Facebook Síť X Pinterest email tisk

Téma

JELENI FLAMENDR


JELENI FLAMENDR bylo téma, které nás inspirovalo k vytvoření tohoto článku. Jelení guláš je tradiční myslivecký pokrm připravovaný z různých částí jeleního masa. Jedná se o kousky dušeného masa s hnědočervenou omáčkou, typické vůně a chuti po mase a dalších použitých surovinách. Rovněž maso má svou charakteristickou vůni a chuť.


Jelení maso

Jelení maso se řadí mezi zvěřinu, která jistě nepatří v našich domácnostech k denně připravovaným pokrmům, avšak jednou za čas ji ocení asi každý. Nejlepší maso mají zvířata do stáří jednoho roku a potom zvěř samičí. Zvěřina je maso volně lovených zvířat žijících v přírodě nebo chovaných pro lov. Jde o maso poměrně aromatické, jeho chuť při tepelné úpravě podtrhujeme přidáním slaniny a koření, například jalovce. Chuť masa však výrazně ovlivňují takové faktory, jako jsou roční období, část masa, věk zvířete a množství krmiva. Zvěřinu je nutno nechat před úpravou odležet, případně se nakládá do mořidel.

Jelení maso rozdělujeme na přední a zadní. K přednímu masu řadíme krk, plece, hrudí. Do zadního masa patří hřbet a kýta. Na přípravu guláše se nejlépe hodí krk, plec či kýta.

Zdroj: článek Jelení guláš

Poradna

V naší poradně s názvem JELENÍ GULÁŠ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Sylva..

Může se občas jíst jeleni guláš na warfarin.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Při léčbě Warfarinem je důležité hlídat příjem vitamínu K na stejné úrovni každý den. Jelení maso, stejně jako maso ostatních zvířat, obsahuje jen málo vitamínu K a proto není třeba jeho konzumaci nijak hlídat. 200 gramů syrového masa z jelena obsahuje 2,2 mikrogramů vitamínu K. Když si dáte jelení guláš s houskovým knedlíkem nebo s rýží, tak ho můžete jíst podle libosti neomezeně. Rýže totiž neobsahuje žádný vitamín K a pšeničná mouka v knedlíkách má jen zanedbatelné množství vitamínu K. Pšeničná mouka a rýže a výrobky z nich jsou nejlepší přílohy pro pacienty užívající Warfarin. Brambory jsou na tom o něco hůře. Jedna středně velká brambora obsahuje 4 mikrogramy vitamínu K. Přeji dobrou chuť.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: příběh Jelení guláš

Jelení klobása bez uzení

V tomto receptu se používá jelení maso. Recept je ale strukturovaný tak, že maso můžete nahradit jakoukoliv zvěřinou. Je jen na vás, zda si chcete připravit jelení klobásu, srnčí klobásu nebo klobásu z divočáka.

Ingredience

Na 1 kg divokých klobás:

  • 600 g zvěřiny např. rameno, krk, břicho;
  • 400 g pruhovaného vepřového bůčku.

Koření na kg masa:

  • 20 gramů kuchyňské soli;
  • 3 gramy pepře;
  • 1 g muškátového květu;
  • 2 gramy kmínu;
  • 1 g bobule jalovce;
  • 0,5 g bobkového listu;
  • 1 g nového koření;
  • 2 gramy majoránky;
  • 0,5 g hřebíčku.

Potřebujete toto vybavení:

  • Mlýnek na maso;
  • Mlýnek na koření / hmoždíř;
  • Plnička uzenin / nástavec na mlýnek na maso / ruční plnicí trychtýř;
  • Šicí jehla nebo párek;
  • Přírodní střívka

K plnění klobásy potřebujete přírodní střívka ráže 28/30 nebo ovčí střívka ráže 20/22, podle toho, jak velkou chcete mít velkou klobásu ze zvěřiny.

Postup

  1. Maso a vepřový bůček nakrájíme na kousky velikosti mlýnku.
  2. Koření najemno umeleme.
  3. K masu přidáme koření a vše spolu promícháme.
  4. Nyní promíchejte a hněťte mleté ​​maso asi 3 minuty. To vytvoří dobré spojení a zabrání tomu, aby se vaše klobása rozpadla, když ji nakrájíte.
  5. Natáhněte střívko na plnič klobásy a pomalu spusťte hmotu do střívka. Jakmile hmota dorazí do střeva, můžete konec zauzlovat.
  6. Masovou směs naplňte do střívek.
  7. Zakruťte je. Můžete se rozhodnout, jak velká má být vaše klobása. Je důležité, abyste se otočili opačným směrem. Tedy 1x dopředu a 1x dozadu.
  8. Vezměte jehlu a propíchněte klobásu, abyste otevřeli všechny vzduchové otvory. Zabráníte tak jejich pozdějšímu prasknutí na grilu.
  9. Váš jelení klobása je hotová. Přeji hodně zábavy při její výrobě!

Zdroj: článek Domácí párky bez uzení

Vepřový flamendr s křenem

Ingredience: 750 g vepřového masa, 3 lžíce sádla, 1 ks cibule, 1 sklenice čalamády, 2 lžičky mleté papriky, 2 lžičky kari, 1 lžíce strouhaného křenu, sůl, pepř

Technologický postup: Vepřové maso očistíme a nakrájíme na nudličky. Kousky masa podusíme na rozpáleném sádle a podlijeme trochou vody. Mezitím oloupeme cibuli a nakrájíme ji na proužky. Připravíme si čalamádu. K podušenému masu přidáme cibuli, mletou papriku, kari a čalamádu. Promícháme a přidáme lžíci křenu, sůl a pepř. Pokud máme rádi pálivé, můžeme přidat křenu i více. Pokrm podusíme doměkka. Hotový flamendr posypeme na talíři čerstvě nastrouhaným křenem a podáváme s přílohou podle vlastní chuti.

Zdroj: článek Vepřový flamendr

Pražský flamendr

Ingredience

  • 600 g vepřové plece;
  • 2 cibule;
  • lžíce mleté sladké papriky;
  • 70 g rajského protlaku;
  • majoránka;
  • 2 stroužky česneku;
  • 1 velký brambor;
  • olej;
  • voda;
  • kostka masoxu;
  • sůl a pepř.

Postup

Nejdříve dozlatova osmahněte nahrubo nakrájenou cibuli, přidejte maso, sůl, pepř a vše orestujte. Přidejte protlak, papriku, promíchejte, podlijte vodou, přidejte masox a pod pokličkou duste, dokud není maso měkké. Oloupejte brambor, nastrouhejte ho najemno, vmíchejte do guláše a pomalu vařte, až zhoustne. Hotovou směs dochuťte česnekem utřeným se solí a majoránkou. Pražský flamendr se podává s knedlíky, noky nebo pečivem.

Zdroj: článek Vepřový flamendr

Co je to flamendr

Jedná se o pikantní pokrm z vepřového masa charakteristický tím, že se maso krájí na nudličky. Pokrm je připravován minutkovou tepelnou úpravou. K masu se přidává cibule, paprika, kapie, žampiony, lišky a koření dle chuti. Maso by se mělo marinovat.

Zdroj: článek Vepřový flamendr

Flamendr v bramboráku

Ingredience: 600 g vepřové krkovice, 3 ks větší cibule, 10 ks žampionů, 1/2 červené papriky, 1/2 zelené papriky, 3 stroužky česneku, 3 cm zázvoru, 4 lžíce kečupu, 1 lžička majoránky, pepř, sůl, olej, 20 g hladké mouky

Technologický postup: Maso si nakrájíme na kostičky, dáme do misky, osolíme, přidáme jeden prolisovaný stroužek česneku a lžíci oleje. Promícháme a dáme na 2 hodiny uležet do lednice. Cibuli nakrájíme na půlkolečka, papriky na proužky a žampiony na tenké plátky. Česnek prolisujeme, zázvor nakrájíme na tenké nudličky. Pánev si rozpálíme, osmahneme na ní maso, přidáme cibuli a necháme zesklovatět. Poté přidáme papriky, zázvor a žampiony zalijeme vodou a dusíme 10 minut. Poté přidáme česnek a kečup, osolíme a opepříme a necháme chvilku povařit. Zahustíme moukou rozmíchanou v trošce vody a ještě chvilku povaříme. Nakonec zamícháme majoránku. Takto připravenou směsí plníme bramboráky.

Zdroj: článek Vepřový flamendr

Flamendr z hovězího masa

Ingredience: 400 g hovězího masa (zadní), 100 g paprikového salámu, 200 ml světlého piva, 1 lžíce worcesterské omáčky, 2 lžíce oleje, 2 ks párků, 2 stroužky česneku, 1 ks červené papriky, 1 ks zelené papriky, 1 ks žluté papriky, 1 ks feferonky, 1 ks pórku, mletý pepř, sůl

Technologický postup: Hovězí maso zbavíme blan, omyjeme, osušíme, nakrájíme na nudličky, osolíme a opepříme. Papriky omyjeme, semínka se stopkami vyjmeme a nakrájíme na proužky, očištěný pórek i očištěnou feferonku nakrájíme na kolečka, oloupaný česnek na tenké plátky, paprikový salám na nudličky a párky na kolečka. Na rozpáleném oleji opečeme ze všech stran na nudličky nakrájené maso, pak přidáme nakrájené papriky, pórek, feferonku, česnek, salám, párky, promícháme a krátce osmahneme. Směs dochutíme worcesterem, zalijeme pivem a pod pokličkou dusíme doměkka. Podáváme s dušenou rýží nebo pečivem.

Zdroj: článek Vepřový flamendr

Recept na kuřecí flamendr

Ingredience: 600 g kuřecích prsou, 2 ks cibule, 2 lžíce kečupu, 1 lžíce hladké mouky, 1 lžíce oleje, 3 ks papriky, špetka chilli, pepř, petrželová nať, sůl, 3 lžíce worcesterské omáčky

Technologický postup: Maso nakrájíme na nudličky, osolíme, opepříme a poprášíme moukou. Na pánvi rozehřejeme olej a opečeme na něm prudce maso ze všech stran. Přidáme nahrubo pokrájenou cibuli, na nudličky pokrájené papriky, podlijeme malým množstvím vody, přikryjeme pokličkou a dusíme doměkka. Ke konci dušení dochutíme worcesterskou omáčkou a kořením chilli. Do hotového podle chuti vmícháme kečup a na talíři posypeme petrželkou. Takto připravený pokrm podáváme s celozrnným pečivem, bramboráčky nebo hranolky.

Zdroj: článek Vepřový flamendr

Recept na pražský flamendr

Ingredience: 400 g vepřové krkovice, 200 g červené nebo zelené papriky, 200 g cibule, 150 ml světlého piva, 3 stroužky česneku, 3 lžíce sádla, 1 lžíce kečupu, 1 lžička mleté papriky, ½ lžičky mletého kmínu, sůl, pepř

Technologický postup: Maso očistíme, opláchneme pod tekoucí vodou, osušíme a nakrájíme na kostky. Papriky omyjeme, zbavíme semen a nakrájíme na nudličky. Cibuli oloupeme a nakrájíme nadrobno. Na rozpáleném sádle dozlatova opečeme dvě třetiny nakrájené cibule, vložíme nakrájené maso, osolíme, opepříme a ze všech stran osmahneme. Vmícháme mletou papriku, oloupaný prolisovaný česnek, mletý kmín a kečup. Podlijeme trochou piva a pod pokličkou dusíme. Za občasného promíchání podle potřeby podléváme pivem, až je maso téměř měkké. Ke konci dušení přidáme zbytek nadrobno pokrájené cibule, nakrájenou papriku a zvolna dodusíme doměkka. Podáváme například s pečivem nebo zapečenými brambory.

Zdroj: článek Vepřový flamendr

Recept na půlnoční flamendr

Ingredience: 750 g krkovice, 150 g cibule, 100 g oleje, 3 stroužky česneku, 150 g žampionů, 75 g rajčatového protlaku, 80 g sterilovaných kapií, sůl, pepř, 15 g mleté papriky, drcený kmín, špetka chilli, 3 dl vývaru

Technologický postup: Maso nakrájíme na nudličky a promícháme s česnekem utřeným se solí, pepřem, zakápneme olejem a necháme nejlépe přes noc odležet. Odleželé maso orestujeme v horkém oleji, přidáme na kostičky nakrájenou cibuli, na plátky nakrájené žampiony, zarestujeme, přidáme mletou papriku, zpěníme, zalijeme vývarem, přidáme protlak, drcený kmín, chilli koření. Krátce podusíme, vložíme kapii a prohřejeme. Přílohou může být chléb, brambory, hranolky či bramboráčky.

Zdroj: článek Vepřový flamendr

Recept na vynikající flamendr

Ingredience: 4 plátky krkovice, 1 velká červená paprika, 2 ks cibule, 4 stroužky česneku, lišky (cca dvě hrsti), 1 ks pikantní klobásy, 3 lžíce kvalitního kečupu, grilovací koření, olej, 1 lžíce másla, 10 lístků bazalky, sůl, pepř, 40 g Solamylu

Technologický postup: Plátky masa mírně naklepeme, nakrájíme na drobné nudličky. Takto připravené nudličky posypeme grilovacím kořením, solí, pepřem a Solamylem, vše důkladně promícháme a necháme hodinu odpočinout. Na pánvi rozehřejeme olej, maso zprudka opečeme, přidáme na proužky nakrájenou papriku, cibuli a česnek, kolečka klobásy, orestujeme, dáme kečup, mírně podlijeme a dusíme doměkka. Na závěr vmícháme jemně natrhané lístky bazalky a případně dochutíme solí a pepřem. Lišky očistíme, osolíme a podusíme je na másle doměkka. Protože lišky pouští celkem málo vody, můžeme je trochu podlít, aby se nespálily. Dusíme je cca 15–20 minut. Hotové lišky rozdělíme přímo na talíře na jednotlivé porce masa. Podáváme s různě upravenými brambory nebo s chlebem.

Zdroj: článek Vepřový flamendr

Pivní flamendr

Ingredience

  • 1½ kg vepřového na guláš, z kýty, nakrájené na kostky;
  • 500 g cibule hrubě nakrájená;
  • olej;
  • 3 polévkové lžíce rajčatového protlaku;
  • 6 sušených rajčat, sušená, hrubě nakrájených;
  • 1½ litru sladového piva;
  • sůl a pepř;
  • oregano;
  • bobkové listy;
  • paprikový prášek;
  • kajenský pepř.

Postup

Maso opečte v několika dávkách. Přidejte cibuli, dobře poduste s rajčatovým protlakem a sušenými rajčaty. Pomalu přilijte teplé pivo (ne najednou), přidejte koření a bylinky a duste 1,5 až 2 hodiny.

Množství piva, které celkem použijete, silně závisí na kvalitě použitého kastrolu. Někdy se při dušení odpaří hodně tekutiny a může být nutné přidat čtvrtou plechovku sladového piva. Pokud budete kotlík s gulášem péct v troubě na 200°C, jsou 3 plechovky zcela dostačující.

Omáčka chutná velmi koncentrovaně a po převaření ji není třeba zahušťovat. Podává se s knedlíkem, noky nebo vařeným bramborem.

Zdroj: článek Vepřový flamendr

Míchaný flamendr

Ingredience

  • 250 g hovězí steak;
  • 250 g vepřové kotlety;
  • 150 g vepřových jater;
  • 1 pár vepřových ledvin vyčištěných;
  • 400 g cibule nakrájené na kostičky;
  • 2  bobkové listy;
  • 50 g přepuštěného másla;
  • 2 lžičky kukuřičné mouky nebo pšeničného škrobu;
  • sůl a pepř;
  • 1 polévková lžíce vinného octa;
  • muškátový oříšek;
  • pivo.

Postup

Hovězí a vepřové maso nakrájíme na gulášové kousky, orestujeme na přepuštěném másle, vyjmeme a udržujeme v teple. Na stejném tuku orestujeme cibuli dozlatova, podlijeme trochou vody a výpek dobře vyjmeme uchováme na později. Vložte maso zpět do hrnce a zalijte takovým množstvím teplého piva, aby bylo vše zakryté. Vařte 45 minut. Játra a ledviny nakrájíme na kousky a přidáme. Vařte dalších 10 minut, přidejte bobkové listy a nechte 30 minut dusit na nejnižším ohni. Spojte škrobem, dochuťte solí, pepřem, muškátovým oříškem a octem a podávejte s vařenými bramborami.

Zdroj: článek Vepřový flamendr

Flamendr s křenem

Ingredience

  • 1 kg vepřové panenky;
  • 200 ml rostlinného oleje;
  • 2 střední cibule;
  • 1 lahůdková cibulka;
  • 1 1/2 lžíce worcestrové omáčky;
  • 3 lžíce kečupu;
  • 12 ks feferonek;
  • 1 vrchovatá lžíce hladké mouky;
  • křen;
  • sůl;
  • čerstvě mletý pepř.

Postup

Nejdříve si připravte marinádu na maso. Do igelitového pytlíku nasypte trochu soli a pepře a zakapejte olejem. Promíchejte a přidejte maso nakrájené na proužky silné asi 1 cm. Důkladně promněte a nechte chvíli marinovat. Mezitím si nakrájejte cibuli na kolečka, papriky na proužky, lahůdkovou cibulku na kolečka, křen nastrouhejte a feferonku nakrájejte nadrobno. Na pánvi zprudka opečte maso na rozpáleném oleji, pak přidejte nakrájené cibule a duste ve vlastní šťávě do doby, než bude cibule sklovitá. Pak dochuťte worcesterem, kečupem, křenem, přidejte trochu vody a dosolte.

Zdroj: článek Vepřový flamendr

Katův šleh podle pořadu Kluci v akci

Katův šleh je velmi podobné jídlo, jako guláš flamendr z vepřového masa. Klasika, která v pamětnících probudí nostalgii i rozesmáté vzpomínky na pikantní pokrm s bodrým názvem.

Ingredience

  • 700 g vepřové kýty;
  • slunečnicový olej;
  • 1 červená cibule;
  • 2 jarní cibulky;
  • 1 červená paprika;
  • 1 chilli paprička;
  • 1 lžíce rajského protlaku;
  • 100 g drcených rajčat;
  • 2 kyselé sterilované okurky;
  • worcesterská omáčka;
  • sůl;
  • mletý pepř.

Postup

Kluci v akci nejdříve nakrájejí maso na nudličky, cibuli na klínky, papriku, okurky a jarní cibulku na proužky. Chilli papričky najemno. Nudličky masa ochutí solí, pepřem a promíchají s olejem. Potom je Kluci zprudka opečou na pánvi, vyjmou je a poté na zbylé šťávě orestují zeleninu a chilli papričky. Vmíchají protlak, krátce osmahnou, přidají rajčata a na závěr vrátí maso a dochutí worcesterskou omáčkou, solí a mletým pepřem. Katův šleh Kluci v akci podávají s rýží nebo tradičně s bramboráčky či hranolky.

Zdroj: článek Vepřový flamendr

Jelení guláš

Ingredience: 0,5 kg jeleního masa (kýta, plec, hrudí), 3 ks cibule (velké), 100 ml oleje, 2 ks masoxu, 2 listy bobkového listu, ¼ lžičky mleté skořice, ¼ lžičky drceného kmínu, sůl, 1 lžíce mleté papriky, 3 stroužky česneku, ½ lžičky pálivé mleté papriky, 1 lžíce povidel, mletý pepř, 4 kuličky jalovce, 1 lžička majoránky, 5 lžic hladké mouky, voda

Technologický postup: Do hrnce dáme olej, na kterém dorůžova osmahneme cibuli nasekanou nadrobno, přidáme maso nakrájené na menší kousky. Po dokonalém orestování přidáme masox a protlak, bobkový list, jalovec, pepř, povidla, gulášové koření, kmín a mletou skořici, opět orestujeme a podlijeme vodou. Dusíme pozvolna asi 2 hodiny, promícháváme a podle potřeby podléváme. Z guláše necháme za stálého míchání vydusit vodu, pak zaprášíme moukou, orestujeme, přidáme mletou papriku, promícháme a znovu podlijeme vodou. Guláš necháme provařit, přidáme česnek a majoránku, podle chuti osolíme. Guláš z jeleního masa je výborný proleželý. Na talíři můžeme ozdobit paprikou a rajčetem, podáváme s knedlíky nebo chlebem.

Zdroj: článek Jelení guláš

Autoři uvedeného obsahu

 Mgr. Michal Vinš

 Mgr. Jiří Dvořák


jelení a srnčí maso
<< PŘEDCHOZÍ PŘÍSPĚVEK
jeleni gulaš
NÁSLEDUJÍCÍ PŘÍSPĚVEK >>
novinky a zajímavosti

Chcete odebírat naše novinky?


Dokažte, že jste člověk a napište sem číslicemi číslo dvacetsedm.