Informace od profesionálů

MENU

  

CHOROBY

  

PĚSTOVÁNÍ

  

ŠKŮDCI

  

RECEPTY

  
Téma

JÍŠKA ZE ŠPALDOVÉ MOUKY

OBSAH

Jíškamouky a vody

Jednoduchá jíška z vody a mouky se používá často do omáček, v nichž je mléko nebo smetana. Smícháme mouku s vodou nebo mlékem, pořádně rozkvedláme a za stálého míchání vlijeme do připravovaného pokrmu. Pokud se vám omáčka bude zdát řídká, musíte si do jíšky přidat více mouky.

Zdroj: Jíška

Diskuze

V diskuzi JÍŠKA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Pavel.

Dobrý den, najdu, prosím, někde návod na jíšku bez mouky? Mám k dispozici chleba a brambory. A protože nepeču, nechci si kupovat kilo mouky jen na jednu jíšku.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Pavel.

Kup si hotovou granulovanou jisku

Zdroj: diskuze Jíška

Jíška z polohrubé mouky

Jíška z polohrubé mouky se připravuje naprosto stejným způsobem jako z hladké mouky. Prostě když vám dojde hladká, použijte polohrubou. Rozdíl bude pouze v tom, že polévka nebo omáčka budou trošku „hrubší“. Ale účel to splní naprosto stejný.

Postup přípravy jíšky:

  • Na pánev si dáme rozehřát dvě lžíce másla, Hery nebo oleje, záleží na tom, z čeho chcete jíšku dělat.
  • Když začne omastek pěnit, přidáme stejné množství mouky, ale je lepší mít více tuku než mouky zhruba o třetinu, zabrání se tím tvorbě hrudek.
  • Za stálého míchání jíšku pražíme do požadované barvy, ale ne úplně do tmava, to by zhořkla.
  • Když máme hotovo, jíšku zalijeme troškou horké vody nebo vývaru a mícháme do hladké kaše.
  • Jíška by se měla vařit zhruba 20 minut.

Zdroj: Jíška

Diskuze

V diskuzi JÍŠKA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Pavel.

Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Pavel.

Pavle, nemáš zač
Ja tu jisku používám už několik let a absolutní spokojenost do omáčky.
Jinak jak jsi vzpomněl ten chleba, tak ususit,udělat strouhanku a do guláše nic lepšího neznám.

Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Zdroj: diskuze Jíška

Jíška do guláše

Do guláše používáme jíšku tmavou. Na pánvi necháme rozpálit olej, poté do něj přidáme hladkou mouku a za stálého míchání nám vznikne jíška. Necháme smažit tak dlouho, dokud nebude mít jíška tmavou barvu. Guláš lze zahustit také rozdrobeným chlebem.

Zdroj: Jíška

Diskuze

V diskuzi ZAVAŘOVÁNÍ HOTOVÝCH JÍDEL DO SKLENIC se k tomuto tématu vyjádřil uživatel MM.

Hotové jídlo nesmí obsahovat mouku, výrobky z mouky, rýži ani brambory. Po krátké době by začalo ve sklenicích kvasit.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jirka.

Zdravim proc ani ne brambory ?
Dnes jsem koupil pastiku ve skle brambory tam byli.
A
Ja je mel.v polévce acca měsíc ok.

Zdroj: diskuze Zavařování hotových jídel do sklenic

Jíška do čočky

Do čočky nakyselo by měla mít jíška hnědou barvu. Připravíme ji tak, že na pánev s rozpáleným olejem přidáme hladkou mouku a pražíme do zlatova. Pokud se vám jíšku podaří připálit, je to během chvilky, určitě si udělejte novou.

Zdroj: Jíška

Jíška do zelí

Suroviny:

  • 1 ks cibule
  • 1 lžíce hladké mouky
  • ½ l vody
  • 1 masox
  • 2 lžičky cukru
  • olej

Postup:

V kastrolu na oleji zpěníme nadrobno nakrájenou cibuli, přidáme mouku a mícháme, dokud se nám vše neprovaří. Přilijeme vodu, přidáme nastrouhané brambory, masox a cukr. Necháme provařit, potom přidáme uvařené kyselé zelí a dochutíme dle libosti.

Zdroj: Jíška

Diskuze

V diskuzi PIZZA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marie.

Ráda bych se zeptala na těsto na Pizzu které když chladne není tak tvrdé a zůstává alespon trošku vláčné a jestli se dá dát do mražáku jako kupovaná a pak znovu ohřát aby zase změkla děkuji předem

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Lenka.

Nemít na druhý den tvrdou pizzu - jednoduchý návod na to je mít kvalitní mouku a z ní dělat těsto. Rozhodně nedělejte těsto jen z Hladké mouky, potřebujete 00 - pekařskou hladkou, nejlépe Italskou. Já podle tohoto testa dělám co je na stránce dělám už dlouho a jsem velice spokojená. A manžel si rochní

Zdroj: diskuze Pizza

Jíška z oleje

Jíška z oleje se připraví tak, že na pánvi necháme rozpálit olej, poté do něj přidáme hladkou mouku a za stálého míchání nám vznikne jíška. Necháme smažit tak dlouho, jakou budeme potřebovat barvu jíšky. Pokud budeme chtít světlou jíšku, necháme jen zpěnit a stáhneme z plotny. Pokud tmavou, pražíme chvilku déle.

Zdroj: Jíška

Diskuze

V diskuzi JÍŠKA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Pavel.

Dobrý den, najdu, prosím, někde návod na jíšku bez mouky? Mám k dispozici chleba a brambory. A protože nepeču, nechci si kupovat kilo mouky jen na jednu jíšku.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Pavel.

Děkuji za radu. Zařídím se podle ní. Já znal jen strouhanku z rohlíků a tato varianta mě nenapadla.

Zdroj: diskuze Jíška

Jíška do bramborové polévky

Suroviny:

  • 2 lžíce sádla
  • 2 lžíce hladké mouky
  • ½ cibule

Postup:

Na pánvi rozehřejeme sádlo, přidáme nakrájenou cibuli a orestujeme. Cibuli můžeme, ale nemusíme použít. Je to dle libosti. Poté přidáme hladkou mouku a osmažíme do hněda. Hotovou jíšku zchladíme vodou a nalijeme do polévky. Já ji nechladím a rovnou dávám za stálého míchání do polévky. Vaříme alespoň 5–10 minut na mírném ohni.

Zdroj: Jíška

Ovesné sušenky od Havlíčka

Ingredience:

  • 200 g ovesných vloček
  • 50 g špaldové mouky
  • 3 lžíce olivového oleje
  • 2 lžíce medu
  • voda dle potřeby
  • 1/2 lžičky prášku do pečiva

Postup:

Všechny suroviny smíchejte v míse do hladkého těsta, na závěr přilévejte dle potřeby vodu. Z připraveného těsta dělejte hrudky na plech předem vyložený pečicím papírem. Plný plech vložte do trouby předehřáté na 180 °C a pečte dozlatova, tedy asi 10 minut. Nechte vychladnout a můžete konzumovat.

Zdroj: Ovesné sušenky

Poradna

V naší poradně s názvem DOMÁCÍ CHLEBA Z KVÁSKU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Petr Valeš.

Dobrý den, poprosím o radu. Peču kváskový chleba, to je báječná věc, trochu mě zrazuje, že mi ten chleba brzy tvrdne. Rychleji než koupený. Dávám jej do lněného plátna, do mikrotenu, nic nepomáhá. Peču 10 min. na 210, potom 35 min na 190. 700 g pšeničné hladké, 350 ml vody, 350 ml žitného kvásku. Budu Vám vděčný za jakoukoli radu. Předem děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Proč je kupovaný chléb tak měkký?

Na chlebu, který dostanete v místních pekárnách, je něco kouzelného – je vždy tak měkký a nadýchaný. Mnoho z těchto chlebů, zejména balených, je vyrobeno s množstvím chemických přísad, jako je propionát vápenatý, amyláza a oxid chloričitý, které pomáhají udržet je měkké, lehké a nadýchané po celé dny.

V domácích podmínkách můžete delší měkkosti docílit přidáním soli (2% z množství mouky, při 700 gramech je to 14 g soli). Zvážit můžete také přidání osmahnuté cibulky.

Zdroj: diskuze Domácí chleba z kvásku

Banánové lívance s moukou

Ingredience: 2 změklé banány, 1 vejce, 200ml sklenice mléka, 200ml sklenice špaldové mouky (dle potřeby), 1 čajová lžička prášku do pečiva (ideálně bio), 1 špetka soli, trocha vanilky nebo skořice, trocha kvalitního oleje

Postup: V míse vidličkou rozmačkejte banány na kaši - hrudky nevadí. Do banánové kaše rozklepněte vejce, přilijte mléko, sůl a prášek do pečiva. Banánovou směs na lívance rozmíchejte metličkou. Nakonec přisypávejte mouku a míchejte, dokud se nevytvoří hustější lívancové těsto. Přidejte vanilku nebo skořici a máte připraveno.

Na pánvičku kápněte trošku oleje. Naběračkou nalévejte banánové těsto podle požadované velikosti lívanců. Lívance opečte z obou stran a pokládejte na talířky.

Zdroj: Banánové lívance - recept

Poradna

V naší poradně s názvem SVÍČKOVÁ OMÁČKA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Sylva.

muzu svickovou s kralika na warfarin

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Jedním slovem můžete, ale musíte s tím počítat ve svém denním příjmu vitamínu K. Když užíváte Warfarin, tak musíte hlídat denní příjem vitamínu K ve stravě, který by měl být 90 mikrogramů pro ženy a 120 mikrogramů pro muže. Králičí maso, stejně jako ostatní druhy masa obsahuje jen málo vitamínu K a můžete ho jíst prakticky bez omezení. Jedna porce králičího masa obsahuje přibližně 5 mikrogramů vitamínu K. Svíčková omáčka se připravuje z kořenové zeleniny a smetany a to všechno taktéž obsahuje vitamín K. Jedna porce svíčkové omáčky bude obsahovat přibližně 10 mikrogramů vitamínu K. Knedlíky, jako všechny výrobky z mouky obsahují jen velmi málo vitamínu K a můžete je jíst bez omezení. Celá jedna porce svíčkové omáčky s králíkem a knedlíky ozdobená brusinkami a šlehačkou bude obsahovat přibližně 16 mikrogramů vitamínu K.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Svíčkova z vepřového masa s halali

Karlovarský knedlík podle Dity P.

Ingredience:80 g hrubé mouky, 80 ml mléka, 1 vejce, sůl, muškátový oříšek, 2 starší housky, petrželová nať

Postup: Z hrubé mouky, mléka a žloutku vytvoříme těsto a ochutíme solí a muškátovým květem. Do těsta přidáme na kostky nakrájenou housku, nasekanou petrželovou nať a sníh ušlehaný z bílku. Směs lehce promícháme a vytvoříme šišky, zabalíme do potravinové fólie, vložíme do vroucí vody a vaříme cca 20 minut.

Zdroj: Jak se dělá karlovarský knedlík

Potřebné ingredience (na 4 - 6 porcí)

150 g másla

3 střední cibule

80 g hladké mouky

800 ml masového vývaru

200 ml smetany

100 g čerstvého křenu

Mletý bílý pepř

Sůl

Zdroj: Křenová omáčka Kluci v akci

Banánová bábovka hrníčková

Ingredience: 3 vejce, 1/4 kostky másla, 1/2 hrnku cukru krupice, 1 vanilkový cukr, 2 středně velké banány, 1/2 hrnku mléka, 1 a 2/3 hrnku polohrubé mouky, 1/2 balíčku prášku do pečiva

Postup: Máslo s cukrem vyšleháme a postupně vmícháme žloutky. Banány rozmačkáme v mléce a přimícháme do másla se žloutky. Přidáme část mouky a kypřicí prášek. Z bílků ušleháme tuhý sníh, který postupně vmícháváme do těsta spolu se zbytkem mouky. Těsto nalijeme do vymazané a moukou vysypané bábovkové formy. Troubu předehřejeme na 175 °C a pečeme pozvolna, aby se bábovka dobře propekla. Zda je hotová, poznáme zapíchnutím špejle do těsta. Špejle by měla zůstat po vytažení čistá.

Zdroj: Banánová bábovka

Kapání do polévky z hladké mouky

Také toto kapání patří mezi velmi rychlé zavářky. Připravuje se z vejce smíchaného s trochou mouky na řídké těstíčko. To pak lijeme přes vidličku do vroucí polévky a vaříme asi 3 minuty. Kapání má tu výhodu, že si jej můžeme přikořenit podle chuti, přidat trochu sýra či zelených bylinek podle možností.

Suroviny:

  • 2 vejce
  • 3–4 lžíce mléka
  • cca 4 lžíce hladké mouky
  • sůl, pepř, bylinky

Postup:

Vejce rozšlehejte, můžete přidat lžíci vody a po lžících přidávejte hladkou mouku. Směs pak rozšlehejte vidličkou do hladka. Těstíčko by mělo být tekoucí, ale ne úplně řídké. Kapání vlijte do vroucí polévky přes vidličku a nechte asi 3–4 minuty provařit.

Zdroj: Recepty na kapání do polévky

Hrnková bublanina s rybízem

Ingredience: 4 lžíce oleje, 1 hrnek džemu, 1 hrnek krystalového cukru, 1 hrnek mléka, 1 balíček kypřicího prášku do pečiva, 1 hrnek hladké mouky, 1 hrnek polohrubé mouky, 2 vajíčka, 700 g čerstvého rybízu; na vysypání a vymazání formy: 1 lžíce mouky, 1 lžíce tuku

Postup: Žloutky s cukrem vymícháme do pěny. Přidáme prosátou mouku s práškem do pečiva, přilijeme olej, mléko a vše dobře promícháme. Nakonec zlehka vmícháme tuhý sníh z bílků. Těsto vlijeme na vymazaný a moukou vysypaný plech. Povrch těsta poklademe ovocem. Pečeme asi 30 minut při 180 °C. Hotovou bublaninu necháme mírně zchladnout, poté ji nakrájíme na kousky. Potřeme rozmíchaným džemem (nejlépe rybízovým) a podáváme.

Zdroj: Hrnková bublanina

Drobenka – žmolenka

Ingredience: 140 g polohrubé mouky, 100 g tuku (máslo nebo Hera), 100 g cukru krupice

Postup: V míse rozkrájíme tuk do mouky, přidáme cukr a teplem vlastních rukou všechno společně rozdrobíme, rozžmouláme.

Tip: Drobenka trochu jinak

Ingredience: 1 balíček (250 g) rumových perníčků a půl balíčku malých piškotů (120 g)

Postup: Perníčky a piškoty rozdrobíme a použijeme na koláč jako klasickou drobenku. Voní a vypadá skvěle (dvoubarevně). Klasický recept to zrovna není, ale jde o prima nápad na změnu. Drobenky je trochu více, takže vyjde na více koláčů.

Zdroj: Rybízová bublanina

Hrnková bábovka z hladké mouky

Ingredience: 1 hrnek cukru, 1/2 hrnku oleje, 2 vajíčka, 2 hrnky hladké mouky, 1 hrnek mléka, 1 prášek do pečiva, vanilkový cukr, kokos, kakao, kůra z citronu

Postup: Nejdřív smícháme vajíčka s cukrem, přilíváme olej, pak přidáme mouku, mléko, prášek do pečiva, cukr, citronovou kůru a pečeme 45–50 minut na 200 stupňů Celsia, pokud chceme kakaovou či kokosovou bábovku, přidáme kakao nebo kokos do části těsta.

Zdroj: Hrnková bábovka


Autoři obsahu

Gabriela Štummerová

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Jana Válková

Mgr. Jitka Konášová

Nina Vinšová


ČeskéNápady

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP