Informace od profesionálů

HLAVNÍ STRÁNKA

  

CHOROBY

  

PĚSTOVÁNÍ

  

ŠKŮDCI

  

RECEPTY

  
čtěte níže
Téma

JAK ZPRACOVAT BROSKVE

Obsah

Jednoduchý broskvový kompot

Ingredience: 2 l vody, 750 g cukru krystal, 2 kg broskví

Postup: Zralé, ale tvrdé broskve ponoříme do vroucí vody. Vybereme, oloupeme a naložíme do sklenic. Vodu s cukrem povaříme a vychladlým nálevem broskve zalijeme. Sklenice dobře uzavřeme, vložíme do zavařovacího hrnce s dírkovanou vložkou a sterilujeme 10 minut od bodu varu nebo 25 minut při 85 °C.

Vychladlý broskvový kompot uložíme do chladné místnosti.

Zdroj: Zavařování broskví

Zavařování broskví

Broskve nejprve omyjeme a oloupeme ostrým nerezovým nožem, nebo je spaříme ve vodě horké 90 °C, do které jsme přidali na 1 l vody 20 g kyseliny citrónové. Spařené plody ochladíme ve studené vodě opět okyselené 20 g kyseliny citrónové na 1 l vody. Uvolněnou slupku stáhneme a pak broskve ihned vkládáme zpátky do okyselené vody. Oloupané broskve půlíme v místě švu po celém obvodu a ukládáme je po obvodu střechovitě ve spirále, řeznou plochou šikmo dolů, aby vzduch zachycený v jamkách po peckách mohl uniknout. Po naplnění do sklenic broskve zaléváme cukrovým nálevem: 0,56 kg cukru svaříme v 1 l vody, získáme tak asi 1,3 l nálevu. Málo zralé plody sterilujeme ve sklenicích o objemu 1 l 35 minut při teplotě 85 °C, ve sklenicích o objemu 0,5 l 25 minut při teplotě 85 °C. Zralejší plody sterilujeme ve sklenicích o objemu 1 l 20 minut při teplotě 85 °C, ve sklenicích o objemu 0,5 l 15 minut při teplotě 85 °C.

Zdroj: Jak na zavařování

Diskuze

V diskuzi STŘÍHANÍ ŘEZ BROSKVE A MERUŇKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Malík Jan.

Letos na jaře jsem zasadil meruňku , teď má 6 asi metrových výhonů.
Potřebuji poradit , kdy a jak udělat (druhý řez- první mi provedl zahradník -prodejce-)Broskev jsem zasadil loni na podzim a potřebuji to samé.
Jsem začátečník , předem Vám moc děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kapittan.

vzdy kdyz si koupite stromek tak si ho ostrihejte tak aby ste na nej dostal pri sklizni a pokud vam vyska nevadi tak ho strihejte aby v korune bylo svetlo aby svetve nekrizily a vzdy ockem ven

Zdroj: diskuze Stříhaní řez broskve a meruňky

Dýně hokaido cena

Běžná cena dýně hokaido se v kamenných obchodech pohybuje kolem 32,90 Kč za kus, ale záleží samozřejmě na velikosti.

Zdroj: Jak zpracovat dýně hokaido

Dýně hokaido foto

Zde můžete vidět, jak vypadá dýně hokaido.

Zdroj: Jak zpracovat dýně hokaido

Poradna

V naší poradně s názvem WARFARIN A JEHO NEŽÁDOUCÍ ÚČINKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Zdenka.

Děkuji za info o valfarinu. Manzel bude brát lék 1x denne jedna se o valfarinu orion 5 mg. Má rád ovoce jako je meloun jahody, jablka, broskve, meruňky švestky. Je možné toto ovoce při léků varfarin konzumovat. Dekuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Při léčbě Warfarinem je potřeba hlídat příjem vitamínu K. Ten je obsažen ve všem, co vyrostlo jako rostlina. Nejvíce vitamínu K je obsaženo v zelených potravinách, jako je zelí, kapusta, okurky, brokolice, rajčata. Na tyto potraviny je potřeba dát pozor a nárazově se jimi nepřejídat.
Zkuste, ať se manžel stravuje jako do teď. Lékař při zavádění léčby Warfarinem bude kontrolovat účinky a kdyby byly ve stravě manžela problémy, tak je objeví.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Warfarin a jeho nežádoucí účinky

Jak správně zavařovat broskve

Broskve jsou pro svou pikantní a slabě nahořklou chuť vhodné při přípravě sladkých jídel, ale zavařené broskve jsou nejlepším komponentem při minutkové úpravě masa nebo ve studené kuchyni. Broskvový kompot je lehce stravitelný, osvěžující, přičemž dobře zasytí, proto je vhodné jej podávat nemocným s horečkou. Zavařenými broskvemi obkládáme sladké dezerty, teplé mléčné kaše a flameri. Tradičně se půlky zavařených broskví plní kuřecím salátem.

Ke konzervování vybíráme broskve plně zralé, ale pevné. Před vložením do sklenic je oloupeme, (pokud máte rádi slupku, tak neloupeme a použijeme plody se slupkou). Jde to snadno, jen je třeba znát jednoduchou „fintu“ – broskve na jednom „pólu“ křížem nařízneme a spaříme vroucí vodou. Necháme je v ní asi dvě minuty. Poté spařené plody po jednom vybíráme z vody a malým ostrým nožem je loupeme. Začínáme u horní naříznuté části. Oloupanou broskev hned rozpůlíme (pomáháme si nožíkem). Až teprve rozpůlený plod zbavíme nějakých vad, dopředu vyřezaná broskev se těžko půlí. Jestliže máme broskve „tvrdky“, vyřezáváme směrem k pecce výseče. Takto odhalenou pecku už snadno vyřízneme. A nyní může začít samotná konzervace.

Zdroj: Zavařování broskví

Dýně hokaido semena cena

Dýně Hokkaido (Cucurbita maxima) – semena této dýně se obvykle prodávají po 5 ks za cca 36 Kč.

Zdroj: Jak zpracovat dýně hokaido

Jak zpracovat čerstvý špenát do mrazáku

Špenát před uložením do mrazáku očistíme, vykrájíme tvrdé části, spaříme ve vroucí vodě a ihned zchladíme v ledové vodě. Necháme lehce okapat, špenátem potřepeme. Takto připravený špenát dáme do sáčku nebo nějaké plastové dózy a dáme jej do mrazáku a podle potřeby používáme. Po vyjmutí takto upraveného špenátu s ním pracujeme rychle, nenecháváme ho rozmrznout.

Zdroj: Recepty jak připravit čerstvý listový špenát

Recept na broskvový kompot bez zavařování

Oloupané broskve nakrájíme na menší kousky, zalijeme je vodou, přidáme cukr (musíme se řídit chutí podle množství a sladkosti ovoce) a buď citronovou šťávu, nebo na špičku nože kyseliny citronové. Povaříme a necháme zchladnout. V ledničce vydrží dva až tři dny. Někdo přidává jako koření pár hřebíčků a kousek skořice. Staré kuchařské knihy doporučují svařit s jednou hořkou mandlí, ale ty v současné době nejsou moc k mání a chemické tresti raději nepoužívejte.

Zdroj: Zavařování broskví

Rychlý tvarohový koláč

Ingredience: 200 g Hery, 250 g měkkého tvarohu, 200 g moučkového cukru, 4 vejce, 300 g polohrubé mouky, 1 vanilkový cukr, rum nebo rumová tresť, 6 lžic mléka, strouhaná citronová kůra, 1 prášek do pečiva, tuk a mouka na vysypání plechu, čokoláda na vaření, kompotované broskve, drobenka

Postup: Žloutky utřeme s cukrem a měkkou Herou do pěny. Přidáme tvaroh a znovu třeme, přidáme vanilkový cukr, citronovou kůru, rum nebo rumovou tresť, mléko, vmícháme mouku smíchanou s práškem do pečiva a na kousky nalámanou půlku čokolády na vaření a nakonec lehce vmícháme ušlehaný tuhý sníh z bílků. Těsto nalijeme na vymazaný a moukou vysypaný plech, poklademe broskvemi a posypeme drobenkou. Pečeme ve středně vyhřáté troubě, tedy asi na 180 °C. Obměnou může být bábovka, pouze vynecháme broskve a drobenku a při dávání těsta do formy v půlce poklademe kopečky meruňkové marmelády a na ně nalijeme zbytek těsta. Výborné!!!

Zdroj: Tvarohový koláč

Sirup z aronie

Tepelná úprava sice nezničí veškeré cenné látky, ale řadu z nich ano. Proto je dobré alespoň část úrody zpracovat za studena.

Ingredience: 2 l plodů aronie, 80 g kyseliny citronové, 2 kg cukru

Technologický postup: Do čtyřlitrové sklenice vložíme otrhané a umyté plody aronie. Přidáme potravinářskou kyselinu citronovou a zalijeme vodou až po hrdlo. Za 32 až 36 hodin scedíme a plody lehce zmáčkneme. Získáme tak silně zabarvenou šťávu. Na každý litr šťávy přidáme 1 kg cukru a zastudena občas mícháme, dokud se cukr zcela nerozpustí, což se stane přibližně po 2 až 3 hodinách. Poté sirup slijeme do láhví.

Zdroj: Aronie

Pěstování dýní

Zakoupená semena jakéhokoliv druhu dýně je dobré před samotným sázením namočit přes noc do vody. Díky namočení semena rychleji vyklíčí. Semena vysévejte od poloviny května. Naklíčená semena vysévejte na záhonek do hloubky 3–5 cm. Udržujte vzdálenost mezi jednotlivými semeny minimálně 1 m. Je dobré, když k dýním dáte oporu, mohou se pnout a nestíní si navzájem. Dýně by měly být zasazeny tam, kde je dostatečný sluneční svit. Půdu pravidelně odplevelujte. Listy dýní nezalévejte, hrozilo by jejich plesnivění. Dobře vyzrálé plody sklízíme začátkem podzimu, protože první přízemní mrazíky by je mohly poškodit.

Zdroj: Jak zpracovat dýně

Ruční mlýnek na kávu

Před mnoha sty lety bylo velmi náročné zpracovat kávová zrna na jemný, voňavý prášek. Zrna se musela mlít mezi dvěma plochými kameny, stejně jako obilí. Určitým pokrokem ve zpracovávání kávy se stal hmoždíř. Poté se objevily první ruční válcové mlýnky, které byly zpočátku zhotovovány z mosazi. Vývoj šel velmi rychle dopředu a mlýnky byly postupně obohacovány a vylepšovány o různé dřevěné zásuvky, převody a kliky. Kromě ručních mlýnků si dnes můžete pořídit i mlýnky elektrické. Staré ruční mlýnky jsou pěknou ozdobou kuchyně nebo chalupy.

Zdroj: Mlýnek na kávu

Vanilkové rohlíčky bez ořechů

Ingredience: 200 g hladké mouky, 50 g moučkového cukru, 1 žloutek, 120 g tuku Hera, moučkový cukr a vanilkový cukr na obalení.

Postup: Z prosáte mouky, moučkového cukru, žloutku a Hery vypracujeme na vále těsto. Těsto můžeme buď zpracovat hned, nebo nechat v lednici odležet do druhého dne (jestliže chcete péct rohlíčky až druhý den, vyndejte těsto z lednice s dostatečným časovým předstihem, aby nebylo příliš tuhé). Z těsta vyválíme dlouhé válečky o průměru asi 1 cm, které pak nakrájíme na dílky dlouhé 4–5 cm. Ty přendáme na plech vyložený pečicím papírem a pečeme do růžova při teplotě 180 °C asi 10 minut. Teplé rohlíčky obalujeme ve směsi moučkového a vanilkového cukru.

Zdroj: Recepty na vánoční cukroví vanilkové rohlíčky

Broskvová marmeláda

Ingredience:

  • 1 kg broskví, nejlépe zralých
  • 1 želírovací cukr (500 g)
  • 1 lžička kyseliny citronové

Postup:

Marmeláda z broskví se připravuje z předem umytých, oloupaných a vypeckovaných broskví. Dužinu rozmačkejte (nejlépe vám to půjde šťouchadlem na brambory, přesypte do domácí pekárny), přidejte želírovací cukr, lžičku kyseliny citronové a zapněte na program „marmeláda“. Až bude program u konce, kápněte trochu marmelády na talířek a nechte zchladnout. Bude-li marmeláda málo hustá, přidejte ještě jednu lžičku kyseliny a důkladně promíchejte. Nalijte do sklenic, otočte dnem vzhůru a nechte vychladnout.

Nemáte-li domácí pekárnu nebo nechcete-li ji použít, nasypte našťouchané broskve do hrnce, podlijte malým množstvím vody, přidejte želírovací cukr a kyselinu citronovou a vařte asi 45 minut za stálého promíchávání. Horké plňte do sklenic, uzavřete, otočte dnem vzhůru, nechte vychladnout.

Zdroj: Zavařování broskví

Účinky

Bezinky mají blahodárné účinky na náš organismus. Plody černého bezu používali již naši předkové ve starověku. Byly součástí alternativní medicíny, ale používaly se i ve zdravotnictví. Doporučuje se je však vždy tepelně zpracovat, nebo alespoň nechat projít kvašením. V syrovém stavu jsou totiž jedovaté. Sice v malém množství, ale přece jen obsahují jedovaté látky. Nejlépe bude, když je povaříte nebo upečete – koláč s bezinkami je opravdu výborný. Bezinky mají velice výraznou chuť. Jsou účinné při chřipce a nachlazení v jakékoli formě. Při nachlazení je dobré uvařit si z nich čaj a do něj i použít šťávu z černého bezu. Ten působí také proti nervozitě v žaludku. Na zácpu se doporučují 2–3 lžíce bezinkového sirupu. Bezinky působí na imunitní systém, snižují horečku a zabraňují šíření viru v těle. Pokud máte problémy s chutí k jídlu, tak vám také pomohou produkty z bezinek. Bezinky obsahují vitamín A, B, C, hořčík a železo.

Zdroj: Bezinková šťáva z plodů

Jak nejlépe vyloupat semínka dýní

Dobrý tip, jak dobře vyloupat dýňová semena: semínka operte a pak dobře osušte (rozložené, lehce plesnivějí), poté vyloupejte a – snězte.

U nás doma se dýňová semínka sušila v troubě a suchá se pomocí zubů vylupovala. Upražená semínka musela být růžová. Pražila se pomalu na sucho. Později jsme semínka vylupovala těmito způsoby jak suchá, tak čerstvá (u čerstvých je to větší problém):

  1. Přejeďte nehtem středem boční rýhy jádra co nejdále a poté tlakem palce a prsteníčku rozlomte v rýze.
  2. Tlakem postupně ulomte u zobáčku obě vyvýšené strany. Zobáček by měl směřovat k vám. Poté jádro vyjměte, příp. nutno ještě trochu někde odlomit kousek slupky.
  3. Tlakem na boční hrany pomocí prstů ve špičce semena se vám slupka rozevře a tu ještě trochu odlomte a máte jádro venku.

Když by se vám nechtělo loupat dýně v ruce, tak můžete jádro i se slupkou vložit do úst, slupku okousejte, jádro snězte a slupku vyplivněte.

Je jen na Vás jaký postup si vyberete.

Zdroj: Jak zpracovat dýně

Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Nina Vinšová

Gabriela Štummerová

Mgr. Michal Vinš


ČeskéNápady

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP