Téma: 

jelení sůl


Facebook Twitter Pinterest email tisk

AMONIUM

Co je to amonium

Jedná se o kypřicí prostředek zvaný také cukrářské droždí nebo dříve sůljeleního rohu, či jelení sůl. Preparát prodávaný nyní v obchodech je směs kyselého uhličitanu amonného a karbamidu amonného. Dříve býval připravován suchou destilací zvířecích odpadků, jako jsou kůže, kopyta, rohy (odtud také pochází jeho starší název). Později se začal připravovat sublimací síranu amonného s uhličitanem vápenatým. Je to jemný bílý prášek zapáchající po čpavku, poněvadž teplem disociuje na vodní páru, plynný amoniak a kysličník uhličitý, čímž těsto kypří. Do těsta se přidává rozmíchaný v tekutině nebo se rozválí válečkem mezi dvěma papíry a nasype přes jemné sítko do mouky. Hrubé amonium zanechává v pečivu nepravidelné póry a povrch pečiva není hladký. Na ½ kg mouky stačí 10 g. Používá se do pečiva nízkých tvarů (perníčky, nízké linecké), protože ve vyšších těstech zanechává nepříjemný pach po čpavku. Uchováváme ho ve sklenicích se zabroušenou zátkou, neboť se působením vlhkostí a kyslíku rozkládá. Dnes je k dostání v řadě drogerií a prodejnách potravin.

Detail odstavce: Co je to amonium
Zdroj: Amonium
Zveřejněno: 15.11.2015


Facebook Twitter Pinterest email tisk

Diskuze: Re: choroby tújí

Může jít o houbovou nákazu. Aplikujte postřik přípravkem Kuprikol 50 dvakrát s odstupem tří týdnů. Zároveň si kupte hořkou sůl (magnézium) a rostlinu postříkejte 3% roztokem v mezidobí mezi ošetřeními Kuprikolem. Zbytek hořké soli můžete použít na zálivku.

Zdroj: diskuze Choroby tújí
Odesláno: 7.5.2018 uživatelem Zahradník
Počet odpovědí: 2 Zobrazit odpovědi

JELENÍ GULÁŠ

Jelení guláš podle Jirky

Suroviny: 1 kg jeleního masa, 100 g sádla, 2 ks cibule, 100 g slaniny, 100 ml octa, 1 lžička plnotučné hořčice, 2 lžíce sladké papriky, 1 ks rajčatového protlaku, sůl, 2 stroužky česneku, gulášové koření, 1 lžička kmínu, ½ lžičky majoránky, 1 lžička citronové kůry, 100 g hladké mouky, vývar, voda

Technologický postup: Maso ze zvěřiny na přípravu guláše marinujeme alespoň 24 hodin ve směsi vody a octa v poměru 5 : 1 s pokrájenou cibulí, lžičkou plnotučné hořčice a nakrájenou slaninou. Na sádle dozlatova osmažíme nakrájenou cibuli a přidáme papriku. Ihned zastříkneme vodou, aby paprika nezhořkla. Přidáme naložené maso, orestujeme, dále přidáme protlak, sůl, trochu gulášového koření, česnek, majoránku, kmín, nastrouhanou citronovou kůru a zalijeme 0,5 l vody. Když je maso měkké, tak jej vyjmeme, šťávu zaprášíme hladkou moukou, zasmažíme a zalijeme vývarem. Povaříme, přecedíme a přidáme maso. Podáváme nejlépe s knedlíkem.

Detail odstavce: Jelení guláš podle Jirky
Zdroj: Jelení guláš
Zveřejněno: 20.1.2016


Facebook Twitter Pinterest email tisk

Diskuze: Re: thuje

Dobry den,nevím co se stalo sníma thujemi, zacli vršky rezivet ze zacatku ich bylo par kousku ted to maji vsech 68ks. Použila jsem hořkou sůl a hnojila jsem to taky tak nevim. dekuji Silvia Přiložený obrázek

Zdroj: diskuze Túje - ošetřování
Odesláno: 5.3.2018 uživatelem Silvia
Počet odpovědí: 5 Zobrazit odpovědi

JELENÍ GULÁŠ

Jelení maso

Jelení maso se řadí mezi zvěřinu, která jistě nepatří v našich domácnostech k denně připravovaným pokrmům, avšak jednou za čas ji ocení asi každý. Nejlepší maso mají zvířata do stáří jednoho roku a potom zvěř samičí. Zvěřina je maso volně lovených zvířat žijících v přírodě nebo chovaných pro lov. Jde o maso poměrně aromatické, jeho chuť při tepelné úpravě podtrhujeme přidáním slaniny a koření, například jalovce. Chuť masa však výrazně ovlivňují takové faktory, jako jsou roční období, část masa, věk zvířete a množství krmiva. Zvěřinu je nutno nechat před úpravou odležet, případně se nakládá do mořidel.

Jelení maso rozdělujeme na přední a zadní. K přednímu masu řadíme krk, plece, hrudí. Do zadního masa patří hřbet a kýta. Na přípravu guláše se nejlépe hodí krk, plec či kýta.

Detail odstavce: Jelení maso
Zdroj: Jelení guláš
Zveřejněno: 20.1.2016


Facebook Twitter Pinterest email tisk

Diskuze: thuje

Dobrý den, koupila jsem od jedneho pěstitele 68ks thuji krásné.Bohužel mi cca za měsic zacali odchazet. Začalo to vrškem thuji. Koupila jsem hořkou sůl a hnojivo na jehličaní. Bohužel nic nepomohlo.Tak ted nevím co im chyby anebo jak im mam jeste pomoct ted na jaře. Děkuji Silvia Přiložený obrázek

Zdroj: diskuze Túje - ošetřování
Odesláno: 5.3.2018 uživatelem Silvia
Počet odpovědí: 5 Zobrazit odpovědi

JELENÍ GULÁŠ

Jelení guláš

Ingredience: 0,5 kg jeleního masa (kýta, plec, hrudí), 3 ks cibule (velké), 100 ml oleje, 2 ks masoxu, 2 listy bobkového listu, ¼ lžičky mleté skořice, ¼ lžičky drceného kmínu, sůl, 1 lžíce mleté papriky, 3 stroužky česneku, ½ lžičky pálivé mleté papriky, 1 lžíce povidel, mletý pepř, 4 kuličky jalovce, 1 lžička majoránky, 5 lžic hladké mouky, voda

Technologický postup: Do hrnce dáme olej, na kterém dorůžova osmahneme cibuli nasekanou nadrobno, přidáme maso nakrájené na menší kousky. Po dokonalém orestování přidáme masox a protlak, bobkový list, jalovec, pepř, povidla, gulášové koření, kmín a mletou skořici, opět orestujeme a podlijeme vodou. Dusíme pozvolna asi 2 hodiny, promícháváme a podle potřeby podléváme. Z guláše necháme za stálého míchání vydusit vodu, pak zaprášíme moukou, orestujeme, přidáme mletou papriku, promícháme a znovu podlijeme vodou. Guláš necháme provařit, přidáme česnek a majoránku, podle chuti osolíme. Guláš z jeleního masa je výborný proleželý. Na talíři můžeme ozdobit paprikou a rajčetem, podáváme s knedlíky nebo chlebem.

Detail odstavce: Jelení guláš
Zdroj: Jelení guláš
Zveřejněno: 20.1.2016


Facebook Twitter Pinterest email tisk

Diskuze: Re: česnek v soli na uskladnění

Vyzkoušejte to na malém množství. Použijte k tomu skleničky od Krenexu. U jedné zkuste vysát vzduch a druhé ne. Obě skleničky pak uskladněte v temnu při pokojové teplotě. Podle výsledku testu pak zjistíte, který postup vám vyhovuje. Domnívám se, že sůl vytáhne ze stroužků jejich vlhkost a ty se pak zcvrknou a budou takové gumové.

Zdroj: diskuze Česnek v soli na uskladnění
Odesláno: 5.12.2016 uživatelem Honza
Počet odpovědí: 1 Zobrazit odpovědi

JELENÍ GULÁŠ

Jelení guláš na víně

Ingredience: 750 g jeleního masa, 500 ml červeného vína, 3 ks cibule, 2 lžíce sádla, 2 stroužky česneku, 1 lžička mletého pepře, sůl, 1 lžička kmínu, ½ lžičky sušeného tymiánu, 1 lžíce červené papriky, 5 kuliček jalovce, 3 listy bobkového listu, 1 ks sušené drcené feferonky, 2 lžíce brusinkové zavařeniny, 1 ks čerstvé feferonky, 1 ks čerstvého tymiánu, voda

Technologický postup: V míse smícháme tymián, kuličky jalovce, bobkové listy, mletou červenou papriku, nadrcenou sušenou feferonku a kmín, poté přidáme očištěné maso nakrájené na kostky, vše dobře promícháme a necháme do druhého dne odležet. Na rozehřátém sádle orestujeme nadrobno nakrájenou oloupanou cibuli, přidáme oloupané utřené stroužky česneku, kostky masa i s kořením a zprudka opečeme, aby maso zhnědlo a zatáhlo se. Potom osolíme, opepříme, zalijeme červeným vínem a pod pokličkou zvolna dusíme téměř doměkka (asi 2 hodiny), pak přidáme brusinkovou zavařeninu a společně dusíme doměkka (asi 20 minut). Podáváme ozdobené tymiánem a kolečky očištěné čerstvé feferonky, jako příloha se hodí knedlíky nebo chléb.

Detail odstavce: Jelení guláš na víně
Zdroj: Jelení guláš
Zveřejněno: 20.1.2016


Facebook Twitter Pinterest email tisk

Diskuze: Re: marináda na uzení drůbeže

Osvědčený recept na uzení drůbeže je tento:
1 celé kuře
3 litry vody (nebo dostatečně na to, abyste úplně ponořili celé kuře)
3/4 šálku soli
1 šálek cukru
1 lžíce pepře
1 polévková lžíce kajenského pepře

Marinána na potírání během uzení
1/4 šálku olivového oleje
1/4 šálku sójové omáčky
2 lžíce prášku ze sušené cibule
2 lžíce kajenského pepře
2 lžíce papriky
2 čajové lžičky česneku nebo 2 stroužky česneku
1,5 čajové lžičky černého pepře
1 čajová lžička sušeného oregana
1 čajová lžička sušeného tymiánu

Přiveďte k varu vodu v hrnci dostatečně velkém, aby pojmul jak marinádu, tak i kuře. V horké vodě rozpusťte cukr a sůl a nechte vychladnout. Pak přidejte zbylé ingredience a nakonec i kuře a vše dejte do chladničky na 10 hodin. V této době si připravte dřevo na uzení. Nejlepší je dřevo z vlašského ořechu, které rozemelte ve štěpkovači a na dvě hodiny namočte do vody.
Jak dlouho udit: uzení kuřecího masa probíhá v udírně při teplotě do 75°C přibližně 4 hodiny. Doba uzení záleží na velikosti kuřete. Po celou dobu uzení musí být drůbeží maso neustále mazáno marinádou na potírání. Uzené kuřecí maso se podává s rýží.

Zdroj: diskuze Marináda na uzení drůbeže
Odesláno: 8.5.2017 uživatelem Kamča
Počet odpovědí: 1 Zobrazit odpovědi

JELENÍ GULÁŠ

Staročeský jelení guláš

Ingredience: 1 kg jeleního masa, 150 g másla, 5 ks cibule, 250 g anglické slaniny, pepř, sůl, divoké koření (5 lžic celého černého pepře, 5 lžic celého jalovce, 15 bobkových listů, 5 lžic celého nového koření), 3 lžičky celého kmínu, 3 lžíce rumu, citronová šťáva, 500 ml červeného vína (suché), 2 l vývaru, 60 g hladké mouky, voda

Technologický postup: Divoké koření dejte do hrnce a zalijte jedním litrem vody, přiveďte k varu a 25–30 minut vařte. Na závěr přisypte sůl a počkejte, až vývar vychladne. Poté do něj vložte celé maso tak, aby bylo úplně ponořené, a dejte ho aspoň na šest hodin odležet do lednice. Maso vyndejte z nálevu a nakrájejte na kostičky velikosti sousta, osolte, opepřete. Cibulku smíchejte s kmínem a troškou soli a osmahněte ji na 100 g másla do tmavě zlatavé barvy. Pak vsypte slaninu a čtyři minuty opékejte, přidejte maso a nechte ho ze všech stran zatáhnout. Přilijte rum a červené víno a asi deset minut poduste – alkohol by se měl trochu odpařit, ale neměl by se úplně vyvařit. Poté maso vyjměte a do základu vlijte hovězí vývar a omáčku přiveďte k varu, zakápněte trochou citronové šťávy. Ze zbytku másla a hladké mouky připravte světlou jíšku. Vmíchejte ji do omáčky, vraťte do hrnce maso a duste pětadvacet až třicet minut doměkka.

Detail odstavce: Staročeský jelení guláš
Zdroj: Jelení guláš
Zveřejněno: 20.1.2016

JELENÍ GULÁŠ

Jelení guláš po myslivecku

Ingredience: 1 kg jeleního masa, 5 ks cibule, 100 g sádla, 3 plátky slaniny, 3 stroužky česneku, 1 lžička pepře, 1 lžička kmínu, 1 lžička celého nového koření, ½ lžičky celého jalovce, 5 listů bobkového listu, 1 lžička majoránky, 2 lžíce červené papriky, 1 lžíce cukru, 1 ks chilli papričky, 4 lžíce kečupu, 50 g hub, 2 ks sterilovaných okurek, citronová kůra ze ¼ citronu, 1 lžíce plnotučné hořčice, 5 lžic polohrubé mouky, voda

Technologický postup: Na sádle rozškvaříme 3 plátky slaniny, přidáme pokrájenou cibuli, kterou osmažíme do zlatohněda, přidáme lžíci cukru a necháme zkaramelizovat. Do tohoto základu dáme maso pokrájené na kostky a prudce restujeme, aby se zatáhlo, ale zatím nesolíme. Pak přidáme kečup a sladkou papriku, osolíme a dáme všechno koření, kromě majoránky. Podlijeme vodou a chvíli dusíme, asi za 20 minut přidáme houby, kdo má sušené, předem je namočí. Když je maso téměř měkké, zahustíme ho záklechtkou (polohrubá mouka rozšlehaná ve vodě) a vše řádně provaříme. Do téměř hotového guláše přidáme okurky nakrájené na kostičky, hořčici, utřený nebo prolisovaný česnek, majoránku a trošku strouhané citronové kůry z dobře omytého citronu. Podáváme s houskovým knedlíkem, ale je výborný i s chlebem.

Detail odstavce: Jelení guláš po myslivecku
Zdroj: Jelení guláš
Zveřejněno: 20.1.2016

JELENÍ GULÁŠ

Jelení guláš podle Pohlreicha

Ingredience: 1 kg jeleního masa, 4 ks cibule, 200 g tuku, červená paprika, pepř mletý, sůl, rajský protlak, worcesterská omáčka, hladká mouka, jalovec, bobkový list, nové celé koření, voda

Technologický postup: Cibuli rozkrájejte nejdřív vertikálně na čtvrtky a pak na kostičky, není třeba úplně najemno, ale platí, že čím větší plocha, tím více silice, a tedy i chuti. Nejdůležitější ale je, aby kousky byly stejně velké – jen tak se všechny orestují stejnoměrně. Tuk pořádně rozpalte, je důležité, aby se cibule celou dobu spíš smažila, než jen opékala. Jakmile se začne zabarvovat, už ji pořád míchejte a hlídejte. Největší umění je vystihnout ten okamžik, kdy je cibule tak akorát. Potřebujete, aby měla světle hnědou barvu – jako ta, která se dává na knedlíky. Správná chvíle nastává, jakmile cibule začne „jezdit“ po kastrolu, „chrastit“ a trochu ztvrdne. Pokud jste zazmatkovali a cibuli připálili, zalijte ji trochou vody, odstavte a zakryjte. Připálená cibule obarví vodu a ta pak zpětně dobarví zbytek cibule. Jestli se ale cibule vyloženě spálila, nedá se dělat nic jiného než začít s novou dávkou. Těsně před koncem smažení k cibuli přidejte protlak a papriku, paprika nemá v jídle skřípat mezi zuby, přidejte jalovec, nové koření, bobkový list a trochu směs podlijte. Jakmile se základ trochu zavaří, vhoďte do něj maso a už jen trpělivě duste: příprava poctivého guláše vyžaduje určitě hodinu a půl. Podlévejte jen minimálně, maso by nemělo být zalité, ale mělo by se pomalu dusit, „pobublávat“ ve vlastní šťávě. Když se voda odpaří natolik, že je viditelný tuk, zaprašte pokrm jednou nebo dvěma lžičkami mouky, trochu podlijte, znovu přiveďte k varu a vařte doměkka. Ochutnávejte, zahušťujte a dochucujte průběžně. Tohle zdánlivě jednoduché jídlo má složitou chuť, která vyžaduje, abyste ji pořád dolaďovali. Solí, pepřem, možná lžící worcesterské omáčky. Úplně na závěr už správné dochucení trefíte těžko. Ostrost guláše by měla být příjemná, nikoli agresivní a přebíjející veškerou chuť. A určitě se vyhněte závěrečnému zahušťování moukou – tím určitě ničemu nepomůžete.

Detail odstavce: Jelení guláš podle Pohlreicha
Zdroj: Jelení guláš
Zveřejněno: 20.1.2016

VEPŘOVÉ MASO VE VLASTNÍ ŠŤÁVĚ

Vepřové maso ve vlastní šťávě Pikok

Lidl/Pikok Vepřové maso ve vlastní šťávě jemně kořeněné je výrobek řetězce Lidl.

Složení: 92 % vepřového masa, vepřové kůže, jedlá sůl, kořenicí přípravek (pepř, majoránka, cibule)

Cena: 34,90 Kč

Dle hodnocení dTestu výrobek Lidl/Pikok Vepřové maso ve vlastní šťávě jemně kořeněné dopadl velmi dobře.

Detail odstavce: Vepřové maso ve vlastní šťávě Pikok
Zdroj: Vepřové maso ve vlastní šťávě
Zveřejněno: 18.1.2019

KDE SE DÁ KOUPIT RYCHLOSŮL PRAGANDA

Co je to rychlosůl Praganda

Rychlosůl Praganda je solicí řeznická nakládací dusitanová směs pro domácí uzené masné výrobky.

Další informace

Obsah dusitanu sodného: max. 0,3 %.

Přípustná hmotnostní odchylka: -3 %.

Složení

Jedlá kamenná sůl 98 %, cukr, dusitan sodný, dextróza, škrobový sirup.

Skladování

Skladujte při teplotě do 30 °C a relativní vlhkosti vzduchu do 70 %.

Detail odstavce: Co je to rychlosůl Praganda
Zdroj: Kde se dá koupit rychlosůl Praganda
Zveřejněno: 3.5.2018

VEPŘOVÉ MASO VE VLASTNÍ ŠŤÁVĚ

Vepřové maso ve vlastní šťávě s rýží

Ingredience: rýže, 1 cibule, 2 vepřové konzervy koupené nebo 1 domácí, lahůdková paprika, sůl, 1 hrášek v konzervě, česnek čerstvý (může být sušený)

Postup: Dáme vařit rýži. V hrnci osmažíme nadrobno nakrájenou cibuli, přidáme konzervu, papriku, podle chuti česnek a mícháme, než se konzerva naprosto rozmíchá a pustí šťávu. Přidáme postupně k hotové rýži a vše ještě pořádně promícháme, dáme hrášek a podáváme. Cibule není podmínkou.

Detail odstavce: Vepřové maso ve vlastní šťávě s rýží
Zdroj: Vepřové maso ve vlastní šťávě
Zveřejněno: 18.1.2019

ZAVAŘOVÁNÍ HRUŠEK

Co udělat, aby hrušky nezhnědly

Nakrájené hrušky mají sklon hnědnout. Aby při zpracování nezhnědly, můžete je nakrájené zakapat nebo protáhnout citronovou šťávou. Tu ale pak nejspíš pocítíte v chuti. Podobně vám poslouží také miska se studenou vodou s pár špetkami soli, kam ovoce ponoříte a ponecháte do chvíle zavaření (sůl v chuti není znát). Nebo můžete do kompotu z hrušek přidat kousky jablek, která údajně také brání zhnědnutí. Další možností je použít kyselinu citronovou nebo ocet.

Detail odstavce: Co udělat, aby hrušky nezhnědly
Zdroj: Zavařování hrušek
Zveřejněno: 16.10.2018

HOVĚZÍ STEAK

Hovězí steak z pupku

Ingredience: 200 g hovězího pupku, hrubozrnná sůl, olej, chilli směs Hot & Smoky v kořenicím mlýnku Jamie Oliver

Postup: Před přípravou necháme steak po vyjmutí z lednice odpočinout, aby dosáhl pokojové teploty. Před grilováním steak osušíme papírovým ubrouskem. Rozpálíme si grilovací pánev s trochou oleje. Steak lehce potřeme olejem, aby na něm dobře držela hrubozrnná sůl a koření. Poté jej osolíme a za pomocí mlýnku okořeníme čerstvě mletým chilli kořením. Steak opékáme nezakrytý na pánvi při vysoké teplotě, a to 6 minut z každé strany. Po této době je steak středně syrový a trochu tužší. Vyjmeme jej z pánve a dáme do maximálně rozpálené trouby na 15 minut dopéct. Po této době steak vyjmeme a zabalíme do připraveného alobalu. Necháme 5 minut odpočinout, aby došlo ke stejnoměrnému rozložení šťávy a steak byl celý šťavnatý. A protože je steak z pupku trošku tužší, tak jej krájíme těsně před servírováním přes vlákno na plátky silné cca 5 mm. Jako příloha se hodí opečené tousty nebo čerstvý chléb, případně jen zeleninový salát.

Detail odstavce: Hovězí steak z pupku
Zdroj: Hovězí steak
Zveřejněno: 2.3.2018

NÁVOD NA RYCHLOKVAŠENÉ ZELÍ KTERÉ JE HOTOVÉ UŽ ZA 3 DNY

Recept 1

Ingredience: ½ hlávky syrového bílého zelí, 2 velké cibule, 8 ks čerstvého či sušeného bobkového listu, 1 hrst rozinek, 1 lžíce celého nového koření, 2 lžíce celého kmínu, 1 lžička jalovce, 1 lžička barevného celého pepře, 200–300 ml převařené vlažné vody, 5 lžic hrubozrnné soli

Postup: Nejdříve očistěte zelí od svrchních listů, stejně tak od tvrdého košťálu. Větším ostrým nožem začněte zelí krouhat na nudličky (šířka nudliček záleží na vaší chuti). Pokud máte rádi, přidejte cibuli, kterou oloupejte a pokrájejte také na nudličky. Nakrájené zelí začněte pěchovat do sklenice po vrstvách, vždy spolu s cibulí (jestli máte rádi), kořením a bobkovým listem. Sůl odložte na později. Zelí ve sklenici nechte chvíli „sednout“. Ve vyšší nádobě rozpusťte sůl ve vlažné vodě (cca 40 stupňů) a pomocí trychtýře přelijte roztok do sklenice se zelím. Pozor, ne úplně po okraj. Sklenici nechte otevřenou „dýchat“. Solný roztok dolévejte ještě dvakrát nebo třikrát a vždy řádně promíchejte. Za 3 dny máte hotovo.

Detail odstavce: Recept 1
Zdroj: Návod na rychlokvašené zelí které je hotové už za 3 dny
Zveřejněno: 19.1.2019

VEPŘOVÉ MASO VE VLASTNÍ ŠŤÁVĚ

Vepřové ve vlastní šťávě s těstovinami

Ingredience: 1 masová konzerva, 1 cibule, sůl, mletý pepř, mletá sladká paprika, kmín, 1 balení těstovin dle vašeho uvážení, 200 g tvrdého sýra, 1 sladká smetana

Postup: Na oleji orestujeme cibulku. Na pekáč dáme uvařené těstoviny dle návodu, na ně cibuli. Na cibuli rozložíme masovou konzervu, okořeníme a opět dáváme vrstvu těstovin, ochutíme, se solí šetříme, pokmínujeme drceným kmínem a všechno zalijeme sladkou smetanou. Pečeme asi 20 minut a těsně před podáváním sypeme nastrouhaným sýrem. Jako přílohu můžeme použít hlávkový salát.

Detail odstavce: Vepřové ve vlastní šťávě s těstovinami
Zdroj: Vepřové maso ve vlastní šťávě
Zveřejněno: 18.1.2019

MARINÁDA NA MASO

Marináda na kuřecí maso s jogurtem

Ingredience: 4 kuřecí řízky, 150 g bílého jogurtu, 1 lžička mletého chilli, 1 lžíce mletého římského kmínu, 1 lžíce mletého koriandru, 2 lžičky mleté kurkumy, sůl

Postup: Maso naporcujte tak, aby měl řízek všude přibližně stejnou sílu (asi 1 cm). Promíchejte jogurt s chilli, římským kmínem, koriandrem a kurkumou. Řízky nesolte a naložte je alespoň na půl hodiny do jogurtové marinády. Grilujte asi 8 minut po každé straně, dokud nebude maso zcela propečené. Poté ogrilované maso osolte a podávejte s čerstvě připraveným salátem z rajčat, paprik, okurek a cuket, ochuceným olivovým olejem, bylinkami, solí a pepřem, zakápnutým balzamikovým octem. Povrch salátu posypte 1 lžící rozdrceného lněného semínka.

Detail odstavce: Marináda na kuřecí maso s jogurtem
Zdroj: Marináda na maso
Zveřejněno: 30.8.2016

HOVĚZÍ STEAK

Hovězí steak s fazolkami

Ingredience: 400 gramů svíčkové (cca 2 plátky), 400 g zelených fazolek, 100 g anglické slaniny, 2 stroužky česneku, olivový olej, mletý černý pepř, sůl

Postup: Hovězí maso na steak osolíme, opepříme, promačkáme v prstech a po obou stranách potřeme olivovým olejem. Necháme chvilku odpočinout. Steaky grilujeme z obou stran na grilu nebo grilovací pánvi. Doba grilování závisí na tom, jak moc chceme mít steak propečený. Mezitím si připravíme fazolky. Aby zůstaly zelené a hlavně křehké, ponoříme je zhruba na minutu do vařící vody a poté je prudce zchladíme ve vodě s ledem nebo přímo na ledu. Na pánvi orestujeme na olivovém oleji česnek nakrájený na plátky, na nudličky pokrájenou slaninu a přidáme blanšírované zelené fazolky. Chvilku vše restujeme, poté osolíme, opepříme a můžeme podávat.

Detail odstavce: Hovězí steak s fazolkami
Zdroj: Hovězí steak
Zveřejněno: 2.3.2018

ODPALOVANÉ TĚSTO NA KNEDLÍKY

Švestkové knedlíky ze spařeného těsta

Ingredience na ozdobu: rozpuštěné máslo, cukr moučka, mletý mák

Ingredience na náplň: švestky, cukr krystal

Ingredience na těsto: 4 lžíce oleje, 750 g polohrubé mouky, trochu soli, 1 lžíce cukru krystal, 300 ml horké vody

Postup: Vypeckujeme švestky, dovnitř dáme špetku cukru. Těsto na švestkové knedlíky připravíme takto: do mísy odměříme mouku, sůl, cukr, olej, promícháme a přidáme horkou vodu. Těsto důkladně vypracujeme, poté vyválíme placku cca 3 mm tenkou, vykrajujeme kolečka a do nich balíme vypeckované švestky naplněné cukrem. Tvarujeme kuličky – knedlíky.

Švestkové knedlíky ze spařeného těsta dáme do vroucí vody a vaříme 10–15 minut podle druhu ovoce a tloušťky těsta. Na talíři hotové knedlíky mastíme máslem, sypeme mletým mákem, perníkem nebo třeba opraženou strouhankou. Nakonec pocukrujeme.

Detail odstavce: Švestkové knedlíky ze spařeného těsta
Zdroj: Odpalované těsto na knedlíky
Zveřejněno: 18.1.2019

HOVĚZÍ STEAK NA GRILU

Hovězí steak na kontaktním grilu

Ingredience: 150 g hovězího masa vhodného na steaky (flank, svíčková, rumpsteak a podobně), plátek silný 2,5–3 cm, hrubě mletý pepř, hrubě mletá sůl

Postup: Maso necháme odležet. Před použitím můžete opepřit. Na přiklápěcím kontaktním grilu grilujeme 1 minutu na nejvyšší teplotu. Teplotu mírně ubereme a grilujeme ještě 4 minuty. Maso vložíme zhruba na 5 minut do trouby předehřáté na 80 °C a necháme odpočinout. Poté dochutíme solí a pepřem.

TIP: Na steak je nutné použít velmi kvalitní maso. Stupeň propečení záleží na tloušťce plátku, proto dbáme, aby byl plátek všude stejně vysoký. Důležitá je první fáze prudkého zapečení, aby z masa nevytekla šťáva. Druhá fáze pečení může být kratší, pokud chceme maso krvavé, nebo naopak delší, když máme rádi maso propečené. Uvedené 4 minuty jsou na maso středně propečené – medium.

Detail odstavce: Hovězí steak na kontaktním grilu
Zdroj: Hovězí steak na grilu
Zveřejněno: 20.1.2019

HOVĚZÍ STEAK

Hovězí steak na pepři

Ingredience: 4 bifteky ze střední části svíčkové (dobře odleželé), 2 lžíce rostlinného oleje, vícebarevný pepř (čerstvě namletý nebo nadrcený), 1-2 lžičky naloženého zeleného pepře, sůl na dochucení, 100 ml smetany, 30 g másla

Ingredience k podávání: 500 g malých nových brambor (pečlivě omytých a uvařených), 4 malé cukety (podélně rozkrojené)

Postup: Bifteky naklepejte klouby rukou, z obou stran osolte a zlehka obalte v drceném pepři. Troubu předehřejte na 220 stupňů. Olej (stačí tenká vrstva) rozehřejte na těžké, nejlépe litinové pánvi a zprudka na něm bifteky opečte. Po třech minutách je otočte a pánev s masem vložte na další tři minuty do rozehřáté trouby, aby se opeklo z druhé strany. Vyjměte a uchovejte na teplém místě. Na pánvi rozpusťte máslo, rychle na něm opečte brambory a cuketu a pak je rozdělte na talíře spolu s bifteky. Šťávu v pánvi zalijte smetanou, dosolte, přidejte zelený pepř a přelijte zálivkou maso.

Detail odstavce: Hovězí steak na pepři
Zdroj: Hovězí steak
Zveřejněno: 2.3.2018

VEPŘOVÉ MASO VE VLASTNÍ ŠŤÁVĚ

Recept na výrobu konzervy

Ingredience: 1 kg hodně libového bůčku s kůží (nebo bůček napůl s pleckem), 1,9 dkg rychlosoli (Praganda)

Postup: Maso nakrájíme na kousky velké asi 1,5 x 1,5 cm, přimícháme sůl, kterou si přesně navážíme. Dobře rukama propracujeme a naplníme do skleniček. Otřeme okraj, dobře zavřeme a dáme vařit do vody (úplně potopené). První den vaříme od doby varu 2 hodiny. Do druhého dne necháme skleničky v hrnci.

Druhý den vaříme maso od doby varu 1 hodinu. Po mírném zchladnutí vody skleničky vyndáme a uložíme je do sklepa nebo do spíže. Když konzervu nebudete připravovat jenom z libového masa, tak se vytvoří dobrý rosol. Také si můžete v troubě na dovolenou připravit zavařené pečené maso.

Ze 4 kg masa získáte asi 7 zavařovacích sklenic o obsahu 720 ml. Co je důležité, nezapomeňte dát správný poměr soli k masu, aby nedošlo k přesolení a znehodnocení, takto byste mohli sterilované vepřové maso vyhodit.

Zavařené maso je dobré s chlebem, můžete z něj připravit rizoto, směs na těstoviny nebo si ho dát k bramborám.

Detail odstavce: Recept na výrobu konzervy
Zdroj: Vepřové maso ve vlastní šťávě
Zveřejněno: 18.1.2019