Informace od profesionálů

MENU

  

CHOROBY

  

PĚSTOVÁNÍ

  

ŠKŮDCI

  

RECEPTY

  
Téma

JAK VYČISTIT POLÉVKU

OBSAH

Jak vyčistit rošt trouby

Rošty a plechy umyjte ve vodě s odmašťovačem, vyčistěte houbičkou a opláchněte čistou vodou, a to po každém použití trouby.

Zdroj: Jak vyčistit troubu

Poradna

V naší poradně s názvem WWW.HOVĚZÍ POLEVKA-ČISTIT se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Trvalová Dagmar.

Jak vyčistit hovězí polévku.Mám vývar z hov. kostí a je bílý,Jak ho vyčistit i když jsem pěnu odebrala. Děkuji.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Hovězí vývar vyčistíte tak, že do horkého vývaru rozmícháte vaječný bílek bez žloutku. Bílek na sebe naváže všechny drobné nečistoty a jde pak dobře vychytat přes cedník. Výsledkem je průzračný vývar.

Zdroj: diskuze Www.hovězí polevka-čistit

Jak vyčistit stříbro octem

Čištění octem je velmi levné a snadné. Do zhruba jednoho litru horké vody přidáte velkou lžíci octa. Do této směsi pak přibližně na čtvrt hodiny vložíte stříbrný předmět, který chcete vyčistit. Po uplynutí dané doby jej otřete a je hotovo.

Zdroj: Jak vyčistit stříbro

Poradna

V naší poradně s názvem POLÉVKY. se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Sylva..

Můžu polévku kuřecí vývar z ní.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Jestli myslíte kuřecí polévku při léčbě Warfarinem, tak samozřejmě můžete. Kuřecí maso obsahuje jen zanedbatelné množství vitamínu K, který ovlivňuje účinky Warfarinu. Ani vývar z kuřecího masa nebude obsahovat vitamín K.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Dotaz

Zavařování zabijačkové polévky

Tuto silnou polévku procedíme a horkou plníme do plechovek nebo předehřátých sklenic. Ve sklenicích necháváme 2 cm volné. Litrové sklenice sterilujeme 1 a 3/4 hodiny, 2 litrovky 2 a 3/4 hodiny. Spotřebováváme do 2 až 3 měsíců. Polévku můžeme zavařit rovnou i s kroupami, potom necedíme.

Zdroj: Zavařování vývaru

Fazolová polévka z konzervy

Ingredience: 50 g anglické slaniny, 2 cibule, olej, 4 konzervy sterilizovaných fazolí, sůl, 3 lžíce hladké mouky

Postup: Na oleji opražíme nadrobno nakrájenou cibulku, zasypeme moukou. Tuto cibulovou jíšku zalijeme studenou vodou a pečlivě rozmícháme. Poté přidáme fazole z konzervy a provaříme. Nakonec vmícháme nadrobno nakrájenou a osmahnutou slaninu a polévku dochutíme solí a polévkovým kořením. Podáváme s tmavým pečivem.

Zdroj: Recepty na fazolovou polévku

Diskuze

V diskuzi ZAZIMOVÁNÍ ČMELÍNA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Anna.

Takže je dobré po zimě čmelín vyčistit a na jaře opět naplnit ? V hnízdě zůstane vosk,dá se nějak využít?

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Zazimování čmelína

Rajská polévka se smetanou

Ingredience: 800 g zralých rajčat, 1 l zeleninového vývaru, 200 g zakysané smetany, 4 snítky tymiánu, svazek bazalky, černý pepř.

Technologický postup: Rajčata omyjeme a odstraníme z nich stopky. Slupku nařízneme do křížku. Rajčata na chvíli ponoříme do vroucího zeleninového vývaru, poté je vyjmeme, zchladíme studenou vodou a oloupeme. Plody rozpůlíme a vybereme z nich zrníčka. Dužinu nakrájíme na velké kostky, část jich odložíme stranou. Do vývaru dáme rajčata a zakysanou smetanu, ještě jednou necháme přejít varem a pak polévku dobře rozmixujeme. Znovu ji ohřejeme. Bylinky omyjeme a otrháme lístky. Část ponecháme v celku, část posekáme a přidáme do polévky. Výrazně opepříme. Polévku na talíři ozdobíme celými lístky bylinek a kousky rajčat.

Zdroj: Jednoduchý recept na rajskou polévku

Diskuze

V diskuzi CHOROBY ČMELÁKŮ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Iveta Sekerešová.

Dobrý den
Letos mám čmelín prvním rokem a chtěla jsem chov rozšířit na příští rok, jelikož se ukázalo, že se ve čmelíně od jara dařilo. V průběhu července jsem zaznamenala, že čmeláci vylétají méně a méně až přestali na konci července létat úplně. Chtěla jsem se tedy do úlu podívat a co jsem viděla mě překvapilo. Od vlezu celá polovina bavlny byla úplně tvrdá a zatuchlá, připadalo mě to jako plíseň. Celé jsem to ještě neprohrabala, tak nevím jak to je uvnitř mezi bavlnou. Mohl by mě prosím někdo poradit, abych neudělala raději nějakou chybu příští rok? A jak popřípadě vyčistit úl aby se to již neopakovalo.
Se srdečným pozdravem Iveta Sekerešová

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Choroby čmeláků

Gulášová polévka s párkem

Suroviny:

  • 3 ks brambor
  • 1 ks cibule
  • sušený česnek
  • 1 lžička gulášového koření
  • 1 lžička mletého kmínu
  • 2 lžičky mleté sladké papriky
  • 3 lžíce hladké mouky
  • olej
  • 2 ks párků
  • sůl, pepř
  • 1,5 l vody

Postup:

Párky nakrájejte na kolečka. Brambory oloupejte a nakrájejte na malé kostky, cibuli očistěte, nakrájejte na drobno a osmažte na rozpáleném oleji. Přidejte papriku, gulášové koření a promíchejte. Poté vložte nakrájený párek. Lehce ho orestujte, zalijte vodou a dochuťte kmínem, pepřem, solí a majoránkou. Nakonec přisypte brambory a vařte, dokud nezměknou. Polévku podávejte s čerstvým pečivem.

Zdroj: Recepty na gulášovou polévku

Výborná fazolová polévka od babičky

Ingredience: 100 g másla, 1 pórek, 80 g hladké mouky 2–3 l vody, 500 g fazolí, 2 ks mrkve, na ozdobu petrželka, podle chuti sůl, polévkové koření, mletý černý pepř

Postup: Fazole přebereme, vypereme, vsypeme do hrnce a zalijeme vlažnou vodou tak, aby byly dobře potopeny. Hrnec s fazolemi a vodou napůl přiklopíme pokličkou a vaříme doměkka. Zatím si očistíme zeleninu a zelené bylinky. Mrkev nakrájíme na kostičky. Pórek nakrájíme na kolečka. Bylinky nasekáme. Z másla a mouky si připravíme jíšku. K měkkým fazolím přidáme mrkev a chvilku povaříme. Pak přidáme petrželku, světlou jíšku, trochu mléka a při občasném míchání dobře provaříme. Fazolovou polévku dochutíme polévkovým kořením, pepřem a popřípadě i solí. Do polévky můžeme přidat kolečka párků. Záleží na chuti. Fazolovou polévku servírujeme teplou. Kdo má rád, může k fazolové polévce podávat chléb.

Zdroj: Recepty na fazolovou polévku

Jednoduchá rajská polévka

Ingredience: 1 lžíce hladké mouky, 1 rajský protlak, 2 kuličky nového koření, 1 bobkový list, 1 cibule, 1 hřebíček, špetka tymiánu, 1 lžíce másla, 1 l vody, 3 kuličky černého pepře, pažitka, sůl, 1 lžíce dětské krupičky, 1 vejce.

Technologický postup: V hrnci rozehřejeme máslo, zaprášíme ho hladkou moukou a připravíme světlou jíšku, kterou za stálého míchání zalijeme vodou. Přidáme celou menší oloupanou cibuli, bobkový list, celý pepř, nové koření, hřebíček a špetku tymiánu. Vmícháme větší rajčatový protlak, osolíme a vaříme 15 minut. Polévku přecedíme a přivedeme k varu. Do polévky můžeme přidat například kapání, které připravíme tak, že v misce smícháme vejce s dětskou krupičkou. Kapání poté zavaříme do polévky, krátce povaříme a odstavíme. Polévku ochutíme podle potřeby a přidáme nasekanou pažitku.

Zdroj: Jednoduchý recept na rajskou polévku

Hrachová polévka se slaninou

Ingredience:

  • 100 g sušeného hrachu
  • 100 g slaniny
  • 1 ks zeleninového bujonu
  • 100 g másla
  • 50 g hladké mouky
  • česnek
  • majoránka
  • pepř
  • sůl

Postup:

Přibližně do 1 litru vody dejte vařit hrách společně se zeleninovým bujonem, je lepší, budete-li mít hrách předem alespoň pár hodin namočený ve vodě. Hrách nechte úplně uvařit a mezitím z másla a hladké mouky připravte tmavší jíšku, kterou přidejte do polévky společně s prolisovaným česnekem, solí, pepřem a majoránkou a ještě krátce vařte. Současně pokrájejte na nudličky slaninu a orestujte ji na pánvi. Než polévku odstavíte, přimíchejte do ní osmaženou slaninu. Pak už můžete servírovat. Společně s hrachovou polévkou se často podávají opečené krutonky.

Zdroj: Recepty na hrachovou polévku

Jak vyčistit stříbro s kamínky

Stříbrné šperky s kamínky by se neměly vařit ani zalévat horkou vodou. Zde je vhodné využít k jejich čištění speciální přípravky. Jedná se o hadříky či ubrousky. Tyto přípravky se dají zakoupit v drogérii. Před čištěním šperky pořádně omyjeme v mýdlové vodě, aby se odmastily a odstranily nečistoty. Po skončení čištění je taktéž omyjeme a pak otřeme.

Zdroj: Jak vyčistit stříbro

Čistič stříbra

V některých obchodech se dá zakoupit speciální vata, která je přímo určená k čištění stříbra. Pomocí ní jednoduše otřete poškozené stříbro. Vata je použitelná vždy pouze jednou, po vyčištění se musí vyhodit.

Lešticí utěrka má speciální impregnaci a stříbrné šperky krásně vyleští a zabrání jejich opětovnému zčernání. I když časem hadřík může sám zčernat, pořád umí šperky dobře vyčistit.

Zdroj: Jak vyčistit stříbro

Rybí polévka z tresky

Suroviny:

  • 1,5 l vody
  • 300 g rybího filé z tresky
  • 100 ml kysané smetany
  • 50 g másla
  • 2 cibule
  • olej
  • 1 citron
  • 3 rajčata
  • 1 mrkev
  • 2 papriky
  • 1 rajský protlak
  • sůl, pepř, petrželka

Postup:

Rybí filé z tresky dáme vařit do osolené vody. Vaříme do měkka, pak tresku vyndáme a pokrájíme na kousky. Nadrobno nakrájenou cibulku orestujeme na oleji, přidáme oloupaná nakrájená rajčata, nakrájené papriky a mrkev na nudličky. Vše smícháme a chvilku restujeme. Poté přidáme rajský protlak, vývar z tresky, trošku citronové šťávy a vaříme asi 10 minut. Na pánev si dáme rozpustit máslo, opečeme kousky nakrájené tresky a nasypeme do polévky. Při podávání ozdobíme polévku lžící kysané smetany a kouskem petrželky.

Zdroj: Recepty na rybí polévku

Rajská polévka s noky

Ingredience: 1 l vody, 7 kuliček nového koření, špetka tymiánu, 3 bobkové listy, 10 kuliček černého pepře, 1 cibule, 100 g rajčatového protlaku, 3 stroužky česneku, cukr, sůl, mletý černý pepř.

Ingredience na noky: 2 lžíce hladké mouky, 1 lžička oleje, 1 vejce.

Technologický postup: Cibuli oloupeme a nasekáme najemno. Česnek oloupeme. V hrnci dusíme cibuli s novým kořením, celým pepřem, bobkovým listem a stroužky česneku, dokud nezesklovatí. Poté základ polévky zalijeme vodou. Až se voda začne vařit, vmícháme rajský protlak a tymián. Mezitím si v hrníčku rozšleháme vejce se špetkou soli, lžičkou oleje a asi 2 lžícemi hladké mouky a umícháme (vidličkou) hladké těstíčko. Až se začne rajská polévka vařit, vkládáme do ní lžičkou vykrájené malé nočky. Nakonec podle chuti (pokud je protlak moc kyselý) rajskou polévku dosladíme nebo přidáme trochu kečupu, sůl a pepř mletý. Rajskou polévku s nočky rozdělíme na talíře a ihned podáváme.

Zdroj: Jednoduchý recept na rajskou polévku

Gulášová polévka z mletého masa

Suroviny:

  • 2 kg brambor
  • 1 lžíce sušené majoránky
  • 1 ks masoxu
  • 1 lžíce česnekové pasty
  • 1 lžíce mleté sladké papriky
  • 2 ks cibule
  • 500 g mletého masa (může být vepřové i hovězí)
  • 3 lžíce mouky
  • mletý černý pepř
  • sůl
  • podle potřeby máslo

Postup:

Cibuli oloupejte a nakrájejte na půlměsíčky. Nakrájenou cibulku zpěňte na másle, vložte do ní mleté maso a asi 10 minut smažte za občasného míchání. Zaprašte mletou červenou paprikou, řádně promíchejte a hned podlijte horkou vodou, ale jen tak, aby vše bylo lehce pod vodou. V tuto chvíli můžete solit a kořenit dle své chuti. Dále přidejte na větší kostičky pokrájené brambory, masox, dolijte horkou vodou tak, aby vše plavalo a vařte ještě asi 5 minut. Mezitím si připravte máslovou jíšku a po 5 minutách ji vylijte do polévky a vařte zhruba dalších 20 minut, za tuto dobu už by měly být brambory také uvařené. Gulášovou polévku z mletého masa ochutnejte a případně dochuťte, nyní už můžete servírovat. Gulášovou polévku z mletého masa můžete podávat klidně i jako hlavní chod, protože dobře zasytí.

Zdroj: Recepty na gulášovou polévku

Vánoční rybí polévka z kapra

Suroviny:

  • kapří hlava, kapří odřezky, jikry nebo mlíčí a další jedlé vnitřnosti
  • cibule
  • 150 g másla
  • 300 g kořenové zeleniny (mrkev, petržel, celer)
  • pepř, zázvor, sůl, petržel
  • 50 g másla a 50 g hladké mouky na jíšku

Postup:

Na másle zpěníme nadrobno nakrájenou cibulku, přidáme nastrouhanou kořenovou zeleninu a osmahneme. Poté zalijeme vodou a přidáme kapří hlavu a odřezky. Vaříme asi 20 minut, potom přecedíme přes síto, dochutíme solí, pepřem a zázvorem. Polévku zahustíme jíškou připravenou z másla a hladké mouky. Přidáme jikry nebo mlíčí, pokud máme nějaké vnitřnosti a povaříme zhruba 10 minut. Po dovaření přidáme obrané maso z uvařené hlavy a odřezků a dozdobíme petrželkou. Podáváme s kostičkami osmažené housky.

Zdroj: Recepty na rybí polévku

Hrachová polévka se smetanou

Ingredience:

  • 100 g sušeného hrachu
  • 1 ks cibule
  • 1 l zeleninového vývaru
  • 50 ml smetany
  • 100 g másla
  • 50 g hladké mouky
  • olej na osmažení cibule
  • česnek
  • majoránka
  • pepř
  • sůl

Postup:

Alespoň pár hodin před tím, než budete polévku vařit, přeberte sušený hrách a namočte ho. Až se pustíte do samotného vaření, tak hrách dejte vařit. Než se dovaří, oloupejte cibuli a nakrájejte ji na drobné kostičky. Rozehřejte olej a nechte cibuli zesklovatět, přidejte uvařený hrách, vše zalijte zeleninovým vývarem nebo vodou a přidejte zeleninový bujon, osolte a opepřete dle potřeby a nechte krátce povařit. Mezitím si připravte tmavší jíšku z másla a hladké mouky, tu přidejte do polévky a vše ještě asi 10 minut povařte. Dochuťte česnekem a majoránkou, zjemněte smetanou, krátce povařte a můžete podávat. Vhodným doplněním této polévky je opečená slanina a krutony.

Zdroj: Recepty na hrachovou polévku


Autoři obsahu

Mgr. Michal Vinš

Mgr. Světluše Vinšová

Gabriela Štummerová

Mgr. Jana Válková

Nina Vinšová


ČeskéNápady

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP