Informace od profesionálů

MENU

  

CHOROBY

  

PĚSTOVÁNÍ

  

ŠKŮDCI

  

RECEPTY

  
Téma

JEZEVČÍ SÁDLO POUŽITÍ

OBSAH

Škvarková pomazánka s vejci

Ingredience: 1 střední cibule, 2 stroužky česneku, 1 polévková lžíce plnotučné hořčice, 1 špetka černého mletého pepře, 3 polévkové lžíce škvařeného sádla, 1 špetka soli, 3 vejce, 300 g vepřových škvarků

Postup: Vejce uvaříme natvrdo a vychladlá je nakrájíme na malé kousky, škvarky umeleme, cibuli nasekáme najemno, česnek utřeme. Do umletých škvarků vmícháme sádlo, hořčici, nasekanou cibuli a utřený česnek. Nakonec do pomazánky zamícháme nakrájená vejce, ochutíme solí a drceným pepřem. Pomazánku podáváme studenou, namazanou na pečivo – chléb či rohlíky. Pomazánku můžeme zvýraznit tím, že do ní přimícháme nadrobno nakrájené okurky.

Zdroj: Škvarková pomazánka

Poradna

V naší poradně s názvem ZAVAŘOVANÍ UZENEHO MASA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Krutska anna.

mam uzeném maso hodně libové chci ho zavařit nužu přidat sádlo.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Určitě nic nezkazíte, když libové uzené maso zalijete vyškvsřeným sádlem a pak vše zavaříte. Experimentovat se dá i se slaninou nebo špekem buď vcelku a nebo umletý špek přidat k uzenému a pak zavařit.

Zdroj: diskuze Zavařovaní uzeneho masa

Použití

Jezevčí sádlo příznivě působí při dýchacích potížích, pomáhá při uvolňování dýchacích cest, zvyšuje prokrvení pokožky v místě aplikace, pomáhá uvolňovat kašlem namáhané svalstvo – vše bylo popsáno výše u složení masti. Zkušenosti příznivého působení na ekzém nebyly uvedeny ani u klasického jezevčího sádla, ani u komerčně vyráběné bylinné masti. Sádlo z jezevce je velice žádané na všechny druhy kašle.

Zdroj: Jezevčí sádlo

Diskuze

V diskuzi POSTŘIK ŠVESTEK se k tomuto tématu vyjádřil uživatel AnnaHonetschlagerova.

Švestka má listy děravé jako síto.Co to způsobuje? Plody jsou napíchnuté s kapičkou.Mám ji ještě stříkat

Děkuji předem za odpovědˇ.Honetschlagerova

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel JAROSLAV.

Dobrý den u mospilanu 20SP SE NEUVÁDÍ MNOŽSTVÍ POUŽITÍ NA POSTŘIK ŠVESTKY,ani tam není uvedena v seznamu použití co stím?

Zdroj: diskuze Postřik švestek

Výroba

Pokud si budete chtít vyškvařit doma pravé jezevčí sádlo, které dostanete od myslivce, tak na následujících řádcích najdete pracovní postup (recept).

Sádlo necháme ztuhnout v lednici, aby se lépe krájelo. Poté je pokrájíme na kousky. Pokrájené sádlo dáme na pánev se silným dnem, podlijeme trochou vody a necháme nejprve dusit. Když se vyvaří voda, začneme sádlo míchat. Neškvaříme při příliš vysoké teplotě, aby se nám nepřipalovalo. Dobu škvaření nelze určit, záleží na množství sádla, které máme v pánvi. Jakmile sádlo přestane šumět, znamená to, že se vypařila všechna voda. Od tohoto okamžiku odebíráme tekuté sádlo a přes cedník ho lijeme do nádoby, ve které budeme sádlo uchovávat. Přes cedník proto, abychom zachytili drobné kousky škvarků.

Komerčně připravovanou mast z lékárny si také můžete sami namíchat, ale nebudete mít jistotu přesné gramáže bylinek. Vyplatí se tedy si tento produkt zakoupit v lékárně.

Zdroj: Jezevčí sádlo

Diskuze

V diskuzi PSÍ VÍNO se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jiří Sádlo.

Soráč, že Vás opravuju.
Píšete: "rostliny, které chránily zdi panství před povětrnostními podmínkami, byly označovány jako psí. Patří mezi ně například psí víno, psí víno tříprsté, šípková růže"
Ale ne, to je tedy nápad. Psí zde přeci znamená nepravý, planý, bez užitku, zparchantělý (co byste si počala s kytkama apo. do 30 cm - violkou psí, krtičníkem psím, hávnatkou psí?). Vždy je tam ve dvojici něco léčivého, okrasného apod.
Jedovatost - ok, internet tím straší, ale praxe je jiná - je to nedobré, nikdo to nejí, ani různě postižené děti to nenapadne, natož třeba psy. Probatum est.
Nenápadné květy - jo, a hlavně je to intenzivně medonosné v pozdním létě, kdy nic moc nemeduje.
Já vím, popularizovat je těžké.
S.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Psí víno

Složení jezevčího sádla

V lékárně je možné koupit Jezevčí mast, což je unikátní bylinný přípravek, který nahrazuje osvědčený účinek nedostupného jezevčího sádla. Jezevčí sádlo se v tradičním lidovém léčitelství užívalo jako prsní balzám pro lepší odkašlávání při chřipce a nachlazení. Přípravek obsahuje harmonicky vyváženou směs 20 druhů bylinných výtažků v bio kokosovém másle.

Složení:

  • slunečnice roční (Helianthus annuus, slunečnicový olej) – pomáhá na osvěžení těla a imunitu
  • kokosovník ořechoplodý (Cocos nucifera, kokosový olej)
  • mandlovník (Prunus amygdalus dulcis, mandlový olej)
  • kafrovník lékařský (Cinnamomum camphora) – podporuje normální činnost cévní soustavy a ulevuje od těžkých nohou
  • mentol – má příznivé účinky na nos a na proudění vzduchu, na normální funkci dýchacího systému
  • eukalyptus (blahovičník kulatoplodý, Eucalyptus globulus, silice/olej) – má příznivý vliv na normální funkci dýchacího systému, na normální stav svalů a kloubů a na normální hladinu glukózy v krvi
  • borovice lesní (Pinus sylvestris) – působí na normální funkci dýchacího systému
  • jalovec obecný (Juniperus communis, olej) – pozitivně ovlivňuje vylučování vody z organismu, normální trávení a normální činnost ledvin, jedná se o antioxidant, má příznivý vliv na normální hladinu cukru v krvi, na přirozenou obranyschopnost (odolnost), normální stav pokožky
  • máta peprná (Mentha piperita, silice/olej) – podporuje činnost trávicí soustavy a střev, má vliv na přirozenou obranyschopnost (imunitní systém), relaxaci (spánek) a na normální funkci dýchacího systému
  • rozmarýn lékařský (Rosmarinus officinalis, olej) – je antioxidant, má pozitivní vliv na normální trávení, osvěžení těla, přirozenou obranyschopnost (imunitní systém), funkci jater, pročištění, vylučování (ledviny, močové cesty)
  • yzop lékařský (Hyssopus officinalis) – podporuje normální funkci dýchacího systému, normální stav kostí a kloubů
  • tymián obecný (mateřídouška obecná, Thymus vulgaris, silice/olej) – zlepšuje trávení, je to antioxidant, přirozená obranyschopnost (imunitní systém), podporuje funkci dýchacího systému
  • lopuch větší (Arctium lappa, extrakt) – normální funkce horních cest dýchacích, normální stav pokožky, normální trávení, vylučování vody z organismu, normální stav kloubů a chrupavek, imunita
  • cedr himálajský (Cedrus deodara, kůra) – normální činnost lymfatického systému
  • cypřiš vždyzelený (Cupressus sempervirens) – normální stav žil, těžké nohy
  • hřebíčkovec vonný (Syzygium aromaticum, květ) – antioxidant, normální činnost kardiovaskulárního systému (oběh, prokrvení), normální trávení (chuť k jídlu), libido, normální funkce dýchacího systému
  • heřmánek pravý (Matricaria chamomilla, extrakt) – normální funkce dýchacího systému, uvolnění dýchacích cest, normální stav pokožky, antioxidant, normální trávení, přirozená obranyschopnost (imunitní systém), kognitivní a duševní zdraví (pozitivní nálada), relaxace (spánek)
  • vrba bílá (Salix alba) – normální stav kloubů a svalů, osvěžení těla, hormonální rovnováha
  • bambucké máslo (Butyrospermum parkii, Shea butter, Fruit)
  • přídatné látky: bílý vosk, makadamie (Macadamia ternifolia, olej ze semen), tokoferyl acetát, santalové dřevo (Amyris balsamifera, olej)

Jezevčí mast je vhodná k potírání a masážím v oblasti hrudníku, krku, zátylku, zad, případně čela a spánků. Naneste dostatečné množství přípravku a důkladně vmasírujte. Pro dosažení maximálního účinku je vhodné proceduru zopakovat několikrát denně. Jezevčí mast je produkt na přírodní bázi, který lze používat dlouhodobě.

Mast je určena pro zevní užití. Zabraňte vniknutí do očí, na sliznice a poraněnou kůži. Skladujte mimo dosah dětí, v suchém prostředí a při pokojové teplotě. Vzácně se může vyskytnout alergická reakce na některou z bioaktivních složek přípravku. Země původu: Švýcarsko.

Zdroj: Jezevčí sádlo

Česnek v soli a sádle

Potřebné množství česneku vyloupejte, nechte stroužkům košilku, naházejte do „sádláku“, překryjte plátýnkem a uložte do spižírny. Stroužky postupně odebírejte z hrnce dle potřeby a vždy povrch uhlaďte, aby stroužky česneku nevyčnívaly. Sádlo z česneku se dá následně použít do pokrmů. Čerstvý chléb namazaný tímto sádlem, posypaný cibulí a trochou kmínu, s kyselou okurkou, to je opravdu delikatesa.

Česneková pasta se sádlem je další možnou variantou: Nadrtíte česnek, který zamícháte do povoleného sádla a nalijete do skleničky s uzávěrem. Požíváte, tam kde je potřeba utřený česnek.

Zdroj: Uchování česneku

Poradna

V naší poradně s názvem STŘÍBRNÝ MŮSTEK Z ALOBALU NÁVOD se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jana.

Prosím o obrázek stříbrného můstku z alobalu

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Tady je vidět použití alobalu na zubech www.pinterest.dk/pin…

Zdroj: diskuze Stříbrný můstek z alobalu návod

Hovězí na houbách - sušené houby

Ingredience: 500 g zadního hovězího nebo roštěnky, 2 cibule, 300 g sušených hub, dle chuti sůl, pepř, kmín, dle potřeby olej, sádlo, houbový bujon a houbové koření, hladká mouka

Postup: Maso nakrájíme na plátky, které jemně naklepeme, osolíme, opepříme a posypeme drceným kmínem. Na oleji zpěníme na kostičky nakrájenou cibuli a vložíme okořeněné plátky, obalené z jedné strany v hladké mouce. Lehce osmahneme z obou stran. Podlijeme nejlépe vývarem s houbovým bujonem, poprášíme houbovým kořením a přikryté pokličkou dusíme. Vložíme sušené, předem namočené houby, osolíme, přidáme krapet drceného kmínu a zlehka podusíme. Poté necháme vařit, dokud maso není měkké. Až maso změkne, vyjmeme ho. Omáčku můžeme zahustit a dochutit. Poté maso vložíme zpátky a prohřejeme. Podáváme s vařeným bramborem.

Zdroj: Hovězí na houbách nejen od Pohlreicha

Diskuze

V diskuzi VARROA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jovalský.

Já jsem také spokojen s lékem thymovar. Navíc je na něj dotace, jako na registrované léčivo, takže i koupě se vyplatila.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jarouš.

Také mám pouze pozitivní výsledky ohledně použití thymovaru.

Zdroj: diskuze Varroáza a thymovar


Autor obsahu

Mgr. Světluše Vinšová


ČeskéNápady

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP