Téma: 

jake brambory na kasi


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

ZAPEČENÉ BRAMBORY V TROUBĚ

Zapečené brambory se smetanou

Ingredience: 400 g brambor, 2 cibule, sůl, pepř, 100 g šunky, smetana

Postup: Syrové brambory oloupeme a nakrájíme na tenké plátky. Vymažeme plech, na který poklademe brambory v jedné vrstvě. Oloupeme cibuli, nakrájíme ji na kolečka a polovinu dáme na brambory, které posypeme rovněž šunkou nakrájenou na malé kostičky (také dáme pouze polovinu). Na první vrstvu poklademe zase brambory a posypeme zbytkem cibule a šunky. Nakonec dáme opět vrstvu brambor. Celé zalijeme smetanou (brambory jsou osolené a trošku opepřené) a pečeme ve vyhřáté troubě na 180 stupňů.

Detail odstavce: Zapečené brambory se smetanou
Zdroj: Zapečené brambory v troubě
Zveřejněno: 25.9.2015


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

BRAMBOROVÁ KAŠE

Jaké brambory jsou na kaši nejlepší

Základními surovinami pro přípravu bramborové kaše jsou zpravidla brambory, mléko, máslo a sůl. Někteří lidé přidávají také smetanu, různé bylinky, muškátový oříšek, smaženou cibulku, výraznější sýr typu parmezán a podobně. Brambory obecně představují zdroj vitamínů a minerálů. Mléko obsahuje zejména vápník, který je důležitý pro kosti, zuby a nehty. Pokud to „nepřeženete‟ s máslem (nebo jej nahradíte kapkou olivového oleje), může být tato příloha součástí redukční diety, protože je nízkokalorická. Z hlediska geriatrie (= obor zabývající se diagnostikou a léčením chorob ve stáří) je bramborová kaše asi nejčastěji podávanou teplou přílohou, neboť staří lidé mají často potíže se zuby, kousáním a polykáním. Navíc se jedná o lehce stravitelný pokrm, který mívají tito lidé v oblibě.

Bramborovou kaši je nejlepší připravovat z čerstvých brambor (na odrůdě příliš nezáleží). Existují sice i instantní dehydrované výrobky, které nám mají usnadnit práci a ušetřit čas, ale kaše z takových polotovarů obsahuje chemii a určitě není tak chutná jako ta námi doma připravená.

Kdo má bramborovou kaši rád a konzumuje ji opravdu často, může si její chuť zpestřit pokaždé jinou přísadou. Kromě bylinek lze použít téměř kterýkoli druh zeleniny, a to v množství, jež vyhovuje právě vám. Vhodnou volbou je například brokolice, květák, mrkev, celer, petržel či různé druhy mražených zeleninových směsí. Při přípravě postupujeme stejně jako u jednodruhové kaše, pouze na závěr v hotové bramborové kaši rozšťoucháme nebo rozmixujeme další (povařené) přísady.

Detail odstavce: Jaké brambory jsou na kaši nejlepší
Zdroj: Bramborová kaše
Zveřejněno: 11.5.2015


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

Diskuze: dottaz

Dnes jsem zjistil, že asi u každého hnízda brambor sje v zemi díra a do ní nalézají včely či vosy. Brambory dobře zalévám. Letos zde na chalupě pěstuji brambory poprvé a jsem z toho pryč-bojím se i brambory okopávat. Poraďte prosím co mám dělat. Děkuji za radu. Kott Jaroslav

Zdroj: diskuze Dottaz
Odesláno: 10.5.2016 uživatelem Kott Jaroslav
Počet odpovědí: 1 Zobrazit odpovědi

BRAMBOROVÁ KAŠE

Jak dělají kaši „kluci v akci‟

Ingredience: 600 g brambor, 80 g másla, mléko, sůl.

Postup: Oloupané brambory uvaříme v osolené vodě doměkka. Vodu slijeme a brambory rozšťoucháme s máslem (rozmixujeme). Kaše musí být v této chvíli zcela hladká (bez hrudek), teprve poté přilijeme horké mléko a promícháme (jakmile do kaše přidáme horké mléko, hrudky už nerozmícháme a kaše nebude hedvábná).

Detail odstavce: Jak dělají kaši „kluci v akci‟
Zdroj: Bramborová kaše
Zveřejněno: 11.5.2015


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

BRAMBOROVÁ KAŠE

Bramborová kaše s dýní

Ingredience: 400 g brambor, 300 g dýně, 110 g másla, 10 ml včelího medu, 500 g mrkve, 2 špetky muškátového oříšku.

Postup: Brambory oloupeme, nakrájíme na drobné kousky a dáme vařit do vroucí osolené vody. Mrkev a dýni očistíme a pokrájíme na menší kousky. Brambory vaříme 5 minut, poté přidáme zbylou zeleninu a vaříme dalších 10 minut. Slijeme vodu a vše rozšťoucháme na kaši. Přimícháme máslo, med a muškátový oříšek.

Detail odstavce: Bramborová kaše s dýní
Zdroj: Bramborová kaše
Zveřejněno: 11.5.2015


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

Diskuze: pěstování brambor

Letos se podařilo kamarádce vypěstovat z jedné odrůdy brambory,které se po uvaření nedají jíst,jsou hořké. Čím by to mohlo být?

Zdroj: diskuze Pěstování brambor
Odesláno: 2.10.2017 uživatelem M. Chalupníková
Počet odpovědí: 1 Zobrazit odpovědi

RECEPTY NA UZENÉ MASO

Uzené maso s bramborovou kaší

Ingredience: 2 kg brambor, 1/2 l mléka, 250 g másla, 1 kg uzené kotlety, 1/2 kg uzeného bůčku, 125 g másla, 100 g tuku

Postup: Brambory oloupeme, nakrájíme na menší kostičky, zalijeme vodou a uvaříme hodně doměkka. Mezitím ohřejeme mléko a necháme povolit máslo. Uvařené brambory slijeme, přidáváme postupně máslo s mlékem a šleháme ručním šlehačem do požadované hustoty. Příprava uzeného masa je taková, že maso povaříme doměkka, nakrájíme na plátky a na chvíli podusíme na másle s tukem, abychom získali sós na kašičku. Z vývaru z masa můžeme připravit polévku s rýží.

Detail odstavce: Uzené maso s bramborovou kaší
Zdroj: Recepty na uzené maso
Zveřejněno: 2.9.2016


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

Diskuze: Dotaz na aplikaci

Dobrý den, chci se zeptat jestli je možné aplikovat postřik na již rozkvetlé brambory.
Děkuji za odpověď.

Zdroj: diskuze Dotaz na aplikaci
Odesláno: 10.6.2018 uživatelem Josef Řihošek
Počet odpovědí: 0

PĚSTOVÁNÍ BRAMBOR

Uskladnění brambor

Brambory nejdéle vydrží v temnu. Při uskladnění brambor pomůže kmín. Je to nejlepší způsob jak je udržet nejdéle čerstvé a bez klíčků. Brambory se nasypou do pytle a k nim se přidá velké množství rozemletého kmínu. Silice obsažená v kmínu zabrání klíčení a udrží brambory dlouho čerstvé.

Detail odstavce: Uskladnění brambor
Zdroj: Pěstování brambor
Zveřejněno: 3.6.2016


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

Diskuze: Re: pěstování brambor

V bramborách může být solanin a ten produkuje hořkou chuť, i když brambory nemají žádné zelené skvrny. Někteří lidé jsou citlivější na solanin a vnímají jeho hořkou chuť silněji než ostatní lidi.

Zdroj: diskuze Pěstování brambor
Odesláno: 2.10.2017 uživatelem Milda
Počet odpovědí: 1 Zobrazit odpovědi

PĚSTOVÁNÍ BRAMBOR

Sázení brambor v červenci

V červenci je možné ještě zasadit brambory, které můžeme sklidit ke konci září. Je vhodné takto vysazovat rané brambory, zajistíme si tak přísun velmi chutných brambor v podzimním období. Brambory vysazujeme obdobným způsobem jako na jaře (viz výše).

Detail odstavce: Sázení brambor v červenci
Zdroj: Pěstování brambor
Zveřejněno: 3.6.2016


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

Diskuze: Postřiky vinné révy

Kdy je třeba stříkat vinnou révu a jaké přípravky doporučujete?

Zdroj: diskuze Postřiky vinné révy
Odesláno: 7.2.2016 uživatelem Marie
Počet odpovědí: 3 Zobrazit odpovědi

BRAMBOROVÁ KAŠE

Bramborová kaše podle Pohlreicha

Ingredience: 750 g brambor, 1 žloutek, 45 ml mléka, 15 ml smetany ke šlehání, 60 g másla, sůl, čerstvě namletý černý pepř.

Postup: Brambory oloupeme, nakrájíme a uvaříme doměkka. Přidáme máslo, mléko a smetanu a pomocí kuchyňského mixéru vše rozmělníme dohladka. Osolíme, opepříme, přidáme vaječný žloutek a důkladně promícháme. Předehřejeme troubu na 200 °C. Připravíme si zapékací nádobu a na její dno rozprostřeme bramborovou kaši (po celém povrchu až ke krajům). Zapékací nádobu vložíme do předehřáté trouby a pečeme přibližně 20 minut, dokud bramborová kaše nezíská krásně zlatavou barvu. Hotovou kaši dáme na servírovací talíře a ihned podáváme.

Detail odstavce: Bramborová kaše podle Pohlreicha
Zdroj: Bramborová kaše
Zveřejněno: 11.5.2015


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

Diskuze: Plamének

Prosím vás, četla jsem na homezin.cz/media/cle… , že musíme Plaménku zajistit stín, vlhko a chlad pro kořeny. Píší tam dále, že nejlépe ho ochráníme polštáři jiných trvalek. Moje otázka zní, jaké trvalky a v jaké vzdálenosti je nejlepší vysadit? Pěstuji plamének již po třetí, nějak jsem dříve nebyla úspěšná.

Zdroj: diskuze Clematis
Odesláno: 17.3.2017 uživatelem Erika
Počet odpovědí: 3 Zobrazit odpovědi

BRAMBOROVÁ KAŠE

Bramborová kaše s cibulkou

Ingredience: 500 g brambor, sůl, 20 g másla, 200 ml mléka, 1 cibule, 2 lžíce oleje.

Postup: Oloupané brambory vaříme v osolené vodě zhruba 20 minut (dokud nezměknou), poté je slijeme a promačkáme. Přidáme teplé mléko, máslo a trochu soli. Potom na oleji orestujeme nasekanou cibulku dozlatova a dáme ji na hotovou kaši.

Detail odstavce: Bramborová kaše s cibulkou
Zdroj: Bramborová kaše
Zveřejněno: 11.5.2015


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

JAK SE DĚLAJÍ FRANCOUZSKÉ BRAMBORY

Skautské brambory

Ingredience: 1 kg brambor, 3 velké cibule, 200 g tvrdého sýru, mléko, sůl, pepř, kmín, máslo.

Postup: Oloupané a nakrájené brambory dáme do studené vody, osolíme je a okmínujeme a vaříme cca 20 minut, dokud nezměknou. Mezitím nakrájíme oloupané cibule na malé kostičky, které osmažíme na oleji dozlatova. Brambory posypeme sýrem, cibulkou a podáváme s mlékem.

Detail odstavce: Skautské brambory
Zdroj: Jak se dělají francouzské brambory
Zveřejněno: 26.4.2015


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

Diskuze: previsle muskaty

jaké polopřevislé převislé muškáty si koupit které vic kvetou,plnokvěté nebo jednoduché?Které vic kvetou?

Zdroj: diskuze Previsle muskaty
Odesláno: 11.5.2017 uživatelem Anna Vodrážkoaá
Počet odpovědí: 1 Zobrazit odpovědi

ZAPEČENÉ BRAMBORY V TROUBĚ

Zapečené brambory se špenátem

Ingredience: 100 g pórku, 800 g brambor, 50 ml mléka, 300 g listového špenátu, sůl, 100 g strouhaného sýra, 3 vejce

Postup: Uvařené brambory oloupeme a nakrájíme na kolečka asi 0,5 mm silná a vyskládáme je do vymazané formy. Na brambory nasypeme pórek, osolíme a poklademe spařeným špenátem. Přikryjeme plátky brambor. Brambory se špenátem a vejcem dáme na 15 minut zapéct. Posypeme sýrem a zalijeme rozšlehaným vajíčkem s mlékem. Takto zapékáme dalších 20 minut. Zapečené brambory se špenátem a vejcem podáváme ještě teplé jako zdravý hlavní chod.

Detail odstavce: Zapečené brambory se špenátem
Zdroj: Zapečené brambory v troubě
Zveřejněno: 25.9.2015

PEČENÉ BRAMBORY

Pečené brambory v troubě

Ingredience: brambory, olivový olej, koření – drcený kmín, červená paprika, sůl (a někdy na chuť ještě oregano), dobrá je třeba i majoránka nebo kurkuma, pečicí papír

Postup: Brambory omyjte a nakrájejte na měsíčky, popřípadě měsíček ještě překrojte na půl, pokud jsou brambory větší. V míse brambory pořádně promíchejte s olivovým olejem a kořením. Záleží na vaší chuti, výborná je například kombinace drceného kmínu, červené papriky a oregana. Dobré jsou také s kurkumou. Ochucené brambory pak vyklopte na nepřilnavý plech, plech je lepší vyložit pečicím papírem, máte jistotu, že se brambory nepřichytí na plech. Brambory přikryjte alobalem nebo poklopem a pečte nejdříve 25 minut na 200 stupňů, pak poklop sundejte, teplotu trochu snižte a pečte ještě 10–15 minut. Brambory jsou hotové, když jsou měkké a na povrchu zlatavé. Takto připravené brambory jsou výborné s česnekovým máslem a sklenicí vychlazeného mléka nebo kefíru.

Detail odstavce: Pečené brambory v troubě
Zdroj: Pečené brambory
Zveřejněno: 15.8.2015

BRAMBOROVÁ KAŠE

Zapečená bramborová kaše

Ingredience: 820 g brambor, 120 g šalotky, 100 g másla, 4 vejce, 1 a 1/2 dl mléka, 100 g sýra s modrou plísní, 100 g eidamu, několik snítek čerstvého tymiánu.

Postup: Šalotku nakrájíme nadrobno a osmažíme na 40 g másla dozlatova. Mezitím dáme vařit brambory ve slupce. Jakmile budou brambory hotové (zapíchnete do nich vidličku a ta jimi hladce projede), slijeme vodu a stáhneme z nich slupku. Ještě teplé brambory rozšťoucháme na kaši, zjemníme zbylým máslem a přimícháme cibulku. Z tymiánu pečlivě otrháme lístky (abychom v jídle neměli ani boční větvičky) a vmícháme je do kaše. Rozehřejeme troubu na 200 °C. V míse rozšleháme vajíčka a společně s oběma druhy sýrů přidáme do kaše. Nakonec vlijeme mléko, pořádně promícháme a přelijeme do zapékací nádoby. Vložíme do vyhřáté trouby a necháme péct asi 45 minut, dokud kaše neztuhne a na povrchu nezezlátne. Podáváme se zeleninovým salátem.

Detail odstavce: Zapečená bramborová kaše
Zdroj: Bramborová kaše
Zveřejněno: 11.5.2015

ZAPEČENÉ BRAMBORY V TROUBĚ

Zapečené brambory s mletým masem

Ingredience: 500 g mletého masa, 700 g brambor, 500 g rajčat, 1 cibule, olej, 2 vejce, pepř, sůl, pažitka, 4 lžíce másla

Postup: Na oleji osmahneme mleté maso s cibulkou, osolíme, opepříme, přidáme pažitku a směs spojíme vejci. Brambory střídavě prokládáme v míse připravenou směsí. Poslední vrstvu ozdobíme rajčaty. Podlijeme trochou vody a pečeme. Po upečení povrch polijeme rozpuštěným máslem.

Detail odstavce: Zapečené brambory s mletým masem
Zdroj: Zapečené brambory v troubě
Zveřejněno: 25.9.2015

ZAPEČENÉ BRAMBORY V TROUBĚ

Zapečené brambory se smetanou a masem

Ingredience: 400 g brambor, 2 lžíce nasekané petrželky, 1 vejce, 200 g tvrdého strouhaného sýra, 300 g vepřové kýty, 200 ml smetany na šlehání, sůl, pepř

Postup: Brambory a kýtu nakrájíme na plátky. Postupně klademe do pekáčku, vždy osolíme, opepříme. Vejce rozklepneme a rozšleháme, vlijeme ke smetaně a touto směsí zalijeme maso a brambory. Vložíme do trouby vyhřáté na 190 °C a pečeme, až je smetana na povrchu zlatá (45 minut). Zapečený pokrm můžeme posypat sýrem a nasekanou petrželkou.

Detail odstavce: Zapečené brambory se smetanou a masem
Zdroj: Zapečené brambory v troubě
Zveřejněno: 25.9.2015

ZAPEČENÉ BRAMBORY V TROUBĚ

Francouzské brambory versus zapečené brambory

Většina z nás si pod názvem „francouzské brambory“ představí zapečené brambory se salámem, vajíčkem, sýrem a případně i cibulí. Proč zrovna název francouzské brambory? To asi nikdo neví. Receptů na francouzské brambory je mnoho a každá domácnost si je obměňuje o ingredience, které má ráda.

Zapečené brambory jsou vrstvený pokrm připravený v jedné nádobě. Základ tvoří brambory, uzenina, cibule, zelenina, vejce, sůl, pepř. Navzdory některým předpisům, které uvádějí brambory vařené, je praktičtější použít brambory syrové. Vařené brambory se jednak musí připravit dopředu a nechat vychladnout, a to zabírá čas. A také máme k dispozici jen určité množství brambor, takže jich někdy může být málo. Syrové brambory můžeme oloupat další a dle potřeby přidat. Na výsledné chuti se nic nemění, jestliže použijete brambory vařené nebo syrové. Mění se pouze doba přípravy, která se u syrových brambor prodlužuje. Zapečené brambory jsou již domestikovaným pokrmem.

Francouzské brambory, nebo zapečené brambory? V podstatě jde o jeden pokrm, který je nazýván dvěma názvy. Záleží jen na nás, jak je připravíme, někdo se salámem, druhý se zeleninou. Podstatné je, že se vždy jako hlavní ingredience použijí brambory a něco...

Detail odstavce: Francouzské brambory versus zapečené brambory
Zdroj: Zapečené brambory v troubě
Zveřejněno: 25.9.2015

BRAMBOROVÁ KAŠE

Bramborová kaše se špenátem

Ingredience: 500 g vařených brambor, 1 špenátový protlak, 5 stroužků česneku, 1 cibule, 2 lžíce olivového oleje, 250 ml mléka, 100 g nastrouhaného sýra, sůl, mletý pepř, mouka, 3 vejce.

Postup: Brambory rozmačkáme na kaši (nemusí být úplně najemno‚ protože malé kousky brambor tvoří pěknou strukturu kaše). Z oleje a mouky připravíme světlou jíšku‚ zalijeme ji mlékem‚ rozšleháme‚ povaříme‚ pak osolíme a přidáme polovinu nastrouhaného sýra. Špenátový protlak necháme rozmrazit. Cibulku osmažíme dozlatova na lžíci oleje‚ poté přidáme špenátový protlak‚ česnek a sůl. Do skleněné zapékací mísy vložíme brambory a špenátovou směs. Do špenátu uděláme tři otvory, do kterých rozklepneme vejce‚ vše přelijeme připravenou omáčkou a posypeme zbylým sýrem. Zapékáme asi 30 minut v troubě předehřáté na 180 °C.

Detail odstavce: Bramborová kaše se špenátem
Zdroj: Bramborová kaše
Zveřejněno: 11.5.2015

BRAMBOROVÁ KAŠE

Bramborová kaše s avokádem

Ingredience: 1 lžička másla, 1 citron, 2 stroužky česneku (na čtvrtiny), 2 celá avokáda, 1 kg brambor, sůl, pepř.

Postup: Oloupané a omyté brambory nakrájíme na čtvrtky a dáme vařit do velkého hrnce se studenou a osolenou vodou. Mezitím si dáme na pánev máslo, česnek a citronovou šťávu a vše zredukujeme. Do uvařených a slitých brambor přidáme na kousky nakrájené avokádo a ochucené máslo z pánve. Vše vyšleháme. Pokud máte rádi krémovou bramborovou kaši, můžete přidat trochu mléka. Dochutíme solí a pepřem.

Detail odstavce: Bramborová kaše s avokádem
Zdroj: Bramborová kaše
Zveřejněno: 11.5.2015

ZAPEČENÉ BRAMBORY V TROUBĚ

Zapečené brambory se zelím

Ingredience: 10 ks středně velkých uvařených brambor ve slupce, 2 hrsti kysaného vymačkaného zelí, 2 kelímky zakysané smetany, 2 hrsti anglické slaniny, 1 cibule, sůl, pepř

Postup: Syrové brambory nakrájíme na silnější kolečka, cibulku osmahneme, přidáme uzeninu a osmažíme. Poté do pekáčku vyskládáme na dno brambory, osolíme, opepříme a dáme vrstvu osmažené uzeniny. Na uzeninu navrstvíme zelí a opět brambory (sůl, pepř), uzeninu a končíme zelím. Takto navrstvený pekáček zalijeme zakysanou smetanou (pokud je hodně hustá, naředíme kapkou mléka) a dáme zapéct do trouby, dokud nám smetana navrchu lehce nezrůžoví.

Detail odstavce: Zapečené brambory se zelím
Zdroj: Zapečené brambory v troubě
Zveřejněno: 25.9.2015

PEČENÉ BRAMBORY

Pečené brambory s česnekem

Ingredience: 6 stejně velkých brambor, 4 jarní cibulky, 1 palička česneku, 50 g slaniny, 1 lžíce olivového oleje, sůl, zakysaná smetana, pepř, jedna lžíce nasekané pažitky, 150 g strouhané goudy, strouhaný muškátový oříšek

Postup: Omyté brambory rozpulte a vydlabejte, takto připravené brambory vymažte olejem s česnekem a solí. Najemno nasekejte další česnek. Cibulku nakrájejte a poduste na olivovém oleji, přidejte pokrájený česnek, vmíchejte zakysanou smetanu, pažitku a 2/3 nastrouhaného sýra, osolte a dochuťte pepřem a muškátovým oříškem. Touto směsí naplňte vymazané brambory. Troubu předehřejte na 225 °C. Nakrájenou slaninu dejte na brambory a posypte sýrem. Pečte cca 30 minut. Trochu pracnější recept, ale výsledek je fantastický.

Detail odstavce: Pečené brambory s česnekem
Zdroj: Pečené brambory
Zveřejněno: 15.8.2015

PEČENÉ BRAMBORY

Americké brambory

Ingredience: 1 kg brambor (a více), olivový olej, sladká paprika (může být i pálivá), sůl

Postup: Dobře omyté brambory rozkrájíme na kousky rozumné velikosti (neloupeme), trochu osušíme a dáme do pekáče. Polijeme olivovým olejem, posypeme paprikou a osolíme. Dbáme, aby brambory byly pokryty všude, a dáme péct do středně vyhřáté trouby. Občas je obrátíme, případně zmírníme teplotu, aby paprika nezhořkla. Doba pečení 50–60 minut (podle druhu brambor a teploty). Barva by měla být zlatavě světle hnědá, brambory uvnitř měkké, na povrchu křupavé. Podáváme s tatarkou nebo se studenou omáčkou. Tento pokrm je výborný i bez masa.

Detail odstavce: Americké brambory
Zdroj: Pečené brambory
Zveřejněno: 15.8.2015