Téma: 

jak zavarit maso v troube


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

ZAVAŘOVÁNÍ V TROUBĚ

Jak zavařovat jablka v troubě

Je určitě výhodné mít po celý rok k dispozici strouhaná jablíčka na štrúdl, koláč či jiné dezerty. Zkuste si je připravit úplně jednoduše. Zavařování jablek probíhá klasickou sterilací při teplotě 75 až 85 °C v zavařovacích sklenicích. Omytá jablka oloupete, nastrouháte, vložíte do sklenic a zasypete cukrem (dle své chuti a dle sladkosti jablíček). Sklenice důkladně uzavřete (nejlépe šroubovací sklenice s víčky na závit) a naskládejte je na vyšší plech s vodou tak, aby se nedotýkaly. Poté je sterilujte v troubě vyhřáté na 200 °C cca 30 minut. Po uplynutí této doby je vyndejte z trouby a nechte je vychladnout otočené dnem vzhůru. Zavařeniny skladujte v temnu a chladu.

Detail odstavce: Jak zavařovat jablka v troubě
Zdroj: Zavařování v troubě
Zveřejněno: 5.7.2015


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

Diskuze: jak zavařit kapustu

Mám prosbu,jak zavařit kapustu,ne zelí,ale kapustu,jestli stačí slaný nálev,nebo ještě nějak dochutit a jak dlouho sterilovat.Gěkuji.

Zdroj: diskuze Jak zavařit kapustu
Odesláno: 3.11.2016 uživatelem Ludmila Morkusová
Počet odpovědí: 0

ZAVAŘOVÁNÍ OKUREK V TROUBĚ

Zavařování okurek v myčce

Pokud máte myčku nádobí, můžete okurky zavařit i v ní. Ano opravdu. V tomto případě se okurky ve sklenicích zalijí studeným nálevem, sklenice se důkladně uzavřou a naskládají do myčky dnem vzhůru. Myčku zapnete na nejdelší program a nejvyšší teplotu. Po ukončení mycího – v tomto případě zavařovacího – programu sklenice necháte vychladnout opět postavené na víčku, tedy dnem vzhůru.

Detail odstavce: Zavařování okurek v myčce
Zdroj: Zavařování okurek v troubě
Zveřejněno: 7.12.2017


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

ZAPEČENÉ BRAMBORY V TROUBĚ

Zapečené brambory s mletým masem

Ingredience: 500 g mletého masa, 700 g brambor, 500 g rajčat, 1 cibule, olej, 2 vejce, pepř, sůl, pažitka, 4 lžíce másla

Postup: Na oleji osmahneme mleté maso s cibulkou, osolíme, opepříme, přidáme pažitku a směs spojíme vejci. Brambory střídavě prokládáme v míse připravenou směsí. Poslední vrstvu ozdobíme rajčaty. Podlijeme trochou vody a pečeme. Po upečení povrch polijeme rozpuštěným máslem.

Detail odstavce: Zapečené brambory s mletým masem
Zdroj: Zapečené brambory v troubě
Zveřejněno: 25.9.2015


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

Diskuze: Zavařené rizky

Jak zavařit smažený řízek na cesty?dekuji

Zdroj: diskuze Zavařené rizky
Odesláno: 29.3.2016 uživatelem Petra
Počet odpovědí: 0

ZAVAŘOVÁNÍ V MIKROVLNNÉ TROUBĚ

Zavařování uzeného masa v mikrovlnce

Uzené maso v celku naskládejte do sklenice, bez vody, zavíčkujte a zapněte cca na 4 minuty na nejvyšší výkon. Nechte vychladnout a uskladněte v temnu a chladu.

Detail odstavce: Zavařování uzeného masa v mikrovlnce
Zdroj: Zavařování v mikrovlnné troubě
Zveřejněno: 3.10.2018


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

ZAVAŘOVÁNÍ MASA DO SKLENIC

Jak zavařit uzené maso do sklenic

Uzené maso dobře natlačíme do perfektně vymytých sklenic, a to dva až čtyři centimetry pod okraj, poté zalijeme šťávou, okraje sklenic dobře očistíme, upevníme víčka (s červenou těsnicí gumou), vložíme do zavařovacího hrnce, nalijeme horkou vodu asi 2 cm pod okraj víček a sterilujeme. Po zahřátí na 100 stupňů při této teplotě sterilujeme 1,5 hodiny, necháme vychladnout a po 24 hodinách sterilujeme ještě 1 hodinu opět při teplotě 100 stupňů. Sterilaci provádíme buď v zavařovacím hrnci, nebo ve vyšším hrnci, přičemž musíme použít na dno dřevěnou podložku nebo třeba utěrku. Zavařené maso necháme vychladnout a uskladníme v temnu a chladu. Sklenice se zavařeným masem takto vydrží několik měsíců.

Detail odstavce: Jak zavařit uzené maso do sklenic
Zdroj: Zavařování masa do sklenic
Zveřejněno: 1.10.2018


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

Diskuze: nutrie na maso

Našel jsem spoustu receptů na maso z nutrií, ale kde to maso koupím, jsem nenašel. Jsem okresu Nový Jičín. Můžete poradit? Děkuji.
Karel Klímek

Zdroj: diskuze Nutrie na maso
Odesláno: 15.6.2017 uživatelem Karel Klímek
Počet odpovědí: 4 Zobrazit odpovědi

ZAVAŘOVÁNÍ V MIKROVLNNÉ TROUBĚ

Zavařování pečeného masa v mikrovlnce

Pečené maso dejte do sklenic a zalijte výpekem. Zde je nutné nechat prostor mezi obsahem a víčkem alespoň 2,5 cm. Dobu sterilování na jednu sklenici zvýšíme u sklenic 0,7 l na 8–10 minut, u menších sklenic na 5–6 minut.

Detail odstavce: Zavařování pečeného masa v mikrovlnce
Zdroj: Zavařování v mikrovlnné troubě
Zveřejněno: 3.10.2018


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

Diskuze: sušičky ovoce diskuze

Jako pokud chcete sušit třeba maso, vyplatí se investovat do kvalitnější sušičky. Mohu říct, že jsem měla kulatou plastovou a maso jsem pak vyhazovala. Pak jsem si pořídila yden sušičku a maso je z ní opravdu výborné, protože má právě nastavitelný program a tudíž i termostat.

Zdroj: diskuze Sušičky ovoce diskuze
Odesláno: 14.3.2018 uživatelem Helenka
Počet odpovědí: 1 Zobrazit odpovědi

ZAVAŘOVÁNÍ MASA DO SKLENIC

Zavařování masa v troubě

Omyté a očištěné maso osolíme, opepříme, můžeme přidat česnek cibuli a koření. Podlijeme vodou a upečeme do poloměkka. Maso nakrájíme na kostky, důkladně natlačíme do sklenic, zalijeme 3–4 lžícemi šťávy z pečení, sklenice uzavřeme a sterilujeme v troubě. Teplota v troubě by měla být nastavena na 200 až 250 stupňů Celsia. Nejprve si připravíme mělký plech, na nějž sklenice postavíme. Tento plech je optimální pokrýt látkovou utěrkou, která zamezí prokluzu a případnému rozbití sklenic. Plech pak zalijeme vodou do výšky 2 až 3 centimetrů. U menších sklenic se doba zavařování pohybuje okolo 7 až 8 minut, u větších je potřeba 10 až 12 minut. Vždy je nutné mít zapnutý „horkovzduch“ a v případě potřeby lze doplnit horkou vodu. Sklenice po vytažení z trouby musíte položit dnem vzhůru. Nechat bychom je v této poloze měli zhruba do dalšího dne a pak je můžeme již obrátit a uskladnit v suchých a chladných prostorách.

Detail odstavce: Zavařování masa v troubě
Zdroj: Zavařování masa do sklenic
Zveřejněno: 1.10.2018


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

Diskuze: Re: nutrie na maso

Maso z nutrie jde koupit na farmách přímo od chovatelů. Obvyklá cena je 140 Kč za kilo masa. Seznam farem můžete vidět tady: www.goofle.cz/search…

Zdroj: diskuze Nutrie na maso
Odesláno: 15.6.2017 uživatelem Kamča
Počet odpovědí: 4 Zobrazit odpovědi

JAK ZAVAŘIT LEČO

Lečo jako polotovar

Ingredience: 2 kg paprik různé barvy, 2 kg rajčat, 5 velkých cibulí, 1 dl oleje, zavařovací sklenice s uzávěrem

Postup: Cibuli nakrájíme na tenká kolečka, zpěníme ji na oleji, přidáme na proužky nakrájené a jadřinců zbavené papriky a podusíme je cca 5 minut. K paprikám přidáme kolečka nakrájených rajčat a vše dusíme dalších 5 minut, často směs promícháme.

Před dokončením do směsi přidáme asi 1 dl oleje, promícháme a ještě horké lečo rozdělíme do čistých zavařovacích sklenic, důkladně uzavřeme víčky. Sterilujeme 15 minut při teplotě 90 °C.

Takto připravenou směs používáme jako polotovar na přípravu teplého leča nebo ji můžeme přidat pod pečené či dušené maso.

Detail odstavce: Lečo jako polotovar
Zdroj: Jak zavařit lečo
Zveřejněno: 7.12.2017


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

Diskuze: Kde koupím maso z Nutrie - Praha?

Prosím poraďte mi kde v Praze či blízkého okolí koupím maso z Nutrie??

Zdroj: diskuze Nutrie na maso
Odesláno: 5.11.2017 uživatelem Irena
Počet odpovědí: 4 Zobrazit odpovědi

ZAVAŘOVÁNÍ V MIKROVLNNÉ TROUBĚ

Zavařené ořechy

Ořechy zavaříte v mikrovlnce velmi rychle. Ořechy se zavařují na sucho, jen je naskládáte do sklenice a zavaříte v mikrovlnné troubě dle výše uvedených pravidel. Ořechy nežluknou, jsou jako čerstvé a výborné do pečiva.

Detail odstavce: Zavařené ořechy
Zdroj: Zavařování v mikrovlnné troubě
Zveřejněno: 3.10.2018


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

Diskuze: skopové maso cena

Nějaká prodejna v Ostravě která prodává skopové maso děkuji za info Ducarová.

Zdroj: diskuze Skopové maso cena
Odesláno: 21.11.2017 uživatelem Vladimíra Ducarová
Počet odpovědí: 1 Zobrazit odpovědi

ZAPEČENÉ BRAMBORY V TROUBĚ

Zapečené brambory se smetanou a masem

Ingredience: 400 g brambor, 2 lžíce nasekané petrželky, 1 vejce, 200 g tvrdého strouhaného sýra, 300 g vepřové kýty, 200 ml smetany na šlehání, sůl, pepř

Postup: Brambory a kýtu nakrájíme na plátky. Postupně klademe do pekáčku, vždy osolíme, opepříme. Vejce rozklepneme a rozšleháme, vlijeme ke smetaně a touto směsí zalijeme maso a brambory. Vložíme do trouby vyhřáté na 190 °C a pečeme, až je smetana na povrchu zlatá (45 minut). Zapečený pokrm můžeme posypat sýrem a nasekanou petrželkou.

Detail odstavce: Zapečené brambory se smetanou a masem
Zdroj: Zapečené brambory v troubě
Zveřejněno: 25.9.2015


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

Diskuze: Re: nutrie na maso

volejte 778043802 mam nutrie

Zdroj: diskuze Nutrie na maso
Odesláno: 26.9.2017 uživatelem Lukas
Počet odpovědí: 4 Zobrazit odpovědi

SKOPOVÉ MASO - RECEPTY

Skopová žebra na česneku

Ingredience: 8 ks skopových žeber, olej, 6 stroužků česneku, sůl, mletý pepř, kari, 3 lžíce hořčice, 20 g másla

Technologický postup: Olej smícháme s prolisovaným česnekem, přidáme sůl a pepř, promícháme. Touto směsí potřeme žebra a necháme odležet nejlépe přes noc. Pak je dáme na pekáč, potřeme kari smíchaným se 3 lžícemi hořčice, přidáme trošku másla, přikryjeme a pečeme 3 hodiny v troubě při 150 °C. Posledních 20 minut pečeme bez pokličky. Po upečení ihned podáváme.

Detail odstavce: Skopová žebra na česneku
Zdroj: Skopové maso - recepty
Zveřejněno: 15.2.2017

JAK NA ZAVAŘOVÁNÍ

Zavařování v mikrovlnce

Do mikrovlnné trouby vložíme maximálně 4 sklenice o obsahu do 0,7 l a sterilujeme 10 minut při teplotě 70 W (rozmrazování) a 10 minut na 100 W. Tento novodobý způsob sterilace je vhodný zejména pro menší množství zavařovaných sklenic. Lze použít jak klasická zavařovací víčka, tak i uzávěry twist-off. Nemusíte se bát, v mikrovlnné troubě tyto uzávěry nejiskří.

Detail odstavce: Zavařování v mikrovlnce
Zdroj: Jak na zavařování
Zveřejněno: 17.1.2015

HOLANDSKÝ ŘÍZEK

Holandský řízek v troubě

Ingredience: 500 g mletého masa (nejlépe vepřová plec), 200 g nastrouhaného eidamu, 1 hrnek mléka, sůl, pepř

Na obalení: vejce, strouhanka

Postup: Den předem promícháme maso s mlékem a dáme do lednice. Druhý den přidáme sýr, osolíme a opepříme. Navlhčenýma rukama tvarujeme řízky, které vložíme nejdřív do rozšlehaného vejce a následně obalíme ve strouhance, poté ještě jednou do vejce a znova do strouhanky. Takto připravené řízky položíme na plech vyložený pečicím papírem a dáme péct do předem vyhřáté trouby. Pečeme cca 20 minut. Podáváme s bramborovou kaší.

Detail odstavce: Holandský řízek v troubě
Zdroj: Holandský řízek
Zveřejněno: 6.8.2015

JABLKOVÁ POVIDLA PEČENÁ V TROUBĚ

Recept na jablečná povidla v troubě

Ingredience: 2 kg oloupaných jablek bez jadřinců, citron dle chuti a kyselosti jablek, 600 g cukru krupice, 1,5 lžičky mleté skořice, 2 vanilkové cukry

Postup: Jablka pokrájíme na kousky, rozmixujeme ponorným mixérem, dáme do vyššího pekáčku, podlijeme troškou vody (0,2 dcl), pokapeme citronovou šťávou a necháme rozpéct se špetkou nastrouhané citronové kůry. Během pečení mícháme, aby se nám nepřipálila. Pečeme na 180 °C, zamícháme po půlhodince, pak zase po půlhodince a opět po půlhodince. Když jsou jablka rozpečená, přidáme cukry, skořici a vše dohromady pečeme. Ochutnáme a popřípadě dochutíme. Protože používáme různé odrůdy jablek, budeme potřebovat povidla například přisladit nebo přikyselit. Povidla používáme na koláče, vdolky, palačinky, do buchet. Dají se i lehce zavařit do sklenic a použít, kdy se nám zlíbí. Pečená jablečná povidla plníme do skleniček od majonézy či přesnídávky, a to asi 1 cm pod okraj. Pevně uzavřeme a v hrnci s vodou (na dno dáme utěrku!) při 90 °C zavaříme cca 15 minut. Po vytažení ani neobracíme dnem vzhůru, jen necháme pomalu zchladnout.

Detail odstavce: Recept na jablečná povidla v troubě
Zdroj: Jablková povidla pečená v troubě
Zveřejněno: 19.1.2017

ZAVAŘOVÁNÍ V MIKROVLNNÉ TROUBĚ

Jak zavařit kompot v mikrovlnce

Zavařování v mikrovlnné troubě představuje pravděpodobně nejjednodušší způsob. Omyté plody se opatrně naskládají do sklenic, zalijí se cukerným roztokem, sklenice se uzavřou a dají do mikrovlnné trouby. Sklenice o obsahu 0,7 litru se v zapnuté mikrovlnce při základním nastavení výkonu na 700 W nechá 6 minut. Tato doba platí pro jednu sklenici, čas se tedy zvyšuje podle jejich počtu, viz výše. Při vyšším výkonu mikrovlnné trouby se doba zavařování zkracuje. Sklenice se do trouby staví po obvodu, ne na střed. Doba zavařování sklenic s menším objemem se snižuje v poměru k základní velikosti 0,7 litru, například sklenice s objemem 0,3 litru se zavařuje při výkonu 700 W pouze 3 minuty.

Ovoce se v mikrovlnné troubě samozřejmě zavařuje v zavíčkovaných sklenicích, které se ale plní tak, aby pod víčkem byla mezera alespoň 2 centimetry.

Doba zavařování dle výkonu mikrovlnné trouby:

  • výkon 700 W, čas 6 min
  • výkon 750 W, čas 5,6 min
  • výkon 800 W, čas 5,3 min
  • výkon 850 W, čas 5 min
  • výkon: 900 W, čas 4,6 min

Tip: Mikrovlnná trouba se může při přípravě kompotů využít i jinak, ovoce se v ní připraví a pak teprve zavaří klasickým způsobem. Výhodou je, že nemusíte připravovat cukerný nálev. Příkladem takového zavařování mohou být například velmi oblíbené a často zavařované jahody.

Postup: Jahody zbavíme stopek, omyjeme je studenou vodou a dáme do misky. Posypeme ovoce cukrem, přidáme vodu – na 2 hrníčky jahod se přidávají 2 lžíce cukru a 1 lžíce vody. Přikryjeme a v mikrovlnné troubě vaříme 2 minuty na nejvyšší stupeň. Jahody v misce promícháme a vaříme v mikrovlnce ještě jednu minutu. Ovoce necháme přikryté 5 až 10 minut mírně vychladnout a pak ho dáme do sklenic, které důkladně uzavřeme a sterilizujeme klasickým způsobem v hrnci s 85 °C horkou vodou 15 minut. Sklenice se po sterilizaci nechají vychladnout otočené dnem vzhůru.

Detail odstavce: Jak zavařit kompot v mikrovlnce
Zdroj: Zavařování v mikrovlnné troubě
Zveřejněno: 3.10.2018

ZAVAŘOVÁNÍ OKUREK V TROUBĚ

Zavařování okurek v horkovzdušné troubě

Zavařování v horkovzdušné troubě je dnes také velmi často používaný způsob. Sklenice se v tomto případě rozloží na plech s vyšší okrajem tak, aby se vzájemně nedotýkaly. Na plech se nalijí přibližně 3 centimetry vody a vloží se do trouby předehřáté na 150 °Celsia na 15 minut při zapnutém spodním i horním ohřevu. Teplota se potom sníží na 100 °Celsia, nechá se zapnutý jen spodní ohřev a steriluje se ještě 20 minut. Nakonec se sklenice nechají obrácené dnem vzhůru vychladnout.

Detail odstavce: Zavařování okurek v horkovzdušné troubě
Zdroj: Zavařování okurek v troubě
Zveřejněno: 7.12.2017

ZAVAŘOVÁNÍ V TROUBĚ

Jak zavařovat maso v troubě

Maso zavařujte bez kostí a raději libové, protože tuk se hůře steriluje a časem dostane nežádoucí příchuť. Někteří varují i před použitím cibule, která rychle kysne a může vám zničit vaše dílo. Přísady, jako je kmín, majoránka, česnek, nové koření a podobně, nesmějí být ničím znečištěny a doporučuje se raději je před zavařováním přecedit a k zavařenému masu do sklenic vůbec nepřidávat. Při zavařování masa je rovněž důležitá čistota rukou, surovin, nádob a všech ostatních pomůcek. Zavařujete-li do sklenic, umyjte sklenice i víčka v horké vodě se sodou a pak je dobře opláchněte pod tekoucí vodou. Gumové červené kroužky umyjte kartáčkem ve vodě se sodou, opláchněte je a pak je vypařte (nevařte) 10 minut nad vodou s jedlou sodou (na 12 kroužků 1 lžička sody na 1 l vody). Nechte uschnout na čisté utěrce. Maso si připravte tak, jak jste zvyklí, poté jím plňte čisté sklenice. Po naplnění pečlivě otřete okraje sklenic, nejprve čistou hadřičkou namočenou v teplé vodě, poté čistou suchou utěrkou (nebo lépe hadříkem namočeným v čistém lihu). Stejně ošetřete před uzavřením okraje víčka. Uzavřené sklenice dejte na plech s vodou tak, aby se nedotýkaly, a nechte sterilovat 4 hodiny v troubě vyhřáté na 80 až 90 °C. Pak troubu vypněte a nechte v ní stát sklenice do druhého dne. Po ukončení sterilace vyjměte sklenice z vody, zkontrolujte, zda víčka drží a pak sklenice uložte do chladna a temna. Nezapomeňte si na ně napsat datum sterilace. Zpočátku zavařeniny raději denně kontrolujte, později alespoň jednou za týden. Vadné zavařeniny buď ihned spotřebujte, nebo je zkuste ještě jednou převařit, a to 60 minut při 100 °C v plném varu. Před použitím vždy zkontrolujte obsah sklenice, jestli v ní nevidíte plynové bublinky, necítíte zápach či kyselost. Objevíte-li nějaké odchylky, je nutné celý obsah zničit.

Detail odstavce: Jak zavařovat maso v troubě
Zdroj: Zavařování v troubě
Zveřejněno: 5.7.2015

ZAVAŘOVÁNÍ V TROUBĚ

Výhody zavařování v horkovzdušné troubě

Předností zavařování v troubě je kromě časové úspory také absence velkého množství vody. Zavařovat můžete v troubě cokoli, například maso, houby, okurky, třešně a mnoho dalších plodin. V troubě je dostatek místa, takže můžete zavařit velké množství sklenic najednou. Nemusíte si kupovat speciální zavařovací hrnec. Zavařování v troubě je tedy vhodnou alternativou k objemným zavařovacím hrncům, s nimiž se vcelku obtížně manipuluje, problémy přináší rovněž jejich uskladnění, a nadto vám mohou poškodit sklokeramickou varnou desku.

Pokud se rozhodnete pro zavařování v troubě, nezapomeňte, že i zde jsou důležitým předpokladem úspěchu čisté sklenice a suchá, čistá víčka. Pozor: Při zavařování v troubě používejte jen sklenice s víčky na závit! Dále budete potřebovat plytký plech, někdo doporučuje pokrýt jeho dno látkovou utěrkou či plenou, která zamezí klouzání a případnému rozbití sklenic. Na plech vždy rozestavějte sklenice tak, aby se nedotýkaly. Poté plech zalijte vodou do výšky 2 až 3 centimetrů. Teplotu v troubě nastavte při zavařování na 200 až 220 stupňů Celsia. Plech se sklenicemi vložte do spodní části trouby a zapněte dolní i horní ohřev. Použijete-li menší sklenice, doba zavařování se bude pohybovat cca okolo 7 až 8 minut, u větších sklenic bude zapotřebí cca 10 až 12 minut. Přesná doba zavařování se může samozřejmě lišit u každé trouby a dle druhu zavařovaného ovoce či zeleniny. V zásadě platí, že měkké ovoce nebo zelenina se zavařuje kratší dobu než tvrdé druhy. U všech ostatních potravin a surovin – masa, ryb, ale i hotových jídel a polévek – se vychází z doby klasického zavařování v horké vodě. V případě většího množství zavařenin je dobré vyzkoušet sterilizaci jedné sklenice a pak podle ní zavařit všechny ostatní. Vždy nechejte zapnutý horkovzduch a v případě potřeby můžete na plech dolít horkou vodu. Zavařování v troubě zakončete stejným způsobem jako při klasickém zavařování v hrnci. To znamená, že se sklenice po vytažení z trouby otočí dnem vzhůru, a to nejlépe do dalšího dne. Poté je obraťte, zkontrolujte uzávěr a uskladněte je v suchých, chladných a tmavých prostorách.

Snadný, spolehlivý a šetrný způsob zavařování nabízejí například vybrané modely trub Gorenje, a to trouby z řady Gorenje Simplicity nebo trouba s technologií iChef+ nebo i další, které jsou vybavené speciálním programem na zavařování. V případě trouby iChef+ se pro zavařování používá režim ohřevu spodním topným tělesem společně s ventilátorem. Výrobci doporučují dobře uzavřené obyčejné sklenice s gumovou obroučkou a skleněným víčkem vložit do hlubokého pekáče. Najednou je možné zavařovat 6 litrových sklenic, nejlépe o stejné velikosti a obsahu. Do pekáče nalijte asi 1 litr vody tak, aby v troubě vznikla potřebná vlhkost, a zavařujte až do chvíle, dokud nezačne obsah sklenic vřít, to poznáte podle toho, že se objeví první viditelné bublinky. Pak už jen stačí ponechat zavařeniny pár desítek minut ustálit ve vypnuté troubě. Dále postupujte stejně jako u klasického zavařování, viz výše.

Ovoce i zeleninu bez problémů zavaříte také v elektrické či plynové troubě. I zde se doporučuje použít hlubší plech, který se zalije horkou vodou do výšky přibližně dvou centimetrů. Mezi sklenicemi by měl být rozestup, aby mezi nimi mohl proudit vzduch a zahřívání tak bylo rovnoměrné. Sklenice by se neměly dotýkat ani okraje plechu. Plech se vkládá do spodní poloviny předehřáté trouby. Elektrická trouba by měla být předehřátá asi na 95 °C, plynová pak na stupeň 1. Délka sterilace vychází z doby zavařování v klasickém zavařovacím hrnci.

Detail odstavce: Výhody zavařování v horkovzdušné troubě
Zdroj: Zavařování v troubě
Zveřejněno: 5.7.2015

ZAVAŘOVÁNÍ MASA DO SKLENIC

Zavařování masa na dovolenou

K zavařování syrového masa jsou mnozí skeptičtí, protože mají obavy z toho, že by maso zůstalo neuvařené. Pokud ale dodržíte postup zavařování masa do sklenic a doporučené doby vaření, maso se dokonale tepelně zpracuje během samotného zavařování.

V první řadě důkladně vymažte očištěnou sklenici sádlem, nasypte lžičku soli a naskládejte do sklenice kousky nakrájeného vepřového nebo kuřecího masa. Maso můžete do sklenic napěchovat a následně zalít vepřovým vývarem až po okraj. Následuje samotný proces zavařování. Do hrnce napusťte vodu a do ní vložte dobře zavřené sklenice s masem. Postavte na sporák a vařte alespoň hodinu. Obecně platí, že čím vyšší teploty uvnitř produktu docílíte, tím bude sterilita vyšší.

Po hodině vaření rychle zchlaďte, čímž opět snížíte riziko vytváření bakterií. Nechejte zavařené sklenice s masem odpočinout do druhého dne a proces vaření opakujte. Rozhodně nevařte kratší dobu než 1 hodinu a během vaření nestahujte z plotny. Došlo by k poklesu teploty a nedostatečnému zavaření. Opět nechejte vychladnout a skladujte v chladu a temnu. Pokud jste postupovali správně, bez problémů vám maso vydrží 3 měsíce a bude chutnat skvěle i na dovolené.

Pokud si na zavařování syrového masa netroufnete, můžete zavařit maso tepelně upravené. Předem si jej uvařte, poduste nebo upečte a poté postupujte úplně stejným způsobem. Zavařování již tepelně zpracovaného masa vám odpustí i drobné chyby při procesu zavařování a neklade vysoké nároky na dobu tepelné úpravy. Sterilita a pečlivá příprava masa jsou však stěžejní i v tomto případě.

Kromě masa jako takového si v domácích podmínkách můžete zavařit i polévky, tepelně upravené uzeniny, ryby (musí se konzervovat déle), hotová jídla bez mouky, a dokonce i pečivo. Až vyrazíte na chatu nebo na dovolenou k moři, budete mít s sebou dostatečnou zásobu zavařeného masa, na kterém si pochutnáte a dodáte si spoustu energie. Nespoléhejte se jen na rychlé občerstvení v místě dovolené a plnohodnotné stravování v restauracích doplňte i konzumací z vlastních zásob.

Detail odstavce: Zavařování masa na dovolenou
Zdroj: Zavařování masa do sklenic
Zveřejněno: 1.10.2018

ZAVAŘOVÁNÍ V TROUBĚ

Zavařování v mikrovlnné troubě

Sterilovat lze i v mikrovlnné troubě, a to velmi jednoduše. Čisté ovoce, zeleninu či houby naskládejte do sklenic, zalijte je cukerným roztokem nebo lákem, okraje sklenic osušte a uzavřete šroubovacím víčkem (nutné opravdu šroubovací víčko), ale nedotahujte příliš pevně. Do mikrovlnné trouby vložte zavřené sklenice po obvodu, ne na střed (pouze v případě, že zavařujete jen jednu sklenici, postavte ji doprostřed), a to maximálně 4 sklenice o obsahu do 0,7 l. Sklenici o tomto obsahu nechte v zapnuté mikrovlnce při jejím základním nastavení (výkon 700 wattů) 6 minut. Pozor, tato doba platí pouze pro jednu sklenici, čas sterilace se zvyšuje podle jejich počtu a naopak při vyšším výkonu mikrovlnné trouby se doba zavařování zkracuje. Například sklenice s objemem 0,3 litru se zavařuje při výkonu 700 W pouze 3 minuty.

Pro příklad uvádíme dobu sterilace 1 sklenice (0,7 l) při různých výkonech mikrovlnné trouby:

  • 700 W = 6 minut
  • 750 W = 5 1/2 minuty
  • 800 W = 5 1/4 minuty
  • 850 W = 5 minut
  • 900 W = 4 1/2 minuty

Pokud zavařujete více sklenic, musíte dobu sterilace vynásobit počtem kusů. To znamená, že při výkonu 850 W budete 2 sklenice sterilovat 10 minut (2x 5), 3 sklenice 15 minut a 4 sklenice 20 minut a stejně tak postupujte u jiných výkonů své mikrovlnné trouby.

Po skončení sterilizace vyndejte sklenice z trouby, dotáhněte víčko, obraťte a na 5 minut nechte stát dnem vzhůru, aby se uvnitř vyrovnala teplota. Výhodou tohoto způsobu zavařování je jeho rychlost, dále to, že na 10 sklenic spotřebujete jen 1 KWh a že lze společně zavařovat například okurky i ovoce, v neposlední řadě také to, že můžete zavařit jen malé množství sklenic.

Detail odstavce: Zavařování v mikrovlnné troubě
Zdroj: Zavařování v troubě
Zveřejněno: 5.7.2015

JAK SE DĚLAJÍ FRANCOUZSKÉ BRAMBORY

Jak dělají francouzské brambory "kluci v akci“

Ingredience: 1 kg předvařených brambor, 4 vejce, 1 smetana, 200 g cibule, 300 g uzeného masa (bůček), 10 stroužků česneku, kmín, pepř, muškátový oříšek, petrželka, 2 hrsti libečku, sádlo.

Postup: Cibuli nakrájíme na klínky, uzené maso z komína na kostky. Kostky uzeného masa vložíme do rozehřáté pánve a zprudka orestujeme. Na výpeku poté orestujeme cibuli a česnek. Směs v pánvi dochutíme pepřem, muškátovým oříškem a dvěma hrstmi nahrubo nasekaného libečku. Předvařené a oloupané brambory nakrájíme na silnější plátky. (Už když brambory vaříte, je potřeba myslet na to, aby byly na skus, tj. aby nebyly úplně rozvařené a nerozpadávaly se.) Pekáč vymažeme vepřovým sádlem a můžeme vrstvit. První vrstvu tvoří na dno vyskládaná kolečka brambor, jež zasypeme ochucenou směsí z pánve a na ni položíme druhou vrstvu brambor. Francouzské brambory vložíme do vyhřáté trouby na 180 °C a pečeme 20−30 minut. V závěru pečení brambory zalijeme vejci rozmíchanými ve smetaně, kterou jsme osolili, opepřili a přidali do ní 2 hrstky nasekané petrželky. Teplotu v troubě snížíme na 150 °C a francouzské brambory dopečeme dozlatova.

Detail odstavce: Jak dělají francouzské brambory "kluci v akci“
Zdroj: Jak se dělají francouzské brambory
Zveřejněno: 26.4.2015