Norimberská klobása bez uzení
Originální norimberské klobásy poznáte podle jedinečného vzhledu a hmotnosti. Jsou dlouhé asi 7 - 9 centimetrů a váží mezi 20 g a 25 g. Téměř na prst dlouhé a na prst tlusté, díky čemuž jsou ve srovnání s jinými klobásami poměrně malé.
Název Nürnberger Bratwurst je chráněným zeměpisným označením a smí být použit pouze v případě, že klobása byla také vyrobena v Norimberku. Jakmile si norimberský Rostbratwurst uděláte doma, pokud nebydlíte v Norimberku, stane se z něj Rostbratwurst v norimberském stylu.
Ingredience
Na 1 kg norimberských párků:
- 600 g vepřové plece nebo krkovičky;
- 400 g vepřového bůčku.
Koření na kg masa:
- 19 gramů soli;
- 2 gramy pepře;
- 1 g bílého pepře;
- 4 gramy majoránky;
- 1 g muškátového květu;
- 0,5 g nového koření.
Potřebujete toto vybavení:
- Mlýnek na maso.
- Mlýnek na koření / hmoždíř. Nejlepším způsobem mletí koření je mlýnek na koření . Případně je vhodná i malta. Nebo můžete použít již mleté koření. Doporučuji si je brousit sami.
- Plnička uzenin / nástavec na mlýnek na maso / ruční plnicí trychtýř. Potřebujete to, abyste dostali masovou hmotu do střeva. Pro začátek funguje i plnicí nástavec pro váš mlýnek na maso nebo ruční plnicí trychtýř.
- Přírodní střívka. K plnění klobásy potřebujete ovčí střívka ráže 20/22.
- Šicí jehla nebo párek. Jehlu potřebujete, pokud se při plnění dostal do klobásy vzduch.
- Ke kroucení potřebujete ovčí provázek ráže 20/22.
Postup
- Vepřovou plec a vepřový bůček nakrájíme na kousky velikosti mlýnku. Velikost můžete upravit podle toho, jak velký máte mlýnek na maso.
- Nyní rozdrťte koření na jemný prášek.
- Na kousky masa přidejte koření a dobře je vetřete.
- Maso necháme asi 1 hodinu zamrazit v mrazáku.
- Nyní maso umelte. Originální norimberský Rostbratwurst má jemné až hrubé zrno. Proto k tomu použijte nejmenší děrovaný kotouč (3 mm).
- Směs mletého masa několik minut dobře prohněteme. Hnětení dodá masu potřebnou vazbu.
- Naplňte svou masovou hmotu do střívek. K tomu natáhněte střívko na roh plničky a pomalu naplňte mírným tlakem. Zde musíte být velmi opatrní, jinak klobásy rychle příliš zhoustnou.
- Teď je zakruťte. Můžete se rozhodnout, jak velká má být vaše Norimberská klobása. Je důležité, abyste je otočili vždy opačným směrem. Tedy 1x dopředu a 1x dozadu. Norimberské Rostbratwurst se tradičně pohybují mezi 7 a 9 cm.
- Vezměte jehlu a propíchněte klobásu, abyste otevřeli všechny vzduchové otvory. Zabráníte tak jejich pozdějšímu prasknutí na grilu.
- Brambory rozkrojte napůl aby byly při
(...více se dočtete ve zdroji)
Zdroj: článek Domácí párky bez uzení