Informace od profesionálů

MENU

  

CHOROBY

  

PĚSTOVÁNÍ

  

ŠKŮDCI

  

RECEPTY

  
Téma

JEHNĚČÍ PODLE POHLREICHA

OBSAH

Video

Na Zdeňka Pohlreicha i na jeho celý recept se můžete podívat na tomto videu: krůtí stehna na kari s mandlemi video.

Zdroj: Krůtí stehna podle Pohlreicha

Diskuze

V diskuzi RECEPT NA BUŘTGULÁŠ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Naděžda.

Pane Černíku, do buřtguláše přidávám na konec šlehačku, aby se zjemnil. Je i pro děti a ne jen pro chlapy, co ho zapijí škopkem piva.
A jsem přesvědčena, že pan Pohlreich o vaření toho ví mnohem víc, než vy, pokud nevaříte v nějaké vyhlášené restauraci.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jaroslava.

Správně ,i já dávám do buřtguláše smetanu dodá jemnou a výraznou chuť. Me vnučky buřtguláš milují.
Mám dost kuchařek od pana Pohlreicha a každé jídlo které v nich je dokáže vysvětlit i člověku který neumí uvařit ani čaj aby udělal výborné jídlo.
Na Pohlreicha co se týká kuchyně nedám dopustit a smekam před ním.

Zdroj: diskuze Recept na buřtguláš

Recept podle Pohlreicha

Zdeněk Pohlreich určitě květákové placičky nebo obdobné jídlo zná a připravuje, jen je dosud nepublikoval ve svých pořadech. To ovšem nic nemění na tom, že tento pokrm není dobrý, nebo že si nezaslouží naši pozornost. Květákové placičky, které poslouží jako výborná chuťovka nebo rychlá večeře, si přinejmenším zaslouží zmínku o způsobu přípravy.

Zdroj: Květákové placičky podle Pohlreicha

Diskuze

V diskuzi ORIGINÁL RECEPT NA TATARSKÝ BIFTEK PODLE POHLREICHA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Dagmar.

Do masa přidávám trošinku vodky. A je to nejen ochrana,a le báječně to chutná. Jen se to nesmí přehnat.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Originál recept na tatarský biftek podle Pohlreicha

Jehněčí žebra podle Pohlreicha

Ingredience: 700 g jehněčích žebírek, 100 g másla, 15 stroužků česneku, sůl, mletý černý pepř, několik snítek rozmarýnu

Technologický postup: Nejprve naporcujeme žebra na jednotlivé díly, které osolíme a opepříme. Několik snítek rozmarýnu odložíme stranou na ozdobení při podávání a zbytek rozmarýnu nakrájíme. Žebírka dáme do pekáčku nebo zapékací mísy, posypeme rozmarýnem, přidáme oloupané a na poloviny nakrájené stroužky česneku, dále do pekáčku přidáme máslo, podlijeme cca 100 ml vody a dáme péct do trouby vyhřáté na cca 180 °C. Pečeme asi 50 minut, až je maso měkké. Talíře ozdobíme několika snítkami rozmarýnu, které poklademe vedle sebe, na ně dáme upečená žebírka a podáváme. Jako přílohu můžeme použít brambory v různé úpravě.

Zdroj: Jehněčí maso - recepty

Diskuze

V diskuzi RECEPT NA BUŘTGULÁŠ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Vilém Černík.

Teda zcela mne usadil recept dle Pohlreicha. Jak jsem byl blbej a nevzdělanej než mne poučil tenhle kuchtík. Tak on před vařením brambory umyje, hleďme, a dokonce cibuli oloupe. No, řekl by to někdo ? A jen tak mimochodem, smetana nemá v buřguláši co dělat, to ať si vaří Pohlreich v těch svejch rádoby honosných putykách.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Naděžda.

Pane Černíku, do buřtguláše přidávám na konec šlehačku, aby se zjemnil. Je i pro děti a ne jen pro chlapy, co ho zapijí škopkem piva.
A jsem přesvědčena, že pan Pohlreich o vaření toho ví mnohem víc, než vy, pokud nevaříte v nějaké vyhlášené restauraci.

Zdroj: diskuze Recept na buřtguláš

Rizoto podle Zdeňka Pohlreicha

Zde se můžete podívat, jakým způsobem připravuje rizoto Zdeněk Pohlreich.

Zdroj: Recepty na rizoto

Květák a dna

Květák je zelenina se středním obsahem purinů a může být konzumována ve větších částech v rámci nízkopurinové diety. Většina jedinců na nízkopurinové dietě může mít každý den alespoň dvě porce této zeleniny.

Zdroj: Květákové placičky podle Pohlreicha

Ingredience pro 4 osoby

  • 1/2 kg zelených paprik;
  • 1/2 kg červených kapií;
  • 1/2 kg rajčat;
  • 250 g cibule;
  • 2 vejce;
  • 2 lžíce oleje nebo sádla;
  • 1 lžíce červené papriky;
  • sůl;
  • čerstvě mletý pepř;
  • 1 nožička uzené klobásy, bez obsahu dusitanů;
  • 1 ostrá feferonka (volitelně).

Zdroj: Lečo s klobásou podle Pohlreicha

Ingredience

  • 2 krůtí stehna;
  • 100 ml krůtího vývaru;
  • 100 ml smetany;
  • hrst spařených oloupaných mandlí;
  • 2 lžičky hotové vychladlé jíšky;
  • 1 lžička másla;
  • 1 lžička oleje na smažení;
  • 1 cibule;
  • 1 stroužek česneku;
  • 1 lžíce kari koření;
  • čerstvý koriandr na ozdobu;
  • sůl a čerstvě mletý pepř.

Zdroj: Krůtí stehna podle Pohlreicha

Jehněčí kýta podle Pohlreicha

Ingredience: 4 jehněčí kolínka, 50 ml rostlinného oleje, 1 mrkev, 3 cibule, 3 stonky řapíkatého celeru, 5 stroužků česneku, 3 dl červeného vína, svazek čerstvé majoránky, 50 g másla, 100 g listového špenátu, 2 lžíce olivového oleje, 2 lžíce smetany, mletý pepř, sůl

Technologický postup: Z celeru oddělte zelené lístky, ty budete potřebovat později. V kastrolu na rozpáleném rostlinném oleji opečte osolená a opepřená kolínka ze všech stran dohněda. Vyjměte maso a slijte všechen tuk. Poté přidejte zbytek oleje a na něm do tmava orestujte nakrájenou zeleninu (1 cibuli, mrkev, celer, 3 stroužky česneku). Zalijte vínem a nechte chvíli redukovat (vyvařit). Jakmile je tekutiny polovina, vložte zpět kolínka a zalijte je šťávou, kterou jste předtím slili. Přidejte jemně nasekanou majoránku a duste pod pokličkou asi 3–4 hodiny, dokud není maso úplně měkké. Potom maso vyjměte, šťávu zbavte tuku a přeceďte. Zahustěte kostičkami chlazeného másla a dochuťte. Mezitím si připravte špenátovou přílohu. Dvě nahrubo nakrájené cibule nechte na olivovém oleji zezlátnout společně se 2 rozmačkanými stroužky česneku. Potom přidejte jemně nakrájené lístky řapíkatého celeru a zalijte trochou horké vody. Přidejte listový špenát, osolte ho a opepřete. Restujte, dokud se tekutina nevyvaří a špenát nezměkne. Nakonec přidejte smetanu.

Zdroj: Jehněčí maso - recepty

Jehněčí kýta na česneku

Ingredience: 2 kg jehněčí kýty, 3 lžíce olivového oleje, 30 stroužků česneku (mladého), 6 snítek tymiánu, sůl, pepř mletý

Technologický postup: Troubu předehřejeme na 240 °C. Jehněčí kýtu omyjeme, osušíme a vložíme do pekáče, pokropíme olivovým olejem, osolíme, opepříme, posypeme tymiánem a dáme stranou. Jednotlivé stroužky česneku od sebe oddělíme, ale neloupeme je. Přidáme je k jehněčí kýtě, vše vložíme do rozehřáté trouby a pečeme 1 hodinu za občasného podlévání vypečenou šťávou. Troubu vypneme, pekáč přikryjeme alobalem a necháme odpočinout v chladnoucí troubě po dobu 10 minut. Jehněčí kýtu rozdělíme na jednotlivé porce a podáváme s upečenými stroužky česneku, vypečenou šťávou a vařenými novými brambory.

Zdroj: Jehněčí maso - recepty

Recepty

Receptů na přípravu květáku je mnoho. Mezi nejvíce oblíbené patří květákové placičky, květáková polévka, zapečený květák, takzvaný květákový mozeček s vejci, květákové karbanátky a smažený květák. Níže naleznete několik receptů právě na květákové placičky. Sami posuďte, zda tyto recepty stojí za to!

Zdroj: Květákové placičky podle Pohlreicha

Jak připravují jehněčí hřbet Kluci v akci

Ingredience: 4 steaky z jehněčího hřbetu po 200 g, 4 snítky rozmarýnu, 60 g špeku, mletý pepř, sůl, olej na opečení, trocha piva

Technologický postup: Jehněčí hřbet rozdělíme na 4 kusy, prošpikujeme slaninou a snítkou rozmarýnu, do masa vpracujeme sůl a pepř. Steaky opékáme na rozpáleném oleji z obou stran, při pečení zastříkneme pivem.

Zdroj: Jehněčí maso - recepty

Květákové placky

Ingredience: 1 květák, 6 lžic mléka, 6 lžic polohrubé mouky, 2 žloutky (bílky na sníh), špetka muškátového oříšku, pepř, sůl

Postup: Do mísy nahrubo nastrouháme květák, přidáme sůl, mouku, mléko, koření a zamícháme. Nakonec zlehka vmícháme sníh. Lžící tvoříme placky, které opečeme na obou stranách dozlatova. Jako přílohu podáváme vařené brambory či bramborovou kaši.

Zdroj: Květákové placičky podle Pohlreicha

Karbanátky z vařeného květáku

Ingredience

  • 1 středně velký květák;
  • 2 vejce;
  • slanina
  • 2 lžíce strouhanky;
  • olej na smažení;
  • kmín;
  • sůl;
  • pepř.

Postup

Uvařený květák nahrubo rozmačkáme, přidáme vejce, strouhanku a na kostičky nakrájenou slaninu. Dochutíme solí, pepřem a kmínem. Ze vzniklé hmoty vytvarujeme placičky, které následně obalíme ve strouhance a dáme smažit na mírně rozehřátý tuk. Jako příloha jsou vhodné uvařené brambory.

Zdroj: Květákové karbanátky podle Pohlreicha

Suroviny

Na přípravu pro 4 osoby budete potřebovat:

  • 16 bulv řepy, každá o velikosti golfového míčku
  • extra panenský olivový olej
  • malou hrst vlašských ořechů
  • červený vinný ocet
  • 6 polévkových lžic čerstvého kozího sýra
  • 1 hlávku salátu radicchio
  • několik snítek hladkolisté petrželky
  • sůl a čerstvě namletý barevný pepř
Na zálivku:
  • 6 polévkových lžic extra panenského olivového oleje
  • 2 lžičky dijonské hořčice
  • 2 polévkové lžíce vinného octa nebo šťávu z 1/2 citronu
  • špetku soli
  • lžičku cukru

Zdroj: Pečená červená řepa podle Pohlreicha

Postup

Podle receptu Zdeňka Pohlreicha budeme na čtyři porce omáčky potřebovat 600 g hovězího zadního (loupané plece), 30 g slaniny, sůl a mletý pepř. Dále pak 50 g oleje, 50 g cibule, 45 g hladké mouky, 20 g másla a 75 g sterilovaných okurek.

Z. Pohlreich nejprve hovězí maso protkne slaninou, osolí jej, opepří a ze všech stran zprudka opeče na rozpáleném oleji. Poté opečené maso vyjme a v tuku, který zbyl po opékání masa, připraví cibulový základ, který zalije vodou. Do něj pak vloží opečené maso, nádobu přiklopí poklicí, vloží do rozehřáté trouby a dusí.

Během dušení Zdeněk Pohlreich maso obrací, přelévá šťávou a podlévá. Jakmile je maso měkké, vyjme ho ze šťávy. Šťávu na plotně vydusí na tuk, zapráší moukou, opraží, zalije vodou, rozmíchá a provaří. Na másle orestuje na nudličky nakrájené sterilované okurky, na které posléze přecedí provařenou šťávu.

Za přílohu doporučuje Z. Pohlreich dušenou rýži. Ale záleží samozřejmě na vaší chuti. Omáčku nedochucuje ani se smetanou. Z takto připraveného receptu nevznikne „okurková omáčka“.

Zdroj: Znojemská omáčka podle Pohlreicha

Květákové karbanátky

Ingredience: 1 hlávka květáku, 4 špetky soli, 100 g nastrouhaného tvrdého sýra, 150 g šunkového salámu (nebo šunky), 1 vejce, 4 lžíce strouhanky do těsta, 100 g strouhanky, 100 ml oleje na smažení

Postup: Květák uvaříme v osolené vodě, scedíme a necháme okapat, pak květák nejlépe vidličkou rozmačkáme. Přidáme nastrouhaný sýr a najemno nakrájený nebo nastrouhaný salám, vejce, strouhanku a vše zpracujeme rukama na těsto. Z těsta tvarujeme karbanátky, obalíme je ve strouhance a pečeme v rozehřátém oleji. Upečené necháme okapat na papírovém ubrousku.

Zdroj: Květákové placičky podle Pohlreicha


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Jiří Dvořák

Nina Vinšová

Mgr. Jana Válková


ČeskéNápady

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP