Téma: 

jíška z mouky a vody


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

JÍŠKA

Jíška z mouky a vody

Jednoduchá jíška z vody a mouky se používá často do omáček, v nichž je mléko nebo smetana. Smícháme mouku s vodou nebo mlékem, pořádně rozkvedláme a za stálého míchání vlijeme do připravovaného pokrmu. Pokud se vám omáčka bude zdát řídká, musíte si do jíšky přidat více mouky.

Detail odstavce: Jíška z mouky a vody
Zdroj: Jíška
Zveřejněno: 6.3.2015


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

Diskuze: Re: Pizza

Nemít na druhý den tvrdou pizzu - jednoduchý návod na to je mít kvalitní mouku a z ní dělat těsto. Rozhodně nedělejte těsto jen z Hladké mouky, potřebujete 00 - pekařskou hladkou, nejlépe Italskou. Já podle tohoto testa dělám co je na stránce dělám už dlouho a jsem velice spokojená. A manžel si rochní

Zdroj: diskuze Pizza
Odesláno: 16.2.2017 uživatelem Lenka
Počet odpovědí: 1 Zobrazit odpovědi

JÍŠKA

Jíška z polohrubé mouky

Jíška z polohrubé mouky se připravuje naprosto stejným způsobem jako z hladké mouky. Prostě když vám dojde hladká, použijte polohrubou. Rozdíl bude pouze v tom, že polévka nebo omáčka budou trošku „hrubší“. Ale účel to splní naprosto stejný.

Postup přípravy jíšky:

  • Na pánev si dáme rozehřát dvě lžíce másla, Hery nebo oleje, záleží na tom, z čeho chcete jíšku dělat.
  • Když začne omastek pěnit, přidáme stejné množství mouky, ale je lepší mít více tuku než mouky zhruba o třetinu, zabrání se tím tvorbě hrudek.
  • Za stálého míchání jíšku pražíme do požadované barvy, ale ne úplně do tmava, to by zhořkla.
  • Když máme hotovo, jíšku zalijeme troškou horké vody nebo vývaru a mícháme do hladké kaše.
  • Jíška by se měla vařit zhruba 20 minut.

Detail odstavce: Jíška z polohrubé mouky
Zdroj: Jíška
Zveřejněno: 6.3.2015


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

Diskuze: 20% = 430 litrů?

Nějak si nedokáži představit, že 20% vlhkost zdiva představuje 430 litrů vody/m3 zdiva, z toho by vyplývalo, že při 100% vlhkosti by té vody muselo být 2150 litrů! Zároveň snad stále platí, že 1 m3 vody je 1000 litrů.

Zdroj: diskuze 20% = 430 litrů?
Odesláno: 5.10.2017 uživatelem Josef
Počet odpovědí: 1 Zobrazit odpovědi

JÍŠKA

Jíška do zelí

Suroviny:

  • 1 ks cibule
  • 1 lžíce hladké mouky
  • ½ l vody
  • 1 masox
  • 2 lžičky cukru
  • olej

Postup:

V kastrolu na oleji zpěníme nadrobno nakrájenou cibuli, přidáme mouku a mícháme, dokud se nám vše neprovaří. Přilijeme vodu, přidáme nastrouhané brambory, masox a cukr. Necháme provařit, potom přidáme uvařené kyselé zelí a dochutíme dle libosti.

Detail odstavce: Jíška do zelí
Zdroj: Jíška
Zveřejněno: 6.3.2015


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

Diskuze: Re: 20% = 430 litrů?

Dobrý den,
je to sice překvapivé, ale je to tak. Tady je odůvodnění: Správný koeficient pro vlhkost zdiva je následující: 1% vlhkost ve zdivu = až 25 l vody na 1 m3. Odkaz na koeficient je následující: www.hydroizolace-ele…

V mém článku je uvedena vlhkost 20% s převodem vody 430 l vody. Podle výše uvedeného koeficientu by mohlo být uvedeno až 500 l vody.

Zdivo stále přijímá vlhkost a to díky klimatickým podmínkám, proto je tento koeficient, takto nastaven.

Snad Vám bude stačit takovéto odůvodnění.

Zdroj: diskuze 20% = 430 litrů?
Odesláno: 8.10.2017 uživatelem Michal Vinš
Počet odpovědí: 1 Zobrazit odpovědi

JÍŠKA

Jíška do guláše

Do guláše používáme jíšku tmavou. Na pánvi necháme rozpálit olej, poté do něj přidáme hladkou mouku a za stálého míchání nám vznikne jíška. Necháme smažit tak dlouho, dokud nebude mít jíška tmavou barvu. Guláš lze zahustit také rozdrobeným chlebem.

Detail odstavce: Jíška do guláše
Zdroj: Jíška
Zveřejněno: 6.3.2015


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

JÍŠKA

Jíška z oleje

Jíška z oleje se připraví tak, že na pánvi necháme rozpálit olej, poté do něj přidáme hladkou mouku a za stálého míchání nám vznikne jíška. Necháme smažit tak dlouho, jakou budeme potřebovat barvu jíšky. Pokud budeme chtít světlou jíšku, necháme jen zpěnit a stáhneme z plotny. Pokud tmavou, pražíme chvilku déle.

Detail odstavce: Jíška z oleje
Zdroj: Jíška
Zveřejněno: 6.3.2015


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

Diskuze: rýmovník

pokut rýmovník černá už se nedá zachránit, dostal moc vody, nesmí se přelévat.

Zdroj: diskuze Plectranthus purpuratus
Odesláno: 17.9.2017 uživatelem Anna
Počet odpovědí: 5 Zobrazit odpovědi

JÍŠKA

Jíška do čočky

Do čočky nakyselo by měla mít jíška hnědou barvu. Připravíme ji tak, že na pánev s rozpáleným olejem přidáme hladkou mouku a pražíme do zlatova. Pokud se vám jíšku podaří připálit, je to během chvilky, určitě si udělejte novou.

Detail odstavce: Jíška do čočky
Zdroj: Jíška
Zveřejněno: 6.3.2015


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

JÍŠKA

Jíška do bramborové polévky

Suroviny:

  • 2 lžíce sádla
  • 2 lžíce hladké mouky
  • ½ cibule

Postup:

Na pánvi rozehřejeme sádlo, přidáme nakrájenou cibuli a orestujeme. Cibuli můžeme, ale nemusíme použít. Je to dle libosti. Poté přidáme hladkou mouku a osmažíme do hněda. Hotovou jíšku zchladíme vodou a nalijeme do polévky. Já ji nechladím a rovnou dávám za stálého míchání do polévky. Vaříme alespoň 5–10 minut na mírném ohni.

Detail odstavce: Jíška do bramborové polévky
Zdroj: Jíška
Zveřejněno: 6.3.2015


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

Diskuze: Re: Re: bobkovy list a puklice

Dobrý den, ano, souhlasím s Nimbovým olejem. Smíchám jej s troškou teplejší vody a postříkám rostlinu. Výsledek je velmi úspěšný.

Zdroj: diskuze Bobkovy list a puklice
Odesláno: 9.3.2019 uživatelem Zuzka
Počet odpovědí: 1 Zobrazit odpovědi

PEČENÍ

Množení a udržování kvásku

Pokud nespotřebujete všechen kvásek, přidejte do tohoto zbytku dalších 30 g mouky a 35 ml vody a přikrmujte stejným množstvím každý následující den. Pokračujte tak dlouho, dokud nebudete mít dostatečně vzešlý kvásek pro další chléb. Pokud chcete péct dříve, přidejte první den 60/100 g mouky a 75/125 ml vlažné vody, druhý den 50/30 g mouky a 60/35 ml vody, záleží také na velikosti chleba. Některé recepty vyžadují i 800 g kvásku, v takových případech můžete klidně přidat 500 g mouky a 625 ml vody v rámci jednoho množení. Nechcete-li nic vážit, přidejte zkrátka tolik mouky a vody, aby vzniklo řidší lepivé těstíčko, které je možné pohodlně míchat lžící. Jestliže chcete péct naopak později, zbytek kvásku vydrží až týden v lednici (v případě, že ho potřebujete uložit do lednice na delší dobu, přidejte 2 lžíce žitné mouky). Pak ho vyndejte a počkejte, až bude mít pokojovou teplotu. Přikrmte moukou a vodou a druhý den znovu. Jakmile kvásek vyběhne a pak klesne, můžete péct (nebo přikrmit, nebo vrátit do lednice). Kromě chlazení a mražení je možné zbytky kvásku také usušit. Aktivuje se stejně jako v předchozích případech – přidáním mouky a vody.

Detail odstavce: Množení a udržování kvásku
Zdroj: Pečení
Zveřejněno: 2.9.2016


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

Diskuze: kyselina do bazénu



Dobrý den,jaká je prosím vhodná kyselina na úpravu vody v bazénu/solná-sírová/ a která je vhodnější a na co?

Zdroj: diskuze Kyselina do bazénu
Odesláno: 13.5.2016 uživatelem alexandr starzinský
Počet odpovědí: 1 Zobrazit odpovědi

BEŠAMEL

Bešamelová omáčka podle Pohlreicha

Základem bešamelové omáčky podle Pohlreicha je klasická poctivá jíška z másla a mouky v poměru jedna ku jedné. Pak už jen stačí přidat mléko a koření. Jako koření se nejčastěji používá tradičně sůl a pepř a dále muškátový oříšek a někdy i bobkový list. Zdeněk Pohlreich ještě bešamel zjemňuje smetanou.

Zároveň doporučuje, abyste teplou jíšku zalévali studeným mlékem nebo naopak do teplého mléka přidali studenou jíšku. Pokud by byly obě suroviny teplé, utvořily by se vám po jejich smíchání hrudky. Výhodou bešamelu je jeho snadná skladovatelnost a samozřejmě rozmanitost použití. Pokud zvládnete bešamel bez problému připravit, můžete se přesunout dále.

Detail odstavce: Bešamelová omáčka podle Pohlreicha
Zdroj: Bešamel
Zveřejněno: 18.10.2018


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

Diskuze: Re: orchidej dendrobium pěstování zalévání

Orchidej se má zalít až když je substrát proschlý. Orchidej ponořte na chvíli do vody a pak nechte vytéct všechnu vodu. Obvykle to stačí provést jednou za 10 dní, záleží na okolní vlhkosti a teplotě.

Zdroj: diskuze Orchidej dendrobium pěstování zalévání
Odesláno: 16.2.2015 uživatelem Kamča
Počet odpovědí: 3 Zobrazit odpovědi

RECEPTY NA KAPÁNÍ DO POLÉVKY

Kapání do polévky z hladké mouky

Také toto kapání patří mezi velmi rychlé zavářky. Připravuje se z vejce smíchaného s trochou mouky na řídké těstíčko. To pak lijeme přes vidličku do vroucí polévky a vaříme asi 3 minuty. Kapání má tu výhodu, že si jej můžeme přikořenit podle chuti, přidat trochu sýra či zelených bylinek podle možností.

Suroviny:

  • 2 vejce
  • 3–4 lžíce mléka
  • cca 4 lžíce hladké mouky
  • sůl, pepř, bylinky

Postup:

Vejce rozšlehejte, můžete přidat lžíci vody a po lžících přidávejte hladkou mouku. Směs pak rozšlehejte vidličkou do hladka. Těstíčko by mělo být tekoucí, ale ne úplně řídké. Kapání vlijte do vroucí polévky přes vidličku a nechte asi 3–4 minuty provařit.

Detail odstavce: Kapání do polévky z hladké mouky
Zdroj: Recepty na kapání do polévky
Zveřejněno: 15.9.2014


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

Diskuze: zpusob zalevani orchidejí

Mám dotaz, pokud se orchideje zalévají ponořením do vody, tak jak vysoko má sahat voda na květináči. Předpokládám, že se neponořuje tak, aby vrchem vtekla voda do květináče. Děkuji za informaci. Lidka Krsková

Zdroj: diskuze Zpusob zalevani orchidejí
Odesláno: 31.1.2019 uživatelem Ludmila Krsková
Počet odpovědí: 0

RECEPTY NA PIŠKOTOVÉ TĚSTO

Piškotové těsto na dort

Suroviny:

  • 200 g polohrubé mouky
  • 200 g cukru moučky
  • 10 lžic oleje
  • 4 vejce
  • 10 lžic vlažné vody
  • 1/2 prášku do pečiva

Postup:

Žloutky vyšlehejte v míse s cukrem, poté přidejte olej, vodu a mouku smíchanou s práškem do pečiva. Z bílků ušlehejte tuhý sníh, přidejte jej do těsta a jen lehce promíchejte. Těsto nalijte do tukem vymazané a hrubou moukou vysypané dortové formy (nebo do formy vyložené pečicím papírem) a pečte dorůžova v troubě vyhřáté na 170–180 °C. Pokud chcete mít korpus ořechový, nahraďte asi polovinu mouky nastrouhanými ořechy. Takovéto piškotové těsto můžete používat k přípravě různých dortů a moučníků dle své chuti a fantazie.

Detail odstavce: Piškotové těsto na dort
Zdroj: Recepty na piškotové těsto
Zveřejněno: 6.6.2014

HOUSKOVÝ KNEDLÍK SNADNO A RYCHLE

Houskový knedlík z hrubé mouky

Suroviny:

  • 0,5 kg hrubé mouky
  • 2 hrnky mléka
  • půl kostky droždí
  • špetka soli
  • 1 vejce
  • 2 housky nakrájené na kostičky

Postup:

Nejprve si připravte kvásek. Smíchejte droždí s troškou vlažného mléka a nechte vzejít. Poté kvásek vlijte k mouce se solí, přidejte vejce a zbytek mléka. Zadělejte tuhé těsto (podle potřeby můžete přidat mléko). Nakonec vmíchejte housky nakrájené na kostičky, těsto posypte moukou a nechte půl hodiny kynout na dvojnásobek. Po vykynutí těsto převálejte, dotvarujte do podoby podlouhlých knedlíků a nechte ještě chvilku odpočívat. Mezitím si připravte větší hrnec, naplňte ho vodou a dejte vařit. Do osolené vroucí vody vložte připravené odpočaté knedlíky. Vařte cca 10 minut, poté otočte a vařte opět 10 minut. Hotové knedlíky vyndejte z vody a propíchněte je vidličkou, aby  z nich vyprchala pára.

Detail odstavce: Houskový knedlík z hrubé mouky
Zdroj: Houskový knedlík snadno a rychle
Zveřejněno: 24.10.2018

RECEPTY NA PIŠKOTOVÉ TĚSTO

Piškotové těsto s ovocem

Suroviny:

  • 3 vejce
  • 100 g moučkového cukru
  • 100 g polohrubé mouky
  • 3 lžíce vody
  • čerstvé ovoce (jablka, hrušky, meruňky, jahody a jiné)
  • 30 g rozinek
  • 30 g loupaných mandlí

Postup:

Vejce ušleháme s cukrem do husté pěny a opatrně vmícháme mouku s vodou. Koláčovou formu vymažeme máslem, vysypeme prosátou strouhankou, vlijeme do ní těsto, které poklademe čerstvým ovocem. Posypeme rozinkami a mandlemi a upečeme v předem vyhřáté troubě dozlatova.

Detail odstavce: Piškotové těsto s ovocem
Zdroj: Recepty na piškotové těsto
Zveřejněno: 6.6.2014

RECEPTY NA PIŠKOTOVÉ TĚSTO

Piškotové těsto hrníčkový recept

Suroviny:

  • 1 hrnek cukru krupice
  • 1 vanilkový cukr
  • 3 hrnky polohrubé mouky
  • ½ hrnku oleje
  • 2 lžičky prášku do pečiva
  • 2 vejce
  • 1 hrnek vlažné vody

Postup:

Žloutky oddělte od bílků a vyšlehejte s oběma cukry, postupně přidávejte olej, mouku, tuhý sníh z bílků, vodu a prášek do pečiva. Těsto nalijte do vymazané a vysypané formy a pečte na 180 stupňů cca 30 minut. Také tento korpus lze dotvořit libovolným způsobem.

Detail odstavce: Piškotové těsto hrníčkový recept
Zdroj: Recepty na piškotové těsto
Zveřejněno: 6.6.2014

HOUSKOVÝ KNEDLÍK SNADNO A RYCHLE

Houskový knedlík ze sušeného droždí

Suroviny:

  • 800 g hrubé mouky
  • 1 sáček sušeného droždí
  • špetka soli
  • vejce
  • 0,5 l mléka
  • housky nakrájené na kostičky

Postup:

V míse smícháme mouku s droždím, osolíme, přidáme vejce, vlažné mléko a zaděláme těsto. Když je dobře propracované, zapracujeme do něj na kostičky nakrájené housky. Těsto poprášíme troškou hrubé mouky a necháme na teplém místě pod utěrkou vykynout zhruba na  dvojnásobek. Vykynuté těsto si dáme na pomoučený vál a rozdělíme na 2 bochánky, které necháme 5 minut pod utěrkou odpočinout. Poté je znovu převálíme, dotvarujeme do podoby podlouhlých knedlíků a necháme ještě chvilku odpočívat. Mezitím si vyndáme větší hrnec, naplníme vodou a dáme vařit. Do osolené vroucí vody vložíme připravené odpočaté knedlíky. Vaříme zhruba 10 minut, poté otočíme a vaříme znovu 10 minut. Hotové knedlíky vyjmeme z vody a propíchneme vidličkou, aby z nich vyprchala pára. Nakonec krájíme na kráječi nebo obyčejnou nití.

Detail odstavce: Houskový knedlík ze sušeného droždí
Zdroj: Houskový knedlík snadno a rychle
Zveřejněno: 24.10.2018

BEŠAMEL

Bešamel ze smetany

Postup: Připravíme jíšku z předešlého receptu, do které pak za stálého míchání přidáváme smetanu. Nejlépe tu, která je určena na vaření. Pokud vyžadujeme opravdu tučný bešamel, použijeme běžnou smetanu ke šlehání (šlehačku).

Ingredience: Na 50 g mouky potřebujeme cca půl litru smetany na vaření. Běžné smetany ke šlehání bude potřeba o poznání více. Nejprve uděláme bešamel raději hustší, zředit ho totiž můžeme kdykoliv. Zahušťování je náročnější.

Tip: Ekonomicky výhodným způsobem použití bešamelu je připravit si ho více najednou. Pak zbytek uložit do lednice a do deseti dnů ho spotřebovat. Je ale i další možnost – můžeme ho dát zamrazit. Jen je potřeba po rozmrazení bešamel rozmixovat. Přemrzlý škrob totiž vytvoří „cucky“, které pouhým mícháním nelze rozpojit.

Dále můžeme připravit do zásoby pouze jíšku, tedy osmahnout mouku na másle. Tu lze v lednici uchovat v dobře těsnící nádobě i měsíc. Pokud jíšku rozdělíme na malé porce, můžeme ji zamrazit a brát z mrazáku postupně, kdykoliv potřebujeme udělat omáčku, polévku nebo bešamel připravený k dalšímu použití při vaření.

Zamrazená jíška nijak nezmění svou konzistenci a lze ji pak po rozmrazení běžně použít. Jen je nutné myslet na fakt, že tuky v mrazáku silně nasávají okolní pachy. Takže jíšku musíme skladovat ve velmi dobře těsnící nádobě. Pouhý igelitový sáček nám totiž nebude nic platný. Zejména když máme v mrazáku například aromatické uzené maso, klobásy nebo třeba předpřipravené česnekové karbanátky. Takové pachy jíška chytá velmi rychle a silně, což by mohlo později zkazit celé vaření. Proto vždy zamrazujeme ve vzduchotěsných nádobkách.

Detail odstavce: Bešamel ze smetany
Zdroj: Bešamel
Zveřejněno: 18.10.2018

RECEPTY NA KAPÁNÍ DO POLÉVKY

Noky do polévky

Noky a nočky se mohou zdát trochu pracnější, ale jde vlastně o trochu hustší hmotu než na kapání, připravenou také z vejce a mouky. Do jemnějších noků se přidává trochu másla nebo oleje, ale u noků používaných jen do polévky to není nutné. Spíše můžete postupovat stejně jako u kapání a noky přikořenit či doplnit zelenými natěmi, strouhaným sýrem nebo sekanou šunkou. Hodí se do masových i zeleninových polévek. Místo mouky můžete použít i jemnou strouhanku.

Suroviny:

  • 2 vejce
  • 125 g hrubé mouky
  • 50 g strouhanky
  • 125 g krupice
  • 1/2 hrnku mléka
  • 1 lžička soli

Postup:

Krupici nasypte do mísy a zalijte mlékem. Nechte asi půl hodiny bobtnat. Mezitím si přichystejte mouku, rozpusťte si máslo, které nechte chvíli vychladnout. Asi po půl hodině přidejte do krupice máslo, mouku, vejce, strouhanku a vypracujte tužší těsto. Malou lžičkou namáčenou ve studené vodě potom vykrajujte malé nočky a dávejte je vařit do vroucí vody. Noky vařte tak dlouho, dokud nevyplavou na povrch.

Detail odstavce: Noky do polévky
Zdroj: Recepty na kapání do polévky
Zveřejněno: 15.9.2014

RECEPTY NA PIŠKOTOVÉ TĚSTO

Piškotová roláda I.

Suroviny:

  • 5 vajec
  • 125 g moučkového cukru
  • 125 g hladké mouky
  • 1 lžíce horké vody
  • ½ balíčku vanilkového cukru

Postup:

Žloutky s moučkovým a vanilkovým cukrem umícháme, přidáme vodu a přisypeme mouku, vše lehce promícháme a po částech vmícháme tuhý bílkový sníh. Těsto rozetřeme na plech vyložený pečicím papírem a pečeme krátce v předem vyhřáté troubě.

Když z upečeného plátu stáhneme papír, můžeme potřít libovolnou náplní – ovocným džemem, marmeládou nebo máslovou náplní, do které můžeme přidávat ovoce, tvaroh, kokos, ořechy a podobně. Dle chuti a fantazie.

Detail odstavce: Piškotová roláda I.
Zdroj: Recepty na piškotové těsto
Zveřejněno: 6.6.2014

KRÁLÍK NA SMETANĚ

Jak dělá králíka na smetaně Pohlreich

Ingredience: králičí kosti, odřezky a vnitřnosti, mrkev, cibule, řapíkatý celer, pórek, máslo, hladká mouka, smetana, nové koření, bobkový list, muškátový oříšek, sůl, pepř, pažitka

Ingredience na knedlíčky: 2 vejce, 1 smetana, toastový světlý chléb (asi 4 plátky), muškátový oříšek, sůl, pepř, petrželka

Postup: Králičí kosti a odřezky vhodíme do studené vody, přidáme kousky řapíkatého celeru, mrkev, kousek pórku a cibuli, dochutíme několika kuličkami nového koření, bobkovým listem, solí a pepřem a necháme asi hodinku vařit.

Mezitím připravíme knedlíčky. Dva žloutky a kapku smetany rozšleháme. Světlý toastový chleba zbavíme kůrky a nakrájíme na kostičky. Chléb zalijeme žloutky a promícháme, osolíme a opepříme, ochutíme špetkou muškátového oříšku. Z bílků vyšleháme sníh a opatrně ho vmícháme do směsi, přidáme také nasekanou petrželku. Z hmoty vytvarujeme malé kulaté knedlíčky a uvaříme je ve vroucí osolené vodě. Až budou uvařené, vyplavou na povrch.

Z králičího vývaru sebereme pěnu a přidáme do něj vnitřnosti z králíka – srdce, ledviny, játra. V jiném hrnci připravíme základ na ragú – omáčku velouté. V hrnci rozpustíme máslo a přimícháme hladkou mouku (stejně másla jako mouky). Připravíme jíšku. Pokud vám jíška zbyde, můžete ji snadno uchovat na další použití v lednici. Králičí základ přecedíme a čistý vývar jemně zahustíme jíškou, kterou ve vývaru rozmixujeme ručním šlehačem. Dochutíme muškátovým oříškem, solí a pepřem. Uvařenou zeleninu nakrájíme na kostičky, nakrájíme také uvařené maso. Zahuštěný vývar zalijeme kapkou smetany a přidáme do něj nakrájenou zeleninu a maso a nasekanou pažitku. Podáváme s chlebovými knedlíčky. Takto připravené recepty jsou delikátním a gastronomickým zážitkem.

Detail odstavce: Jak dělá králíka na smetaně Pohlreich
Zdroj: Králík na smetaně
Zveřejněno: 23.10.2016

HRNÍČKOVÉ RECEPTY NA PIŠKOTOVÉ TĚSTO

Hrníčkový recept na piškotové těsto z hladké mouky

Suroviny:

  • 4 vejce
  • 4 vrchovaté lžíce moučkového cukru
  • 2 vrchovaté lžíce hladké mouky
  • 2 vrchovaté lžíce polohrubé mouky
  • 1 lžíce kakaa
  • špetka soli

Postup:

Bílky se špetkou soli ušlehejte dotuha. Žloutky s cukrem ušlehejte do husté, světlé pěny. Poté do ní vmíchejte mouku a nakonec sníh z bílků. Polovinu těsta nalijte do formy s vymazaným a vysypaným dnem (průměr 28 cm). Do zbylé části vmíchejte kakao a nalijte na světlé těsto. Urovnejte, případně tenkým koncem vařečky trochu promíchejte. Pečte ve vyhřáté troubě dozlatova (180 °C, cca 15 minut).

Detail odstavce: Hrníčkový recept na piškotové těsto z hladké mouky
Zdroj: Hrníčkové recepty na piškotové těsto
Zveřejněno: 19.4.2015

HOUSKOVÝ KNEDLÍK SNADNO A RYCHLE

Houskový knedlík v páře

Suroviny:

  • 0,25 kg hrubé mouky
  • 0,25 kg polohrubé mouky
  • 1 vejce
  • 30 g droždí
  • 1 hrnek mléka
  • půl lžičky soli
  • 2 housky nakrájené na kostičky

Postup:

V míse smícháme všechny suroviny kromě nakrájených housek. Necháme v teple nakynout asi 45 minut. Přidáme 2 housky nakrájené na kostičky a pořádně vypracujeme do těsta. Poté necháme těsto na knedlíky ještě kynout dalších 15 minut. Vykynuté těsto rozdělíme na 2 díly, vytvoříme stejně velké knedlíky a necháme chvilku odpočinout, než budeme dávat na páru. Mezitím si připravíme velký hrnec, do  kterého nalijeme asi 3 cm vody. Přikryjeme ho utěrkou, kterou přichytíme nejlépe gumičkou, tak abychom na ni mohli ukládat knedlíky. Přikryjeme poklicí a necháme vodu vařit. Poté dáme knedlíky na utěrku, znovu přikryjeme poklicí a  necháme v páře vařit 35 minut. Houskové knedlíky vařené v páře jsou tak nadýchané, že je krájíme nejlépe nití, aby se nepomačkaly.

Detail odstavce: Houskový knedlík v páře
Zdroj: Houskový knedlík snadno a rychle
Zveřejněno: 24.10.2018