubu na 150 °C. Umístěte rošt do střední polohy. Zavěste teploměr do trouby na horní rošt uprostřed trouby. Upravujte teplotu trouby podle potřeby, dokud teploměr neukáže 150 °C.

Připravte si zeleninu a bylinky. Oloupejte a nakrájejte mrkev, nakrájejte cibuli a celer, vyjměte bylinky, odměřte bujón, rajský protlak, vodu a odzátkujte láhev s vínem. Ujistěte se, že máte po ruce kuchyňskou rukavici.

Umístěte pekáč na 2 hořáky sporáku a na střední teplotu. Na dno pánve kápněte 2–3 lžíce rostlinného oleje, aby se celé pokrylo. Nechte olej zahřát, dokud se nezačne třpytit, a poté hrudí opatrně opečte z obou stran, asi 3–4 minuty z každé strany. Pokud máte někoho, kdo vám pomůže pánev přidržet, použijte kleště k opatrnému zvednutí hrudí a držte ho ve svislé poloze, aby se opekly i okraje. Vyjměte hrudí z pek

(...více se dočtete ve zdroji)

Zdroj: článek Recepty na hovězí hrudí bez kosti

Poradna

V naší poradně s názvem STŘÍHÁNÍ MALIN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Mila.

Jak teď poznám o jaké maliny se jedná. Chci je ostříhat

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Zahradník.

Jak poznat o jaký typ maliny jde kvůli stříhání? Jak před stříháním malin poznat, jestli plodí v létě a nebo až na podzim? Když v zimě rostlina maliníku spí, tak na ní můžete poznat, o jaký typ se jedná, prozkoumáním jejich výhonů.
Malina, která plodí brzy v létě a potřebuje k tomu dvouleté dřevo, tak má dva druhy výhonů odlišených barvou a strukturou kůry. Jedny výhony mají hladkou a hnědou kůru a druhé mají kůru šedou až světle hnědou, hrubou a kůra se u nich také loupe.
Maliny, které plodí až na podzim na letošním dřevu mají všechny výhony stejné šedé s hrubou olupující se kůrou. Jak můžete maliny v zimě ostříhat?
Malinám plodícím v létě uřízněte hned u země VŠECHNY šedé výhony s olupující se kůrou a skovejte si je na podpal letních táboráků. Prostříhejte slabé a neperspektivní výhony s hnědou hladkou kůrou tak, aby vám zůstal vždy nejsilnější výhon s dostatečným prostorem pro skvělé pronikání světla a dobré proudění vzduchu. S ohledem na to začněte odstraňovat všechny tenké, zakrnělé, zkroucené výhony a pokračujte v prostříhávání, dokud se nepořádek nevyčistí. Pokud máte málo místa, můžete výhony zkrátit o 1/3. Pak připevněte výhony k rámu nebo mříži. Použijte biologicky odbouratelný provázek, jako je juta, a přivažte s ním každý výhon volně, ale pevně k rámu / mříži / drátu. Přivázání zabrání jejich ohýbání pod tíhou plodiny. Také to velmi usnadňuje prořezávání v dalších letech – přivázané výhony jsou ty, které příští zimu odstraníte.
U malin, které plodí až na podzim a mají v zimě všechny výhony stejné (šedé a hrubé), tak seřízněte všechny až u země.

Zdroj: příběh Stříhání malin

Jak vyčistit mřížky sporáku

Mřížky patří mezi nejvíce znečištěné části sporáku. Mastnota se na nich pálí při každém vaření a rychle tvrdne.

Postup čištění:

  1. Namočte je do horké vody s jarovým roztokem na 20–30 minut.
  2. Přidejte dvě lžíce jedlé sody — pomáhá rozpustit připáleniny.
  3. Drhněte kartáčkem nebo houbičkou.
  4. U silného zanesení vytvořte pastu z jedlé sody a vody, potřete mřížky a nechte působit přes noc.
  5. Opláchněte a důkladně osušte.

Zdroj: článek Jak vyčistit plynový sporák

Příběh

Ve svém příspěvku CHOROBY ČMELÁKŮ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Iveta Sekerešová.

Dobrý den
Letos mám čmelín prvním rokem a chtěla jsem chov rozšířit na příští rok, jelikož se ukázalo, že se ve čmelíně od jara dařilo. V průběhu července jsem zaznamenala, že čmeláci vylétají méně a méně až přestali na konci července létat úplně. Chtěla jsem se tedy do úlu podívat a co jsem viděla mě překvapilo. Od vlezu celá polovina bavlny byla úplně tvrdá a zatuchlá, připadalo mě to jako plíseň. Celé jsem to ještě neprohrabala, tak nevím jak to je uvnitř mezi bavlnou. Mohl by mě prosím někdo poradit, abych neudělala raději nějakou chybu příští rok? A jak popřípadě vyčistit úl aby se to již neopakovalo.
Se srdečným pozdravem Iveta Sekerešová

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Reagovat

Zdroj: příběh Choroby čmeláků

Tymián čaj

Tymián má poměrně velké množství silice obsahující tymol (až 3,5 %) a další účinné látky, jako je cymol, karvakrol, a-pinén, linalol, borneol a cineol, dále až 10 % tříslovin, organické kyseliny, hořčiny, saponiny a flavonoidy. Léčivé účinky této byliny můžeme využít například prostřednictvím výluhu. Čaj lze připravit jak z čerstvého, tak ze sušeného tymiánu. Měla by se sbírat nať kvetoucí nebo nať těsně před rozkvětem. Tymián lze sušit ve svazcích, které se zavěsí na šňůru v suché a vzdušné místnosti, nebo umělým teplem (v sušičce) při maximální teplotě 40 °C.

Příprava čaje: 1 plnou lžíci tymiánu vložte do hrnečku se 150 ml studené vody a pomalu přiveďte k varu. Poté sejměte ze sporáku a nechte 10 minut louhovat. Sceďte a oslaďte nejlépe medem.

Pozitiva tymiánového čaje:

  • působí proti průjmům a nadýmání, při zánětech zažívacího traktu;
  • mírní kašel a bolest v krku při léčbě nachlazení, působí protizánětlivě;
  • je účinný proti bakteriím a plísním, střevním prvokům a parazitům;
  • stimuluje produkci bílých krvinek, čímž zvyšuje odolnost organismu;
  • je vhodný při inhalacích, jako ústní voda nebo kloktadlo;
  • pomáhá při infekcích močových cest a močového měchýře, účinkuje jako diuretikum.

Pozor, jeho nadužívání může způsobit tyreotoxikózu, proto (nejen) čaj konzumujte s mírou. Tymián se úspěšně používá ve formě kloktadel, koupelí (působí výborně na regeneraci buněk pleti) a jako koření do různých jídel (zlepšení trávení, proti nadýmání).

Příprava tymiánových kapek: 150 g čerstvě nasekané natě tymiánu vložte do zavařovací sklenice. Přidejte 300 ml čistého alkoholu z lékárny a vše nechte jeden týden odpočívat. Čas od času obsah sklenice promíchejte. Po týdnu sceďte, zřeďte 300 ml převařené vody a naplňte do malých skleniček. Kapky uchovávejte v chladu a temnu.

Příprava tymiánu k inhalaci: 1 l vody přiveďte k varu a přidejte 3 lžíce tymiánu. Hrnec odstavte ze sporáku. Vše nechte asi 10 minut louhovat. Připravený nálev vlijte do misky a můžete inhalovat.

Příprava koupele s tymiánem: Do většího hrnce nasypte 1–2 hrsti čerstvého nebo sušeného tymiánu. Přilijte 2–3 l vařící vody. Nechte 10 minut louhovat a nakonec opatrně sceďte. Tento koncentrát si pak přidejte do teplé vody ve vaně.

Tip: Čerstvou nať tymiánu lze použít na poštípání hmyzem.

Zdroj: článek Tymián obecný (Thymus vulgaris)

Příběh

Ve svém příspěvku ZAZIMOVÁNÍ ČMELÍNA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Anna.

Takže je dobré po zimě čmelín vyčistit a na jaře opět naplnit ? V hnízdě zůstane vosk,dá se nějak využít?

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Reagovat

Zdroj: příběh Zazimování čmelína

Použijte metodu našich babiček, která naprosto spolehlivě zabírá. Ocet je jak k pračce, tak k přírodě mnohem šetrnější než k čištění nabízené chemické výrobky, navíc je výborný proti vodnímu kameni, dezinfikuje a po vyprání není cítit. Na čištění pračky si tedy připravte ocet, klidně stačí běžný typ. Pokud chcete, můžete použít i ocet bílý, bez přidaných barviv. Doporučuje se přidat i sáček prací sody zakoupené v drogerii. Pak si ještě připravte starý zubní kartáček a utěrku z mikrovlákna. Půl hrnku sody nasypte do přihrádky na prací prášek a ocet dejte až po okraj do oddílu pro máchání. Poté nastavte pračku na ten nejdelší cyklus a nejvyšší možnou teplotu, tedy 90 až 95 °C, a spusťte program. Doporučuje se vypnout pračku dříve, než přejde prací cyklus do fáze máchání – přerušte jej a nevypouštějte vodu. Vodu s octem můžete v pračce nechat přes noc. Přesvědčte se, zda se nedá pračka otevřít, když je plná. Následně nechte celý program projet ještě jednou naprázdno bez přerušení s polovinu octa vloženého rovnou do praní a bez sody.

Poté přichází na řadu manuální čištění. Vyjměte zásuvku na prací prostředky a propláchněte ji sprchou. Starým zubním kartáčkem pak vyčistěte vše, co se octem a sodou ještě nepodařilo odstranit. Vyčistěte i otvor, kam se zásuvka umisťuje. Stejně tak očistěte těsnění kolem otvoru na plnění, vyndejte zapomenuté papírové kapesníky a zachycené vlasy. Pak vše vytřete vlhkým hadrem.

Čištění pračky octem zaručeně zabírá. Nezapomeňte nakonec vyčistit filtr pračky. Při čištění filtru možná objevíte mince, knoflíky, sponky a spoustu dalších „pokladů“. Pak už jen pračku otřete zvenčí. Zubní kartáček se hodí na spáry, drážky i okraje tlačítek. Je dobré pračku i odpojit od vody, odsunout ji a vyčistit spoustu usazeného prachu za ní.

Zdroj: článek Čištění pračky sodou

Příběh

Ve svém příspěvku JAK OLOUPAT DÝŇOVÉ SEMENO se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jana.

Dobrý den,
U nás doma se dýňová semínka sušila v troubě a suchá se pomocí zubů vylupovala. Upražená semínka musela být růžová. Pražila se pomalu na sucho. Později jsme semínka vylupovala těmito způsoby jak suchá, tak čerstvá (u čerstvých je to větší problém):
1. Přejeďte nehtem středem boční rýhy jádra co nejdále a poté tlakem palce a prsteníčku rozlomte v rýze.
2. Tlakem postupně ulomte u zobáčku obě vyvýšené strany. Zobáček by měl směřovat k vám. Poté jádro vyjměte, příp. nutno ještě trochu někde odlomit kousek slupky.
3. Tlakem na boční hrany pomocí prstů ve špičce semena se vám slupka rozevře a tu ještě trochu odlomte a máte jádro venku.
4. Jádro se slupkou vložit do úst, slupku okousejte, jádro snězte a slupku vyplivněte.
Je jen na Vás jaký postup si vyberete :)

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jiří Šrámek.

Děkuji..

Zdroj: příběh Jak oloupat dýňové semeno

Krůtí karbanátek s mrkví a cuketou

Dopřejte si zdravou variaci na klasický karbanátek s mým receptem na krůtí karbanátek s mrkví a cuketou! V průběhu let jsem experimentoval s nespočtem receptů, ale tato osvědčená položka v menu bere na první místo nejlepší krůtí karbanátek. Tento recept, vyrobený z čistých, běžných ingrediencí a připravený v méně než 5 krocích, vážně nemůže být jednodušší (ani lahodnější). Šťavnatý a neuvěřitelně chutný karbanátek lze grilovat, na sporáku nebo grilovat v troubě. Tento recept miluji pro návštěvy. Minimální příprava a krátká doba vaření jsou ideální pro rušné všední večery! Přidejte své oblíbené ingredience a užijte si neodolatelný karbanátek bez výčitek svědomí! Můj trik na báječný krůtí karbanátek spočívá v přidání strouhané cukety a mrkve! Ano, čtete správně! Chuť je naprosto neuvěřitelná a přidané živiny jsou jen bonus!

Ingredience

  • 1/2 kila libového mletého krůtího masa;
  • 1 celé rozšlehané vejce;
  • ½ hrnku strouhané cukety;
  • ½ hrnku nastrouhané mrkve;
  • 2 stroužky prolisovaného česneku;
  • 1 lžíce worcesterské omáčky;
  • ½ lžičky chilli prášku;
  • ½ lžičky kmínu;
  • ¾ čajové lžičky soli;
  • ½ čajové lžičky hrubě mletého černého pepře;
  • 4 brioškové hamburgerové housky, rozkrojené a opečené.

Přílohy dle vašeho výběru: hlávkový salát, rajče, okurka, cibule, majonéza, hořčice, kečup.

Postup

Předehřejte gril na 200 stupňů.

Ve velké míse smíchejte krůtí maso, vejce, cuketu, mrkev, česnek, chilli prášek, kmín, sůl a pepř. Jemně promíchejte ingredience a vytvarujte 4 karbanátky.

Položte karbanátky na gril. Grilujte přibližně 5 minut z každé strany nebo dokud vnitřní teplota nedosáhne 74 stupňů C; otočte pouze jednou. Přendejte do housek a navrch dozdobte svou oblíbenou přílohou.

Tipy na přípravu

  • Alternativou ke grilování je grilování na sporáku s grilovací pánví (nezapomeňte přidat trochu řepkového oleje) nebo v grilu v troubě.
  • Miluji briošky, ale použijte jakékoli hamburgerové bulky, které máte rádi. Pro bezlepkovou alternativu se bulkám vyhněte a pro perfektní zábal použijte římský salát nebo bostonský salát.
  • Buďte kreativní s ingrediencemi. Barbecue omáčka, dresink tisíce ostrovů, sýr, majonéza, medová hořčice, klíčky, karamelizovaná cibule a papriky, slanina... seznam je nekonečný. Mňam!!

Zdroj: článek Krůtí karbanátky

Poradna

V naší poradně s názvem ZMĚNA DODAVATELE U PŘÍPOJKY ELEKTŘINY NA CHATĚ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ivo ing malý.

Vážení,mám el.přípojku na chatě na Vlčkové u Zlína asi od roku 1975 tj.cca45let.Spotřebu mám malou,na sekání trávy,občas světla,mám83let,takže údržbu a ostatní práce dělá syn.Mám e-on,kterému jsem platíval napřed asi 400kč,potom 600kč,pak 1200 kč a dnes jsem dostal fakturu od stejné firmy na 1600kčza rok,spotřeba tak za 100kč.Potřeboval bych poradit jak najít jinou firmu,levnější a jak se u ní přihlásit.Předem s díky Ing.Ivo Malý

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Milda.

Tohle neustálé zvyšování elektřiny kvůli dotacím na obnovitelné zdroje je fakt hrozné. Pak lidi, jako vy, co mají spotřebu nula nula nic, tak musí platit takové peníze. Vlčková patří do území, kde vládne E-ON a je velmi nepravděpodobné, že získáte dlouhodobě nižší cenu u nějaké konkurence. Situaci můžete prozkoumat telefonem na ČEZ a zeptáte se na jejich nabídku. Pokud s ní budete spokojen, tak za vás kompletně zařídí převod z E-ON na ČEZ. U ČEZu si můžete objednat, aby vám zavolali, čím ušetříte za telefonní poplatky. Objednávku hovoru provedete zde: https://www.cez.cz/cs/prejd…

Zdroj: příběh Změna dodavatele u přípojky elektřiny na chatě

Jak udržet plynový sporák dlouhodobě čistý

  • Po každém vaření setřete povrch, dokud je mírně teplý.
  • Jednou týdně umyjte mřížky a knoflíky.
  • Nečekejte, až se mastnota připálí — prevence je vždy jednodušší.
  • Používejte ochranné kryty hořáků, pokud vám vyhovují.

Zdroj: článek Jak vyčistit plynový sporák

Samotné čištění filtru

  1. Připravte misku pod otvor, odkud bude vytékat voda.
  2. Pomalu odšroubujte filtr a nechte vodu vytéct.
  3. Vyjměte filtr a odstraňte pevné nečistoty: vlasy, mince, gumičky, knoflíky, písek, textilní kousky.
  4. Pomocí kartáčku filtr vyčistěte ze všech stran.
  5. Zkontrolujte i prostor uvnitř pračky – často v něm bývají drobné předměty, které se do filtru nevešly.
  6. V případě zápachu opláchněte filtr v roztoku vody s octem (1:1).

Zdroj: článek Jak vyčistit vodní filtr v pračce

Jak vyčistit povrch sporáku

Povrch může být smaltovaný, nerezový nebo skleněný. Každý vyžaduje trochu jiný přístup.

1. Smaltovaný povrch

Je poměrně odolný. Použijte jar, ocet nebo pastu z jedlé sody a jemné houbičky. Vyhněte se drátěnkám — mohou zanechat škrábance.

2. Nerezový povrch

Čistěte hadříkem z mikrovlákna a roztokem vody s octem. Nerez vždy utírejte ve směru vláken, aby nezůstaly šmouhy.

3. Skleněný povrch

Používejte čistič skla nebo ocet. U připálenin pomůže pasta z jedlé sody. Vyhněte se tvrdým drátěnkám.

Zdroj: článek Jak vyčistit plynový sporák

Jak vyčistit hořáky plynového sporáku

Hořáky mohou být zanesené mastnotou nebo drobnými zbytky jídla, což ovlivňuje kvalitu plamene.

Postup:

  1. Odstraňte kryty hořáků a sundejte jednotlivé části.
  2. Namočte je do horké vody se saponátem.
  3. Pomocí kartáčku očistěte malé otvory hořáků — nesmí být ucpané.
  4. Použijte jedlou sodu pro odstranění připálenin.
  5. Nechte zcela vyschnout, než je vrátíte zpět — vlhkost může narušit zapalování.

Zdroj: článek Jak vyčistit plynový sporák

Myslivecké knoflíky

  • 400 g hladké mouky
  • 200 g másla
  • 50 g cukru moučka
  • 2 žloutky
  • 2 lžíce mléka

Vrchní hmota – poleva:

  • 3 bílky
  • 200 g cukru
  • 200 g mletých ořechů
  • celé půlky jader ořechů na ozdobení

Z vypracovaného a vyváleného těsta vykrajujeme kolečka. Z cukru ušleháme tuhý sníh, do kterého přidáme cukr a jemně mleté ořechy. Z této ořechové hmoty tvoříme pomocí sáčku kopečky na připravená kolečka, která ozdobíme ořechem a pečeme v mírně vyhřáté troubě. Poté se vše jen pocukruje.

Zdroj: článek Nejlepší recepty na vánoční cukroví

Pomůcky

  • Libovolná příze nebo vlna: na dečky se hodí Sněhurka, svetr si můžete uháčkovat z jakékoliv vlny. Můžete použít i netradiční materiály, například přírodní lýko.
  • Háček: povětšinou si vystačíte se dvěma háčky. Háček na háčkování příze bývá bílý (velikost 0–6; čím větší číslo, tím menší očko, nejčastěji používaná je asi velikost 2). Háčky na háčkování vlny bývají barevné (velikost 2–5,5; čím větší číslo, tím větší očko, ideální je velikost 3,5).
  • Nůžky.
  • Předpis háčkovaného vzoru: najdete jej v časopisech, v různých publikacích i na internetu.
  • Jehla na koberce: má tupou špičku a velké oko.
  • Občas i další pomůcky, jako jsou pletací jehlice, knoflíky nebo korálky.

Zdroj: článek Háčkování pro začátečníky

Jak a proč čistit pračku

Filtr hrubých nečistot pračky byste měli čistit hned několikrát ročně, neboť zanesený filtr může dokonce ucpat odtokovou hadici. Návod, jak filtr vyčistit, a zejména jak se k němu dostat, najdete v manuálu k vašemu přístroji. Obecně jde jen o to, dostat se k filtru, vyjmout jej, a mechanicky jednoduše odejmout usazené nasbírané nečistoty.

V hadicích se také usazuje značné množství nečistot, proto je potřeba vše důkladně čistit.

Spoustu nečistot najdete zejména v prostoru určeném k dávkování prášku či aviváže a také na těsnicí gumě bubnu, kde se s oblibou špína usazuje. Její odstranění je jednoduché a zvládnete jej třeba jen s pomocí hadříku či houbičky a trochy čisticího prostředku.

Nejproblematičtější je čištění bubnu pračky, který bývá zanesený z vnější strany, k níž nemáme volný přístup. Na mechanické čištění s hadříkem proto můžeme zapomenout. K čištění bubnu od usazenin nebo vodního kamene pomohou speciální přípravky nebo i domácí suroviny. Předem byste si ale měli dobře prostudovat například jak vyčistit pračku octem. Nadměrné množství octa totiž poškozuje gumové části pračky, a mohli byste si tak spíše uškodit. Tři šálky octa a běžný prací program třikrát do roka postačí. Alternativou je například využití sody. Chcete-li vyčistit pračku sodou, stačí ji nasypat do přihrádky namísto prášku a opět spustit praní. Pomůže vám od usazenin i vodního kamene. Pokud ale potřebujete vyčistit pračku od plísně, často doprovázené i nepříjemným zápachem, vsaďte raději na specializované přípravky volně dostupné v drogeriích. A pro příště raději nechávejte pračku pootevřenou, a občas zvolte i vyšší teplotu praní. Jinak vás zápach a nečistoty pravděpodobně i po čištění znovu brzy navštíví.

Nečistoty, které zůstávají v pračce, následně způsobují plísně a zápach.

Zdroj: článek Jak vyčistit pračku

Čištění trouby Mora

Čištění moderní trouby Mora je mnohem snazší. Nové výrobky jsou totiž opatřeny samočisticí funkcí.

Water system Mora

Water system je speciální program na čištění trouby. Pomocí této funkce se trouba sporáku MORA čistí velmi snadno, bez velké námahy a téměř sama.

Jak program čištění funguje

Stačí do pekáče nalít přibližně 0,5 l vody a vložit jej na dno trouby. Teplotu na termostatu nastavte asi na 50–60 °C na dobu 30 minut. Po uplynulém čase troubu vypněte. Vnitřek trouby se hezky „odmočí“ a trouba se snadno vytře.

Zdroj: článek Jak vyčistit troubu

Rychlé shrnutí

Čištění plynového sporáku může být snadné, pokud víte, jak na to. Jedlá soda, ocet, teplá voda a trochu trpělivosti zvládnou většinu nečistot. Pravidelná údržba zajistí, že sporák bude fungovat efektivně, bezpečně a bude stále vypadat jako nový.

Zdroj: článek Jak vyčistit plynový sporák

Bezpečnost na prvním místě

Před čištěním plynového sporáku vždy:

  • vypněte přívod plynu,
  • nechte sporák zcela vychladnout,
  • odpojte elektrické zapalování (pokud je to možné),
  • odstraňte volné části – mřížky, hořáky, kryty hořáků.

Zdroj: článek Jak vyčistit plynový sporák

Autoři uvedeného obsahu

 Mgr. Jiří Dvořák

 Mgr. Světluše Vinšová

 Mgr. Jana Válková

 Bc. Jakub Vinš

 Mgr. Michal Vinš


jak vyčistit karpální tunely
<< PŘEDCHOZÍ PŘÍSPĚVEK
jak vyčistit krev v těle
NÁSLEDUJÍCÍ PŘÍSPĚVEK >>
novinky a zajímavosti

Chcete odebírat naše novinky?


Dokažte, že jste člověk a napište sem číslicemi číslo dvacetsedm.